Igen, ez lenne :) De mintha, beszélgetőtársad azt hinné, hogy, ha a különböző felekezeteket már maga mögött hagyta, akkor azzal már a dolgokat is le tudta maga mögött :) Pedig hát ez nem ilyen egyszerűűű azért :)
azért kérdezem, hogy mit hordoznak, mit integrálnak a különböző meditációs technikák ( vallásfilozófiailag ) tudatmódosítóként, vagy nem!
Elsőre tisztázzuk a meditáció fogalmát, mert szinte biztos, hogy más értünk alatta.
A meditáció a jóga 8 lépcsője szerint a 7. lépcső
Ami előtte van a pratjahara és dharana
A pratjahara ami visszavonja az érzékek működését (látás, hallás, stb...)
A dharana amit egy pontban összpontosítja az elmét.
Ez a valóságban hogy néz ki? Vegyünk a topic kedvéért egy TM mantrát.
Kapot a delikvens egy mantrát az oktatójától...haza megy ezt mormolja, magában vagy hangosan, embertől, állapottól függ.
Amikor egy mantrát kezdesz el, az a lényeg, hogy elsőre egyre kevésbé vegyél tudomást az érzékszerveid által közvetített dolgokról (pl. ugató kutya, szirénázó mentő, hideg van - meleg van, világos van sötét van..stb) s ahogy ezt egyre jobban és jobban sikerül, akkor átlépsz a dharanaba, azaz egy dologra tudsz egyre jobban és jobban összpontosítani.... s mikor ezt az egy dolgot is magad mögött tudod hagyni...nos ez a jóga szerinti meditációs állapot.
Vélhetően Te valamelyik koncentrációs szintre kérdeztél rá! Azaz a mediációs technikákban koncentrációs technikát értesz.
Vallásfilozófiailag a koncentrációs technika úgy valósul meg, hogy pl. egy istenképre, egy megtestesülésre vizualizálod a gondolatodat, vagy egy istenhez, vagy megtestesült formájához zengeted a mantrát...stbstb
De mint látod, a kép a hang csak azért fontos, hogy a gondolati irányultság meg legyen.
Hogy az elképzelt istenkép Jézus alakja, Krisna alakja, vagy csak egy gyertya fénye --> ez mindegy, a lényeg, hogy ez alkalmas legyen a gondolataid koncentrálására.
mivel megragalmaztal, es ketsegbe vontad allitasaim valos tartalmat, ezert temaba vago motivacioidnak tisztazasa. ezzel be is fejeztem ennek a targyalasat, mivel bizonyitva lett megtevesztesi szandekod.
Velem kapcsolatba? :) Ne viccelj már, igazmondó magdolka :) Nem én vagyok a topik témája... Ez nem tűnt fel? :) Miért nem arról beszélsz, ahhoz szólsz hozzá, ami a téma? :)))
a lényegen nem változtat. vagyis azon, hogy kívülálló nem tudja, hogy mit miért írsz. aki olvassa, azt olvassa ki belőle, amire gondolni tud legkézenfekvőbb tapasztalatai, ismeretei alapján. vagyis a filoszmodi topikban, hogy hülye vagy, ha ilyet kérdezel. ahogyan az itteni topikban való szereplésedet is értik valaminek, de pont nem annak, amiről szó van. vagyis igazam van veled kapcsolatban, kutya.
te akármeddig elmész céljaid elérésében. csak azt nem tudom másnak miért nem tűnik fel hozzászólásaid változatossága. akár hülyét is csinálsz magadból, ha épp valamiért annyira fontos számodra a megtévesztés. ld pl golyóbishop megkérdeztük a filszomodit 13660 és 13662 hszeidet. a közönség pedig döntse el, hogy vagy teljesen hülye vagy-e, vagy egyszerűen szélhámos.
Látod, mi ennek a topiknak a címe? Vess egy pillantást oda, magdolka. Ez egy jóval komolyabb és mélyebb topik lehet, így a cím alapján. Az ilyen tiedéhez hasonló, személyes és pszichés jellegű problémák számára, talán valamilyen üldözési mániásokkal foglalkozó topikot lenne javallott felkeresned, azt gondolom. Bár, nem én vagyok a topikgazda. Mindenesetre az jól látszik, hogy ahová terelni igyekszel a beszélgetést, az zsákutca és nem vezet sehova, nem, hogy a transzcendenciába :) Szóval...
azt pedig egy másik topikban már megtárgyaltuk, hogy a megszabadultak ravaszak. ezalatt te azt érted, hogy úgy mondanak igazat (a saját szempontjukból), hogy azt, mivel mások nem ismerik a szempontjaikat, totál félreértik. te ezt nem tartottad félrevezetésnek, merthogy majd egyszer, ha akarják, tisztázhatják a félreértéseket (ami talán soha nem jön el). és pontosan ezt csinálod most itt is. az olvasók nem tudják miről beszélsz, a másikat úgy minősíted, hogy a laikus olvasó számára más jön le, mint amire te valójában gondolsz, és én meg arra gondolok, amire. persze te nem hazudsz, pedig azt csinálod, mert azért szólsz közbe egy fórumon, mert tudod, hogy mások is olvassák, akik történetesen nem beavatottak, és rólam meg tudod, hogy tudom miről van szó. tehát csak a közönségnek írsz, akik biztosan félreérik. vagyis a motivációd a félrevezetés és félretájékoztatás.
egyelore csak te ragalmaztal engem, mert en nem tudom hol kit ragalmaztam, csak a tenyeket irtam le. az mas kerdes, hogy olyat is leirtam, ami mas, ilyen tapasztalatokkal nem rendelkezok szamara nem kovetheto.
ne érts félre, nem szőrszákhasogatásról van szó, amiről én kérdeztem, a tiszta, letisztult gyakorlatias dolgokról való kérdezésem nem légből kapottak, vannak tapasztalataim, és mások tapasztalatai is, hogy megértsd..., valamelyest képben vagyok a meditáció és a jógagyakorlatok hasznosságáról, kedves embereket ismertem meg ebben is...
Ami engem időnként az indiai szellemi vezetőknél zavar, az az indiai vallásfilozófiai tudatosság...
Én voltam anno krisnásoknál, buddhizmussal is foglalkoztam, de java részében keresztény vallásban mélyedtem el, majd 20 évig tanulmányoztam a különböző felekezetek szekták teológiai dogmarendszerét, különbségeik okait-magyarázatait..., mert időközben rá kellett jönnöm, hogy ez egy lelki-szellemi átverés..., már 20 éve elengedtem a vallásokat mint mankót, mint kényszres bűntudati tényezőit...
azért kérdezem, hogy mit hordoznak, mit integrálnak a különböző meditációs technikák ( vallásfilozófiailag ) tudatmódosítóként, vagy nem!
Ismered Danny Blue-t bizonyára...
az ő videói, magyarázatai rámutatnak amiről én beszélek, mert nem csak a látvány, hanem a szavak is közvetítenek üzeneteket, főleg azoknál érvényesül, akik erre hajlamosak...!
tény, hogy a megszabadultak irányítják a világot. az egyetlen védekezési mód csalárdságaikkal szemben, ha hű vagy önmagadhoz, amit korábban írtam. a lényegen nem változtat.... és azon sem, hogy nincs szükség külső gurura. a legtöbb ez, amit magadért tehetsz.
Amúgy nem minden guru fogadja el a pénzt. Vagy, ha el is fogadja, nem a maga, hanem a tanuló érdekében teszi és azon van, hogy ő maga, minél előbb szabaduljon tőle, lévén, a pénz az egyik legnagyobb illúzió és szenvedésforrás a világban. Van guru, aki az így hozzá került összeget nemes egyszerűséggel elégeti.
azoknak, akik nem tudják miről van szó, elmondom, hogy tappancsmacs, golyóbishop és számos nicknéven futó fórumtársunk megszabadult, és már jóideje beszélgetek vele a fórumon, ahova azért jöttem fel, mert egy láma zaklat, és nem tudok tőle megszabadulni. eleinte letagadta a dolgot, aztán elismerte, most meg szórakozik azzal, hogy tehetetlen vagyok velük szemben. ez viszont az érme másik oldala, a megszabaduláson túli játszma, és a megszabadulás útját nem befolyásolja.
Erre gondoltam, hogy hol ellenőrizhető, avagy ellenőrizetlen...
Mivel a jóga csak látszólag elvi, szellemi, valójában ténylegesen gyakorlati jelentőséggel bíró tudás, ezért a jóga könyvek/guruk/mesterek...stb állításai meglepően könnyen ellenőrizhetőek!
Saját magad által. Kezd el az elején, s mivel manapság már a jóga 8 lépcsője bárki számára könnyen hozzáférhető ismérvekkel rendelkezik, az első 3 lépcső ráadásul bárki számára viszonylag egyszerűbben kivitelezhető hamar kiderül, hogy ezen állítások igazak e vagy sem!
a koncentrációs és meditációs lépcsői a jógának is egy ideig ellenőrizhető keretek között van, amiből látszik, hogy a leírt, elmondott, tanított dolgoknak valós valóság alapja van. S az a legjobb az egészben, hogy veszélytelenül ellenőrizheted saját magadon, amennyiben betartod az instrukciókat!
De valós veszély is van!!
A ászanák kivitelezése mondanom sem kell, nagyon nem mindegy, hogy hogyan valósul meg....
A pranayama (légzés szabályozás) mikéntje szintén nagyon nagyon nem mindegy, hisz komoly problémát is előidézhetünk vele saját magunknak.
A koncentrációs gyakorlatoknak nagy veszélye nincs, azt a minimális instrukciót, ami az egyes gyakorlatokhoz van viszont fontos betartani..
A meditáció már egy olyan szint, amiről nem igen lehet beszélni, mert olyan, mintha azt akarnád elmondani, milyen a szerelem érzete.... csak körülírni lehet, megfogalmazni az egzakt jelentést nem!