Kevés a konkrét info, a műszaki átalakítás módszereire és az üzemelési tapasztalatokra vonatkólag, az egyes dieselmotor típusok különböző érzékenységéről nem is beszélve
Ha Lucas adagolós akkor csak óvatosan a mixeléssel, mert az gázolajjal is kényes darab. Ha Bosch akkor akár teliben is mehet nyáron! Most a télen meg 70-30ban( ezt mindegyik bosch adagolós kocsi tudja kb).
Spoiler: sajnos az XC70-nel mar nem volt ekkora szerencseje. Furcsa, pedig elvileg ugyanaz a motor es teljesitmenyben sincs szamottevo kulonbseg. Adagolo lenne a ludas ott is ?
Eladó 270-280 liter használt étolaj. Ülepítve majd 3 mikronos szűrőn átszűrve. Használatra kész állapotban. Autó eladása miatt vált feleslegessé. Ára 170 forint/ liter.
Én már konkrétan nem foglalkozom a rántott hús szaggal. 80-100 ft/liter árért ez nekem belefér. volt hogy kilométereken át jött utánam a rend éber őre de nem állított meg.
Sikerült valakinek már szagmentesíteni a használt étolajat? Nem arra gondolok, hogy a flakonban szagtalanította, mint a derolin, hanem, hogy elégetve sincs Mcdonalds szaga. A derolint már teszteltem, és tényleg ülepíti, szagtalanítja az olajat, de csak a flakonban. Ha betöltjük a tankba, azonnal követni kezd mindenhova az a jellegzetes szag. Az észterezős eljárással megszűnik a szaga? Van bevált, működő módszere valakinek?
jut eszembe egyszer átöblítettem tiszta gázolajra, azzal jártam kicsit akkor nem csinálta. Lehet hogy a bio eltömít benne valamit, csak érdekesen reagál rá, ahogy írtam. az adagolóban van szűrő ami esetleg el lehet tömődve? még nem szedtem szét soha adagolót
Egy pár hónapja azt tapasztalom (Citroen Berlingo 1.9D bosch adagolós) hogy érdekes módon nem azonnal beindulás után hanem beindulás után fél-1 percre rá elkezd nagyon ingadozni az alapjárat néhol nagyokat "rúg" a motor (mintha elmászna az égés, detonációs égés lenne), majd egy 2-3 perc után csendesedik, majd "kisimul" az alapjárat. 50-50%-os keveréket használok. Azt gondolom a dermedés/sűrűség nem lehet gond, mert nem rögtön indulás után dadog a motor (ekkor lenne a dermedéssel/sűrűséggel a gond), rögtön beindulás után teljesen ok, hanem fél-1 percet utána kezdi el csinálni. Ezért gyanítom az adagolónál lehet valami, mert a nyomócsövekből még bejut az üa., majd utána már akadozhat az üa szállítás/befecskendezés egy ideig valamiért ami utána helyreáll. Üzemanyagszűrőt cseréltem ez nem oldotta meg a problémát. Azt gyanítom az adagolóban lehet valami ülepedés/dugulás talán, vagy nem tudom hogy abban is van-e szűrő és az lehet eldugulva.
Szóval tapasztalt valaki ilyen hibajelenséget Berlingónál vagy más típusnál? Mi lehet a gond?
nem a motorokkal van baj azok bírnák, az üzemanyagellátó rendszert gyengítették le nagyon, az a gyenge pont. A PD technikát már a II vh-ban is használták.
A dízel mindent eltüzel , csak jusson be az anyag az égéstérbe
SDI is bírja az étolajat? Esetleg PD TDI-vel van tapasztalat vagy elméleti rálátás, hogy megy-e növényivel? Ezek már injektorosok, nem? Nem csinálja ki a sűrűbb cucc?
én már kiszálltam az olajvállalkozók klubjából, de van még 2 db, az eddig ismert legstrapabíróbb olajtüzelő berendezésem. Azaz egy 603-as és egy 606-os 6 hengeres moci Mercedes W 124-be. ha valakit érdekel.
Sziasztok. Van 200l eladó étolaj ami kreppapíron lett átszűrve ,így már használatra kész. Nem az átlátszó lángosos olaj ,hanem éttermi használatból,de eddig próbléma nem volt vele.
Szia, köszönöm az infót egy 1.5d saxot vettem bosch adagolóval, sajna egy pár száz km megtétele után elis kezdett csepegni az adagolóm, egyenlőre nem vészes még nem folyik belőle !
Tömítés csere után meddig bírja az új vagy azt is elég gyorsan elintézi az étoli ?
PSA - motorok bosch adagolóval ///Peugeot-Citoroen - XUD-sorozat//// megy! Mindennel, Vágóolajtól az orsóolajig, hidraulika olajtól a motorolajig, petróleum, lámpaolaj, étolaj, jól felmelegített disznózsírral is megy! *csak leálítás előtt az utolsó kilómétereket tizsta olajjal érdemes megtenni és úgy leálítani. Adagoló tisztítás - javítás kb 150e km-ként . Disznózsír esetében fontos vékony rézcső a kipufogó csonk körül, vagy bevezetni az egr-kipufogó-dobba /átalakítani duplafalúra/ az kellőképpen felmelegíti, de azt közúton nem ajánlom mert iszonyatossan bűzös, nem palacsinta hanem dög szaga van - viszont tökéletesen műkszik. Így vagyesen teszt kb 320.000.-km, ezzel a kocsival járok még ma is. Még egy dolog, érdemes beépíteni egy víz-befecskendező rendszert, vizet alkholall keverni kis mennyiségben, e85 is jó, az kitisztítja a motort, hho hasonlóképpen és a diesel+gáz sem rossz megoldás de nekem a víz+alkohol jött be igazán. A motorban 670 e km van ebből 320 kétes anyaggal mentem és 3x adagolót cseréltem javítattam... Ezek a motorok bírják! Amúgy a következő SDI-s lesz abban gondolkodom vagy transporter 5 hengeres szívó d 2,4l ...
Sziasztok! Csak egy ötlet! Tavasszal kerestem 1000 l műanyag tartályokat , egy öntözési rendszerhez kellett két darab. Egy Tsz-szerű álatt tenyésztési telepen találtam meglehetősen kedvező áron, sok volt belőle, és volt ami valamivel teli volt, szó-szó-váltás után kiderült hogy napraforgó olaj van bennük, nagyon kíváncsi voltam hogy vajon mire használhatják, kiderült hogy az állatok ételébe keverik, dara+olaj és hasonló.... Nem firtattam tovább a témát, mert nem igazán érdekel. Anno téma volt és rengeteget jártam ezen megoldással de mivel közel lakom a horvát határhoz így nem érdekel, ott meg bármikor tudok 200ft-os áron tankolni "Plavi-kék, vagy épp Loz-piros fűtőt" ... Csak ötletelek hogy állateledelként valahonnét nagy menyiségben szerzik be, nem tiszta, szűretlen, de pont hogy ezért az ára is valószínű jutányos lehet. Tehát "Állat-eledelként-adalék" - kellene megérdeklődni a sajtolóüzemektől ....
Van egy komplett használtolaj tisztító szettem, kannákkal 10db körül, hordóval (talán olaj is van benne) 2 pvc cső+gyepsz, csövek, ami kell! Érdekel valakit?
15e km van mögötte így a december óta. Télen kb 10% go-val keverte a mixet, első hidegindításra kicsit gyengébb volt ,ha nem mélygarázsban állt, utána jó volt már amint elkezdett melegedni.
Mi az igénytelen dízelmotor? Nekem afn motorkóddal van az autóm. Ezt rakták sok autóba Passat B4 B5 Audi A3 stb. Elektromos adagolóval van. Én 10 liter go és 20 liter süti keverékkel nyomom. Fogyasztása így 6.5-7 liter. Igaz nekem 150 Le van benne. Már 30.000 kilométer van mögöttem ezzel . . . .
Na csao Sztívo. Magyarországon szerintem általába a régi igénytelenebb egyszerűbb sima szívódízeles gépekbe töltik rá a gázolajra az étolajat.(golf audi stb)De amúgy ez már régi bevett szokás :-) aki teheti már vagy húsz harminc éve étolajjal közlekedik.Indiaiak meg már vagy hatvan éve töltenek étolajat az egyhengeres léghűtéses dízelmotorajaikba
Néhány éve amióta németországban a sommer motorkerékpárgyár is elkezdte hivatalosan gyártani az europai unio országai számára az egyhengeres OHV (Over Head Valve)dízel stabilmotoros royal enfield diesel bullet replikáit, azóta ezekbe is többnyire ilyen használt étolajat töltenek http://www.motorradmanufaktur.de Indiában pedig már 1957 óta gyártanak ilyen dizelmotorkerékpárokat .
Legujabb érdekesség amit találtam az egy ЗАЗ 968-as dízelesre átalakítva Zaporozsecnek amúgy az az érdekessége hogy az NSU Prinz4 licensze alapján készült.(ami annak idején világbajnok rallyautó tipus volt)meg az is tény hogy gyári V4es motorja nem ért egy rakás szart se :-) Amúgy ez is átlag kétliter körül fogyaszt ráadásul slusszkulccsal is indul :-)
Sziasztok használt étolajat vennék havi 150-200 litert, Encs -Miskolcig éri meg lemennem érte.Ha tudtok valakit léci írjatok rám: stevo.erdos@gmail.com -ra köszi előre is.
Külömben milyen motorokba öntitek az étolajat ? Jár még valaki étolajra ? :)
Sziasztok. Ha Étolajos autót kerestek , lenne egy adagolós TRANSPORTEREM T4. Hibátlan motor - váltó. 93 as , saját kézböl , mechanikus szivo dízel. MIXTO tipus , igy családinak is jo 6 személyes + teher , ami viszont vállalkozáshoz jo. Kérésre képet küldök. Családi okból elado. Ár: 600000 Ft. Aki ismeri tudja hogy igénytelen , és értékálló auto. Mail : pubi67@gmail.com
Nekem a B4 van. 20 liter éo és 10 liter go. A fogyasztás 6 liter környéke szokott lenni. Eddig 16.000 kilométert mentem vele így. . . .Hibátlan az indulás, és a menet is. Korom semmi nincs. Van benne egy kapcsolható box, így csak akkor eszik sokat, és megy mint a fene, ha akarom.
Jól tudod,valóban elektromos lucas adagolós volt,5 évet nyomtunk le együtt,gond nélkül.Amikor megvettem,egy egy tömítés szettet cseréltünk,aztán lenyomtunk 200e kilómétert.Nekem ez a 4. peugeot-m volt,az első ami lucas adagolós,tartottam is tőle,de alaptalanul.Jobban gyorsult,egyenletesebben járt,mint az elődök a bosch-al.(405,406,-1,9-,2,1td)
üdv urak újabb kérdés yanmar vagy valami hasonló nem régi állítólagosan "közvetlen" befecskendezésű egyhengeres stabil motor menyire kényes az üzemanyagra? naponta sokszor kevés időre lenne bekapcsolva
Üdv ne a vizet akard melegíteni .hanem az üzemanyagot üzemanyag melegítésre hátul a kijövő forróvizet lehet használni a blokkból annó nekem igy 3.4 és 3,6 között mozgott a szívó diesel fogyasztása szigorúan gázolajjal gyorsabb és erőteljesebb a forró gázolajjal ,és nem FÜSTÖL ,ja és motor olaj hütésére golf 1 es olajhütőjét szereltem fel azt meg szinté hátúl a generátor nál kijövő olaj nál lehet meg csapolni ,és előre vezetni a felszerelt olajhütőhöz.
elsősorban mukibá hoz fordulnék de bárki véleménye érdekelne daihatsu charade nél meik 2 csőre kellene kötni a vízmelegítőt hogy a motorblokk felé induljon a kör? egyszer gondoltem betenni egy T idomot a fűtőradiátor csöve elé így vagy a motorba vagy a fűtésen keresztül a motorba indul a meleg de alulról honnan vegyek hideg vizet? :)
Mi van abban az esetben, amikor valaki szivattyúzásra, fűrészelésre, stb használja az étolit? Otthon biztos nincs baj, de a kanálisparton álló gépet, ha feljelenti valaki?
A jogos rendőrségi előállíttatás alapfeltétele ilyen esetekben a tetten érés...
Ez ugyan olyan, mintha kilóméteróra állításról beszélnénk. Ha mégis esetleg a posztok alapján kijön a yard, és épp egy csepp sütőolaj sincs az autóban, nem tehetnek semmit.
És szintén nem mellesleg ez a része továbbra sem a rendőr dolga elbírálni, hanem az adóhatóságé. Nekik meg van elég dolguk. :)
Szóval nem árt az elővigyázatosság, de nem kell túlparázni.
Egyébként meg az itteni regisztrációból kis ráfordítással ki lehet deríteni sokmindent bárkiről...
ez zseniális ötlet volt, arccal-névvel a facebookon részleteiben megbeszélni lényegében jövedéki adócsalás elkövetésének a módozatait
ezt a topikot kb 10 perc alatt találtam meg mosóbenzinre rákeresve, innen már csak egy lépés lenne a face, és ha rendőr lennék rögtön fogtam volna vagy egy tucat elkövetőt
A gázolajtól megkeményedett gumi tömítéseket az étolaj újra felpuhítja és elkezd szivárogni miatta az olaj. Már kétszer futottam bele a problémába Mercivel.
üdv urak előfordulhat hogy az étoli el eszi a gumi tömítéseket az adagolóban? állítólag charade adagoló 6 báron dolgozik szerintem csak az olaj sűrűségéből fakadhat hogy elkezdett folyni az adagolósom szerint magától az anyagtól kezdett el folyni kiváncsi lennék felhasználó szintű gondolatokra :)
Hígítani nem kell, hogy télen is működjön? Vagy nagyobb növényi arányoknál mik a tapasztalatok, mivel lehet növelni a viszkozitást? Olvasgatom visszafele a fórumot, de van pár hozzászólás....:)
üdv urak daihatsu adagoló teteje (ami 4 darab imbusszal van lefogatva) folyik, állítólag felújított de ki tudja nem igazán tudok utána húzni a csavaron szedjem szét pasztázzam ki? eddig full étolajon egész jók az eredmények :)
Régóta érdekel a téma, hogy az itthon leszűrt, leülepített étolajat fel tudjam használni értékes kilométereim megtételére, és fittyet hányjak a kedves, jövedéki adó mániás magyar - mindenkori - kormányra.
Nekem egy szép nagy benzin-turbós autóm van, egy idősebb Saab 9-5, de szeretném kicsit kímélni, meg nem akarok teljesen függni tőle, épp mikor kell javítani rajta valamit, (meg egyébként is dugóban baromi sokat fogyaszt :D) stb., így most szeretnék venni egy rohangálós, kis fogyasztású autót, gyakori városi használatra, illetve pótautónak is, tehát az olcsóság és környezetbarát növényi olaj égetésére alkalmas elveken alapulva, egy szívó dízelre gondoltam, közvetett, (-nem közvetlen) befecskendezéses olajkályhára. Ebben a kategóriában nekem valamiért a Peugeot 205 1.8 D a szívem csücske.
Arról érdeklődnék, van-e valakinek tapasztalata ezzel az autóval kapcsolatban, vagy elmélete, működne-e a cuccal, rendesen? Első körben úgy nézne ki a történet, hogy gázolaj mellé öntenék kevés ( 5-10 liter) növényit, aztán ha beválik, és van honnan beszerezni, akkor többet is, de 50-50nél nem biztos, hogy szeretnék többet.
Tehát a kérdés, jó-e a típus, akár elméletben, akár ha valakinek van gyakorlati tapasztalata, valamint mi a véleményetek egyéb használt olajokról, mit lehet még felhasználni, illetve a legfontosabb, milyen szűrési eljárás a legegyszerűbb, vagy leghatékonyabb, mit javasoltok?
Ezen felül egy bónusz, kérdés...mennyire kell városon belül vigyázni a yard-al, vagyis pontosabban a kérdés lényegét tekintve, mennyire erőteljes az illata 10% és/vagy 50% vegyítés mellett?
Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat előre is, nagyon be vagyok már sózva!! :))
Kezd ez az oldal lanyhulni. Mindenki facebook-ozik. Ezen a néven csinàltam egy csoportot. Étolajos Autok..... Remélem csatlakoztok és csinálunk egy jó csoportot.
sziasztok urak daaihatsu charade futár autónak olajjal birná a kiképzést? turboson gondolkozom, milyen adagoló van rajtuk? hengerfejre mennyire hajlamos? előre is köszi a segitséget
A mercik sajnos dragak. Van szep autom jo autom. Kene valami utolso szutyok szar vag_ csak valami alacsony koltsegvetrsu aminek nem baj ha rsoben hoban fagyban szarban kint van es rohad mert a masik autommal meg a veteran korszakot is meg akarom érni. 1.9 sdi nem lenne jo erre a celra? Mert akkor inca v caddy is szoba johetne. Es a rakteret neha hasznositani tudnam. Golf is jo otlet csak haszontalan kis auto :D
Melyik a legolcsóbb autó a piacon ami használható ilyen megoldásokkal? :D Kéne valami olcsó szar amivel el lehet rohangálni ha szükség van rá és occsóért lehet vele járni.
Az en problemamrol tettem fel kepeket, de az fennall sima go-val is.
Most egy elokamras Diesel motort rakok ossze, amit ilyen koktellal akarok uzemeltetni.
De olyan a konstrukcio, hogy egy kb 8-as furat valasztja el az elokamrat a hengertol (szemelykocsiknal ez egy felhold alaku viszonylag nagy nyilas jellemzoen). Szerintem nagyon jo lesz az etolihoz.
Rokonsag ellat es most, hogy nincs fogyasztasom, felszaporodott vagy 90literre.
Meddig lehet eltartani az ulepitett anyagot? Tapasztalat valakinek?
ha az elmúlt éveket visszalapozod, akkor nem igazán olvashatsz ilyesmit. leginkább a tömítések cseréjét írják, de azt is csak egyszer, miután go-ról átállt az illető étolajra
nekem tört el az adagoló tengelye, de a műhely szerint anyaghiba, semmi nem vezethető vissza nagyobb terhelésre, vagy az étolajra
Én is 50.000 km körül tettem a Passat 1.6 td-be. ( malac ) minden hibátlan volt, az adagolót az elején kellet egyszer szervizelni, mert folyt. De ez szerintem normális, mivel sűrűbb a cucc.
Most 1.9 tdi Passat van 110 le, villanyadagoló. Ezt is egyszer kellett a tömítés miatt szervizelni az első 1000 kilométer után, mert ez is engedni kezdte az értékes cuccot. Már 5000 kilométer és hibátlan.
Az adagolósom azt mondta, hogy amíg adagolós, addig vígan mehet bele a jó... :D
én anno több, mint 50e km-t tekertem le a tárcsás adagolóval. egyszer volt porlasztócsere, de csak mert már öregek voltak. nem mondhatnám, hogy tele volt retekkel...
Ha valakit érdekli a Passat B3 1.6 td.-m, akkor jelezze nyugodtan. Nem mai csirke, de szép és teljesen kulturált állapotban van. Semmi rozsda, vagy olajfolt. Szerdán teszek fel képeket, mert akkor kerül eladó sorba.
Bírnia kell, de nem árt hígítani egy kicsit, mondjuk 5%benzin + GO ízlés szerint, de nem árt a 30% GO. Ha viszont lecseréled az adagolót elektronika mentesre, akkor bírja tisztán is a növényi anyagot, de csak melegebb időben, ha hígabb, persze ott sem ajánlott a 100% étoli, pici hígítás mindig kell, vagy előfűtés, de az bonyodalmas és nem is olcsó megoldás ha igazán jót akarsz építeni, megbízható szolenoid szelepekkel (Pl. Pevekoil), mert azoknak darabja 30 ezer HUF átszámítva ha jól emlékszem és 2 kell belőle, plusz a többi dolog, úgyhogy 100 ezer alatt nem áll meg egy üzembiztos, 2 tankos rendszer, tehát szerintem nem éri meg bajlódni vele, csak ha 1 millió km-t mész évente. :) Ha tudsz szerezni kerozint, vagy petróleumot olcsón, az a legjobb hígításhoz,mert a cetánszámot is növeli.
Érdeklődnék, hogy B4 Passat 1.9 tdi (90Le) bírja az étolajat? Most B3 1.6 td van és azt szeretném lecserélni. Vagy, ki tudna ajánlani olyan 92-96 közötti autót, ami tuti jó rá.
Nekem egyhengeres motorom van kistraktorban. Az előtöltés 10fokkal volt eltéve, és gázadáskor is nagy adagot kap, amit intenzív füstöléssel jelez.
Most szét van szedve még atomjaira, és egy darabig úgy is marad.
Viszont majd beszámolok az eredményről, ha érdekel valakit.
Én mindent kotyvasztottam.
Mosópetróleum, E85, Go, meg beazonosíthatatlan gyúlékony folyadékok is kerültek bele pluszban. Mindent megevett.
Közben szereztem egy előkamrás motort ilyen étkeztetésre. Hátha az jobban beválik.
Kb 8mm-es furaton keresztül fújja rá a dugóra az égő gázt.
Üdv az ipa más néven izopropil alkohol kíváló adalék vizkozitás csökkentő és az égést is javitja .repce olajhoz propanol-t is lehet adni javitja a teljesítményt. egyébként a teljes étolaj üzem végül a gyürűk letapadását okozza és az adagoló cseréjét hosszútávon általában úgy kb öt évente adagoló csere,,
Azaz 5 fok nagyon sokat számít. Oda-vissza egy fokot engednek eltérést jellemzően. A fogyasztás is jobb lesz, majd meglátod.
Számolj be majd a fejleményekről!
Egy pesti pizza futár keres tr.olajat. 1.7 isuzuba. Hivtam a pécsi fickot de nem elérhető. Évek óta fritüzők csak màr elegem van a szürögetésből. Nem hasznàltam még tr. olajat de àllítolag jó. Ha valaki tudna segíteni annak nagyon örülnénk a kolegàmmal :-)
A kistraktorosoknál egy kamionos írta, hogy valami adalékot tettek a go-hoz, és egy idő után elkezdett szikrázni a kipufogó, mert tolta ki a kokszot a motorból.
Ők céges szinten nyomták, de mire hazaértek, le kellett cserélődnie az üzemanyagnak.
Az izzítógyertyát az is elégetheti, hogy nem megfelelő szórásképű csúcsok vannak beépítve és az üzemanyagsugárba beleér a gyertya vége.
Majd írd meg mire jutottál!
A fejszelepek zárnak rendesen? A nehézkesebb indulás oka lehet, hogy nem tudja megtartani azt a minimális nyomást, és mire feltermeli, addig néhányat kell fordulnia a motornak.
itt (a fórumon) új vagyok, eddig csak (jó ideje) olvastalak titeket. most viszont eljött az idő, hogy írjak is:
fogytán van az anyagom, a trafóolaj pedig drága..
Székesfehérvár mennyiségfüggő vonzáskörzetében keresek bármilyen mennyiségű (szűretlen is tökéletes) étolajat, vagy nem dízelmotorból leengedett minden más egyéb fáradt olajat normális áron.
Cserébe sokrétű tapasztalatom van, amit innentől közkinccsé tudok tenni. Köszönöm.
Újfent egy nagy kérdésem van a hűtéssel kapcsolatban. 200 liter sör lehűtéséhez, mennyi vízre van szükség, mert ha csapi vizet áramoltatok keresztül a spirálon, akkor az ugye vissza sem megy a rendszerbe és valahol kifolyik, tehát nem áramlik át többször, hogy teljesen felmelegedjen, gondolom, 200 liter 100 fokos folyadékhoz, elég sok kell és az nem tűnik túl gazdaságosnak az 1000 Ft/m3-es víz+csatorna díjat nézve.
sziasztok.biztos volt mar de etolajos uzemre mely tipusok a legmegbizhatobbak? 2000cm -ig kellene. 1.9tdi szoba johet? vagy a turbo miatt nem? koszonom szepen
Szerintem nem sokáig bírja. A részecskeszűrős pedig biztosan hamar megadja magát mert a sima katalizátoros is van, hogy eldugul tőle. Azért nem használom el én sem. Nem tudom milyen lehetőség van az adó megfizetésére.
Mennyibe régi rendszerbe mehet ez bele? Common rail meddig bírja vele? :) Van mód hivatalosan megfizetni mondjuk 50 literre a jövedéki adót aztán még 200 liter után is azt a papírt lengetni hozzá?
Ha motorolaj volt a tankban, akkor feltétlenül ki kell cserélni az üzemanyagszűrőt.
Mivel sokkal finomabb szűrésre van tervezve, ezért azt is kiszűri, amit az olajszűrő nem, pl. a rengeteg kormot. Ez aztán sikeresen eltömíti, így rossz esetben töredék üzemanyag jut át rajta.
van jelenleg 80 liter ét olajam (lesz még több is) 150 ft os áron valamint lesz transzformátor olajam (nagyon jó minőségű) ha valaki igényt tart rá trafó olajra ajánlatokat kérek
Szia. Nekem van egy peugeot 406 1.9 turbódízelem. Bosch adagoló van rajta. Nekem 50-50 százalékban tökéletesen működik. Azért írom, mert a berlingóban tudomásom szerint ugyan ez a motor van csak szívódízel.
ÉN magam csináltam a bejövő üzemanyag a tankból belemegy az előmelegitőbe és úgy megy tovább a fő szürőbe amit a motorból a blokkból kijövő meleg víz fűt ,a melegitő egy kb 10 cm átmérőjű vas cső amibe bebetekertem kb 2 méter 8 as átmérőjű réz csövet ,a réz csőbe megy a melegitett gázolaj, a csövet le kell végelni és 2 ki állást kell csinálni, egyiken bemegy a forró víz a blokkból a másikon távozik. esetleg ha nem jó az áramlás meglehet a hideg oldalom támogat ni egy 12 voltos kis szivattyúval én a w124 es fütés szivattyúját használtam .
használ valaki üzemanyagelőmelegítőt? Én szeretnék beépíttetni az autómba, mert szerintem sokat segíteni az indításnál, de nem találok szettet/vállalkozást aki személyautóba ilyet építene, csak kamionokba, traktorba :(.
Lemaradt az előzőről.. Ha valakinek van Pest megyében eladó használt étolaja (csak étolaj, motorolaj nem érdekel!) akkor jelezzen akár itt, vagy telefonon is.
Úgy adódott, hogy igen olcsón sikerült egy viszonylag jó vételhez, egy E39 520D autó formájában.
Korábban már használtam étolajat az SDI Seat-omban, viszont utána olvasgatva a dolgoknak elméletileg ebben a BMW-bne is menne a dolog.
Bosch Vp44 elektromos adagoló van rajta, tehát még a réginek mondható technika.
Járható, hogy étolajjal használjam? Természetesen NEM teljes mértékben, én az átlagos 5.5-6l-es fogyasztásból 1.5-2l-re azaz úgy mondván 70% normál gázolaj(általában OMW) és 30% étolajjal használnám.
A megfelelő szűrés,ülepítés után persze, észterezését nem tudom megoldani, tudom az lenne az igazi, mivel a kicsapódó glicerin nem tesz jót hosszú távon a vasnak. Egyik rokonom használ teljes mértékben étolajat, csak ülepítve és Szilvia papírtörlőn 2x átszűrve egy Lupo 1.7 SDI-ben már 2 éve, eddig 60e km-t tett meg vele, minden gond nélkül. Télen persze kap némi adalékot és normál gázolajat a kocsi mellé.
Tehát megoldható-e így a használat? Tervezem egyébként az adagoló felújítását hamarosan ( a fentebb említett szakértő rokonnal, mivel adagoló felújítással foglalkozik). Célszerű ezt most, vagy később is ráér?
Pont erről van szó: "viszont aki némileg tudja mit is tartalmaz a fáradt motorolaj azt tudja miért nem jó a motornak enni.a korom gyakorlatilag csiszolóanyagként működik."
A másik gondot meg a különféle adalékanyagok okozhatják, amiket nem lehet szeparátorral eltüntetni, ott csak a krakkolás lehet a megoldás, de az meg veszélyes "játék".
Nem feltétlenül kell adagolós. Ha van egy dugókulcs készleted, akkor kitekerheted a csúcsokat magad is és az alattuk lévő részt kell kitakarítanod, ahol az üzemanyagot beküldik a csúcsok az égéstérbe, csak arra nem emlékszem, mivel szedte ki a mocskot. A legcélszerűbb ha nem piszkálgatod, mert akkor bepotyog. Úgy kellene inkább, hogy egy porszívónak a csövéhez hozzáragasztasz egy olyan csövet, ami vékony és befér a nyílásba, hogy ki tudd takarítani. De ha nem akarsz szarozni ezzel, vidd el adagolóshoz, nem olyan vészes, ha jól emlékszem, 6000 Ft-ot kért.
motorolajat töményen??? ásványi vagy szintetikus az mindegy?
én elmentem étolajjal 5 év alatt 80e km-t, de semmi bajom nem volt étolajtól, az adagoló fedele sem eresztette a cuccot. nyáron tisztán, télen vegyesen (10-90-től 30-70-ig).
amíg 100-150 ft között kapsz étolajat, sztem nem éri meg 10 embernek sem a szeparátor ennyiért. ráadásul az étoil mehet akár tisztán is, a motorolaj meg ehhez sűrű, nem? ha felesbe nyomod, akkor is 200 ft körül jön ki literje, plusz fejenként a 200e beugró :D
ha te tankolsz egy évben 3000 liter gázolajat a gépeke, akkor okés, de prosztó utcai embernek?
És mi lett a maradék 999l-el? Adaléknak én farmerfényt haszálok (könnyü és nehéz petróleum keveréke, egy kis isopropil-alkoholal).Eddig úgy néz ki szereti a kis Nissan.A füstölés gyakorlatilag teljesen eltünt,vegyes,szaladgálós üzemmódban sem tudok vele 5l-nél többet megetetni.
Én jártam úgy, hogy mentem vidékre, mert maradt 1000 liter fűtőolaj és megvenni. 150 körül volt az ára. Elhoztam haza és kellett az autóba üzemanyag, akkor öntöttem bele. A színe pirosas volt a szaga olyan " érdekes". Kb. 10 kilométer alatt kinyírta az adagolót és porlasztót. Mert miközben állt, sok évig, hát valami savas dolgot is önthettek bele és az szépen szétmart mindent. Szóval nekem csak a fincsi étolaj marad, amíg világ a világ. A hígítás pedig csakis go. Próbáltam benzinnel sokszor és sokat, de a go a legjobb neki.
mar kifogyott a mocsok a gepbol de gazolajjal is ugyanugy szar :( adagolos neked mit csinalt ? mert ugy erzem nekem is az marad. tankoltam 20 go. t sokat fogyaszt es nem is megy. szoval nincs mas :( adagolooooos :(
össze kell fogni pár embernek.....akkor már nem drága annyira.
viszont aki némileg tudja mit is tartalmaz a fáradt motorolaj azt tudja miért nem jó a motornak enni.a korom gyakorlatilag csiszolóanyagként működik.
az étolajat meg ha nem ész nélkül borogatnák a verdákba akkor nem lenne baj.van amibe nem szabad erőltetni.a soros adagolós mercik nem véletlen hogy elmennek vele míg a rotációsok ne annyira kedvelik,de ez már mechanika.
azért ,mert nincs pénzem nem feltétlen kell minden folyadékot beleönteni a tankba aztán ha megáll a vas akkor panaszkodni.
nekem megy személyautóm(w124 300td),teherautóm(ifa 50-es és 60as is,kraz,ural)és pár traktor(rába stiger,zetor cristal,mtz).és ezek évek óta sok km és sok-sok üzemóra óta hibátlanul.mivel jól átgondoltam mindent amikor elkezdtem én is a spórolást.van amikor fáradt olajjal mennek a gépek,de van amikor étolajjal....mikor mi van nagyobb tételben.sőt van opel corsa 1.3 cdti is ami szintén mindennel megy ami nem jöv adós.....
befektetés nélkül nincs nyereség.....ez alap tézis.
megéri a szeparátor.....bőven megéri főleg hosszú távon.
A 2m, gondolom 2 milliót akar jelenteni. Szerinted azért járnak itt sokan étolajjal, meg hasonló löttyökkel, mert milliók hevernek a polcon az otthonaikban? :D Amúgy ha már milliók és WMO, akkor én már inkább egy ilyet vennék: https://www.youtube.com/watch?v=2EdvscvSYsk
Tisztíthatod azt minden szarral, szerintem akkor sem tűnik el teljesen. Mások is tapasztalták már ezt a jelenséget motorolaj esetén és ezt a lerakódást oldószerekkel már nem biztos, hogy el tudod távolítani, ugyanis, szilárd, kokszos anyag keletkezik a motorolajban lévő adalékok miatt, melyet a csúcsok alól, mechanikusan kell eltávolítani. Én próbáltam kis mennyiségben teljesen új 15W-40-ers olajat, benzinnel GO-van hígítva, nem örült neki az autóm, pedig nem egy finnyás fajta. Az adagolósnál kötöttem ki, azóta tudom, hogy mit kell tenni ha ilyen történne, de nem történik, mert nem teszem kockára az autóm üzembiztosságát még egyszer. Szerinte, ha kedves az autód épsége, felejtsd el a motorolajat, mint üzemanyagot, se újat, se kormosat, se tisztítottat nem érdemes betölteni.
Nekem most kb 40étolaj 10l motorlaj, 1l szintetikus higító 11l benzin van tankban, hidegen fél percig kicsit rángat de amúgy hibátlan.. full motorolaj nekem sem jött be, 50motorolaj és 12l benzinnnel próbáltam, erőtlen lomha lett pedig eleve nem egy erőgép, 60 lóerő volt valamikor másfél millió km el ezelőtt :-)
Igazad van, tartós használatra én se javaslom. Még télen se , pedig a gyártók a régi tipusnál 10%ot is javasolnak. Sztem is horror a dizel számára, De a massziv trutymó kidolgozására 1 alkalommal 1,5 liter sajnos muszály.
A benzint én 1-2% aránynál jobban nem eröltetném,mind a kenöképességet,mind a cetánt ronjta. Több netes fórumot átböngészve én most saját keverésü adalékkal tesztelem a gépet.
Néhány százalékkal javitja az égés minőségét, de nem szabad folyamatosan ilyen koktélt alkalmazni. Nem placebó, a benzinnek van egyfajta tisztitó és égésjavitó hatása.
Azert nem ertem miert nem sikerult nagyban a mix :( amugy azota fel tankhoz csavartam 1,5 l 95 ost es ugy erzem, jobb egy par fokkal. de az is lehet, hogy ez csak placebo. aztan kitudja lehet ez csak placebo
Most jottem vele palyan es kikoxoltam mintha picit jobb lenne. szoval biztos valami dzsuva van. kb. fel tanknal jarok adok neki 1,5 litert benzinbol akkor. es inkabb vissza allok az etolaj uzemre. bar sajnalom mert hozza jutottam 240 l motorolajhoz. :(. De a receptet koszonom. alkalmazom is : D
Nos akkor a helyzet megoldása: Ne tankolj rá, attól függően mennyi van benne, öntsél hozzá 20 literenként 1 literbenzint, és járasd ki. Abenya hatására el kezd kicsit erősödni de gyenge marad, viszont kioldja a szutykot a rendszerből. várd meg amig kifogy és akkor tolj bele a tankba 15 liter gázolajat valami rendszertisztitó adalékkal, , aztán ha kifogy mehet a rendes üzemanyag.
Én egyszer zsiros étolajjal szivattam meg magam szüretlenül beleöntöttem a sötétben a tankba.:-)))
sziasztok. a napokban 50-50 be tankoltam motorolajat es gazolajat de azota a kocsi teljesen erotlen, alig megy. miutan kijartam ebbol a hihetetlen mixbol fel tankot. ontottem melle 20 gazolajat de nem javult tul sokat a helyzet. mivel tudnam normalizalni, hogy hasznalhatobb legyen? mivel pizzafutar vagyok a belvarosban eleg necces lampatol lampaig szenvedni. ha mar fordulaton van akkor "jo" az tulzas de hasznalhatobb. szoval a kerdesem az az, hogy jarjam ki ezt a mocskot ? vagy onthetnek bele. alamit amitol jobb lenne ? valaszotokat elore is koszono
m. bocs az ekezetekert. telefonrol igy gyorsabb. u.i. 1.5 szivola golfrol van szo
ami a videon van az vmi bohockodásra alkalmas játék.én komoly soktárcsás szeparátorról beszélek....ami nekem van az 16 tárcsás max és a végén ha akarom olyan tiszta olaj folyik ki mint a tescos motorolaj....csak a sok kátrányszerű korommal nehéz kezdeni valamit is.nekem sikerült 4 éve vennem egy leselejtezett szaprátort,de ez akkora mint egy mega hűtőszekrény.... :) és 8kw-os a motorja...400v....
Szeparátor alatt ezt a centrifugát érted? : https://www.youtube.com/watch?v=03C5ta9vAbg
Mert ez max. a vizet és a nagyobb szemcséket szűri ki, így ez még nem a legfinomabb az autónak, ugyanis a korom benne marad, plusz az adalékok, ezek együttesen eléggé csúnya égésterméket hagynak maguk után, ami nem igazán üdvös a motornak szerintem. A videón is látszik, hogy fekete marad az olaj. Egyébként én voltam akkora ökör, hogy adtam az autómnak motorolajat, az még csak nem is használt olaj volt. Jól felhígítva töltöttem be és kb. legfeljebb 4-5 liter lehetett, majdnem gallyra vágta kocsit! Iszonyúan kopogott, füstölt, nem gyorsult. Megnézettem és bizony eléggé érdekes finomság rakódott le a csúcsok alatt. Szóval, a motorolajat nem ajánlom üzemanyagnak. De ki lehet próbálni, mindenki a saját kárán tanul igazán. ;-)
Szóval akkor ez a HHO szagcsökkentésre sem jó. Pedig azt gondolná az ember, hogy jobb égés és a képződő vízgőz csökkenti az akrolein mennyiségét, mert az ugye vízben kiválóan oldódik.
igen én próbáltam a hho tól meg vadul az autó ,de a szagot azt nem csökkenti ,csak az észterezés során tünik el ,addig meg van. elhasználod a többletet. fogyasztás csökkenést azért nem okoz mert ,jobban gyorsabban mész az autóval szóval a lényeg ,nekem nem jött be a diesel autó olyan lesz mintha benzines lenne. havonta 1 litert elhasználtam az orvosi tisztaságú deszt viz ből 2 liter 1000 ft volt.
Mostanság terveztem én is HHO beszerzését, de én is arra gyanakszom, hogy egy átverés az a szerkezet, viszont ha nem is csökkenti a fogyasztás, esetleg az égést javíthatja, ezáltal csökkentve az akrolein szagot. Próbálta valaki étolajos üzemmel a HHO-t? Ha igen, akkor csökkentette-e az árulkodó szagcsíkot?
Van 300 liter eladó étolajam Budapesten 100 ft/liter, rendes éttermi ....csak húst meg krumplit sütöttek benne...mivel fűtettlen garázsba van és repkednek a mínuszok ezért az alja kicsit nyilván sűrűbb..
Nem áll szándékomban nagyon okoskodni, de autót CSAK napfényben fotózunk!(Higgy nekem, van benne bőven rutinom..) Gondoltam szólok, hátha hamarabb találsz rá érdeklődőt. :)
uraim eladó lett w 124 es mercm e classe elejével om 603 as turbós 3000 res motorral ha valakit érdekel hívjon nem akarok regényt írni ha kellenek az előmelegítők benne hagyom :) 06309124654
Komolyan nem értem,hogy mit akartok a 150/l-es használt étolaj árral. Van olyan aki megveszi. A kolegáknak 3500ft/20l ért adom a szürt olajt. A gázolaj 320ft és ha van ismerős akkor kb.220 most. Miért nem jó a 100/l-es ár?
Valaki tudja-e, hogy Metabond Megasel Plus adalék étolajhoz keverhető-e?
A termék adatlapon azt írják, hogy: Tiszta biodízel üzemanyag esetén nem alkalmazható! Ásványi és biodízel üzemanyag keveréke esetén akkor használható, ha a bio aránya nem magasabb 10%-nál!
golf ban étolajra mindegy hogy 3 as vagy 4 es golfot választok? elektromosan vezérelt adagolót ki szeretném iktatni valami mechanikusat tetetnék fel rá és persze előmelegítem :)
Háááát, kérdés kinek mi a "tökéletes". Nekem ugyanez a motor fele-fele + kicsi benzin és jelentősen rosszabbul indul hidegen ilyen hidegben. Ha a tökéletes annyit tesz, hogy beindul első indítózásra is, akkor az enyém is tökéletesen indul.
"TDI-m nem volt, de állítólag az sem túl finnyás, ha mégis, akkor kidobod az elektronikusan szabályozott adagolót, rakatsz rá egy mechanikust és még megy is a kocsi. ;-)"
Ebből a szempontból tök mindegy melyik adagoló van rajta, az adagoló működését nem befolyásolja az étolaj. A TDI szűk keresztmetszete a porlasztó lesz hidegen, és a fúvókák nyílásainak a kokszosodása.
Nekem a következő az arány, ebben a cudar időben. 25 liter finomság + 5 liter benzin és 5 liter gázolaj. Tökéletesen indult a mínusz 13 fokban is. Kettő izzítás és már röffent is. 89.-es Passat. 1.6 Td.
A sima TD gond nélkül megy a masszával, előmelegítés nélkül is, max. egy kicsit dadog indítás után pár percig, de előmelegítővel biztos, hogy tökéletesen muzsikál. :) TDI-m nem volt, de állítólag az sem túl finnyás, ha mégis, akkor kidobod az elektronikusan szabályozott adagolót, rakatsz rá egy mechanikust és még megy is a kocsi. ;-) Néhányan egyébként amúgy is áttérnek a mechanikus adagolóra, mert nem bíznak az elektronikában, ha egyszer TDI-re/SDI-re váltok, akkor meg sem várom, hogy megdögöljön az elektromos adagoló, azonnal mechanikust szereltetek rá.
Sürű anyaggal még nem próbáltam, de fél tank (kb 30l) g.o-hoz 10liter akármivel étolaj, fáradtolaj hidraulika olaj (mikor mi akad) tökéletesen működik. A legdurvább mix ami benne volt egyszer nyáron az 20l fűtőolaj 20 liter hidraulikaolaj 10l étolaj 5liter fáradtolaj. Ami nálam probléma szokott lenni ha sok benne a cucc hogy tötymörgősen vezetve egy idő után (mixtől függően 4-600km) el kezd furán füstölni. Ha megtakarítom a porlaszókat azonnal megszűnik a füst de inkább egy fél tank gázolajat kihajtok tempósabban pörgetve és úgy is megszűnik.
üdv w 124 esemet 3 as golfra váltanám tdi-k elmennek étolival? persze hőcserélős és 220 as előmelegítővel td ket tdi ket nézek tapasztalatokat megköszönöm ha megosszátok :)
Valaki épített már be elektromos üzemanyag pumpát a rendszerébe? Alkalmam nyílt kísérletezni egy verdával. Az üzemanyag csőrendszere tűnik gyenge láncszemnek amit most nem szeretnék lecserélni, gondoltam beépítek egy ilyen pumpát. (Túl messze van a tank, a motortól, hőcserélőtől, és hidegben nehezen szívja át a zsírmentes de ledermedt lőrét)
A piacon található 0,2-bartól 3,0 bar nyomást produkálókig. Nem értek a dizel adagolókhoz és nem szeretném kicsinálni, szóval mi alapján döntsem el, hogy milyen nyomású legyen?
A Lucasról azt hallottam, hogy nem igazán kedveli a sűrűbb masszát, de nekem nincs vele tapasztalatom.
A leírt arány jó lehet, szerintem az már kiválóan híg lesz, habár a kerozinnal vigyáznék, irkáltak itt régen olyat, hogy lyukat égetett a hengerfejbe. A benzinnel sem nagyon mennék 10% fölé, de elképzelhető, hogy bírja a rendszer. Kísérletezz, csak keveset tölts a kocsiba, max. 10 litert, mert ha nem jó, akkor még felöntheted GO-val :) . Onnan fogod tudni, hogy nem jó a keverék, hogy csúnya kopogó, vagy inkább csattogó hangot hallasz majd a motortérből, ha ezt hallod, elérted a keverék maximális határát és ne menj vele sokat.
Ezt GO kérdést vedd úgy,hogy fel sem tettem :-D Ìgy már teljesen értem.Leesett,összeállt a kép,ha nehezen is :-) Akkor csak az autó a kérdés,nyáron felesben ment étolajjal.
Helo!Ez egy hyundai h100 szìvó 2.5 azt hiszem lucas adagolós..Nyáron ment az étolaj,most nem próbáltam.Megkérdezhetem mi a GO? Elég járatlan vafyok a témában.Szóval 30%kerozin10%benzin60%kenőolaj lesz a nyerő?Ha nem találom elég hìgnak a kerozin/petro meddig emelhető?
Inkább petróleum/kerozin, 20-30%-ig, a benzin max. 10%-ig, afelett nem ajánlom. A GO pedig tetszés szerint, amíg a keverék el nem ér egy olyan sűrűséget, ami már normálisan folyik.
Az ásványi olaj égéstermékének is van szaga, de nem akrolein, hanem inkább A GO-hoz hasonlít, vagy megegyezik velem, hiszen ugyanabból a fekete aranyból született minden ásványi olaj származék, legyen szó GO-ról, vagy másról.
Az pedig teljesen mindegy, hogy szívó, vagy turbófeltöltős dízel autóban használod, a kérdés, hogy milyen érzékenységű üzemanyag befecskendező rendszerrel szerelték.
Üdv!Àsványiolajhoz jutottam hozzá,de nagyon sűrű,majdnem mint a hìg méz..Valamilyen hajtóműolaj.Felsben mehet gázolajjal,vagy petroleummal?Egyáltalán a petroleum oké a szìvódìzelbe higìtani?Használt ásványiolaj mehet a tankba?Az ásványi is szagos?
Ausztralia es a homerseklet erre fele ritkan megy 0 fok ala.
Annyira kezdo vagyok hogy autom sincs ( mar dizel ) mivel a legidealisabbat szeretnem a celra megvenni. Az az teljesen tiszta lappal indulok.
Az etolaj is megoldhato mert erre fele meg meg van az embereknek penzuk igy nem szorakoznak mindenfele pancsolassal mikor itt a negyszeres otszoros fizujukbol lazan megvehetik a 300 "Ft" os uzianyagot.
Repce, sutoolaj is megoldhato mert itt penzert gyujtik be igy ha te ingyen elviszed akkor nagyon orulnek neki.
Szeretnem a teljes rendszert kiepiteni a tarolas szures tekinteteben is illetve egy szemely es egy kisteherauton gondolkodom, de ha bevalik akkor a farmon is megprobalkoznek vele.
Palmaolajhoz ami pálmazsír elengedhetetlen a 2 tank! És fűthető tank kell. Meg kell tudnod fűteni a tankváltószelepekig a csőveket is mert a zsír beledermed pár óra alatt. Ha teheted inkább ne szivasd magad vele. Napi 50 az túl sok. Ha van lehetőséged keressd meg inkább a legjobb forrást. Halsütők, krumplisütők, lángos vagy hasonlót sütők. Az ezektől származó étoli a legjobb. Lehetőleg minnél kevesebb zsír és víz legyen benne, vagy inkább semennyi.
Tisztelettel koszonom a segitsegedet es a joszandekot is ami mogottuk van.
Hala Istennek olyan orszagban elek ahol az ilyesmi nem buncselekmeny sot a kornyezetvedelem miatt es nemi elismerest is begyujthet az ember.
Alapvetoen sem a pancsolas sem nemi barkacsolas nem okoz problemat. A fo szempont hogy ha valami okbol a dizel es egyebb uzianyag korlatozas ala esne akkor is fentlehessen tartani a mobilitast.
Jelenleg van olyan beszerzesi forrasom ahonnan napi 50 liter palma illetve repceokaj ( hasznalt ) megoldhato igy ezt a lehetoseget szeretnem kihasznalni es felepiteni a kis gaztaji rendszeremet.
A problémakör leküzdése az étolis autóknál kb azonos. Ki keverési aránnyokkal operál, ki átalakításokkal, hogy a lehető legnagyobb étoli %-kal tudjon járni. A régebbi dizelek bármit elpöfékelnek minimális vagy nulla teljesítménycsökkenés mellett. A lényeg a megfelelő viszkozitás és tisztaság. Tehát ha kellő tisztaságú "pakurád" van és azt valamilyen módon be tudod porlasztani az égéstérbe akkor nyertél. Akkor járhatsz pálmaolajjal disznózsirral is :-)
A technika már nagyon nem változik szerintem, ki hogyan oldja meg, mik a lehetőségek, igények. Ha van időd és nem gond a pancsolás és kísérletező típus vagy 100%-kal is járhatsz.
A felsorolt autótípusoknál jóval több autót át lehet alakítani biodizel üzemmódra, ami nem feltétlen azonos ebben a fórumban foglalkozó dolgokkal. Biodizel kutak nálunk nincsenek sajnos! Itt többnyire használt vagy originál étolajos autókról van szó.
A fórumba kis keresgéléssel minden kérdésre választ lehet szerintem kapni, de ez a "hobbi" igényelheti a leleményességed és megoldóképességedet is.
Mint kezdo minden erdekel. Azonban az igazan elgondolkodtato szamomra hogy a topic 2005 ben az az majd 10 eve indult es azota mind tapasztalatban mind technikaban biztos volt fejlodes az az ha nem gondolom rosszul lehet hogy az infok egy resze mar elavult ???
Persze csak hangosan gondolkodom. Ahogy mondtam total kezdo vagyok meg dizel autom sincs csak veszautonak szeretnek beszerezni egyet ha meghalna valami okbol az uzianyag utnapotlas.
Teljesen kezdokent most kezdenem el beleasni magamat a temaba. Azt szeretnem tisztelettel megkerdezni hogy erdemes az elso oldaltol a ucsoig vegiolvani mind a majd 8000 hsz-t vagy esetleg lehet "ugrani " is?
Üdv .Van itt valaki Vác közvetlen környékéről akinek olaj lelőhelyre lenne szüksége,az kérem jelezze sürgősen ,mert elhagyom az országot tel számot kérek.sziasztok .
Heló! Biztosan ki lett már itt vesézve ez a téma, de én csak most találtam rá erre a fórumra...
A kérdésem az lenne, hogy ha tisztán étolajjal járok (merci), akkor mit lehet kezdeni a szaggal? Van-e valami technika, amivel el lehet tüntetni az étolajos autó jellegzetes szagát? Üzemanyag (étolaj) kezelése, vagy esetleg valami katalizátor?
A másik kérdésem az lenne, hogy hallottam róla, hogy be lehet fizetni az olajra az üzemanyagadót, és akkor nem kötekedhetnek... Erről mondanátok pár szót?
Nekem a pollak sajnos hamar megadta magát, de nem is ajánlom mert egyszerre váltja a oda és visszatérőt. Nem igazán gazdaságos. Én anno mechanikus golyóscsappal oldottam meg, enyhén behemót de ott nem lehet hibázni.
Viszont érdekel ez a pneumatikus útszelep! Használsz is ilyet, vagy valaki? Bírja az étolit? nem ragad össze? Mennyire biztonságos ez? Mégis csak más rendszerre tervezték!
Minek használsz étolajat. Minek kevered igy? Nem az a cél,olcsobb legyen? 10 olajhoz tegyél 2l benzint, fele-fele gázolajjal nem nagy a sporólás. Ne érts félre nem kioktatni akarlak csak nem értem a nagy arányú keverést.
Rendőr,ha meg állít,akkor ,ha olyan ember rád hívja a NAV-ot.
Ők tudnak megbüntetni.
Engem kb 5 alkalommal igazoltattak eddig mióta étolajjal járok.
Még csak utalást sem tettek róla,hogy mi ez.
Ebből 2 esetben utánam jöttek és úgy villogtak le.
3 alkalom igazoltatás volt.
Szóval simán érezték,amikor utánam jöttek,de semmi nem történt.
Persze bármikor bele botolhat az ember olyan rendőrbe,aki rá hívja a Navot.
A másik szerv a kpm nem fog veled foglalkozni szerintem,
ha csak nincs átalakítva a kocsid étolaj üzemre.Akkor viszont meg tudnak szívatni.
Ezért nem alakítok át semmit a kocsin.Minden ilyesmi átalakítás engedély köteles.
Nem világolok.Ezek után utána lehet olvasni,sőt engem már szivattak is így le.
Igazoltatásnál rá jöttek a rendőrök,hogy át van alakítva az autóm.Még ez előtt volt egy olyan autóm,ami át volt alakítva.
Rám hívták a KPM-et.
Ők ki is vonultak.
Fel mérték az autót.
Műszaki törlésre került.Büntetés pár 10 ezer forint + csak hozzájuk lehetett vinni műszakira a kocsit.
Persze majdnem friss műszaki volt rajta.Még kb 1.5 év .
Szóval akinek át van alakítva a kocsija,az csak óvatosan.Csomagtartóba meg semmi ne látszódjon,mert az a rendőrök ki nyittatják a legtöbb esetben.Motorháztető nem jellemző.
Etanollal ha jól emlékszem ,csak úgy lehet keverni,ha előtte az etanolt bele kevered gázolajba és úgy az étolajjal kevered.Különben nem tudod összekeverni simán étolajjal.
Nekem a 95-ös benzin jobban be jön.
10%-ba használtam az etanolt és a benzint is így használom télen.
Üdv a gázautóknál is van elektromos szelep ami a benzin utját zárja el ,ha a benzinnek ellenáll akkor a gázolajnak is,azt is meglehetne nézned, a Bács gépker nél megnézheted a neten,vagy bármelyik autógáz beszereléssel folalkozó mühelyben kérdezd meg ,jó szerelést.
bár a zsír fajhőjét figyelembe véve elég komoly fűtőszál kell a szívócső végére:) nálam az vált be, hogy anyósülés előtt volt két kanna. gázolajjal indítottam, mikor a motor meleg volt kissé, akkor a szívó-visszafolyót átdugtam a MELEG SZOBÁBÓL kihozott étolajba... kicsit szarakodós, de müxik!
Az alább leírt melegítő eszközökön én is gondolkoztam, de az én elsődleges problémám az, hogy ha nem észterezett, azaz " a frituból kiöntött" olajat használok az már a tankban megdermed, amikor az időjárás hidegebbre változik.
Akkor meg mire jók mindezek, ha nem jut el a "zsír" a szűrőig?
Ismét a tapasztalataitokra lennék kíváncsi, ezúttal a pálmazsír/olaj átészterezésével kapcsolatban. Az érdekelne, hogy zsírok esetében is használható ugyanaz az alkohol+lúg arány mint pl étolaj esetében, vagy itt már azért elmásznak az arányok. Józan paraszti ésszel úgy gondolom, legalább alkoholból többre van szükség, na de pontosan mennyivel is? Persze kísérletezgethetnék hetekig aztán biztos rájönnék, de inkább most hallgatnék a tapasztaltabbak szavára. :) Köszönöm előre is annak aki tud valami hasznos infóval szolgálni!
7656-nál leírtam. Erre nincs formanyomtatvány, hanem neked kell írni. De holnap beugrok melóba, mert a gépen van nekem bent és azt felteszem.
Nem szabad külföldi autóban sem használni, mert az adott ország törvényeit kell figyelembe venni. Miskolcon, vagy 3 éve büntettek meg ezért egy emberkét:
Csak postán adom fel, ajánlva. 1-2 hét és jön a határozat és a csekk.
2 napja a rendőrök állítottak meg, mert jöttek mögöttem. közölte velem, hogy egy komplett kifőzdét húzok magam után. Én mondtam, hogy van róla határozatom. ezt nem hitte el addig, míg a kezébe nem adtam. További jó utat....
Én azt szoktam az autómba önteni, amit a család és ismerősök gyűjtenek a számomra. Nagy a család ... :D Szóval negyed évente kb. 30-40 literről szoktam leadni kérelmet. nem kell semmi mást fizetnem, csak a kb. 150 ft/liter jövedéki adót. Ha a rendőr kiszed, akkor nyugodt szívvel adom át számára a csekket és a határozatot. De lefényképezem és felteszem.
A szabályozás teljesen egyértelmű, a három hsz-al ezelőtt idézett cikkben is szerepel: ahhoz, hogy növényolajat tankolj, ásványolaj adóraktárt kell üzemeltetni (vagy neked, vagy valaki másnak, aki eladja neked az olajat). Ehhez telephely, rengeteg papírmunka, és irtózatos biztosítéki letét kell. (Logikus: nem bemondásra működik a dolog, ha adózol, akkor nagyon szigorú nyilvántartásra köteleznek, amit ellenőrizni is fognak. Honnan vettél, mennyit, kinek adtál el, mekkora a készlet, etc.)
Ennyi az adózás. A másik a környezetvédelmi megfelelés: ahhoz, hogy a dolog legális legyen a forgalmiba be kell kerülnie, hogy az autód üzemelhet növényolajjal, azaz le kell vizsgáztatni növényolaj üzemre.
Szóval nem évi 15e ft-ról van szó.
(És igen, előfordulhat, hogy egy vidéki ügyintéző ostobaságot csinál, de ez téged érdemben nem fog védeni.)
(Az most egy politikai döntés, hogy a dolgot egyszerűsítik a gazdák részére, de csak olyan mennyiségre, ami a földek művelésére el is fogy. Emlékeim szerint eddig is élt, hogy Ha-ként 97 liter GO jöv.-i adóját visszakapták.)
Az baj az egésszel hogy senki sem tud semmit biztosra, még talán a hivatalok sem.
Az lenne a legbiztosabb hogyha valaki A-tól Z-ig utánajárna a témának hogy milyen papírok szükségesek ahhoz gondtalanul égethessék az autók az olajat.
Arra gondolok hogy oké tegyük fel a vidéki területileg illetékes NAV nem néz hülyén amikor meglátja a jövedéki adó befizetéséről a kérvényt és kiküldik a határozatot és a csekket. Miután befizettem,a forgalmiba beletűzöm mindkettőt és megtankolom a gépet.
De ha csíkot húzva pl egy városban kiszed a rendőr "közúti ellenőrzés" céljából, ezzel a határozattal meg a csekkszelvénnyel a kielégítem a kívácsiskodását hogyha azután érdeklődik hogy mi ez a szag??
Ha igen akkor örülünk, ha nem akkor besz.ptuk.
Szerintem mindenkinek könnyebb lenne ha nem összehúzott seggel kellene elmenni a rendőr és társai elött a sültkrumpli szagu kocsival. Nekem megérne mondjuk 15e forintot, hogy ne izguljak ezen egy évig.
Vagy nem is érdekli őket és én izgulom túl a dolgot?
A metanol a legrövidebb láncú alkohol a sorban CH3-OH metil-alkohol a neve. Halálos méreg, kisebb mennyiségben "csak" vakságot okoz. Az etanol, etil alkohol eggyel hosszabb CH3-CH2-OH nem mérgező. A biodízelnél kifejezetten a metanol preferált, mert ott egy igen hosszú láncú alkoholt a glicerint CH2OH-CHOH-CH2OH (C3H8O3, enyhén mérgező) cserélnek le a metanolra, illetve észtereznek át - glicerin észterből (növényi olaj) metil észtert csinálnak (sűrű trutymóból folyékony üzemanyagot). Ezért aztán az egésznek a glicerin a mellékterméke. Nagyjából, bár vegyész nem vagyok.
auchanba kertészeti osztályon 300 ft egy liter natúr fáklya olaj 61 fok a gyulladási hőfoka szépen ég nem hagy kormot nagy lángja van...mennyit tehetek étolaj mellé?...10 % vagy esetleg picit több?
Én már másfél éve járok így és negyed évente adok be papírt 35-40 literről. A területileg illetékes NAV.-ot felhívod és megkérdezed, hogy kérelmet melyik postai címükre küldheted. Érdekes, de még soha nem állítottak meg, pedig nem kicsi a város, ahol élek.
Azért ezzel vigyázz! Nehogy kiszálljanak hozzád, és házkutassanak, vagy jövedéki nyilvántartást követeljenek tőled. Az is para, hogy attól, hogy befizetted a jöv.-i adót, még simán megáll a környezetszennyezés, és simán kiszállhat a társhatóság(ok) is. És ilyen esetben a bírság sokkal magasabb lehet, mint a jöv-i bcs. miatt.
Pèter vagyok egy nagyszerü Pesti pizzafutár. Egy nagyszerü B corsám van mondanom sem kell,1.7 isuzu. Több évet jártam egy A corsával fritüvel most ujìtottam a gépjármű parkot☺. Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a fórumot nagyon sok okos és tapasztalt emberke van akitől csak tanulni lehet.
Olyan kérdésem lenne,hogy van valaki közületek pesten aki isuzuban penge és tudna nekem segìteni a hideg ellen. Régebben sok benzinnel oldottam meg a dolgot de gondolom van erre okosabb megoldás is(ja ès persze olcsobb megoldás). Valami előmelegìtő vagy hasonló dolog érdekelne.
Szerintem azért megy az agyalás a szagtalanításon mert a kutya nem gondolná hogy ezt el lehet intézni. De ha van egy ilyen papirod hogy be van fizetve és eltankolhatod, az a legjobb. Hivatalosan égetheted az olajat. Mekkora menyiségre szoktál adót kérni és az mennyi? Rendőr látta már az igazolásod?
Minek elvenni a szagát? Az úgy a finom. Viccet félretéve. nem kell elvenni a szagát, mert a végén többe kerül a hús, mint a leves. Én negyed évente írok egy kérelmet a NAV irányába és 1-2 hét alatt megjön a csekk és a határozat. Így nyugodt szívvel járhatom az utakat.
KÉRELEM
Azzal a kéréssel fordulok igazgató úrhoz, hogy az ......frsz.-ú ..... alvázszámú ............. motorszámú x.y. típusú személygépkocsimba ...... liter használt sütőolaj üzemanyagként felhasználásához számolják ki és részemre küldjék meg a jövedéki adóját.
Ha ezzel nem jön le, akkor szike, és lekaparászom.
A menetek bírják nincs gond, de véletlenül az egyiket megszakítottam, mert hülye fejemmel kiakartam cserélni a csavarokat és rövidebbet raktam bele aztán meghúzásnál szépen ki is jött a menet. XD
Mikor már kijárattam a tankból mindent, csak simán kikapom őket és megtakarítom. Ezután mintha más autóba ülnék:D nincs füst, meg jól is megy, még a motor hangján is lehet hallani hogy jobb a porlasztás. Ha már reggelente nehezen indul az olajozás után akkor szerintem nézz rá.
Egy fajta olajjal nekem is volt ilyen problémám azzal alapjáraton olyan brutál fehér füstje volt. nem lehetett megmaradni a kocsi mellett. reggelente kb10 fokban egy 5-7másodperc tekertetéssel indult. És nagyon nem ment az autó. Ezért azt az olajat messze elkerülöm.
Üdv Mukibá!
Ez szomorù!Egyenlőre felesbe mertem kipròbálni,de ìgy is olyan szaga volt,mint a fesztiváli konyhasornak...Àllò helyzet,alapjárat,képzelem mi van mögöttem 80nál,melegben,ha áll a levegő. :-D
Mind1,valamit valamiért..Ez sima szìvòdìzel motor,de a lucas miatt nem merem szigorìtani az arányt.Nem is tudom hogy előkamrás-e,nem találtam erre vonatkozòan semmit.különben Mazda motor van a h100 2,5 D-be,de nem tudom melyik.96-os.Gondolom a koreaiak,ennél régebbu mitort vehettek át.Felessel ki lett ugye pròbálva,gond nem volt.
Egyébként,ha kiszagolják,mire számìtsak ?:O
" kb 7-800km után elkezd füstölni.""Ha tiszta a csúcs akkor nincs füst és elég jól megy de erre is ugyanúgy rárakódik a korom."
(nekem is DTP502 van benne)
mit csinalsz a csuccsal, ha kormos?
elmentem kb feltank tiszta repcet(100% repce, de friss boltbol), de tiszta repcevel hidegen nagyon eros a feher füst(elötöltes sem valosul meg, es nem is eg rendesen, meg nalam nincs kat). melegen nem gond.
Sziasztok teljesen kezdő vagyok ebben a témában,szeretném megkérdezni a hozzáértő szakiktòl,hogy egy hyundai h100 2.5D -be locsolhatom a sütőolajat?Azt hiszem lucas adagolòs,ùgy olvastam,ez azért kockázatosabb ,mint a bosch.Persze megszűrném,de kell e még valami,esetleg hozzátenni a tutit.Egy ismerősöm azt mondta 10:1 olaj:petroleum..+0,01%denszesz,és se gond-se szag!Ebből mi lehet igaz.Tönkretenni azért nem szeretném,de ugye drága a dìzel,olcsô(bb) az olaj:-)
Érdekes, mert ha mondjuk 20 liter akár motorolaj, akár étolaj van a tankba+ 40 l gázolaj és nyugodtan szabályosan közlekedve, rövidtávon, kb 4-500nál észrelehet venni hogy gyengült az autó (ha 0km-nél tiszták voltak a porlasztócsúcsok) 1500-as fordulat körül nincs meg a megszokott nyomaték (hanem mondjuk 1700körül) kb 7-800km után elkezd füstölni.
ugyanezzel az üzemanyag felállással sportosan, veretve talán egy picivel késöbb jelentkeznek ezek dolgok. De nemigazán akarom terelni állandóan a kocsit.
Próbáltam úgy is, hogy egy tankhoz csak 10l naftát rakok de akkormeg nagyjából 2 tank után jelentkeznek ezek a hibák. Úgyhogy arra jutottam hogy teljesen mindegy mennyit öntök hozzá, kb 20-25l olaj elégetése után jelentkezik a hiba.
Cseréltem már csúcsokat is (DTP 502-re) hátha befolyásol valamit. Ha tiszta a csúcs akkor nincs füst és elég jól megy de erre is ugyanúgy rárakódik a korom.
Miért nem bírja? Mire kell odafigyelni? Tippem lenne, de kiváncsi lennék a véleményetekre.
Nem öntök bele mindenféle trutyis fáradtolajat.
Az eddig megtett kb 20e km alatt maximum felesben volt bent fáradtolaj. De leginkább egy telitanknyi üzemanyagból 10-20 litert szoktam nyakonönteni 40-50 liter gázolajjal. Eddig semmi hiba nincs a porlasztó kokszosodásán kívül.
Eleinte féltem a fáradtolajtól ezért vettem egy komplett donor motort. Azóta nyugodtabban tankolok, de még nem kellett hozzányúlni.
Egy szerelő ismerősöm ugyanilyen tdi motort hajt elég szigorú nyállal. Kannába keveri, 18l fáradtolaj 2 liter mosóbenzin 5 liter gázolaj, és önti a tankba. Ha nem látom, nem hiszem el. Elmondása szerint többet eszik 1 literrel, és meg van neki fűtve az üzemanyag ráadásul 10fok alatt reggelente féktisztívólal indít, de állítólag 25 kmt ment már így. Rég visszahozta az árát a motor.
Szerintem meg se próbáld. Az olasz közös csövesek amúgy a legjobbak, de még akkor se. Rendes, tiszta biodízel üa. (metil-észter) más téma, de az étolajat felejtsd el, akárhogy van szűrve. Modern dízelek javítása nem olcsó, a szarabbak esetében még az se mindegy hol tankolsz.
Igen ezért vagyok tanácstalan. Nem tudom hogy miért rakódik rá ilyen gyorsan. Talán akkor javul egy kicsit amikor hosszabb távon használom és jobban pörög, sokáig.
Ahogy észrevettem a motorolaj nem rosszabb semmivel, kb ugyanannyit bír és a koksz puhább a csúcson és könnyebben le lehet takarítani. Nincs sültkrumpli szag.
Persze hogy működik a dolog.....de a derolin csak arra jó ,hogy álló helyzetben nem lesz szaga maximum ....de az égés során keletkezett " illatot":D semmivel se lehet elvenni...
ha lentebb visszaolvasol nekem van étolajam ha érdekel....
Az enyém Tdi, és teljesen gyári minden. 1 tankhoz max 20 liter h asználtat tolok, bár sokszor inkább 5-ösével öntögetem bele. Időnként mikor összejön akkor fáradt olajjal is megjátszom ezt. De sajnos valamiért a porlasztók viszonylag hamar lekormolódnak, ilyenkor hidegen megjön a mindenféle szinű füst, meg büdösminta.... nagyon. Mikor üzemmeleg akkor csak egy kis szaga van semmitöbb. Sok mindent próbáltam, az arányokkal és az anyagokkal a szivárvány minden szinét kikevertem üzemanyagból már, de semmi nem oldotta meg ezt a hibát. Csak arra gondolni hogy rövid távon használom, nemnagyon forog kb 2000-2500 körül.
Akit érdekel van durván 5-600 liter használt étolajam (nem szűrt ,de elég jó "minőségű":),,,,,nem trutyis nem zsíros....stb csak krumpli és rántott hús utáni leeresztett....
Budapesten van....Pesten belül tudok segíteni a szállításban nagyobb tételnél....
150ft/liter
Az árat aki sokalja...az járjon utána szerezzen magának....én se ingyen jutottam hozzá....
Bármilyen felháborodást is kelt ,de 10-20 literek miatt nem fogok pancsolni...min.50-60 l.
Akit mindezek ellenére érdekel az nyugodtan keressen...:)
Tapasztalatotok szerint a Bosh adagolok tömítései (golf 2) mennyire bírják az étolit, ha 30% étolaj és 70% dízel, illetve néha 50-50 be itatom vele a szekeret? Esetleg ha valakinek új tömítések után van vele tapasztalat, az is érdekelne. Meddig bírta és milyen arányba volt keverve a cucc? Köszi előre is mindenkinek!
96-os 2.8 TD intercooleres Pajero a kiszemelt, adagoló egyenlőre ismeretlen számomra de a lucast kizárnám :-)
Hőcserélő, 2 tank! Bírnia kell!
Valami gyári előfűtés is van az üzaszűrőben, azt is meg kéne babrálni, h ne csak -4 alatt kapcsoljon hanem pl gombnyomásra, vagy állófűtés és akkor lehet nem kell a 2 tank.
Elvileg igen, de nekem nincs tapasztalatom a 100%-os használattal. Ha csak meleg motornál engeded rá az előmelegített étolajat, akkor bírniuk kell. A TDI-ről tudom, hogy használták így gond nélkül.
Az Én japó adagolóm 6 évig bírta! Amikor hengerfejes let a motor, kiszedtem és kitisztíttattam Matyókáéknál akik nagyon profik szerintem, de soha többé nem volt már olyan mint amilyen előtte.
Ne vedd készpénznek mert nem ismerem ezt az adagolót bár hasonló az én japómhoz, de szerintem felesbe nem történhet vele semmi!!!
Ezek az adagolók jobbak mint a bosch adagolók, nem hiába pereskedtek évekig bosch-ék 409 kolléga álltal is említett licence miatt!