A Brit vasutakról van valakinek tapasztalata? A FIP szabadjegyet elfogadják ingyenes utazásra? Mert kiváltottam, a képet kiküldtem kint élő rokonnak, hogy kérdezze meg, de egyik pénztárban azt sem tudták mi ez és végül 50% kedvezményt jósoltak rá, a másik pénztárban már derengett nekik valami, de ott is csak odáig jutottak, hogy talán (?) valami kedvezményt ad... De ingyen utazás nincs.
Felhasználói tapasztalattal rendelkezik valaki?
Másik: Bp-Párizs: Zürichben lenne 7 percem átszállni a TGV-re. Bevállalható? Magyar viszonyok között meg sem fordulna a fejemben, de "A nyugaton" ez elérhetőnek tűnik? TGV-re kell felárat váltani? Ha lekésem érvényesítik a következőre?
2 éve utaztam Londonba Csalagúton át, akkor FIP igazolvánnyal 50 % kedvezmény volt, kb 8000 Ft körüli volt így a jegy Brüsszelből Londonba. A Keletinél lévő Wastelsben (9 vágány mellett) vettem meg a jegyet, ott végtelenül segítőkészek.
Norvégiával kapcsolatban van valakinek élménye, hasznos tanácsa, stb? fel szeretnék egészen Bodoig utazni Osloból. Helyjegyet kell FIP jegy mellé venni stb? előre is köszönöm a válaszokat.
Egyébként a fordítás (általam) ott volt az idézett szövegrész alatt. Az EVVK-nál kéne megpróbálni érdeklődni a Thalysra vonatkozó kedvezményekről, ők kapcsolatban állnak francia vasutasokkal (is).
Én sajnos ennél kimerítőbb választ nem tudok adni, mert a lentebbi hivatkozást is nagyon nehezen találtam meg, ráadásul engem valahogy nem vonz sem Franciaország, sem a TGV, így nem is terveztem, hogy valaha is utazzam arrafelé.
Tisztelt sünöcske köszönöm a segítséget sajnos nem tudok angolul de google fordító segítségével most értettem meg,hogy a fip jegyünket nem vehetjük igénybe Paris
brüsszel között a thalys vonatra.Még egy kérdés ha a fip igazolványt kiváltjuk akkor szerinted milyen kedvezményt vehetünk igénybe, mert ez nem derült ki számomra?
Tisztelt sünöcske,köszönöm a gyors választ de ettől sokkal okosabb nem lettem, én arra lettem volna kiváncsi,hogy fip szabadjeggyel Párizs Brüsszel között mennyibe kerül a Thalys vonatra a helyjegy,abban bizom valaki olyan olvassa aki már utazott
Mondjuk ha nem is érvényes rá, PID napijegyet amúgy is váltanánk a villamosok miatt, ami viszont érvényes ide. Csak nem mindegy, hogy mindegy mit mutatok a mozdonyvezetőnek (ő ellenőrzi a jegyeket is), vagy nem mindegy :)
Note that these International Free Coupons don't work at all on Eurostar (London-Paris, London-Brussels), Thalys (Paris-Brussels-Amsterdam/Cologne), Lyria (Paris-Switzerland), Thello (Paris-Italy sleeper trains) or Paris-Italy TGVs, plus a handful of other services, as these offer special FIP Leisure Fare with the FIP Reduced Rate Card instead.
Azaz "A nemzetközi szabadjegyek nem érvényesek az Eurostar (London - Párizs, London - Brüsszel), Thalys (Párizs - Brüsszel - Amszterdam/Köln), Lyria (Párizs - Svájc), Thello (Párizs - Olaszország hálóvonat) vagy Párizs - Olaszország TGV járatokon és még egy pár egyéb járaton sem, mivel ezekre FIP Leisure Fare (FIP Szabadidő díjszabás) érvényes a FIP igazolvánnyal rendelkezők részére."
Fura viszont, hogy a Thalys honlapján még erről se látok egy kukkot sem leírva.
Sziasztok Áprilisban utazunk Párizsba,Úgy tervezzük hogy Párizsból átmegyünk
Brüsszelbe Thalys vonattal,tudna valaki felvilágosítást adni ,hogy mennyibe kerül a helyjegy?A neten csak a komplett jegy árát lehet megnézni,itthon a nemzetközi pénztáraknál probálkoztam,de nincs jogosultságuk.
köszi a segítséget, de nem rómába megyek. Azt tudtam, hogy a Rj-ket 2. osztályon igénybe lehet venni. helyjegyet a villachból udinébe közlekedő rex vonatra nem tudom, hogy megéri-e venni. Azt nem tudom még hogy ausztriában az obb hivatalos menetrendjén sima buszként feltüntetett járatokon (bus xxxx) mennyi lehet egy jegy? vagy egyáltalán ott km-re vagy csak egy útra mint a helyijáratokon adnak jegyet?
Én úgy tudom, hogy igénybe lehet venni a Regionale vonatokat, legalábbis mi igénybe vettük, 2 hónapja (Rómába voltunk). Azt hogy vajon a gyors regionale-ra is lehet azt sajnos nem tudom, szerintem igen. Ha csak Ausztriába utaztok akkor nem kell helyjegy sem pótjegy - kivéve pár IC -, ki lehet használni a Railjet és egyéb vonatokat. Viszont ha Ausztriából- Olaszba mentek akkor érdemes helyjegyet venni. Amúgy mi Olaszba a regionális vonatoknál egyetlen jegyvizsgálóval sem találkoztunk, aki kezelt volna. Ha esetleg Rómába mentek pont akkor tudok segíteni.
Olaszországba utaznák fip-jeggyel és nem tudom, hogy az R-betűs (regionale és regionale veloce, regionális és regionális gyors) vonatokat igénybe lehet e venni a jegyemmel.
Ugyanezt kérdezném Ausztriánál is az R-betűs vonatoknál.
A FIP szabadjegyen 4 szelvény van. Ha az elsőre ráírod a dátumot, akkor azzal HegyeshaloM állomáson ki tudsz lépni és másnap éjfélig (vagy akár a kiutazás napján) vissza tudsz jönni. A második szelvénnyyel Hegyeshalom állomásról a szabályzat szerint már nem léphetsz ki. Itt a fórumon már korábban javasoltam, hogy a második (3-és 4-ik) szelvénnyel Sopronból ki lehet lépni, mert Soprontól Ebenfurthig a GYSEV vonalra is érvényes a MÁV arcképes igazolvány. Ez esetben Ebenfurth-tól mehetsz tovább bármerre Ausztriába. A visszaút lehetséges Hegyeshalom felé is a FIP szabadjeggyel..
Hogy mennyire veszik komolyan az osztrák kalauzok a dolgot, azt én nem tudom, nem is próbáltam meg.
Van még egy lehetőség, tipp. A Győrből induló piros vonatot kell használni és Bruck ad.Leitha állomásig FIP igazolványra venni félárú jegyet. Bruckban leszállni és egy másik vonattal menni tovább a FIP szabadjegyeddel, ahova akarsz.
Hegyeshalmon szeretnék megszálni és naponta Ausztriába utazni.Mennyire veszik a kalauzok komolyan hogy a FIP szabadjeggyel csak egyszer lehet az adott országba beutazni?
Olaszországról szeretnék érdeklődni az arrafelé rutinosabbaktól. Olvastam ilyeneket hogy több vasúttársaság van ott, illetve egy ismerősöm a hely és pótjegyekre hívta föl a figyelmem, hogy sok pénzt kiszedhet az ember zsebéből fölöslegesen. Mely társaságokra érvényes a fip-jegyem, a trenitalia menetrendjén ezt hol találom illetve az adott vonat helyjegyköteles-e? Ha valaki tud hagyományos vonalakra bontott olasz menetrendet linkelni apró piktogramokkal az lenne a legszebb. Köszönöm!
A FIP jegyeket általában 3 héten belül megküldik az igénylőnek. Fogsz kapni 3 drb jegyet (Szlovák, Cseh és Német) E jegyeken van 4 -4 szelvény. Be kell írni még lehetőleg induláskor a dátumot, de fordított sorrendben. Pl. mai nap. 10.05.13. Egy egy ilyen szelvény az utazás napját követő 24-óráig érvényes. Gondolom, hogy 2013-ra érvényes FIP igazolványod már megvan. Ezt is magaddal kell vinni, bár ritkán kérik.
Visszautazáskor vagy tovább utazáskor ki kell tölteni a második német szelvényt és ha hazajössz, akkro a cseh és a szlovák jegy 2-ik szelvényébew is be kell írni a dátumot. (a minta szerint) Ha még utazgatsz országo(ko)n belül, akkor majd a 3-ik vagy 4-ik szelvényt kell felhasználni. Arra ügyelj, hogy ha időzöl és utazgatsz országon belül, a 4-ik szelvényt rezerváld a hazautazásra.
Ülve utazod végig és kötelező helyjegyes a vonat akkor igen vegyél helyjegyet. ha nem kötelező helyjegyes ...ne költss feleslegesen.
Fekvőhelyes kocsival gondoltál utazni vagy háló kocsival? Oda nem kell helyjegy csak a fekvő vagy háló jegy!
Ha van időd még az utazásig kiválthatod a FIP igazolványt is... néha szokták kérni a szabdjegyhez de nem tartozéka.
Igen a Fip Jegy alján a vonalra rá kell írnod a neved...
1-2 hét az átfutás..de az igénylő lapon rá írtad a tervezett indulást..(remélhetőleg hamarabbi dátumot mint a tényleges indulás napja...,általába azt szokták figyelembe venni.!
Összegezve 2 hét után hívogathatod a ÜSZI-t hol a jegyed...
Sziasztok! Szeretnék tőletek egy kis segítséget kérni, látom van bőven tapasztalatotok. Most fogok először FIP-el utazni, de az ügyfélszolgálaton nem voltak valami segítőkészek így elég homályos a dolog...
Drezdába utazom Hungaria EC-vel. Jól értelmezem, hogy 3 db lapot kell kitöltenem (Szlovákia, Cseho, Németo) és vennem kell 3 db FIP jegyet (megvettem). Ehhez a helyjegyet teremészetesen meg kell vennem és ennyi? Van még valami teendőm, rá kell írnom valamit utazásnál vagy ilyesmi? Ezeken a helyeken elfogadják, nem szokott probléma lenni belőle? Munka ügyben megyek 31-én. Azt mondták addig meg fogom kapni, de nincs sok idő. Mennyi idő szokott lenni az átfutás? Tudom,jóó sokat kérdeztem... :) Köszönöm szépen!
Én azt hiszem, hogy a kiadó ország felől lehet csak az első szelvénnyel kiutazni. A kiadó ország a MÁV. (A menetjegyfüzetbe van befűzve (akár több országba is) a szabadjegy.
Jómagam Ausztriába több, akár 4 alkalommal szoktam kiutazni. A második és a többi kiutazásom Sopron felé történt, tehát nem a MÁV, hanem a GYSEV vonaláról léptem ki. Visszafelé mindig Hegyeshalomnál léptem be. Szerintem az érvénytelenités nem jogos, az érvénytartamon belül egy egy országba többször is be lehet utazni.
Hivatalosan valóban csak egy kiutazásra érvényes, amikor hazajössz, az utolsó külföldi kalauznak érvényteleníteni kellene a megmaradt rubrikákat (áthúzni). De mivel ezt nem szokták megtenni, sokan csinálják azt, hogy valameddig váltanak jegyet és onnan átszállással folytatják az utat a FIP-jegyükkel. De az egyszeri kiutazás a többi szelvényre is érvényes. Én egyszer megtettem azt, hogy éjszaka kimentem Németországba, utána következő éjjel visszajöttem Ausztriába. Ott töltöttem pár napot, utána egy éjjeli vonattal ismét Németországba utaztam. Ez alkalommal a jegyvizsgáló-váltás után a második (!) kalauz belekötött és elmagyarázta, hogyha egyszer már elhagytam vele az országot, akkor nem jöhetek be ugyanazzal a jeggyel újra. Én meg adtam az értetlent és kis idő után otthagyott.
A következő kérdésem lenne: van FIP szabajegyem Franciaországig (ÖBB, DB, SNCF) június 7-ig érvényes, viszont egyszer már voltam kint vele, ellenben maradt ugye 2 rublikám a 4-ből. A kérdés az, hogy mehetek-e vele még, vagy csak egy "kiutazásra" érvényes?