Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ugyanazt - ha tisztában voltál vele - te is leírhattad volna mint az olvtárs de te inkább arcoskodtál. Ha mindig így intézel dolgokat, neked lehet szar.
Nem tudom, mert megmondom őszintén sose érdekelt egyik se, így nem olvastam el a rájuk vonatkozó részt...de szerintem elvileg forgalmazható lenne, de akkor lőfegyver kategória...fegyvertartási, stb...de csak szerintem...
Akkor a 7,5 J feletti légfegyver ill. a 15 J feletti paintball - gondolom - nem is forgalmazható, hisz a tűzfegyver kategóriába megint csak nem sorolható.
Pontosan azt írja, hogy ELTÉRŐ rendelkezés hiányában.
na itt az eltérő rendelkezés:
Idézek a 253/2004 -es kormányrendeletből:
21§ 2. bekezdés:
Külső formájában automata szerkezetű lőfegyverre hasonlító félautomata lőfegyver csak sportlövészetre engedélyezhető.
később olvashatjuk ugyanezen az oldalon, hogy hányféle, és mennyi fegyvere lehet egy embernek, stb...
A légfegyver pedig NEM lőfegyver, ezért lehet automata...ugyanúgy, ahogy automata gáz, vagy airsoft fegyverek is kaphatóak...azért mert ezek nem lőfegyverek!!!
Na most ez is érdekes, mert az egyik jogszabály szerint, a "B"-kategóriába tartoznak a "külső formában automata szerkezetű tűzfegyverre hasonlító félautomata tűzfegyverek".
Viszont ha az ember továbblapoz, akkor a következő "A fegyver forgalmazása és tartása" fejezetben ez szerepel:
"Nem engedélyezhető továbbá - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - ... - ... - külső formában automata szerkezetű lőfegyverre hasonlító félautomata lőfegyverek"
Tehát nem egyértelmű, hogy amit említettél, az M-4, MP-5, AK forgalmazása tiltott e?!
Hacsak nem ennek a "jogszabály eltérő rendelkezése" alapján de akkor meg minek írják bele egyáltalán a forgalmazás fejezetbe?
Ha pedig a "lőfegyver" ill. "tűzfegyver" fogalmakat vizsgáljuk, akkor megint baromság, hisz a lőfegyver lehet légfegyver is de akkor meg az automatára hasonlító tűzfegyver engedélyezett, ugyanilyen légfegyver pedig nem? :)
Próbáltam már én ezt sulykolni itt emberekbe, de nem sok sikerrel...van aki itt meg van győződve, hogy csak forgótárast vehet, vagy még azt se...meg, hogy nem viheti haza, csak a sportegyesületnél tárolhatja...
Pedig ha tudnák, és látnák, hogy embeknek otthon M-4-es, MP-5 ös, de akár AK van a páncélban...természetesen csak öntöltő, és nem automata változatban...és mindezt sportcélra...
Tehát, leteszed a fegyvervizsgát - ez csak pénzkérdés meg egy kis tanulás - amivel igényelhetsz maroklőfegyvert önvédelmi célra. Természetesen az elbírálásnál simán el fogják utasítani a kérelmedet, hacsak a lakóhelyed szerinti rendőrfőkapitány nem az apósod. :)
Viszont. Ha belépsz egy sportegyesületbe (ez nálunk csak 1000 Ft/hó) és a minősítő lövészeten meglövöd a szintet, akkor kérelmezheted a hatóságtól - az egyesület hozzájárulásával -, hogy sportcélra szeretnél lőfegyvert vásárolni. Erre meg fogod kapni az engedélyt.
Persze ezt a fegyvert nem hordhatod/viselheted magaddal de otthon tarthatod (az előírt feltételek mellett).
"Egyébként jogilag tényleg nem szükséges MÁR az arányosság..."
És egyébként meg kés ellen még az RPG is arányosnak számít, mert a kés a legsunyibb támadófegyver. Nemrég edzettem együtt aikido-sokkal, és az egyikük mondta, hogy a sensei-jük szerint: "ha kést látsz a támadó kezében, akkor futás!". Akkor mit tehet egy harcban képzetlen megtámadott?
Azért nem vehetsz, mert a szabad fegyverviselés a világtörténelem során mindig is a teljes jogú szabad polgárok kiváltsága volt. Magyarországon még feudalizmus van, a hűbérurak, mint országgyűlési képviselők, polgármesterek, miniszterek, államtitkárok, minisztériumi főosztályvezetőig lefelé szabadon vehetnek.
" Btk. 29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét azért lépi túl, mert azt ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni.
(3) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az ijedtség vagy a menthető felindulás az elkövetőt korlátozza az elhárítás szükséges mértékének felismerésében."
Márpedig ha bárki betör a magánterületemre, akkor én megijedek, és menthető felindulásom lesz azonnal! :)
A jogos védelemnek szükségesnek kell lennie, de arányosnak nem a BTK szerint! Ha kés van (vagy lehet) nála, két darabban megy haza, és kész. A kés a legveszélyesebb támadófegyver, kés ellen minden arányos, de ismétlem: az arányosság nem szükséges.