Keresés

Részletes keresés

elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7053

Ez teljesen igaz.

 

Hálás is vagyok.

 

Ha lesz egy kis időm befizetek nálad egy kurzust :)

 

Kérdés hogy mit kellene megtanulnom? Mi a tananyag?

Sörből már jó vagyok..

 

Előzmény: sancibácsi (7050)
Csavarhúzós Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7052

Agyaltam picit rajta, hogy lehetne a mérésből kiküszöbölni a folyton változó füstgáz-összetételt (és ezzel együtt változó hőkapacitást, hőátadási tényezőt).

 

Kell hozzá két pontos füstgáz-hőmérséklet mérés, és közé egy jól szigetelt füstgáz-hőcserélő, lehetőleg kis víztérfogattal.

A víz által elvitt hő pontosan mérhető - mérhető a szivattyú vízszállítása, a víz delta T-je, fajhője meg ismert.

Tehát tudjuk, hogy adott pillanatban mennyi az elvitt teljesítmény, és mennyi az előtte-utána füstgázhőfok.

Ha mondjuk 220 fokos a belépő, és 170 fokos a kilépő füstgáz, akkor energiájának 1/4 részét vettük ki (ha 20 fokos a beszívott levegő), tehát a füsttel ebben a pillanatban távozó energia négyszer ennyi.

 

Negyedénél több hőt én nem vennék ki kéményes (nem fütgáz-ventillátoros) rendszerből, mert nagyon megváltoztatja az áramlási viszonyokat, és az már nem ugyanaz a kályha. Kevesebbet meg azért nem, mert nagyon felnagyítódnak akkor a mérési hibák.

Előzmény: elemzo9999 (7048)
Csavarhúzós Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7051

>Most ugyanis a kályha lezárása után  20 óra múlva is szépen mutat a műszer, csak éppen nincs is közlekedő gáz vagy csak egészen minimális, de az sem füstgáz.

-Ebből a mondatból számomra az derül ki, hogy magad sem vagy biztos abban, mit is szeretnél mérni. Attól, hogy a füstgáz vagy a levegő igen lassan távozik, még van neki hőmérséklete, és éppen a lassú áramlás miatt beálló hőegyensúly miatt felveszi a környezete hőmérsékletét, azaz pont annyi a hőfoka, amit a hőmérő mutat :) Az más kérdés, hogy a lassú áramlás miatt ez minimális energiát visz csak el.

Szóval a TÁVOZÓ (=készüléket elhagyó) füstgáz hőfokát legegyszerűbben S betű szárában tudod mérni hőmérővel (könyök-cső-könyök kombó cső részében) Az S betűt lehőszigeteled, így az felveszi a füstgáz hőjét (célszerű minél vékonyabb falú füstcső, hogy gyorsabban reagáljon a változásokra), így a sugárzási hő megegyezik füstgáz hőmérsékletével, nem zavarja a mérést. 

Ebből nem tudsz meg semmit a távozó füstgáz által elvitt energiáról, mert nem ismered az aktuális áramlási sebességet és a füstgáz összetételét. Az egy kicsit bonyolultabb, csak becslésre vannak ötleteim.

Előzmény: elemzo9999 (7048)
sancibácsi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7050

Már így is megtanítottalak sok mindenre!

Előzmény: sancibácsi (7049)
sancibácsi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7049

Ha eljössz inasnak, talán kioktatnálak!

:-)

Előzmény: elemzo9999 (7048)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7048

"minden mérés amit kályhások végeznek"

 

Még mindig nem kaptam ötleteket és szakértést ahhoz az egyszerű feladathoz hogy kell megmérni a távozó füstgáz valódi!!!! hőmérsékletét úgy, hogy ne a falból (füstjáratból, csőből, akármi) sugárzó hőt mérje az eszköz.

 

Nem értek hozzá :) Te meg igen, és különösen sancibácsi a profi, árulja már el valaki a csodamódszert.

 

Most ugyanis a kályha lezárása után  20 óra múlva is szépen mutat a műszer, csak éppen nincs is közlekedő gáz vagy csak egészen minimális, de az sem füstgáz.

 

De majd kioktathatsz, várom

 

 

 

Előzmény: ab69 (7045)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7047

"saját bevallásod szerint sem árultál el semmi konkrétumot"

Leírtam már párszor, hogy nem én alkotom a nemzetközileg is érvényes szabadalmi jogot.

Több esetben történt már ilyen jogvesztő hatású publikáció hazánkban is, amikor a szerző csoport egy tagja pld. írt egy szakcikket mert kellett neki a publikáció a doktorihoz, és ezzel lehetetlenné tette az iparjogvédelmet.

Természetesen sokszor volt nagy kísértés hogy elmondjak ezt azt, de szerencsére nem tettem meg.

Maga a kályha is sokat változott a kezdet óta (ez is hátráltatott, mert mindig volt jobb ötlet) és most sem a végleges a szerkezet mert vannak olyan alkatrészek amelyeket el kellett volna készíteni ahhoz hogy minden új ötlet kipróbálásra kerüljön. 

Ezért csak közelít a véglegeshez, fogjuk rá hogy 70%-os a jelenlegi verzió.

De ez is sokkal jobb mint amit én magam is el tudtam volna képzelni, vagy amiről hallok, vagy olvasok.

Rengeteg változtatás nem funkcionális hanem a gyárthatóságot egyszerűsíti vagy a gyártás közbeni esetleges munkavégzői hibákat védi ki (magyarul részegen se lehessen elrontani a dolgot, és sokkal kevesebb odafigyeléssel is tökéletes legyen az eredmény).

Vannak olyan változtatások amit ennél a kályhánál már nem érdemes megcsinálni.

 

A szerkezet tömegkályha kategóriában van és lesz, de teljesen más a működési elve mint a megszokott. Ezért nem is tudom ismertetni, a mérések is akkor lesznek helyesek ha a teljesen megvalósított 100%-os verziót felépítem, valószínűleg Budapesten (sajnos ott nincs szabad kéményem, tehát azt is kell hozzá építeni).

 

A kétkedésetek és a cseszegetés is hasznos volt, mert néha eszembe jutott ezzel kapcsolatban egy egy új ötlet. Kell a motiváció... majd lerovom az adósságot sörben..

 

 

Előzmény: ab69 (7045)
sancibácsi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 7046

Igazad van teljesen!

Előzmény: ab69 (7045)
ab69 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7045

Lehet adatokat felhozni, milyen mértékben térnek el a dán tengerpart adatai, mondjuk a siófoki adatoktól, mert ugye enélkül megintcsak a szokásos szófosás amit produkálsz.

De ha a gondolatmenetedt követjük akkor már az is súlyos befolyásoló tényező, hogy hányan állják körbe mérés közben a kályhát, neadjisten ha valamelyiküknek bélpanaszai vannak. Na megint adtam egy ötletet amin okoskodhatsz...

 

Összefoglalva, minden mérés amit kályhások végeznek az hülyeség, de te azért elvárnád, hogy kápráztassanak el mérési adatokkal... És persze ismét nem tűnik fel hogy szokás szerint szembeköpöd magadat, jó bőlére eresztve.

 

 

Hülyeségeket nem kell beszélni ha nem tudsz konkrét dolgokat mondani, mert értelmetlen.

 

Akkor már csak egyetlen kérdésem van, saját bevallásod szerint sem árultál el semmi konkrétumot, akkor meg minek fosod itt a szót? Hiába játszod itt az okostónit, csak kiröhögteted magad.

 

 

Eh hagyjuk... csináld csak, akit be tudsz hülyíteni, az úgy járt

 

Csak az a szomorú, hogy ami itt folyik az már rég nem méltó a topik indító emlékéhez. Legjobb lenne ezt a topikot bezárni, ez tényleg szánalmas ami itt megy.

Előzmény: elemzo9999 (7043)
maguborka Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7044

;)

Ő maga a vakvagany.

Előzmény: Téli nap (7036)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7043

Ez a mérés móka ezerszer ismételt gumicsont.

 

A mérés egy műszaki képzettséghez kötött művelet (minimum kísérleti fizikus vagy szakmérnök). 

Kell hozzá mérési terv, és megfelelő műszerek.

A műszereket is ismerni kell.

Ez nem csak technikusi vagy amatőr feladat.

 

Egy emberi lázat sem tudsz megmérni ha nem tudod hogyan kell.

 

Ha a mérés szóba kerül mindig előjön ez a kérdés és mindig elmondhatnám amit nekem is mondanak a szakemberek hogy láthatóan a leghalványabb fogalma sincs a tiszteletre méltó kályhásoknak hogy mit és hogyan kell mérni. Ez látszik a dokumentáción is.

 

Még a füstgáz hőmérsékletét sem tudják megmérni rendesen.

 

De ha nagyjából jól használják a műszert és van is elképzelés hogy mit akarnak megmérni, az összes környezeti paramétertől független mérés kb. csak arra jó hogy nyiss egy újabb üveg sört.

 

A sör ettől függetlenül biztos hideg volt és jól szórakoztak.

 

Nem vagyok mérésügyben szakértő de amit mondogatnak a szakértők az elég vicces annak a látványnak a  hatására ami rendelkezésre áll a neten.

 

Vannak persze akkreditált intézmények megfelelő szakember gárdával, akiknek ez a dolguk és gyakorlatuk is van, ahol végeznek méréseket. Csak az legtöbbször az intézmény keretein belül történik, mert utazni macerás nekik is. Ha bevinnéd oda a különböző kályhákat amint ez az USA ban megtörténik, akkor lehet beszélgetni valamiről. Ez persze jó sok pénz.

 

Rossz hír hogy a dániai tengerparton elkövetett bevizsgálás nem egyezik meg a körülményeit tekintve más helyszínekkel, mert a kályha az már csak ilyen, hat rá minden környezeti paraméter is. Pld. ott van szél is.

 

Ettől függetlenül ha olyan nagy okosságnak tartod magad, akkor állíts össze egy mérési tervet, és azt meg lehet vitatni, aztán megcsinálni pár kályhán.

 

Hülyeségeket nem kell beszélni ha nem tudsz konkrét dolgokat mondani, mert értelmetlen.

 

 

Előzmény: ab69 (7042)
ab69 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7042

Ha az amerikaiakhoz hasonlítható méréseket közzé tett volna bármelyik nagyképű OKJ végzett akkor rendben van, melléteszem az enyémet.

De ilyenre nem volt példa (vagy kimaradtam az óráról).

 

 

Nem az óráról maradtál ki csak szokás szerint pofátlanul hazudozol. Legutóbb pl. Sancibácsi közölt méréseket. Ne másokat hibáztass, ha nem tudod értelmezni az adatokat.

 

Ilyenkor persze megint jössz a mellédumával, hogy nem hiteles a mérés mert nem volt velük Nobel-díjas fizikus, mérésügyi szakember, meteorológus és persze te sem voltál jelen, de akkor egy pszichiáterre is szükség lett volna, aki vigyáz rád. Kifogás melléduma mindig van.

 

Ezt a nem hiteles mérés című cirkuszt persze ugyanúgy előadtad az amerikai mérérseknél is , szóval már megint s...get csinálsz a szádból.

 

 

Bárki beszélhet marhaságokat is de akkor a kritikus cáfolja tételesen.

 

Nem egyszer, nem egy ember tételesen cáfolta már a marhaságaidat, terelsz, mellébeszélsz,ettől függetlenül ugyanúgy ismételgeted őket.

Vitatkozzon veled akinek két anyja van, az meg is érdemli.

 

Amúgy pedig nem hozzád szóltam, nem osztottam neked lapot kicsi huszár. Szóval ne erőlködj, nem vagy vitapartner.

Előzmény: elemzo9999 (7040)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7041

Egyébként a műszaki különbözőségek vizsgálata szempontjából szívesen kötök nagy összegű fogadásokat amit a hivatalos bemérések alapján lehet majd kiértékelni.

 

Csak ez nem lenne sportszerű mert tudom hogy jobb, nem etikus kifosztani a nagyérdemű naív fogadókat :)

 

De ha nagyon akarja hát legyen :) pénzből sosem elég.

Előzmény: ab69 (7039)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7040

Szép szónoklat csak az benne a hiba, hogy a nagy nagy okos kritikusoknak még egyetlen adatsorát sem látta senki.

 

Ha az amerikaiakhoz hasonlítható méréseket közzé tett volna bármelyik nagyképű OKJ végzett akkor rendben van, melléteszem az enyémet.

De ilyenre nem volt példa (vagy kimaradtam az óráról).

 

Konkrétumok kellenek kedves ab69 nem a kérdés hogy hol vannak az adatok.

 

Pld. még senki sem definiálta műszaki értelemben hogy mi is az a tömegkályha a rakás téglán kívül ami a képeken van.

 

Természetesen jól szórakozom a vitának látszó dühöngő ellenérdekelteken akik az üzletüket féltik, és reklámhelynek nézik a fórumot, de még csak azt tudták előhozni hogy kell az OKJ vizsga ami a maximum cserépkályha építésére okosít fel (ami nagyon rendben van mert szép is az) és egy hang értelmeset nem tartalmaz a kőműves kályhákkal kapcsolatban.

 

Ab69 méréseit várom és a szépséges mintakályhát.

 

Az adott kályha változat nem volt szépen leburkolva mert nem az volt a cél, és azóta kb kétszer cserélődött rajta a burkolat most éppen félig csupasz, mert a felső része teljesen át lett építve (meg szűnt a sütő és az ellenáram is).

 

Ez egy TESZT kályha (kéretik felírni valahová és megjegyezni) mi a francnak melóznék a szép burkolaton amikor nem is vagyok burkoló és különben sem érdekel ebben a falusi házban senkit hogyan néz ki.

 

Bárki beszélhet marhaságokat is de akkor a kritikus cáfolja tételesen.

 

Előzmény: ab69 (7039)
ab69 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7039

Nem csak kohászként futott vakvágányra, ez egy feltűnési viszketegségben szenvedő kamuhuszár és egyben klinikai eset.

Ő tulajdonképpen mindenhez ”ért”, sőt ő a legjobban, gugliból, prospektusokból, innét-onnét idézget, majd rendszerint kiderül, hogy saját maga által idézetteket sem tudja értelmezni. Ha az adott szakterület ismerői szembesítik azzal, hogy marhaságokat beszél, irritálóan nagyképűvé és agresszívvé válik, módszeresen hülyének nézi az adott szakma méltán elismert képviselőit is.

 

Állítólag megépítette a világ legjobb kályháját, sőt már a sorozatgyártásra készül amivel neves nemzetköileg elismert gyártókat fog tönkretenni. :D Ebből idáig senki semmit nem látott, kivéve egy fotót, egy összetákolt izéről ami közröhej tárgyaként szerepelt is a fórumon.

 

Igazából nem kéne mást tennie, mint leírnia szépen, a fontosabb adatokkal, hogy mit is tud a ”találmánya”. Ez persze idáig nem történt meg és előreláthatólag a büdös életbe nem is fog bekövetkezni.

Jó eséllyel ő maga sincs tisztában, hogy mik is lennének ezek az adatok, be kell érnünk azzal hogy az övé a legjobb, mindenki másé elavult, aki téglából épít az meg nem normális, továbbá az ő padlására szaunázni járnak a görények.

Amennyiben adatokat említ mégis, akkor kiderül, hogy ő még a fizikánál is okosabb,elmondása szerint többszáz százalékos hatásfokkal működik a kályhája, az általa megadott adatok alapján az egyik fórumtárs bizony kiszámolta, hogy több meleg jött ki a kályhájából, mint amennyit a berakott famennyiség lehetővé tett. Ja hogy ez jelenleg fizikai képtelenség, ugyanmár, őt mindenki ártatlanul cseszegeti...

Ha pedig mégis arra vetemedne, -de ez kizárt dolog- hogy valós adatokról beszéljen, akkor persze kiderülne, hogy semmivel sem produkál jobb eredményeket a tákolmánya, de valószínűleg még olyanokat sem mint egy jól megépített tömegkályha.

 

Egy ”páran” már belefáradtak, hogy az ideokádott marhaságaival és offlásaival vitatkozzanak, így most már gyakorlatilag szabadon garázdálkodik, mindíg akad néhány új emberke akit ideig-óráig kábíthat, különösen ha nem hozzáértő, vagy esetleg aki óvatlanul megnyilatkozik.

 

Nyilván a megoldás az lenne, ha szépen kimoderálnák innét az offolásai és amiatt hogy marhaságokkal okádja tele a topikot.

Ezt a helyzetet rajta kívül , szerintem nem sokan élvezik.

 

Sajnos a topik indítója már nincs köztünk, nincs aki rendet tudna itt tenni, aki meg tudna annak úgy tűnik nem áll szándékában, ezidáig legalábbis.

Előzmény: Téli nap (7036)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7038

Amint látszik a felsorolásban van vasoxid :) Találat. :)

Előzmény: Ybasc02 (7031)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7037

Ezek tégla adalék anyagok, nem fém :)

Előzmény: Téli nap (7036)
Téli nap Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7036

 Véletlenül nem egy vakvágányra futott kohász vagy ?

Előzmény: elemzo9999 (7034)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7035

Az ipar már elég messze eljutott ezeknek az anyagoknak a gyártásában, komolyabb kemencék stb. gyártásához készítenek termékeket.

 

Ezekhez képest az építőanyag telepen kapható kisméretű téglagyári termék  - játék.

Persze az árak is olyanok.

 

Ezért töröm a fejem olcsó de jó lehetőségen.

Aztán vagy sikerül vagy  - sikerül.

 

Ergo: meg kell ismerni a termékeket és dönteni hogy beépíti valaki annak ellenére hogy drága, vagy nem. Esetleg kitalál mást ami még használható de jobb mint a megszokott. Van esély én azt látom a lakásokban felhasznált kályhák alkotórészeit létre lehet hozni olcsóbban is, nem kell csúcs kemencék tégláit használni, de az összetételük figyelemre méltó. ezért -újraszervezés :)

 

 

Előzmény: Dunit (7033)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7034

Ismerem. De az tégla. Én térkitöltő, helyszínen gyártott anyagot akarok és nem magnezit téglát egyszerűen.

A magnezit is az egyik alkotórész mellesleg.

 

Adalékok

 

Természetes, nagy tisztaságú szinterezett magnézia

 

  • Olvasztott magnézia
  •  

Pre-reagált magnézia alumínium spinell

 

Olvasztott mangán alumínium spinell (galaxite)

 

Chrome érc

 

  • Kiváló minőségű szinterezett magnézia
  •  

Olvasztott vas-oxid spinell (hercynite)

 

 

Előreagáltatott magnézia alumínium spinell

 

In-situ magnézia alumínium spinell

 

Pre-reagált magnézia alumínium spinell

 

és persze a szokásos aluminimum oxid stb.

 

és késztermékek 

 

de a lényeg nem ez, hanem a hordozó anyag és az előállítás módja.

Előzmény: Dunit (7033)
Dunit Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7033

 Ezt már régen kitalálták alkalmazták, majd kiment a divatból.

 A hőtározós kályhák anyaga volt. Olyan sötét a színe mint a magnezitnek, de azért nem az.

Előzmény: elemzo9999 (7032)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7032

Most a hőtároló képesség fokozása érdekel elsősorban.

 

Van egy piacvezető gyártó (mindenféle ipari célra gyárt szuper téglákat) aki közzétette az alkotórészeket (persze az arányokat nem). Épp ott tanul egy ismerősöm fia az egyetemen és rajta keresztül beszerzem ezeket az anyagokat.

Játéknak jó, és akár létre is jöhet valami érdekes.

Előzmény: Ybasc02 (7031)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7031

Próbálkozhatsz öntödei homokkal is vasoxiddal kutyulva és már színezve is van...:)

 

Előzmény: elemzo9999 (7028)
maguborka Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7030

Gyorsan gyorsan ;)

Gratulalok. Ugyes vagy.

Előzmény: sancibácsi (7029)
sancibácsi Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7029

Igen tervezem, hogy lehet látni majd.

Remélem nemsokára összehozzuk :-)

Előzmény: Ybasc02 (7027)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7028

Az összetevőknek megvannak ezek a paraméterei nyilván.

 

Most készülnek 100x100x100 mm -es sablonok és hidraulikusan fogom préselni ezeket + a mért adatai lesznek összehasonlítva a különböző receptek alapján.

 

Csak kézzel tudtam egyenlőre tömöríteni, ezért helytelen az összehasonlítás a gyári termékekkel. 

A mostani minták hőtároló képessége tapasztalati úton látható hogy egyszerűen tovább tarja a hőt mint a mellette lévő tégla és samott (24,48 óra). Ez nem komoly mérés csak egyszerű. A tömege a samotthoz hasonló préselés nélkül is.

 

A kocka alakú préselt mintákat fogom összehasonlítani tégla, samott és kő elemekkel, különböző méretben.

Előzmény: Ybasc02 (7024)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 7027

Gratulálok !

 

Látni, olvasni lehet majd róla?

Előzmény: sancibácsi (7026)
sancibácsi Creative Commons License 2014.03.22 0 0 7026

Köszi!

Nagyon jól!

32-en eljöttek. :-)

A többség érdeklődött/(kiváncsi volt) tömegkályha témában.

Nem tudtam megkérdezni mindenkit.

De többen jelezték, hogy nagyon jó volt. :-)

Sajna olyan is volt, (1) akinek már túl mély/műszaki/szakmai (?) volt a dolog, és nem értett minden részletet :-(

 

Előzmény: maguborka (7025)
maguborka Creative Commons License 2014.03.22 0 0 7025

Hogy sikerult az eloadas? 

Ybasc02 Creative Commons License 2014.03.22 0 0 7024

"Jogásznak kellene menned :) "

 

Neked meg politikusnak :) :)

 

Annak az  anyagnak mennyi a sűrűsége,  fajhője vagy hőtároló kapacitása? 

 

A téglának (a Libik táblázat szerint) p-1570kg/m3 ; c-0,94 kj/kg K  ; p-c 1470 kj/m3 K.

 

Ha ezt a tömeget felmelegítjük 20 fokról 120 fokra =100K.

 

1470 kj/m3 X 100K =147000 Kj = 40833 wat óra= 40,8 Kwh .  Ennyi  a hőtároló képessége a teglának 100K-nál.

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!