Nem szokta hagyni vasig kopni, ha erre gondolsz : ) Miből tart kicserélni ha félig is van elkopva? Amikor kiszeded látni fogod, hogy az a most félnek látszó betétvastagság kuka.
Sziasztok érdeklődnék járt e már ugy valaki hogy a fékbetétből még ránézésre még a fele megvan de a belső visszaszámláló már azt irja 1000km mulva csere? esetleg elszakadhatot a betétnél a visszajelző?
Én a gyári gumiméretet tenném fel. Az ET (kerék agytól mérik ...) sokat számíthat, pár mm tűrés van benne, de mit szeretnél? Ha kijjebb legyen a kereked, akkor annyival kisebb ET számú felnik kell nézni. Szerintem 5mm nél nagyobb eltérést nem érdemes
Úgy tudom, hogy 3.0 525d nek minden részlete megegyezik a 530d vel kivéve egyet a Wandler-t. Gyári program cikkszám szerint meg lett nézve. Írj ha tévedek. (nekem 530d software fut rajta)
most vettem felniket 19" elől 8j hátul 9j. Ki milyen gumi méretet használ 19" on? A gyàr szerint 245/40 és 275/35 kell, de a gyári felni 8,5j és 9j szélesek. Szàmít ez valamit? Valamint az ET mennyire térhet el? Az enyém ET29/40 Ezekben a felni dolgokban annyira nem vagyok otthon.
UI.: Ami elromolhat az el is romlik. Tök értelmetlen ezen filózni külömben nem fogod élvezni az autót. Nekem is mondták h vigyázzak mert nem èletbiztosítás. De lesz.rom! Csak azért nem fogok tojásokon lépkedni. Nem ezért vettem ilyen autót. Ennyi. Peace!
0 km-es 430D-m is egészen picit rándult néha, amikor sebességbe tettem. Ez legfőképpen akkor van, amikor az autó nem teljesen sík úton áll. Menet közben SOHA nem éreztem semmilyen egyenetlenséget. Most léptem át a 60k km-t, csütörtökön megyek váltóolajat cseréltetni. Aztán wearcheck laborban megnézetem az olajat.
Erre személy szerint én is kíváncsi lennék. Nemrég vettem az F10 525d-t (5 éves most) és újban nem ültem még így nincsen összehasonlítási alapom. Nekem pl olyat csinál, hogy mikor beteszem sebességbe kicsit ránt de csak egész picit. Egy E60 530d-t vezettem sokat az ugyan ezt csinálta bár abban már volt 270e Km :) Illetve talán mikor 1-ből kettőbe vált vagy 3-ból vissza kettőbe akkor is kicsit erősebb a váltás. Mivel mindenki azt mondja irtó puhán és "észrevehetetlenül" vált gondolkodtam el csak rajta, hogy esetleg ez a kis rántás nem normális (megjegyzem 3-8ig nincs gond). De annyi rosszat olvasni erről a váltóról, hogy az ember simán bele is képzel mindent. Mikor átnézettem vásárlás előtt az autót a Rack autónál (irtó rendesek voltak szóval csak ajánlani tudom őket) azt mondták rendben a váltó. De szar ez a félelem, hogy sose tudod mikor hullik szét. Én gondoltam már rá, hogy kicseréltetem egy 8HP70 -re ami 700NM-t bír. Inkább kifizetem a 1,5 millát csak ne kelljen fosni, hogy mikor esik szét alattam. De nem tudják cserélni azt mondják, csak ugyan olyanra lehet.
Egyébként más márkákat nézve mindenki szív valamivel. Audi, Merci. Még az "örök élet" Passat sem a régi. Az újat nagyon lehúzták. Év autója volt, aztán esik szét. Szóval dögöljön meg a szomszéd tehene elven azért ez kicsit átsegít a problémákon :D
Valójában 500 NM-t tud kezelni, a táblázat szerint. Benzines esetén 450 dizel esetén 500NM. Persze ettől még az a 601 NM nem fog neki jól esni - csak a pontosítás miatt írtam.
"Ez is nyolc sebességes GA8HP45Z váltó, csak kicsit gyengébb mint a 30d-ben használt GA8HP70Z. Éppen ezért nyomatékban korlátoztuk 600Nm-re. Gyári állapotában is szépen teljesített, de azokon igazítva +107LE-t és +166Nm-t emeltünk rajta.
Mért értékek: Autokorbel chiptuning: 310LE, 601Nm Eredeti állapot: 203LE, 435Nm"
Nos pontosan erről beszélek! Eredetileg 435Nm a nyomaték, a váltó tud 450Nm nyomatékot kezelni.
Chiptuninggal megemeli a nyomatékot 601Nm-re. Ha a váltó maradt az eredeti, már biztosan mehetsz rövid időn belül a váltóshoz javíttatni/felújítani. Közben meg a tulaj szidja a BMW-t milyen szar autókat gyárt, prémium márka és elromlik, meg milyen sokba kerül a javítás stb. Legszebb az egészben, hogy a chiptuningos cég még le is írja, hogy 601Nm ereszt a 435Nm-es váltóra!!! 38-40%-al túlterheli a váltót. Hideglelésem van az ilyen "szakik"-tól!
Ebben az autóban még a hathengeres N57D30-as háromliteres motor van. Hatalmas tartalékok rejlenek benne, mivel ez egy szoftveresen butított változat. Ez az 525d modell hivatott kitölteni a 20d és 30d közötti teljesítményszintet, ezt a későbbiekben (2011 9.hó után) 525d néven az N47D20 20d 218LE-s bi-turbó dízelre cserélték. Ez a 25d (N57D30 3,0d) motor teljesen megegyezik az 530d 245LE-s változatával a váltót és a szoftvert leszámítva. Ez is nyolc sebességes GA8HP45Z váltó, csak kicsit gyengébb mint a 30d-ben használt GA8HP70Z. Éppen ezért nyomatékban korlátoztuk 600Nm-re. Gyári állapotában is szépen teljesített, de azokon igazítva +107LE-t és +166Nm-t emeltünk rajta.
Mért értékek: Autokorbel chiptuning: 310LE, 601Nm Eredeti állapot: 203LE, 435Nm"
Dízel ügyben már engem is megtört a sors :), de automatát csak akkor fogom szeretni, ha az ízületi bántalmaim miatt fájni fog a kuplungolás :) :(
Mivel azonban az autonániából kigyógyulni nem lehet, csak időlegesen csillapodnak a vágyak, ez szerintem elég ésszerű kombináció, F10 helyett különösen:
Oké, kell egy preventív vezérlés csere a módosított cuccokkal (lánckerék, feszítő, stb), meg a butított motort vissza kell hozni a 200 LE környékére (ez így együtt vagy 400 kiló), de amúgy racionális választás. Már amennyire egy modern BMW racionális lehet :)
Én Veled együtt ugyebár imádom a manuális váltót, de ehhez képest egy SMG II-vel és egy 8HP-val szerelt van most. Utóbbiról én is csak áradozni tudok, de az SMG II-nek is megvan a szépsége (no nem az amikor a hidraulikus szivattyúval szív az ember). :)
Én 180e nél lecseréltem. Mindenből gyári. Kb 160 e az alkatrész. Nem nehéz a csere, váltót kell levenni és akkor bent a helyén aránylag egyszerű a csere.
Biztos, vagy benne , hogy ugyanarra a bemenő nyomatékra tervezett váltó van egy 518D-ben és egy 535D-ben? Csak azért mert ugyanúgy 8 fokozatú, és ZF gyártja?
Nem mondtam én ilyet, sőt, mivel van egy rakás 8-as ZF, az ellenkezője a biztos:
Meg kell nézni, hogy a váltó mennyit bír, és ahhoz méretezni a tuningot.
Az más kérdés, hogy ha a váltó a gyakorlatban szar, azaz nem tervezik hosszú élettartamra, és még a "megígért" nyomatéktól is idő előtt megy tönkre, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad, mert tényleg jobb ha muskátlit nevelünk a kocsiban..., vagy legalább is minél jobban kíméljük.
És sosem vezettem 8HP-t, aki újonnan vette, az mind áradozik. Bizonyára így is van.
Aki tizenévesen jut hozzá, annak a véleményére kíváncsi leszek...
Mellesleg az automata váltó nagy előnye, hogy nem lehet úgy szétrúgni a motort... - mert a váltó nem hagyja, az fog fog tönkremenni. Bár végül is ganz egal, hogy 250e km-nél motorgenerálra vagy váltófelújításra megy el egy millió...
Ha valaha F10-em lesz (amire adok 50%-ot), akkor az egy kézi 20d-lesz (módosított lánckerékkel és vezetőkkel), ezzel legalább minimalizálom a várható veszteségeket.
Ha jol tudom a 20 es 25d valtoja ugyan az, 8hp45 450nm max nyomatekot tud atvinni, 25d pedig 450et ad le valoszinű ezert hallnak meg koran a 25d valtoi.(itt a forumon is volt ra pelda)
A 30 es 35d valtoja 8hp70 ami 700nm.t tud atvinni ami kicsit jobban tul van meretezve mert a 30d 560nm.t ad le, 35d pedig 630nm.t.
"A második nem: ha egy váltó (teszem azt) 500 Nm-re van tervezve, de éppen egy 350 Nm-es legnagyobb nyomatékú motorral szerelt autóban találkozunk vele, akkor semminek nem szabad vele történni, ha 450-re tuningoljuk."
Biztos, vagy benne , hogy ugyanarra a bemenő nyomatékra tervezett váltó van egy 518D-ben és egy 535D-ben? Csak azért mert ugyanúgy 8 fokozatú, és ZF gyártja? Szerintem a mai világban, ahol minden a gyártók takarékoskodásról az-az a profitról szól, szerintem nagyon nem ugyanaz a két váltó.
A másik fontos dolog, hogy ne kapjon a váltó nagyobb bemenő nyomatékot, mint a számára előírt maximum.
Amennyiben a jármű motorja bármilyen teljesítménynövelésen átesett, várhatóan a váltó élettartama is csökkenni fog.
A két mondat nem koherens egymással.
Az első teljesen igaz.
A második nem: ha egy váltó (teszem azt) 500 Nm-re van tervezve, de éppen egy 350 Nm-es legnagyobb nyomatékú motorral szerelt autóban találkozunk vele, akkor semminek nem szabad vele történni, ha 450-re tuningoljuk.
A másik fontos dolog, hogy ne kapjon a váltó nagyobb bemenő nyomatékot, mint a számára előírt maximum. Amennyiben a jármű motorja bármilyen teljesítménynövelésen átesett, várhatóan a váltó élettartama is csökkenni fog.
ZF 8HP70 BMW-be szerelt gyári felújított váltóra a következő ajánlatot tudom adni: 1 260 000 Ft+áfa/db, amennyiben le van adva a cseredarab. Ha nincs leadva cseredarab, akkor annak betétdíja 255 000 Ft+áfa.
Úgy elgondolkodtam rajta, hogy mi lesz a tinédzser F10-ekkel (és minden más, amúgy újonnan remek 8HP-val szerelt autóval), amikor az automatájuk 200-300-400 stb ezer körül bemondja az unalmast?
Mert hogy az AKKORI tulajok döntő többségének nem lesz rá másfél milkója, az biztos.
Lenyelik a békát, és eladják féláron mint működésképtelent? Esetleg amúgy egyben lévő kocsik kerülnek csak ezért elbontásra?
Esetleg a piaci igények kikényszerítik, hogy kiépüljön háttéripar, és míg régen az autók felextrázását csinálta mindenki, most a leextrázása fog zajlani?
Automata váltók helyett akármilyen kéziket műtenek be, aktív kormányok, meg dynamic drive-ok mennek a kukába, és hibaüzenetekkel és tákolásokkal, de életben tartják az autókat?
Vagy a mai Z generáció szarik az autókra (erre sok jel van), és egésznek nem lesz akkora jelentősége? 10 év múlva már nem fognak kivénhedt BMW-k ácsorogni a lakótelepeken?