Keresés

Részletes keresés

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34192

Szigetközi Duna mellékágak...

Jobbára csak harcsázunk mi. A hajót is direkt harcsázáshoz csináltuk. Ezen a környéken csak nekünk van ilyen. 1tonnás kicsike..😁

36kg os volt a legnagyobb (haver fogta)

Kb 35-40db ot foghattunk idén

Előzmény: Kapocska (34191)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34191

Neked aztán van életed! :-)

Darabszám?

Vízterület?

Előzmény: Norisz1 (34190)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34190

A havernak egyből a szivattyú után van és nem csattog.

Hogy a viharba ne mozognának🤣

Minden pénteken megyünk a haverokkal az összkomfortos hajónkról horgászni. Napelem, fűtés, tv van.😁

Előzmény: Kapocska (34187)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34189

Szóval,ha azt a tákolmányt elbontaná akkor ott max.

2-3db menetes ívvel kéne megoldani.

Előzmény: Kapocska (34181)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34188

Hideg vízzel sem ment a dT20 fok alá.

Előzmény: Törölt nick (34184)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34187

Ha hozzá lesz nyúlva akkor ,ha gyengítve is (bár nem biztos,hogy központos lesz)

nem ott volna a helye,mert csak részmegoldás .

Csuka mozog még?

Előzmény: Norisz1 (34183)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34186

Akkor gond esszálse..😁

Előzmény: Sw201inger (34185)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34185

Köszi mindenkinek a válaszokat! Átolvasom, igyekszem most már rajzolni is, meg tényleg csak a legszükségesebbeket kérdezni :)

Egyébként Budapest; hegesztés + menetmetszés nem gond; vasat csak a 2" csöveknél gondoltam, a többi réz lenne (bár a rövidebb távokon, Hadházi fórumtárs megoldásához hasonlóan én is horganyzott idomokat használnék, abból van rengeteg itthon, remélem ez nem okoz semmi kémiai/elektrokorróziós problémát).  Az ő rendszere egyébként azért tetszik, mert én is vmi ilyesmire gondoltam, csak pont a sok kanyar aggasztott - ezek szerint annyira azért nem kell ettől félni (noha pont azért vagyok ilyen elővigyázatos, mert tudom hogy kezdő vagyok, inkább 100x körbejárok mindent mint hogy 1x elb..szam) :)

Előzmény: bnorci71 (34177)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34184

Esetleg nem bírja a szivattyú folyamatosan nyitva tartani annak ellenére hogy max. fordulaton megy?

Ha lehet vedd lejjebb a szivattyút egy fokozattal.

Nálam is csilingelnek a rugósok, ha a szivattyúk maximumon mennek.

Előzmény: bumerang10 (34179)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34183

Azthiszem én is írtam a rugósat..

De már az is lehet segítene, ha eltenné jobbra teljesen a másik könyök mellé, de ha már kiszedi akkor kicsit gyöngítsen a visszacsapó rugóján azt kész.

2db csőfogó és fél óra azt mehet a próba..

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34182

Hát ja..

Amikor megláttam gondoltam én is erre, hogy lehet túl közel van a visszacsapó a szivattyúhoz mindjárt könyök után..

Én csak szívott ágba tudtam betenni, de nálam minden tök egyenes..

Kapocska Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34181

Nem emlékszem milyen szövegkörnyezetből jött a visszacsapó.

A többi szivattyúnál biztos nincs ilyen iránytörésekkel ,szerelvényekkel

megtűzdelt  ellenállás a visszacsapó közelében.

A szivattyú járókereke nem  végtelen számú kamrákból áll,ezért

nincs tök folyamatos szállítása,hanem valamennyire lüktető.

Ha ez és a hamisítvány minősége találkozik egy ilyen ellenállás sorozattal

lehet ez a vége.

Akkor szokás ide tenni rugóst, amikor van egy kerülőága a VTC szelepnek

egy lengőssel, amin keresztül áramszünet esetén a kazán hűtést kaphat a pufi felől.

És az onnan jövő víz a rugós miatt  nem találkozik egy hidraulikus rövidzárral  a szivattyú

VTC AB –B ágon keresztül,így a gravitációs kis nyomás nem oszlik meg és a kazánra hat egyedül.

A kazánkörben az volna még  a szerepe egy visszacsapónak,hogy a hideg

kazánvíz fajsúlyánál fogva ne „nyomjon” ki a pufiból meleg vizet a VTC AB-A ágon( max. 3%-ot átereszt) a kazán felé ami ott lehűl és mint veszteség lesz jelen.

Függ a visszacsapó típusától is mert van 20cmH2O ellenállású meg van 2m-es is.

Neked kerülő nélkül a meleg ágon a pufi becsatlakozás előtt vízszintesen beépített

lengő volna jó,ha nem lesz kerülő ág.

A jelenlegi helyre betett akár lengős nem akadályozza meg a pufi VTC B-A ág gravis áramlását.

Könnyű szétszerelni azt a visszacsapó egységet, heréltesd ki a döntésig, vagy vigyél be még

fojtást a kazán előtti csappal,hogy nőjön a nyomás és az áramlás homogénebb legyen,talán segít.

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34180

Hello

Végre...

A visszacsapó szerintem a rendszerben maradt levegő miatt kattog! Szerintem. A szivattyú még mindig maxon pörög? Próbáld meg visszább venni és figyeld a hőfokot is közben ha majd begyújtasz és válaszd ki azt a fordulatot rajta amin még nem zár a huzatszabályzó 80C környékére.

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 34179

Többőtök javaslata alapján ma kicserélte a csőszerelő a 317-es 55 fokos ESBE szelepet egy 511-es 50 fokosra és a szivattyú és a kazán közé betett egy visszacsapó szelepet.

Összeépítés után ma nem sok idő volt a tesztelésre. Első begyújtás után annyi azért kiderült, hogy a kazán a szelep nyitása után nem melegszik olyan gyorsan tovább. Felmegy továbbra is 70-75 fokig, de ott vége, nem kell a huzatszabályzónak beavatkozni. Talán jó lesz! :)

Viszont ami most zavar, az a visszacsapó szelep amit javasoltatok. Olyan kattogással van, hogy egy 30 cm vastag falon keresztül is hallom a nappaliban és nagyon zavaró! Van visszacsapó a padlófűtés és a radiátor körben is a szivattyúk és osztók között, azoknak azonban semmi hangja, ez meg mint a géppuska! Ha lehetne feltölteni ide hangot szívesen megmutatnám. Mi lehet vele a baj? Esetleg nem bírja a szivattyú folyamatosan nyitva tartani annak ellenére hogy max. fordulaton megy? Vagy ennél sem mindegy milyent építenek be? 

Előzmény: Kapocska (34082)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.11 -2 0 34178

ja urak köszönöm az együtt gondolódást, ötleteket a bugyborgásomról, jelentem meghúztam a kis piros kupakot a tetején és el is múlt a bugyborgás

na meg azért biztos ami bitos tegnap a rendszernyomáson is emeltem 0,2bar-t

nem gondoltam volna ,hogy 1,5Bar rendszernyomásnál ott levegőt bír beszívni a szivattyú

bnorci71 Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34177

ha vissza lapozol és olvasol is láthatod az én rendszerembe milyen kapuk vannak,

pufferbe belép az előremenő a cső és felkanyarodik kb 30cm-t és ezen a csövön kel lefelé szívni a lakásköri szivattyúnak ami a plafon alatt van, ne jelent neki gondot

a kazán szivattyú a kazán belépő csonkkal egy magasságba a puffer aljából meg felmegy a cső a plafon alá ez se gond

azért van a szivattyú, hogy keringjen a víz fel-le-jobbra-balra :)

légtelenítő hová kel?

gondold végig logikusan a víz levegő tudja fizikát, ahogy kiveszem írásaidból te se vagy buta gyerek csak kicsit bizonytalan, ahol megrekedhet oda tegyél ha szivattyú szívó oldalon van rakj elé csapot, hogy feltöltés után kizárhasd.

a sok sok ugyan azon kérdések helyet rajzold le a rendszert részletesen ahogy gondolod, akkor ami nem jó egyszerűbb kijavítani az itt lévőknek

Előzmény: Sw201inger (34166)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34176

Arányos szabályzású nincs?

Előzmény: Cpt_Zetor (34171)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34175

Van választék és nem biztos,hogy mind itt van.

https://www.argep.hu/trend/FUTO/Fuetoebetet-5-4.html

A lényeg,hogy 5/4-es és legyen felfekvő felülete (fesz.,teljesítmény....)

Előzmény: Traco (34174)
Traco Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34174

Sziasztok!

Nem puffer,de talán tud valaki segíteni.

Hmv tartályomba (concept 120l kwadro, elvileg 5/4es) szeretnék fűtőbetétet szerelni. A gyári 25e körül van, és nekem a termosztát se követelmény. Van esetleg más típus ami jó lehet?

Köszönet!

T

masterflash Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34173

Szia!

Nincs meg ez a kép olvasható méretben?

Előzmény: G73bor (19207)
tormap Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34172

Szia!

Nekem 2db puffer van sorosan összekötve. Az egyik 1000 a másik 700l-es. A kettő között van 4m. 

Sorrend:kazán-1000l-700l

Töltődni a 700l-es töltődik először.

Gondolhatod, hogy itt mennyit kanyarognak a csövek és milyen szintkülönbségek vannak.

Előzmény: Sw201inger (34164)
Cpt_Zetor Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34171

Sziasztok,

elnézést hogy csak így "bepofátlankodok" :)

vannak eladó zsalumozgató motorjaim...24VDC...

én 3 éve ezt használom füsthő szabályzáshoz..

akit érdekel szóljon.

HONEYWELL 1024 24V AC/DC 10Nm

https://productcatalog.honeywellhome.com/hungary/ecatdata/pg_gr-n05n10.html

Kapocska Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34170

„Tehát a szekunder csövezések nem férnek el máshol csak a kettő között”

A szekunder legyen fölül lent pedig lehet egy szintben (v. nincs annyi csatlakozó?)

„Ez nem gond, hogy itt az előremenő melegvíznek a puffer tetejéből először lefelé kell mennie kb. 30 centit”   nem gond a 30cm,még jó is mert a VTA szelepnek lesz hőcsapdája.

Ez milyen összefüggésben van a korábbival?

„Tehát a szekunder csövezések nem férnek el máshol csak a kettő között”

Egyszer nem fér el egyszer meg nem is ott megy.

„de légtelenítési szempontból mire figyeljek?”

Az induláskor ki kell légteleníteni majd az osztónál a nyomóágba aut. légtelenítő.

Ilyenre gondoltál?

Nem méretarányos nyilván!

Ahogy elfér,minél magasabbra a csatlakozásokat ,szivattyúkat.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34169

Pontosan 2 m belmagasságú pincében van a kazán és a puffer, ~1100 l-es, nyílt rendszer.

A puffer szifonos rendszerű, alul be megy fölfelé egy szifon cső a felső palást alá 5 cm-re, ez a meleg ág.

A puffer alján a hideg ág, a puffer tetején egy légtelenítő kivezetés csappal, nem automata légtelenítővel, + nyomásmérő 2 csap között.

A vezérlés viszonylag egy körben, csak a be- és kimenő csövek lógnak ki.

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34168

Melyik megyéből vagy?

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34167

Az a baj, hogy nagyon sok olyan dolgot kérdezel ami normál esetben alap és félek, ha neki állsz több kárt csinálsz mint hasznot..

Milyen csövekkel szeretnéd összekötni a dolgokat? Vas, mert ahhoz hegeszteni, vagy menetet metszeni is kell..

Vagy préselni? Ahhoz megint szerszám kell..

Sw201inger Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34166

Hogy szeretném az túlzás, de magad Uram ha szolgád nincsen :)

Az nagyon sokat jelent egyébként hogy szakmai kérdésekben kapok itt segítséget, a fizikai összeszerelés meg nem probléma, van műhelyem is, meg úgy egyáltalán mindig mindent magunknak csinálunk, ez már-már családi hagyomány :) Azt írtam is egyébként hogy mellette mindig keresgélek szakikat az adott témákban, de egyrészt röhelyes, börleszkbe illő találataim vannak (még olyan is, aki már ül a Csillagban, mert én voltam kb. a 10. akitől előleget vett fel, szerződéssel, aláírással, mindennel és még így is lelépett) :) Másrészt meg rendszerint én magam előbb elkészülök az adott feladattal, mire bárki más egyáltalán oda jönne (halogatás, átverés, feleslegesen kivett szabik stb. helyett).

Előzmény: Norisz1 (34165)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34165

Ezt a rendszert te magad szeretnét összeszerelni?

Sw201inger Creative Commons License 2018.12.11 0 0 34164

Köszi hogy írtál! Valószínűleg tényleg csak túlaggódom. Amit pl. nem tudok hogy számít-e: ugye nálam kicsi a pince belmagasság (2m), a puffer szinte a padlótól a plafonig kitölti. Így a közte és a kazán között lévő csövek csak a padló ill. a plafon közvetlen közelében tudnak menni. Tehát a szekunder csövezések nem férnek el máshol csak a kettő között (pl. a padlófűtés osztótól a pincébe érkező 2 cső nem a plafonon át jön be, hanem a falon, kb. 170 cm magasan, csak így lehetett lehozni). Ez nem gond, hogy itt az előremenő melegvíznek a puffer tetejéből először lefelé kell mennie kb. 30 centit (valahol ott lesz a hőcserélő), majd fel a lakásba? Összességében felfelé megy, az oké, de légtelenítési szempontból mire figyeljek? Arra is gondoltam, hogy a kazántól a puffer teteje felé menő csövet csapolnám meg még jóval a plafon alatt, hogy a folyamatos "felfelé tartás" meglegyen. A két szivattyút (primer, szekunder) Te hova (melyik magasságba) tennéd? A radiátornál kb. ugyanez van, a pincébe érkezik le az 5 pár cső, ott van egy osztó 160 cm magasan. Csak annyi a különbség, hogy ott nem feltétlen választanám le hőcserélővel ha nem muszáj. 20-as ötrétegű csöveknél az teljesen kizárt, hogy gravitációsan is elcsordogáljon (legalábbis kisebb teljesítménnyel) áramkimaradás esetén? Vagy olyankor teljesen megáll a víz, hiába melegebb lent mint fönt?

Előzmény: Kapocska (34163)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.10 0 0 34163

Nem értem igazán a problémádat!

A baj,hogy túlképzett vagy és mindjárt az első hsz.-nél matekolással kezdted.

A kazán pufi összekötést 2” csővel akarod, kész,rendben ,kihúzva.

Kell a körbe VTC szelep,rendben,kihúzva.

A „védelmet” biztosító visszacsapóról írtam neked, nem válaszoltál, kész,rendben,kihúzva.

A lakás felé kell egy szivattyú VTA szeleppel,rendben,kihúzva.

Kazán védelem,szünetmentes + kazán visszahűtő rendszer,rendben kihúzva.

Kérdés???

Előzmény: Sw201inger (34162)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.10 0 0 34162

Szia!

Oké-oké, tényleg zsibbasztóan sokat kérdezek :)

De:

- nekem is megvan a saját szakmám, így pontosan tudom hogy a szakirodalom, az iskolák, a rá fordított sok100-1000 óra kb. 99%-a volt átlagember számára fölösleges, a gyakorlatban használhatatlan tudományos háttérinfó. A tananyagot olyanok találják ki, akiknek az az adott tárgy az életük, azzal kelnek-fekszenek. Nem hülyék, nem is rosszindulatúak, egyszerűen csak ez a természetes közegük, nem "látnak ki" belőle olyan módon, hogy az átlagos felhasználóval kommunikálni tudjanak. És sajnos az ország érdekei is mások mint az egyszeri ember érdekei és nyilván az oktatás nem az átlagember érdekeit fogja nézni. Én a mérnökképzésről tudok nyilatkozni: hát ott minden van csak az nem amire egy mérnöknek valóban szüksége van. Integráltunk jobbra-balra, gyakorlati értelme meg semmi (mivel nem fizikusnak, matematikusnak vagy kémikusnak jelentkeztünk, meglepő módon...). Ez csak arra jó, hogy a fiatal mérnök elmenjen valami multihoz és ott beleássa magát valami egészen elvont, csak annak a cégnek hasznos kutatásba. Otthon meg pl. egy fűtést nem tud megcsinálni, mert általános, mindenkinek hasznos ismeret az 0...

- a lelkiismeretem azért is tiszta, mert olvasom így is folyamatosan a szakirodalmakat, jelentős részét eddig is tudtam (érintőleg még foglalkoztam is megújuló energiaforrásokkal) csak az a néhány apró finomság hiányzik, ami miatt már sajnálok ilyen sok időt ezzel foglalkozni építkezés, gyerekvállalás, rokkant szülőknek való segítés meg minden egyéb mellett... Még arra is gondoltam, inkább fizetek valakinek, hogy a 80% kész fűtésrendszert csak fejezze be, 1 ember elég, segédmunkásnak ott vagyok én (a pincében kellene csak összekötni, minden alkatrész megvan, padlófűtés letekerve, osztóba kötve, annak a fő csövei is levezetve a pincébe)... Nem sok, olyan 10-12 "szaki" szédített eddig... Vagy olyan árat mondtak, ami 0-ról a komplett fűtés-kiépítéshez is pofátlanul drága lenne, vagy eleve el se vállalta az illető ("Lacikám, te itt már megcsináltad a nehezét, amiért én nagyot tudtam volna kaszálni, inkább ne kelljen jönnöm"). A másik véglet meg a nálam fiatalabb kis próbálkozók, akik tőlem hallották először pl. az ESBE szót :(

Ezért légyszi ne nehezteljetek rám ha csak 1-2 ilyen apró részletbe belekérdezek, lassan összeáll már a kép a fejemben, csak hónapok kérdése :)

Előzmény: Kapocska (34143)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34161

Mivel majd hatszor annyi víz lesz benne, , igen kell nagyobb tágulási. De nem kell cserélni, csak tenni kell még mellé. 

Előzmény: lecskov007 (34157)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34160

Én sem találtam,de mivel Ők  a gyártók meg is kérdezhetnéd őket,hogy van e egyáltalán.

Előzmény: lecskov007 (34159)
lecskov007 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34159

A PTE 1000 nincs benne a listában.

Előzmény: Kapocska (34158)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34158
Előzmény: lecskov007 (34157)
lecskov007 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34157

Sziasztok. 

Szeretném a jelenlegi fűtésem kiegészíteni egy pufferrel. Jelenleg úgy néz ki a rendszer hogy van egy cca 35kw vegyestüzelésú kazánom utána egy szivattyú ami nyomja a hidrováltóba a vizet, hidrováltó után egy másik szivattyú ami nyomja a padlófűtéscsövekbe a vizet. 50 literes tágulásim van, ha a rendszerbe berakok egy 850 literes puffer elég lesz a tágulási vagy nagyobbra kellene cserélni a rendszerben most olyan 150 liter víz lehet? Illeteve esetlen van valakinek KOLOTECH PTE 1000 850l pufferje? A mértei érdekelnének mert sehol sem találom.

Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34156

Ezt csak a jövőhéten tudnám,addig várnod kell! :-)

Előzmény: negativ0001 (34155)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34155

Probald meg, igy vasarnap masodnaposan..... :)))))))))))))

Előzmény: Kapocska (34154)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34154

Az látszik,hogy nem én rajzoltam (ESBE rajzolta) erre megkérdezed,hogy úgy kell e

mint a rajzon van.

Akkor most adj tanácsot,hogy erre mit mondjak!

Előzmény: negativ0001 (34153)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34153

Tehat ennyi kellene legyen ahogy az abran van?? Es azt a magasitast is be kell iktatani? De a lakaskori szivattyu utan van egy rugos vcs, az nem allitja le a,..... ok ok nem. Akkor az egessz lakaskori szereleket alabb rakom fel meterrel s ugy ok lesz.

Előzmény: Kapocska (34152)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34152

De hát ez a rajzból nem derül ki!

"A tavolsag kb 35 centi."

Előzmény: negativ0001 (34151)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34151

De hat ez nem kezi, teljesen "automatikus". A szelepekben patron van az egyikben 61 fokos a masikban 45.

A szivattyut fustgaz termosztat vezerli. A futest, pedig szobatermosztat ha van a tartalyban 35 fokos viz.

Igen, pont olyan van nekem VTA322 1.6 1"

A tavolsag kb 35 centi.

Előzmény: Kapocska (34150)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34150

Nem tudom miért lehet jobb egy folyamatos kézi szabályozás

egy „automatikustól”? (most már mind1 Te dolgozol vele nem én :-)  )

VTA322                30-70°C     1.6 kvs   G 1"

Szerintem egy ilyen kellene neked, mert  800l/h forgalomnál 2.5mH2O

a nyomásesése.

"VTA tavolsag??? Mitol?"      hát a meleg/forró pufitól

Előzmény: negativ0001 (34149)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34149

Szia!

Nem akartam sporolni az ESBE szelepen, hanem nem is jutott eszembe azt alkalmazni, valamiert szimpibb volt ez a kettes szelep, mert azt olvastam arrol, hogy kis teljesitmenyu kazannal elonyosebb. 24.000 HUFba kerult a ketto. Valami finn mara Veltex, velvex ??

Bizti szelepek vannak ez mar egyletezo futesrendszer csak at kell alakitani/bekotni a puffert.

Most a lakaskor szivattyuja egy 25-60 as BAsic legkisebb fordulaton is gyorsan eljut mindenfele a meleg, mert a pinceben van minden es pompa nelkul is mukodne, csak lassan.

Most 60 foknal jobban nem nyomom fel a vizet, igy hat majd a VTA322-est 55 fokra fogom allitani.

VTA tavolsag??? Mitol?

Koszi.

Előzmény: Kapocska (34148)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.09 0 0 34148

Na,önvédelemből!

Lehet,hogy szóban beszéltünk valamiről ,de ezt az olasz ipart fellendítő

megoldást nem gondolom,hogy kitárgyaltuk.

Szerintem a kazánkör 80%-át kiradírozhatod a terven.

Ha egy ESBE VTC  szelepet akartál kispórolni akkor az nem hiszem,hogy sikerült

mert az a szelepcsoport lehet  többe kerül , úgy,hogy még felügyeletet is igényel .

Ha rétegtöltést szerettél volna (csapkezelésekkel 1 lehetőséget teremt így,de arányait nézve

ez csak nyáron jó a HMV készítésre), akkor azokat a szelepeket  a pufit rétegekre

elosztva a szívóágra kellett volna tenni.

Nem látni egyetlen biztiszelepet és mérést sem.

A lakáskör szivattyúja?

VTA szelep milyen hőmérsékleti skálán mozog? és milyen előremenővel lehet kifűteni a házat?

VTA távolságot nem tudni,de az ilyen esetben (arányaiban) hőcsapda kellene ,korábban írtam.

(a teljesség igénye nélkül)

Előzmény: negativ0001 (34146)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34147

negativ0001 Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34146

Veglegesitettem a tervem, igaz Kapocska tett mar egy ket eszrevetelt, amit koszonok is neki, mert kijavitottam, de lehet, hogy meg mindig van mit csiszolni.

negativ0001 Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34145

Szerintetek az ESBE VTA322es eleg keveroszelepnek pufferbol? Ketto darab 1.3m, es 5db 1meteres  futotestre kell keverjen.

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34144

Szegény komának letöröd a lelkesedését..

Előzmény: Kapocska (34143)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34143

Kérdezzél már még kettőt ,mert a 350. oldalnál járok

és 400 oldalra van tervezve !

A neten nehogy nézz valami ide illő szakirodalmat,mert

akkor kárba megy az egész munkám!

Előzmény: Sw201inger (34142)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.08 0 0 34142

Sziasztok!

Olvasom itt a légtelenítős-levegő visszaszívós hozzászólásokat, nekem ez eddig eszembe se jutott hogy megtörténhet (kezdő vagyok), de esetleg nem védhető ez ki egy pici visszacsapó szeleppel a légtelenítő alatt? Ami mondjuk +0,2 +0,3 bar-on már nyitna, tehát legkésőbb a szivattyú leállításakor kilégtelenítene, amikor a fűtésrendszer pince fölötti részében levő víz súlya ad egy kis túlnyomást a pincében lévő csövekbe.

Más:

- Tud valaki olyan zárt tágulási tartályt, ami esetleg szétszerelhető, cserélhető benne a membrán? Alakra, méretre olyan kellene, mint a kombikazánoké, nagy kerek, minél laposabb, és azért megvan 12-15 liter.

- vennék egy újabb vegyes vagy fagáz kazánt a régi orosz 25 kW-os helyett. Én csak annyit tudok, hogy jóóóó nagy ajtaja legyen - ezen kívül miről lehet még megállapítani, hogy jó vétel-e egy keveset használt kazán? Mit kell nézni vásárláskor? Mik az igazán jó (Mercedes-szintű) márkák kazánoknál? Pl. Atmos, Viadrus?

- kézi beálítású ferde szelep kellhet-e bárhova egy családi ház fűtésébe? Ha igen, hova és mi alapján kell méretet választani?

- kazán visszahűtőnél mik a beépítés konkrétabb feltételei: a kazán tetejétől milyen messze lehet (rögtön a kazán után, vagy megvan hogy melyik rendszerelemek előtt/mögött van a helye?), mi a minimum csőátmérő (mert gondolom áramszünet esetén is kell hogy legyen elegendő térfogatárama), hogy szokták a túlfolyót elvezetni (gondolom rézcső, van-e minimum távolság mielőtt becsatlakozik a pvc-csőbe)?

- A másik dolog, ami elviekben szintén egyszerű, mégis felvet pár kérdést, az a 2,5 bar-os biztonsági szelep:

* betehető-e több darab is, akár egy adott helyen egymás mellé 2? (adtak egy szatyorral, azért számolok vele ilyen nagyvonalúan) :D

* betehető-e egy adott rendszerbe, akár egymás mellé egy termikus elfolyóval?

* miből számolható ki az, hogy a rendszerbe 1/2"-os, vagy mondjuk 3/4"-os kell (akármelyik biztonsági cuccból)?

* Az a jelenség, hogy a kinyíló biztonsági szelep közvetlen közelében, nyomásesés hatására gőzzé váló és így befelé is táguló közeg durrantja szét a rendszert, az hogyan is kerülhető el? Pl. a 97 fokos, mondjuk 2,5 bar nyomású víz ha egyszer csak rést talál magának, ott pusztán a nyomás elvesztése miatt még nem kezd forrni, tehát mindegy milyen nyomáson csak végig 100 fok alatt maradjunk?

Köszi: Laci

nagykunsági Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34141

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149789386&t=9173884

Ha jól tudom, neked ez van.

Valóban nagyon leszűkíti a keresztmetszetet, biztos a szivattyú is erőlködik.

Én biztos nem tennék be ilyet, kazánkörbe. 

Előzmény: Norisz1 (34131)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34140

Ne keseredj el, de a kazán folyamatosan termeli a levegőt. Helyi források vannak, és azok egy része nem fog kondenzálódni, hanem a puffer tetején megül a levegő. 

Én naponta engedem el. Már megszoktam. 

Előzmény: bnorci71 (34116)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34139

Na, mondok én neked valamit!

Legtöbb aut .légtelenítő úgy működik,hogy van egy kis tartály amiben van egy úszó

(a csukázótól kisebb) és amikor fel van töltve a rendszer ebbe a tartályban is van

víz (pár milliliter) és mivel az úszó fajsúlya kisebb mint a vízé az úszó megemelkedik és zár egy szelepet ami a külvilágot összeköti ezzel a térrel.

Namost,ha ez a kis tér leürül mert nincs pufferja (röviden rákötve a csőre) akkor az úszó

lesüllyed és mivel össze van kötve egy kilincsművel az úszó és a szelep nyit a külvilágra.

Ilyen lehet nyomás alatti rendszernél is ahol a szívóhatás hat rá (nincs pufija) és leürül

egy pár pillanatra (kicsi „vákuum” az eltűnt víz miatt,de ugye vákuumban is hat a gravitáció)

És még ki nem egyenlítődik a rendszer akár levegő is mehet a vízáramba.

Nagyobb erre a valószínűség,ha a tágulási a nyomóágon van ,mert ide tud nyomni a szivattyú,de

az utánpótlás a szívóágon idő és ellenállásfüggő.

Előzmény: Norisz1 (34138)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34138

Ja aha

Jólvan na asztalos tudod..

Előzmény: Kapocska (34137)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34137

Nyitott rendszer és a szivattyú szívóágban?

Előzmény: Norisz1 (34134)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34136

500liter 30 fokos vizet 50 fokra felmelegíteni kell 11.6kWh energia

durván 2óra fűtés.

De,ha csak 300 litert fűtöl a fenti szerint az 6,9-7 kWh mennyiséget igényel.

Ebben az esetben v. a másikban is betetethetnél  egy-egy diódát és a fűtőbetét

kevesebb áramot kapna az üzemitől így örök élet + 1nap (lehet átkapcsoló automatikával is kombinálni az véghőmérséklet előtt).

Előzmény: levytee (34118)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34135

Ez nem a légtelenítő hibája, ez egyszerű fizika: ha alacsonyabb a nyomás a rendszerben, mint a légköri, akkor be fogja szívni a levegőt.

Előzmény: Norisz1 (34134)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34134

Nekem van bent a rendszeremben 4db automata légtelenítő és mind el van zárva mivel 3db befelé engedi a rendszerbe a levegőt és nem ki..😁

Kellett hozzá két nap mire rájöttem, hogy a légtelenítő a szar.

Egyszerűen nem tudtam rájönni mi a baj és a tiszta új légtelenítőre nem gondoltam, hogy beengedi a levegőt a rendszerbe. Hallottam hogy sziszeg de azt hittem kifelé..😁 Aztán végső ötletnek odatettem a szuszogóhoz egy öngyújtót és beszippantotta a lángot a szemét.🤣

Előzmény: bnorci71 (34128)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34133

Lehet............

De mint ismert nem vagyok tévedhetetlen. :-)

Előzmény: Norisz1 (34131)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34132

Próbáld ki, ne rakj tüzet csak kapcsold be a szivattyút,ha este

le kell öltözni a meleg miatt akkor nyertél! (egy hangszórót)

:-)

Előzmény: Norisz1 (34130)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34131

Nem arra gondoltam

Te azt mondtad, hogy az a  hollandis golyóscsapos szivattyúcsatlakoztatás nagyon le van szűkítve és lehet kevés lesz az áramlás

Előzmény: Kapocska (34125)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34130

Betyár de kerge vagy..🤣🤣🤣

Komolyság csak a zárójelben lévő mondatban volt.🤓

Előzmény: Kapocska (34124)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34129

„Ami így végig gondolva logikus is lenne, hisz így van bekötve

a levegő hülye lenne lefelé jönni 10cm-t”

És erre rásegít a gravitáció ami leküldi a vizet a lakásköri csőből.

Akárhogy is csűrjük csavarjuk a szívóágon 1 lehetőség van a bejutásra8Szerelési stb.hiba nélkül)

ami nem egy egyszeri dolog,hanem többször előfordult már nálad.

És ezért nem segít az egyszeri légtelenedés/légtelenítés.

Az ESBE B-A-AB ága szívott tehát ők hozzátartoznak a szívott ellenálláshoz.

Zárd ki a légtelenítőt.

A mostani állapot 3-as fok én nem kavi azt úgy gondolom,hogy még nem gyűlt össze

annyi levegő,hogy csinálja,mert azér nem azt kell elképzelni,hogy dől befelé.

Itt egy kép egy Grundfos szivattyúról látható,hogy a légtelenítő nem a nyomott

oldalon van.

A tied belső kialakítása nem ismert.

Előzmény: bnorci71 (34126)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34128

a rendszer régi gravis rendszer, ott nincs levegő az biztos

Előzmény: PetiCsokvaomány (34127)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34127

Az a baj, hogy ma már nem olyan fűtésrendszereket készítünk ami képes magától légtelenedni, nagy csőátmérő, határozott leejtés (1-2%). A szivattyúk, autómata légtelenítők még bekavarnak. 

Pár hete egy régivágású szerelő akarta rámerőltetni, a folyamatos leejtést az áramlási irányoknak megfelelően...50m hosszú csarnokban csináltuk a gerinc szerelését, méterenként 1.5 mm ejtés jött volna ki, de nem akarta elengedni....szerinted az kilégtelenedett volna magától?

Vagy, volt olyan megrendelő aki a mennyezetre rögzíve kérte a rézcső szerelését....

oda, hogy szerelek légtelenítőt? Mégse levegős azóta se....

Manapság így légtelenítünk mindenhol, nem muszály szivattyúval, rákötheted a hálózati vizet is. Én mindenhol kiépítem ezt ahol van rá lehetőség, nem is igen szokott légtelenítési problémáink lenni.

Előzmény: bnorci71 (34117)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34126

igen tudom egyszerre csak 1 dolgon változtatunk :)

a szivattyú nyomóoldala rövidebb sokkal mint a szívó kb 20cm és utána ott a kazán majd a 2"kivezetés ami után 1" a pufi felé és 1" az esbe felé az 1" esbe mindét oldala 1" cső a puffer felöli is, szóval én itt meg nem mondom melyik oldal ellenállása nagyobb ezért nem is tudom ha mondjuk a cső kicsi akkor az Esbe meleg ágát cseréljem vagy a puffer felőli hideget, lehet majd azt is kipróbálom az esbe szivattyú közötti szakaszt kicserélem 5/4"-ra

ami még érdekes nem mindig csinálja, most is 3fokozaton megy a szivattyú és nem csinálja

ami még nem fér a fejembe ha a szivattyú levegőt szív be és az a puferba köt ki ami tetején ott a légtelenítő miért nem megy ki? Miért a lakáskör szivattyú indulásakor megy végig a rendszeren.

A pufi tetejétől 20-30cm el van lejjebb a csonk ami belül fel van hajtva a puffer tetejébe, ezen a 1m-es darabon nyom a kazánkör a pufiba és ezen szív a lakásköri szivattyú hogy lehet ott levegő? Nekem rejtély? Illetve egy dolgot tudok még elképzelni a T bekötésnél a levegő nem a pufferbe megy hanem a lakáskör felé induló csőbe reked meg. Ami így végig gondolva logikus is lenne, hisz így van bekötve a levegő hülye lenne lefelé jönni 10cm-t

szóval ha megvan honnan a levegő akkor a sárga nyílhoz kell egy bubi leválasztó

Előzmény: Kapocska (34120)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34125

Vagy esetleg zárt nyomóágra mondtam,melegítést, forralást.

Előzmény: Kapocska (34124)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34124

Hát valamit biztosan mondtam már neked,de olyat valószínű nem,

hogy egy 100W-os szivattyú (mennyi a tiéd 1kW?) 1200-2000l/h mennyiségnél

(2m3 1.7m/s sebesség  0,55liter/s) érezhetően melegítené a vizet.

Igaz,hogy egy szivattyú nem 100%-os hatásfokú,de a víz gyorsítására használja el

az energia döntő többségét és szinte csak elméleti a vízmelegítő hatása.

Mondjuk ez már egy több MW-os szivattyúnál azért érezhető. :-)

(esetleg vékonyabb anyag/jobb hővezető meg ilyesmi lehet az érzéki csalódás mögött)

Előzmény: Norisz1 (34122)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34123

Azt elhiszem ember legyen a talpán aki csak fülre megmondja a szivattyúnál ,

persze kivéve a kirívó eseteket.:-)

De itt főleg levegőről beszél bnorci71 olvtárs és a "kavitáció" nem termel levegőt (jön)

esetleg kiválnak gázok is,de 2év után nem erre gondolnék.

Előzmény: trakisbandi (34121)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34122

Tegnap nézegettem fogdostam a kazánszivattyúmat és úgy éreztem rajta, hogy melegebb mint a víz ami átfolyik rajt..

Lehet, hogy a 2db csapos hollandis 1" csatlakozás túlságosan leszűkíti és kínlódik?

Tudom Kapocska te mondtál nekem már akkor valami ilyesmit..😁

trakisbandi Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34121

"A kavitáció általában egy helyi kiforrás és nem levegő."

Avatatlan fül nehezen különbözteti meg a két jelenséget.

Előzmény: Kapocska (34120)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34120

"akkor kizárom azt a légtelenítőt, próbából, aztán emelek nyomást."

Egyszerre csak 1 beavatkozást!

A kavitáció általában egy helyi kiforrás és nem levegő.

Ha a kavitáció helyétől nagyobb nyomású térbe ér a gőz akkor kondenzálódik

és ezáltal rombol,jellemzően a lapátkereket,járókereket.

Lehet,hogy a szivattyú sem tudja magát kielégíteni mert a hozzáfolyás(szívóág)

nagyobb ellenállású mint a nyomó. (elméleti lehetőség,tegnap néztem és ha jól rémlik 3m3/h-nál

a szívó rész ellenállása 3.8m ,míg a nyomó jóval kisebb lehet)

Norisz1 olvtárs hasonlatát felhasználva:

ha egy kerti szivattyú nyomóága 1" és a szívóágra 1/2 "-os  v. 3/4 2-os  v. 1" v. 5/4" slagot teszünk

akkor melyiknél nem elégíti ki magát a szivattyú?

Előzmény: bnorci71 (34116)
trakisbandi Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34119

Az én rendszerem nyitott a szögletes pufim végett, tehát sokkal több bubim van.

Először egy "T" -n keresztül töltöttem a pufit, nagyon zajos volt a szivattyú.

Aztán csináltam buborékleválasztót , azóta csend van.

A pufi felé így is eljut néhány.

Előzmény: bnorci71 (34117)
levytee Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34118

köszönöm, megmutattam a villanyszerelőnek. Vágta a témát . :)

Még annyit, hogy abba az 500 literes szigetelt pufferbe mekkora fűtőbetét kellene? Olyan 40-50 fok körül szeretném ezt tartani. Lehet az a 6kW sok lenne?

Előzmény: Kapocska (34104)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34117

bubi leválasztó ugyan nincs, légtelenítő viszont van a kapu tetején a kazán előremenő direkt 2"-al felmegy a plafonig és ott is a puffer legtetején, a lakásba is vagy 10db szóval annaka bubinak azért lenne hol kijönni így 2 hónap fűtés után

de ezt is kipróbálom majd azért

Előzmény: trakisbandi (34115)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34116

akkor kizárom azt a légtelenítőt, próbából, aztán emelek nyomást.

A légtelenítőn beszívni adná magát egyébként. Fülre ugyan nehéz megállapítani mennyi a bent lévő levegő, de kavitációból soknak tűnne és annak ha jól gondolom folyamatosnak is kellene leni, illetve azt írod az utána kondenzálódik tehát a kazánon se lenne szabad túljutni.

A hang is olyan mintha szívna a szivattyú, de nincs hozzáfolyás elég, majd amikor lecsökken a nyomás és beszív egy adag levegőt akkor hallani a bugyborékolást, aztán megint csend, lehet egy nyomásmérőt kellene a légtelenítő helyére tenni.

negativ001

hogy ne essek hasra a kazánház közepén a földön keresztbe menő csőbe, mivel a puffer és a kazán a pince 2 oldalán van

Előzmény: Kapocska (34111)
trakisbandi Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34115

"valahol nekem is van egy szűk keresztmetszet, mert 3-as fokozaton a Halm szivattyú kavitál "

Nem biztos hogy kavitál, joevagyok68 is panaszkodott hasonló jelenségre.

Aztán ha jól emlékszem megemelte a kazán hátulját 1-2 centit és eltűnt a buborékos hang.

Az vízszintes felületen összegyűlt buborékokat a megnövekedett áramlási sebesség elhordja, buborékleválasztó nincs akkor visszakerül a körforgásba, (de ez csak egy lehetőség).

Előzmény: bnorci71 (34105)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34114

Az meg mi ? :)))

Előzmény: Kapocska (34113)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34113

Botlásveszély elkerülése?

Előzmény: negativ0001 (34112)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34112

Mi a kapu szerepe? 

Előzmény: bnorci71 (34110)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.07 0 0 34111

„a kapu tetején szív be levegőt az automatán már ez is megfordult a fejembe”

2017-12-10 09:41:02

mire gondolsz? a kunkor sarkába egy légtelenítő van

Na ,nemsokára jubilelebeum lesz ! :-)

Ha levegő kerül a rendszerbe ,mondjuk csak 3-as fokozaton akkor az nem a vascsöveken diffundál be.

„szerencsére a kivitelezés ingyen van,”  ezért mindenképpen azt a légtelenítőt

kizárhatóvá kéne tenni.

Nem csak a szivattyú hat rá ,hanem hat rá egy ejektor hatás is (de számolni nehéz volna

a kettős hatást nekem) ezért az első lépés lenne a kizárhatóság megteremtése.

Próbálkozhatnál nyomás emeléssel is ,de az korlátos.

Kavitációnál nem keletkezik levegő és a "gőz" a szívócsonk után a magasabb nyomású térben kondenzálódik.

Előzmény: bnorci71 (34110)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34110

zárt rendszer

1,4Bar az induló nyomás, szivattyú a kazáncsonkkal van egy szinten ahol alul oldalt megy a cső csak a szivattyú a kazán mögé került

lehet nem kavitál hanem a kapu tetején szív be levegőt az automatán már ez is megfordult a fejembe

ami érdekes még, hogy hiába van a kazánból kijövő 2" tetején is légtelenítő illetve a pufi tetején is bent marad a rendszerbe, amikor a lakáskör elindul akkor hallani, hogy az szívja nyomja ki a lakáskörbe pedig a pufferen T idom van

igazándiból olyan bugyborékoló hangja van 30-40mpenként amikor 3-ason megy a szivattyú, olyasmi mintha nem lenne hozzáfolyás majd egyszer csak jön víz és olyankor bugyborékol

Kapocska

~6-7m

ez a megvalósult rendszer

Előzmény: PetiCsokvaomány (34106)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34109

"A Q hő (hőmennyiség, hőközlés, közölt hő)"

https://www.netfizika.hu/ho-homennyiseg-hoenergia-homerseklet-hotartalom

A hatásfokot tudod számolni egyszerűbben   hasznosított : bevitt X100

Előzmény: negativ0001 (34108)
negativ0001 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34108

Szia Kapocska!

Hogyan tudtad kiszamolni? Van valami kepleted? Megosztanad, ha kerlek?

Koszi.

Előzmény: Kapocska (34091)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34107

Hány méter 1" cső van a szívóágon összesen?

PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34106

A kapu nem lehet a kavitáció okozója, a csövek keresztmetszete sem. Nem látom a képből, hogy nyitott vagy zárt rendszer, ha nyitott, le kell tenni minnél lejjebb a szivattyút, hogy legyen hozzáfolyási nyomás a szívóoldalon, ha zárt, növelni kell a rendszernyomást, rögtön eltünik a kavitáció....ha tényleg kavitáció. Az a szivattyú amelyik kavitál nagyon melegszik, még ha visszahűti valamennyire a szállított közeg, akkor is érezhetően melegebb mint a fűtéscső.

bnorci71 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34105

látod utána számoltál és magad szolgáltatod a mérnök úr ellen a bizonyítékot, hisz a rendszer nem csak a szivattyúból és a szelepből áll a kazánnak is van ellenállása a csöveknek idomoknak stb és máris kicsi az a szelep

és ugye nem az a cél hogy a csúcs munkapontján járassunk egy szivattyút

ha már ennyire belemerültünk, valahol nekem is van egy szűk keresztmetszet, mert 3-as fokozaton a Halm szivattyú kavitál :(

a szivattyú a kazán csonkja előtt van 1"-al bekötve előtte a VTC511 1" 1" meleg betáp a kazán 2" kilépőből, a hideg ág a pufi aljából szintén 1" viszont ebbe van egy kb 2m-es szintkülönbség ergo a szivattyúnak a saját magasságától még fel kel szívni a vizet 2m-er magasra mielőtt újra lejön

A kapu lehet a baj vagy a cső keresztmetszet?

Előzmény: PetiCsokvaomány (34100)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34104

Ha 3fázisról használod a betétet akkor 3fázisú feszfigyelőt kellene betenni,mert,ha 1 fázis kimarad borul a csillagpont

és a 230V helyett magasabb fesz juthat a betét egyes ellenállásaira.

Ha deltába van köve akkor oké.

Előzmény: levytee (34103)
levytee Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34103

Köszönöm, sokat segítettél. A keringtetésen elgondolkozom,hogy miként is oldjam meg.

Előzmény: Kapocska (34102)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34102

Minél lejjebb teszed, annál több vizet tudsz fölmelegíteni.

Ha kiépítesz egy keringetőt v. felhasználod a kazán szivattyúját keringetésre még jobb,

mert  erősen lecsökken a helyi kiforrás(vízkő , „kavitáció”,fűtőtest élettartam) veszélye.

A vezérlés variációi "végtelenek".

Előzmény: levytee (34099)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34101

A kétkedőkenk: ezt az összefüggést használtam, a delta p bar-ban , a térfogatáram oda van írva. Beleírod a térfogatáromt, a kvs-t majd kiszámolod mennyire jön ki a delta p.

Minden szelepjeleggörbe egy ábrázolt függvény aminek ez a megoldása. 

Előzmény: PetiCsokvaomány (34100)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.12.06 0 2 34100

Kicsit én is számolgattam....a számok alapján a terveződnek van igaza, Ha!!! minden adat amit megadtál megfelel a valóságnak.

Az a szelep 1,71 m3/óránál (ez 40kw 20 fok hőmérsékletkülönbségnél) 0.2855 bar ellenállást kell hogy produkáljon, ezt kéne legyőznie a szivattyúnak amire a 25-60-sa alpha2 max fordulaton képes. Viszont ez a munkapont a szivattyú "vége" tehát nem tud többet, nem lehet plusz ellenállás a rendszerbe, nem lehet visszacsapó, 2" alatti csövek, elkoszolódott szűrő, stb.

Nyílván a csöveknek is van ellenállasuk, ezért működik most a puffertöltésed 30 fok delta T vel.

Majd írd meg azért mi lett a sztori vége.

Előzmény: bumerang10 (34076)
levytee Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34099

Igen az egészet tervezem felfűteni. 

aki a betétet árulja az egy tokozott iker termosztát ajánlott mellé. Lehet akkor az lesz.

Ami egybe építettel csak amit leírtam "baj" van, ami inkább aggályként áll fent. Illetve az 52e. Ha külön külön veszem akkor 30e max ha kell még egy mágneskapcsoló akkor se több 35e.

A betétet  hol érdemes elhelyezni a tartályba? Alsó harmad, vagy inkább fentebb. 

Előzmény: Kapocska (34085)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34098

Itt a lényeg "másik kazán" !

Almát az almával körtét a körtével lehet összehasonlítani.

Előzmény: Norisz1 (34097)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34097

A másik kazán (gyári) ugyanezzel a géppel fűtve mikor lekapcsoltam a villanyt a pincében akkor láttam hogy pirosan izzik a kéménycső..😁

Előzmény: Kapocska (34096)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.06 0 0 34096

Nincs a körben olyan vized amivel hűteni tudnád,és amúgy sem

kondenzációs kazán.

Előzmény: Norisz1 (34092)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34095

85%-os hatásfoknál leszarom mennyi a füstgáz hőmérséklete. 

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34094

A fejemben ja.😁

Soha nem rajzolok le semmit sem 

Előzmény: Kapocska (34093)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34093

"tervnélküli kazánom?"

Mi van?

Az UFO-k vezették a kezed?

A fejedben csak megvolt nem? :-)

Jó lett, szupi !

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34092

Akkor jó lett a tervnélküli kazánom?

Az égőfejnek a 1/3 része előtt már elég a forgács, tehát még van benne tartalék, de már nem bántom..

A kéménycsövet meg tudom érinteni kézzel tehát a füstgáz sem lehet sok. Veszek majd hozzá egy hőmérőt..

Előzmény: Kapocska (34091)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34091

84.6% hatásfok.

49.5kW átlag teljesítmény.

Jójez,csak nem összehasonlítható egy "hagyományos" vegyestüzelésű kazánnal.

Előzmény: Norisz1 (34090)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34090

Mindehhez 28kg faforgács kellett

Előzmény: Norisz1 (34089)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34089

Pontosan 20 óra 54kor megfordult a víz a pufiban!

Pufi teteje 73C alja pedig 73C pontosan egyforma.

Előzmény: Norisz1 (34088)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34088

Fűtőanyag légszáraz lucfenyő gyaluforgács. (Ez lemaradt még)jelenlegi kazánhőmérséklet

Előzmény: Norisz1 (34087)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34087

szivattyúm.

Ja és a Vtc 511 50C-os

Előzmény: Norisz1 (34086)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34086

Stopper indul..😁

18 óra 57kor gyújtottam be puffer teteje 40C alja 32C

Puffer térfogat pontosan 2300l

Kazán pufi között 5/4" a csövezés 5/4" Vtc 511 van beépítve..

Remélem elég lesz az adat a kazán Kw számoláshoz?

Addig a fűtést leállítom a radiátorok felé. (asszony meg fog fagyni) 🤣

Akkor állítom csak meg mikor a visszatérő már melegebb lesz mint 50C akkor biztos tele a pufi

A pontos pufi hőfokot és időt később

Köszi a számolást..😉

Előzmény: Kapocska (34074)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34085

Annyi pénzért keveset tud az a kazán vezérlő.

Még szerencse,hogy lehet kapni azokat a betéteket! :-)

Az egészet fűtenéd?

Előzmény: levytee (34083)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34084

Az miért nem jó ami gyárilag rajta van?

Előzmény: levytee (34083)
levytee Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34083

Urak!

A meglévő pufferemet, alternatívan szeretném (ha marad termelt áramom) elektromos fűtőpatronnal is felfűteni. Amit eddig kinéztem az csak maga a patron, de nem tartalmaz integrált termosztátot. 

Javasolnátok valami jó, praktikus vezérlést, szabályzást. Én egyszerűben gondolkodom pl. alsó bekapcsolási értékre és felső kikapcsolási értékre állítás kielégítene :). 

Eddig ezen gondolkodtam , de lehet lenne egyszerűbb:

1, séma:

vezérlés (2.üzem):https://futestuning.hu/tech-szivattyu-vezerlok/futes-szivattyu-vezerlo-tech-hu-21r 

a fűtőpatron

egy mágneskapcsoló DIL-052

2, séma de ez drágább és nagyon egyben van, kvázi ha a termosztát behányna,lehet komplett cserés lehet):

http://www.akciosgazkazan.hu/termek.php?product=60660400gentech-elektrometejkmaxiharomfazisufutobetet6kw400v64

vagy 

http://www.akciosgazkazan.hu/termek.php?product=conceptconmb6000owrg400-64mb6000owrg400velektromosfutobetet64400v6kw

A puffer nem nagy: 500 literes Hajdú (AQ PT500)

Kapocska Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34082

A gyakorlat bizonyította,hogy a vásárolt szivattyúddal nem működik.

Lehetne vásároltatni veled több tízezerért másik szivattyút

meg egy bizonytalan  és tapasztalat nélküli szelepet .

A Grundfos UPS 25-60-as szivattyú  2m-en tud 2500litert szállítani.

Valljuk be,hogy a hamisított ettől elmarad.

Ha azt vesszük,hogy az 1” csőben  3m-es hosszban 2400l forgalom esetén

0,76m vízoszlopnak felel meg az ellenállás  és nem számoltam szerelvényekkel iránytöréssel.

2.76 m-en 2200-at sem tud az eredeti szivattyú,ha ehhez még adunk szelep kvs értéket

akkor mennyi lesz?

2200-as forgalommal 15 fokos dT-vel csak 38kW-ot tudsz elszállítani,kevesebbel nem.

A tiszta elméleti rész amit Ő a számításainál figyelembe vett az azt mondaná,hogy

túl nagy a kvs érték ,de itt nem egy állandó paraméterű dologról van szó aminek a kimenetét

állandó értéken kell tartani (nem az 55fokról beszélek).

Mert,ha erről beszélnénk akkor az volna a teória,hogy a rendszerelemekhez képest egy meghatározott ,

nagyobb ellenállású szelep kell (autoritás) a szabályozáshoz.

Itt a pufi alja ,ha eléri az 55fok környékét már szinte semmilyen ellenállásra nem volna szükség!!!

Megértelek én,hogy ennyi szagember hatására mégiscsak  neked kell dönteni (sajnos).

kormos* Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34081

"A nagyobbra, a 9 kvs-os értékű 511-esre viszont az jött neki ki, hogy az túlságosan nagy! Valahogy úgy mondta "olyan mint ha bent sem lenne" mert túl kevés ellenállással fogja átengedni a hideg vizet."

Látott a terveződ, már közelről kazán-puffer párost???? Mi az hogy túl kevés ellenállással fogja átengedni a vizet, ez vicc akar lenni. Nálam a 25kw-os a kazán, 1000 liter a puffer. VTC 511 (65 C) a kazánvédő. 

22mm a rézcső, elég hosszúk, kb. 10 méterre van a puffer. 

25-60 grundfos, kéri a maximális fordulatot, de nyitott kazán ajtónál is elviszi a hőt. Persze a kazán felmegy 85-90 fokra is, de kit érdekel van biztonsági hőcserélő. 

A lényeg a VTC előtt-utána vannak hőmérők és tökéletesen teszi a dolgát. Nyitja -zárja a szakaszokat. 

bnorci71 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34080

ezt a sokat nem fogom megérteni....

egy Bugatti Veyronnal is lehet 30-al menni

majd szépen zárja a hideg ágat a szelep és kész ez a dolga

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34079

Itt majdnem mindenkinek vtc511-e van hasonló méretű kazánokkal, és nincs vele gond.

tormap Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34078

Ne hallgass rá. Az én szelepem kvs 14 és tökéletesen működik.

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 34077

Ezt nem értem..

Mi az, hogy túl kevés ellenállással engedi át a hideg vizet?

Mindenki meg van már bolondulva? Ott nincs hidegvíz átengedés ez egy keverőszelep ami 55C ra kever és kész!

Ha 10szer ekkorát raksz be akkor is 55C ra fog keverni!

De legalább a szegény szivattyú megkönnyebbülne.

Mi az intenzív fűtés akkor nekik? Mert te csak nyárfával tüzeltél és nem száraz akáccal vagy ne adja isten fekete szénnel!

De tudod mit azt csinálsz amit akarsz már 10szer elmondtuk ugyan azt Esbe 511 kész!

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.05 -1 0 34076

Puffer felfűtés mai tapasztalatai!

Pontosan nem néztem az időd de begyújtás után 40-30-20-as körüli induló hőmérsékletről kb. 2,5 óra alatt fűtöttem fel 70-65-60-as hőmérsékletűre a puffert úgy hogy a radiátorok és a padló nem ment. Puha, de száraz nyárfával fűtöm a kazánt, ami olyan 80 fok körül ment. Hogy ha intenzívebbe pakoltam volna a fát tuti feljebb megy az előremenő víz hőfoka. Arra voltam kíváncsi, hogy ha a ESBE szelep teljesen kinyit, akkor a 60 fokos visszatérő vízből mit csinál a kazán. Hát szépen felkúszott 88-90 fokra a kazán teteje. A puffer tetejét 75-80 fokosra fűtöttem fel, de mivel kicsit megnőtt a rendszernyomás (1,8-ról 2,2-re), ezért nem pakoltam már tovább a kazánt.

Közben felhívtam a gépész tervezőt aki az építkezéshez a terveket készítette, mit szól a mostani 317-es és egy nagyobb 511-es szelephez. Teljesen leírtam neki a rendszert, puffer méret, cső vastagságok, szivattyú típus, stb.

Gyors számolgatás után arra jutott, hogy a 40-es kazán ehhez a 317-es 3,2 kvs értékű szelephez egy kicsit sok. Éppen azon a határon van a szelep teljesítménye amit nem túl intenzív fűtés mellett még le tud venni. A nagyobbra, a 9 kvs-os értékű 511-esre viszont az jött neki ki, hogy az túlságosan nagy! Valahogy úgy mondta "olyan mint ha bent sem lenne" mert túl kevés ellenállással fogja átengedni a hideg vizet. Ő a mostani szelepet látja a 2 közül talán jobbnak, de csak ha ésszel és nem maximumra járatva akarom használni a kazánt. A legjobb lenne valahol a 2 között találni egy szelepet.

Nos ha minden igaz én találtam ilyent.

Regulus TSV3B, amit ugyan úgy mint a 317-es ESBE-t csak 35 kw-ig javasolnak, de a kvs értéke a 3,2 m3/h-val szemben A-AB ágon 6,2 m3/h, B-AB ágon 4,4 m3/h.

Illetve ennek az eggyel nagyobb tesója 70 kw-ig A-AB ágon 7m m3/h, míg B-AB ágon 4,9 Mm3/h.

Kinek mi ezekről a szelepekről a véleménye? Van valakinek beépítve?

kigyokrisz Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34075

Totya 28 S

80-80-ig fűtöm a pufit. a parázsról is kikergetem a vizet.

Volt már a felfűtés 2 -2,5 óra is..lehet, hogy éppen szárazabb volt a fa...

Ebben a szezonban begyújtás után 70-75 az előremenő 60-as szeleppel.

Már elengedtem.

Előzmény: bnorci71 (34064)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34074

A hatásfok is kimagasló volt,ha jól emlékszem.

Előzmény: Norisz1 (34073)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34073

szerintem ez a lelke a kazánomnak. 16db 50mm belső átmérőjű cső amin keresztül megy a láng + két lángtálca 

Ez a legfelső tisztítóajtó nyílása.

Előzmény: nagykunsági (34071)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34072

Most csak alapjáraton megy..😁

Előzmény: nagykunsági (34071)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34071

Kit érdekel a felület?

Az számít mennyi a leadott teljesítmény. 

Ha valósak az általad megadott adatok, akkor 54Kw jön ki. 

Előzmény: Norisz1 (34069)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34070

Szerintem egy kis tuninggal a 80Kw teljesítményt ki tudnám hozni belőle simán, de nem bántom a kis drágát.. 😁

Előzmény: nagykunsági (34068)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34069

Egyszer már számolgattuk itt a fórumon..😁

Ha lesz egy kis időm lemérek benne minden felületet pontosan ami a lángokkal találkozik aztán aki gondolja kiszámolja..

Mondjuk úgy hogy nem kicsi. 😁

Saját tervezés saját gyártás mondhatni egyedi.

Előzmény: nagykunsági (34068)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34068

Akkor jó nagy a kazánod. Min, 54Kw-os.

Vagy nem stimmelnek a számok amiket leírtál. 

Előzmény: Norisz1 (34067)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34067

Emlékszem rád, de nem emlékszem milyen kazánod van..

2300l az én pufferem 30C az induló hőmérséklet 70C körülire fűtöm a forgácsos gépemmel maximum 2 óra alatt még ha megy közben a fűtésem is!

Úgy gondolom nálad vannak problémák..

Előzmény: kigyokrisz (34059)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34066

na annyit nem ér a fokozatmentes fordulatszám :))

Előzmény: nagykunsági (34065)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34065

Csak annyi a különbség, hogy a szabályozható szivattyú fokozatosan szabályozza a fordulatszámot, míg a tied , meg enyém a fokozatokat kapcsolja, ami gyakorlatilag 3 fajta fordulatszámból áll. 

Tehát  a szabályozható szivattyú a jobb megoldás, kérdés, ér e annyit, amennyiért adják. Tudtommal a legutolsó ára, mikor néztem 114 ezer volt. 

Előzmény: bnorci71 (34061)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34064

milyen kazán. mikor kapcsol le stb?

a Vigas nekem is 40-50 közé hűl, azért csak van benne 500Kg vas/víz/kerámia és szigetelve is van, na meg marad benne némi 80°C parázs ami még hőt termel

Előzmény: kigyokrisz (34056)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34063

Saját kivitelezés maximalista funkciókért.

Itt is megküzdöttek a beépítéssel.

Előzmény: bumerang10 (34053)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34062

ja bocsánat kellett még hozzá 2 mágneskapcsoló is

de nagykunsági kolléga Rex topicba többször berakta a 3 Rex-es kapcsolást is

Előzmény: bnorci71 (34061)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34061

egy Rex meg a jelenlegi kapcsolós szivattyú, már ha nem okos szivattyú :)

én tavaly összeraktam szuper

Előzmény: Norisz1 (34043)
kormos* Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34060
Előzmény: kormos* (34057)
kigyokrisz Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34059

Érdeklődve figyelem Bumerang10 kolléga esetét, csak ezért kotyogtam bele..

Kíváncsi vagyok hogy alakul a pufi fűtése, lehet hogy érdemes lenne a lakáskör kizárásával egy teszt fűtést, mennyi idő alatt lesz tele a pufi, meg hány kiló fával sikerül ez.

(nekem 511-es 60 fokos VTC-m van, de 4 óra egy 800-as pufi feltöltése), ha közben fűtök is akkor 5 óra.

Főállású fűtő vagyok!

Előzmény: kigyokrisz (34056)
kormos* Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34058

Egy rugós visszacsapó sorba a szivattyúval és egy lengőnyelves párhuzamosan a szivattyú-Esbe párossal.

Előzmény: Norisz1 (34054)
kormos* Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34057

Akkor már legyünk pontosabbak. 

Van több fajta módja a pufferköri szivattyú vezérlésének. 

Nálam például 2 db van. Egy füstcső termoszát és egy a kazánba belógó termosztát.

.

Előzmény: pajaci (34052)
kigyokrisz Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34056

Szia,

Én a kazán előremenőt szoktam elzárni fűtés után. Kivettük a rugóst még korábban... Tudom, tudom nem szabadna...csak Én fűtök és nagyon figyelek.

Teszteltem így is, úgy is a rendszert, a kazán másnap este ugyan úgy 40 fokra hül csak vissza és nem értem miért?

Ha el van zárva, akkor elvileg nem tudna visszakeringeni a víz a pufiból és jobban le kellene hűlnie a kazánnak egy nap alatt, nem ?

Na mindegy, várom a tavaszt és a gázfűtés kiépítését.

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34055

Meg a csőszer mesternek sem kell mégegyszer szétdarabolni a csövezést..

Hú de útálni fog minket ez a mester..🤣🤣😂

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34054

Én sem vagyok fűtésszerelő..😁Hanem asztalos..

De saját tapasztalat alapján mondom csak ezeket amiket mondok.

Azért nem 311es esbe van a rendszerembe mert Kapocska kolléga azt mondta egyszer, hogy az kicsi lesz nekem..😁🤣

Sőt! Mondok neked még valamit. Ha a csőszerelő mester kicseréli neked a kazánvédőt majd egy 511es esbére mondjuk az 1" neked elég akkor tetess már be vele a szivattyú után egy 1" rugós visszacsapót is légyszives és akkor nem kell majd minden begyújtás után a csapokat zárogatnod mint most nekem!

Előzmény: bumerang10 (34051)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34053

Oké, akkor a kazán vízterébe belógatott érzékelő kapcsolja le a szivattyút!

De ezen a kikapcsolt szivattyún is át tud keringeni a melegviz a pufferből a kazánba?

Előzmény: pajaci (34052)
pajaci Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34052

"a kazán elmenőn lévő érzékelő"

Ez nagyon gagyi, rossz megoldás, a kazán vízterébe belógó a megfelelő.

Előzmény: bumerang10 (34051)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34051

Amikor a tűz kezd alább hagyni és visszahűl a kazánban lévő víz 55 fokig, akkor elméletileg az ESBE teljesen lezárja a pufferből jövő vizet nem? A puffer alja még ha melegebb is mint 55 fok és nyitva marad a szelep, akkor is a kazán elmenőn lévő érzékelő lekapcsolja a szivattyút. Akkor hogy hűti vissza a kazán a pufferban lévő vizet? Át tudja keringetni a lekapcsolt szivattyún keresztül?

Bocs ha hülyeséget kérdezek, de nagyon kezdő vagyok de úgy látszik jobb ha kicsit beleásom magam a témába ha nem akarok egy drága, de gyenge minőségű rendszert.

Köszi mindenkinek az eddigi segítséget, tanácsokat!

Előzmény: Norisz1 (34049)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34050

Sziasztok!

Légyszi, ha esetleg valaki ezek valamelyikére tudja a megfejtést, írjon:

- Tud valaki olyan zárt tágulási tartályt, ami esetleg szétszerelhető, cserélhető benne a membrán? Alakra, méretre olyan kellene, mint a kombikazánoké, nagy kerek, minél laposabb, és azért megvan 12-15 liter.

- vennék egy újabb vegyes vagy fagáz kazánt a régi orosz 25 kW-os helyett. Én csak annyit tudok, hogy jóóóó nagy ajtaja legyen - ezen kívül miről lehet még megállapítani, hogy jó vétel-e egy keveset használt kazán? Mit kell nézni vásárláskor? Mik az igazán jó (Mercedes-szintű) márkák kazánoknál? Pl. Atmos, Viadrus?

- kézi beálítású ferde szelep kellhet-e bárhova egy családi ház fűtésébe? Ha igen, hova és mi alapján kell méretet választani?

- kazán visszahűtőnél mik a beépítés konkrétabb feltételei: a kazán tetejétől milyen messze lehet (rögtön a kazán után, vagy megvan hogy melyik rendszerelemek előtt/mögött van a helye?), mi a minimum csőátmérő (mert gondolom áramszünet esetén is kell hogy legyen elegendő térfogatárama), hogy szokták a túlfolyót elvezetni (gondolom rézcső, van-e minimum távolság mielőtt becsatlakozik a pvc-csőbe)?

- A másik dolog, ami elviekben szintén egyszerű, mégis felvet pár kérdést, az a 2,5 bar-os biztonsági szelep:

* betehető-e több darab is, akár egy adott helyen egymás mellé 2? (adtak egy szatyorral, azért számolok vele ilyen nagyvonalúan) :D

* betehető-e egy adott rendszerbe, akár egymás mellé egy termikus elfolyóval?

* miből számolható ki az, hogy a rendszerbe 1/2"-os, vagy mondjuk 3/4"-os kell (akármelyik biztonsági cuccból)?

* Az a jelenség, hogy a kinyíló biztonsági szelep közvetlen közelében, nyomásesés hatására gőzzé váló és így befelé is táguló közeg durrantja szét a rendszert, az hogyan is kerülhető el? Pl. a 97 fokos, mondjuk 2,5 bar nyomású víz ha egyszer csak rést talál magának, ott pusztán a nyomás elvesztése miatt még nem kezd forrni, tehát mindegy milyen nyomáson csak végig 100 fok alatt maradjunk?

Köszi: Laci

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34049

Ezt megmagyaráznád, hogy miért kell a keringéshez visszacsapó szelep? Amúgy is túl vékonyak hozzá azok a csövek..

Majd az egy másik felyezet lesz ha nincs neki bent visszacsapó szelep, mert majd a pufi vizét a kazán fogja kihűteni..

Előzmény: kormos* (34048)
kormos* Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34048

Talán még, visszacsapó szelepek is kelletek volna, hogy legyen cirkuláció, ha nem megy a keringető.

Előzmény: bumerang10 (34024)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34047

Köszönöm serácok az infót majd meglesem..

Előzmény: nagykunsági (34046)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34046

Létezik.

Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34045

Létezik ilyen lehetőség,de mivel nem olcsó kategória

nem nézegetem,mert minimális az igény rá.

Az meg mid1,hogy bele van építve v. külön van.

Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34044

Csak vicc volt a gyel lemaradt! :-)

A karakterisztika magáért beszél amit az ESBE készített és nem kell hozzá

önjelölt fűtésszerelő.

Előzmény: Norisz1 (34042)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34043

Más!

Létezik olyan keringető szivattyú ami figyeli a víz hőmérsékletét és ennek hatására változtatja a fordulatát?

Vagy erre csak külön szabályzó rendszer van?

Előzmény: Kapocska (34041)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34042

Mert amiket írt erre lehet következtetni..😁

De amúgy a sárkány kazán honlapján is van tel szám ott is rákérdezhetne, hogy elég-e neki a 311-es esbe.

Előzmény: Kapocska (34041)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34041

Én honnan tudnám?

Előzmény: Norisz1 (34040)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34040

Azért mert te is tudod, ha rendesen megbugyrolá szénnel akkor a jó ég áldjon mindenkit aki a közelében van a kazánnak!

Normál esetben meg csak kapcsol a szivattyún egyet vagy kettőt

Előzmény: Kapocska (34039)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34039

(Ilyen "próbafűtögetéssel" nem hiszem,hogy olyan bátor lennél mint 1-2 szezon után,

ahol beleszaladsz a korlátokba)

Előzmény: Kapocska (34038)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34038

Ha ennyi infó nem elég neked, amit itt összeszedhettél eddig akkor

nézesd meg vele a szelep hivatalos leírását,karakterisztikáját

(feltéve,hogy tudja értelmezni).

Ha nem ,még ebben az esetben is a megrendelő dönt,hogy mit szeretne,

mert Ő fizet.

Előzmény: bumerang10 (34031)
lala1961 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34037

Régi típusoknál kellettek a szabályozó szelepek,ezekre már nem kell semmi ! :)

Előzmény: Törölt nick (34033)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34036

Most mivel fűtesz a kazánba?

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34035

Nos!

A te kazánod nem tud annyit, hogy az a nagy szivattyú max fokozaton ne tudná levenni róla a meleget..

Ezt úgy tudnám a legegyszerűbben elmagyarázni, hogy képzelj el egy tűzoltó szivattyút amire rákötsz egy kerti slagot..

A szivattyú szívná de az istenért sem tud annyit amennyit kéne..

Na jelen pillanatban ez a te rendszered! Egy nagy szivattyú és egy kicsi áteresztőképességű szelep. 😁

Az enyém ennek a fordítottja nagy áteresztőképességű szelep és kicsi szivattyú. 😁

A megoldás egy esbe 511-es szelep ennyi.

Az indoklásod a cserére pedig az legyen, hogy a szelep amit a szerelő berakott az csak MAXIMUM 30KW KAZÁNTELJESÍTMÉNYIG VAN! A tiéd pedig egy 40Kw-os kazán!

A neten keress rá és mutasd meg neki!

Szelep cseréje után nem fogja a huzatszabályzó elzárni a levegőt

tormap Creative Commons License 2018.12.04 0 0 34034

Mintha a vtc leírásába volna, hohy nem kell szabályzó szelep. Ha kicserélik nem fog kelleni semmi ilyesmi szerintem.

Előzmény: Törölt nick (34033)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34033

A két ágon A,B lehetőleg egyforma nyomásesést kell beállítani, erre való a fojtószelep.

A kazán nem egyből max hőfokra tölti a puffert, a pufferből sokáig hideg víz érkezik, ahhoz kever az ESBE meleg vizet.

Az ESBE patron hőértékével módosítható a kezdeti kazán kilépő hőfok.

Előzmény: bumerang10 (34032)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34032

Ha megkérlek kifejtenéd részletesebben azt amit korábban írtál?

"A meleg ág szabályozatlansága esetén a szivattyú csak cirkuláltatja a kazánban a tápvizet, ez túlmelegedést idézhet elő."

A csőszerelőnek is volt egy ilyen ötlete, hogy lehet az is javítana a helyzeten ha az ESBE szelepre menő meleg ágon szűkítene!

Csak nem értem ez min változtat! Ha kevesebb meleg víz áramlik át a szelepen, akkor ahhoz a szelep is kevesebb hideg vizet enged hozzá hogy a beállított 55 fok meglegyen. Vagy rosszul gondolom?

Előzmény: Törölt nick (34019)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34031

Az a gond, hogy amikor ma kicserélte a szivattyút és fűtöttünk, tényleg jobban melegedett a puffer, nem mondhatom hogy nem működik, csak maximum azt, hogy egy nagyobb szeleppel talán jobban is működhetne. De persze ezt én mint laikus megrendelő nem tudom szakmai indokokkal megmagyarázni. Hogyan bizonyítsam be hogy így ahogy összerakta nem jó? Műszaki ellenőröm sem hiszem hogy sokat ért a gépészethez és tényekkel meg tudná indokolni a hibát. Feleselgessen veszekedni meg egyik szakemberrel sem akarok, mert mégiscsak az ő szakmájuk amiben dolgoznak és ő sem úgy állt a dolgokhoz hogy le vagyok ejtve, jó lesz az úgy is, hanem hozott csereszivattyút hogy próbáljuk meg azzal hátha csak az a hiba.

Ha holnap egész napos fűtés után is fennáll a probléma akkor persze nem hagyom így, kijavíttatom akár mennyi munka is.

Előzmény: nagykunsági (34029)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34030

Amennyiben nem lehetséges a csőrendszer és a szivattyú megfelelő légtelenítése légleválasztóval rendelkező szivattyút kell felszerelni.

Előzmény: bumerang10 (34027)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34029

A szivattyú tengelyének kell vízszintesen állnia, nem a szivattyúnak. Nagy különbség. 

Amúgy nem értem a problémát. Elbaszta, hozza helyre. Garanciában. Az már az ő gondja ha sokat kell bontani. 

tictac62 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34028
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34027

Igen, én is nézegettem, hogy talán a legkönnyebben kivitelezhető megoldás, ha a szivattyú a kazán mellé kerül át, és az ESBE  ott marad a golyóscsap mellet. Egyetlen probléma ezzel, hogy a kazán melletti csőszakasz már hátrafelé lefelé lejt a kazán visszatérő csonkjának magasságára, és ha jól tudom a szivattyút mindenképp csak vízszintesen, meg persze függőlegesen szabad csak beépíteni.És ha így van akkor ott azt a szakaszt is át kell alakítani.

Előzmény: Törölt nick (34025)
tictac62 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34026

Ragaszkodj a cseréhez 511-re. Egyszer kell megcsinálni, és mindig jó lesz, így meg mindig szar marad.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34025

A PETZ tolózár rövidebb, nekem is azzal sikerült az adott hosszakon a kiépítés.

Láthatóan elmaradt a meleg ág kiszakaszolása.

Az ESBE 300-AS kevés lesz ehhez a kazánteljesítményhez az optimális égéskor, nálam 19 kW-os kazánhoz bypasst tettem a hideg ágra.

Esetleg a kazán mellé a szivattyú?

Persze egy átalakítás mindenképpen érinti a puffert is.

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34024

Először begyújtottunk a szerelővel és ő is látta hogy hiába nyitott ki a szelep és töltötte a puffert is, a kazán könnyedén felment 80-85 °C-ra és csak a huzatszabályzó fogta vissza. Aztán miután berakta az új szivattyút (Wilo Yonos PICO 25/1-6), max fordulatra állítva beállt olyan 80 °C körülire a kazán. 1-1,5 óra alatt szépen elkezdte felfűteni az 1000 l-es puffert és amikor már a közepén is volt 60 fokos víz elindítotok a radiátorokat is.

Sajnos ma tovább nem tudtam fűteni, mert még nincs meg az elektromos szabályzás a rendszerhez, mire eljövök a háztól ki kellett hogy hűljön annyira a kazán hogy ki tudjam kapcsolni a keringetőt. Majd holnap megpróbálom teljesen felfűteni.

Első ránézésre javult a helyzet az új szivattyúval, bár van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem is akarná cserélni az ESBE szelepet, mert nagyon szét kellene szedni a csövezést ha nagyobbat kell beépíteni. A kazán és a puffer közti távolság nagyon ki van centizve, ha 2 cm-rel nagyobb az 511-es szelep akkor mindent újra kell ott építeni mert sajnos nincs bent olyan csőszakasz amin rövidíteni tudna.

Előzmény: Norisz1 (34016)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34023

Lesz vagy 3,5kWh amit érdemes beküldeni .

Előzmény: Törölt nick (34022)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34022

Jogos, előtte kell beszabályozni.

A kazán előremenő átváltására puferről a lakáskörre a puffer túltöltés és a kazán maradékhő kikeringetése esetén lehet irányváltót beépíteni.

Előzmény: Kapocska (34021)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34021

Csak pontosítanék!

Az ESBE VTC300 termikus szelepet a kazánok védelmére használják

legfeljebb 30 kW-ig.

„teljesen a felett +10 C-al. Ekkor kell beszabályozni a meleg ágat.

Akkor az zárva van,nem kell szabályozni.

A kimenő kevert vízhőmérséklete AB csatlakozás: 45 ° C, 55 ° C, 60 ° C, 70 ° C vagy 80 ° C.

Csatlakozás B  teljesen lezárt állapotban van, amikor az A kapcsoló hőmérséklete meghaladja a

névleges nyitó hőmérséklet + 10 ° C-kal

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34020

Nem biztos, hogy értem amit írtál..

Azt mondod, hogy ha megfordul a pufiban a meleg víz akkor a kazánvédő szelep mindhárom ága nyitva van és képes a szivattyú csak a legrövidebb szakaszon keringetni a vizet kikerülve a puffert?

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34019

Felfűtéskor az ESBE VTC meleg ág nyitva van, a patron a hőfokának megfelelő értéktől kezdi nyitni a hideg ágat, teljesen a felett +10 C-al.

Ekkor kell beszabályozni a meleg ágat. A patroncseréhez mindhárom ágat szakaszolni kell. 

A meleg ág szabályozatlansága esetén a szivattyú csak cirkuláltatja a kazánban a tápvizet, ez túlmelegedést idézhet elő.

Előzmény: bumerang10 (34014)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34018

ez az enyém ez max 150kw

a tiéd max 30kw

Előzmény: Norisz1 (34016)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34017

Nem meghatározó az amit mond .

A 317-es szelep ellenállása dT 10foknál (kazán be és kilépő között) 6 mH2O

(vízoszlop méter)2.5m3/h  forgalomnál és ez jelent 29kW teljesítményt.

Ezt az a szivattyú ami neked van nem tuja teljesíteni (a dT 5 foknál meg főleg nem).

Ha már van egy 40kW-os kazánod, ami simám tudhat 45kW-ot is oda másik szelep kell.

Fűtögetni ellehet ezzel is,de minek.

Az 511-nek a fenti adatokkal 1mH2O az ellenállása amit tud teljesíteni a szivattyúd  vidáman.

És a rendszernek tudni kell ezt is ,mert  a szélsőségek előfordulnak .

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34016

nekem egy ilyen van bent 5/4" és egy halm 25-40 es szivattyú tolja a vizet a pufi felé.

A kazánom kb 65KW.

Tehát ha neked a 40KW kazánhoz kevés volt a nagyobb szivattyú akkor már csak az esbe szeleppel lehet a baj.

Most hogy megy a próbafűtés?

Jobb lett?

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34015

Köszi tényleg jól van bent a szelep..

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34014

Itt volt a fűtésszerelő. Tett fel egy másik szivattyút hátha az nyomott keveset. Azt mondta azért tesznek mostanában ilyen szelepet az 511-es helyett mert az volt velük a tapasztalat hogy azok lassabban reagáltak a hőfokra, több idő kell nekik hogy nyisson.

Ime a kért kép. A délelöttit forditva fotóztam mert csak úgy fértem hozzá az adatlapjához.

Most megy a próbafűttés. Majd kiderül kavúlt-e valamit a helyzet.

Előzmény: Kapocska (34004)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34013

Légyszives tegyél már fel egy képet amin a szivattyú és az esbe szelep is látszik légyszives, de látszódjon az esbe eleje is!

Vagy én vagyok hülye vagy hátulról fényképezted le a szelepet előbb vagy szelfizted..🤣

Akkor fordítja csak meg tükörbe a képet..

Előzmény: bumerang10 (34008)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34012

A mm               B mm    C mm    D mm   

VTC317 20           3.2          PF 1 1/2", G 1"  45 ± 2°C               75                   42           42           57              

VTC317 20           3.2          PF 1 1/2", G 1"  55 ± 2°C               75                    42           42           57              

Előzmény: Kapocska (34011)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34011

Biztos vagyok benne ,hogy kell átalakítás.

Előzmény: bumerang10 (34009)
titusz99 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34010

Szerintem nem.

A 317-esen van egy hollandi, kifejezetten szivattyúhoz.

De ha már cseréled, akkor tegyél már be egy hőmérőt a visszatérőbe.

Előzmény: bumerang10 (34009)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34009

Az 511-es beépítési mérete megeggyezik a 317-esével? Vagy újra kell csövezni itt az egészet?

Előzmény: Kapocska (34004)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34008

Jó irányba van bekötve!

Előzmény: pajaci (34002)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34007

Bocs...

Nem olvastalak..🤣

Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34006

Az a fekete nyilacska merre néz nálad a kazán vagy a puffer felé?

Előzmény: bumerang10 (34000)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34005

Ez biztos fordítva van bekötve...😁🤣🤣🤣

Előzmény: Törölt nick (34001)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34004

Tetess be 60fokos VTC 511-et.

Kapocska Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34003

pajaci Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34002

Így kellene állnia rendszerben. Balra a kazán felé mutat a fekete nyíl. Így van bekötve?

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34001

Ez fordítva van bekötve?

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 34000

Előzmény: pajaci (33999)
pajaci Creative Commons License 2018.12.03 0 0 33999

Fényképezd le azt az ESBE-t közelebbről így beépítve.

Előzmény: bumerang10 (33987)
kormos* Creative Commons License 2018.12.03 0 0 33998

Valami ott nem jó. 

Előzmény: bumerang10 (33996)
tormap Creative Commons License 2018.12.03 0 0 33997

Ha sikerül a begyújtás akkor 3,5 max 4 óra 80 fokra a felfűtés (1700l).

Előzmény: bumerang10 (33996)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33996

Holnap majd pontosan megnézem a típusát! Most csak annyit tudok hogy fix 55 °C-os.

Az a baj, hogy nem nagyom tudom felfűteni a rendszert, mert a kazán pillanatok alatt fent van 80 °C-on de a puffer nem melegszik elégé és lezár a huzatszabályzó és folytja a kazánt. A pufferba tolt kevés meleg vizet meg pillanatok alatt elviszi a radiátorok szivattyúja.

Neked mennyi idő mire a teljesen kihűlt rendszert felfűtöd? Én 2 napja próbálkozom, de unom hogy ott ülök mellette és figyelem kell hogy a maximumon menjen a kazán de fel se forrjon. 

Előzmény: tormap (33993)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33995

Ehhez a rendszerhez nagy a hidraulikai ellenállása, kvs értéke kicsi.

Csere 511-re.

Előzmény: bumerang10 (33994)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33994

Akkor véleményed szerint a szelep a kicsi? De mi? Az átfolyási átmérője? Vagy ami most fent van túl lassan reagál a hőfokra?

Csőszerelő hozta a dolgokat a rendszerhez, ha meg tudom neki érvekkel indokolni a hibát biztos szó nélkül kicseréli és majd máshova ezt beépíti.

Előzmény: Kapocska (33992)
tormap Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33993

Nekem is 40es sárkányom van. A szivattyú tuti elég. Nekem 2db sorba kötött pufferem van 28as csővel csövezve a kazánkör. Nekem is hamis 60as grundfos dolgozik. Ha megoldódik az anomáli nem fog kelleni semmiféle varia. Gyorsan lesz meleg víz a radiátorok felé. Az esbe szelepnek mi a tipusa? Nekem vtc 511es 5/4 collos van. 

Előzmény: bumerang10 (33991)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33992

Vegyél 1db ESBE VTC 511-es szelepet és ad el azt ami be van építve

olyannak akinek 15-24kW-os kazánja van.

Az majd megoldja a problémádat.

Előzmény: bumerang10 (33991)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33991

Pontos ESBE típust nem tudok most, de fix 55 °C-os szelep.

A szivattyú pedig egy Grundfos 25-60-180-as. De ahogy azt a Vegyes tüzelésű kazán fórumon kibeszéltük, valószínűleg utánagyártott. Bár mind a 3 szivattyú (kazáné, padlófűtésé, radiátoroké) gond nélkül indult és teszik a dolgukat elméletileg.

Előzmény: Kapocska (33989)
bumerang10 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33990

Nem értek hozzá, de ha a meleg ágban van szabályzócsap és zárok rajta, attól még ha jól gondolom a hideg ágból nem ad hozzá nagyobb vízmennyiséget mert nem nyit ki jobban az ESBE. Vagy tévedek?

Az irányváltós megoldást kifejtenéd? Hogyan képzeljem el a kiépítését? Melyik cső merre megy, hova tér vissza?

Előzmény: Törölt nick (33988)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33989

Mi annak az ESBE szelepnek a pontos neve ami a kazánnál van?

És a szivattyú adatai?

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33988

A ESBE melegágára is kellene szabályzó csap.

Irányváltóval lehet megoldani a puffer-radiátor váltást, automatikusan csak vezérlővel.

bumerang10 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 33987

Üdvözlök mindenkit!

A következő problémával fordulok hozzátok! A héten elkészült az új családi házamban a vegyes tüzelésű fűtés. 40 kw-os Sárkány kazán + 1000 l-es puffertartály HMV hőcserélővel. A gondom az, hogy nem bírom felfűteni a puffert. Miután begyújtok a kazánba gyorsan melegszik a víz, amikor működésbe lép az 55 °C-os ESBE szelep elkezdi áramoltatni a puffer felé is a meleg vizet, viszont valami miatt nem bírja leadni normálisan a hőt szerintem, mert a vízfok megy tovább 80-85 °C-ig, míg a huzatszabályzó le nem zár hogy ne forrjon a kazán.

Mi lehet a gond? Rossz az ESBE szelep és nem nyit ki teljesen, vagy gyenge a szivattyú és nem szállít elég vízmennyiséget? Azt hittem a puffer miatt majd fojtás nélkül mehet a kazán, de most csak annyi hő megy a pufferba, amit a radiátorok pillanatok alatt le is vesznek.

Vagy tényleg ennyire nehéz dolog a legelső felfűtés, és amikor már legalább 40 °C lesz a puffer alja, akkor fog megfelelően működni a rendszer?

Másik kérdésem?

Nem lehet valahogy kiskaput kiépíteni a kazán és a fűtéselosztó közé, hogy amíg a ház kéri a meleget, addig a radiátor és a padlófűtés szivattyúi le tudják a kazán után venni a meleg vizet és ne a pufferbe tolja azt, csak miután már felfűtötte a házat akkor menjen a felesleges hő a pufferbe!

Arra gondoltam hogy a kazánból a pufferbe vezető csövet összeköttetném azzal ami a pufferből viszi ki a meleg vizet az osztókra.

Csak nem tudom, hogy a visszatérőt hova kellene beköttetni! Mert ugye a pufferba hiába megy ha az ESBE miatt onnét hideg állapotban nem kap elég vízmennyiséget hogy pótoljuk a kivétet. Ha ESBE és a kazán közé megy, akkor meg hideg víz megy a kazánba.

Ha valakinek van esetleg erre megoldása szívesen meghallgatnám.

Előre is köszönöm a javaslatokat, véleményeket!

Kapocska Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33986
Előzmény: Sw201inger (33985)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33985

Köszi, igazából pontosan még semmit nem számoltam (éppen azért, mert még túl sok a kérdés, sok a változó), egyelőre egy leginkább megfelelő elvi összeállítás legyen a fejemben, a finomságokat egyrészt utána kell pontosítani, másrészt meg mint írtam is, észszerű keretek között inkább túlméretezek, ha már magamnak csinálom. Olyankor mindig elakadok, ha valaki "visszafelé" kérdez (pl. mit szeretnél, mennyi a keret rá stb.). Nem, ez (nálam legalábbis) úgy halad a megfelelő irányba, hogy körbejárom, mi a lehető legtökéletesebb megoldás, aztán majd kialakul, hogy abból kell-e engednem (nyilván sokszor kell, de akkor mondjuk olyat ami később még pótolható). Az például sose zavart, ha valami nagyon soká térül meg, mert akkor ha én kiszenvedem valahogy, a gyereknek már nem kell (ha már én csinálom, még a család pénzét se viszi, inkább az én szabadidőmet, azt meg nem sajnálom, sőt ha majd nagyobb korában lesz kedve hozzá, együtt szerelhetünk, legalább belejön ő is). Fagyállóval, mondjuk -20 fokossal kb. milyen arányban változik a hőátadó képesség? A pufferek és a kazánok a pincében vannak, a vízrendszert meg le tudom ereszteni teljesen mindenhol, direkt úgy lett csinálva, nicsenek benne olyan hurkok ahol meg tud állni a víz.

Előzmény: Kapocska (33983)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33984
Előzmény: Sw201inger (33981)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33983

Az áramlás és a hőátadás is változik fagyállóval számold azt is.

Előzmény: Kapocska (33982)
Kapocska Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33982

És amit alulról nem melegít a pince pl. vízvezeték abba mit tennél?

És a két 500literesbe,kazánba?

Előzmény: Sw201inger (33981)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33981

Köszi Neked is a zinfót!

A rózsaszín fagyállóra csak gyorsan rámondtam, hogy foszfátmentes, valójában fogalmam sincs, "mi-mentes", csak valamit írni kellett, nehogy valaki ratyinak gondoljon a rózsaszín miatt :D :D :D

Komolyra fordítva: a propilénglikol NEM MÉRGEZŐ? Mármint semennyire, a látásnak sem árt? Eddig azt hittem, többé-kevésbé mindegyik fagyálló káros, ergo csak ezért kár drágábbat venni, a megoldás úgyis az hogy nem isszuk meg :) Viszont ha az egyik fajta TELJESEN ártalmatlan, akkor én is azt veszem, akár dupla áron is, szóval ezt jó lenne pontosan tudni.

A tömítettségi problémáktól akkor nem félek, ha csak ilyen "eleve nem tömör" kötésen szivárog át: én letekertem a padlófűtés-csöveket, bekötöttem az osztóba, onnan levezettem a pincébe, kompresszorral felfújtam 7,5 bar-ra, elzártam (bent a nyomásmérő), majd egyéb teendők miatt úgy hagytam mostanáig. 6,9 bar-ra ment le 2 ÉV alatt :D

Előzmény: nagykunsági (33978)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33980

Nagyon hálás vagyok minden infóért :)

Visszahűtőből jól értem, hogy mindenképp csak "veszteséggel működő" létezik, azaz amelyik hőcserélős, ott is az egyik vége a csatornába megy?

Vagy van olyan, ami valahol hasznosítja ezt a hőt?

Nem is az egyszeri hőveszteség aggaszt annyira, hanem hogy pl. nem fogja kilágyítani a pvc lefolyócsövet? Az amikor még óvatosan tapizható, már lágyul...

Meg mik a beépítés konkrétabb feltételei: a kazán tetejétől milyen messze lehet (rögtön a kazán után, vagy megvan hogy melyik rendszerelemek előtt/mögött van a helye?), mi a minimum csőátmérő (mert gondolom áramszünet esetén is kell hogy legyen elegendő térfogatárama), hogy szokták a túlfolyót elvezetni (gondolom rézcső, van-e minimum távolság mielőtt becsatlakozik a pvc-csőbe)?

A másik dolog, ami elviekben szintén egyszerű, mégis felvet pár kérdést, az a 2,5 bar-os biztonsági szelep:

- betehető-e több darab is, akár egy adott helyen egymás mellé 2? (adtak egy szatyorral, azért számolok vele ilyen nagyvonalúan) :D

- betehető-e egy adott rendszerbe, akár egymás mellé egy termikus elfolyóval?

- miből számolható ki az, hogy a rendszerbe 1/2"-os, vagy mondjuk 3/4"-os kell (akármelyik biztonsági cuccból)?

- Az a jelenség, hogy a kinyíló biztonsági szelep közvetlen közelében, nyomásesés hatására gőzzé váló és így befelé is táguló közeg durrantja szét a rendszert, az hogyan is kerülhető el?

Előzmény: bnorci71 (33976)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33979

A fűtési, és a napkollektorba való fagyálló, azért propilénglikol alapú, mert az nem mérgező, ha véletlenül az ivóvízrendszerbe kerülne.

Amúgy én úgy tudom amerikában az autókban is használják. 

Előzmény: bnorci71 (33973)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33978

Igen, biztos vagyok, mert én is ugyanazt az O gyűrűt teszek a fűtésbe is, és az autóba is. 

Sajnos, az , hogy új rendszer semmit sem jelent, gyakorlatilag vízre csinálták, hogy ne folyjon, de fagyállóra az a tömítettség nem elég. 

Ismerem a fűtésszerelők munkáját, úgy vannak vele, ha a kóc kicsit csöppen, majd megáll, berakódik. Na fagyállóval nem fog. 

Előzmény: bnorci71 (33972)
nagykunsági Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33977

Ez így van, de hát megyünk amerika és a butulás felé, tehát egyszerűbb azt kommunikálni, hogy a piros fagyálló a jó. 

Előzmény: bnorci71 (33976)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33976

ja még valami amit mindenki tévesen terjeszt és ragad meg

Nem a szín a lényeg hanem az aluvédelem a foszfátmentesség

Zöldbe is van sőt kékbe sárgába

G11-G13+ attól függ mit ír elő a gyártó

https://www.samato.hu/a-hutofolyadek/

Előzmény: Sw201inger (33974)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33975

vagy a kazánba van beépítve gyárilag egy termoszeleppel és megy a víz a csatornába, vagy az előremenőbe lehet berakni amelyiken nincs fagázokon szokott lenni vegyeseken gyártó függő

https://netkazan.hu/termekek/veszhuto/281

fagyállót csak megemlítettem, aztán mindenki eldönti maga :)

Előzmény: Sw201inger (33974)
Sw201inger Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33974

Szia!

Köszi szépen! Ez a biztonsági hűtükör hogy is van pontosan? Mármint mit, mivel, hogyan hűt?

A másik a fagyálló: én pl. a család öreg dízel autóinak téli indítási nehézségei miatt építettem már be sokféle előfűtőt, rendszerint ilyen háztartási fűtéscuccokból, kóccal, teflonnal, gumitömítéssel, vagy klingerittel, ami épp volt kéznél és amit egyszer sikerült jól letömíteni, azzal később sem volt gond.

Szóval ha csak nincs tudományosan alátámasztható oka, nem tennék drágább fagyállót a fűtésbe se. Max annyi urizálás, hogy az említett rózsaszín menne bele, azt a +100Ft/litert már nem bánom (bár amennyire tudom, az is csak az alut kíméli, ami a fűtésben kb. sehol sincs, csak az ötrétegű cső zárt rétegében, ahova ha már víz jutna, ott nem a fagyálló lenne a gond. Sőt, még az is hozzá tartozik, hogy 2-3 évvel ezelőttig még a kocsikba is a sima zöld fagyállót tettük, azzal se volt gond kifejezetten emiatt, pedig ugye ott van alu bőven (hengerfej, vízpumpa stb.). Csak azért próbáltuk ki a rózsaszínt, mert amelyik kocsi legutóbb hozzánk került, abban az volt, asszem kicsit növelni akartam a fagyállóságát és akkor már nem vitt rá a lélek, hogy "szennyezzem" zöld fagyállóval.

Előzmény: bnorci71 (33968)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33973

vegyész nem vagyok de ennyit találtam

fűtési

természetes propilénglikol alapú

gépkocsi

Szerves inhibitorokat tartalmazó etilénglikol bázisú,

Előzmény: bnorci71 (33972)
bnorci71 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33972

új rendszer volt és azt töltötték fel fagyállóval,

biztos vagy benne, hogy ugyan az a gumi alapanyag a fűtés tömítésé és a gk-ba használté?

pl a gázipar is más alapanyagot használ annak pentánállónak kell lennie

puding próbája az evés, a fűtésbe való miért kerül sokkal többe akkor ha ugyan az?

Előzmény: nagykunsági (33970)
Norisz1 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 33971

Csuka süllő..

2kg os csuka jött is tegnap..

Előzmény: Kapocska (33967)
nagykunsági Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33970

Ugyanolyan tömítések vannak az autóban is. 

A probléma az, hogy ahol a víz nem folyik ki, vagy már vízkővel berakódott, ott a fagyálló simán átszivárog. 

Autóban is. 

Előzmény: bnorci71 (33968)
bnorci71 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33969

Rex+mágneskapcsoló?

Előzmény: Norisz1 (33966)
bnorci71 Creative Commons License 2018.11.30 0 1 33968

azt mondják hogy a gépkocsiba való megeszi a fűtés tömítéseit, kollégák voltak már olyan helyen ahol 2-3év után minden tömítés csepegett

kicsit túl aggódód ezt a szünetmentes.... itt zárjon le... ott nyisson... csörögjön a vekker dolgot

Mire te magadhoz térsz lemászol a pincébe, addigra forrni fog a kazán és ha nincs szerencséd az ajtónyitásra fog felhasadni akkor meg nagyon nem kellene előtte állni

kell egy szünetmentes 20-40Ah aksi az egy kazán leégésnyi időt kibír. Miért pont akkor menne tönkre? De ha mégis a gonosz istenek azt akarják van ugye a kazánon biztonsági hűtőkör. Ha azt is pont akkor rontják el az istenek akkor van biztonsági lefúvatószelep a kazán után aztán lesz gőzfürdő a kazánházba. Ha meg az is pont akkor szarik be akkor az utcára se menj ki mert biztos akkor esik le a cserép a tetőről, jön egy meteorit stb :)))

Előzmény: Sw201inger (33964)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33967

„menni horgászni”  mire?

HONEYWELL 2455R--01000094

Nyitási hőmérsékelt      80°C

Zárási hőmérséklet        100°C

HONEYWELL 2455R—01000077

Nyitási hőmérsékelt      100°C

Zárási hőmérséklet        80°C

1750Ft + szállítás (levél,gondolom)

Előzmény: Norisz1 (33966)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33966

Srácok!

Lenne egy kérdésem..

Tudtok ajánlani egy olyan füstgázmérő kapcsolót amivel mondjuk egy 220V - os mágneskapcsolót tudnék kapcsoltatni?

Meghülyülök már mert most is le tudnék már menni horgászni csak meg kell várnom míg kifogy a gép és le kell kapcsolnom..

🤣🤣😁

Előzmény: nagykunsági (33965)
nagykunsági Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33965

Miből gondolod, hogy ami nem "rózsaszín" az nem foszfátmentes?

Előzmény: Sw201inger (33964)
Sw201inger Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33964

Na, Columbo-val ellentétben nekem nem csak 1 kérdésem van, hanem most is rögtön 2 :)

- Fűtésrendszer (de legalábbis a padlófűtéses kör) feltöltésére van bármi akadálya, hogy a legolcsóbb Bárdis, de már rózsaszín (foszfátmentes) fagyállót használjam?

Sw201inger Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33963

Köszi, megértettem, nem célom megszívatni magam :)

Annyi viszont még eszembe jutott, hogy a vegyeskazán és az egyik puffer közé berakom a 2" csövezést, bele egy golyóscsapot és csak akkor nyitom ki ha áramszünet van (azt észre veszi az ember), akár éjszaka is (túlzottan nem bízok a szünetmentes tápban, aminek ilyenkor akár órákig járatni kéne a szivattyút, nem kellene hogy az is pont akkor menjen tönkre; de az azért várható, hogy legalább egy rá kötött ébresztőórával fel tud ébreszteni hogy lemenjek kinyitni a csapot). 2" csapom is van több db, cső is, patentívek is, műhely is, szóval ez a kis pluszmunka nem jelentene olyan anyagi terhet, mint egy átlag felhasználónak.

Vagy; és itt jön a következő ötletelés: nem kapható valahol egy sima közönséges termosztát, olyan mint az autóké, csak 2" méretben és ilyen 95° vagy még picit magasabb hőmérsékletű nyitással?

Előzmény: nixon70 (33962)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 33962

Ez az út nem járható.

Előzmény: Sw201inger (33961)
Sw201inger Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33961

Jajj, tudom már, ezt akartam még megkérdezni: hogy ugyebár a kazánvédő a túl hideg puffer-visszatérőt fojtja (tehát a rövidebb körön, szivattyúval hajtva, viszonylag sok víz kering). Ebbe túlságosan belezavarna egy nyitott (nem elzárható) gravitációs ág, ami ugye mindig keringene, de csak a maga kis szolid tempójában? (nem tudom kiszámolni, hogy mik lennének pontosan a térfogatáram-viszonyok, ez csak tipp volt hogy egy magasabb hőmérsékleten nyitó kazánvédővel együtt pont kellemes hőmérséklet érkezne a kazán visszatérőbe). Akkor ezek szerint ezt benéztem? :)

Előzmény: nixon70 (33957)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33960

Egs! :-)

Előzmény: Kapocska (33959)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33959

Helyes! :-)

Előzmény: nixon70 (33956)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33958
Előzmény: Sw201inger (33955)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33957

Ha lesz kazánvédőd, akkor ez felejtős.

Engedd el ezt a megoldást, visszatérőbe lengőnyelves, termikus elfolyó az előrébe, a szivattyú megtámogatva egy jó szinuszos szünetmentessel.

A jó vegyeskazánra hátha mond valaki tutit, aki használja.

Használtat meg kell nézni, hogy nem ereszt-e, ha lemez nem-e púpos.

Előzmény: Sw201inger (33955)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 33956

Most.

Ittam helyetted is. :-)

Előzmény: Kapocska (33949)
Sw201inger Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33955

Igen, én így építeném be. Vagy nem igazán jó így? Olyat már hallottam, hogy az "álló" víz nem tartja lent az úszót, ezért fel-le mozog (mindig a lefelé áramlás zárja vissza). Ez ellen lehet tenni vmit?

A 2. puffert akkor csakcsak leerőltetem valahogy, de légyszi a neten található ezerféle 2pufferes bekötési rajz közül valaki mutasson egy tényleg jól működőt :)

Tisztán gázfogyasztásra semmilyen adatom nincsen, régebben a termoszifonos, csak radiátoros, puffernélküli fűtéssel is szinte csak a vegyest használtuk, este gyújtottunk be, hajnalban kapcsolt csak be a gáz talán 1-2 órára.

A másik, ami elég fontos lenne: mit kell nézni használt vegyes, vagy fagáz kazán vásárláskor?

Köszönöm szépen!

Előzmény: nixon70 (33948)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33954

Az enyém is házon kívülre került..😁

Előzmény: nixon70 (33950)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33953

.

Előzmény: Kapocska (33952)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33952

Ok:

Előzmény: nixon70 (33951)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33951

Reggel.

Előzmény: Kapocska (33949)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33950

Az 500 L az kevés lesz.

Van itt olyan topiktárs, aki a házon kívül csinált egy jól leszigetelt pecut és abba rakta be a szintén szigetelt pufit.

Előzmény: Sw201inger (33943)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33949

Tessék szíves elolvasni újra a hsz-t.

Kávé? :-)

Előzmény: nixon70 (33948)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33948
Előzmény: Kapocska (33944)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33947

"kanalazz le még kb 2db  500l-es puffert"

Ezek után?

Neeeeem! :-)

Előzmény: Norisz1 (33945)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33946

Kb ezekkel a paraméterekkel rendelkezem szigetelésileg most mint te.

Most 0C van kint éjjel nappal a lakásban éjjel 21C nappal 23C van és kb 1500l 65C fokos víz fogy a pufferből 24 óra alatt!

Tehát szerintem kanalazz le még kb 2db  500l-es puffert ha nem akarsz napi kétszer begyújtani.

😁

Norisz1 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33945

Te már megint számolni akarsz látom.. 🤣🤣🤣

Előzmény: Kapocska (33944)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33944

0.55 [W/(m2K)] a falad

0.40 [W/(m2K)]Porotherm 38 N+F 38-as fal

"Bíró B1" szelepet hogyan építenéd be  egy kazánvédő körébe,

lerajzolod?

Mennyi gáz fogy 24h alatt,mondjuk olyan 0 fok környékén?

Sw201inger Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33943

Köszi, igazából mivel állandó lakhely, ezért ELVILEG sosem áll fent a fagyveszély. De egyrészt sosem lehet tudni, másrészt meg vonakodok a nem atombiztos megoldásoktól :D Ugyebár ha fagyállóval töltöm fel, az azért később akár teljesen átöblíthető tiszta vízzé (jó, mondjuk inni nem kell a csőből), másrészt meg ugye a fagyálló ha öregszik, max. savasabb lesz, de az meg a műanyag csőnek és réz idomoknak nem tud ártani (jól tudom?). Meg gondolom tiszta vizes átöblítés után visszakeverhető új fagyállóval (mondjuk 10 év múlva). Tehát később bármilyen lehet csak üres nem, ha egyszer feltöltöm.

Igazából még 2 dolog foglalkoztat: az egyik, hogy vennék egy újabb vegyes vagy fagáz kazánt a régi orosz 25 kW-os helyett. Én csak annyit tudok, hogy jóóóó nagy ajtaja legyen - ezen kívül miről lehet még megállapítani, hogy jó vétel-e egy keveset használt kazán? Mit kell nézni vásárláskor? Mik az igazán jó (Mercedes-szintű) márkák kazánoknál? Atmos, Viadrus? Vagy most jó nagy marhaságot mondtam? :)

A másik, hogy mivel a pincében csak 2m a belmagasság, így ott nem tudtam volna felállítani 500 literesnél nagyobb puffert. Még az 500-as is csak cipőkanállal fért le a lépcsőn :) Szereztem azóta mégegy 500-asat, de nem vettem még rá magam hogy levigyem: sok helyet is foglal, a vegyeskazánt is át kellene tenni stb. Szóval a kérdés az, hogy egy ~100nm-es egyszintes, 30-as tömörtégla-falú, műanyag nyílászárós, padlón és falon 5 cm, födémen pedig 20 cm szigetelésű (felette padlás, cseréptető) háznak okvetlen szüksége lenne a második pufferre is, mindenképp szuszakoljam be valahogy?

Örök hála minden segítségért/tanácsért!

Előzmény: nixon70 (33942)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33942

Nem számít, hogy nyitott, vagy zárt hatásfok szempontjából.

Miért akarok fagyállózni a padlófűtést? Nem lesz fűtve a ház?

A kazán és a padlófűtés kör nem egy hőfokú, tehát ott a megfelelő szabályzásról gondoskodni kell.

Előzmény: Sw201inger (33939)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33941

A mértékadó fűtőtestre (legmesszebb, legrosszabb helyzetben lévő) kell kiszámolni a veszteséget.

Előzmény: Sw201inger (33938)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 33940

Most. :-)

Előzmény: Kapocska (33936)
Sw201inger Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33939

Köszi, igen, én is így gondoltam egyébként. Van egy jó nagy fém mosogató a pincében, abba fog csöpögni, halljam csak messziről ha már ereszt... Egyébként ha már pufferfűtés: van annak jelentősége hatásfok/fűtőképesség szempontjából, hogy nyitott vagy zárt rendszerben van a puffer és a vegyes kazán? Azon is gondolkodtam még, hogy mivel a padlófűtést fagyállóval tölteném fel (mert ha egyszer feltöltöm, nem üríthető le teljesen, mivel az osztó a padlónál feljebb van), akkor már a gázkazánt is erre a körre tenném, így egy szivattyúval kevesebb menne, meg hőcserélő helyett közvetlen lehetne a hőátadás. A lényeg: gond lehet ha a padlófűtés vize közös az öreg Termotéka kazánéval?

(Van mágneses iszapleválasztóm).

Előzmény: mislenyi (33933)
Sw201inger Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33938

Köszönöm szépen, azzal képben voltam hogy az ellenállások átválthatók emelési magasságra, csak azt nem tudtam, hogy mindezek mellett kell-e számolni még a tényleges magasságkülönbségekkel is. De ha jól értem akkor nem, csak az ellenállásokat összeadogatni. Tényleg, itt mik az összefüggések soros és párhuzamos kapcsolásoknál? Pl. sorban csak összeadódnak, párhuzamosan meg ... (?)

A másik fontos kérdésem meg az lenne, tud-e valaki eladó "Bíró B1" vagy hasonló, lebegő úszós visszacsapó szelepet? Leginkább 2", de min. 6/4 méretben.

Előzmény: Kapocska (33937)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33937

A szivattyú a hajtására fordított mechanikai munkát alakítja át a folyadék helyzeti, mozgási energiájává és nyomásban tárolt munkavégző képességgé.

Most attól függ mit nevezel konkrétan szivattyúnak.

Mert ,ha a keringető szivattyút mint komplett egységet (motor+ szivattyú rész)

akkor végez munkát.

„magasságkülönbséget (pl. a pincében lévő kazán és a földszinten lévő radiátorok között)?”

Nem a magasságkülönbséget kell számolni,hanem a rendszert alkotó elemek különböző

mennyiségnél tanúsított hidraulikus ellenállását, amit általában Pascal-ban  szoktak megadni.

A kapott eredményt át lehet váltani akár vízoszlop méterre is.

Előzmény: Sw201inger (33931)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33936

Egy kávét? :-)

Előzmény: nixon70 (33935)
nixon70 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33935

4.

Meg kell nézd a szivattyú jelleggörbéjét, megvan a magasságod,és le tudod olvasni a szállított vízmennyiséget.(minél magasabbra emel, annál kevesebb lesz a szállított víz mennyisége)

5.

Lehet és nem ront.

negativ0001 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 33934

Sziasztok ! Felhollandit hasznalhatok az 1 colos haromutu szelepek bekotesehez, vagy tulsagosan leszukiti a keresztmetszetet?

Koszi

mislenyi Creative Commons License 2018.11.26 0 1 33933

A lefúvó vizét nem ajánlom a csatornába engedni, előfordulhat csöpögés, amit nem veszel észre.

Nekünk egy mosogató fölé van vezetve és volt már csöpögés. 

Norisz1 Creative Commons License 2018.11.26 0 1 33932

Szia gépész Laci! 😁

Az hogy mennyi vizet forralsz el az attól függ mennyi ideig forralod..

De ha normálisan meg van tervezve egy rendszer akkor nem nagyon van forralás esetleg áramszünet esetén amit ki lehet küszöbölni egy szünetmentes táppal ami akár órákon keresztül is képes működtetni a szivattyúdat.

Sw201inger Creative Commons License 2018.11.26 0 0 33931

Sziasztok!

Laci vagyok, gépész (de nem épületgépész) és fűtés-korszerűsítésre készülök. Maradt még pár kérdés a fejemben, mielőtt nekikezdenék, légyszi segítsen aki tud:

Egy zárt rendszerű fűtés csak abban különbözik a nyílttól, hogy nem megy bele oxigén a kiegyenlítőn keresztül, vagy nyomáson a hőátadás is jobb? És egy "felforralás" esetén, kb. 700 liter össztérfogatú rendszerből nagyjából mennyi forró víz megy ki a csatornába a lefúvató szelepen, hogy kell ezt elképzelni? Néhány liter megy csak veszendőbe, vagy sokkal több, amit érdermes esetleg felfogni valamiben és máshol felhasználni? Átlagos családi házban mennyire gyakori, hogy lefúj forróvizet ez a szelep?

2: van-e valakinek az a bizonyos "labdás" visszacsapó szelepe legalább 2" méretben?

Úszós szelep néven is fut, egy üreges fémlabda van benne, ami a működési irányban egyszerűen csak lebeg a folyadék tetején, tehát ~0 az ellenállása, a másik irányban meg leesik és így zár el.

3:  van-e valakinek "kalkulátora" (vagy valami egyszerű képlete, okossága) gravitációs keringtetésre? Olyanra gondolok, hogy beadnám a kiinduló adatokat: csőátmérőt, ellenállásokat, magasságkülönbséget és kiadná, hogy hány fokos hőmérsékletkülönbség mellett milyen térfogatáram indul be "magától". Csak biztonsági megoldásként lenne a szivattyús rendszerrel párhuzamosan kötve, áramszünet esetére.

4: zárt rendszernél (ahol ugye ugyanannyi víz le is jön, mint amennyit felfelé tolunk, tehát elvileg pusztán a keringtetéssel nem végzünk munkát) hogy kell figyelembe venni a szivattyúválasztáskor a magasságkülönbséget (pl. a pincében lévő kazán és a földszinten lévő radiátorok között)?

5: FÉG-Spirec hőcserélőt lehet-e fektetve is beszerelni és a ront-e a hatásfokán?

Köszönöm szépen: Laci

Kapocska Creative Commons License 2018.11.26 0 0 33930

Szedd szét szemrevételezd az O gyűrűket ,majd tisztítás esetleg patron csere.

Előzmény: kigyokrisz (33929)
kigyokrisz Creative Commons License 2018.11.26 0 0 33929

Sziasztok,

Volt már kérdés, és tudom, hogy szar a ESBE VTA322.

Ha 80 fokos a pufi teteje, hiába van minimumra csavarva a szelep, átenged 50 fokos vizet is.

Így túlfűt a padló, és pazarolja a pufi vizét.

Van más megoldás azon kívül hogy kukázom?

Köszi!

Norisz1 Creative Commons License 2018.11.24 0 0 33928

3szor is elolvastam, de nem tudok kiigazodni rajt mit írsz..😁

Előzmény: aszokfa (33926)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.24 0 0 33927

"a  visszatérő víz hőmérséklet közel azonos a kazánbol kilépővel."

A radiátoron?

Mert akkor túl gyors az áramlás.

Mi a baj a "töltő" szivattyúval?

Előzmény: aszokfa (33926)
aszokfa Creative Commons License 2018.11.23 0 0 33926

35kw-os a  kazánom saját víztömege105liter. A két puffer 1550 literes, A töltőszivattyú kulsőre bika, de tudon, hogx tekercelt. Úgy sejtem, hogy kicsi a szállítókapacitása. Tudnátok ajánlani ilyenre alkalmas megfizethető típust. Mivel lehet a megfogni a fűtést ha a  visszatérő víz hőmérséklet közel azonos a kazánbol kilépővel.
Hála és köszönet minden okosságért! :-)

Kapocska Creative Commons License 2018.11.21 0 0 33925

Oszd meg a tűzteret és a fa mellett tornyozd fel

majd ellesznek egymással valahogy.  :-)

Előzmény: _BP__ (33922)
_BP__ Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33924

Köszi

Előzmény: bnorci71 (33921)
_BP__ Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33923

szuper, csak nekem kazánom van :-)

Akinek kandallója van, viheti :-)

Előzmény: nagykunsági (33920)
_BP__ Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33922

Lazán rakom, az égő fa tetejére, nem is tornyozom.

Előzmény: Kapocska (33919)
bnorci71 Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33921

amit eddig írtak szellősen és csak "sok" levegővel intenzíven égetve

Előzmény: _BP__ (33918)
nagykunsági Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33920

Kazánban sehogy.

Állítólag kandallóban elég jó. 

Kapocska Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33919

Próbáld ilyen lazán rakni,hogy az elégett rész lehulljon, helyet adva a következő rétegnek.

Legközelebb csinálj ilyet :-)

_BP__ Creative Commons License 2018.11.20 0 0 33918

Sziasztok, a nyáron gyártottam papírbriketteket a 2017-es fűrészporból és most égetem el őket, de nálam borzalmasan égnek. A jobbik eset, amikor átizzik az egész, a rosszabbik esetben feketén füstölög csak, és szét kell ütni őket, hogy rendesen elkezdjenek égni. Méret: 29*10*7, szóval nem is nagy téglákról beszélünk. Mindig izzó, lángoló fára teszem rá, amikor a kazánvíz 75-80 fokos.

Hogyan lehet ezeket jó hatásfokkal elégetni? Lukat a közepére? :-) 

nixon70 Creative Commons License 2018.11.13 0 1 33917

A nyomottra, mert a szívotton kavitációt okozhat.

Előzmény: Gamgoa (33915)
bnorci71 Creative Commons License 2018.11.13 0 1 33916

nyomott oldalon szerintem jobban/könnyebben kinyitja a keringető

a keringetőnek mindig a hozzáfolyás a lényeges ha az nincs nem tud mit nyomni, szerintem

Előzmény: Gamgoa (33915)
Gamgoa Creative Commons License 2018.11.13 0 0 33915

Egy fűtési rendszerben a visszacsapó szelepet mindegy hogy a keringetőszivattyú melyik oldalára teszik? A nyomott vagy a szívott oldalra?

granov Creative Commons License 2018.11.10 0 1 33914

A tágulási nem biztonsági elem, noha az lehet jól használva.

Ha száz elzáró elem van a tágulási és a kazán között akkor semmire sem jó, még tágulásinak se igazán.

Előzmény: Kapocska (33913)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33913

Ha ottmarad a nyitott tágulási akkor van rá esély.

Előzmény: granov (33912)
granov Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33912

Egyetlen kazánbiztonsági berendezés sincs a rajzodon.

Ha kazán szivattyú leáll, gond lehet. Extrém esetben nagyon nagy. (Lebontja a házad)

De egy kisebb is megnyithatja a fűtési rendszert, ami nem veszélyes de nincs fűtés pár napig.

Előzmény: ...hun114 (33890)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33911

Én csak a tágulásira tettem javaslatot,mert egyrészt nem a lakásköri

nyomóágában lenne,másfelől,ha megfut a kazán legyen hová kiengedni a gőzt.

bnorci71 meg leírta a választ.

Előzmény: ...hun114 (33908)
KO75 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33910

Üdv.

Nem vagyok aktív ezen a fórumon de hátha érdekel valakit. Feleslegessé vált kettő darab Regulus TSV3B 1"-os kazánvédő szelep 65 fokos termosztát szeleppel,3-4 szezont mentek, elektromos szabályozóra tértem át, ezért eladó sorba kerültek.Ha valakit érdekel privátba lehet érdeklődni.Van még hozzá külön egy 65-ös és egy 77-es termosztát.

TSV3B 7000-FT/DB(új ár 15331-ft https://www.regulus.hu/tsv3b-kazanvedo-szelepek)

Termosztátok TSV szelepekhez: 77-os 4000-ft(teljesen új nem volt használva), 65-os 2000-ft.

Érdeklődni privátban, e-mail publikus.

bnorci71 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33909

a lakásköri jó helyen van a rajzodon,

igen a pufi tetejére kel egy hőmérséklet kapcsoló ami a szivattyút vezérli, hogy ha lehűlt a pufi a lakás termosztát mégis fűtene ne menjen feleslegesen

Előzmény: ...hun114 (33908)
...hun114 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33908

A lakásköri keringtető jó a meleg ágban? Vagy a visszatérőben lenne jobb?

Ezek szerint, ha egyszerűsítem, akkor a lakásköri keringtető szivattyút vezérelhetné a puffertartály tetején levő vízhőmérséklet mondjuk egy 45 celsiussal.

Előzmény: Kapocska (33907)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33907

Ez sem rossz,sőt!

Előzmény: Kapocska (33906)
Kapocska Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33906

Az a tágulási jobb helyen lenne a pufi tetejéről kivezetve ,jól leszigetelve.

Előzmény: ...hun114 (33905)
...hun114 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33905

Köszönöm a tanácsokat!

Akkor ezek szerint nem járok nagyon rossz úton:)

...hun114 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 33904

Szia

Sajnos a rajz csalóka ill hibás. Nem köpenyfűtéses a puffer.

Előzmény: peterch (33894)
Pioharley Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33903

Lehet,én tettem,hogy kényszetítsem a puffer felé.könyebben fordul.Meg ha takarítom a vtc-t elzárom és a fölötte lévő víz nem folyik ki...

Előzmény: nagykunsági (33902)
nagykunsági Creative Commons License 2018.11.09 0 1 33902

VTC elé ferde szelep.  Felesleges kolonc. 

Előzmény: Pioharley (33901)
Pioharley Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33901

Üdv Nagykunsági! Mi minek? Mi a kérdés?A zónaszelep vagy a szabályzóra gondolsz?

Előzmény: nagykunsági (33900)
nagykunsági Creative Commons License 2018.11.09 0 1 33900

Minek?

Előzmény: Pioharley (33899)
Pioharley Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33899

Annyimég csak hogy a tömgáramlást szabályozni kell!Vtc szelep elé ferde szelep, lakásból visszatérőbe közel a pufferhoz (elágazás után)szintén szabályzó szelep...

Pioharley Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33898

Kedves ...Hun 114 a betett rajz alapján jó lesz!Be fűttesz és egyből megy a lakás felé is.Nekem detto így van megcsinálva. annyi hogy egy alaphelyzetbe zárt zónaszelep akkor nyit ki ha a lakásköri megy és a kazán melegebb mint 40 fok.

bnorci71 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33897

2T bekötés és "rögtön" lehet meleget csinálni

Előzmény: ...hun114 (33893)
peterch Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33896

Akkor én tévedtem egy hatalmasat és a szigetelést két oldalt véltem a köpenyfűtésnek . Gondoltam ez olyan kivitelezésü . :(

Előzmény: Norisz1 (33895)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33895

Én nem vettem észre a rajzból, hogy köpenyfűtéses lenne a puffer..

Előzmény: peterch (33894)
peterch Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33894

Szia !

Csak belevaúzok , ha megengeded !  Köpenyfütéses puffer esetében is ilyen gyorsan lesz melegvíz a pufferban ?  Nem lenne jobb egy motoros szelepet tenni a leágazáshoz  a puffer oldalra , oda ahova a szobatermosztát van beírva ?

Csak egy amatör hsz -a . :)

Üdv , Péter .

Előzmény: Norisz1 (33892)
...hun114 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33893

:)

Jó gondolat! A hely kissé szűkös, de megnézem, hogy elfér-e! :)

Ez sokat egyszerűsítene! Köszi!

Előzmény: Norisz1 (33891)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33892

Ahol a légtelenítő szelep is van írva a rajzodon.

Én oda tettem egy T-t és így lett hely az autómata légtelenítőnek is!

Előzmény: Norisz1 (33891)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33891

Hello

Ha a puffer tetejéből veszed ki a radiátorokhoz a meleg vizet mint általában sokan csinálják mint én is akkor kb 10-15 perc fűtés után már melegek a radiátoraid..😁

...hun114 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33890

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni jelenlegi fűtésem korszerüsítésével kapcsolatban.
Most egy vegyes kazán és nyitott, radiátoros rendszer van kialakítva. 

Ezt szeretném puffertartállyal kissé komfortosabbá tenni.

A helyiség mérete miatt 1000 literes tartály kerül beépítésre.

Rajzoltam egy ábrát az itt olvasottak alapján. 

A kérdésem az lenne, hogy megoldható valahogy, hogy a kazán először a házat fűtse fel és utána a puffert?

Választ előre is köszönöm!

Norisz1 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33889

Ja nekem egyből a ház fal mellett van.

Te is tudnád oda tenni?

És akkor a csöveket sem kell annyira szigetelni.

Előzmény: Norisz1 (33888)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.09 0 0 33888

Hello

Nekem így van megcsinálva ahogy te gondolkodtál..

Van köré építve egy kis háziko és brutális mód leszigetelve..

Van rajt első körben 10cm purhab szigetelés+ a legvékonyabb résznél is még minimum 15cm hungarocell golyó cement keverék az épület fala és a puffer között légmentesre kiöntve! Tavaly a leghidegebb időben 5C' fokot hűlt a leghidegebb időben 24 óra alatt! 70C-65C-ra.

Előzmény: ati888 (33886)
bnorci71 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 33887

szerintem az 500L is inkább csak a kazán teljesítmény kiegyenlítésére alkalmas tényleges átmeneti tárolónak nem :(

a hasábnak a merevítése a kérdés ha jól van megcsinálva működik

Előzmény: ati888 (33884)
ati888 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 33886

Szia!

Erre gondoltunk mi is, hogy egy plusz szigeteléssel vagy egy köré épített kis "házikóval" esetleg meg lehetne oldani, de az nem tudom, hogy jó megoldás lenne a nagyobb hidegekben. Plusz akkor ott még a csöveket is jól le kellene szigetelni.

Ati

Előzmény: Norisz1 (33885)
Norisz1 Creative Commons License 2018.11.07 0 1 33885

Házon kívülre tenni megoldhatatlan lenne a puffert? 

Előzmény: ati888 (33884)
ati888 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 33884
Kapocska Creative Commons License 2018.11.03 0 0 33883
Előzmény: negativ0001 (33879)
pajaci Creative Commons License 2018.11.03 0 0 33882

Nem írnak ilyet. Ivóvizet írnak, ahol folyamatos a friss vízzel jövő oxigén utánpótlás. De ott sem tilos, csak 50 év helyett 45 év alatt fog kilyukadni valahol.

Előzmény: Wattocsak (33881)
Wattocsak Creative Commons License 2018.11.03 0 0 33881

Igaz!

Elektrokorrózió miatt nem szabad egy rendszerbe építeni!! Ezer éve minden szakkönyv ezt írja, de mint látom az ezer év kevés volt, hogy átmenjen. :-)

pajaci Creative Commons License 2018.11.01 0 0 33880

Nálam vegyesen van 4-5 éve, eddig nem történt semmi.

negativ0001 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 33879

Sziasztok! Igaz az a hir, hogy a galvanizalt csoveket,szerelekeket ugyan abban a rendszerben nem lehet hasznalni a rezzel?

nixon70 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 33878

Egy spéci műszer csatlakoztatható a piros és kék pontra, amivel üzem közben be lehet állítani a megfelelő térfogatáramot.

Előzmény: Sw201inger (33876)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.29 0 0 33877
Előzmény: Sw201inger (33876)
Sw201inger Creative Commons License 2018.10.29 0 0 33876

Sziasztok!

A képen látható ferde szelepet hogy lehet beállítani, mi a szerepe a fűtésben?

A kék és a piros kupakok alatt is 1-1 imbuszcsavar van + a nagy piros kézikerék is forgatható (1-8, vagy valami ilyesmi).

Mit lehet 3-féleképpen beállítani egy db egyútú szelepen, valamiféle hiszterézist?

Elnézést a láma kérdésért, de tényleg nagyon érdekelne.

Köszi szépen!

Kapocska Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33875

Olvastam!

Nekem az jön le:hogyan lehet megduplázni a szelepeladásokat.

Nem fejtegetem,hogy a szivattyú fordulattal és/vagy egy kézi szab szeleppel hogyan lehet elérni ugyan ezt. (80fok)

Előzmény: negativ0001 (33873)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33874

En mind azon gondolkodom, de a bankszamlam nagyon ellenkezik.

Előzmény: nagykunsági (33869)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33873

Ezt a dupla szelepes megoldast gyenge kazanoknal szoktak alkalmazni, vagy ha gyorsan kell 80fokos viz.

Az enyem 22 KW.

Előzmény: Kapocska (33870)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33872

Jaaa, ok ertem. A puffer folotti elkerulo ag csak arra hivatott szolgalni, ha valami tortenik a pufferrel, vagy a szelepekkel es javitani kell, akkor kizarom a puffert es a futes megy hagyomanyosan. Tehat elzarom a puffer fele es felole erkezo csapokat.

Kapocska Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33871

Ha meg úgy marad ahogy rajzoltad akkor 1db szelep sem kell neked.

Kapocska Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33870

Továbbra sem tartom jónak az indirekt bekötést,még akkor sem,ha a kazán

szokta a 130 fokot,mert ezt meg kéne szoktatni a szivattyúval is ami

max. 110 fokot visel el (ha?).

A dupla VTC szelepet is indokolatlannak tartom,mert van kerülő ágad, ha a lakásfűtés

nem tud várni egy félórát.

Nem tudom a kazánod mit tud,lehet,hogy kétszer is át kell forgatni a vizet ,mert a második szelep sem termel energiát.

Egy magasabb hőértékű patronnal lehet egyből készre tudod tölteni (75/90 fok) ha ez a cél.

Pl. egy 2köbös tartálynál már meggondolandó,hogy csak a felét fűtöm fel ilyen átmeneti időszakban

és a rétegződés is akkor valósul meg igazán ,ha magas a hőmérsékletkülönbség a két réteg között.

Nálam 40 fokos vízzel nem lehet fűteni , ezért nem is látom értelmét ,hogy idényben a maradék nem

elhasznált vizet emelje 5 fokkal egy külön szelep.

Előzmény: negativ0001 (33866)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33869

Én a helyedben lakásköri szivattyúnál elgondolkodnék a Grundfos Alpha szivattyún. Sokkal jobb, mint a sima 2 fokozatú. 

Kapocska Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33868

A  pufi kerülő is kérdéses ,ha csak a lakásköri szivattyú megy,ha mindkettő akkor a VTA és a becsatlakozás közé kellene egy lengő vcs,

Remélem a piros látszik ezen a jó minőségű ábrán (a cerka foghatott volna vastagabban is).

Mi ebben a bonyolult?

Előzmény: Norisz1 (33867)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33867

Azért mert Kapocska állandóan úgy fogalmaz, hogy ha ötször olvasom el akkor is csak a felét sem értem..🤣

negativ0001 Creative Commons License 2018.10.25 0 0 33866

Koszonom a hozzaszolasokat.

A kazanom mar megszokta a 130 fokos gozgyartast, ugy hogy nem problema :)))

Habar sokat nem ertettem a hozzaszolasbol :) , de igyekszem. A pompa a kaza-puffernel talan 25/40es lesz, de lehet, hogy 25/60ast teszek, hogy tekerje gyorabban. Amugy 3 fokozatu lesz es majd kikiserletezem.

1"os cso csak az ESBE szelepeknel lesz es a pompanal, a tobbi az 6/4"-es.

A motoros homerseklet vezerlest azert dobtam, mert joval dragabb. Nekem ez adta az ihletet.

http://www.termoventiler.com/en/products/laddomat/laddomat-11-30-duo

A lakaskori szivattyu az ket fokozatu 25-60as. Majd varialgatom a fokozatokat, mig el nem talalom a jo beallitast, vagy nem.

Nem ertettem, hogy a lengo visszacsapot hova kellene betennem?

Koszi.

Előzmény: Kapocska (33865)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.24 0 0 33865

Az a gyanúm,hogy ebben a formában sokszor fog forrni a kazánod.

Az 1”-os csővel (gondolom az indirektben sem kisebb) az alig hűlt víz visszavezetése

amellett,hogy meleg még a szivattyút is kiakarja elégíteni miáltal a két ESBE szelepre

kevesebb hatónyomás kerül.

És a felfűtés végén pl. 5-8 fokos dT-t el lehet felejteni.

A dupla VTC helyett jobb megoldás lenne (45fokos) egy motoros 3utú amit hőmérséklet vezérelne.

A  pufi kerülő is kérdéses ,ha csak a lakásköri szivattyú megy,ha mindkettő akkor a VTA és a becsatlakozás közé kellene egy lengő vcs, ,hogy ne kerülje ki a VTA-án keresztül a szivattyút és ne tolja a sok hideg vizet a kazánba.

Mekkora különbség van a két szivattyú között?

Hirtelen ennyi.

Előzmény: negativ0001 (33861)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 33864

Előzmény: Norisz1 (33863)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 33863

Nekem így van bekötve ez a kicsike kis tartályocska.

Többre nem futotta az elmém kapacitása miatt.🤣

Amúgy a kazánt a puffert az aprítékégetőt én terveztem és csináltam. Kis fórumos segítséggel az összekötés is sikerült.😎

Előzmény: Norisz1 (33862)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 33862

Ezért fűtök forgáccsal..😁

Tőlem ne kérdezz ilyeneket asztalos vagyok..🤣

Kicsit konyítok csak ehhez ahhoz..

Előzmény: negativ0001 (33861)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 33861

Latom eleg halott ez a forum.... tenyleg draga lett a fa :(((( A bekotesi rajzomhoz hozza tudtok szolni? Erdemes valamit valtoztatni?

Előzmény: Norisz1 (33860)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33860

8 órát biztos át fog hidalni..

Nekem 2300l es a puffer és 24 órát a leghidegebb időben is bírta. 120m2 a házam közepes (nem hiper szuper) szigeteléssel.

Előzmény: negativ0001 (33859)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33859

Lehet,h ugy van,de most nekem ez van,ezzel kell eljek. Ha elerem azt,h 8 orat athidal ejjel,akkor ok. Nalunk ejjel 11tol reggel 7ig 17-18 fok kell (a gyerekek miatt), ugy hogy talan athidalja.

Előzmény: pajaci (33857)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33858

Darabszám nem csak a nem szimpatikus fekvő esetén létezik.

Előzmény: negativ0001 (33855)
pajaci Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33857

A fekvő is rétegződik, a fizika nem hazudik, mint ahogy a fekvő villanybojlerek is mutatják.

negativ0001 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33856

Gyor= gyors

negativ0001 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33855

Fekvo puffer nem is johet szamitasba a rossz vagy talan nulla retegzodes miatt. Ez van ezt kell hasznalnom. Dupla esbe szelepet fogok hasznalni a gyor felfutes es jo retegzodes erdekeben.

Előzmény: Kapocska (33854)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33854

magassaggal van a gond

És a darabszámmal,fekvővel?

Előzmény: negativ0001 (33848)
pajaci Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33853

Alá én nem tettem semmit, úgyis teljesen hideg a legalja 99%-ban.

Előzmény: negativ0001 (33852)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33852

Szia! 210 magas,80centi szeles. Az ajto 90cm. A gipszkartonig meg van 15cm,de alol meg beteszekek egy 2cm lepesallot es 1 centis osb-t. Igy nem lesz vastag a szigeteles,de lehet, hogy lefestem Hp-4 festekkel.

Előzmény: bnorci71 (33850)
bnorci71 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33851

az de szép lehet :)

1,25+2x0,4

Előzmény: Norisz1 (33849)
bnorci71 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 33850

mennyi a magasság?

a Primagáz tartállyal ha szétvágja az ember, 2m-es magassággal is 2000L lehet a pufi mert 1,25m az átmérője, így 2,4m magasságba simán befér

Norisz1 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 33849

Én ezért tettem a kintre a pufit..

Kb 40cm a szigetelés rajta.

negativ0001 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 33848

Nagyobb nem fer be...a magassaggal van a gond. 85-90nm aktiv felulet es meg 20nm ahol csak temperalni kell, kb 10C. A gond akkor lesz amikor hozza fogok toldani a hazhoz meg 40nm-ert.

Előzmény: Norisz1 (33847)
Norisz1 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 33847

Nem kicsi a 900l pufi?

Mekkora a ház?

Előzmény: negativ0001 (33846)
negativ0001 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 33846

Es itt van egy masik kep a puffer kikerulo korrel es a vezerlessel.

negativ0001 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 33845

Sziasztok !

Kb 7-8 eve olvasgattam ezt a topikot, de akkor meg nem volt aktualis nalam a puffer, de most, hogy a fa ara megugrott, gondoltam bekotok egy puffert. Habar a velemenyek megoszlanak, de legalabb kenyelmesebb lesz a futes, mert eddig nalam a hofok 24 es 16 fok kozott mozgott, amikor kint -15 volt.

Itt van a rajz, ahogy elkepzeltem. Esetleg ha valami hibas, akkor kerlek segitsetek ki.

Vezerles meg nincs rarajzolva....

Amugy a fustgaztermosztatot milyen tavol kell tenni a kazantol? 50-300 termosztatra gondoltam. Vagy talan elotte probat kell tennem egy homerovel, hogy hol talalom meg ezt a tartomanyt?

Koszi.

T-omti Creative Commons License 2018.10.18 0 0 33844

Hali

Én úgy értettem, hogy eddig 60 fokos kevert víz ment vissza a kazánba, kb. 73 jött ki, és csak akkor kezdett emelkedni a kijövő, ha fűtés végén 60-nál magasabb ment a kazánba.

Most 15-tel több mindkettő a fűtés elejétől.

Üdv

Előzmény: Kapocska (33843)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.18 0 0 33843

Elvileg nincs benne:

Lehet,hogy tartozék mert nem csak ehhez használható.

88-75= ?

Előzmény: T-omti (33842)
T-omti Creative Commons License 2018.10.18 0 0 33842

Sziasztok

Cserélt már valaki patront Esbe vtc 511-ben.

A patronhoz adtak egy O-gyűrűt is, de a szelepből kijövő patronon ilyen nem volt.

http://solar-d.hu/webshop/show/ESBE_VTC951_TERMOSZTAT_60C_LTC100_VTC500_13161

Az oktatóvideóban sem látok a patronon gumigyűrűt.

https://www.youtube.com/watch?v=773Eunza_FI

Esetleg a patron és a rugó közé kell, és a régi patronról elkopott ?

A szelep alján található csavarra túlságosan kicsi.

Első fűtést végzem, 60-as helyett 75-ös patronnal szerelt szeleppel.

Eddig pozitív az eredmény.

Folyamatosan 88 fokos a kazán , ami azt jelenti, hogy 15 fokot emeltem a kijövő víz hőmérsékletén.

A bemenő 75.

Így nincs túlhűtve folyamatosan a kazán alja.( ezért jó a samottos kazánok kandallók)

Üdv

Kapocska Creative Commons License 2018.10.17 -1 3 33841

Kérjél már elnézést vazzzeeee!

Vagy a határ a csillagos ég?

Előzmény: nagykunsági (33840)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.17 -4 2 33840

Az erdő is az övé, vagy csak lopja?

Amúgy ha ennyit beleinvesztálsz, akkor faelgázosító kazán. 

Előzmény: SpdY29 (33838)
bnorci71 Creative Commons License 2018.10.17 0 1 33839

Bocsi nem szoltam

Előzmény: SpdY29 (33838)
SpdY29 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 33838

Apósom erdész :)

Előzmény: bnorci71 (33837)
bnorci71 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 33837

Ha kiépítesz egy gázos fűtést szerintem felesleges a jelenlegi fa/gáz ár mellett még 1M beleölni a vegyes+pufferbe, persze ha saját erdőd van ....

Előzmény: SpdY29 (33836)
SpdY29 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 33836

Sziasztok. A napokban végig olvastam a fórumot volt pár hasznos információ köszönöm szépen mindenkinek. Pár szóban szeretném leírni a leendő fűtési rendszerem és ehhez szeretném ha ajánlanátok nekem egy vegyestüzelésű kazánt esetleg tippet hogyan lehetne még jobbá tenni. Egyenlőre csak a padlófűtési és radiátoros csövezések vannak készen. Köszönöm.

A fűtési rendszerem: alapterület: 105m2

1; Padlófűtés minden helyiség külön körön és osztógyűjtőről vezérelhető

2; Minden helyiségben külön körön radiátoros kör termoszelepekkel vezérelhető

3; Elsődleges fűtés kondenziációs gázkazánnal fog történni ehhez az Immergas victrix exa 24 kw -ost találtam a legmegfelelőbbnek

4; Másodlagos fűtésnek szeretnék egy vegyestüzelésű kazánt egy 2000L-es puffer tartállyal ehhez szeretném a segítségetek, hogy melyik lenne a most legjobb hatásfokkal működő vegyes kazán!

Köszönöm szépen!

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 33835

Elvileg most publikus az email címem.

Előzmény: 7Bendi7 (33831)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 33834

Üdv ! Jah,azért nem a rendszeredről álmodozok ,de ezek szerint nem folyamatos 8kw -al fűtesz se kapcsolgatva 8kw-al ,hanem pont valahol ezek közötti opciók között ,de  a min. 8 kw-al !:) Hát ....,pedig eddig neked mindenben egyedi szerencséd volt,hát ez  ...(lehetne jobb) !:)

Előzmény: nagykunsági (33833)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.14 0 0 33833

Nem tudom ezeket a számokat honnan veszed? Megálmodod őket?

5-10-15 perc/óra üzemelés  

Soha nem megy ilyen rövid ideig. 

Számlám ideális a régi gázkazánhoz képest, meg a mostani fa árakhoz képest. 

Előzmény: lala1961 (33832)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.14 -1 0 33832

Jó reggelt ! Hát nekem nem sok,de neked lehet sok lesz/lenne így a számlád majd ideális állapot szerint a majd folyamatos üzemnél !:) De a padlófűtésnél a "tehetetlenségéből "fakadóan itt IS a majd folyamatos üzem lenne az ideális ,és nem az 5-10-15 perc/óra üzemelés  8 kw-on !:) Amikor számolják a hatásfokot ott is az alacsony hőfok/alacsony teljesítmény komboból jön ki a 100-106% feletti pillanatnyi hatásfok !:)

Előzmény: nagykunsági (33830)
7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 33831

Kedves Geotherm67!

Több kérdésem is volna a rendszereddel kapcsolatban.

Ha feltehetném privátba a kérdéseket, nagyon örülnék.

Az adatlapodon nem találtam elérhetőséget. Ha esetleg segítenél....

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (33798)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.14 0 0 33830

Most miből jött az ki, hogy 8 kw az sok?

Előzmény: lala1961 (33828)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.14 0 0 33829

Mert úgy van beállítva, hogy véletlenül se moduláljon! :-)

Előzmény: lala1961 (33828)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33828

Arra gondoltam ,hogy a termosztát kikapcsolásáig folyamatos 8 kw a sok !:) Miért nem kapcsol később ki mondjuk úgy,hogy a vége felé 2,4 kw on csak pötyög a kazán ?:) 

Előzmény: nagykunsági (33827)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33827

Miért is?

Szerinted úgy fűtök hogy ősszel bekapcsolom, beindul , fűt folyamatosan 8 kw-al, aztán tavasszal kikapcsolom?

Vagy esetleg felmerült benned, hogy van szobatermosztát, és a megfelelő hőmérséklet elérésekor kikapcsolja a kazánt?

Előzmény: lala1961 (33826)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33826

Üdv ! Ha folyamatosan 8kw-al menne ,lehet visszaállnál a fatüzelésre !:) Kapcsolgat egyáltalán? Mert ha nem hát .... ,előbb utóbb csak vesz vissza a teljesítményéből !?:)

Előzmény: nagykunsági (33825)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33825

Nem állok folyamatosan mellette, és nem figyelem.

Néha ránézek ha van időm és kedvem, az elején tesztelte, de mint írtam folyamatos fűtés üzemben még 8 kw alá nem ment. 

Papíron 10% ígérnek, és hát a tudat, hogy lemenne ha kellene, az minden pénzt megér :)

Előzmény: tormap (33824)
tormap Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33824

Ki is tudtad próbálni vagy csak papiron?

Előzmény: nagykunsági (33821)
tictac62 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33823

Hát, egy kellően vékony tányért? xD

Előzmény: Kapocska (33822)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33822

Tegyük fel ,hogy van egy 100fokos kazán és egy tőle 5m magasan lévő

puffer ami 50 fokos akkor a két vízoszlop nyomáskülönbsége

14,29Pa ami = 0,14mbar

Akkor érdemes ezzel  a nyomással szembe tenni egy réz/bronz tányért?

Előzmény: tictac62 (33816)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33821

Az enyém még 2-re is le tud menni :)

Előzmény: bnorci71 (33817)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.13 0 1 33820

Azért mert nem ugyanarra a célra kell használni őket. Rugóst a gravitációs áramlás megakadályozására, a lengőnyelvessel meg egyirányúsítani lehet a rendszert úgy, hogy a gravitációs áramlás ki tudja nyitni. 

Na most ha függőlegesen építed be, nem sok esély van rá, hogy a gravitációs áramlás kinyissa. 

lala1961 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33819

Üdv ! Hát azért szép lassan gyarapodik a már "jól moduláló" kazánok repertoárja !:-)

Előzmény: bnorci71 (33817)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.13 0 1 33818

"egyet se láttam kutaknál vízszintesen."

De ott nem is gravitációs áramlás van.

bnorci71 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33817

csak igen kevés Kazán tud lemenni 7Kw-ra ez nem a tervezőn múlik, de tény fontos a jó méretezés, bár az is a nagy hidegre történik, hogy ne legyen alul méretezve

Előzmény: lala1961 (33810)
tictac62 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33816

Miért nincs értelme függőlegesen? A békaszelep is tulajdonképpen lengőnyelves, egyet se láttam kutaknál vízszintesen. Fordítva, hogy a nyelv lefele lógjon, úgy tényleg semmi értelme.

Előzmény: nagykunsági (33812)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33815

Köszönöm. Akkor rugósat keresek.

lala1961 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33814

Üdv ! Nem írt fajtát ,mit vett meg? Ha van vízszintes szakasz akkor mindegy !:)

Előzmény: pajaci (33813)
pajaci Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33813

Ha már megvette, belehet azt is rakni.

nagykunsági Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33812

Rugósat igen, a lengőnyelvesnek meg nincs értelme függőlegesen. 

Előzmény: Törölt nick (33811)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33811

Visszacsapó szelepet be lehet kötni függölegesen?

lala1961 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 33810

Azt azért nagyjából kijelenthető ,hogy ahol megfelelő kazánt és megfelelő hőleadókat terveztek ,jól méreteztek,ott felesleges a puffer közbeiktatása !:-)

Előzmény: nagykunsági (33809)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33809

Pontosan azzal, amivel itt a fórumon is érvelnek sokan. 

Ki-be kapcsolgatás. 

Sajnos az emberek még mindíg nincsenek tisztában a padlófűtéssel, mennyi hőt tud egyszerre felvenni, és tárolni. 

Ha megy a kazán, nálam még 8 KW alá nem modulált.  Az, meg hogy ha nagyon hideg van egy nap 2x kapcsol be, nem zavar. 

Előzmény: lala1961 (33808)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33808

Üdv ! Ezt mivel indokolta ez a "szagember"?:"Én tavaly cseréltem gázkazánt és fel volt háborodva a gázszerelő, hogy nem kötöm rá a pufferra. " Nálad főleg csak padló fűtés ,jól lemoduláló kazán ,stb.!

Előzmény: nagykunsági (33806)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33807

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (33805)
nagykunsági Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33806

Nemhogy szabálytalan, sokan egyenesen ajánlják , hogy köss a gázkazánra egy kisebb puffert. 

Én tavaly cseréltem gázkazánt és fel volt háborodva a gázszerelő, hogy nem kötöm rá a pufferra. 

Semmi gond a csapvízzel, ha nem naponta cseréled, nem fog vízkövesedni. 

Mondjuk én ezért a "szaktanácsadásért"  5 forintot nem fizettem volna. 

Előzmény: Törölt nick (33804)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33805

https://www.proidea.hu/honeywell-szabalyozastechnikai-kft-228833/index/a_9_d_5_1333615991167_honeywell_peldatar_vegyestuzelesu_kazanok_alkalmazasa.pdf

A fent felsorolt rendszer alkalmazások remélhetőleg elég szakszerűek még egy igazi kivitelezőnek is, a gázkazán bekötésnél vannak kikötések, az említett problémáról nem találtam leírást.

Ja és ez itt ingyen van.

Ez meg a nálam kialakított vegyes tüzelésű kazán-gázkazán-puffer-radiátor nyílt rendszer, szintén ingyen megtekinthető, amatőr munka. 

Előzmény: Törölt nick (33804)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33804

Mély tiszteletem Fórumtársak! Meg tudná mondani nekem valaki, hogy miért szabályellenes egy gázkazán bekötése pufferre (750 l, hidraulikus váltó szerint bekötve)? Volt nálunk egy szerelő, azt kértem ellenőrizze le a primér hőcserélőt, mert lehet beszippantott valami koszt (fura sercegő hangot adott, itt a fórumon olvastam valahol, lehet vízköves s a kicsapódott vízkövön helyileg forráspont feletti hőmérsékletek alakulhatnak ki, átmostam külön s megszűnt a zaj, remélem valami kosz volt csak s nem a szivattyúja halódik). Erre azt mondta, az amúgy tökéletesen működő rendszerre, hogy számos szabálytalanság és átgondolatlanság van benne, mutassam meg épületgépésznek s majd utána foglalkozik a dologgal. A pipa majdnem szétvetett. Csak 5 e ft-ba került a "szaktanácsadás"! Kérdezte mivel lett feltöltve a rendszer, mert csapvíz nem jó, nálunk igen kemény. Mért mivel kellett volna a 800 l-t feltölteni? Desztillált vízzel? A hócipőm tele az ilyen emberekkel, szerelőt nem találni, az egyik ismerősöm bujkál előlem, pedig bíztam benne (többé nem teszem sőt másban sem), a szakemberek meg aprópénzért szakértenek s pattintanak le.

WendelkeS Creative Commons License 2018.10.12 0 1 33803

Szia!

Hasonló cipőben jártam mint Te. Saját magam akartam elkészíteni a vegyes-puffer-radiátor-indirekt-napkollektort:-)                      (Padlóköröm az nincs ;-)                )

Sikerült is. De ehhez több hónapot olvasgattam, a pufferes, vegyes tüzeléses, kazánvezérléses, napkollektoros fórumot. Sőt közben könyvtárba is jártam, mert ott is található jó pár szakkönyv. Bújtam továbbá a netet, ami elég sok időt elvett, de sikerült.

Szóval csak annyit akarok mondani, és minden bántás nélkül, hogy ezt itt a fórumon nem fogják neked leírni szóról-szóra, hogy mit kéne csinálnod, és pontosan mit kell ahhoz megvenned.

Természetesen ha elakadsz, és kérdéseid vannak, akkor segíteni fognak, de ehhez neked is olvasni, és tanulni kell, hogy saját kezűleg meg tudd építeni a rendszeredet..................

Előzmény: 7Bendi7 (33791)
7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.12 0 1 33802

Szerintem is kb annyira finom a hasábburgonya, mint a szalmakrumpli. ;) Vannak ennél fontosabb dolgok az életben. 

Napsütötte szép napot mindenkinek!

Előzmény: nixon70 (33801)
nixon70 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 33801

Mindkettő elfogadott, maradjunk annyiban.

Előzmény: Törölt nick (33799)
7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33800

Nanááá!

csekuszati@gmail.com

Előre is köszönöm szépen!

Előzmény: Törölt nick (33798)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33799

Azon a három éves képzésen ahol megtanítanak rajzot olvasni is.

Előzmény: nixon70 (33797)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 1 33798

Magam is átestem az idei évben egy korszerűsítésen. A régi közel 40 éves hegesztett vascsöveket pár éve (kb. 10) alapnak használva az előző tulaj felújítatta a rendszert. Levág, menetet metsz, réz fitting, új radiátor. Tavaly észrevettem, hogy esik a nyomás. Kb fél évet terveztem s ha már felújítunk falfűtés lesz a felső szobákban. 40x100 rendszerlemezeket vettem, tervek alapján (viszonylag pontosan méretezve) nekiálltam. Dühöngtem eleget, mert a régi vascsövek a padlóban z alakban voltak bebetonozva, a betonban hegesztve (a bunkó miatt alig tudtam kiimádkozni). 5 rétegű csővel szereltem 20, 16-al. Bár többen lebeszéltek, de van puffer is. 750 l. Ez fért be a pincébe.

Amit máshogy csinálnék, leválasztanám hőcserélővel a felületfűtési részt a radiátorostól. Akármennyire kitisztítottam a radiátorokat, enyhén sötét vízzel megszínezte a csöveket, valószínű évente át kell majd mosatni.

Keverőszelepből csak egyutast vennék, a háromjáratúak alacsonyabb hőfokra leszabályozva nem adnak elég tömegáramot.

(Folytatom akár magánban, amennyiben érdekli.)

Előzmény: 7Bendi7 (33791)
nixon70 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33797

Hol?

Előzmény: Törölt nick (33790)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33796

Ezek vannak nálam.
Nem tudok gyártót, típust.

Előzmény: Törölt nick (33795)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33795

Passz, bementem a boltba és azt vettem amit adtak.

Előzmény: Tboy001 (33794)
Tboy001 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33794

Köszi, még nincs konkrét típus, csak nem is értettem az elvét az egésznek. De akkor most már mondjuk, megvan, hogy ugyanazt csinálja, mintha külön beépíted a szükséges elemeket, csak egy hely kell neki lényegében a kazánnál. Ebből egyszerűbb, de amúgy minden kell hozzá, ami amúgy is kéne. 
Amikor saját magamnak vettem körülnéztem, honeywell cuccokat vettem, de mi a tuti amúgy mostanság? Termikus elfolyó, automata utántöltő melyik márka milyen típus?

Köszi előre is a további segítséget. 

Előzmény: Törölt nick (33793)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33793

Ha mutatsz egy konkrét típust akkor meg lehet mondani hogy hova kösd.

A "lándzsás" típusokat be kell hajtani a kazánba, egy csonkba mint az órát, vagy a huzatszabályzót, van rajta két csatlakozás, egy a bemenő hideg víz, egy az elfolyó.

Van ami csak leeresztő szelep, ahhoz kell automata kazántöltő is.

Én tettem automata kazántöltőt, és két biztonsági szelepet, egyik hőre nyit, a másik túlnyomásra.

Jobb megoldásnak tartom mint az egybeépített vészhűtőt

Előzmény: Tboy001 (33792)
Tboy001 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 33792

Sziasztok!

Tudom, hogy inkább a vegyes tüzelés topicba illene a kérdés, de úgy láttam itt pörgősebb a helyzet. 

Egyik ismerősömnél van egy vegyes tüzelésű kazán és mellette egy régi gázkazán. Csak radiátorokat használ és csak egy kör van. Most átalakította, kicsit bővítette a rendszert hozzáépítés miatt és úgy gondolta, hogy inkább zárt rendszert csinál az eddigi nyitott helyett. A vegyes kazánja egy Totya 4 (már az új kazi kazán), illeszthető zárt rendszerbe. A kérdés a vész visszahűtés és annak bekötése. Láttam, hogy vannak a junkers meg buderus által forgalmazott külső vészvisszahűtők, de sehol nincs rá egy összeállítási rajz vagy segédlet. 

Le tudná írni nekem valaki, hogy is kell egy ilyen kinézzen? Ugyanúgy kell bele egy ilyen termikus elfolyó szelep, meg visszatöltő? Az is érdekes, hogy hova kell bekötni, meg esetleg mire kell figyelni. 

Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!

Üdv

7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 33791

Ez már nagyon sok segítség!

Köszönöm szépen.

Egy 5 radiátoros egyszerű rendszert már sikerült NEM elrontsak,

Már hatodik éve használjuk gond nélkül.

Most inkább az alacsony hőmérséklet szabályzása a radiátorok mellett, ami picitgondolkodásra késztet. Szeretném a lehető leg egyszerűbben megoldani. 30m2 helységbe már mindenképp 2 körből kell álljon a csőkígyó? Egy keringetőszívattyú (ups 25-40  180) meg tudja forgatni 80m2 padlófűtését?

Mára abba hagyom. :)

Köszönöm az értelmes válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.10 -1 0 33790

Meg azt is elmondják, hogy az nem gömbcsap hanem golyóscsap ...

Előzmény: nixon70 (33788)
nixon70 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 33789
Előzmény: 7Bendi7 (33783)
nixon70 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 33788

Erre jó egy 3 éves képzés, hogy tudj rajzot olvasni...... ;-)

Szalonnás kucorka nem a fán terem, a rájzon gömbcsap elzáró.........

heabcd Creative Commons License 2018.10.10 0 0 33787

valamiért a link az "ftp"-ről lehagyja a ":" ha rákattintok, vajon miért?

Előzmény: heabcd (33786)
heabcd Creative Commons License 2018.10.10 0 0 33786

Kitartás! Menni fog az!

Sztem kezd ezzel:

ftp://195.228.148.60/HERZ_II_Tobb_mint_hirdaulika_szakkonyv.pdf

Mire végig érsz az 500 oldalon, elfogynak a "szaloncukrok" ;)

gm-kiev Creative Commons License 2018.10.10 0 1 33785

Fog ez menni!

Beteszel a telefonodba egy aplikációt és az még a csövek dimenzióit is kiírja!

Tessék csapjál bele!

Norisz1 Creative Commons License 2018.10.10 -1 1 33784

Hello

Azért rajzolnak szaloncukrot, mert lusták lerajzolni egy csapot...

Biztos bele akarsz vágni? 😁

Elég kemény lesz...

7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 33783

Köszönöm szépen!

Én is valami pontossan ilyenre gondoltam. :)

Csak az a kérdésem, hogy a képen mi micsoda? :D

Amit tudok az a kazán, k.szívattyú, puffert., radiátor, és a padlóf. kör.

Amiket nem tudok: a különféle jelölésű szelepek, és az sokféle "szaloncukor".

Természetesen az is érdekel, hogy melyiknek mi a célja?

Ha valakinek van türelme hozzám, azt még én is irigylem, de ígérem szorgalmas inas leszek. 

Előre is köszönöm.

Előzmény: Kapocska (33782)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.09 0 0 33782

„Központi fűtés tervezés elött állok, de elakadtam.”

Hát elég korán! :-)

Ismerkedésnek itt egy elvi kapcsolás:

Előzmény: 7Bendi7 (33779)
7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 33781

Ezt úgy érted, hogy nem vagyok képes felfogni, vagy gyakorlatilag megvalósítani egy működő ilyen rendszert? Befejezni is én szeretném. Az indirekt tároló benne van a pakliban :) , csak nem tudom még , hogy mi az a minimális szükséglet. Egy körös, vagy két körös, etc. 

Gondolom a kazán a tartályt közvetlen melegíti. A kazánba visszatérő hőmérséklet azt hiszem szabályzott hőmérsékletű kell legyen ( talán 65°c?). Ez 1 termoszatikus szelep.

A tartályban használati melegvíz van ha minden igaz. ( javítsatok ha tévedek). Innen homályos a padlókörök és a radiátor körök szabályzása. A körönkénti keringetőszívattyú gondolom szükséges.

De a különbözö hőmérséklet szabályzása nem egyértelmű.

Előzmény: gm-kiev (33780)
gm-kiev Creative Commons License 2018.10.09 0 0 33780

Amit itt felsoroltál, az rutin munka (persze nem mindenkinek)

Kifelejtetted a puffer illetve kombipuffer vagy puffer + indirekt tartályt.

Nem javasolnám az "előkészítést" sk. mert nem biztos hogy igazi hozzáértő befejezi néked.

Előzmény: 7Bendi7 (33779)
7Bendi7 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 33779

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.

Központi fűtés tervezés elött állok, de elakadtam.

Amit szeretnék:

-vegyes tüzelésű kazán (5tagos öntvény)

-kb 80m2 padlófűtés két blokkra osztva (30+50m2)

-kb 30m2 radiátoros fűtés

-használati melegvíz

Amit tudok,hogy 16mm-es 5rétegű csővel szeretném megoldani és, hogy a késöbbiek folyamán szeretném bővíteni kollektorral, ill gázkazánnal. (Néhány év)

Azt szeretném kérdezni, hogy mik azok a vezérléshez szükséges elemek amik feltétlen szükségesek és hol tudnék a felépítés mikéntjéről pontosabban informálódni?

Én szeretném a kivitelezést is elkészíteni.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Bendi

WendelkeS Creative Commons License 2018.10.08 0 0 33778

A tuti az, amikor ki van számolva és minden jól beállítva, de menet közben is látod, hogy mi a helyzet, mert ha felfűtöd a rendszert , a vízoldali nyomásértékekből látni fogod, hogy  kell-e még szabályozni a légoldali nyomáson. De felfűtés közben azért folyamatosan figyelemmel kell ezt kísérni.

Előzmény: Gamgoa (33773)
Kapocska Creative Commons License 2018.10.05 0 0 33777

Elég a 2”-os 2 helyen ,de a szerelvények  keresztmetszete se legyen kisebb

a csonk keresztmetszetétől.

Előzmény: Törölt nick (33776)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.05 0 0 33776

Ohh most latom, lehet felreertheto voltam!

Szigoruan a ket tartalyosszekotesere gondoltam nem a rendszerre es az azzal torteno osshekotesre! Azaz ha pl ket colos csovekkel kotom ossze eleg a ketto osszekotes vagy legyen harom inkabb? Latok ezt is azt is. Illetve eleg-e a ket coll. Hogy kvazi egy tartalykent uzemeljen a ket tartaly. Nem a horganyzott volt a lenyeg temeszetesen.

Előzmény: gm-kiev (33775)
gm-kiev Creative Commons License 2018.10.05 0 0 33775

Természetesen lehet horganyzott alkatrészekkel, de minden képen kizárhatóvá kell tenni őket egymástól, fűtő eszköztől, és végül a fűtésrendszertől. Röviden egy "szakajtó kosár" min 1.5"-os csapokra.

Maga az összekötés csak ujjgyakorlat!

Előzmény: Törölt nick (33774)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.05 0 0 33774

Kedves Szakik,

Egy ismerősnél akarnak elhelyezni kb 200 liternyi puffert. A helyi adottságok miatt máshogy ez nem lehetséges, csak két darab 1000 literes formában, azt párhuzamosan kötve. Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem.

1. Ha totál párhuzamosítani szeretnénk hány pontban és milyen vastag csővel érdemes összekötni a két tartály? Gondolom a gravitáció áramlás miatt 2 collnál kisebb nem játszik. De hány ponton? A tartályok kb 240 cm magasak.

2. technikailag hogyan érdemes összekötni? Egymás mellett lesz közvetlenül a tartály, rajtuk tegyük fel 2 colos külső menetek. Hollandi kötéssel? Vagy hogy lehet jól megcsinálni? Van valami olyan kötés is, hogy két féldarabot csavaroznak össze, nem jut most eszembe.

Szóval mivel és hogy érdemes összekötni? Pl horganyzott hollandival?

Köszönöm

Gamgoa Creative Commons License 2018.10.05 0 0 33773

Na közben szereztem nyomásmérőórát és a vízoldali nyomást elengedtem és csak úgy mértem rá,de 1,5 báron volt mindegyik tágulási....és visszaengedtem 1 bárra,tovább nem mertem mert azért a hidrosztatikai nyomás így is nyomja gondolom kicsit a vízoldalról és így kicsit csalhat a légoldali mérés...és ezután feltöltöttem 1 bárra a vízoldalt.....és rögtön lett víz mindkét tágulásiba....ma este befűtök és próbálom.

Előzmény: WendelkeS (33771)
bnorci71 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33772
Előzmény: Gamgoa (33769)
WendelkeS Creative Commons License 2018.10.02 0 1 33771

Ránéztem a méretezőre, 0.5 bár nyomásnak kellene eszerint lennie. Ha 1.5 báron van a tágulásid, akkor nem csoda, hogy nem tágult oda a víz, és ezért emelkedett meg a vízoldali nyomásod már 40 C foknál. Ráadásul, ha jól van beállítva a nyomásérték, már hideg 20 C fokos vízhőmérsékletnél is kell víznek lennie a tágulásiban. 

WendelkeS Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33770

Nyomásokba most nem mennék bele, mert már régen számolgattam, de a méretezővel tökéletesen ki lehet számolni, és fontos a legmagasabb pont is. Ha csak 2 m a legmagasabb pont, akkor az induló nyomások is kisebbek.

A tágulásikat meg úgy célszerű (kell) ráépíteni, hogy azokat le lehessen választani ilyen esetben, tehát a nyomásbeállításhoz, illetve ha cserélni kell, meghibásodás miatt.  Ha ezt nem tudod megvalósítani, akkor meg el kell engedni a víznyomást a rendszerből, és úgy beállítani a légoldali nyomást lehetőleg pontos nyomásmérővel.

Gamgoa Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33769

Köszönöm a linket,teljesen érthető! Számolásom szerint a kettő 80 literes tágulásinak már elégnek kellene lenni!
De szerintem a levegő oldali nyomással az én barom szerelőm nem foglalkozott és hagyta a gyári 1,5 báros nyomáson (ez rá van írva)...és ez lehet a baj! Csak a gond hogy ha jól értelmeztem akkor ennek a beállításához le kellene szerelni a rendszerről, mindkét tágulásit!? Amúgy nekem egy földszintes házam van és a rendszer magassága nem lehet több 2 méternél (tágulási alul van)....akkor igazából leszerelt állapotban a légoldali nyomásomnak csak 0,5 bar nyomáson kellene lenni?

Előzmény: WendelkeS (33768)
WendelkeS Creative Commons License 2018.10.02 0 1 33768

Be lett állítva üresen, a vízoldali nyomás nélkül a légoldali nyomás? Valószínűleg nem, vagy rosszul, e miatt nem tud víz menni a tágulásiba, és hamar emelkedik a nyomásértéked. Ennek a beállítása is bent van a linkelt méretezőben. 

Előzmény: Gamgoa (33765)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33767

Akkor majd gariba kijavítja ! Egy tágulásit rakj a puffer közepe felé,a másikat meg valahová a kazán közelébe ,ha véletlenül le kéne zárd a puffered és csak kazánnal fűtenél ,akkor is legyen azon a vonalon is tágulási !:)

Előzmény: Gamgoa (33764)
pajaci Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33766
Előzmény: Gamgoa (33759)
Gamgoa Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33765

Én is erre gondoltam! De levegő van benne,mert a szelepet megnyomom akkor jön ki levegő....

Már arra gondoltam hogy vmi dugó volt benne és úgy építette be a hülye szerelő....bár érzésre kis víz azért megy bele.

Előzmény: lala1961 (33763)
Gamgoa Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33764

Új a rendszer! De a szerelőm hülye és elegem van belőle...

Előzmény: lala1961 (33762)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33763

Valamelyik v  mindkét tágulásival lehet a probléma ! Boccs az előbb felületesen olvastam csak el !

Előzmény: lala1961 (33762)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33762

Az nem jó ,és régebben mennyi volt!!??:(

Előzmény: Gamgoa (33761)
Gamgoa Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33761

Ez mind oké,csak nekem már 40 foknál 2 bár....az szerintem nem normális!? Vagy? 60 foknál már 2,5 bár.

Előzmény: lala1961 (33760)
lala1961 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33760

Üdv ! Nagyjából rendben van ,kénytelen a melegvíz valahova táguljon ,és ha nincs annyi hely ,akkor a nyomás emelkedik ! Hasonló a rendszerem,hidegen 1,0bar,és 90 c foknál meg kb 2 ,0 bar !:)

Előzmény: Gamgoa (33759)
Gamgoa Creative Commons License 2018.10.02 0 0 33759

Tanácsot szeretnék kérni,pufferes fűtésem van, vegyestüzelésű kazánnal. Összesen kb 1300 liter lehet a rendszerben (1000-es a puffer) és van 2db 80 literes tágulási tartály...és fűtésnél ha 20 fokról 40-50 fokra felfűtöm a rendszert akkor már 0,8 bárról 2 bárra felmegy a nyomás, ha tovább fűtöm tovább nő a nyomás....Miért lehet ez?

Amikor hideg akkor megemelve érzem hogy üres a tágulási,amikor meleg akkor van azért benne víz,de saccra nem lehet több 5-10 liternél....vagy még annyi sem. Miért nem tud ezekbe több víz menni, hogy ne emelkedjem a nyomás ennyire meg??? Nincs ötletetek?
A tágulási mindegy hova van bekötve a rendszerbe? A levegő oldali nyomás nem lehet túl nagy és emiatt nem mehet bele a víz jobban? Hogy van az a képlet amivel ki lehet számolni hogy az 1300 liter víz mennyit tágul mondjuk 90 fok változásra?

peti.olah Creative Commons License 2018.09.27 0 0 33758

Alkatrészeket e-bayon találsz. 

(én már kétszer rendeltem meg, soha nem érkezett meg)

Előzmény: meddu00 (33757)
meddu00 Creative Commons License 2018.09.27 0 0 33757

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146614624&t=9173884

Szia!

hasonló fűtés vezérlésen gondolkodom én is, szeretnék építeni arduinobol egy ilyet.

kérdésem az lenne hogy esetleg hozzáférhető e a dokumentáció valahol?

illetve hol szerezhető be az alkatrészek hozzá?

Üdv: Ervin

Előzmény: Törölt nick (32528)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.27 0 0 33756

Szettben ezt találtam.

Beszéld meg a kétkörrel.

Előzmény: T-omti (33755)
T-omti Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33755

http://ketkorkft.hu/webshop/esbe-termekek/szerelvenyek/vta957-csere-keszlet-vta570-45-65c-hoz

Én úgy tudom, hogy a barna műanyagból 2 van, egy az alján keresztül vehető ki.

nekem azon van a sérülés.

Előzmény: Kapocska (33754)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33754

Előzmény: Kapocska (33753)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33753

Elképzelhető ,hogy a 7év alatt keletkeztek kopások ,esetleg a

hőcsapda hiánya miatt (állandó pufi meleg víz hőfokon a patron,mert nincs egy leszálló ág és megfelelő távolság)

patron hiba.

Megfelelő szakboltban vásárolhatsz/rendelhetsz felújító alkatrészeket.

Előzmény: T-omti (33752)
T-omti Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33752

Hali

Mivel éppen fűtök, ismét megnéztem.

pufiban 80 fok felett a víz, az előremenő 50 fokos.

Most megint rendesen működik.

Lehet, tényleg a keverőszelep lesz a ludas.

Amikor szétszedtem anno, a patronon nem láttam, hogy rossz lenne,

de most olyan, mintha nem zárna elég gyorsan.

Előzmény: T-omti (33751)
T-omti Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33751

Természetesen 6 0fok

Előzmény: T-omti (33750)
T-omti Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33750

Hali

2 pufi van, és T-s bekötés.

7 telet tökéletesen működött.

Az előbb is tökéletesen kevert, fél óra múlva már 48 -ról 600 0lett az előremenő, és a hideg ág is forró lett.

Üdv

Előzmény: Kapocska (33749)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33749

Hidrováltós v. 2T bekötésű a pufi?

A tűhegynyi hiány és a „megszívás” nem gondolom ,hogy nagyban

befolyásolná a működést.

Inkább a kopó alkatrészek és a „hőcsapda” hiánya okozhat pontatlanságot.

A hidegágba esetleg egy lengőt ami fenntartja a hőcsapdát.

Szerintem kapható hozzá alkatrész (ESBE honlap,szakcég katalógus…..).

Előzmény: T-omti (33748)
T-omti Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33748

Sziasztok

Egy olyan gondom volna, hogy az ESBE VTA 572-es szelepemet szétszedtem, megtisztítottam, de szerintem nem működik tökéletesen.

Az egyik tányérján, mintha volna egy tűhegynyi hiány, amit valami szennyeződés okozhatott.

Az a baj, hogy a kazánköri keveringetőszivattyú megszívja a hideg ágon keresztül lefele.

7 telet tökéletesen működött, ill. a tavalyinál a végén már jelentkezett ez a hiba.

Nem szeretnék rögtön egy újat venni 26 ezerért.

Gondolom alkatrészt nem lehet ezekhez venni.

Az O gyűrűn nem láttam sérülést.(lehet ez nem tömít tökéletesen ?)

Valakinek volt már problémája ezzel a a keverőszeleppel ??

kalmangg Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33747

Így van, az éjszakai áram ki van kapcsolva csak ha kell kapcsolom be a villanyóránál.

Előzmény: Norisz1 (33746)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.26 0 0 33746

Hello

Gondolom a második hőkapcsoló arra kellett, hogy ha nem a fűtésről megy a bojler akkor ne kelljen kötözgetni..

Normál üzembe a bojleróra pedig ki van kapcsolva nem?

Előzmény: kalmangg (33745)
kalmangg Creative Commons License 2018.09.25 0 0 33745

Működik! Legalábbis nálam már vagy 7-8 éve egy 200 literes Hajdú bojlerban. Azóta gyakorlatilag nem fizetek éjszakai áramot (nyáron is alkalmanként begyújtok, 1600 liter pufit is felfűtök a bojleren kívül ami utána fűti a bojlert) a villany azóta talán két-három alkalommal volt bekapcsolva amikor a fűtésrendszerben volt átalakítás, karbantartás. A pufi tetején van egy csőtermosztát ami minimum hőmérsékletre van beállítva (kb 52-55 fok) a bojlerba én betettem még egy bojlertermosztátot (nem könnyen de elfér a másik mellett a csőben, ezen kb 50 fok a beállított érték) és automatikusan megy a dolog csak természetesen be kell gyújtani ha 52 fok alá esik a hőfoka  pufi tetején. A két termosztát természetesen sorosan van bekötve.  

Előzmény: Norisz1 (33734)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 33744

Ja.

Állandóan jár az agyam ezeken a hüleségeken aztán hamar változik, hogy mit is akarok.. 😁

Majd télen ha otthon leszek és megvalósítom addigra még változtatok biztos. Én az egyszerű dolgok híve vagyok nem azért mert a bonyolultabbat nem tudom kivitelezni, csak így kevesebb dolog tud elromlani..😁

Előzmény: Kapocska (33743)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.25 0 0 33743

„A forgács ingyen van úgyhogy nyáron is begyújtanék pár naponta.

Nem tudom mennyire leszek lusta nyáron begyújtani.”

Majdcsak eldöntöd.

Én komplett alaplapban + réz hőcserélőben gondolkodtam ami ezáltal

többfunkciós és csak választás kérdése,hogy melyiket használod.

Ön dönt!!!

Előzmény: Norisz1 (33742)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 33742

Vagy meghagyom a fűtőszálat is azt csak télen spórolok tavasszal meg rákötöm a villanyt... 

Nem tudom mennyire leszek lusta nyáron begyújtani. 😂

Előzmény: Norisz1 (33741)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 33741

Kitaláltam egy még pofon egyszerűbbet! 😂

Kihagyom a fűtőszálat és csak a spirált teszem be. Akkor a hőkapcsolóját fel tudom használni a bojlernek. Ennek csak nyáron lenne szerepe...

Aztán úgyis akartam már egy csőtermosztátot rakni a pufi tetején lévő csonkra, mert amikor kifogy a meleg akkor csak feleslegesen keringet.

Tehát nyári üzembe a hőkapcsoló kapcsol, téli üzemben pedig simán csak átkeringetem rajta a vizet akkor amikor a szobatermosztát kopcsol! 😁

Eccerű de naccerű...😂

Előzmény: Kapocska (33740)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33740

Pofon egyszerű a pufi és a bojler termosztátokat másoló relére kötöd

és ezek a relék azt a kört vezérlik amelyiknek prioritást (bojler fűtőtest

v. pufi meleg víz)adsz egy kiválasztó kapcsolóval pl. téli-nyári üzem (a vonzataival).

Előzmény: Norisz1 (33738)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33739

Hú ez nem egyszerű..

Ezen még gondolkodom kicsit, hogy hogyan oldjam meg..

Előzmény: Norisz1 (33738)
Norisz1 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33738

De hát azért a fűtőszál is megmaradna ám..

Előzmény: Kapocska (33736)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33737

Összeállt a rendszer! Felfütöm a puffert onnét keveri a falfütéscsövekbe a melegvizet. Pillanatok alatt átmelegszik a szoba. Jó, tudom, még nem volt igazán hideg. A kemény próba késöbb várható. Jelenleg egy kínai termosztát indítja a gázkazánt, ami füti a puffer vizét. A fal ill. a maradék radiátoros részt külön vezérli egy-egy rádióvezérelt termosztát, amelyre direkt kötve müködnek a szivattyúk. Az lenne a kérdésem, hogy nem baj-e az, ha pl. több höt kér a lakás a puffer pedig nem tartalmaz eleget, hogy a gázkazán füt folyamatosan, a puffer alig melegszik. Bár szerintem nem, aztán, ha a beállított program szerint a lakásban leáll a fütés, a puffert még felfüti s abból indít a következö ciklusban ill. folytatja a falfütés üzemeltetését alacsonyabb höfokú vízzel.

Van valamelyikteknek további ötlete a vezérlést illetöen?

Köszönöm

Kapocska Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33736

"Működhet ez"             miért ne

Ha volna egy kontaktust adó hőmérő a pufid tetején, akkor azzal korlátozhatnád

a fűtővíz hőmérsékletét.

A bojler hőfokszabályzója pedig indítaná ,leállítaná a szivattyút.

Ez az egyszerű válasz. :-)

Norisz1 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33735

Ha műxik elvileg nem nagy beruházás lenne mivel a csőelosztóm meg a bojler kb 2m távolságra van egymástól..

A forgács ingyen van úgyhogy nyáron is begyújtanék pár naponta.

Most a villanyszámlám felét a bojler adja kb.

Norisz1 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33734

Erről mi a véleményetek? Működhet ez egy 120l es hajdu bojlerba?

Csak valami szelep kéne (valami egyszerű) ami 50C vagy 60C-nál hidegebb vizet nem enged át..

Norisz1 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 33733

Hello

Egyszerűbben is írhatnád.. 😁

Mondjuk, ha már két órája nem fűt a kazánban és ha megfogja a kazán belsejét és meleg akkor szar van!

Előzmény: Kapocska (33732)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.23 0 0 33732

Ha a viszonyok kedvezőek a kazán-pufi viszonylatában akkor a kéményen át

elmehetnek a kW-ok úgy,hogy a környezeted melegedésén nem veszed észre.

Előzmény: Zsistók (33730)
peterch Creative Commons License 2018.09.23 0 0 33731

Szia !

Szia ! 

Csak egy laikus felhasználó véleménye !

A helyiség ahol találhatók a pufferek milyen hömérsékletü , ha felfütesz . Mert a szigetelés elég gyér a pufferokon viszont ha zárt helyiség , akkor sem szabadna ekkora hömennyiségnek csak ez végett távoznia . Tehát mint Kapocska is írja , ott lehet a szinkülönbségböl adódóan áramlás ami visszahüti a pufferokat is mint ok . Én biztosan elsöre leszigetelném egy kicsit komolyabban a pufferokat, majd megfigyelném , hogy mennyire csökkent a lehülés a mostanihoz képest . Ha nem sokkal , akkor biztosan van visszaáramlás is a dologban .

Üdv , Péter .

Előzmény: Zsistók (33727)
Zsistók Creative Commons License 2018.09.23 0 0 33730

Nagyon zöldfülű vagyok ebben a témában.jelenleg a puffer tartálynál lévő csapot lezártam,így nem megy a fütö testekbe melegvíz,csak a fürdő és a konyha .

Kapocska Creative Commons License 2018.09.23 0 0 33729

"gravitációs áramlás s fűtőtestek,bojler," kazán , nyitott tágulási.............

Előzmény: Kapocska (33728)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.22 0 0 33728

Az kb. 69.8kWh fogyás.

Az 5cm kevés és,hogy van e gravitációs áramlás s fűtőtestek,bojler, felé az kérdés.

Előzmény: Zsistók (33727)
Zsistók Creative Commons License 2018.09.22 0 0 33727

Sziasztok. Két 750 literes puffer tartály van a kazánra kötve,ami 5 cm üveggyapottal van szigetelve.Felfütöm (alsó és felsö hömérő is 80 fokot mutat).Másnapra még is lehül a víz 35-40 fokra,pedig csak fürdésre és mosogatásra használom.mi lehet az ok?

lala1961 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 33726

Üdv!  Akkor maradjunk annyiban, hogy nekem az szimpatikus, ha a kazánköri előremenő pipával fel van vive a pufi  tetejére, akkor egyből van itt is meleg ♨víz a lakás felé!: ) 

Előzmény: bnorci71 (33725)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 33725

miért kellene hidrováltónak beépíteni?

ha a csonk a tetejéből szív simán jó a 2T megoldás

és így a csonkokon a csapok is kezelhető magasságba kerülnek :)

illetve nálam a magasság is döntő tényező volt, de gondolom sokunknál nem 3m a pince belmagassága

Előzmény: lala1961 (33712)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 33724

Mit értesz félre? Bencsics Úr biztos tudja miként is kell megoldani !:)Vezérlés is fontos ,ez rutin feladat egy szakcégnek ,mint írtam a kéményed legyen jó,és száraz legyen a fád ! ! ! :-)

Előzmény: heabcd (33722)
heabcd Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33723

A csonk a pufi tetején. Itt lesz kivéve a melegvíz

heabcd Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33722

Félreértés, bár most sem értem. 

Előzmény: Kapocska (33721)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33721

"hidrováltó beépitését."

?

Előzmény: heabcd (33720)
heabcd Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33720

Kifejtenéd a hidrováltó beépitését. 

Mire való? 

Nekem mire kellene? 

heabcd Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33719
Előzmény: lala1961 (33705)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33718

ha jól gondolom a kazán méreteiből és adataiból a felület is nagyobb magasság különbség +210mm víztérfogat +5l és a fsg -2°C ezek a száraz adatok

Előzmény: lala1961 (33717)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33717

Üdv ! Azért  a pénzért csak kapsz valamit ,amit kiderítettem az hogy a töltőtere 60 dm3 -rel nagyobb ,amit nem és fontos, az a csöves hőcserélő felületének nagyságának a különbsége !:) Kb 1x-i 120eft a plusz ,ami nem mondom hogy kevés ,de ....

Ui : Ha valaki tud/talál a felületre adatot felírhatná ide ! 

Előzmény: bnorci71 (33716)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33716

nem akartam győzködni :)

ha figyeltél én eddig ha ilyenre adtam tanácsot mindig oda írtam kb mennyi fűtési idővel el számolni így mindenki el tudja dönteni az ő életrendjébe belefér-e hogy mondjuk 16-kor begyújt és még 11-kor esetleg lemegy a pincébe 4 hasábot rádobni a kazánra

Pajaci 

Ladan X28 1674€

Ladan X40 2085€

Előzmény: lala1961 (33714)
pajaci Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33715

Mennyiért adnak egy ilyet?

Előzmény: heabcd (33704)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33714

Üdv ! De igaz nem akarjuk meggyőzni olvtársunkat ,hogy elég egy kisebb kazán egy ekkora beruházásnál ?:) Nem tudom mekkora lehet a különbség forintba a kisebb és a nagyobb teljesítményű kazán között,de szerintem jól döntött !:)

Előzmény: bnorci71 (33713)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33713

a 2,2-es pufit a Vigas 25 fűti és nem érzem, hogy főállású fűtő lennék max napi 3 kazán látogatás. Ha jól számolom 50dt 40Kw-al 4 óra elméleti idő

lala1961 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 33712

Üdv ! De  a Te esetedben is a "méret" a lényeg ,mert ekkora pufferhez legalább ekkora kazán is kell,mert különben felcsaphatsz főállású kazánfűtőnek !:)Mint már írtam, ha jó lesz a kéményed, és száraz a fád, nagyon jó komfortot fogsz tudni produkálni a fatüzelés ellenére !:)

Ui: Ha javasolhatom 4 csőves (hidrováltó: 2db cső kazánkör,2db cső lakáskör)módon kösd be a rendszered,úgy hogy a lakáskör előremenőjét a pufid tetején vedd ki ,a max. térfogat kihasználása véget !:-)

Előzmény: heabcd (33711)
heabcd Creative Commons License 2018.09.20 0 0 33711

Itt azt olvastam, hogy nincs összefüggés a kazán mérete és a fűtési idény alatt elfogyasztott fa között :)

Előzmény: lala1961 (33709)
heabcd Creative Commons License 2018.09.20 0 0 33710

szia

Fával fogok tüzelni. Ehhez tudok hozzájutni.

Ez az első vásárolt kazánom. Egy régi házat újítunk fel, és eddig az ott lévő ősrégi kazánnal fűtöttünk.

Idén kezdtünk bele a korszerűsítésbe.

A hőleadókat majd csak jövőre tudjuk felújítani.

Előzmény: joevagyok68 (33708)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 33709

Üdv !"Klassz lesz ,mivel fogod "fűteni" !!?... a 2,7m3 -es pufit ??:-)

Ui: :D, aki ekkora pufit vesz egy 40-es fagáz kazánnal kombinálva , ott glédába kell álljon 2 évre való száraz fa !:-)

Előzmény: joevagyok68 (33708)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 33708

"Klassz lesz ,mivel fogod "fűteni" !!?...  a kazánt ?  :-)

Felétek menyibe kerül a fa ?

Eddig mivel fűtöttél ?

Előzmény: heabcd (33700)
heabcd Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33707

A kémény választás sem volt túl egyszerű :S

Előzmény: lala1961 (33705)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33706

ötlet > fejemből :)

miért 3? hatékonyabbnak gondolom

mert így szerintem már az első réteg is ver vissza meleget ergo a szigetelésnek kevesebbet kel fogni, ami abba bejut azt a második réteg próbálja ott tartani, amit mégse azt a harmadik réteg :)

de ennek semmi tudományos bizonyítható előnye nincs :)

a tetején pl csak 1 réteg van közvetlenül a tartályon

Előzmény: heabcd (33703)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33705

A leírások szerint az is jó választásnak tűnik, már csak egy jó kémény, és sok száraz fára lesz /van szükséged!: -) 

Előzmény: heabcd (33704)
heabcd Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33704

Ladan X40

Előzmény: lala1961 (33702)
heabcd Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33703

Az 5let a három réteg hőtükörről honnan? Mi a jelentősége, hogy 3 réteg v 1?

Azzal az 5Kw/24h-val kiegyeznék én is :)

Előzmény: bnorci71 (33701)
lala1961 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33702

Üdv ! Klassz lesz ,mivel fogod fűteni !!?:-)

bnorci71 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33701

Az enyémen is Rockwool a lazább mert a táblást azt mondta a tüzépes nem fogom tudni ráhajtani törni fog

20 cm az alábbi rétegrenddel

tetőre való hőtükör

10cm gyapot

hőtükör

gyapot

hőtükör

az eredmény ~5Kw/24h

ja a tetején minimum 15cm EPS az oldala felé ez elmegy 30cm-ig, mindez durván 25e-ből

a tetőfóliáért nem kellett pénzt adnom :)

heabcd Creative Commons License 2018.09.19 0 0 33700

Szia!

Igen masszívra sikerült az a lábacska, örökre terveztük :)

Ahány emberrel eddig beszéltem, az mind mást mondott a szigetelés vastagságára. "Mert hogy a gyári sincs több 10 cm-nél"

Nekem Rockwool multirock táblás kőzetgyapotom van

Névleges testsûrûség ρsm 28 kg·m–3

Deklarált hôvezetési tényezô λD 0,039 W·m–1·K–1

Ebből fogom min. 30 cm vastagon valahogy rárakni, és hőtükör foliával fedni. 

A csonkok 40 cm-esek, így az a max. amit rálehetne tenni, úgy hogy a golyóscsapok hozzáférhetőek maradhassanak.

Előzmény: bnorci71 (33699)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33699

mennyi és milyen szigetelést szánsz rá? látom a csövek szép hosszúak, hogy lehessen bőven rátenni.

Előzmény: heabcd (33693)
bnorci71 Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33698

klassz :)

az enyém kicsit rövidítve lett így csak 2200L,nekem az oldalán 4 hőmérő van illetve a legalján és a legtetején még 1-1 így összesen 6helyen van mérve

látom a lábat se bíztátok a véletlenre

heabcd Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33697

Köszönöm a tanácsot!

Igen, egy 1"-os van az alján.

Előzmény: pajaci (33695)
Kapocska Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33696

Szívesen!

(már megérte megszületni  :-) )

Előzmény: heabcd (33694)
pajaci Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33695

Látom megfogadtad az 5 hőmérős tanácsomat is. Az aljára tettél leeresztőcsonkot?

Előzmény: heabcd (33694)
heabcd Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33694

Sziaszotok!

Egy kis helyzet jelentés a készülő prímagázas pufferről:

Aki az előzményeket nem ismerné:

3m3-es prímagázos tartály volt.

Át lett csonkozva és a helyére állítva, lába felhegesztve.

kb. 650kg

2700l

125cm átmérő

275cm magas

5db 1/2" merülő hüvely

9db 1" csonk

3db 5/4" csonk

Kapocskának hálásan köszönöm az instrukciókat!

heabcd Creative Commons License 2018.09.18 0 0 33693

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!