Keresés

Részletes keresés

V63 033 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 244
Lehet, hogy már elküldtem a visszamailt, de lehet, hogy nem, mert xarakodik a citromail! Szólj, ha megkaptad!
Előzmény: vasutTOM (242)
V63 033 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 243
De a variálhatóság miatt ki lehetne kötni a szabványban, hogy a szimmetrikus vágánytengellyel épített kétvágányú modulokhoz a készítőnek kell egy csatlakozó (átmenő) elemet építeni! Csak így lehet forgatható minden kétvágányú modul.

Ez így már tetszene!
Előzmény: vasutTOM (242)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.22 0 0 242

Helló! Üdv közöttünk!

Van egy leveled a póstaládádban!

Így a kétvágányú modulok nem lehetnek kétoldalas modulok, ami szerintem nagy hátrány, hisz külön kéne jobbos ill. balos íveket készíteni!
Nem lehetne ezt valami kompromisszummal megoldani? (pl.: a kétvágányú modul közepétől a vágánytengelyek 23-23 mm-re vannyk, és csinálunk egynéhány átmenő modult, melyen az egyik vágyánytengelye középre jön)

Ez igaz. Az eredeti szabványban is így van. De azért módusítottunk annak idején rajta, hogy beépíthetők legyenek az egyvágányú rendszerbe is. De a variálhatóság miatt ki lehetne kötni a szabványban, hogy a szimmetrikus vágánytengellyel épített kétvágányú modulokhoz a készítőnek kell egy csatlakozó (átmenő) elemet építeni! Csak így lehet forgatható minden kétvágányú modul.

Előzmény: V63 033 (241)
V63 033 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 241
Üdvözlet!

Vojts Máté vagyok a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub tagja.
A topikot olvasgatva egyre több észrevétel körvonalazódott bennem (is), úgyhogy most le is írom az elsőt:

4.5 Nyíltvonalon, kétvágányú pályán a tengelytávolság 46mm. Az É-i vágány tengelye a csatlakozó felület közepén van.

Azért ezt még megfontolnám!
Így a kétvágányú modulok nem lehetnek kétoldalas modulok, ami szerintem nagy hátrány, hisz külön kéne jobbos ill. balos íveket készíteni!
Nem lehetne ezt valami kompromisszummal megoldani? (pl.: a kétvágányú modul közepétől a vágánytengelyek 23-23 mm-re vannyk, és csinálunk egynéhány átmenő modult, melyen az egyik vágyánytengelye középre jön)

Üdv
Előzmény: MDmot3001 (239)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.22 0 0 240

A szabvány módosítását a MAVOE közgyűlésének is el kell fogadni. (2007.02. hó)

Hol vannak a nagy modul építési tapasztalatokkal rendelkező MAVOE-s hozzászólók?

Bocs, de én személy szerint nem nekik akarom a a szabványt kidolgozni. Lehet, hogy ezért megorroltok rám. Mi dolgozunk, építgetünk, kisérletezgetünk és ők learatják a babérokat. A szabvány legyen kidolgozva, elfogadva és ha ők is akarnak, akkor csatlakoznak hozzá. Ne ők akarják felülbírálni a mi munkánkat. Ezt azért csináljuk, hogy a magyarországon modul építéssel foglalkozók részére legyen egy iránymutatás. Én nem NEM szabványt akarok kidolgozni. Az mások feladata. Ha az övék jobb lesz, akkor azt el fogom ismerni. De láthatólag ezért közülük senki nem tesz semmit.

Ez a személyes véleményem! 

Előzmény: MDmot3001 (239)
MDmot3001 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 239
Üdv Mindenkinek!

Oly sokat írtok, hogy mire nethez jutok órákon keresztül, csak olvasok, jegyzetelek.

A véleményem: 

Modul színvonala:

Szubjektív. Szabványban nem lehet meghatározni, mert sokkmindentől függ, Hogy milyen egy modul az csak készítője esztétikai érzékével van összefüggésben. Ugyanilyen szubjektív a zsűri döntései, biztos találkoztál már olyannal, aki nem fogadta el. Azt hiszem, hogy csak alapdolgokat JAVASOLHATUNK.

Felső vezeték:

A digithez semmi köze sincs, mint írtam, egy erősítő körzetében – ez lehet 20-30 m modul, két kisebb állomás – a digit jel és a táp az összes sínen meg van. 1993 szept.-i szabvány leírás – ez az első, Végvári, Rázga, Hosszu – 5.4 pontjában  benne van, a módosítások során kimaradt.

Árok:

A szabvány nem a csatlakozó felületnél beszél árokról, hanem nyíltvonalnál, állomási kijáratnál, bevágásban. A fent említett urak fordították magyarra, és ezt az egyszerű csatlakozó felöletet vették át.

Magasság:

Ennél a magasságnál 5-7 éves gyermek a modellt ugyan úgy látja, mint a töltés oldalból az igazit a nagyot. Ha engedik őket mennek a modellel egyűt és élvezik, hogy eltűnik, előbukkan. A sámlit jó ötletnek tartom, hogy megmaradjon akár letéti díjat is kérhetnénk érte. Anyagiakba az állomás előtt egy egyszerű dobogó vagy 20 db sámlival jár jobban a kiállító?

Más szabványhoz csatlakozás:

Decs NEM 906 H szerinti, készül két 50 cm-es modul melynek egyik oldala Zababov, FREMO szabvány és megyünk Szlovákiába kiállítani, vagy játszani 1300 mm magasan.

Ugyan így megoldható az EUROTRACK –hoz a csatlakozás kicsit hosszabb modullal a vágány elhúzás miatt. Aki más rendszerű modult épített és csatlakozni akar ehhez a rendszerhez, a fentiek alapján megteheti.

Vágány tengelytávolság:

Veresegyházán 46 mm-ben állapodtunk meg a nyíltvonali tengelytávolságban.  A NEM112-es szabvány az űrszelvény bővítésénél 4-4 mm ír elő 1000 mm-es ívnél, így a két űrszelvény között 5 mm biztonsági sáv marad.

Váltók ívek:

A szabvány alkotók nem a váltók ellenívére gondoltak, hanem a nyíltvonali, esetleg állomási ívekre.  

2.1-es sín:

Nem nyugodtam bele, hogy a régi kocsikat nem tudom használni. Jelentem 11 teherkocsimból egy vár kerékcserére, 4 az „Északiban” új kerékpárokat kapott, 6 szerelvényben „Celldömölkön” járt kerék esztergánJ. A 10 kocsi futópróbája kitűnőre sikerült. A Piko kerék nyomkarimájából 0,3 mm-t kell leköszörülni. Egyes Piko és Fuggert fém kerekek ahogy vannak úgy használhatók. A Fuggert műagyag kerékről majd később beszámolok.

A szabvány módosítását a MAVOE közgyűlésének is el kell fogadni. (2007.02. hó)

A rézgaras 237-es hozzászólásáig röviden ez a véleményem.

Az eddigi hozzászólások alapján összeállítottam a MGYAR SZABVÁNY-t, úgy érzem minden benne van. Legyetek szívesek VÉLEMÉNYEZNI.

Üdv.  Mdmot3001 (SzVK)

MAGYAR SZABVÁNY  

„H0”méretarányú modul terepasztal építéséhez NEM 906H  

1. BEVEZETÉS:

A modulterepasztalok problémamentes összekapcsolása és együttes üzemeltetése érdekében készült e szabály gyűjtemény, A kötelező szabvány betartása nélkülözhetetlen a fenti célok érdekében.

2. A MODUL:

2. 1.  A modul: csavarodás-mentes, élére állított faanyagból készült keret. Rajta részletesen, elkészített terepasztal részlet látható. Alakja lehet egyenes, és íves (15°,30°, 45°, 60°). Fajtái: vonali modulok (amelyek csak nyíltvonalat tartalmaznak) és üzemi modulok (amelyek állomásokat, elágazásokat vagy azok részegységeit tartalmazzák).                                             A csatlakozó felület alakja, mérete, az összekötésre használt elemek, a villamos csatlakozók, és a vasúti pálya helye szabványosított.

Általában a modul egyik oldalán csak a kezelőszemélyzet tartózkodik, ezt északi oldalnak, a másik oldalon csak a látogató közönség, ezt déli oldalnak nevezzük. Ha ezek az oldalak felcserélhetők, a modult "kétoldalas modulnak” nevezzük. A vasúti pálya sínszálait is (kétvágányú pálya esetén a vágányokat is) ezen elv szerint különböztetjük meg. A modulok csatlakozó felületén „É” és „D” betű jelölést kell alkalmazni. Gyakorlati okokból az íves vonali-, és elágazást, deltavágányt, fordító hurkot tartalmazó üzemi modulokat kétoldalasra (a látogató "Dél" és a kezelő "Észak" oldalakat felcserélhetőre) kell készíteni. Ezt a lehetőséget a modulon alkalmazott "É/D" - "D/É" jelöléssel kell feltüntetni. A megfordítható moduloknak villamosan is fordíthatónak kell lennie.

2.2   A modul szabványos csatlakozó felületének méretezett rajza:

Csatlakozó felület

2.3         A csatlakozó felület felső élének a padlószinttől 1000 mm-re kell lennie, tehát sík terepet kell építeni A sínkorona magassága a töltéssel együtt 10 mm legyen a csatlakozó felület felső élétől. (l. 2.2 pont rajza.)

2.4         A sínszálak a modul végéig érjenek annak tengelyében, és a csatlakozó felületre merőlegesek legyenek.

2.5         A csatlakozó modulok egymáshoz rögzítését a 2.2 pont szerinti méretekkel készült 10mm ø-jű furatokon keresztül kell megoldani, csavarozással.

2.6         1m –es, vagy rövidebb moduloknak egy pár, 1m-esnél hosszabb moduloknak két pár lábat kell készíteni. A lábak állíthatósága + - 30 mm kell legyen.

3. A MINTAKÉP:

3.1    A modellezett vasút (vasutak) megnevezése, korszaka:

A modulokon a magyar vasút témaköréből választott állomás, vasút üzemi berendezés, vagy nyíltvonali részletet modellezzünk. A fantázia szerint készült elemeken is törekedni kell a magyar vasúti jelleg megtartására. A korszak pedig az utóbbi 40 év, ahol egyaránt közlekedhetnének gőz-, dízel- és villamos mozdonyok.

4. A MODELL ÉS MODELLÜZEM:

4.1   Az alkalmazott méretarány:   1:87

A pálya nyomtáva:      16,5 mm

4.2   Az űrszelvény (egyenes és íves pályán), és alagútszelvény méretezett rajzai:

NEM102-103 szabványok szerint.

Villamos ürszelvény

4.3         Az ajánlott legkisebb alkalmazható ívsugár takart részeken – pl. alagút, vontatási telep, iparvágány – 600 mm, a látható részeken 1000 mm.

4.4         Az állomási vágányok tengelytávolság 57 mm.

4.5         Nyíltvonalon, kétvágányú pályán a tengelytávolság 46mm. Az É-i vágány tengelye a csatlakozó felület közepén van.

4.6         Az állomási fővágány minimális hasznos (határtól – határig) hossza 2000 mm.

4.7         A bejárati jelzők szakaszainak minimum 35 cm hosszúnak kell lennie.

4.8         A felső vezeték oszlopát a csatlakozó felülettől 125mm-re kell elhelyezni.

5 Villamosság:

5.1         A modulokon érintésvédelmi szempontok alapján csak egyenfeszültség használható!

5.2         Szakaszolások mindig a déli sínszálon vannak.

5.3         Minden tartozékot ­– jelzőt, világítást, váltót, – a negatív pólushoz kapcsolóval kössünk, közös pont a pozitív.

5.4         Az állomási és vontatási telep, iparvágány, nyílt vonal vágányaira, vágány szakaszaira a táp vezetéknek minimum 0.5 mm² keresztmetszetűnek kell lennie. A táp vezeték a modulon menjen végig és minden vágány szakaszra egy helyen a sínre kell kötni.

5.5         Az állomási és vontatási telep, nyílt vonali modulok minden csatlakozási felületénél 20cm hosszú banándugóval ellátott vezeték kell, az „É”-i oldalon fekete( közös), a „D”-i oldalon piros színnel (a banándugók is azonos színűek) a sínszálak táplálására.

5.6         Pálya elágazás, delta vágány, nyíltvonali sorompó, jelző táplálására, vezérlésére, két megoldás lehet:

1.       Saját áramforrás, legközelebbi állomásról külön kábelen vezérlés

2.       A legközelebbi állomásról külön kábelen tápellátás és vezérlés.  

5.7         Két állomás közötti nyílt vonalat mind két állomásról lehet táplálni. A kapcsoló pultról az engedélyező kacsolóval lehet a másik állomás tápját a nyílt vonalra kapcsolni.

Engedélyeztetés

Ajánlások:

Modul terepasztal építéséhez.

1.      Járművek:

Ajánlott modulokon magyar vasúti járműveket, illetve a magyar vasúton is közlekedő külföldi járműveket kell közlekedtetni. Ez alól kivétel a nemzetközi kiállítások.

A járművek vonószerkezetét mindig a kiállítás szervezője határozza meg.

2.      Pálya:

Az ajánlott vágányanyag a PIKO A-Gleis, ROCO, vagy egyéb 2,5 mm-es, esetleg a ROCO, Tillig ELIT     2,1 mm-es magasságú profilsínje.

Váltónál még elfogadható a jó minőségű 15º, de ajánlott a 9-10º.

Mivel a német szabvány sem tartalmaz a csatlakozó felületen árkot így azt nem kell kialakítani, az állomási kijáratnál, nyílt vonalnál ha eredetiben is van akkor ajánlott.

3.      Kivitel:

Ajánlott kiállításon bemutatásra,hogy a vágányzat, a villamos csatlakozások, az épületek, és egységes fűszőnyeg készüljön el.

2006-10-21

vasutTOM Creative Commons License 2006.10.21 0 0 238

Nekem tetszik. Lehet talán itt-ott egy kicsit csiszolni, de az arányai szerintem jók. Nagy vonalakban az van benne, aminek egy szabványban benne kell lenni.

Hát éppen ezen csiszolgatásokat várom! Szerintem is kezd kőrvonalazódni egy jó szabvány.

Előzmény: rezgaras (233)
rezgaras Creative Commons License 2006.10.21 0 0 237
Wolf27 írta:

> kell fogalmazni, hol milyen szabályozásra gondolok....

Na, nekiestem, és egy táblázatkezelôvel (NEM Excel!!! :-)))) kiszámoltam H0 nagyságra a kitérô geometriát. Azt, hogy milyen _szívdarab-szöghöz_ milyen ívsugár tartozik.

Íme:

8 fok - 1695mm
9 fok - 1340mm
10fok - 1086mm
11 fok - 898mm
12fok - 755mm
14fok - 555mm
15fok - 484mm
16fok - 426mm
18fok - 337mm
20fok - 274mm
22fok - 226mm

Ez persze csak akkor igaz, ha a váltó íve a kezdettôl fogva - tehát a csúcssín legvégétôl kezdve - egyenletes sugarú. Ha a csúcssín vége, ahogy szokásos, egy kicsit kiegyenesedik ("átmeneti" görbe), akkor az adott szívdarab-szögekhez természetesen kisebb minimális sugár tartozik (hiszen amit a csúcssín ívben "elhanyagolt", azt utána "be kell hozni", hogy a szög meglegyen).

Azt is hozzátenném még egyszer, hogy itt a _szívdarab_ szögérôl van szó, nem a váltó kitérési szögérôl!. A modern európai váltóknál az ív folytatodik a szívdarab után is (az amerikai gyakorlat az, hogy a váltó a szívdarab után egyenes), tehát a váltónak magának a szöge lehet nagyobb, mint a szívdarab szöge (az amerikai váltóknál a váltó szöge megegyezik a szívdarab szögével!). Csakhogy a váltó szöge nem jellemzô semmire, mert hiszen az annyival nagyobb a szívdarab szögénél, amennyivel hosszabb a váltó a szívdarab mögött. Pl. extrém esetben lehet 11/22 fokos váltót készíteni, de ennek a szívdarabja nagyjából középen lesz! :-)))
Előzmény: Wolf27 (235)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.21 0 0 236

Most, hogy igy visszaolvastam egy alapvető tévedésre hivnám fel a figyelmet.

Nem a MAVOE változtatott a Modulszabványon, hanem a legutóbbi klubkonferencián résztvevő 3 modulozással foglalkozó klub.(SzVK, Szegedi klub és a LÁVA) Arról a MAVOE nem (vagy csak egy kicsit) tehet, hogy csak ennyien jöttek el. Amúgy se lettek nagy változások véghezvive, csak egy-két apróság, mert olyanokkal kellett vitáznunk akiknek tényleg semmi köze nem volt és van a modulépitéshez.

Üdv:

Wolf27 (SzVK)

Wolf27 Creative Commons License 2006.10.21 0 0 235

Jogos!

Igazad van, ezt még meg kellfogalmazni, hol milyen szabályozásra gondolok....

Külön venném a váltókat, ahol a kitérési szög határozná meg az alkalmazhatóságot, itt a hozzá tartozó ellenív is ebből adódik, valamint külön a többi ívet, ahol az ívsugár minimuma lenne a mérvadó.

De ezt még széen meg kell fogalmaznom, hogy minden kitételnek megfelelő legyen.

Üdv!

Előzmény: rezgaras (232)
modul Creative Commons License 2006.10.21 0 0 234

Szia!

A szabvány csak az egyvágányú vonalra lesz érvényes? Ha nem, akkor szerintem a kétvágányú vonalhoz tartozó csatlakozó felületet is meg kellene határozni, és a villamos csatlakozásoknál is szükséges a második vágány táplálása.

A digitális üzemet elvetettétek?

Üdv, Gyula

Előzmény: vasutTOM (214)
rezgaras Creative Commons License 2006.10.20 0 0 233
vasutTOM írta:

> Ez jött ki belőle:

Nekem tetszik. Lehet talán itt-ott egy kicsit csiszolni, de az arányai szerintem jók. Nagy vonalakban az van benne, aminek egy szabványban benne kell lenni.
rezgaras Creative Commons License 2006.10.20 0 0 232
Wolf27 írta:

> Szegecsszámláló kollégával éppen ezért tartunk ki a szigorúan a minimum 1000mm-es ívek mellett.

Lehet egyáltalán 1000mm-es minimális ívsugárral 15 fokos váltót találni? Szerintem ez geometriai képtelenség. (de nem ellenôriztem...)

Mint említettem volt, a Tillig 11/15 fokos váltója (tehát a szívdarab 11 fokos, a váltó vége - mivel az ív folytatódik a szívdarab után is - 15 fokos) 700mm ívsugarú. Ebbôl nekem az következik, hogy nem lehet 15 fokos váltót ennél nagyobb ívsugárra készíteni.

Ebbôl megintcsak az következik, hogyha elôírod a szigorúan minimum 1000mm-es ívsugarat, akkor olyan váltót is kell elôírnod, aminek az ívsugara ennél nagyobb. Ha emlékezetem nem csal, a 9 fokos már ilyen.
Előzmény: Wolf27 (219)
HarciSün Creative Commons License 2006.10.20 0 0 231

Ezt a topic-ot már végigolvastam - olvastam a készülődést/vitát... akkor kiváncsian várom a TT-s változatot...

Sok sikert!

Előzmény: vasutTOM (230)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.20 0 0 230

Ja és elfelejtettem, hogy egy barátommal most kezdünk hozzá nagyobb számú TT-s modul építésének. A hatvani klub tagjainak van már TT-s modulja.

Előzmény: vasutTOM (229)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.20 0 0 229

Magánemberként kérdezném hogy TT-ben is van-e hasonló szabvány vagy ott milyen méretek a mérvadóak? (Egyáltalán vannak TT-s modulok?)

Igen létezik TT szabvány is! De ez is fiatalításra szorul mint a H0-s. Most próbáljuk a H0-s szabványt egy kicsit korszerűsíteni. Majd ennek a mintájára készűl el TT- változat is. Itt természetesen az irányelvekre gondolok. Ha készen lesz, akkor itt olvasható lesz!

Előzmény: HarciSün (227)
RhB Creative Commons License 2006.10.20 0 0 228
Én is úgy gondoltam, hogy a vonatok által üzemszerűen használt váltók (elágazás, vonat keresztezés) max. 12°-os (azt hiszem, a PECO-nak van ilyen), vagy ennél kisebb szögű (pl. 10°-os ROCO), a 15° legfeljebb tároló vágánynál, raktári vágánynál, ipartelepen vagy vontatási telepen javasolt.
Előzmény: Wolf27 (225)
HarciSün Creative Commons License 2006.10.20 0 0 227
Magánemberként kérdezném hogy TT-ben is van-e hasonló szabvány vagy ott milyen méretek a mérvadóak? (Egyáltalán vannak TT-s modulok?)
Előzmény: vasutTOM (223)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 226

Rendben, bocsi kicsit fáradt vagyok, ma már nem ugatok többet bele, csak ezt:

A korszak pedig az utóbbi 40 év, ahol egyaránt közlekedhetnének gőz-, dízel- és villamos mozdonyok.

Itt a negyven év jó ötlet, de a villamos mozdonyokat csak villamosított(iletve imitált) vonalrészeken engedném, főleg, ha van elég diesel mozdony.

Üdv!

Előzmény: vasutTOM (221)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 225

max 15°, deinkább nagyobb

max15°, de inkább kisebb szögű, nagyobb ívsugarú

így pontos

Előzmény: Wolf27 (224)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 224

Az én véleményem?

2.) max 15°, deinkább nagyobb

3.) eddig nem nagyon tudok nyiltvonali fénysorompóról, de ha épül lehet helyi is a tápellátása vagy lengőkábeles 16V-os

Előzmény: RhB (220)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.20 0 0 223

A javított pontok:

4.3 Vágányanyag, váltók:

Az ajánlott vágányanyag 2,5mm, vagy 2,1 mm magasságú profilsín.

A váltók az ajánlott sínanyag váltói kézi vagy elektromos működtetéssel.

A váltók maximum 15 fokosak lehetnek.

4.4 Ívek (alkalmazható legkisebb és általános), ellenívek:

Az ajánlott legkisebb alkalmazható ívsugár takart részeken – pl. alagút – 600 mm, a látható részeken 1000 mm. Vasútüzemi berendezéseknél (fűtőház, iparvágány stb.) lehet ennél kisebb is.

5.2 Vezetékek, csatlakozók:

(Azt hogy hogyan és mivel, még nyitott. Javasolom a banándugós megoldást!)

A modulok összeállításakor a csatlakozó vezetékeket a modulok végén kivágott Ø70 mm-s furatokon kell átvezetni.

A tartozékokhoz vezérlőpultonként 1 darab kb. 5-10m hosszú mindkét végén csatlakozókkal ellátott dupla vezeték, minek egyik szálát jelölni kell.

Előzmény: vasutTOM (222)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.20 0 0 222

Ki kellene egészíteni, hogy ez a vonali ill. állomási átmenő vágányra vonatkozik, szerintem iparvágánynál vagy vontatási telepen megengedhető lenne kisebb ívsugár is.

Igazad van! Jó ötlet! Feljegyeztem!

Kimaradt a kitérők szögének meghatározása. Az előbb említett helyeken nagyobb szögű kitérők is lehetségesek, de nyilván max. 15 fokos.

Ez is igaz! Pótoltam!

Szerintem ekkor is át kell tudni vezetni a 16V-os kábelt további modulok számára. Lehet, hogy a sorompó a következőn van...

Ez az eredeti szabványban benne van. Ebből véletlenül kihagytam. Pótpltam!

Előzmény: RhB (215)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.20 0 0 221

Ajánlom figyelmedbe az utolsó mondatot!!!!

"Ehhez még mi kell? Mi legyen vastagbetűsek, mik legyenek vékony betűsek és mik legyenek dölt betűsek?"

Előzmény: Wolf27 (216)
RhB Creative Commons License 2006.10.20 0 0 220
És a 215-ös hsz.-emben a 2) és 3) pontról mi a vélemény?
Előzmény: Wolf27 (219)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 219

Semmi gond, hogy hozzászólsz, de a leírtak még (reményeim szerint) nem a végleges formájukban olvashatók. A modul azért modul, hogy egy hagyományos terepasztal paramétereinél, azért jobban hasonlítson az igazi üzemre. Persze így is sok kompromisszum van.

Például Szegecsszámláló kollégával éppen ezért tartunk ki a szigorúan a minimum 1000mm-es ívek mellett.

Üdv!

Előzmény: RhB (218)
RhB Creative Commons License 2006.10.20 0 0 218
1) benne van, hogy az 1000mm csak AJÁNLÁS, 2) én is min 600mm-re gondoltam, 3) bocsánat, hogy beleszóltam, igérem, többé nem teszem...
Előzmény: Wolf27 (217)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 217

szerintem iparvágánynál vagy vontatási telepen megengedhető lenne kisebb ívsugár is.

Szerintem 100mm!!!

El kellene végre dönteni, hogy 2m x 1m-es helységbe építünk asztalt vagy modult vasútüzemmel!

Előzmény: RhB (215)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 216
Ez a végleges?
RhB Creative Commons License 2006.10.20 0 0 215

Egy-két észrevétel laikusként és kívülállóként:

1)

Az ajánlott legkisebb alkalmazható ívsugár takart részeken – pl. alagút – 600 mm, a látható részeken 1000 mm.

Ki kellene egészíteni, hogy ez a vonali ill. állomási átmenő vágányra vonatkozik, szerintem iparvágánynál vagy vontatási telepen megengedhető lenne kisebb ívsugár is.

2) Kimaradt a kitérők szögének meghatározása. Az előbb említett helyeken nagyobb szögű kitérők is lehetségesek, de nyilván max. 15 fokos.

3)

A nyíltvonali moduloknál csak a pálya betáplálási csatlakozási pontokat kell kiépíteni. A 16V-os csatlakozási pont csak abban az esetben kell, ha a modulon tartozék van. (térvilágítás, sorompó, stb.)

Szerintem ekkor is át kell tudni vezetni a 16V-os kábelt további modulok számára. Lehet, hogy a sorompó a következőn van...

Most hirtelen ennyi...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!