www.ptgui.com, 79 EUR. Ha a programra nem akarsz pénzt költeni, akkor a hugin (hugin.sourceforge.net) a barátod, ingyenes, és mindent tud, amire szükséged van.
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok a panoráma fotózásban, olyannyira, hogy még bele sem kezdtem. A kérdésem az volna felétek, hogy melyik az az optika (nikkon)mely erre a legalkalmasabb. Milyen szoftvert ajánlatos beszereznem? Bármilyen tanácsot örömmel várok. Előre is köszönöm!
Szia!
Ha az egyenderékszögű képet egymás mellé helyezed kétszer, akkor kivághatsz belőle egy tetszőlegeset. Persze tartva a 2:1 arányt. (Ezt IrfanView programmal a legegyszerűbb elkészíteni.)
illesztési hiba van az asztal másik oldalán is,de esküszöm,hogy ezeket már egyszer kijavítottam. az az érdekes,hogy a kiterített képen ugyanezek a hibák már nem is látszanak,de amikor elkészítem a movot,akkor újra visszatérnek. nem hülyéskedek,ez már régebben is előfordult többször. mitől lehet ez ???
Jó a QT, A Pano2VR és a Pano2QTVR is képes előállítani megfelelően, mindkettőben van hotspot szerkesztő is, ami jól és könnyen használható (Legalábbis gondolom, mert miért rontották volna el a Pano2VR-ben, amit már a Pano2QTVR-ben jól megcsináltak). Ha engedélyezed a hotspotok szerkesztését, bejön a kép, amire rá tudod rajzolni a maszkot, és ezt fel tudod paraméterezni. Simán megadhatsz URL-t vagy a behívandó másik QT .MOV-ot. Először úgy hozd létre, hogy a .MOV-ot linkeld és a target = myself legyen, mert ebben az esetben az új kép egyszerűen a meghívó helyére töltődik be, és ha csak közvetlen a .MOV-ra hivatkozol, akkor a gépeden és webes oldalról is menni fog, ha a .MOV-ok elérési útja azonos. A többi lehetőséggel csak utána kísérletezz. A PTViewer verzió ez alapján viszonylag könnyen elkészíthető, mert ugyan a Pano2QTVR-ből mentett hotspot layer nem felel meg közvetlenül a PTViewer-nek, de elég könnyen átalakítható, a PTViewer egyéb paramétereivel kicsit nehezebb megküzdeni, de pl. weben egy PHP scripttel elég jól automatizálható.
húú, ez még nem teljesen tiszta.. Akkkor röviden mit javasolsz (milyen progit/progikat) ha szeretnék hotspotos pano-t csinálni? Ha PTGuiban megcsinálom a panot, akkor a képet kell másik progival feldolgozni, vagy egy movot csináljak vmivel (vagyis kész panot) és akkor tudom a többit?
A hotspotok kezelése erősen függ a megjelenítő programtól. A QT tud jelenleg talán a legtöbb félét, pontra, területre, maszkra, beágyazással (egy .MOV-ban több kép), linkkel stb. A PTViewer is tud akár maszkos hotspotot is, de a Pano2QTVR pl. nem készíti el hozzá a maszkokat, a PanoVR2-t még nem próbáltam. Az "összefűzés" függ a tárolási környezettől is, mert ami működik a vinyódon, az weblapon már lehet, hogy nem és viszont (pl. JavaScript, hivatkozások szintaxisa és egyebek miatt).
Bocsi, de ez miért kritérium? Ha rossz a RAW konverzió, akkor nem ér semmit a kép. A teljes munkafolyamatot lefedni próbáló programokból vagy csak minden átlagos vagy gyenge, vagy több fontos dolog úgy is kimarad, vagy megfizethetetlen és még mindig kevesebbet tud, mint pár jól összeválogatott ingyenes és olcsó cucc... A RAW konvertálás szerintem úgy nagyjából a legutolsó az elvárási listán.
Néha használok, de a programban létrehozott hotspotot csak a QT képes megjeleníteni, ha deval alatt akarod, akkor azt picit programozni kell, lásd a weblapjukat a részletekért..