Franciscus Römisch 1789-es tállyai térképének címfeliratán van egy kép a várról. Mivel még a XIX. század elején is írnak falmaradványokról, valószínű, hogy ez Tállya várának hiteles képe.
Mivel a tállyai várat az 1537-es ostrom után lerombolták és sorsára hagyták, kiesett a törökkori hadjáratok sorából. Így nem kerülhetett a nyugat-európai könyvek és röplapok oldalára más magyarországi várakhoz hasonlóan szépen elkészített metszetekkel illusztrálva.
Maradványait 1650-ben tovább fogyasztották, a faluban emelve köveiből gazdasági épületeket.
De azért ne adjuk fel, hiszen az alapfalakból maradni kellett valaminek!
Köszönöm az élménybeszámolót. Kíváncsivá tettél az Angyalvárra, így rákerestem a NET-en. Természetesen, a Topik fősodrához híven, elsősorban a védelmi berendezkedésre fókuszálva.
Története dióhéjban: időszámításunk szerint 135 és 139 között építették fel Hadrianus római császár síremlékeként az ókori mauzóleumok mintájára. Eredeti alakjában egy hatalmas négyzet alakú alapzaton kör formájú építmény volt, belsejében a sírkamrával. A későbbiekben belefoglalták a Rómát övező városfal rendszerébe. Legismertebb ostromát 1527-ben szenvedte el, amikor az Örök Várost feldúló V. Károly német-római császár garázda zsoldosai vették ostrom alá. A pápák menedékvára évszázadokig, akiknek szolgálatában álló hadmérnökök igyekeztek a legmodernebb harcászati elveiknek megfelelően kiépíteni. Így előbb négysarokbástyás külsővárat, majd azt övező új-olaszbástyás erődfallal vették körbe. Használták még börtönként, majd katonai laktanyául, hogy napjainkban múzeumi létesítményként tárt kapuval fogadja a nagyvilágból érkező milliónyi látogatóját.
Lám, máris újat tudtam meg, köszönet érte! Ha kipihented a pihenést, szívesen vennék némi (fényképes) beszámolót, mert Róma nekem is igencsak kívánatos célpont. Majd egyszer... :-)
Akár mondhatjuk ezt is, mert a bazilika "3 az egyben" látványosság. A középkori rész alatt van ugyanis a Nagy Konstantin korából való ősi bazilika, lejjebb pedig egy Mithrász-szentély, sőt a legalsó rétegben egy római lakóház romjai is megtekinthetőek.
Mi pedig Neked köszönjük a sok hozzászólást (majdnem az egyharmada a Tiéd)!
"Felszólításodra" röviden írok idei első túránkról:
Szombaton Nagyvázsonyban és környékén jártunk, érdekes volt látni, amint a máskor oly nyüzsgő vár (és a település) "téli álmát" alussza... A közelben lévő pálos kolostorrom mindig lenyűgöz (méreteivel és szépségével). A kék jelzésen a vártól távolodva egy régebben nem feltárt rom is található: ez a Szt. Ilona-templom. Annyit találtam róla az interneten, hogy 12-13. sz.-i, román stílusban épült kis egyház volt. Megnéztük a Nemesleányfalu közelében, egy temető közepén álló Szt. Jakab templomromot is, melyet egy növény alaposan benőtt. Sajnos csak kívülről láttuk a Szt. István templomot, amely egy románkori templom helyén (alapjain?) épült a 15. sz. végén.
Az óévet ott búcsúztattam és a kedvező idő azt is lehetővé tette, hogy pár nevezetességet meglátogassak. Az Angyalvárba nem mentem be, de a Teverén átívelő hídról azért készítettem pár felvételt róla. Róma annyi látnivalót rejt, hogy indokolt prioritásokat felállítani az egyes nevezetességek kapcsán. Nekem most a Colosseum, a Vatikán, a Forum Romanum, a Trevi-kút, a tengerpart és még jó pár templom, különösképpen a San Clemente bazilika most érdekesebb volt számomra, mint a San Clemente bazilika . Mondjuk a Colosseum kapcsán azt olvastam az egyik tájékoztató, hogy volt olyan időszak a középkorban, amikor a Róma környéki kiskirályok várként használták azt.
30.000! Szép mennyiség, jelzi a topik aktivitását. Csak így tovább! Azt mondjuk sajnálom, hogy az óévben nem jött össze ez a szám pedig szurkoltam érte, ha már a hozzászólások gyarapítására nem volt módom.
Az új évi jó kívánságokhoz én is csatlakoznék, Boldog és (Váras)élmenyekben Gazdag Új Évet minden aktív fórumozónak és persze azoknak is, akik egyenlőre "csak" olvassák a topikot! Remélem, hogy 2010-ben is sok élményt oszthatunk meg egymással, ami várakkal, vagy bármely olyan témával kapcsolatos, amelyek a topikban meg szoktak jelenni.
Végezetül linkelnék egy tegnap készült felvételt a római Angyalvárról.
Pedig a magyarázat nagyon kézenfekvő, anno volt elég jobbágy vagy ki tudja mi volt a nevük akik a szükséges javításokat el tudták végezni és talán azt se felejtsétek el, hogy ott voltak a palánkok amik hasonlóan mint most a fák többek között a földművek erősítését is szolgálták. Egy kis falu is volt a közelben de ezek már nyomtalanúl eltüntek.
A lakott területektől távoli, és mint pld. a Böre-vár esetében is csak egy keskeny gerincről megközelíthető helyet ugyan ki tudna megóvni? Ez egy 0.67 hektáros terület , vagyis jó nagy.
Ennél a várnál azért omlott le az É-i oldal mert ott egy nyiladék van pontosan szemben vele és a kitermelt fák nyiladékában pontosan itt éri az időjárás "támadása" a földműveket.
A közelmultban a területileg illetékes Nemzeti Park munkatársai felmérték a helyszíneket , a Somogyi-dombság területén sok földvár van és sajnos minél közelebb van településhez vagy mezőgazdaságilag művelt területhez annál kevésbé jó az állapotuk.
Megnézhetnétek ezeket az erősségeket közelről is , szívesen elvezetek bárkit a Kási-vár, vagy a Böre-vár megnézésére.
Ez utóbbit pld. 2010. január 10.-én ismét felkeressük Ságvárról indúlva! Gyertek!
Engem bizony elbűvöltek - írtam ezt már több helyütt a topikon - azok a várak, melyeket így őriztek meg, mint 29993-as hozzászólásban N. Várbarát bemutatta. Földvárat nem láttam így "élőben" ,de mindenféle televíziós adásban lehet látni óriási méretű földvárakat Nyugaton is, ahol nincs erdő. Gondoljuk meg: anno sem voltak ott fák, tisztán védelmi okból, melyet még magyarázni sem kell.
Ha akkor "megállt a lábán" a földvár erdő nélkül, akkor nem ördögtől való gondolat most sem eltávolítani a fákat - más kérdés, hogy előzetes statikai vizsgálat mindenképp indokolt.