Köszönöm. Működik amit szerettem volna. A 3x4-es padról beolvasok egy billentyűt és azt a hétszegmenses kijelzi. Ez alapja lesz egy mozdony fordítókorongnak. A következő rész a léptetőmotor meghajtása lesz.
Ez egy lábba bezavarhat, de a többibe nem. Pislogni fog neki kegyetlenül és/vagy nem fog rendesen menni a Monitor, de a többire akkor sem lesz hatással.
Én kezdetnek javasolnék egy filléres shift-registert, mondjuk egy SN74HC595. A megjelenítést ezzel összehasonlíthatatlanul leegyszerűsíted.
A megoldás az if() rész alatt van elrejtve, nevezetesen pont előtte a key változót 'char' típusú változóként definiáltad, utána viszont a switch részben már mint sima 'unsigned int' változóként hasonlítod össze. Próbáld meg úgy, hogy a case után a számokat ' ' jelek közé teszed!
Nem tudom, mi lesz a projekt, egyáltalán van-e terved, vagy csak teljesen kezdőként mennél bele. A Leonardo nagyjából egyetlen „előnye”, hogy az USB-n egyből magát a mikrokontrollert látod (ez erős túlzás műszakilag, de nagyjából erről van szó), míg általában a többi Arduinora az jellemző, hogy a mikrokontroller és az USB között van egy soros--usb átalakító. Ennek kezdőként nagyon nem fogod hasznát látni.
Ha nulláról indulsz, akkor (szerintem) Nano, 328. Kínából iszonyú olcsó (2-5 dollár attól függően, hogy mit fogsz ki). Ugyanazt tudja, mint az Uno, közvetlenül rárakhatod a próbapanelre, később nagyon egyszerűen lehet belőle üzembiztos (forrasztott) protót csinálni úgy, hogy ettől még egyszerűen cserélhető/fejleszthető marad, nem utolsó sorban baromi picike. Hátránya, hogy semmilyen shield-et nem tudsz rárakni. Ha ez fontos (szerintem az ilyen panelek zöme csak nagyon kis mértékben javítja a fejlesztés hatékonyságát, ha egyáltalán), akkor inkább Mega (milliárd ki- és bemenet, jóval több memória, bár maga a kontroller ugyanakkora órajellel ketyeg).
Kb. ennyi.
Ha most kezdeném, valószínűleg nem az Arduino mellett döntenék, hanem kevéssel több pénzért mbed (maga a panel jóval olcsóbb, mint a gyári Arduino [bocsánat, Genuino], de a kiegészítők messze nem szerezhetők be annyira könnyen és olcsón, mint az Arduinóhoz, ráadásul az eltérő jelszint miatt sok olyan eszköz, ami Arduino környezetben vígan megy, itt illesztést kíván -- pl. MAX7221). De ez kicsit túlmutat a kérdésen.
Ha serial monitort használsz, a 0, 1 pineket nem használhatod outputként, mert összevesznek, mivel azok a serial "0" portjai. (A panelra is fel van rajzolva). Ezzel én is szívtam rendesen, míg oszcilloszkóppal rá nem néztem a lábakra.
A 3×4-es billentyűzetről bevitt számot akarom megjeleníteni egy hétszegmenses kijelzőn. Külön-külön minden működik. Billentyűről beolvasott érték megjelenik a serialmonitoron, egy változót léptetve 0-tól 9-ig pedig működteti a kijelzőt. A kettő összefűzése nem hozza az eredményt. Hogyan tudnám a Serial.println(key); változó értékét az if szerkezetbe kezelni és akkor azt már a hétszegmensen kijelző 4 pinen keresztül megjelenítené Köszönöm!
Ha nagyon kezdő dolgokról van szó, egy-két szett apa-apa dupont elkelhet a próbapanelhez, de működő megoldásokhoz való átszereléshez már "komolyabb" cucc kell.
Conradban nem vásárolunk.
Nekem a régi IDE káble nem vált be, viszont a riasztókábel, a Cat5 UTP és a már senkinek sem kellő VGA kábel annál inkább. Utóbbióból megdöbbentő hosszúságúak is léteznek.
Háztáji építgetéshez még nem nagyon vásároltam vezetéket. Maradék, bontott vezetékből van annyi, amennyi kell. :-) Régi, 40 eres IDE szalagkábel (SCSI jobb, több ere van), riasztó kábel, UTP kábel, 2-4-8 eres telefonkábel, stb. Mindegyiket szét lehet szedni annyi érre, amennyi éppen kell.
Ha nincs otthon ilyesmi, akkor riasztó / számítógép szaküzletben olcsó a telefon / riasztó / UTP kábel métere. PC bontóban pedig filléres tétel a régi IDE / soros / párhuzamos kábel.
A munkahelyemen is van egy láda ezekből a maradékokból. Csak belenyúlok, ha gyorsan össze kell dobni valamit.
A szalagkábelre forrasztott tüskesor / hüvelysáv hajlamos letörni. Vékonyan be szoktam kenni meleg ragasztóval, és arra húzok zsugorcsövet. Egyrészt szigetel, másrészt mechanikai szilárdságot is ad.
Próbapanelhez kell? Akkor jumper vagy dupont cable a keresőszó. Van apa-apa, apa-anya és anya-anya. Belinkelem neked a Conrad-nál, de előtte szerintem ülj le :) Dugaszolós átkötés 200MM 10 db
Saját magad akarod méretre vágni? Többnyire AWG24 "vastagságú" kábelt szoktak használni adatvezetékhez. Ha adatátvitelről van szó, nem csak egy kapcsoló bekötéséről, akkor már jobb sodort érpárt használni. Legelterjedtebb a Cat5 kábelek használata, ez már 4x2 vezetéket jelent. De nagyon vigyázni kell a hosszal, a Dallas 1-wire protokoll például működik 10 méteren (pl. DS18B20 hőmérőszenzor), de az I2C busz már nem. Zavarvédelemről nem is beszélve, pl. egy közeli villámcsapás egy 10m+ vezetékszakaszon olyan túlfeszültséget indukálhat ami akár az áramköröket is kiüti.
Üdv! Valaki meg tudná mondani milyen kábeleket kell vásároljak az Arduino-hoz? Gondolok itt a portok kapcsolásához szükségesekre, illetve a "sima mezei kábelekre" :) Innen rendelném őket, ha valaki belinkelné ezeket, nagyon megköszönném! http://www.conrad.hu/index.php?cid=14734
Én csináltam pár keresést, de nem nagyon leltem. Órához kellene? Tapasztalataim alapján a gombos vezérlés (ha a méret annyira nem számít), rendszerint gyorsabb, kevesebbet fogyaszt és számottevően egyszerűbb.