Gőzön felolvasztunk 10 dkg étcsokit, 10 dkg vajjal. Két tojást kikeverünk 15 dkg cukorral, 10 dkg narancsdzsemmel, 3 evőkanál narancslével, meg a langyos vajas csokival. Fél tk. sütőporral elkevert 15 dkg lisztet beleszórunk, gyors mozdulatokkal elkeverjük, és a muffintepsibe kanalazzuk. előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 perc alatt kész.
Ha csak a tejcukorra vagy érzékeny, akkor tegyél bele joghurtot tej helyett. Ha viszont tejfehérje-allergiád van, akkor ez sem megoldás. :-( Most hirtelen nincs kéznél tejmentes receptem, de szerintem másféle "nedvességgel" is lehet pótolni. Egészen biztosan lehet tej nélkül is muffint sütni, mert a kanadai unokahúgom tejfehérje-allergiás, és neki a sógornőm mindig tej nélkül süt muffint. A csokis muffint pl. lehet 100%-os narancslével csinálni - szerintem.
Estig nem leszek netközelben, de szerintem addig kapsz receptet a többiektől. :-)
Én is nagyon szeretem a muffint. Elkészíteni is könnyű. Szerintetek a tej szükséges bele nagyon? (Én anélkül szoktam csinálni, mert allergiás vagyok rá, de mivel csak saját muffint ettem eddig, lehet, hogy nem is tudom mi a jó.)
Sziasztok!
Ugyan nem feltételezem, hogy a T. topiclakóknak nincs muffintepsije, de hátha kell egy második... harmadik.... :-)
Az Auchanban láttam ma 1290-ért fekete tapadásgátló bevonatos muffintepsit (12-est), és van akciós muffinpapír is, 255 ft/100 db
a kezdo haziasszonyok mindig panaszkodnak, hogy nem tudnak olyan leiras alapjan sutni, amiben nincsenek pontos mennyisegek, csak csipet, okol, marok stb.
meg hogy ilyen-olyan kemenysegu legyen
no, nekem ez a muffinforma tetszik :-)
termeszetesen en is igy adagoltam a sajat muffinomnal a lisztet: hogy olyan muffin kemenysegu teszta legyen (bananos muffin alabb)
20 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg porcukor
17,5 dkg margarin
3 tojás
10 dkg durvára vágott mandula
kb (térfogatra) ugyanennyi meggy
ha nem elég muffinforma a tészta önts hozzá egy kis tejes rumot
Én nemrég kezdtem el muffint sütni, a minap készitettem meggyes mandulásat igazán finom volt.
Valamint a diós muffinnal végre elértem azt hogy amikor sütök abból párom is egyen. Ennek aztán az lett a következménye hogy amikor ki akarnék próbálni egy újabb receptet muszáj diósat is csinálni. :)
Elkészítettem Stahl Jutka joghurtos-gyömbéres narancstortáját muffin formában (+10dkg durvára tört dió), sütési idő 20 prcre módosul, a(joghurtos pohárral mért) alapreceptből 18 db lett. Nagyon finom! Jó sütögetést és kísérletezést mindenkinek!
en valami nagyon finomat sutottem, recept nem is volt, csak 2 erett banan, amit el kellett hasznalnom
szoval volt a 2 banan, meg 4 tojas, amit kettevettem, s a feherjet felvertem
volt meg fel pohar tejfol, amit a tojassal es kb 10-15 dkg cukorral, vaniliascukorral, 10 dkg margarinnal, kis fahejjal kikevertem, majd a liszttel (nem tudom mennyi volt, amig jo nem lett a teszta, olyan 15 dkg koruli) es a kicsi sutoporral osszekevertem, s vegul a tojas felvert habjat es a maroknyi mazsolat es az osszetort banant hozzaadtam
olyan muffin forma tesztat kaptam, ami ment bele a sutobe, 3*7 db kozepes mufi lett belole
ami a kezembe akad ... de allitolag a durumbuza a leglegegeszsegesebb.
most rakaptam arra, h a durumbuza (mag) megfozom ugy mint a rizst. nagyon finom ... de ez itt nem jo tema ...
vigyazz! a teljes orlesu lisztet huto-fagyasztoban kell tarolni, mert nagyon hamar avasodik.
sokan azert nem szeretik, mert "mellekize" van.
az nem "mellekiz" hanem mar avas ...
Szia Nettomazsola!
Köszi, köszi.
Én azt hittem, hogy teljes kiőrlésű liszt egy fajta van. Tegnap vettem teljes kiőrlésű tönköly-búzalisztet, de volt teljes kiőrlésűben rozsliszt, durumliszt és talán még más is.Meglepett és kicsit megzavart a nagy választék. Te melyiket használod?
pl;
nettomazsola
válasz erre | adatok | e-mail 2003-12-18 20:14:38 (171)
http://www.muffin-paradies.de/
rengeteg recept, nemetul.
es 2 alaprecept;
260 g Mehl - liszt
2 Teelöffel Backpulver -- sutopor
˝ Teelöffel Natron -- natron (en ilyet sose tettem bele)
1 Prise Salz -- so
120 g Butter -- vaj
160 g Zucker -- cukor
2 Eier -- tojas
280 ml Milch -- tej
masodik recept:
300 g Mehl -- liszt
1 Esslöffel Backpulver -- evokanal sutopor
2 Prisen Salz --- 2 csipet so
160 ml Öl -- olaj
80 g Zucker -- cukor
1 Ei -- tojas
250 ml Milch -- tej
en alapreceptem;
350g liszt
1 evokanal sutopor
20 dkg vaj
2 tojas
10 dkg cukor
2.5 dl tej
es ebbe a legkulonbozobb dolgokat tettem es mindig sikerult.
nagyon finom, ebbe a receptbe 20 dkg kokuszreszelek es 20 dkg nyers piros afonya + mazsola.
de a kokuszos jo csokival is (naggggyon jo!)
12-es, de giant = hatalmas luku muffinformam van az ezzel jol tele lesz.
Ma egy bioboltban jártam és ott muffint láttam (gondolom BIOMUFFINt). Gondoltam, jó lenne itthon is valami olyan egészségeset sütni. NEM TUDJA VALAKI A RECEPTJÉT? Feltételezem, hogy teljes kiőrlésű liszt volt benne (de melyik a sok közül?), aztán dió, talán mazsola is. Feltételezem, hogy édesitőnek méz lehet. Vajon vajat, vagy hidegen sajtolt olajat használnak? Tojás??? Kókuszreszelék? Fahéj vagy valami más illatos fűszer biztos nem ártana. Szerintetek kell még valami egy EGÉSZSÉGES MUFFINba? Segitene valaki "belőni" a mennyiségeket?
Sütött már valaki FOKHAGYMÁT tartalmazó sós muffint SZILIKONOS formában (pl. Amitola Fokhagymás-fűszeres muff.)? Kiűzhető-e szilikonból a fokhagyma illata (szaga)?
Hogy minek a recept? Hát viszonyítási alapnak. :-)))))))
Még egy visszajelzés: a meggyes-mákos tényleg fantasztikus! A "javított" változatot csináltam (tej helyett 2 ek. meggylé+ 2 ek. konyak - ez volt itthon). A lányaim azt mondták, nagyon tuti. :-) Bőven elég volt bele 10 deka vaj is. Nem tudom, a Stahlt valami vajgyártó is szponzorálja? Mindenbe annyi vajat tesz. :-OO