Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Ha emlékem nem csal, az két kismérő francia. De ez csak emlék, mert a zacsira rá van írva, hogy mennyi frissnek felel meg, és én egyszer kimértem hogy egy zacsiban hány kismérőnyi van.
Az attól függ, melyiket használod. Az Oetker az 7 gr-os, az 2-2,5 dkg frissnek felel meg. A lányok azt írják, hogy ebből több kell. Ha ez van, akkor az egész zacsi. Ha francia vagy Haas, ami mindkettő 11 gr-os, akkor pont a fele elég hozzá. Arra még figyelj, hogy ha a tejföl nagyon híg lenne, akkor egy kicsit csökkentsd a víz mennyiségét. A végén jutott eszembe, hogy a megmaradt fehérjével megkenhettem volna a tetejét és rá valamilyen magot. ( napraforgó, len stb.)
Felturbóztam a dolgot, és telefonáltam! És úgy tünik, hogy csoda lesz belöle, azaz holnapra lesz Panasonic kenyérsütönk, legalábbis ezzel kecsegtetnek!!!! Jaj, de lelkes lettem hirtelen!!!! Severin stornó, Panasonic receptekre vadászok mostantól... :-)
Valaki még írta, hogy ö is erre vadászik, ha gyorsan megnézed a www.panasonic-online.hu-t, még lehet, hogy lesz, állítólag most kaptak pár darabot. (regisztrálni kell hozzá)
Szia Mackaj!
Bár még én is próbálkozom (2 hete vettem Severint), de egy másik fórumon találtam egy jó kenyérreceptet. Először fele adaggal próbálkoztam, mert azt írja a gép, hogy max. csak 600 g lisztet lehet használni, de utána megcsináltam teljes adaggal is és nem jött ki. Bár már 2 naposan nem olyan puha, de frissen nagyon jó! Majd ki akarok próbálni burgonyásat is. Holnap elküldöm a receptet, mert most nincs nálam. De a hozzávalókat megírom, addig beszerezheted.:)
- Bácskai félfogós liszt (bár jó a sima fehér liszttel is, azzal is jó volt)
- Rétesliszt
- Instant élesztő
- olaj+víz
- aszkorbin sav (C vitamin por - gyógyszertárban kapható)
Cukor, só biztos van otthon.:)
B.Eve
Ok. köszi, megpróbálom csak krumlival és normál progin, de az élesztőt miért kell csökkenteni? Épp hogy nem volt elég laza szerkezetű, de a teteje nem esett be, a képen is látszik, hogy kinézetre szép.
Megszületett a döntés, Severin 3983 lesz. Ebben nagy szerepe volt egy igen udvariatlan, elképesztö Keravillosnak, a vele való beszélgetés meggyözött arról, hogy nem akarok tölük Hausert venni. Hamarosint megvevödik a masina.
Ha valakinek van KIPRÓBÁLT Severines receptje (sima kenyérre, lehetöleg fehér), akkor nagyon örülnék neki, ha lehet, a lisztfajta, stb megjelölésével... A ferencvárosi gabonaboltban van élesztö is, vagy azt vegyek az Auchanban, miközben a gépet veszem? Milyet?
Barna rozsliszt elvileg kapható a TESCOban, csak az a baj, hogy amikor én arra járok (ált. hétvégén), addigra teljesen elfogy. :-( Nem nagyon értem, hogy miért nem rendelnek belőle többet, ha ilyen kelendő... Régebben az Auchanban szinte mindig lehetett kapni, csak (sajnos?) a Tuskó hozzánk sokkal közelebb van, pusztán a liszt miatt nem éri meg kiautózni a(z amúgy gyakran drágább) Auchanba.
Hali! Írjatok lécci tuti krumplis kenyeret, mert a lentebb bemutatott kenyér azért nem volt tökéletes. Olyan foszlós-finomat szeretnék. Lehet, hogy nem a rövid progi volt a hiba, hanem a recept. Azért leírom, hogy mit tettem bele, hátha abból is kiderül a hiba.
40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
5 dkg Italo mix kenyérvarázs keverék
15 dkg főtt krumpli
3 dkg Rama
1 kismérő cukor
2 kismérő só
késhegynyi aszkorbin
2 dkg friss élesztő
2,2 dl folyadék (tej + krumplilé)
1:58 perces quick progin sütve, de minden langyos volt, még a lisztet is betettem a mikróba.
Én hajában sült (pontosabban mikrózott) krumplit szokok beletenni, az mégfinomabb mint a főtt. A krumpli egy részét kicsit rusztikusabbra szoktam szétnyomkodni, mivel imádok rá-ráharapni a finom krumplidarabkákra :o)
Eddig még csak világos rozslisztet kaptam, de majd legközelebb jobban sasolok, ha hiperszuperben járok, itt a poros kisvárosban örülhetek az RL90-nek is. :-|
Még egy tanács a krumplis kenyérhez: Inkább főtt, tört krumplit tegyetek bele, mert a pehlyek nagyon különbözőek. (+adalékok ráadásul) Aztán, ha a bejáratott pehlyet nem kapjátok, más fajtával lehet, hogy nem lesz a megszokott minőség. A krumplis kenyér nagyon kényes az arányokra: túlkelés (beesés), vagy tégla könnyen előfordul.