Keresés

Részletes keresés

másikegylány Creative Commons License 1999.03.07 0 0 340
Robsonkedves,
lyó, hogy mindenre van valami lyótanácsod. Pölö az is, hogy utálod a nagy melleket. Én is utálom. Főleg mikor a buszon hátulról hozzámnyomatja valamelyik nénike. Akkor hányni tunnék, már bocs.
Fekvenyomást elvétve csinálok, monnyuk kéthetente, üres rúddal (20kg) max.6-ot, de szerintem már az is sok. (na most mekkharaxol megint, amiért ilyen szertelen vagyok...)
A 45 fokos az, amikor ülünk azon a padon, ami ilyen: V, és ugyanúgy a rudat kinyomjuk meg leengedjük a mellünk fölé, ugye?

1ébként közlöm, az is milyen mély nyomokat hagyott bennem, mikor mondtad, hogy hiába minden hasizom-gyakorlat, ha bármi van, ami rárakódott a hasizmokra, akkor az úgysem láccik. Ez fölöttébb elszomorító. Én mán úgy születtem, hogy akkor is volt hasam. Most kinél reklamáljak ezért a behozhatatlan hátrányért? :(

És akkor még nem mentegetőztél a T.aszt.Találkozó miatt sem.

Szegény lány meg nem tuttahogy mellbedobással tsak eccer lehet győzni... ;-) Ugye, Robson?

Előzmény: Robzon (337)
originalqszi Creative Commons License 1999.03.06 0 0 339
Izgató tud lenni egy lányos mell, de amelyik elfér a tenyeredben és még egy kicsit ki is dudorodik mellőle... oh:-o))))))
Rigoletta Creative Commons License 1999.03.06 0 0 338
Robzon: de szépen foglamazol: dagadt nők..... he-he...
Robzon Creative Commons License 1999.03.06 0 0 337
Kedves Másikegylány!
(T6-ra egyéb elfoglaltság miatt felmentést kaptam, maj legközelebb, ha minden jól megy.)
Na tehát a női cicik. Szóval én szubjektív csak annyit bocsátanék előre, hogy nem szeretem a nagy ciciket, mert:
- Nehéz viselet, gerinc panaszokat okoz.
- Vagy mű, vagy lógni fog.
- Nagy cicivel többnyire dagadt nők rendelkeznek.
- Nagy cici - nagy meglepetés (meltartó le, cici le, libidó le)
- Nem jön be, és kész. Nem sportos.
(Robzon a formás ciciket szereti, nem a nagyokat.)
Viszont a - közhiedelemmel ellentétben - igen sokat lehet javítani célirányos edzéssel a keblek formáján. Én se hittem volna, ha nem látok egy kézzelfogható esetet. Szegény lánynak kicsi, és lógós cicije volt, Rávettem egy speciális edzésprogramra ami főként a mellizom felső részére volt kihegyezve, kevés fekve nyomás, sok 45 fok, 45 fok szűken, 45 fok egykezes, ilyenek. Na az igaz, hogy a csaj is akart, 52 kiló volt (169 cm), és 45 fokban 45 kg-al szériázott 4 * 12-őket. (ja meg 80kg-al guggolt). Kb. 8 hónap alatt olyan jó teste lett, hogy az állat. (Jártam is vele, de amikor már túl jól nézett ki kib###ott. :)) That's Life! Aztán persze azóta is visszajönne, de kell a fenének. Meg már nem néz ki annyira jól, nem mintha ez lenne a lényeg, ez csak a minimum.) De a mellei nem csak normálisak, hanem nagyon szépek lettek. Ez azért van, mert a női mell nagyrészt zsírszövet, ami az izmon fekszik fel. A csonton nem tud. Ha nagy kiterjedésű a mellizom, jobb alapot ad a mellet alkotó zsírszövetnek. Szóval a korrekt célirányos edzés segít, de inkább formál, mint növel. (Szerencsére!)

Pucros!
A max. bemérésénél nem addig kell hajtani amíg meghalsz, mert akkor már lemegy a pulzus, legfeljebb néhány percig bírod a leggyorsabb ütemű szívveréssel. Tehát 1-3 perc után(közben) nézd meg. A lépcsőzőgép nagyon jó, alant kifejtettem (Kimondottan jól formálja a fenekedet, ha sarkad nem emeled fel a pedálról.). A kcal, kijelzés csak gyenge viszonyítási alapot ad, nem kell túl komolyan venni. Örülök hogy abbahagytad a doppingolást (kávé). :)

zooo Creative Commons License 1999.03.06 0 0 336
Robzon!
Szeretnék kérdezni egy két dolgot toled a kreatinnal kapcsolatban.
Én 16,5 éves vagyok, 1 éve heti 3X2 órát edzek, és most jutottam el az általad is említett "stagnálási korszakba". Kreatint nekem is szabad szedni, illetve ha igen, milyet?(creatine, createc, creatine pyrosuvate...)
Derékvastagításra van valami jó edzésmódszer?
elore is köszi
másikegylány Creative Commons License 1999.03.06 0 0 335
Kedves Robson!
Úgy örülök, hogy ez a topic még mindig él és virul. Mindig eszembe jut, mikor megyek edzeni. Ma is voltam, na ugye.
Robson! Mér' nem voltál VI. T.aszt. Találkozón? Lyól mekknéztünk volna, attúl féltél? Nemmondom... Meg kértem volna tanácsokat.
Hát, akkor itt.
Hm....kicsit kényes a téma. Bár...ne szégyenlősködjünk, nem igaz? Te is elmondtad a nem-eléggé-harántcsíkolt-combizmaidat...
Szóval...arról van szó, hogy UGYE a súlyzós edzés nem tesz jót a ciciknek? Én aztat tapasztaltam. Hogy lehetne visszacsinálni?
Naszia: m1l.
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.03.06 0 0 334
Hurrá, megtaláltam az igazit: lépcsőzőgép. Elkezdek rajta lépcsőzni, a kijelzőjén egy kis szívecske dobog. Jé, mondom, ez valamit tud, van rajta ilyen, hogy "pulse", és tényleg, kicsit piszkálom, látok csodát: éppen az én pulzusomat mutatja! Tunturi a lelkem, és veszi a Polar jeladóm adását:). Feldobja ám az ilyesmi az embert!

Igazad van, evezéssel nem lehet sokáig bírni. Negyedórát azért eveztem, de ha hinni lehet ezeknek a masináknak, nem igazán volt érdemes: a negyedóra alatt 100kcalt dolgoztam, utána a lépcsőzőn félóra alatt 400 fölött.
Jelentem, koffeinről lejöttem, az alapjárati pulzusom 70 alá került, az ébredésit még nem mértem azóta.

A maximális futópulzust meg majd kimérem, kösz a tanácsot. Úgy érted, addig kell hajtani, amíg "meghalok"?

Robzon Creative Commons License 1999.03.06 0 0 333
Tulywa!
Micsoda hülyeségeket írok! Szóval a sajtokban, általában 50%os a szárazanyagtartalom, és ennek az 50%-a általában zsír, tehát 100g sajt = 25g zsír, kb. mint a csokiban (még jó, hogy cukor nincs benne). A porok között meg sok rossz van, ami hasfájást, emésztési zavarokat okozhat (egyénenként változóan), mindenképp próbáld ki 1 turmix erejéig vásárlás előtt. De te is mixelhetsz magadnak port, szőlőcukorból, tejporból, stb. Sokkal olcsóbb, és legalább tudod mi van benne.

Planney!
Mi az hogy hasznosabb? Milyen szempontból? Az biztos, hogy semmire se jó, ha naponta túlhajtod magad, ez túledzettséghez, sérülésekhez vezet. Ha fogyni akarsz, akkor alant már vagy 20x leirt módon, a hosszantartó (30-50 perc), heti 6 napi laza kocogás az optimális, reggeli előtt. A keringési rendszer és a tüdő edzésére 1 csomó módszer van, mindenféle mikró- meg makró- ciklusokkal, különféle terhelés szintekkel, különböző fajta edzésekkel, összetett és bonyolult dolog, én nem értek hozzá, de a Triatlon könyvben frankó leírásokat találsz. Az orvosok meg általában keveset foglalkoznak az edzésmódszerekkel és a diétával, van szegényeknek 1 csomó fontosabb tanulnivalójuk, pl. a lábfejben levő 30 különféle kis csontocska, és a rajtuk levő dudorok latin neveit.

Planney Creative Commons License 1999.03.05 0 0 332
Robzon:
Nekem a futassal kapcsolatban lenne egy kerdesem, remelem meg nem hangzott el. Melyik a hasznosabb? Az, ha az ember iszonyatos tempoban hulyere hajtja magat, vagy nyugis, egyenletes tempoban er celt (ez nalam a Citadella teteje)?
Valahol mintha olvastam volna, hogy az orvosok ez utobbit reklamoztak volna, de nem vagyok benne biztos.

Planney

Robzon Creative Commons License 1999.03.05 0 0 331
Fudge!
A hipernyújtás tényleg jó hátaljára-fenékre, de vigyázz veszélyes a gerincre, tehát ne rángasd magad, csak szépen lassan.
Hát: hashoz húzás ülve alsó csigán. Leülsz a csiga elé, talpaddal megtámasztod magad, térdeid enyhén hajlítva, szűk fogás, 'versenybringa kormánnyal'. A kezedet előrenyújtod, válladat előre engeded, majd lassan behúzod egészen a hasadig, miközben a válladat hátrahúzod, homorítasz. A gyakorlatot próbáld jó hosszú úton csinálni, de vigyázz a felsőtested mozdulatlan marad (itt az a típushiba, hogy derékból rángatják a súlyt), hogy jól csináld, esetleg megkérhetsz valakit, hogy támassza meg a hátad (Ettől majd rájössz a lényegére! Próbáld ki!).
A turmix az edzés utáni 30 percen belül a leghatékonyabb. Vidd magaddal, az a legegyszerübb.

Pucros M!
Ez a baj a futással, a bringa jobban kontrolálható. A megállás-futás nem túl előnyös. Amúgy, igaziból a maximális pulzust is kimérhetnéd pontosan, mivel ez terhelés fajtánként más, tehát más bringázáskor, és más futáskor (a 220-életkor csak viszonyítási alap). Ennek az a módja, hogy lazán bemelegítesz, pár perc 60%-on, majd 3 perc minden bele, és +nézed mi volt a max. Nyilván így jobban megtudod határozni az optimális tartományt.
Hogy a rendszeres kávé ivás felviszi az ébredési pulzust, azt kétlem, de biztos jobb ha abbahagyod.
Az állóképességet sokféleképpen lehet edzeni, de az biztos, hogy az állóképességi alapozás hosszantartó, de nem túl nagy terheléssel történik.
Szerintem maradj napi 1 edzésnél, de azt meg tuti csináld meg. Aki sokat markol, keveset fog (edzeni).

Tulywa!
Az edzés utáni étkezésről kifejtettem a véleményem, a turmix az optimális. A poroknál meg sokkal jobban árt a kaja, ebben sajnos biztos lehetsz. A reggelit érdemes lenne beiktatnod, de csak zsírszegény, szénhidrát dús, és könnyű lehet (pl. kukorica pehely, műzli). A vacsorát meg célszerű lenne, gyümölcsre, vagy pohár joghurtra felcserélni. A többszöri evés jó, napi 5 frankó. A sajtok sajnos nagyon zsírosak általában 50% a zsírtartalom, a szárazanyag tartalom 50%-ában (kivétel a mozzarella: zs.t./sz.a. 18%). Ez azt jelenti, hogy tíz deka sajtban 25g a zsír. Na most, annak tükrében, hogy a napi zsírbevitel 50-70g körül kellene hogy legyen, elég luxus a sajtevés. De a változatos táplálkozásba néha belefér. A tejjel is ez a helyzet, a normál tejci literjében 35g zsír van. Marad a zsírszegény. Heti 2 edzés, alakformálási szempontból vajmi kevés jelentőséggel bír. (Már milyen rég le szerettem volna írni: vajmi. De lyó!)

KTMSzepy Creative Commons License 1999.03.05 0 0 330
Ja, igen, egyvalamit elfelejtettem. Edzes utani evesrol a mi velemeny?
Szerdan este, es szombaton delben van az edzes, es nincs tul nagy etvagyam utan, ugyhogy nem is szoktam enni. Itt olvastam valamifele turmixrol, de ezt a porutalatom miatt nem szivesen alkalmaznam. A tej, ill. tejtermekek megfeleloek feherjebevitelre? Ezek "csusznak le" legkonnyebben :). Gyumolcsokrol mi az elfogadott velemeny?

Ja es ez legjobb topic - nem hittem volna, hogy ilyesmit is talal az ember a leulos emberek tipikus talalkahelyen :)

KTMSzepy Creative Commons License 1999.03.05 0 0 329
Udvozlet Minden kedves alakulni vagyonak!

En ezen topic olvasoinak a nepesebb taborahoz tartozom - azaz inkabb a fogyi+erosites, amiben erdekelt vagyok. Azonositasul : 186 cm - kb 98-100 kg a leirasom. Legnagyobb problemam, hogy gyerekkoromban asztmam volt, ezert 14 eves koromig max. uszast vegeztem sportkent - ennek meg is lett az eredmenye. Eronletem minimalis volt - de tenyleg, meg egy fekvotamaszt sem tudtam vegigcsinalni :(. 3 eve kezdtem neki sportnak - kb 9 honapig sulyzoztam - bar eleg keves eredmennyel, de arra jo volt, hogy egy kis alapozast nyujtson a kung-fu-hoz. Olvasgatva a leveleket, valoszinuleg tul sokat csinaltam - heti 3*3 orat. Aztan "veletlenul" elmentem egy bemutatora, ahol elhataroztam, hogy kiproszalom a kuzdosportokat - hozzateve, hogy vilag eletemben bekes voltam, meg egyszer sem verekedtem :). Abszolut rutintalan letemre sikerult egy olyan stilust talanom, amin megfelel teljesen merev izuleteimnek, es gyakorlatlan koordinaciomnak is :). Persze ez nem azt jelenti, hogy kesobb ezek nem fejlodnenek - mint ahogy eleg erosen teszik is - , hanem csak annyit, hogy nem fejrugasokkal inditottunk :). Szoval a hatas elkepeszto volt. 4 honap alatt a kb 4 fekvotamaszrol 10-re nott a szam, utana persze megtorpant, de ez termeszetes. Hozza kell tennem, hogy a sport jellegebol adodoan tricepsszel kel nyomni - azaz szorosan a test mellett tartott kezekkel. mostanra a 10db 6 masodperces fekvotamasz sem okoz tul nagy gondot. De eleg a dicsekvesbol - pedig milyen jol esik :). Szoval az etkezesem nem sokat valtoztattam - arra gondoltam, hogy igy lesz a legtartosabb eredmenye. Ennek megfeleloen a fogyas nem is volt tul szignifikans - kb 12-14 kilo a ket ev alatt, de a kozerzetem (szamomra) hihetetlenul jo lett. Bar a kiloim nem sokat csokkentek, de a centijeim igen. Szerencsere csak az atmero teruleten. Immar nagy az altalanos iskola vegen vett nadragom, es legalabb 15-20 centit le kellett vagni az ovembol. Mostanra azonban elhataroztam, hogy megproszalok raallni a fogyasra komolyabban - hiszen ezt az eredmenyt kizarolag az edzessel ertem el - milyen lesz, ha meg egyfajta fogyokurat is alkalmazok :). Amugy en sem tudok altalaban reggel enni - de mostansag megprobalom, hatha atsegit a mostani kellemetlen platon. Del kornyeken ebedelek + este vacsi. Elhataroztam, hogy kevesebb kenyeret fogok enni, + altalanosan csokkentem az adagokat, es ez eddig kulonosebb gond nelkul megy is. Porokat semmi esetre sem szednek - hiszen ki tudja - egy-ket ev mulva kiderul, hogy megsem olyan artatlanok - mint a DDT :). Kulonosebben az ehsegerzet sem zavar - mar mexoktam, bar egy nap utan mar neha kellemetlen. Gondolom a tobbszori kevesebbet eves sokat segitene. Mi a velemeny a sajtokrol? Gondolom a husokat mindenki eliteli, de ettol fuggetlenul nem nagyon lehetne engem egy jo kis feherhusrol lebeszelni. A disznot azonban - ez mar nagy fejlodes - igencsak meggondolom/szuken merem. Csirke rulez. Sajnos azonban a sajtokrol nem sziveen mondanek le. A sok tej egeszseges? Ha van ra modom, egy etkezeshez 1 litert is megiszom, ami naponta 2 litert jelent.

Remelem Robzon es nagyra becsult kollegai tudnak valamit tejugyben + kajaugyben tanacsolni.

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.03.05 0 0 328
Kösz! a hajrá, gondolom, a rendszerességre értendő. Mert amúgy pont az a cél, hogy ne siessek:-(

Sajnos pont úgy néz ki a dolog, hogy a kocogásszerű ugrabugrától okvetlen 140 fölé akar menni, gyors sétával meg nem érem el a 125öt. Úgyhogy kocorászok-sétálok felváltva.
Koffeinről lejöttem, de lehet, hogy így meg illett volna újra lemérni ébredéskor. Na majd holnap.

És, mondd: mi van, ha napközben másfajta mozgással próbálkozom? Mondjuk egy ebéd előtti evezéssel. Hadd regenerálódjanak más izmaim-ízületeim, nem? Szerinted?

A másik. Mi lenne, ha egy kicsit följebb vinném a céltartományt, hogy gyorsabban váljak edzetté?
Netán valami étrendi dologgal nem lehet a vér ezmegaz-szállító képességét növelni, hogy akkor aztán kevesebbet kelljen pumpálni belőle?

Előzmény: Robzon (326)
fudge Creative Commons License 1999.03.05 0 0 327
Robson!

Jo ez a hipernyujtas ! Viszont adodott egy kis felreertes a hat/hashoz huzas gyakorlatnal, mindenki mast ertett rajta. Volt aki azt mondta, hogy ez az evezes.Szoval hogy is kell ezt csinalni ? Egy masik dolog. Az edzes utani turmixot milyen idon belul erdemes meg bevenni? Ugyanis mig en hazaerek az edzesbol az. min. 30perc, de inkabb 45.
Koszi,
fudge

Előzmény: Robzon (325)
Robzon Creative Commons License 1999.03.04 0 0 326
Pucros!
Bazi igazad van, a képletbe történő behelyetesítés meghaladja a képességeimet. Az 50-60%-os tartomány az optimális állítólag, és bizony a futásnál gyorsan fölmegy eleinte a pulzus, végül is az edződés majd azt hozza, hogy ugyanaz a terhelés kisebb pulzusemelkedéssel jár. Heti hatszor, napi 1 edzés reggeli előtt elég. (Még ha nem is venné el a kedvedet a túl sok futás, akkor is az izmok izületek regenerálódásához idő kell.) És nem muszáj futni. Ha a pulzusszám megvan, elég a gyors séta is. Ugyan olyan hatásos. Az izgatószerekről meg nem sokat tudok, sajnos, ebben a vonatkozásban. Hajrá Mackó!
Előzmény: Pucros Mackó (324)
Robzon Creative Commons License 1999.03.03 0 0 325
Fudge!
A hipernyújtás a hát aljának az izmait dolgoztatja. Ha nincs hipernyújtó, fogsz 1 padot, keresztben hason ráfekszel, úgy hogy a padon a combod eleje fekszik fel, a sarkadat + beakasztod valamibe, hogy ne ess orra. Tehát úgy néz ki, hogy hason fekszel és a combodnál alul, a sarkadnál meg felül megtámasztva, a felsőtested meg lóg a levegőben. Na, a gyakorlat lényege az, hogy a felsőtested hátrahajlítod, homorítasz, majd visszaengeded. Lassan csináld, vigyázva a gerincedre. Utána előrehajolással nyújts, vagy csinálhatod szuperszetben a felüléssel. Nem tom mennyire sikerült érthetően leírnom, ha nem világos szólj.
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.03.03 0 0 324
Robzon! Ez kínos!

kiváló frissropogós Polarommal nekivágtam a nagy Városligetnek. Kezdetben vala a 130as felsőhatár, a topik elején írott "20 éves srác" példádból számítottam át, de gyorsan tisztáztam, hogy matematikai tévedés, és felkurbliztam 135re.
De kevés, így még togyogást se tuttam rendesen imitálni. Vérciki volt, jöttek rendes futók, én meg a kis tyúklépéseimmel próbáltam megszüntetni a csipogást.
Aztán felnyomtam, leszamilesz, 140re. SAjnos, ez sem volt elég. Végül meggyőztem magam, hogy a Polar prospektus szerint 60..70% a zsírégetős tartomány, és miért ne a max. pulzus %ában mérve lenne az - így rövid fejszámolás után véglegesítettem 145ön a felső határt. Őszintén szólva még ekkor is úgy éreztem, hogy bénának tűnök a tipegésemmel, de hát ezzel együtt a csipogás időnként bejött.

Észrevétel, most. Ott lenn az ősidőkben ismét nem jó a számításod. A képlet szerint a 20 éves srác 130..144-es tartományban éget zsírt (ha 60as az ébredési pulzusa).

Másik dolog, hogy mostanság elég koffeines vagyok. Régebben (vérnyomásméréskor) nappal mértek nálam nyugalomban 60 körüli pulzusokat. Most, ahogy felpróbáltam a Polart, és viseltem kicsit meló meg vezetés közben, hát ritkán ment le 72re, általában 85-90 között volt, néhányszor túlugrott a 100on is.

Most akkor le kellene hátrálni az izgatószerekről?
És később, ha már edzettebb vagyok, ugye tudok normálisan is szaladni zsírégető pulzussal? Vagy az mindig totyogás?

Egyébként aranyos kis szerkezet, szeretni fogom. De csalódott vagyok, szerintem egy erős gyaloglás is felpiszkálja a szívemet ennyire. Na mindegy, holnap reggel is megmérem az ébredési pulzust, hátha jó erős.

Ja és még 1. Mi van, ha reggel is és este is fut az ember 40-40 percet. Az a túlzásokba esés esete már? Csak elméletileg kérdezem:-))

Kopasz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 323
Ahoj Robzon!

Kösz a választ, kipróbálom az ajánlatodból a legrokonszenvesebbet, ha elfogy a mostani porom. Arra már rájöttem sok tekintetben, hogy legtöbbször az olcsó a drága, így nem az ár a legfontosabb szempont. Viszont nincs kedvem divatból felkapott, vagy nagy név miatt extra drágán forgalmazott jó átlagos terméket "bevásárolni".

Udv: Kopasz

Előzmény: Robzon (321)
fudge Creative Commons License 1999.03.03 0 0 322
Hi Robzon !

Hat termeszetesen rendesen szeretnek edzeni, mert egyebkent nem sok ertelme van. A mixhez megprobalom beszerezni az alkatreszeket, amugy te hol szoktal vasarolni ? Ja igen es mi az a hipernyujtas ? Ez az 1 pont volt az edzestervben amit nem tudok, hogy micsoda. Egyebkent tetszik ez az 1 oras edzes, sokkal pergosebb es jobban erzem az izmokat is. Szoval uj honap-uj edzes-uj no (?) :)))))

Előzmény: Robzon (321)
Robzon Creative Commons License 1999.03.03 0 0 321
Fudge!
Ha +ígered hogy rendesen edzel, akkor mostantól első számú virtuális pártfogoltamnak tekintelek (húúú, megint de bazi szerény vagyok…), és különös gondossággal válaszolok kérdéseidre (ha tudok, persze…).
Tehát mi a koksz? Tuggyafene. :) Mer ott van a dopping lista, de aszerint élni nagyon nehéz, kérdezd meg a sportolókat, versenyidőszakban egy megfázás, és végük, mert a legtöbb alapvető gyógyszer listás, a köhögéscsillapítóktól (koderit) a fájdalom-, és lázcsillapítókig (majd mind), a kávéról nem is beszélve. Szerintem az nem számít koksznak, aminek nincs toxikus dózisa, (tehát "emberi" mennyiségben nem mérgező) és nem juttat be közvetlenül idegen hormonokat a szervezetbe (mint pl. a szteroidok, vagy az újabban közkedvelt inzulin dopping).
A kreatin-monohidrát semmilyen szempontból sem koksz. Valami olyast csinál, hogy az izomsejten belül megnöveli a folyadék szintet, ettől az izomsejt "jobban érzi magát", jobban fejlődik, és erősebb. Az izom szemmel láthatóan megnől, akár 2-5 kg-ot, is felszedhetsz az első 2 hetes feltöltési időszak alatt (ez persze víz, de nem látszol vízesnek, mert a sejteken belül van.). A tömegnövekedés +döbbentő, mert 1 kezdő amúgy 1 év alatt mondjuk 5 - 8 kg-ot fejlődhet, egy haladó talán 3 - 5 kg-ot, tisztán, izomban, ha nagyon jól edz, és nem kokszol. Feltöltés: 8-15 napig napi 4 * 5g kreatin-monohidrát. Utána mondjuk 10-14 hétig napi 2 * 5g. Aztán 4 hét szünet, és kezdheted előröl. De még ne csináld! Ez még odébb van, ne dobáld el az ászokat, jól jön majd az első "platón", amikor megáll a hirtelen fejlődésed, ez akkor majd segít, most még felesleges.
Ja, és az edzésről még. A pihenő idők kicsit kapkodósnak tűnhetnek eleinte, de a gyakorlatok végrehajtása nem lehet az. Az intenzív edzés célja a pulzus magasan tartása, a sérülések elleni védelemül, és az állóképesség fejlesztése, hogy arányban legyen az izomzat, a szív és a tüdő teljesítményével, de ezenkívül még 1 csomó pozitív hatása van, ha ennyi nem lenne elég. Ne rángasd a súlyokat, szépen lassan, nyugodt tempóban mozgasd őket. Szabályosan hajtsd végre a gyakorlatokat, ügyelj arra, hogy a felsőtested, csípőd kis mozdulataival ne adj lendületet a súlyoknak. Ha dinamikusan csinálsz egy szériát, attól inkább erősödsz, formálódsz, ha statikusan (kitartva, maximális izomfeszülés, minimális elmozdulás) akkor inkább a izomkeresztmetszet nől. Most valahol a kettő között legyél, tehát nyugodt, kínosan szabályos végrehajtás (később "csalhatsz" kicsit néha, majd erről is mesélek). És minden gyakorlat előtt csinálj egy nulladik szériát, amikor a gyakorlatot a normális terhelésnek a 60%-ával hajtod végre, esetleg 14-16 ismétléssel, hogy az izmaidat-izületeidet felkészítsd a terhelésre. A súlyokat úgy válaszd meg, hogy pont meg bírd csinálni vele az előírt ismétlésszámot, ezt majd a gyakorlat hozza. De tojjál rá igaziból hány kilóval dolgozol, egyenlőre qrvára nem lényeg, inkább a célzott izmodra koncentrálj, érezd, hogy dolgozik, feszül. Ha nem érzed, hiába dolgozol bármekkora súllyal semmit se ér. Gyakran a kisebb súlyokkal könnyebb megtalálni az ideális gyakorlat-végrehajtást. A többség nem így edz, ne foglalkozz velük. Egymásra sandítgatnak, ki mennyivel dolgozik, a nagy versenyben majd odacsinálnak a padra, aztán lesérülnek, 5 percig lihegnek (ilyen is kell néha, mondjuk 2 hetente, de ha mindig így edzel az nem sokat ér). Te, én pl. "nagy állat" (konditerem közvélemény) létemre nem átallok, 10 kg-os súllyal döntött törzsű oldalemelést végezni, egyszerűn nagyobb súllyal nem érzem, pedig a sima oldalemelésnél a duplájával is vígan szériázok. Röhögjön aki akar, engem ha edzek, csak Robzon érdekel, nem bemutatót tartani mentem oda.

Kopasz!
A sajnos nem nagyon hasonlítgatom az árakat, tudom melyik frankó nekem, oszt kifizetem, kerül amibe kerül. Szerintem a fent említettek (Scitec Ultra Amino, WPC, esetleg a Glutamine) noha drágák, jók. Lehet, hogy neked valamelyik másik is teljesen megfelel, aki kevésbé érzékeny a fehérje mérgezésre (Általában a kreol bőrűek, a mázlisták!) az vehet rosszabb minőségűeket is, van olyan, ami árban töredéke ezeknek, és annyira azért nem rossz. Próbálgass, ha pattanások jönnek fehérje mérgezés, ha semmi fejlődés, akkor kevés (vagy valamit rosszul csinálsz). Nem könnyű, tudom.

Kopasz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 320
Robzon!
Bár én nem tudományos alapokon közelítettem meg a dolgot, de nekem hál Istennek az általad ajánlott lassabb, de kétirányú folyamat jött be. Most azt látom, hogy bicepszre kell edzenem, mert a sok fekvőtámasz miatt a tricepszeim fejlődtek jobban. Pedig mindíg a bicepszeim voltak jobbak! A böjt nekem nagyon bejött, emellett is fejlődtem.
Apropos! Milyen elfogadható árú fehérjekészítményt ajánlasz edzés utáni turmixba/kakaóba?
Kopasz
Előzmény: Robzon (319)
Robzon Creative Commons License 1999.03.03 0 0 319
Kopasz!
Izmosodás - fogyás, igen a hivatalos nézet szerint, elkülönítve hatékonyabban lehet megoldani, (fogyás aztán izmosodás, de analóg a vastagítás aztán szálkásítás is) de én mégis mindenkinek inkább olyan edzéstervet - kaját írok, amikor a kettő egyszerre következik be. Lehet hogy ez lassabb (hova siet mindenki?), de szerintem jobban esik a szervezetnek, kisebb súly ingadozással jár. A böjt biztos, hogy nagyon jó az emésztőrendszernek, nem hülyeség, az tuti, de kérdés az izmok mit szólnak hozzá.
Ja, szerintem is a hapsik hiúbbak, a nőcik általában megvannak győződve, ha csiniruci + szolárium + fodrász + kozmetikus + műköröm akkor már bombázók, egy krapeknak ilyen marhaság eszébe se jutna. :)

Fudge!
Végre 1 kísérleti nyuszi! :)
(Robzon, őrültprofesszor jelmezben kezét dörzsölgeti, majd lassan elhaló kacajjal, eltűnik a toronyszobában.)
A SCITEC két port (a Cell Max-t - én ezt szedem, de bazi drága 10 adag 8k HUF -, és a Creapure Volumass-t) ajánl edzés után. Ezeket nem javaslom egyenlőre neked, kreatin van bennük (ami természetesen nem koksz, nem ismerek káros mellékhatásokat, de nagyon hatásos, izomsejtnövelő), és annak az elszedése előtt, "fell kell tölteni" hogy igazán hatásos legyen, én a helyedben nem szednék még ilyeneket. A turmixba csapj inkább 30g szőlőcukrot, amino port (pl Ultra Amino, WPC), hogy mennyit azt a többi kaja függvényében neked kell tudnod (összesen egyenlőre ne vigyél be 120g-nál több proteint, naponta), de olyan 10g körül mehet, esetleg dobj mellé 1 banánt - ha bírja a gyomrod, és szereted - zsírszegény tej, és már ihatod is.
Edzés közben szerintem, ne egyél - csak, ha tényleg el akarsz ájulni az éhségtől. Inni természetesen az izotóniás italok az optimálisak (pl. az Isostar), de +teszi a szénsavmentes ásványvíz is.

Kopasz Creative Commons License 1999.03.03 0 0 318
Én is átálltam a rövid szünetes sorozatokra. Az eredmény: a futással együtt már két pólót izzadok össze + sikerült egy enyhe izomlázat bagyűjteni + érezhetően hatásosabb. Folytatom! Tegnap előszedtem a proteint is, jól esik utána, ezt már régebben is észrevettem. Akkor meg minek hagytam abba?
Kopasz
fudge Creative Commons License 1999.03.02 0 0 317
Robzon !

Kiprobaltam egy turmixot edzes utan, bar nem tudom milyen, mit hallottal rola ? SCITECH NUTRITION MASS (3 way). Fincsi volt, de nem tudom, hogy hasznos-e. Amugy tul vagyok az elso 'mas tipusu' edzesen, klassz. Kar hogy olyan sokan voltak, hogy nem tudtam eleg kis szuneteket hagyni a gyakorlatok kozott. Amugy a bemelegites nelkul igy is ment 60perec alatt. Kesobb meg irok. Koszi,

fudge

Kopasz Creative Commons License 1999.03.01 0 0 316
Én az alakformálást két részre bontanám:
1. A fölös zsírpárnák eliminálása. (Én ennek a vége felé járok)
2. Az izomzat fejlesztése.
Természetesen egyik sem megy a másik nélkül, de más a kiindulás, van aki fogyni akar, vany aki erősödni.
Én a fogyásban szereztem tapasztalatokat. Arra a következtetésre jutottam, hogy csak és kizárólag a mozgás sem mindíg elég. Én az egyetemi éveim óta rendszeresen jártam futni, de egy bizonyos határon túl nem tudtam ettől fogyni, hiába futottam 25-30 perceket. Ami a változást hozta, az az életmódváltoztatás volt. Tavaly nyáron a feleségem által vett Nők Lapjá-ban volt egy cikk a tulsúlyról és a fogyásról. Az ottani képlet alapján én akkor (187 cm, 112-113 kg) a kórosan elhízott kategória határán voltam! Pedig nem lógtak rajtam a hurkák, de úszógumi volt rendesen. A megoldást több helyről a táplálkozás megváltoztatásában javasolták a mozgás mellett. Mivel olvastam a böjt pozitív hatásairól, én azt is belevettem programomba. Ez azt jelenti, hogy én hetente egy nap (hétfőnként) nem eszem semmit, csak gyümölcslét, teát, vizet iszom. Az első néhány alkalommal kissé nehéz volt, ma már nem okoz semmi problémát, gyakran hétfőn is sportolok.
A másik rész a táplálkozás teljes átalakítása volt. Ennek részei:
1. Semmi nass. Iszonyú mennyiségű fölös kalóriát visz be az ember csokikával és hasonlókkal. Olyan pedig nincs, hogy valaki erről ne tudna lemondani. Csak ha nem igazán akar lefogyni. Én például csokiinger esetén veszek egy narancsot vagy banánt.
2. Kevesebbet és mást kell enni. Amiből korábban kétszer szedtem, abból csak egyszer szedek, ez az alapelv. Ez működik, egy idő után a zabáláshoz hozzászokott méretű gyomor észreveszi magát és összemegy, ergo nem is tudok jóízűen annyit enni, mint korábban. Én pl. kerülöm a krumplit mint köretet, szinte minden húsféléhez párolt zöldség köretet eszem, ezt otthon is meg lehet csinálni a mikróban.
3. Ivás. Én átszoktam a diétás kólára, ez megoldja az üdítőivási ingert és tényleg nem ad energiát. Egyébként gyümölcslé, tea, víz.
A fogyás másik alapköve a rendszeres mozgás. Én a minimumot heti három alkalomnál húztam meg. Tanulságos volt olvasni az aerob-anaerob edzés szerepét. Érdekes módon én soha nem éreztem/érzem úgy, hogy igazán edzettem, ha nem volt benne (elején/végén) futás. Egyetemista koromban 20-30 perc futás után mentem a konditerembe, manapság 20-25 perces bemelegítés után (ebben van rendesen fekvőtámasz, guggolás, hasizomgyakorlat) indulok el a kb. 26-28 perces körömre. Egy éve ez a kör még 32-34 perc volt!
Fontos az, hogy akkor is el kell menni futni, amikor rossz az idő, nem szabad a kifogásokat keresni. Persze a mikor jégpálya a világ, akkor nem lehet, de be kell pótolni.
Ha megvan az elhatározás és az akaraterő, akkor 2-3 hónap alatt látványos az eredmény. Nekem furcsa volt, hogy egyre többen kérdezgették azt hogy hogyan és mitől fogyok, és főleg a nők. Amikor még az asszony is közölte, hogy egyre jobb a seggem, akkor nagyon hízott a májam. Méghogy a nők hiúak!
Amit az intenzív rövid pihenős edzésről írtál Robzon, azt régebben néhány alkalom erejéig kipróbáltam, tetszett is, így valószínűleg ráállok majd. Most már ugyanis kezdenek látszani az izmaim is.
Egyelőre ennyit, most dolgoznom kell.
Üdv: Kopasz
ropi Creative Commons License 1999.02.28 0 0 315
Egyetértek Robzonnal, szerintem ugyanis éppen ez az egyik leglényegesebb építő része az alakformálódásnak, hogy a jellemünk erősödik tőle. Sokszor mialatt azt vallja az ember, hogy nem olyan fontos a külső, a test, hiszen a lényeg a belső értékeken van, mégis csak a fizikai testének a rabja, mert lényegében nem képes a testének parancsolni ha meglát egy ínycsiklandó zsíros falatot, vagy ha kicsit hamarabb kell felkelni, hogy némi testmozgást is végezzen. Hiába tudja az ember ilyenkor, hogy józanul átgondolva is jó lenne egy kis mozgás, valóban szüksége van rá, már csak a későbbi egészsége miatt is, a test pillanatnyi ellenkezése miatt mégsem képes megtenni. Ezáltal - bár az ellenkezőjét hajtogatja - mégis csak a teste a diktátor lesz az életében, nem pedig a bensőjének, a lényegének a kiszolgálója.
Szóval: sanyagassátok csak meg testeiteket, ne sajnáljátok, egy kicsi kínlódás mindenkinek kell!
Meglátjátok, győztesen kikerülve a testtel vívott hatalmi harcból újabb és újabb területeken tudtok majd győzelmet aratni ;-).
fudge Creative Commons License 1999.02.28 0 0 313
Robson !

Természetesen szivesen leszek esettanulmány. Jövő héten el is kezdem az alapozást, mármint a Te edzésterved szerint. Azért előtte még lenne pár kérdésem. Mi a helyzet az edzés közbeni evéssel/ivással ? Evésen itt mondjuk pl. egy túró-rudit, vagy csokit értek. Folyadék pedig mi legyen ? Én jelenleg Isostart iszom közben. A másik kérdés, hogy az edzés utáni turmixot lehet-e kapni valamilyen formában, vagy nekem kell gondoskodnom a mixelésről ? Egyébként pedig azt hallottam, hogy a kreatinnal lehetnek káros mellékhatásai. Ez mennyiben igaz ? És egyáltalán a kreatin koksznak számit ? Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
Köszi mindent,
fudge

Előzmény: Robzon (310)
Robzon Creative Commons License 1999.02.27 0 0 312
Pucros M!
Hát ez az, a mentális fejődést teljesen figyelmen kívül hagytuk, pedig lehet, hogy testünk csak a lelkünk kivetülése, materializálódása? Tényleg milyen összefüggések vannak, ép test - ép lelek, esetleg szép test - szép lélek? (A tapasztalat, gyakran mást mutat, nem?) Az biztos, hogy az alakunk visszahat a lelki békénkre, aki nem tudja elfogadni magát, nem szereti a testét, annak ez okozhat mentális zavarokat. De a mentális zavarok is okozhatnak elhízást, fogyást. Asszem, ez 1 komplex rendszer aminek itt csak az egyik felét fogtuk meg. De nyugtassuk magunkat azzal, hogy a másik fele (a lélek) kevésbé megfogható, meg majd jön magától (vagy nem). Én mindenesetre azt hiszem, hogy az alakformálódás egyértelműen pozitív változásokat okoz a személyiségben, pont amiatt, hogy fegyelem, akaraterő, és kínlódás kell hozzá. És lehet, hogy a személyiségfejlődésben lezajló pozitív változások, közvetve az alakunkra is visszahatnak. No persze itt kizárólag a macsósodásra gondolok, mint személyiség fejlődésre. :)

Kopasz!
Gyerünk írjad! Kíváncsian várjuk.

Zooo!
Te, ehhez a csajok biztos jobban értenek. Szerintem kétféle csík van, az egyik a hírtelen hízástól lesz (kokszosok kezén tipikus), az olyan ronda vörös bőrrepedés, gondos testápolózással aszongyák megelőzhető, de ha már kialakult, akkor szerintem gond van (plasztikai sebészet?), bár évek során kifakul. A másik a fogyástól, ilyen kis vékony, kicsit világosabb a bőrszínnél, ez nem annyira ronda, testápolózással, szaunázással megelőzhető ez is talán, meg biztos van valami csodakrém amiről azt állítják eltünteti. Megelőzni szerintem egyszerűbb, olcsóbb, és hatásosabb.
Hát gondolom ettől nem lettél okosabb, én szaunázok, testápolózok, ilyen gondjaim nincsenek, igaz túl nagy súlyingadozásaim sincsenek mostmár (olyan 3 kg zsírt szoktam lenyomni nyárra).
zooo Creative Commons License 1999.02.26 0 0 311
Robzon:
Lenne hozzád egy kérdésem. Nyáron elég sokat bringáztam, edzettem, és lábamon egyenlore alig láthatóan "terhességi csíkok" jelentek meg. Ezekkel mit lehet csinálni? El lehet oket tüntetni valahogy? Vagy van a megelozésükre valamilyen készitmény?
Robzon Creative Commons License 1999.02.26 0 0 310
Ropi!
Jó amit írsz, ne hagyd abba. Ja, és nem dicséret volt (Ki vagyok én, hogy itt dicsérgessek?), csak tetszésnyilvánítás.
Ha nem lennék ilyen önfejű, a környezetem már rég elhitette volna velem, hogy én vagyok a hülye, és a nőkön normális a cellulitisz, meg a lottyad fenék, a hapsikon meg a pocak meg az úszógumi, és aki ez ellen tenni akar valamit, az túl sokat foglalkozik magával. Asszem jót tesz nekem is olyan embereket hallgatni, akik nagyjából hasonló véleményen vannak, mint én.

Fudge!
Ezek nem "röviditett" szünetek, hanem ez lenne a normális edzés intenzitás. A rövid, de intenzív edzés vezet eredményre, szerintem. Ja, hogy senki nem edz így? Tudom, lusták is, meg nem is értenek hozzá. Nem is fognak úgy fejlődni mint te, meglátod. Rám is gyanakodva néz mindenki, a fejlődésem (pedig csak évi 2-3 kg, tiszta izom), meg az erőm miatt. Csak aki tényleg ért hozzá, meg a haverjaim hiszik el, hogy nem kokszolok. Amúgy, hogy még jobban megdöbbentselek, van olyan edzésem, amikor 0 mp. a pihenő idő (na jó, < 10 mp, amíg helyet változtatok). Ez a szuperszet - amikor az antagonista (ellentétes hatású) izmokat széria közötti pihenés nélkül edzed - kimondottan előnyős, pl. a kar edzésére. Tehát, csinálsz egy szériát bicepszre (pl. két kezes állva), 1 szériát tricepszre (pl. homlokra engedés), rohansz vissza, megint bicepsz, és így tovább, felváltva, pihenés nélkül. A szuperszet edzés, csak haladóknak való, kezdőknek nem tesz jót.
Ha rám hallgatsz, azt az alapozó edzéstervet csináld még kb. 3 - 4 hétig, amit alant leírtam - ez viszonylag arányosan terheli a tested, és van benne minden -, és ha már megy kevesebb mint 60 perc alatt, akkor írd le mekkora súlyoknál tartasz, milyen fejlődést tapasztaltál, és én meg majd mondom a továbbiakat, ha megbízol bennem. Frankó kis esettanulmány lehetnél itt a "nyilvánosság" előtt, ha te is akarod.
Súlyzózás előtt biztosítani kell a szükséges energia mennyiséget, valamilyen könnyen emészthető szénhidrát turmix az optimális, 1 órával előtte. Telihasal, bekajálva nem lehet intenzíven edzeni, másrészt az emésztés elvonja az energiákat, arról nem is beszélve, hogy ha mozogsz, nem is lesz tökéletes a táplálékok lebontása, az ezzel járó zavarokat - gondolom - nem kell ecsetelnem.
Az edzés utáni turmix a leglényegesebb az összes táplálkozás közül. Ilyenkor, úgy képzeld el, hogy a dextróz (szőlőcukor) olyan mint egy boríték, és amit beleteszel (pl. aminósavak) az tuti eljut a címzettnek az izomsejtekbe. Ez az állapot kb. 30 percig tart az edzés után (a fokozott vérbőség az izmokban meg akár 5 óráig is eltarthat). Tehát az edzés utáni turmixban legyen kb. 30 gramm szőlőcukor(boríték), a szükséges mennyiségű (erről már írtam) aminosavkészítmény(ez az építőanyag), meg amit még a muszkliknak szánsz (pl. kreatin, stb.). Azért kell turmix, mert a szilárd táplálék nem szívódik fel ilyen rövid idő alatt, lekési a postát.
Kopasz Creative Commons License 1999.02.26 0 0 309
Üdv mindenkinek!

Új fiú vagyok a Tasztalon, többek között e miatt a topic miatt regesztráltam magam, ezúton is gratula Robzon. Mivel látom kezd kissé lassulni a téma, a saját példámmal szeretnék minden idejárót és idetévedőt lelkesíteni. Én már gyerekkorom óta túlsúlyproblémával küszködtem, de tavaly nyáron elhatároztam, hogy mindenképpen lefogyok. Előtte is rendszeresen jártam futni, de nem sikerült lefogynom. 112-113 kg-ról indultam (187 cm magas vagyok), most tartok 94-95 kg-nál, de még le kell dobnom legalább 6-7 kg-ot.
A lényeg szerintem: elhatározás és életmód változtatás. Maximálisan egyetértek Robzon véleményével, de az ő életmódjához képest szerényebb erőfeszítésekkel is komoly eredményeket lehet elérni. Ha még érdekel valakit az én esetem, akkor leírom nekem hogyan sikerült/sikerül.

Kopasz
Robzon Creative Commons License 1999.02.26 0 0 308
ZodiaC!
Amino készítményeket bármelyik "testépítő ellátóban, body-shopban" lehet kapni, a nagyobb gond az, hogy milyent vegyél. Ugyanis egy csomó féle van, és az ár nem utal egyértelműen a minőségre. Lényeges, hogy miből származik az anyag: szója, állati eredetű(?), tejsavó(állítólag ez a legjobb), gabona, stb. Mindegyik más és más arányban tartalmazza az egyes aminosavakat (eltérő aminoprofil) és emiatt nem egyformán értékesek az izmok számára. Pl. az izomsejteknek 60%-ban glutaminra van szükségük, ha az adott készítményben csak 30% glutamin van, akkor a többi aminonak is csak a fele hasznosul. Az se mindegy hogy milyen eljárással készült, milyen módon tisztították, ellenőrizték a terméket. Aztán az is lényeges, hogy milyen a kiszerelés, a préselt tablettás a legolcsóbb, ennek a legrosszabb a felszívódása, a zselékapszulás a legdrágább és a legjobb, a por is frankón felszívódik, viszont van, aki befordul az ízétől (de turmixba is rakhatod, vagy dobhatsz mellé egy plussz vitamintablettát), és nehéz pontosan adagolni.
Nem fizettek nekem (hogy lehetnek ilyen bunkók? :)), ezért nem érdemlik, hogy élőreklám legyek, de a SCITEC készítményei sokkal jobbak, mint a többi. Tőlük szinte nem is tudsz rosszat választani. (A jutalékot a bankszámlámra, please!)
Na most arra vigyázz, hogy ha túl sokat nyomsz, akkor mérgezéses tünetek alakulhatnak ki (rossz közérzet, kis gennyes pattanások stb.) Hogy mennyi kell, az függ attól, hogy milyen minőségű a termék (ha szar, akkor előfordulhat, hogy az izmoknak kevés, az emésztőrendszerednek mégis sok, és "mérgez"), hogy mennyit és hogyan edzel, és persze az alkati sajátosságok is játszanak, ugye. Összesen (a normál kajával együtt) naponta testsúly-kilógrammonként 1-3 gramm protein kell.
Előzmény: ZodiaC (304)
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.02.24 0 0 307
Emberkísérleteket folytatok magamon. A közelmúltban paradoxont csináltam Robzon mesterünk mondásából, mely szerint a kampányszerű dolgok nem férfihoz méltók, és teljesen kampányszerűen nekifogtam a férfiaskodásnak. Nem aggódni, beleszarni, persze tudatosan azért felelősségteljesnek lenni, de alaphangként azért megkövetelve ami jár és lepattintani, ami nem az én dolgom - ilyesmit vezettem be, és mondhatom, nagyon kellemes és megnyugtató érzés volt.

Ebbe persze nem fért bele első körben, hogy ilyen baromságokon aggódjak, mint a helyes táplálkozás meg a testsúly meg az alakforma. Jó kis söröcske esténként, kolbász-kenyér, egyszer még szalonna is. Reggeli, ebéd, szintén kényem-kedvem szerint.
Időközben észrevettem, hogy a kényem-kedvem akkor is érvényesül, amikor kiválasztom hogy mit egyek, meg amikor kezdek jóllakni. Egész más a fíling, mint amikor bűntudattal zabál a kontúrjaiért aggódó ember. Megnövekedett a személyes terem, jókat nyújtozva töltöttem be aztat pucorral, végtagokkal, de főleg a szám lett nagyobb.

Szóval ilyen lettem. Ja, meg mérlegre sem álltam, nem tűrte a koncepció.

Eltelt így (sacc) tíz nap. Gondoltam, nyilván meghíztam, hiszen annyit ettem, amennyihez kedvem volt. A tükörben ugyan nem láttam változást, de ezt a pozitív életszemléletnek tudtam be.
Na de úgy hozta a sors, hogy öltönybe kellett bújnom. Korábban lefogytam már annyira, hogy éppen tudtam hordani a legkedvesebbiket. Nem is gondoltam rá, hogy még használni tudom. Ám a tágabbak annyira bőnek tűntek, hogy végül felpróbáltam: nem híztam 1 centit sem (mérlegre továbbra sem álltam). Aztán ebben nyomultam eleganciailag, tök jó.

Tanulság: az aggódás hizlal. Talán nem közvetlenül, inkább elnyomhatja az egészséges belső jelzéseket, amiből tudjuk, hogy mit is kell ennünk és mennyit. Legalábbis ez a tippem most.

Persze akkor lenne teljes a kép, ha ösztönösen aerobice indítanám a napjaimat, minthogy erre volna szükségem igazán:-)
fudge Creative Commons License 1999.02.24 0 0 306
Robzon !

Köszi az újabb tanácsokat, tegnap ki is próbáltam a röviditett szüneteket, hát elég durva volt. Mit javasolsz, meddig csináljam igy a gyakorlatokat, mert én már majdnem 2 hónapja járok, bár eddig kisebb volt az intenzitás. A másik kérdésem, hogy jó-e az, ha az ember edzés előtt eszik, illetve ha utána.

Köszi mindent,
fudge
Előzmény: Robzon (300)
ropi Creative Commons License 1999.02.23 0 0 305
Kösz Robzon, jólesett a dicséret.

Mielőtt elkezdtem volna ezt az egészet, nagyon rossz motívumokból ettem. Tipikus volt, hogy azért, mert előttem van. Gondolkodtam ezen, és eszembe jutott, hogy Édesapám gyerekkoromtól fogva mindig arra nevelt, hogy nem kell kényeskedni, ami a tányéromon van, azt meg kell enni. Ez teljesen belém rögzült, kivédeni ma is csak úgy tudom, ha egyszerre csak nagyon keveset teszek a tányéromra.
Az éhségtől való - a beburkolt kajamennyiséghez képest természetesen nevetséges - félelmem a másik, ami különösen jellemző volt. Egy ideig még bemagyaráztam magamnak, hogy nem kell semmi önkínzás, hiszen ha jólesik a kaja, akkor biztos szüksége van rá a szervezetemnek. Volt persze, hogy már nem is esett jól, de muszáj volt tovább ennem. Azután már a reggeli hatalmas karéj vajas-felvágottas szendvics nem is volt elég, addig ültem az asztalnál., míg kettőt-hármat legalább meg nem ettem, persze kakaót is mellékelve. Nem azért, mert tényleg éhes voltam, hanem mert iszonyatosan féltem az éhségtől!

Talán az is segített, hogy kikötöttem: az egész nem kötelező, ha nincs kedvem, átmenetileg valamelyik tényezőt lazábban foghatom, legföljebb valamilyen más szempontból ledolgozom. A korlátok elleni lázadást úgy tűnik, így elkerültem. Ma délután pl. hamburgerhusit sütöttem a családnak, és nagyon megkívántam. A lázadás kezdett rajtam erőt venni, mérgemben, hogy ebből én nem ehetek, legszívesebben 3 adagot is befaltam volna (ennyit úgysem bírnék, mostanra már összeszűkült gyomrom miatt). Félretettem ezért egy kisebb darabot, hogy azt a lehető legenergiaszegényebben készítem el. Ittam egy nagy pohár vizet, ettől kicsit lenyugodtam, majd evés közben minden falat után tisztáztam magamban, hogy biztosan akarok-e még egy falatot.

Az előre - valaki idegen által kitalált és másoknak átadott - kúrák veszélye szerintem az, hogy ha az ember egyszer „vétkezik", akkor kész, borul minden, és könnyen abbahagyja az egészet, mondván, így már nem is az igazi. Vagy lehet, hogy csak velem fordult ilyen elő? Na mindegy, lényeg hogy előfordult 1 hete, hogy elkerülhetetlen volt (általam igen szeretett és tisztelt vendégek miatt) a sütizabálás, akkor utána egy-két napig csak salátát ettem, plusz sok folyadék. Az eredmény: még vékonyabb és lelkesebb lettem, harmadnap visszaálltam a normál diétás étrendre, és megy minden tovább. Ezek a kilengések valahogy azt bizonyították számomra, hogy így tényleg tartani tudom ezt hosszú távon, míg ha mondjuk eleve elhatároztam volna, hogy míg le nem fogyok (mint írtam szerintem ez kb. 1/2 év), nem ehetek semmi extrát.

Gyümölcsökön kívül semmilyen kajának nem szabad szem előtt lenni, mert a látvány elindíthatja a nyálelválasztást. Evés után rögtön mindent el kell pakolni. Ha egy nagyobb csomagból csak egy kisebb adagot szándékozunk megenni, érdemes a többit még kaja előtt elrakni, nehogy az ember arra jusson: plusz egy darabtól még nem hízom jobban, csak az a baj, hogy a határ egyszeri átlépése után előfordulhat, hogy újabb darabot kívánunk majd, így végül esetleg a dupláját esszük meg a tervezettnek.

Az étrendet előre meg kell tervezni, a hozzávalókat megvásárolni, és elő-, vagy elkészíteni. Háziasszonyoknak javaslom egyébként, hogy a család étrendjéhez közel álló fogásokat tervezzenek maguknak. Pl. a főzelékből rántás előtt vegyenek ki maguknak egy adagot, vagy a húsból ( nem vagyok vegetáriánus, egyébként is vashiányom van, nem tudom mellőzni) a maguk részét grillen süssék meg.

Talán lényeges még a változatosság, mert a diéta egyik veszélye lehet az egyhangúság. Inkább megveszek drágább energiaszegény ételeket is ( a választékra most már igazán nem lehet panaszkodni!), mert ha valamilyen fogyókúrás készítményt vásárolnék ehelyett, az jóval többe kerülne.
Mindig van itthon valami arra az esetre, ha nem bírom tovább, és muszáj enni pár falatot, ne a nutellás kenyér legyen a legkönnyebben elérhető variáció. Bevált nálam erre a célra a rizs- vagy búzapehelykorong (HAM-LET). A Korpovit keksszel szemben viszont fenntartásaim vannak, mert sajnos nem mentes szintetikus adalékanyagoktól. Ha már az ember keveset eszik, az legalább valóban értékes táplálék legyen, ne valami szintetikus vacak. Bocs, tudom, jó a formátuma így könnyen mobilizálható, és a benne lévő korpa nedvesség hatására megduzzad, ezzel csökkentve az éhségérzetet, de akkor már nem jobb, ha egy kanál búzakorpát pár csepp gyümölcslével kapsz be? Jó, ezt nem tudod olyan jól magaddal vinni, de erre az esetre szerintem itt van a Ham-let (nem vagyok egyébként érdekelt a kereskedelmében), amely csak beazonosítható dolgokat tartalmaz, nincs benne állományjavító és egyebek. Mondjuk a Korpovit azért jobb mint a csoki.

Ha nem unjátok, majd még írok. Sziasztok!
Ropi
Előzmény: Robzon (287)
ZodiaC Creative Commons License 1999.02.23 0 0 304
Kedves Robzon!

Ird már meg nekem légy szíves, hogy hol lehet aminosav-keszitmenyeket kapni izomleépülés megelozése végett.

Köszi

ZodiaC
pcsikvari Creative Commons License 1999.02.23 0 0 303
Bubukám! Valami baj van a zsírégetéses mechanizmusoddal!?

Az aggódó didike!:))))))))))))
Előzmény: bubu (302)
bubu Creative Commons License 1999.02.22 0 0 302
Robzon, nem ertek en ehhez kulonosebben, csak valaha reszt vettem biokemia oktatasban.
az teny, hgy folyamatos zsiregeteshez kell némi "vivoanyag",
ez lehet cukor, es lehet aminosav eredetu is, de nem lehet zsirsav eredetu.
keves kell belole,
es tkp ugy remlik, hogy glicerinbol is lehet, tehat nem kizart, hgy ha beindul egy vad zsiregetes akkor mar nem kell kozben potolgatni. fene tudja utana kene nezni.
szabalyozas:
en nem arra gondoltam "miert", hanem "hogyan",
szoval aki megtalalja a _mechanizmust_, amivel a szervezet kapcsolgat a raktarak kozott, az, meg a gyogyszergyarak utana, nem lesznek szegenyek.

Thor
hehe, az edessegtol is nol am a szerotonin ;-)))

Robzon Creative Commons License 1999.02.22 0 0 301

Háromnapos, osztottizomcsoportú edzésterv

A

B

C

has

felülés

3 x 30

has

feülés tözsfordítással

3 x 30

has

hasprés

3 x 30

lábemelés

3 x 20

térdfelhúzás

3 x 20

twister

2 x 100

mell

fekvenyomás

3 x 10

hát

tarkóhoz húzás csigán

3 x 10

láb

láb feszítő

2 x 12

45 fok. nyomás

3 x 10

hashoz húzás csigán

3 x 10

guggolás

4 x 10

tárogatás

3 x 10

hipernyújtás

3 x 20

láb hajlító

3 x 10

bicepsz

bicepsz állva kétkezes

3 x 12

tricepsz

letolás csigán

3 x 12

váll

nyakmögül nyomás

3 x 12

bicepsz állva egykezes

3 x 12

lórúgás

3 x 12

oldalemelés

3 x 12

Edzés hetente háromszor (pl. hétfő-szerda-péntek) néhány hónapig. Edzés elött kötelező bemelegítés 5 perc szobabicikli, átmozgató gimnasztika, edzés után levezetés, laza nyújtás. Gyakorlatok között 30-45 mp, izomcsoportok között 2 perc pihenőidő. Max: időtartam 50 perc.

Robzon Creative Commons License 1999.02.22 0 0 300
Fudge!
6 hét alatt 5 kiló súlygyarapodás fantasztikus eredmény! Nagyon jó fázisban vagy a tömegnöveléshez, szinte éhezhettek eddig az izmaid az edzésre. Az edzésterveddel kapcsolatban:
- Igen a lábedzés kimaradt, pedig annak a jelentősége messze túl mutat a láb gyarapodásán (korábban erről már volt szó 1999-01-19 07:09:00).
- Sokat tökörészel, pörgesd fel az edzést, ha nőlni akarsz, az egész nem tarthat tovább 50 percnél, a szériák közötti pihenőidő a nagysúlyoknál (pl. fekvenyomás, guggolás) 50-70 mp., kissúlyoknál (pl. bicepsz, tricepsz) 30-40 mp., az izomcsoportok közötti pihenő 1,5-3 perc legyen. Egészen más érzés lesz így (igaz kicsit fárasztóbb) mindenképp próbáld ki. Ez nagyon lényeges, mégis csak kevesen foglalkoznak vele. Én pl. órával edzek, be van állítva 30 mp.-re, ha letelik a pihenés csipog. A túl hosszú edzés végén az izmok már nem bírnak 'bedurrani', biztos észrevetted te is, hogy nem telnek meg annyira vérrel. Azok az izmok amiket az edzés végére hagysz emiatt szinte nem is fejlődnek, arról nem is beszélve, hogy az egész olyan szöszmötölés jellegű, és unalmas. Menj a konditerembe, melegíts be frankón (5 perc szoba bicikli, 5 perc átmozgató gimnasztika), üvölts 1 nagyot, hogy Fudge a király :), majd rohanj és tépd széjjel a súlyokat. Az edzés végén laza nyújtással vezess le. No toszorgás, no téblábolás, no másra várás! Erre figyelj nagyon. Ja és még 1, tudod miből lehet észrevenni, hogy valaki szarul edz? Abból, hogy a szériák között ücsörög a padon! Ha tényleg +dolgoztattad az izmaidat, akkor a két széria között bizony sétálgatnod kell, végtagjaidat lengetve, mélyeket lélegezve, egyszerűen kívánod, mert ülve nem bírod átmosni magad oxigénnel. Aki ülni bír, az nyilvánvalóan nem edz elég intenzíven.
- Vagy a tricepszed aránytalanul erős, vagy rosszul csinálod a gyakorlatot. A csigás letolásnál arra kell vigyázni, hogy a felkarod végig mozdulatlan maradjon, és ne engedd vízszintesnél jobban vissza az alkarod. Ha megállítod vízszintesben, akkor tényleg a tricepsz dolgozik, míg ha felengeded, akkor (gyakran a felsőtest súlyával) lendületet adsz a súlynak, és a kezeddel szinte csak kíséred.

Én valami ilyesmit szoktam javasolni alapozó edzésterv gyanánt (mondjuk 4-6 hétig, hetente háromszor):

bemelegítés
mell fekvenyomás 3 x 10
45 fok. Nyomás 3 x 10
hát tarkóhoz húzás felső csigán 3 x 10
hashoz húzás alsó csigán 3 x 10
váll nyakból nyomás 3 x 10
oldalemelés 3 x 10
kar bicepsz állva kétkezes 3 x 10
tricepsz-homlokraengedés 3 x 10
láb guggolás 5 x 10
Has felülés 3 x 30
lábemelés 3 x 20
levezetés

Aztán itt van az egyik kedvenc háromnapos (A-B-C pl. hétfő-szerda-péntek) osztott izomcsoportú edzéstervem (ez kicsit hasizomra van kihegyezve, ha túl jó a hasad, akkor néha csak simán hagyd ki.), ez mehet mondjuk három-négy hónapig:

A: B: C:
has felülés 3 x 30 has feülés has hasprés 3 x 30
lábemelés 3 x 20 tözsfordítással 3 x 30 twister 2 x 100
térdfelhúzás 3 x 20 láb láb feszítő 2 x 12
mell fekvenyomás 3 x 10 hát tarkóhoz húzás guggolás 4 x 10
csigán 3 x 10 láb hajlító 3 x 10
45 fok. nyomás 3 x 10 hashoz húzás csigán 3 x 10
tárogatás 3 x 10 hipernyújtás 3 x 20
bicepsz bicepsz állva tricepsz letolás csigán 3 x 10 váll nyakmögül
kétkezes 3 x 10 lórúgás 3 x 10 nyomás 3 x 10
bicepsz állva oldalemelés 3 x 10 egykezes 3 x 10

(Biztos hogy négynapost akarsz? Amúgy ezt csinálhatod négy napon is, csak az a lényeg, hogy sorrendben haladj. De nem korai még? Te tudod, írok 1 négynaposat is.)
Előzmény: fudge (299)
fudge Creative Commons License 1999.02.22 0 0 299
Robzon !

Köszi a tanácsokat, biztos, hogy megfogadom :) !
Jó ötlet a dokumentáció is, lehet hogy más is tanul belőle.
Szóval jelenleg januártól járok és most itt tartok (testúly 62kg, magasság 180cm):
fekvenyomás 6*8 40kg-mal
tárogatás 6*8 14kg
nyakra húzás (hát) 6*12 40kg
oldalemelés (váll) 4*8 8kg
bicepsz állva francia rúddal 6*8 20kg
tricepsz csigán 6*12 35kg

Ezek a fő elemek. Gondolom ez alapozásnak jó, merthogy végigcsinálok mindent het 3-4szer és kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. Jó lenne ha tudnál olyan edzéstervet javasolni, ami heti 4 alkalomra szól. És persze kéne lábizmokat is fejleszteni. A hasizomról szóló javaslatodat már olvastam, megpróbálom azt is csinálni. Na és persze elkezdek rágcsálni. A Gain Fastot meg későbbre hagyom, mert van azért most fejlődés rendesen. Legalábbis az izmok esetében. Hizni csak lassan hizok, bár januárban még csak 57kg voltam, most 62 felett. Ha tudsz javasolni edzéstervet, szivesen fogadnám akár e-mailben is. Köszi mindent !
Előzmény: Robzon (281)
fudge Creative Commons License 1999.02.22 0 0 298
Robzon !

Köszi a tanácsokat, biztos, hogy megfogadom :) !
Jó ötlet a dokumentáció is, lehet hogy más is tanul belőle.
Szóval jelenleg januártól járok és most itt tartok (testúly 62kg, magasság 180cm):
fekvenyomás 6*8 40kg-mal
tárogatás 6*8 14kg
nyakra húzás (hát) 6*12 40kg
oldalemelés (váll) 4*8 8kg
bicepsz állva francia rúddal 6*8 20kg
tricepsz csigán 6*12 35kg

Ezek a fő elemek. Gondolom ez alapozásnak jó, merthogy végigcsinálok mindent het 3-4szer és kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. Jó lenne ha tudnál olyan edzéstervet javasolni, ami heti 4 alkalomra szól. És persze kéne lábizmokat is fejleszteni. A hasizomról szóló javaslatodat már olvastam, megpróbálom azt is csinálni. Na és persze elkezdek rágcsálni. A Gain Fastot meg későbbre hagyom, mert van azért most fejlődés rendesen. Legalábbis az izmok esetében. Hizni csak lassan hizok, bár januárban még csak 57kg voltam, most 62 felett. Ha tudsz javasolni edzéstervet, szivesen fogadnám akár e-mailben is. Köszi mindent !
Előzmény: Robzon (281)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.22 0 0 297
Robzon!
Igaz, bubunak címezted a kérdést, azért talán nem baj, hogy belekotyogok. Ahogyt azt bubu teljesen helyesen megjegyezte, a cukrok egyfajta katalizátorként kellenek az intenzívebb zsírbontáshoz. Éppen a katalizátor jelleg miatt egészen biztos, hogy nagyon kevés kell belolük, a lebontott zsírok mennyiségéhez képest.
Szívesen utánanéznék a zsírbontás-izomfehérje bontás problémának, de ehhez tisztázni kéne, mi az a "szuperintenzív terhelés". Lehet hogy egyszeruen csak arról van szó, hogy olyan intenzív terhelést végez az ember, amikor az izmok egy része továbbra is anaerob üzemmódban kénytelen dolgozni, mert nincs elegendo oxigén utánpótlás az összes rost számára. Miután anaerob és aerob üzemmódban elfogy a szénhidrát, amellett hogy az aerob módon terhelt izmot el kell (és lehet)zsírégetéssel látni, az anaerob módon muködoknek továbbra is szénhidrát kell. Ilyenkor nincs más, mint fehérjét bontani. Én azt hittem, hogy ilyen mértéku terhelésre nem lehet a szervezetet rávenni. Lehet hogy mégis, és akkor csak ennyi a titok nyitja.
Üdv, Palánk
originalqszi Creative Commons License 1999.02.22 0 0 296
Az én szerotonin szintem mástól nő..... pl. ha Thorkom nem fáj, hanem jó és ír, és ha még a nap is süt hozzám....ohhhhhhh de jó a qszinak:-)))))*******************
nomira Creative Commons License 1999.02.22 0 0 295
Most olyan happy vagyok
Holnapra már le is fogyok.

Bocs, lehet, hogy ezt a hülye-versek közzé kellett volna írnom?
Előzmény: Thor (294)
Thor Creative Commons License 1999.02.22 0 0 294
Nomira, ne búsulj, a tornának ugyanolyan hatása van a gyönge lélekre. Az Isolipan is és a mozgás is megemeli a szerotoninszintet az agyban (ettől érzed elégedettnek magad, és kereknek a világot) ezáltal az embernek kevésbé lesz nassolhatnékja. Ja és ezt nem én találtam ki, pszichiáter kolleganőm mondta, aki fogyókúrás csoportokat vezet, kimondottan olyanokkal foglalkozik, akik lelkigyengeségből híztak meg.
Előzmény: nomira (292)
Alejandro DeSilva Creative Commons License 1999.02.22 0 0 293
fargo, legy szives, irjal mar valamit a DO!-ba
http://internetto.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9000372&uq=30&tp=015&mp=110
Nagy kereslet volt tai-chi szakemberre

Koszi,
Alejandro
Előzmény: fargo (291)
nomira Creative Commons License 1999.02.22 0 0 292
Robzon!
A teát ki fogom próbálni és majd írok a hatásairól, ha csak vízhajtó hatása lesz, már az se olyan rossz, csak a vesémet ki ne készítse. A "lelkigyengeségre" spongyát, kezdek edzésben lenni, mind lelkileg, mind testileg. Keményem gyűröm a hasam reggelenként és valami rejtélyes oknál fogva nem nassolok olyan sokat sőt kezdek elfeletkezni arról, hogy enni is kellene.
Thor!
Sajnálom, hogy az Isolipan-t már nem lehet kapni, ugyanis a csokievésről tényleg le kellene szoknom. Bár javuló félben vagyok, mert ha nagyon kordában tudom magam tartani, akkor sárgarépát rágcsálok csoki helyett.
fargo Creative Commons License 1999.02.22 0 0 291
A kínai teáról jut eszembe:

Én egy haverom felügyelete alatt thai chi-ztam egy ideig, az elsô 2 hét alatt 12 kilót adtam le minden különösebb fogyókúra nélkül...

Van még valakinek ilyen tapasztalata?
originalqszi Creative Commons License 1999.02.22 0 0 290
Ezért nem talállak:(((( mert lassan elfogyózod magad:DDDDD
Rostos, szénhidrát mentes kaja foever:-))))))))***********************
Előzmény: Thor (289)
Thor Creative Commons License 1999.02.22 0 0 289
Robzon, lehet hogy elkerülte a figyelmedet, de az Isolipan-t már több mint egy éve kivonták Magyarországon patikai forgalomból. 1ébként tényleg állati hatásos lelki gyengéknek (pl. nekem az volt), de csak ha lehet kapni.

Érdekes módon nem az anyagcserére hat, hanem a hangulatra, így ha valaki úgy általában hajlamos a csokikával való vigasztalódásra, akkor Isolipan szedése mellett nem érez késztetést vigasztalódni.

Hosszú távon persze csak a mozgás segít, DE OLYAN ROHADTUL FÁRASZTÓÓÓÓÓÓÓÓ! :))))
Előzmény: Robzon (280)
kockasfulunyul Creative Commons License 1999.02.22 0 0 288
Még évekkel ezelőtt egyszer kaptunk ajándékba ilyen kínai csodateát. Én akkoriban azért kezdtem el inni, mert mindig vevő vagyok az új teákre (bár a tea topicot erősen hanyagolom :)) ). Később tudtam meg, hogy attól fogynom is kellene. Mindenesetre az egyetlen dolog, amit én észrevettem magamon, hogy vagy az anyagcsere gyorsítása, vagy valami más anyag bevitele folytán nagyon sokat jártam a WC-re. Végigittam az egész dobozt, de fogyást nem tapasztaltam.
Robzon Creative Commons License 1999.02.22 0 0 287
Nomira!
Próbáld inkább ki, és írd le a tapasztalataidat (pontos dokumentációt vezess, ha lehet), hagy okuljunk, (mer ez lenne a topic célja, ugyanis) végül is lehet hogy a kínai tea tényleg használ, és ez a jövő útja a fogyni vágyóknak.
Ezzel a hülye 'lelkigyengés' szövegemmel meg remélem nem bántottalak meg, egyáltalán nem ez volt a célom, végül is nem direkte neked szántam, inkább kis gyógyszerreklám volt. De én már annyira idegbeteg vagyok, hogy egyből felmegy az agyvizem, amikor látom, hogy az emberek mennyi hülyeséget hajlandóak megtenni a fogyásért, csak a seggüket ne keljen +mozdítani (pl. zsírleszívás, amivel örökre tönkre tesznek, egy amúgy még 'menthető' combot, hasat.). A TV shop (+ hasonszőrűek) száz milkókat keresnek, mindenféle használhatatlan hülyeségen, és elég hozzá, ha a reklámban azt ígérik, hogy erőfeszítés nélkül (napi 10 perc szutyorgás a tévé előtt), hetek alatt hű de jó testünk lesz. Hát nem lesz. Ha tényleg eredményt akarsz, akkor tényleg tenned kell érte valamit, és ez így jó, mert utána jobban megbecsülöd a testedet. Nemsokára el fog oda jutni az orvosi technológia, hogy kínlódás nélkül lehet majd fogyni, izmosodni. Én ezt nagyon sajnálom, nem fog túl építően hatni az emberek jellemére (lásd kokszok). Már szinte látom ahogy két pofára zabálnak, fekszenek a holo-tévé előtt, utána meg benyomnak pár tabeszt és nagyokat böfögve elégedetten hátradőlnek. Fújj! :(

Bubu!
Azt írtad, hogy a "zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el" utána következett, egy biokémia fejtegetés, amit nem tudtam követni. Jó fogadjuk el. De mi az a szénhidrát mennyiség, ami ahhoz kell/elég, hogy beinduljon a zsírégetés, de ahhoz meg már kevés, hogy a szervezet inkább azt használja üzemanyagként, mint a zsírokat? Hát gondolom ennek a +határozása lehetetlen, mivel túl sok egyéntől függő tényező befolyásolja. És szerintem annyira minimális, amivel még bizonyára rendelkezünk, ébredés után is. Vagy nem?
"aki majd megfejti hogy miert valt at a feherjerol a zsirra a terheleskor a szervezet, az szep manit zsebel majd be." Ez az egész kicsit zavaros, hogy mikor mihez nyúl a szervezetünk. A miértek nem teljesen tiszták, de például lehet, hogy azért mert terheléskor több energiára van szükségünk, és valami okból célszerűbb ezt zsírból fedezni. Igenám, de akkor szuper intenzív terhelésnél, ha nincs szénhidrát, miért vált vissza fehérjére? Talán mert a zsírégetés lassabban ad energiát, vagy mert nagyobb energia befektetést igényel a beindítása. Nyílván van benne valami logika csak mi nem tudjuk.

Ropi!
Totál profin csinálod, csak ámulok-bámulok. Remélem írsz még!
nomira Creative Commons License 1999.02.22 0 0 286
Robzon!
Köszi szépen, most már nem biztos, hogy kipróbálom a kínai teát, bár lehet, hogy én lennék a kivétel,már mint akinek használ. Na, megint okosabb lettem, azt eddig is tudtam, hogy közepesen vagyok terhelhető testileg, de a lelki gyengeséget én eddig másképp neveztem.
Előzmény: Robzon (280)
bubu Creative Commons License 1999.02.22 0 0 285
namost az atvaltast valami hormon csinalja, es akkor ezt lehet utanozni, gyogyszerrel. ezert sokat fizetnenek a disznohizlaldak is (szalonnabol izmot=husi a disznora!!)

almaban torzsasztaloz kicsit...
Előzmény: Dr. Égely Palánk (284)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.22 0 0 284
off on
bubu! Hát neked tényleg megkergült a biológiai órád! Még nem alszol?
off off

Nem csak terhelésnél vált át, hosszú koplalásnál is ez a helyzet.
bubu Creative Commons License 1999.02.22 0 0 283
Palankkal elemezgettuk, hogy a zsir egetesehez kell nemi cukor, "vivoanyagnak".

mas,
aki majd megfejti hogy miert valt at a feherjerol a zsirra a terheleskor a szervezet, az szep manit zsebel majd be.
Előzmény: ropi (282)
ropi Creative Commons License 1999.02.22 0 0 282
Jaaaa! Hát én eddig úgy értettem, hogy vizen kívül ne juttassak semmit torna előtt a pocakomba, ha zsírt akarok égetni, mert akkor előbb a szervezet ahhoz nyúl, amit éppen megettem.
A fogyással kapcsolatos tapasztalataimat nagyon szívesen leírom, hátha tényleg segít valakinek. Most hirtelen ennyi jutott az eszembe:

A fogyás lényege szerintem végül is az, hogy valamennyivel kevesebb energiát vigyél be, mint amennyit elhasználsz. Nálam bevált a napi 1000-1200-1500 kcal (jaj Robzon ne bánts, tudom, hogy a kcal nem SI) szétosztva a nap folyamán: reggelire 300 kcal, ebéd 400 kcal, tízoraira és uzsonnára gyümölcs, vacsorára saláta. Enni csak leülve, asztalnál, olvasás és bármilyen más melléktevékenység nélkül szabad, mindent jól meg kell rágni, ezáltal is jól kiélvezve az ízeket. Az első 2 hétben mindent felírtam, utána már nem volt erre szükség, tudtam, hogy mi a mérték. Evések előtt 1/4 órával megittam 1-2 pohár vizet a feneketlen bendő becsapására. Ha az evés után nem éreztem telítettségérzetet, akkor ittam még vizet, és néhányszor hangosan elmondtam valami olyasfélét, hogy ,,hú de jóllaktam". Ez vendégségben is bevált, bár nem mindig hitték el. Fő, hogy én elhittem.
A csokoládéval hál’ Istennek sosem voltam megkötözve (helyette a különféle sajtokat mindig jobban értékeltem), de 4 hétig semmi édességet nem engedélyeztem. Ha már kibírhatatlanul megkívántam a farsangi fánk ízét, akkor egy falatot bekaptam, jól megrágtam, azután kiköptem. Így leírva ez nekem is röhejes, de bevált. Elhitettem magammal, hogy lenyelve sem nyújtana nagyobb élvezetet, így pedig legalább nem hízlal.
A fő ellenségemnek a hosszú ideje megszokott esti rágcsálás mutatkozott. Felállítottam ezért egy szabályt: 8 után nem eszem SEMMIT! A TV-t már hosszabb ideje utálom, ám most, hogy filmnézés közben rendszeresen rágcsáláskényszer kerített hatalmába, radikálisan lecsökkentettük hát a TV előtt töltött időt ( sőt, átvittük a készüléket a szomszédban lakó dédnagymamához). Na jó, ehhez kellett egy, a TV-ről hasonlóan gondolkodó férj is.

A tapasztalatom az, hogy a fogyás csak akkor sikeres, ha a mozgásra előbb szoktam rá, mint az evésről le- . Hajlamos voltam korábban a testmozgáshoz szükséges eszközöket (futócipő, tornadressz, ugrálókötél, stb.) előbb beszerezni, mint magát a rendszeres mozgást elkezdeni. Megbeszéltem ezért magammal, hogy addig semmilyen eszközre nem ruházok be, amíg be nem bizonyítm a magam számára, hogy a rendszerességet valóra is váltom. Az eszközigényes sportokkal nálam az volt a baj, hogy amíg nem volt eszköz, addig volt mentség, hogy miért ne kezdjem el, amikor meg már volt, akkor már nem is izgatott annyira az egész. Bocs mindenkitől, de ezért nem foglakoztam a POLAR órával sem.

A többit majd máskor, üdv mindenkinek
Ropi

Előzmény: Robzon (279)
Robzon Creative Commons License 1999.02.22 0 0 281
Fudge!
A vitaindítóban leírtam mit gondolok a célszerű táplálkozásról, Nyomjál sok rizst, krumplit, tésztát, de túl sokat, és túl sokfélét ne egyél egyszerre, inkább sokszor kajálj (akár óránként). Edzés előtt jó a szénhidrát turmix (pl. a Gain Fast II). Edzés után inkább a proteint kellene biztosítani. (Bár az amino bevitelt célszerű lenne akár 24 órán át biztosítani, de alvás közben elég nehézkes.) :)
Az a helyzet, hogy mi hapsik sokkal nehezebb helyzetben vagyunk mint a csajok, ugyanis ha egy átlagos alkatú nő jó testet akar, akkor elég ha napi 30 perc aerob edzést végez, + kicsit vigyáz a kajálására, és máris jobb teste van, mint a nők 95%-ának, mivel sajna dúl az igénytelenség . :((( De bezzeg 1 hapsi! Annak nem elég hogy lefogy, még szép (nem is csak eccerűen nagy) izmokat kell építenie, mindennel együtt amivel ez jár (súlyzó-aerob-nyújtás-diéta-pihenés). No de nem baj, a férfiak lelkét ezért is teremtette keményebre (meg híúbra) a teremtő. :)
Te olyan szempontból könnyű helyzetben vagy, könnyen építesz tiszta zsírszegény izomtömeget, nem kell sokat görcsölnöd a zsírmentes kajálással, hacsak az nem görcsölés, hogy egyfolytában rágcsálnod kell. Ezért sokan irigyelnek, hidd el, bár a 'fajtádnak' (bocsi :) ) inkább kínlódás szokott ez lenni, mint élvezet.
Az izomépülés általában nem folyamatos (ahhoz nagyon jól kell a dolgokat csinálni), vannak szakaszok, amikor hírtelen nőlsz, és vannak platók, amikor csak edzel, és alig változik valami. Amikor elkezdesz edzeni akkor akármilyen hülyeséget csinálhatsz, néhány hónapig akkor is nagyon fogsz fejlődni. Aztán jön 1 plató. Akkor valamit változtatni kell (edzésterv, kaja, pihenőidő, edzés időpontja, stb.), erre megint beindul a növekedés. Kár már az elején elpuffogtatni a nagyágyúkat (hatnapos edzésterv, profi táplálék-kiegészítők, stb.), jól jönnek ezek majd később is, amikor már más nem segít. Másrészt meg hiába is nyomnád be őket, nem biztos, hogy az amúgy is fejlődő izmaidat még nagyobb növekedésre tudnád bírni. Aztán van egy csomó féle edzés módszer, amivel extra növekedésre késztetheted magad: pl. a 2+ 2- szériák, általában az izometrikus (lassan, esetleg meg-megállítva végrehajtott gyakorlatok), a guggolás is elengedhetetlen ha nőlni akarsz, stb. Évek során az ember eljut oda, hogy ösztönösen variálja az edzéseit, néha hozzátesz, valami kis kib###ást a muszklikkal, hagy szenvedjenek, néha elvesz, hagy pihenjenek. A lényeg az, hogy ne váljék egyhangúvá a terhelés, tehát hiába növeled a súlyokat, a gyakorlatokat és a végrehajtás jellegét is változtatni kell. De ez még - asszem - odébb van. Ha van valami konkrét kérdésed, ha tudok, segítek. Jó lenne, ha dokumentálnád az edzésedet, mérd meg magad (kg, cm), írd le hogyan edzel, mit eszel, és kivonatosan közölhetnéd a topicban a fejlődésedet. (Hétfőn kinyomtam fekve 150 kg-t, 80,5 kg-os test súllyal, beeee!) :)))))) Valahogy így.
Előzmény: fudge (274)
Robzon Creative Commons License 1999.02.21 0 0 280
Nomira!
Én a kínai gyógyteákról sajnos nem tudok semmit, de nem hiszem hogy létezne olyan szer, ami mozgás nélkül, valóban pozitív eredményt hozna. Valamit biztos segít, felgyorsítja az anyagcserét, lerontja a felszívódást, elnyomja az éhségérzetet vagy ilyesmi. Konkrétat nem tudok, de ha nem felejtem el utána kérdezek. (Én nem hiszek az ilyenekben amúgy, soha senki se fogyott le, azok közül akiket láttam pustán csodaszerektől.) Amúgy ha már itt tartunk, az Isolipan állat hatásos a lelki gyengéknek, de csak szigorú orvosi felügyelett mellett szabad szedni.
Előzmény: nomira (277)
Robzon Creative Commons License 1999.02.21 0 0 279
Ropi!
A hozzászólásod alapján számomra nem kétséges, hogy eléred amit akarsz. Jól látod, nem szabad türelmetlenkedni, a heti fél kiló az 1 nagyon jó ütem, aki nem nagyon kövér az ennél többet nem bír zsírból fogyni. A rosszullétről: hát én bevallom őszintén, hogy ha reggeli előtt nyomom az aerobot, akkor becsapok előtte 1 kupica kaktuszszörpöt (Aloe Vera) ez nekem elég és nagyon bejön. Ismerek olyat aki juice-t iszik, ettől viszont az én hasam megfájdul. A szőlőcukor, vagy 1 db. korpovit keksz is jó lehet. A leeső vércukorszintből eredő rosszullét - feltételezem - abból fakadhat, hogy az agyacskánk nem jut elég energiához. Valami minimális szénhidrát bevitel nem árthat nagyon a fogyásnak. De esetleg kipróbálhatnál 1 pohár zsírszegény tejet is, hátha az is megoldja a gondot. A fogyással kapcsoltban meg sokat segítenél, ha folyamatosan megosztanád velünk a tapasztalataidat. Előre is köszi.
Előzmény: ropi (278)
ropi Creative Commons License 1999.02.20 0 0 278
Sziasztok!
Tudnátok jó ötletekkel segíteni abban, hogy a lelkiismeretesen éhgyomorra végzett testmozgás 20-25 perce körül jelentkező, és többnyire a reggeli után 1/4 órával megszűnő (számomra legalábbis) szinte kibírhatatlan rosszullétet (fejfájás, hányinger, hőhullámok, gyengeségérzet) hogyan lehet kivédeni? Valaki azt ajánlotta, hogy ilyenkor vegyek be egy szem szőlőcukrot, nyugi nem hízom tőle, de nekem ez valahogy furcsának tűnt. Akkor már nem egyszerűbb, ha torna előtt eszem pár kanál zsírszegény joghurtot? Azt gondoltam egyébként, amikor a rosszullét jelentkezett, hogy biztos ehhez is hozzá kell szokni, de 10 nap után a torna előtti éhezést abbahagytam, mert csak egyre rosszabb lett.
Hozzá kell tennem, hogy hosszabb szünet, és két szülés után úgy hat hete elkezdtem óvatosan tornázni, először heti két, majd heti három alkalommal, és növekvő intenzitással. A cél, amit kitűztem egyrészt az erőnlétem javítása volt, másrészt természetesen a fogyás, de csak lassan, heti fél kilónként. A torna második hetében elkezdtem ehhez fokozatosan diétázni is. Az eredmény most már mások számára is feltűnő: 3 kg csökkenés. Lehet, hogy ez sokak számára nem valami nagy eredmény, de nekem idáig az volt a tapasztalatom, hogy az ennél gyorsabb fogyást nem tudtam hosszabb távon tartani. Az is igaz, hogy most eleve józanul kezdtem el, tiszán látva, hogy most 1/2 évem rá fog menni, ha a szülések előtti formámba vissza akarok kerülni.
A motivációm sem csökkent, sőt most, hogy látom az eredményt, még lelkesebb vagyok. Néha manipulálom is a lelkesedést, most pl.vettünk egy testhezállóbb nadrágot, ami már a mostani eredménnyel is igen látványos, előtte ui. csak kicsit bővebb nadrágokat mertem felvenni, aztis csak hosszú felsővel. Lehet hogy ez primitívnek tűnik, de belőlem mégis azt váltotta ki, hogy akkor most már nem szabad addig abbahagyni, amíg csípőt takaró felsőrész nélkül is fel merhessem az új gatyát venni. (A férfiakat ált. nem érdekli ennyire öltözködés, lehet hogy ez náluk nem válik be.)
Ha estleg untattam valakit, akkor bocsánat.
Be kell vallanom Nektek, hogy ez a topic nagyon ösztönzően hatott rám, és segített a motivációm fenntartásában is. Köszönöm ezt minden itt megszólalónak, különösen Robzonnak :-) !
ropi
nomira Creative Commons License 1999.02.20 0 0 277
Robzon!
A kínai antiadiposis teák tényleg segítik a zsírégetést? Ha volt már róla szó akkor ird meg please melyik napon!
bubu Creative Commons License 1999.02.20 0 0 276
hehe
ez itt a rokoneletviteluek talakozohelye?
szoval, vannak, akik reggel eberek, nekik az ejfel elotti alvas a legjobb, koran kelnek, eneklnek, stb
vannak kesoi tipusuak, akik este nyilnak ki mint a tokvirag, aztan fentvannak hajnalig. egy ilyet lattam, (a tukorben), akinek a legpihentetobb alvas reggel 5-6 es 11 kozott esik ;-))
lehet hogy alakformalas szempontjabol ez nem jo, de szellemi munkahoz jo. megnyugtatasul kozlom, hgy pl Dery Tibor estetol hajnalig irt, akkor aludt egy sort, delfele felkelt, intezte a dolgait, delutan lefekudt aludt estig megis egesz jo dolgokat osszeirt ejjelente ;-))

Palank, re:koksz, ha anabolikus szteroid, akkor arra gondolj, hgoy ezek a tesztoszteron receptorhoz kotnek, nincs kulon anabolikus receptor. namost ez a receptor egeszseges ferfiben telitve van a sajat tesztoszteronnal.
allitolag reszben ugy hatnak, hgy az aggreszivitast fokozzak, es igy kemenyebben tudsz edzeni ;-))))

Előzmény: Rigoletta (275)
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.20 0 0 275
Robzon: én teljesen el vagyok keseredve! édesanyám elmondása szerint én már csecsemôkoromban is fent voltam éjszaka. Nem bôgtem, hanem eljátszogattam a rácsos kiságyamba, gügyörésztem, aztán hajnal felé elaludtam. és most is így vagyok. Legkipihentebb mostanság érzem magam, hogy 11- 1/2 12-kor kelek. Na és az a 6 kiló is jót tett ami lezuhan rólam. Lehet, hogy viz, izom vagy akár zsirszövet. Mindegy, de érzem a ruháimon, sôt még a cípômön is.

Azt hiszem én most befejezem az ide való írásokat, mert abszolút tudománytalanul is el tudok élni.

Akkor inkább nyitok egy hipochonder topicot, az úgyis érdekel.

Amugy köszönöm a tanácsaidat, rendes vagy!
fudge Creative Commons License 1999.02.19 0 0 274
Robzon !

Köszi a tanácsokat. De gondolom a szénhidráttartalmú dolgok mellett még kell enni valamit (rendes reggeli, ebéd, vacsi). Ilyenkor mindegy, hogy mit ? Valamint ajánlatos-e edzés előtt vagz után kajálni ? Egyébként szivesen hallgatom a további ötleteidet :)
Előzmény: Robzon (270)
Robzon Creative Commons License 1999.02.19 0 0 273
Palánk!
Nekem is csak közvetett tapasztalataim vannak. Sokan csinálják! Benyomják a dopping szereket, mellette meg alig edzenek. Így is elérhető izomnövekedés, sőt néhány szer eredetileg kimondottan erre való ,pl. Nerobol, hosszas betegségek utáni lábadozáskor a gyors felépüléshez. (A klinikai adagja 3 x 1, van olyan 'testépítő' aki néhány hónap alatt 1500 szemet bevesz.)

Rigoletta!
Ha éjjel 1-kor vacsorázol akkor teljesen felesleges tornásznod, egyszerűen nem tudsz annyit mozogni ami ezt a negatív hatást ellensúlyozni tudná. A késői vacsora - mondjuk, az elalvás előtt kevesebb mint 3 órával - (persze ez attól is függ mit eszel, a klasszikus vacsora eleve hülyeség, szerintem) nagyrészt zsírrá válik. Ne csodálkozz, ha fáradtan ébredsz, igaziból az éjfél előtti alvás pihentet, és a késői kaja megemésztése, is elvonja a szervezet energiáit a regenerációtól. Sajnos, ha eredményt akarsz, akkor drasztikus változtatásokra van szükség az életviteledben, abban viszont teljesen biztos lehetsz, hogy nagyon jól jársz majd, sokkal több lesz az energiád, sokkal jobban fogod érezni magad.
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.19 0 0 272
Robzon!
Hiszek neked, nekem nincs ezen a téren semmilyen gyakorlatom. Viszont van egy kérdésem. Tudom, hogy ezt valószínuleg senki nem csinálja, de hátha mégis kiderült valahogy, vagy vizsgálták. Milyen hatásuk van a kokszoknak, ha valaki egyáltalán nem edz mellettük? Akkor is izomnövekedést serkentenek, vagy csak intenzív izommunkával együtt?
Palánk
Előzmény: Robzon (269)
Rigoletta Creative Commons License 1999.02.19 0 0 271
Robzon, már rég szerettem volna megkérdezni, hogyha én mondjuk a new-yorki idô szerint élek, tehát éjjel 1-2-kor vacsorázom akkor is reggel kell tornásznom, hogy valami eredményt elérjek?

Ugyanis nekem teljesen elcsúszott a bioritmusom, szerintem normális irányba, persze a nagy többség most pfújol. De mivel nem nagyon szeretem a nappalt és a napsütést így igyekszem éjszaka élni.
Robzon Creative Commons License 1999.02.18 0 0 270
Fudge!
Neked is csak azt tudom mondani, mint a többieknek: rágcsálj valamilyen szénhidráttartalmú dolgot folyamatosan, de ne egyszerre sokat. Legyen nálad mindig korpovit keksz, puffasztott rizs, banán, stb. és csipegess. Váljék szokásoddá. A tömegnövelő porok ehhez képest kevésbé hatékonyak, de nincs káros hatásuk, azon kívül hogy meghízol, maximum emésztési zavarokat okozhatnak. Pl. a Gain Fast (műanyagdobozos) erről híres, míg a Gain Fast3100 - (régebben Gain Fast II felirat volt rajta, 1.8 kg, konzervdobozos /ne vegyél csokist, nem finom/) viszont nagyon jó, én is ezt nyomom edzés előtt. Ha abbahagyod se történik semmi, ez nem koksz, csak pici(?) plusz kalória, könnyen felszívódó formában, kipótolva a látszat kedvéért evvel-avval. De többre mész, ha nőni akarsz, ha átmész rágcsálóba. Még vannak tippjeim, ha érdekel írok majd.
Előzmény: fudge (267)
Robzon Creative Commons License 1999.02.18 0 0 269
Palánk!
Én csak azt szerettem volna fejtegetni, hogy nem attól rosszminőségűek az izmok, mert súlyzózik (+ esetleg kokszol) az illető, hanem attól, hogy rosszul teszi. Ott volt pl. Ben Johnson, kokszolt is, súlyzózott is, szép is volt + erős is. Profin csinálta a dolgokat, amíg meg nem bukott. A koksz nem azért rossz, mert nem jó izmokat épít (ezt persze kokszja válogatja), hanem a súlyos mellékhatások miatt (kiemelve a mentális károsodásokat, szinte függőség alakul ki).
Másrészt a koksz tök felesleges, nélküle is nagyon jó eredményeket lehet elérni, tudok is 1 élő példát. :)) Nyárra kitűzött célom, hogy fekve kinyomom a testsúlyom kétszeresét, már csak 10 kg hiányzik (guggolásban már megvan). Persze mindezt úgy, hogy nem kifejezetten ilyen irányban edzek, kimondottan óvatos vagyok a csúcsterhelésekkel, mivel ez nagyon sérülésveszélyes. Viszont a változatos edzésbe ez is beletartozik.
Előzmény: Dr. Égely Palánk (261)
Robzon Creative Commons License 1999.02.18 0 0 268
Pumukli!
Szóval az alakformálás - számomra - egészséges harmonikus izmok építése, zsír eltüntetése (na jó a lányokon egy pici maradhat.), EGYSZERRE. Nincs itt semmiféle időbeni sorrend, bár a szakirodalom szerint a vastagítás-szálkásítás váltogatása a legcélravezetőbb.
Ha este edzel, akkor és utána nem eszel, akkor nem sokat ért a súlyzós edzés, ugyanis hiába idéztél elő vérbőséget az izmaidban, nem tudnak nagyon épülni, mivel nincs elég tápanyag, a szénhidrátdepókat is kiüríted, így az éjszaka nagyobb részében fognak lebomlani az izmaid mint egyébként.
Ezeket az esti film közbeni tornázásokat nem szeretem, igen is, ha edzel akkor eddzél, és koncentrálj arra amit csinálsz különben szart se ér.
Előzmény: Pumukli (260)
fudge Creative Commons License 1999.02.17 0 0 267
Hi !

Most olvastam végig a fórumot, 2 olyan esettel találkoztam, mint az enyém.
Kb. 175cm vagyok és 61 kiló. Az a problémám, hogy kicsit szeretnék meghizni, de ez nem nagyon sikerül. Január óta járok edzeni heti 3-4 alkalommal. Szóval a kérdés az lenne, mit, hányszor és mikor kéne ahhoz ennem, hogy kicsit hizzak/erősödjek is. Jelenleg minden reggel megeszem egy doboz tejfölt, hozzá kiflit, meg 10dkg felvágottat, meg túró rudit, aztán általában 5-kor eszem meleg kaját és késő este vacsi. Az a baj, hogz a munkaidőm miatt csak későn tudok ebédelni. A másik kérdés hogy érdemes-e valami tömegnövelőt szednem (Pl. gain fast). Olyat semmiképp nem szeretnék, aminek később rossz hatása lehet ha abbahagyom, vagy bármilyen káros mellékhatása van.
bubu Creative Commons License 1999.02.17 0 0 266
bocs a tobbiektol hogy folytatom az offtopicot ;-)
szoval allandoan kell egy kicsi, mert folyton "szetszivarog" egy keves a ciklus-metabolitok kozul. Egyebkent osi megfigyeles, még Claude Bernard eszlelte etetesi kiserletetkben, hgy "a zsirok a szenhidratok tuzeben egnek el"
illetve Szentgyorgyi merte daralt galambizomban hogy "c4dikarbonsavak pl. almasav, fumarsav, katalitikusan fokozzak az oxidaciot" [ezert hivjak a ciklust KrebsSztGyorgyi ciklusnak - nalunk ;-)]
egyebkent a fontossagat mutatja, hogy ha rossz az izomban a verbol a cukorfelvetel (diabetesben), akkor a zsirsavak is rosszul metabolizalodnak, es felszaporodnak az elegetlen ketontestek.

Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.17 0 0 265
Aha, azt hiszem értem már. Szóval a citrátkör résztvevoit kell felszaporítani, hogy nagyobb keresztmetszetben mehessen a dolog. Hát erre nem is gondoltam. Azért ez nem lehet túl nagy mennyiség. Gondolom a citrátkör iszonyú sebességgel forog, vagyis az egy zsírsavra eso citrátkör szereplok száma elenyészo lehet. Ha meg már megy, akkor csak acetyl-CoA lép be folyamatosan, vagyis akkor már nem kell a zsíron kívül sem cukor, sem aminosav. De hát végülis ezt értetted katalizátor funkción, ugye?
Engem is meglep, hogy más is él ilyen ritmusban. Eddig mindenki rosszallóan csóválta a fejét a kajálási szokásaimon. Mondjuk nekem megkönnyítette a dolgot, hogy a szüleim korán reggel rohantak dolgozni, nem volt idejük reggelit készíteni nekünk, az én bátyám meg egy lusta dög volt abban az idoben.
Üdv, Palánk
Előzmény: bubu (264)
bubu Creative Commons License 1999.02.17 0 0 264
Kedves Palank,
aztan olvastam hgy megtalaltad ;-))
katalitikus szerep alatt a citratkort ertem, a zsirt vegulis a citratkoron bontod le, de ahhoz hogy eleg intenziv citratkorod legyen, kell "hordozo", kell bevinni legalabb 3 szenatomos koztitermekeket. ez johet cukorbol vagy aminosavbol.
hehe, hasonlo metabolikus ritmusunk van, kulonosen egyetemista idokben erzekeltem, hgy reggeli nelkul inditva 2-ig elvoltam, de egy jo reggeli utan (egy idoben batyam szenvedelyesen rantottakat sutott reggelire ;-))
11 kor mar esett ki a gyomrom.
de, mostanaban is elvagyok sokaig eves nelkul, manapsag napszaktol fuggetlenul.

allitolag az anabolikus szteroid egeszseges ferfinak nem sokat hasznal.
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.16 0 0 263
Kösz bubu, közben én is rábukkantam arra a májglikogénes adatra (állítólag hat órányi tartalék izommunka nélkül). Ezt a cukor, ill. aminosav mint katalizátor a zsírégetésnél dolgot, ezt nem ismerem. Mire gondolsz?
Kérdésedre a válasz: de bizony, hogy jobban megéhezem. Sot, pár napos, napi háromszori étkezés után óramu pontossággal követelodzik a gyomrom. Könnyen fel is szedek ilyenkor egy-két kilót. Ehelyett én a délelotti koplalásra álltam be. Nem tudom miért, nekem ez így normális.
Palánk
Előzmény: bubu (262)
bubu Creative Commons License 1999.02.16 0 0 262
Palank, honnet veszem?
nehai biokemia profeszorom szerette mondogatni, hogy reggelre elfogy a majglikogen, ezert kezd ebredes utan mindenki a fridzsider fele kaparaszni.
ha nincs bevitel, beindul a cukorkeszites a majban, talan neked ez jobban megy, mint masnak es ezer nem vagy ehes. aminosavbol pl. lehet a majban cukor, abbol meg vercukor, zsirbol nem.
Viszont a zsiregeteshez is kell egy keves cukor katalizatornak.
katalizalni jo az aminosav is ugy ahogy van.
visoznt azt elkepzelhetonek tartom, hogy ezen folyamatoknak nem eleg nagy az intenzitasa, es ha futol, akkor _muszaj_ zsirt is egetni.
Raktar: Annyi kulonbseg van maj es izom kozott, hgoy a majglikogenbol vercukor lesz, es azt barmely szovet hasznalhatja, az izom glikogenbol nem lesz vercukor, csak izommunka.
Robzon nekem azt mondtak, hgy az ehezeskor evett szenhidrat az ved a negativ nitrogenegyensulytol. de elhiszem hogy az aminosavkeszitmeny jobban ved.

Palank, csak kerdezem, mi van ha jol bereggelizel?
nem leszel olyankor hamarabb ehes , mint ha reggeli nelkul indulsz?
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.16 0 0 261
Robzon,
Ölég késon válaszolok. Igazad van, nincs sok tapasztalatom testépítokkel kapcsolatban, úgyhogy "felfújt" izmokról nagyjából csak azt mondtam, ami a közhitben van. Azért nem teljesen. Többször volt már olyan, hogy szkanderben lenyomtam testépítos gyereket, akinek vastagabb volt a karja, mint az enyém. Fociban pedig általában ezek a srácok nem bírták az iramot. Tehát nem Rólad, és azokról beszéltem akik úgy edzenek ahogy Te (a közelébe sem jutnék azoknak a teljesítményeknek amit magadról írtál), hanem az egyoldalú izomtömeg-építokrol. A másik ami befolyásol, az az apám példája. Fiatal korában súlyemelo volt, a maga 72 kilójának megfelelo kategóriában (meg kajakozott, hegyet mászott stb). Még a hatodik X-ben is nagyon eros, mellesleg ugyanannyi a testsúlya mint versenyzo korában. Nem mai divat szerinti izmai voltak (bár persze látszott rajta rendesen hogy eros), de a hátán vitte fel egyedül a régi, több mint százkilós öntöttvas kádunkat a második emeletre.
És egyáltalán. Van több olyan barátom, akik atletizáltak. Olyan "igazi" izmos, nagyon eros emberek. Nem kétlem, igaz nem is gondoltam bele, hogy bármilyen úton, bármilyen izmot is építesz fel, az sok munkával és fáradsággal jár. De Te magad írod, hogy a 20-30 kg-mal nehezebb kokszosokkal van az erod egy kategóriában. Na errol beszélek amikor azt mondom, hogy az izom minosége más és más lehet. A tied nyilván sokkal jobb minoségu mint az övék, akár tömegre, akár keresztmetszetre vonatkoztatod. És szerintem az is igaz, hogy a feltétlenül funkcionális izmokat felépíto (megszerzo) sportolók (kajakosok, atléták stb.) izma jobb minoségu lehet mint a kokszosoké.
Üdv, Palánk
Előzmény: Robzon (259)
Pumukli Creative Commons License 1999.02.15 0 0 260
Üdv Robzon :)

Azt hiszem rögtön egy helyesbítéssel kell kezdenem. A válaszodból ítélve úgy tűnik teljesen más kép alakult ki benned rólam, mint az a valóságban van. Ki kell, hogy ábrándítsalak. Nem vagyok egy csupa izom, nuku felesleg testalkat. A helyzet az, hogy nekem is lenne hol leadnom, vagy izmosodnom.

Hogy mit és mennyi idő alatt értem el vele? Nincsenek látványos eredményeim. Általában viszont tartom a formám (ha más már nem is, de l e g a l á b b ez a cél). Az izomzat változó. 8 éve rendszeresen tornázom. 4 éven keresztül úsztam, később kajakoztam :). Egyiket sem versenyszinten! Mára sajnos már csak a torna maradt.

A részletek:
1. Ha rendszeresen eszel, a gyomrod be fog állni egy adott időpontra, és mindig kb. egyidőben leszel éhes. Én mindig rendszertelenül ettem, de így tudtam valamelyest rendszerezni.
Az órás célzás is igazából erre irányult. Mert mi van hétköznap, mikor dolgozol? Eszel, mikor tudsz. Hétvégén meg? Du. 1-re kész az ebéd, és ha éhes vagy, ha nem, akkor eszel, mert akkor "kell". Szerintem ez az, ami nem jó.
2. -
3. -
4. Tapasztalatom szerint akkor a leghatásosabb az edzés, ha utána már nem eszel. Szerintem itt azért tér el a véleményünk, mert te elsősorban az izomépítés szempontjából közelíted meg az alakformálást. Az általam javasolt módszer viszont azoknak segíthet, akik fogyni is akarnak. Ráadásul az esti film közben is lehet tornázni, nem kell külön időt lecsípni valahonnan.
Hogy a gerinc mennyivel sérülékenyebb reggel vagy sem, említettem, hogy én is csak hallottam.
5. -
6. Csoki? Igazad van. Csupán egy lehetőség, ha épp nincs időd enni, és imádod a csokoládét. Erre mondják, hogy két legyet egy csapásra! :) Persze csoki helyett lehet enni egy müzliszeletet, vagy korpovit kekszet.
7. A krumpli szintén csak tapasztalat. Persze nem vagyunk egyformák, lehet, hogy másnak nem gond. Sajnos ha én azt eszem, még másnap is érzem. Úgy gondoltam, vannak, akiknél ugyanez a helyzet.
8. :)

Ugyancsak igazad van, hogy amit írtam, inkább a fogyás egyik trükkje lehet. Az alakformálásnak viszont szerintem ez is része, feltéve, hogy csak egy pontig akar valaki izmokat építeni, azon túl pedig inkább fogyni szeretne. Ha mégis offtopic voltam, akkor ezer bocs.

Új javaslat elsősorban derékra: hullahopp karikázás az esti film közben. Ha nem tudsz, akkor is - egy kis kitartással - könnyen bele lehet jönni, és biztos a siker! Arról nem is beszélve, mennyit lehet rötyögni az elején, hogy milyen béna az ember. :)))

Üdv, Pumukli :)
Előzmény: Robzon (256)
Robzon Creative Commons License 1999.02.13 0 0 259
Kedves Palánk!
"Úgy hallottam, hogy a "felfújt" izom teljesítőképessége nem arányos annak tömegével, vagyis a minősége nem ugyanaz."
Mindenki használja a felfújt izom kifejezést, és mindenkinek van is elképzelése arról, hogy mi az (kár hogy többnyire téves). Sokan úgy gondolják, hogy a testépítőezés, csak valami bóklászás, amitől felfújódnak az izmok, de igaziból nem lesznek erősek az emberek. Hát ez nem teljesen így van! Az izomtömegnövelés iszonyatosan kemény, fárasztó, esetenként fájdalmas és hosszú évek rendszeres edzése, rendszeres életvitellel párosulva vezet csak eredményre. De sajnos a legtöbb alakformáló túl gyenge lelkileg ehhez, ezért próbálnak valami gyorsabb megoldást találni. Például a anabolikus (vagy antikatabolikus :) inkább? ) doppingszerekhez nyúlnak, amiket ha jól használnak, néhány év alatt nagyon szép izomzatra tehetnek szert, de súlyos árat kell fizetniük érte, végleges egészségkárosodásokat kockáztathatnak (májkárosodás, hormonális zavarok, daganatos megbetegedések, mentális zavarok, stb.). Tehát, ha valaki jól edz, profin használja a kokszokat, akkor a felépített izom lehet természetesnek ható, és szép is, de soha többet nem lesz olyan igazi örömük az edzésben, mint annak, aki nem a gyógyszereknek köszönheti a sikereit.
Az a bizonyos "felfújt" csúnya, vizes, puffadt izom, a barommódra zabált doppingszerektől, a helytelen táplálkozási szokásoktól, és az egyoldalú ostoba edzéstől alakul inkább ki. Ha nem szed a páciens semmit csak hülyén edz (egyoldalúan, csak nagy súlyokkal, nyújtás, aerobedzés nélkül) akkor is randák - olyan túlerőltetett, fáradt, hatást keltők - lesznek az izmai. Ha szép izmokat akarsz, sokoldalúan (dinamikusan, statikusan) kell edzened őket, nyújtanod kell, eleget pihenni és persze megfelelően kajálni.
Elvben, az izomkeresztmetszet arányos az izomerővel. Persze ez függ az adott izom rost-összetételétől, és a víztartalmától is. Ezért van az, hogy ezek a beteg vizes kokszzsákok, tényleg nem olyan erősek. Nem jó az izmodnak ha úgy edzel, hogy maximális izomkeresztmetszet-növekedést érj el, mert ettől rosszminőségű, csúnya és sérülékeny lesz. És még csak erős se lesz igazán. Én azt képzelem magamról, hogy valahol a jó út közelében járhatok, mert ahhoz képest, hogy milyen 'vékonyka' vagyok (82 kg) elég erős lettem, a nálam 20-30 kg-al nehezebb kokszosokkal vagyok 1 erőben (ami durvának tűnhet, de én 13 éve edzek). De az olyan gyakorlatoknál amik azért állóképességet is kívánnak, jóval gyengébbek nálam (pl. nem bírnak beleguggolni 100 kg-ba 5 * 20-at 1 perces pihenőkkel, pedig másfélszer nagyobb a combjuk).
Szóval szerintem mindenki mérlegelje mit akar, mielőtt el kezd edzeni, de jobb ha tudja, hogy ha egyszer elkezdi a kokszok szedését, akkor 1 olyan 'ördögi körbe' lép be, amiből 90% eséllyel roncs testel fog kikerülni.

"Azt tényleg kimutatták, hogy magának az izomtömeg növekedésnek a hatására megnövekszik a máj glikogénraktározó képessége?"
Palánk, te cudarkodsz megin! :) Persze, hogy nem az izomtömeg miatt. A triatlonisták állóképességi edzése azért hatásosabban növeli.

"Ahhoz, hogy aerob edzéskor ne csökkenjenen az izomtömeged, arra kell nagyon koncentrálnod, hogy nehogy gondolkodjál!!!"
Hát azt hiszem, sokaknak a konditeremben ez nem okoz különösebb nehézséget. :)

"Szuperintenzív terhelésnél (ha az aerob), szuperintenzív zsírégetés lenne a válasz"
Az általam olvasott szakirodalom szerint, az aerob pulzustartomány feletti terhelésnél, a szervezetben leáll a zsírok égetése, és ha nincs elég szénhidrát raktáron, akkor a fehérjék kerülnek lebontásra. Én is kíváncsi lennék mi az oka, indoklást sehol se találtam.
Előzmény: Dr. Égely Palánk (258)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.13 0 0 258
Szia Robzon!
Amíg biokémiai szintu dolgokról van szó, addig úgy-ahogy kiismerem magamat, de az ilyen élettani kérdések, mint máj kapacitásnövekedés stb. már sötétek elottem. Úgyhogy csak hangosan gondolkodtam. Úgy hallottam, hogy a "felfújt" izom teljesítoképessége nem arányos annak tömegével, vagyis a minosége nem ugyanaz. Innen gondoltam, hogy esetleg az így felépített izom glikogén raktára arányaiban kisebb lehet mint a normálisan kialakuló izomzaté.
Azt tényleg kimutatták, hogy magának az izomtömeg növekedésnek a hatására megnövekszik a máj glikogénraktározó képessége? Azt el tudtam képzelni, hogy rendszeres intenzív sportolásnál ez történik, de nem hittem volna, hogy olyan "természetellenes" izompumpálásnál, mint amit a szélsoséges testépítok muvelnek, szintén van egy ilyen folyamat.
Nagyon jók az ilyen kérdések arra, hogy olvasásra késztessék az embert. Utánaolvastam megint, és igazad volt. Alvás alatt is legfeljebb hat órányi glikogén készlete van a szervezetnek. Ezután az elso étkezésig tényleg izomfehérjékhez nyúl a szervezet kínjában. Az agynak ido (napok) kell ahhoz, hogy glükózról részlegesen átálljon más energiaforrásra. Amíg az izom mást is elfogad, addig az agy jóideig nem. Mivel zsírból nem lesz glükóz, ezért az agy szükségletei miatt izmot kell bontani. Aerob körülmények közötti izomterheléskor a szénhidrát raktárak kiürülése után az izomsejtek azonnal át tudnak állni zsírégetésre, de az agynak ilyenkor is cukor kell, és ehhez kell izomfehérjét bontani!
Hoppá! Most jöttem rá! Ahhoz, hogy
aerob edzéskor ne csökkenjenen az izomtömeged, arra kell nagyon koncentrálnod, hogy nehogy gondolkodjál!!! :)))

Lehet hogy valami nagy bölcsesség sugárzik az "izomagyú" elnevezésbol?

Sajnos arra nem találtam semmilyen utalást, hogy mi van szuperintenzív terhelésnél. Az eddigiek szerint ekkor sem kéne több fehérjét bontani, mint amennyi az agy cukorellátásához kell. Szuperintenzív terhelésnél (ha az aerob), szuperintenzív zsírégetés lenne a válasz. De hát mittudomén.
Jó hétvégét!
Palánk

Előzmény: Robzon (257)
Robzon Creative Commons License 1999.02.12 0 0 257
Kedves Palánk!
"Náluk gondolom nem növekszik az izommal arányosan a glikogén raktározó képesség, a májé meg egyáltalán nem"
Az izmok szénhidrát raktározó képessége a méretükkel arányosan növekszik (tudomásom szerint), a májé pedig akár 40%-al is nőhet (ez viszont tuti).

"Hogy a fenébe van akkor, hogy mondjuk a déli elso étkezésig nem fogynak az izmaim?"
Fogynak azok, csak persze visszaépülnek késöbb, kialakult egy egyensúlyi állapot, más táplálkozási-mozgási rendszerrel más egyensúly alakulna ki, néhány hónap alatt, persze a testzsír-, és az izomtömeg arány is más lenne.

"Ölég hülyén nézne ki, ha a szervezet maga alatt vágná a fát, és a muködo izmok saját, éppen muködés alatt álló fehérjéit cibálná ki a filamentumokból, és bontaná le."
Pedig szerintem szuperintenzív terhelésnél, valami ilyesmi lehet a helyzet. Valószínűleg a zsírégetés, noha logikusabb megoldás, vagy lassabban ad energiát, vagy nagyobb energiát igényel a folyamat beindítása, mint a fehérjék - gazdaságtalan , de szükséges - lebontása.

És nem vettem cikizésnek, tényleg igazatok van logikátlan szókapcsolat, csak mondtam, hogy nem én követtem el. De köszi! :)
Előzmény: Dr. Égely Palánk (254)
Robzon Creative Commons License 1999.02.12 0 0 256
Pumukli!
Végre valaki, aki ideírja a saját elképzeléseit az alakformálásról. Tök jó. Mennyi idő alatt, mit értél el vele? Vagy 1általán milyen célzattal nyomulsz? Ezt azért jó lenne tudni. Meg az is jó lenne, ha néhány dolgot kicsit jobban megmagyaráznál. Részletezve:
1. Nem értek 1et. A szervezeted szempontjából az a legmegfelelőbb, ha minden nap, mindig ugyanazokban az időpontokban eszel (edzesz, pihensz.). Persze az étkezések, edzések, pihenések időpontjait egymáshoz kell ígazítanod.
2. Egyetértek. (az elvel, nem az indoklással.)
3. Maximálisan egyetértek.
4. Miért edzel este? A sérülékenységről: reggel fokozatosan, óvatosan be kell melegíteni mielőtt edzel. (Persze a nap bármely más időpontjában is . :) ) Reggelre, mivel fekvés közben nincsenek terhelve az izületek feltelnek izületi folyadékkal (a gerinc is, ezért vagy reggel kétcentivel magasabb mint este), ettől inkább kevésbé kellene sérülékenynek lenned. Az izmok sérüléseit pedig MEGFELELŐ bemelegítéssel el lehet kerülni. Súlyzós edzésre jó időpont lehet az esti. Fogyasztási célzatú aerobedzésre kimondottan rosz.
5. Igen egyél sok zöldséget. A savanyúság egészségességét lehetne vitatni. (De én szeretem, minek vitázzak?:))
6. Részben egyetértek (valóban mellőzzük!). A csoki zsíros, a legócskább cukorból van, és teli van kakaóval ami kimondottan rosz a bőrnek, meg kitudja még minek. Iszonyatosan jó keverék ahoz, hogy a szervezet raktározzon. Az egyoldalú táplálkozás következtében beálló emésztési zavarok miatt nem hízó egyedekből, nem érdemes ilyen mély következtetéseket levonni. A 'bekapok két kocka csokit, hogy ne legyek éhes' működik, de alakformálási szempontból nagyon nem előnyös.
7. Mi a baj a kruplival? Nagyon frankó kis szénhidrátforrás. Persze egyél rizst is. Húst meg ne egyél egyáltalán.
8. Egyetértek 100%.

"Csak akkor egyél, mikor éhes vagy, és csak annyit, hogy ne lakj jól!!!" Végül is jó szabály lehet, a FOGYNI vágyóknak, de ha alakformálódni, izmokat építeni, akkor már nem jó, nagyon nem.Én legalábbis így gondolom. Remélem a vitatott pontokban írsz bővebb indoklást, magyarázatot. És kiváncsian várom a további tapasztalataidat, jó olyan emberekkel megbeszélni a tapasztalatokat akik tudatosan esznek-edzenek.
Előzmény: Pumukli (253)
Feher Tigris Creative Commons License 1999.02.12 0 0 255
de nam am! a meretei nekem idealisak voltak. viszont vege lett, mas okokbol. sajnos. Tigris
Előzmény: másikegylány (252)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.12 0 0 254
bubu,
Tényleg szóbakerült, hogy reggelre elfogy a májglikogén, de vajon ez tényleg igaz? Az izmok adják a másik nagy glikogén raktárat. Ott is elfogy? Ha csak energia kell, akkor miért is nem jó a zsírégetés? A szervezet csak zsírégetéssel is el tudja látni az izmokat és az agyat, és ehhez nem kell (nem is lehet) cukorrá alakítani(ketotestek). Koplalásnál is zsírégetésre áll át a szervezet, és nem feltétlenül fehérjeégetésre (az elkerülheto).
Nekem az az érzésem, hogy ez a probléma csak a felpumpált, túl sok izmot cipelo emberekre igaz. Náluk gondolom nem növekszik az izommal arányosan a glikogén raktározó képesség, a májé meg egyáltalán nem, és zsírtartalékok, ha elérik amit akarnak, szinte nincsenek. Lehet hogy ezek az emberek hajnalra tényleg éheznek. Naná, hogy fehérjebontás lesz belole, mi más lehetne (se glikogén, se zsír).
De a "normál" emberekre vonatkozóan már csak a saját példám is kétkedové tesz. Izmok terén köszönöm szépen, nem panaszkodhatom. De ha igaz lenne amirol itt szó van, akkor valami nagyon különleges anyagcserém lehet. Én ugyanis nagyon "egészségtelenül" (bár sosem vagyok beteg), renitens módon étkezem. Soha nem reggelizem, reggel egyszeruen nem vagyok éhes. Az ebéd nagyon szerény szokott lenni, mert ellenkezo esetben olyan álmos leszek, hogy majd leragad a szemem. Így aztán nálam a vacsora a foétkezés, bár akkor sem viszem túlzásba. Hogy a fenébe van akkor, hogy mondjuk a déli elso étkezésig nem fogynak az izmaim? Évek óta így élek, honnan vannak rajtam a muszklik?
Egyébként gondolkoztam ezen az aerob zsír-fehérje égetés dolgon. Szerintem valami nagyon "okos" szabályzásról van szó. Terhelés alatt felmegy az anyagcsere akár harmincszorosára is. Kell az energia. Ölég hülyén nézne ki, ha a szervezet maga alatt vágná a fát, és a muködo izmok saját, éppen muködés alatt álló fehérjéit cibálná ki a filamentumokból, és bontaná le. Valószínuleg van egy igen-nem kapcsoló. Az izomrost vagy dolgozik, és akkor semmi mást nem csinál, vagy fehérjét bont le ill. épít fel. Szóval, szerintem az izmokat terheléskor maga a muködés védi. Koplaláskor, mozgás nélkül más a helyzet, olyankor ez a fajta tiltás nincs. Mégis, ilyenkor is jobban fogy a zsír, mint az izom. Ez meg egy elég gazdaságos "döntés" a szervezet részérol, mert tömegegységre vonatkoztatva a zsír több energiát szolgáltat.
Robzon, senki nem cikizett a "negatív egyensúly" miatt. A biológusok nagyon hülye kifejezéseket tudnak kitalálni, az orvosok meg pláne.
Palánk
Előzmény: bubu (248)
Pumukli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 253
Üdv Mindenkinek :)

Most regisztráltam magam, csak azért, hogy hozzászólhassak.
Nagyon sok mindennel egyetértek, bár nem tudtam volna ilyen szakszerűen megindokolni a dolgokat, mint Robzon vagy Dr Égely Palánk tette. Én csak csinálom ezt meg azt, de sosem tudtam, hogy mennyi pulzusszámot kell elérnem, mennyi kalóriát fogyaszthatok stb. (Bár a kalóriaszámolást én sem tartom igazán hatékony dolognak. Személy szerint sosem próbáltam, de egy ismerősömnek sem vált be, akik számolgattak.)
Leginkább azonban a mozgásról, sportolásról írtatok - ami egyáltalán nem baj, sőt! -, viszont az alakformáláshoz szerintem más is hozzátartozik.
Hiányoltam a táplálkozás lényeges dolgait. Ha esetleg valami elkerülte a figyelmem, akkor elnézést kérek. Mindenesetre leírom tapasztalataimat, talán segít valakinek. Először is fontos, hogy a helyes táplálkozás a rendszeres, aktív mozgás csak együtt hozhat hatékony eredményt! Nos, ezek után talán vágjunk a közepébe!

Biztosan vannak olyanok mint én, akik nem tudnak fogyókúrázni. Utálom magam kínozni, és amúgy sem tartom jónak a koplalást. Úgyhogy a következőket azoknak írom, akik némileg hasonlítanak rám:

1. Mindig csak akkor egyél, mikor valóban éhes vagy, ne kösd a táplálkozás idejét az órához. Persze azért ne kelj fel éjjel 11-kor enni.
2. Hagyj időt a gyomrodnak! Csak addig egyél, amíg azt nem érzed, hogy már nem vagy éhes. Ha azt érzed, hogy jóllaktál, már sokat ettél. Az étkezés után kell kb. 10 perc, míg rájössz, hogy már nem is vagy éhes. A gyomorsavak már a nyálképződéskor elkezdenek termelődni, de mikor már jönnek a jobbnál-jobb falatok, nem képes egyszerre annyit feldolgozni, amitől beindulna az inger, hogy már nem is vagy éhes. Ezért kell néhány perc, míg az agyadig is eljut az információ.
3. Evés közben mindig csak kis falatokat egyél. Ne habzsolj! Egy-egy falatot 15-20-szor rágj meg, mielőtt lenyeled. Ez kezdetben idegesítő, és oda kell rá figyelni, de meg lehet szokni. (Ez összefügg az előző ponttal. Így hagysz időt a gyomrodnak.)
4. Határozz meg egy konkrét időpontot, amin túl aznap már nem eszel. Egy almát sem! Ezután a kiválasztott időpont után kb. egy órával iktasd be a testmozgást. Ez ellentmond Robzonnak. Valaki (bocsánat, de már nem emlékszem pontosan, hogy ki volt) említette, hogy úgy tudja, hogy reggel kifejezetten káros lehet a testedzés. Nos, én is azt hallottam, hogy ilyenkor a legsérülékenyebb a test, elsősorban a gernic (ha jól emlékszem a Spektrum TV-ben volt).
5. Egyél nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt. Ha ebédelsz, az étel mellett mindig legyen savanyúság vagy alma. Ez ugyanis segít az emésztésben.
6. Volt már szó a csokoládéról. Valóban mellőzzük! Magamnál nagyobb csokifalóval még nem nagyon találkoztam, de tényleg le lehet róla szokni. Volt olyan időszak, mikor a napi adagom minimum egy tábla csokoládé volt. Nem kívántam más csak csokit, úgyhogy ezen kívül alig ettem valamit. Nemhogy híztam, de még fogytam is. Ugyanis tévhit, hogy a csokoládé hízlal. Persze csak akkor, ha jóformán csak azt eszel. Nagyon sok manöken fogyókúrás terápiája, hogy egész nap csak csokit eszik. Ez be is válik, viszont rendkívül egészségtelen, tönkreteszi a gyomrot. Más a helyzet azonban, ha a csoki csak még egy plusz az amúgy is sok kaja mellé. Akkor persze, hogy hízol. Egy szó mint száz, ne vidd túlzásba!
A csoki azonban jó akkor, mikor egyszerűen nincs időd enni. Ekkor ha csak 1-2 kocka csokit eszel (nem többet), már nem leszel éhes. (Bár ezzel nem mindenki ért egyet. Nálam beválik.)
7. Ezt majdnem elfelejtettem! Hanyagold a krumplit! Egyél inkább rizst. Ha mégis a burgonya mellett döntesz, ne egyél mellé húst! És ne feledd a savanyúságot vagy az almát!
8. Kitartás!

Azt hiszem kezdetnek ennyit. Úgy gondolom, hogy ha valaki nem akar koplalni, és kefiren élni, ez segíthet. A legfontosabb szabályt azonban egyszer hangsúlyozom: csak akkor egyél, mikor éhes vagy, és csak annyit, hogy ne lakj jól!!!
A többit legközelebb.

Üdv, Pumukli :)

másikegylány Creative Commons License 1999.02.12 0 0 252
off Tigrisünknek

...utolsó? Ezek szerint már dobtad is... Tsak nem a méretei miatt?
Előzmény: Feher Tigris (245)
Robzon Creative Commons License 1999.02.12 0 0 251
A kalóriaszámítás csak parasztvakítás, csak a határérték átlépésnél csipogás ami használható, és lényeges funkció. És olcsóbb ha a másik kezeden meg van 1 stopper, pl. TIMEX Ironman (szerintem bazi jó, dátum szerint tárolja az időket, programozott ciklikus visszaszámolás, stb, és még csak nem is drága).
Előzmény: ZodiaC (249)
Robzon Creative Commons License 1999.02.12 0 0 250
Bocs a negatív 'egyensúlyért', nem én találtam ki, van ahol mérleget írnak.
A szakirodalom szerint, igenis az kell, hogy legyen az első dolog reggel, hogy bekapkodod az aminobogyókat, sőt azt írják, ha véletlen éjjel felébredsz akkor is vegyél be. Érteni nem értem, de működik. Azt írják, hogy az éjszaka első felében épülnek az izmok, a második felében lebomlanak. A lebomlást (katabolizmust) lehet blokkolni, például anabolikus-szteroidokkal, de állítólag a HMB, vagy a jól időzített aminobevitel is segít valamit.
Előzmény: bubu (248)
ZodiaC Creative Commons License 1999.02.12 0 0 249
Robzon!

A Polar Edge most 35.000 HUF, eleg az, amelyik also-felso hatarerteknel csipog?
Az elegetett kaloruiakat mibol szamolja?
Thanx

ZD
Előzmény: Robzon (243)
bubu Creative Commons License 1999.02.12 0 0 248
Palank,
nem csak a rendcsinalas. Szobakerult mar, hgy reggelre elfogy a majglikogen, oszt valamit muszaj egetni. vagy zsirt vagy aminosavat.
Legjobb dolog a cukor, de tartalek cukor momentan nincs, zsirbol nem lehet cukrot csinalni, aminosavak egy reszebol viszont lehet.
tehat, ehes vaygok, bontom a feherjet, egyes aminosavakat majban cukorra teszem, es kozben mas aminosavakat meg csak ugy elegetek. kovetkezmeny: negativ nitrogen egyensuly, fogy az izom.
namost persze, egethetnek, fokent a csak ugy elegetett aminosavak helyett zsirt is, de Robzon azt irja, hgy a gyarkolati tapasztalatok szerint ez inkabb akkor intenziv ha futok is kozben. (talan adrenalin hormonszenzitiv triglicerid lipaz ?)

egy masik kovetkezmeny viszont, hgy nem _muszaj_ regggel aminosav tablettat bedobni, eleg egy szenhidrat reggeli, mert ilyen helyzetben a cukor feherjevedo hatasu (hiszen cukor helyett egetnenk azt az aminosavat)

Előzmény: Dr. Égely Palánk (247)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.02.12 0 0 247
Palánk nem segít. Mert nem érti, hogy igazából mirol van szó, pláne milyen mértékben. A negatív egyensúly kifejezés engem is sziven (agyon) ütött. Valóban arról van szó, amit Bubu írt, vagyis több nitrogén ürül, mint amennyi beépül, és ez foleg a fehérjéket érinti. Az élo szervezet ahhoz, hogy akár csak állandó szinten tartsa magát, hogy fenntartsa azt a nagyfokú rendet ami jellemzi, anyagot vesz fel, energiát igényel, és rendezetlen energiát (hot) ad le, valamint kidobja a szemetet. Valamennyi nitrogén a nagytakarítás miatt óhatatlanul ürül, mint szemét. Nem tudtam róla, de nem lepne meg, ha ez a nagytakarítás akkor folyna legintenzívebben, amikor a szervezet amúgy mással nincs elfoglalva, vagyis mikor alszunk. Tehát lehet, hogy a nitrogén ürítés éjjel nagyobb mértéku.
A nagyobb fehérjetömeg fenntartásához arányosan több nitrogént kell bevinni. Ha ez nem történik meg, akkor nyilván fogy az izomtömeg. És lehet, hogy az említettek miatt ez éppen éjjel zajlik. Na, most rohannom kell, úgyhogy aerob üdvözletem!
Palánk
Előzmény: Robzon (239)
bubu Creative Commons License 1999.02.12 0 0 246
elolenyekben a nitrogen fokent a feherjekben van. emberben az izomszovet az egy nagy feherjeraktar. negativ nitrogen egyensuly azt jelenti, hogy tobb feherjet bontasz le, mint amennyit epitesz. a szohasznalat persze csunya, fizikusok imadnak rohogni az ilyesmin, hgy hogy lehet egy egyensuly negativ...
well, ez nem egyensuly, hanem inkabb merleg, a bevitel kisebb mint a kivitel, netto fogyas van nitrogenben, azaz kevesebb uj feherje kepzodik, mint amennyi regi fogy, ez persze pont az ellenkezoje amit egy bbilder akar, hiszen o feherjet akar epiteni az izmaiba.
azer fogy a feherje, mert a szervezet feherjet eget. elfogytak a szenhidrat raktarak, valamit muszaj egetni. vagy zsirt vagy izmot.
ezzel visszaertunk az eredeti kerdeshez
miert kell terheles a zsirfogyasztashoz? illetve hat _plusz_ terheles, hiszen az elet maga egy aerob terheles akor is ha alszunk ;-))
Előzmény: Robzon (239)
Feher Tigris Creative Commons License 1999.02.11 0 0 245
mindig mondtak, hogy konzervativ vagyok :)) az utolso baratnom 165/58/75B volt :))) azert ertelek, mert en meg 170/65 vagyok, ugyhogy en is kuszkodok a 178/38-ak mellett... ;-) ;-)
Tigris (kis)Fonok
Előzmény: másikegylány (226)
Lakki Creative Commons License 1999.02.11 0 0 244
Robzon,
Gondoltam, hogy ezt fogod mondani :)
Kétpercenként csakugyan nehézkes pulzust mérni, mert a tapogatós kéz nem tud rendesen kalimpálni. Különben a tíz másodperces méréssel elég pontosan meg lehet mérni. Én mértem pár évig, ki van próbálva hogy lehet, tény, hogy a POLAR órát nem éri utol, de ahhoz, hogy valaki pilinckázik hogy lefogyjon valamennyire, ahhoz szerintem luxus. Amikor még rendesen edzettem akkor meg felesleges hókuszpókusznak tartottam, mert úgy voltam vele, hogyha sokat futok és gyorsan, akkor jönnek az eredmények, ha nem akkor nem, és ilyenkor a zsírjaimra sem kellett figyelnem. Később mikor elcsábultam a triatlonosokhoz, már beláttam, hogy mennyire jó, ha valki jól használja, orvosi vizsgálattal, akkor felér egy jobb doppinggal, és nincsenek káros mellékhatásai. Blablabla, vegyen polar órát aki komolyan gondolja a mozgást (meg akinek van rá pénze).
Ja, és sífutás közben nem lehet pulzust mérni tokaredők között...

(ki mennyit kap a polar cégtől? :) )
Előzmény: Robzon (243)
Robzon Creative Commons License 1999.02.11 0 0 243
Lakki!
Azt azért megnézném, hogy futásközben (közben!) nyakiütőér tapogattással pontos pulzust mérsz, mondjuk 2 percenként. (Csipognod nem is kell a céltartomány elhagyásakor.)
Előzmény: Lakki (240)
Lakki Creative Commons License 1999.02.11 0 0 242
Pucros Mackó,
Milyen színű tokaredőkre gondolsz? ;) (Neked nincs is :P.)
Akinek meg nem lehet kitapintani, annak a mellbőségére meg már nem lehet elég hosszú POLAR pántot kapni...vagy ha esetleg kapni lehet, akkor hogyan érzékel? :))
Előzmény: Pucros Mackó (241)
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.02.11 0 0 241
Hátha érdekel valakit rajtam kívül: tizenötezerért még nem csipog, csak folyamatosan mutatja a pulzusértéket. Húszezerért alsó-felső határértékeket állíthatsz be, célzóna elhagyására csipog. Huszonháromért mutatja a pontos időt és ébreszteni is tud, a fitness-kategória legügyesebbje pedig harmincötezer forintért kalóriát, célzónában töltött időt mér, stopper, naptár, világítható többsoros számlapja van, "automatikus saját célzóna beállítást" is tud (beírom, hány éves vagyok, reggel felébreszt, rögtön pulzust mérve limitet állít?) és ami nem semmi, kódolt jelátvitelt tud, nehogy az ellenséges fitnesscsapatok lekagylózzák az edzésprogramomat. Ja és a profi "Achiever" kategória az, ami 40000nél indul.
Viszont állítólag van valami osztrák cég, ami a POLAR konkurenciája akar lenni, és kényelmesebb a mellpántjuk. Hallott valaki konkrétabbat róluk?

Lakki: a nyaki ütőér melyik két tokaredő között érhető el?:-))
Lakki Creative Commons License 1999.02.11 0 0 240
Nem akarom a Polar céget vásárlóktól elütni (Péter Attilának meg régóta nagy rajongója vagyok), de félamatőr szinten jól megfelel a nyaki ütőér tapogálása is, mondjuk futás vagy túrázás közben.
A túrázás meg abszolút igaz, egy tíznapos hegymászás alatt úgy le lehet szálkásodni, mint a csuda. (és még egy két csokesz meg jégrém is belefér, hehe:)) )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!