Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ezzel a túlméretes kazán témával nekem is vannak érdekes tapasztalataim,1984-től kezdve,szinte végig
lignittel tüzelve,de csak szárítva.Lignit mezőn lakunk :) Magamnak leszállítom 12 km-ről. Mostani kazánom kisebb mint az előző és mégis 100 % -os a hatásfoka,szinte mindig szürkére kiégve. Kémény
felújítás volt mult évben.9 méteres 160-as savállóval bélelve,kazán bekötés is savállóval.Egy-két alkalommal nem figyeltem és 100 fölé ment a víz,elég ijesztő volt. Begyújtás után , 70-80 fokos vízzel megy és 6-7 órán át nem is kell hozzányúlni.
Igen a H. Asszem 20Ft körül van Kw-ja. Persze külön mérő kell hozzá.Ja és akinek a régi mérődoboza van annak már az új kialakítást kell elvégezni ami nem occo :).
Sajàt kezűleg,vennék 3 db OS olajemelős brikettprést,csak nem tudom megéri-e,a prés 35 000 lenne,új..mennyi jönne kb ki 1 M3 fűrészporból,10 vagy 100 kg?? Szerintetek???
A hőmérő a kazán elején van, ott 60°C körül mozog (de így 24-26°C van bent). A csőben nincs mérő. Viszont ami feltűnt, hogy a mostani 60°C-nál a kezem nem állja a radiátort, a régi kazánnál ugyanilyen hőfoknál rajta tudtam tartani a tenyerem.
Mit jelent a jól tüzelés? Megrakom a kazánt, pár percig nyitva az alsó ajtó, majd a huzatszabályzó végzi a dolgát (a régin nem volt). Most a kéményen nem látok füstöt, csak amikor fát teszek a tűzre.
Eddig "szerencsére" mindig akkor gyulladt be a kémény, amikor ott voltam, lezártam minden levegőt, így lassan égett. A kémény tetején nem lehetett látni lángot. Másik szerencse, hogy a bányászok annak idején vasszerkezetből építették a tetőt a házra.
Klíma nálam nem nyerő, nem szeretem, meg a ház elektromos hálózatán bármilyen módosítást a mérő áthelyezésével kellene kezdeni. Most bent van az előszoba falán.
Most pont klímát tervezek, H tarifával egész olcsó a fűtés. Lehet neked is érdemes lenne elgondolkodni rajta. 250000 egy 3,5 kw-os klíma. Átmeneti időszakban megteszi.
Jó bele konix és van még más fajta is. Régen én is így voltam, kész kínszenvedés volt. Kéménytűznél vigyázz, ne hogy leégjen a ház. Pufferel, két évente kell kéményt takarítani.
2005-ben lett csinálva a központi fűtés (én cserépkályhát akartam a falba építeni, nem részletezem az okokat, miért nem lett az....), új Purmo lemezradiátorok, 16-os alubetétes cső a padlóban. Akkor jó áron tudtam megvenni a lengyel kazánt (7 tag, 37kW), de ugye azt senki nem mondta, hogy nagy lesz. Még a fűtésszerelők sem. Én azelőtt csak kályhával fűtöttem, nem volt rálátásom erre. A második télen a kémény annyira kátrányosodott, hogy a 40-es falat átáztatta..... Onnantól így ment minden tél, a kazán fekete, a kémény fekete, folyik, és telente legalább egyszer égett a kátrány. Sajnos egyéb okok miatt nem sikerült lecserélni. Most pont ezért vettem a 23kW teljesítményűt. Ebben csak annyi lerakódás van, amit a kefével könnyen lekaparok.
Utánanéztem a pályázatnak, érdeklődtem, meglepően gyorsan válaszoltak is, de: a gázbekötés nem számít fűtés korszerűsítésnek....., így ez elnapolva. Kazán- radiátor csere, nyílászáró csere, szigetelés + megújuló energia. Majd megoldom másképpen.
Az új kazán a kezdeti nehézséget leszámítva egész jó, a régi nagy öntvénykazánnal szemben eddig csak a kiebb tűztér a hátránya.
Kérdés mindenkihez: ezeket a korom- kátrányoldó dolgokat (Konix, Pepo, stb) érdemes használni? Tényleg tudja azt, amit írnak róla?
Kérdés a Hajdúnál az a plusz felület ér-e annyit amennyivel nehezebb takarítani a Sárkányhoz képest. Nem használtam Hajdút de nekem nagyon kinlódásnak tűnik azoknak a csöveknek a takarítása.
Egy kicsit szűkítettél a kazánok között,de megint dilemmába vagyok. A Sárkány ki zárva,az Unithemnek és a Termodinamiknak nagy ajtaja van elvileg ahogy írtad be füstölhet. a Hajdu csöves hőcserélős és osztott ajtós.