Nézd ezt már sokszor kitárgyaltuk szerintem,én speciál örülök,hogy ilyen fotók vannak róla,minket is érdekelt a busz de valahogy nem jött már össze.
Nagyon sok érdekesw példány van,most a 415.19-es is eladó,ki tudja hova kerűl ki veszi meg az is itt van a közelben még de arra sem jutott idő sajna.
Ti is jól nyomjátok,gyakran mielőtt útnak indulunk a te oldalad is megnézzük van e fotód az adott gépről,hogy lássunk valami infót róla,úgyhogy mi is puskázunk.
Nah, menj a francba!!! Belső fotókat még nem láttam erről a gépről, de a hátteret elnézve elég komoly IK orgia volt a téren. El tudnám viselni heti 1-2 alkalommal az ilyeneket :)).
Egy-két hete már,hogy utasként veszem igénybe a KV helyi járatait,és meg kell állapítsam az újabb gyártású magyar autóbuszokról,egyaránt a buszgyártás szégyenei.Ezt hangsúlyozom,utas-szemmel mondom!Amikor feltűnik ritkán egy 280-as,mindíg meg kell állapítanom,hogy ezek még igazi autóbuszok voltak,és remélem sokáig lesznek is!Kész felüdülés utazni rajtuk!
Ma megismerkedtem egy kitűnő emberrel, akinek mellékesen aluöntödéje van és sokféle öntőformával rendelkezik Ikarusokhoz ! Főleg utastéri elemekhez : Bilincsek, csőtalpak stb.-hez, ill. IKARUS feliratokhoz, elmondása szerint ezerszám gyártották őket és meg vannak a formák !
Felhatalmazott, hogy megadjam a számát , ha valakit érdekel a dolog ! Szívesen elküldöm, ha valaki kéri !
Sajnos ezen már késő rágódnunk ha 16 ha 17-es volt,szerintem már ha még egyben is van félretéve az utasteret biztos kibelezték.Több mint másfél éve áll kb.
Az emléktábla rajta van egy másikon (narancs színű, alacsony szélvédös de elöl van az ajtaja, nem trilexes, és légrugós). Maga a tulaj is azt állítja róla hogy az az eredeti busz, de lóf....t.
Fasza. :(( Igazán kár érte. Valami halványan dereng, hogy volt róla itt szó hogy megörökölte a rendszámát valami kendács, de azon csodálkozom, hogy nem ajánlották fel megvételre mielőtt szétvágták. Csak tudta a tulaj, hogy mit vág(at) szét, nem? Vagy az emléktábla is ment a levesbe?
Sajnos nem. Kívülről eredeti korában sem lehetett megkülönböztetni egy kortárs 280.17-től. Nyílván felújított, ez látszik rajta. De az, hogy 1977-es évjáratú és legfőképpen Prága váltós-e az nem.
Egyre inkább az az érzésem, hogy ez is "csak" egy 280.17-es.
azért ez hogy 60, 60 csuklós, 620 csuklós, esélyes, ez izgalmasan hangzik, bár lehet képpel dokumentálva a jelenlegi állapota ezeknek siralmas lenne.. de kíváncsi lennék rájuk.
szerintem ő abból dolgozik, amit talált, vagy amihez esetleg tud infot/alkatrészt szerezni.
de szerintem ti sem bántjátok ezért, csak jobban örülnétek ha...
Ha minden igaz eggyet még tudok,csak nem tudom megvan e még a Pitás-oknál az az IK 280.16-os Pilisvörösváron a FIZ-715-ös.
Láttad közelebbről is, vagy ez is elírt típusszám. Csak mert a 280.16 nem volt éppen tucattípus az elővárosi kialakításával és a P2M70 váltójával. Csak 1977-es évjáratról tudok, ott is összesen 75 készült.
Szóval ami 280.16-nak van írva és nem '77-es az eleve gyanús.
És ebből a listából szerinted melyik az amelyikre esély van? a Tr3,5-ön, a kenyeres Roburon, meg a rendőrség kötelékében még tuti lévő Ifa buszon kívül?
nem hinném hogy előkerülne egy 4tengelyes csuklós 620 valahonnan..felújításra várva..
lehet farosból sok van, de azért nem fut vele az ember össze vele az utcá nap mint nap, én évek óta nem láttam véletlenül sem :(
mellesleg farosból is van olyan ami ritka.. pl a ráncajtós 3 ajtóval :)
Nézd az,hogy én vettem egy buszt amit három éve tárolok az oké.
Abból kettőt vidéken töltött egy kedves barátomnál így meg volt oldva a tárolása,de mivel a körülmények miatt amit nem részletezek el kellett hozni vidékről egy éve Pesten van a jármű egy védett telepen ahol havonta fizetni kell érte nem keveset és koránt sem biztos,hogy lessz még busz belölle.
Az,hogy megveszel egy roncsot azzal csak a szétvágástól menekűl meg időlegesen, tehát meghosszabítod az életét.
A topiktársnak nagyobb céljai vannak és gondolom ezért döntött úgy ahogy döntött,de ezt ő elmondja neked ha még nem fáradt bele.
Hidd el nehéz dolgok ezek csak egy vontatás és az előkészületek kerültek nálam 78000ft ba,hangsúlyozom nem azért írom,hogy bárki sajnáljon ezért,ezt én vállaltam tehát csinálom.
Mostmár Legalább itt a busz Pesten és közel a lakásomhoz.
Egyébbként csak a középső ajtó harmoinka az első és hátsó pedig olyan mint az IK 266-osoknál.
Ez egy prototípus volt IK 222-es és az IK 266.70-es rövidített változataként készült el,bemutató kocsiként.
A különbség annyi,hogy a 266-os laprugós a 222-es légrugós kivitelű.
3-4 éves voltam amikor kizárólagossá vált a 200-as típus felénk, addig még volt néhány faros, ezért inkább azokhoz kötődöm a régebbi Ikarus típusuk közül mivel a többit nem is ismertem, már csak akkor amikor tudatosan érdeklődtem utánuk. Igaz én 66-oson utaztam így azokat hiányolom a felújítottak közül, eddig csak egy fut.
Szintén akkor tűntek el a gőzmozdonyok, azok meg 424-esek voltak itt, és később is zömében azokkal találkoztam a nosztalgiavonatokban, ezért előrébbvalóak ezek a járművek nekem a többi réginél, nem a felpumpált legenda miatt.
Ez a faros + 424-es gőzős - szerintem - egy mesterségesen pumpált, elsősorban ízlés tradíciót (hagyományt) teremtő valami.
Ami egy szintig nem baj.
a baj az, hogyha felnő egy nemzedék, vagy már kettő, akik mert csak ezt halláják, látják a vízcsapból is, azt hiszik, hogy a faros+424 határozta meg a közforgalmú közlekedést.
Pedig nem.
A faros a maga korában 1955-1965 között egy a korának megfelelő alkotás volt.
A szépségén lehet vitatkozni, lehet épp szép is.
Minimális sikereket ért el (hazai+SzU) és kortársainak megfelelő vagy kortársait el nem érő múszaki rendelkezésre állással üzemelt.
Semmi bajom azzal, hogy ha valaki szeret(ne) bálványt építeni.
Tudomásul veszem, hogy a bálvány a népesség egy részének életszükséglete., legyen a bálvány élő ember vagy tárgy.
az IKARUS, melyről e topik is szól elméletileg gyártott vagy 40-50-70 ????(fogalman sincs mennyi) típust.
Nem értem, hogy miért egy típus legyen kizárólagosan a jelkép.
------------------
Évekkel ezelőtt kaptam valakitől egy szerintem nem pontos listát:
Ikarus gyár gyártott darbaszámai, 400-as család nélkül..:
1.= 260 = 72.548 db.
2. = 280 = 61.000 db.
3. = 255 = 24.000 db.
4. = 256 = 23.000 db.
5. = 250 = 17.000 db.
6. = ..66 =..9.000 db.
7. = 620 = .9.000 db.
8. = 180= 7.800 db.
9. = .55 = ..7.500 db.
10.= 266 = .6.700 db.
11. = 556 = 5.600 db.
12.= 211 = 5.600 db.
13.= 630 = 5.600 db.
14.=..31 = 3.400 db.
15.= .30= 3.100 db.
16.= .60 = 1.700 db.
A többi 1000 db alatt. A teljes lista igen hosszú és ennél sokkal pontosabb.
Teljes mértékben egyetértek. Egyébként az megvan, hogy jelentősen több felújított 31/311-es van az országban, mint faros? Egyszer összeszámoltam, és tízen felüli darabszám jött ki. És jelenleg is folyik egynek a felújítása. Közben meg elérhetetlen álomnak tűnik mondjuk egy FAÜ csuklóson utazni.
"Persze a Neked megírt e-mailem válaszra sem méltatásaról nem is beszélve."
Amire valszeg küldted ezt a levelet, az már egy ideje nem létezik. Amit olvasok: zsigmond.pap qkac gmail.com. Ha erre küldted és nem válaszoltam rá, akkor elnézést kérek.
Mikor lesz befejezve már végérvényesen a megmentés témaköre??? Részemről torkig vagyok már vele...
Aki akar venni buszt és van rá pénze, lehetősége az vegyen, akinek nincs az meg ne vegyen, de ne is szóljon be utána, mert semmi köze hozzá, attól függetlenül, hogy abból a buszból utána lesz-e valami említésre méltó jármű vagy sem.
Szerintem nemcsak aszerint kell válogatni mi megmentendő meg mi nem, hogy ritka altipus-e vagy volt belőle bőven. Ha van egy jó állapotú példány, van neki hely, érdemes belevágni.
Nekem egy 70es évekbeli, akkor tök átlagos szürke Trabim van. Korabeli random fotókon van minimum 10 ilyen. Szerintem mára érdemessé vált hogy megmaradjon, még ha milliós érték sose lesz.
De még ezzel se egyszerű az élet nem hogy busszal.
A 816nak tudom miért lett vége, ha a körülmények nem olyanok hogy menthető legyen, sajna ez van.
Rálátásod sincs az egészre. A szóban forgó busz NEM azért került bontóba, mert a topiktárs megunta. De nem magyarázom el, hogy miért, mert úgyse értenéd.
Egyébként pedig, amíg a ráncajtós társai még tucatjával szaladgálnak Pesten, addig egy ilyen selejtnek az eszmei értéke a 0-hoz konvergál - épp csak a vas ér belőle valamit.
Hovatovább az, hogy egy busz ráncajtós, még nem jelenti azt, hogy értékes is, és pont nem ez az az altípus amúgy sem, amelyik mindenképpen megmentésre érdemes.
Erre már rájöhettél volna az utóbbi években, de nem úgy tűnik, mintha bármit is tanultál volna az utóbbi években az IFC olvasásából.
Ha meg tudod védeni a közterületesektől meg a fémgyűjtő cigóktól már nyert ügyed van. De egy 16 és fél méteres dögnek nem olyan egyszerű helyet találni, főleg nem ingyen...
Ahelyett elrakta volna valahová és később elővenni.
Jah. Mert az olyan. Elrakod a fiókba, aztán ha kell, előveszed. Nem ismerem a szitut, nem akarok senkit se védeni avagy támadni, de azért ez nem így működik.
Már nem sok van az utcán. Én nem tudok megmentenni őket mert nincs pénzem. De látod aki vett magának utánna meg leadja a bontóba mert megunta? Érted? Ahelyett elrakta volna valahová és később elővenni.
Ne pattogjál már, számtalan ugyanolyan van még az utcán, mentsd meg őket te, még jópár (jobb állapotú) testvére az utcán van. Persze, ha tudnád egyáltalán, hogy miről van szó.
Szó sem volt arról, hogy kukk sem érkezik az éterből. Arról beszélek, aki be tudott szólni a dologra ellenben a vásárlás lehetőségével nem élt. Ezen felül Tőled pedig korrektebbnek tartottam volna, ha nem ilyen stílusban adod elő magad. Persze a Neked megírt e-mailem válaszra sem méltatásaról nem is beszélve.
Nem kell külön az Indafotóra regelni, ha még nincs olyanja valakinek. Bárhonnan be lehet illeszteni képet, bannert, bármit, aminek van html-kódja.
Pl. ha honlappal tolja valaki, akkor a html-kódok közül a kívánt részre ctrl+C, majd ctrl+V a bemutatkozáshoz. Így van az adatlapomon a honlapom bannerja, ami gyakorlatilag linkként is működik.
Ismét (lehetőleg gyári) képekre lenne szükségem, ezúttal az Ikarus 481-es típusról. Bármilyen szögből, kívülről-belülről, mindennek nagyon örülnék! Bármilyen egyéb infó is jöhet (komolyabb terjedelem esetén az e-mail címem publikus). Remélem tud valaki segíteni.
Azért ripityára nem törted magadat azért, hogy gondos gazdát keress ezeknek a buszoknak; ha az általad közismertnek titulált oldalon (melyik volt az?) feladott hirdetésre három hónapig egy kukk nem érkezik az éterből, akkor illő lett volna - talán - a hazai buszbuzik internetes gyülekező helyeire feldobni egy pársoros hozzászólást. Ha másért nem, akkor a járművekért vérző szíved megnyugtatására. A bontó egyszerűbb volt, nyilván.
Feltöltesz az Indafotóra egy képet, utána a kép felett lesz olyan, hogy beágyazás. Arra rákattintasz, kiválasztod a kép méretét, és a HTML kódját bemásolod itt a bemutatkozáshoz.
Senki nem mondta,hogy nem vagy ugyanolyan fan mint akiknek esetleg van félretett buszuk vagy működőképes példányuk.
Itt nem erről van szó,hanem a hatalmas arcodról amivel mindenhol osztod az észt a magad 24 vagy 25 évével,ehhez semmi köze a Fan Clubbnak!
Mindenhol ott vagy és mindekit osztassz,ebből lett elegük a régieknek is ezért csak inkább olvassák a topikokat vagy már arrol is letettek.
Senki nem mondta neked,hogy akinek busza van az különb ember,itt egy cél a lényeg az IKARUS.
Attól én nem vagyok nagyobb menő,hogy van egy roncs buszom és megpróbálom a lehetetlent.
Ugyanúgy vannak értelmes barátaim,mint neked bár ebbe nem szólok bele,ugyanugy járunk fotózni ,mint te/ti csak másképp csináljuk ebbe sem szólok bele ez mindenkinek a magánügye,hogy csinálja,és itt a lényeg ezért tudunk egymásnak segíteni ha kell,mert mindenki mást tud és másképpen csinálja,dolgozza fel az IKARUS témát.
Nekem pl egyéni szoc problémám,hogy van egy roncsom de ettől nem vagyok beképzelt,én örülök,hogy van immár 3. éve és rengeteg pénz és munka árán de megvan mégha ilyen állapotban is,hidd el nem egyszerű dolgok ezek de ezért gondolom nem sajnálsz hiszen én vállaltam ezt.
Én itt a BPY-149-ről hallottam pont, meg valami móri 284-esről. Persze én is jobban örülnék a '150-nek mivel annak "nagyobb" a múltja, mint a '149-nek. A '150 sokáig megtalálható volt a hasznaltauto.hu-n, valamint a Hajdú Volán honlapján is az eladó buszok listáján. A '149-ről meg olyasmit olvastam, hogy "múzeumi célra megőrzött jármű, Berettyóújfalui telepen tárolva".
Nem dívik itt semmi ilyen. Ha erről lenne szó, akkor a topikba tízen írnánk mindösszesen... Az dívik, h rengeteg itt a nagytudású, mindenféle tapasztalatot és tudást nélkülöző, esetenként irígy és rosszindulatú beszólogatás. Tisztelet az ingetleneknek.
Akik pedig azt kérdezték, h hol volt meghirdetve a vasak eladása? Nos, érdekes módon bárki megtalálhatta a megfelelő felületen, ugyanis ilyen úton keltek el.
Ez az utolsó 396-os, ami kikerült az oroszokhoz. Újonnan. A HU itt nem jelent semmit - Magyarországon is eladhatták volna, de inkább exportálták. Elég sok ilyen volt.
És ha valakinek nincs saját busza, de mondjuk dolgozott már ezzel kapcsolatban valahol? Vagy ismeri az adott gépet? Vagy beszélt olyan emberekkel, akik karbantarták ezeket nap-mint-nap avagy netán tervezték is? És még utána is olvasott az egész rendszer működésének.
Ismerek ilyeneket, de nem osztják itt az észt. Akkor ők senkiknek számítanak, csak mert sajátjuk nincs? :)
Puszta kíváncsiságból, kötekedés nélkül kérdezem, és nem csak Husikától !
Én tudok olyan embert, aki inkább 400-as párti, és ha anyagi lehetősége engedi, 100%, hogy ment meg 415-öst, neki az az igazi Ikarus, "a maga technikai teljességével".
Úgy hallottam,hogy a BPY-150 (nem tudom pontosan) valamilyen állami tulajdonba kerül és ezáltal felújítják és talán múzeumi darab lesz....de ez nagyon fogszívós ügy:S
Persze hozzátartozik,hogy mennyire lehet hinni az efféle pletykáknak!
Ezen a fikázásos dolgon cseppet se lepődj meg. Van itt rengeteg okostojás, aki semmit sem tesz érdemben egy járműért sem, ellenben osztja az észt, hogy mit és hogyan kellene. Mikor a BPO-816 és egy 260-as tesója a másvilágra lett küldve, rohadt nagy volt a felháborodás. Három hónapig hirdettem előtte a "nagy megmentőknek". Na, nehogy azt gondold, hogy a sok okoska annyira kapàlózott a vásárlásukért. Ennyit erről.
Sokmindenben igazad van,de gondolj bele,milyen lenne most pl egy IK 303-assal furikázni ha lenne?
A 200-asokkal valóban nem állunk rosszul,egyre több volán kezdi felismerni a helyzet fontosságát,és ha most nem is de későbbre tesznek félre eggyet,eggyet.
Nem leszek népszerű, de szerintem nem azt kellene eltenni, felújítani, amiből kevés, vagy egy darab volt, hanem azt, ami tömeges darabszámával egy korra emlékeztet.
Egyébként egyet is értek azzal, hogy több figyelmet kellene fordítani az értékek mentésére, de azért azt gondolom, nem állunk olyan rosszul. Rendben, nincs még gyakorlatilag egy igazán felújított 200-as sem, de jópár példány félre van téve ilyen céllal, és szerintem ez a legfőbb dolog egyelőre.
Itt nem a felujítással van a baj hiszen tényleg még rengeteg kétszázas szaladgál nálunk,itt azzal van a legnagyobb gond,hogy a kettőszázasok közűl olyanok nincsenek felújítva amikből kevés illetve egy darab volt.
Tárolni tudom én is a sajátomét de a felújításához rengeteg pénz kellene.
A német ezt megoldja maga is hiszen van miből,a Legyelek egyesületbe de ők is megoldják és ők sem csak széria kocsikat újítanak,lásd IK 411-es!
Szóval itt van baj a Magyar szemlélettel nincs összefogás,persze ha elkészűl egy szép jármű,mint most pl a Kunság 260.06-osa egyből megy a fikázás,hogy mi nem stimmel rajta,holott akkor még nem is volt tudható mi célt fog szolgálni a busz!
Bezzeg ha van valami érdekes roncs akkor egyből mindenki kukorékol,hogy meg kellene menteni.
Itt valóban nagy szerepe van a MENTÉS szónak is de ettől még sajnos egy busz nem újjul meg és csak a tárolása megoldott meg,hogy nem puszult el lángvágó álltal.
Remélem nem voltam hosszú de ugyanakkor érthető volt amit leírtam.
Ha ez lenne a szemlélet hogy akkor újítunk fel amikor már nem jár, ezzel csak az a baj hogy már nem lesz mit. Lásd van házi csuklós Ikarus 60asunk? Van szépen felújított trilexes ráncos kisablakos 200as a 600ason kívül? A "múzeumi" BPO-103 is lassan már tényleg csak májkrémes doboznak jó.
11-95... négy-öt éve még gyönyörű volt, szégyen hogy került ilyen állapotba azóta, ez nem csak a természetes elhasználódása... Vagy a 260as ezüstök Hűvösvölgyben...
Nincs olyan város, ahol ne járna rendszeresen Ik 200-as, tehát gyenge túlzással az egész ország nap, mint nap találkozik Ik 200assal. Így is még felújítgatják a Volánok és a maszekok őket....
,,Az úgy szar lenne, ha a mostani összes hirtelen felújítódna?"
Addig ne újítgassa fel itthon senki (na jó, ha nagyon ráér akkor nyilván), amíg nap, mint nap a 160/260 ason ilyen gyöngyszemekkel utazok, mint BPI-188, BPI-195, stb.... De szinte bármelyik budapesti vonalat említhetném, majd ha tized annyi 200 as lesz az országban, mint most, akkor lehet elkezdeni felújítgatni.
Semmivel sem becsülik többre, mint mi, csak náluk már arányaiban kevesebb Ikarus van forgalomban, mint nálunk. Tudják, hogy technikatörténeti érdekesség, és megőrzik. Mi is nagyon büszkék leszünk a maradékra, ha majd eljutunk odáig, hogy a BKV-nál már nem lesznek a 200-asok forgalomban, de vidéken se sűrűn. Ennyi a nagy titok, nem több.
Ezt már én is írtam. Szégyen az is , hogy a németek,lengyelek,oroszok, stb többre becsülik az Ikarust (lásd pl sorra újitanak fel az útókornak), hát még ebben is bénák vagynk.
Szégyen, hogy a magyar állam egy darab autóbuszt, de még csak egy csepel teherautót sem örzött meg. Létezik kulturális miniszérium, és ott osztják a pénzt. Erre nem jutott eddig.
Látaod ez is gyönyörű lett,de sajnos ez Magyarországo sosem fog sikerülni,ugyis egyedűl csak azoknak megy akik vállalkozók és pénzük is van hozzá,a többiek pedig csak tárolnak de egyedűl nem megy a felújítása egy ekkora járműnek,összefogás itt a lényeg pedig itt nem lessz.
A PKV időkről beszéltünk. Az 1964. áprilisig tartott. Tehát 4 db csuklós.
Az AKÖV idején jött további 11, amit szintén "legbeszéltünk".
A GA26-21-es Pécsett soha nem volt csuklós. Már csak azért sem, mert 1966. január 5-én Debrecenbe került Ik-601-esként. Ott lehet, hogy csuklósították, azt nem tudom.
Ezekről az Ik60 utánfutójú csuklósokról nincs képed? Gondolom úgy nézhettek ki, mint a FAÜ 63. dec.-ben készült csuklósai, de azért érdekes volna látni.
Egyik HC rajongó ismerősöm gyűjt mindent a céggel kapcsolatban, ő mondta, hogy voltak IK 200-asai is a HC Travelnek. De konkrétumot nem tudott mondani ő sem.
Azért, mert a HMH-s rendszámot eredetileg egy, a Honvédségtől selejtezett 256-os viselte, de aztán abból FKC-277 lett, a HMH-s rendszám meg átszállt a Kisalföldtől frissen selejtezett 250-esre. De ez még az előző tulajnál történt.
HMH-128 IKARUS 250-es ex Kisalföld volános kocsi előző rendszáma érdekelne, most elég sokszor láttom a Miskolcon, viszont másik érdekesség, hogy sok ex Agriás gép szaladgál miskolcon... BRV-202, BRF-821,CJT..., LPY-xx nem tudom mi volt az előző neki...
Nem tudom, melyik 200-ra gondolsz, én 5 éve itt szúrtam be ezt a képet (33537. hozzászólás) a Z-s mercik szállításban használta őket a HC, 1979 és 1982 között. A képen az Iraki Londra kempingbe van le fotózva.
Egy olyan nagy kérdéssel fordulnék a társasághoz, hogy régi Hungarocamion Traveles Ikarusokról (IK 200-asok, IK 300-asok), ill. Iveco-król nincs-e valakinek képe akkori fényezéssel?
Nekem pont ilyen régi km órára lenne szükségem illetve közponi műszerre,a fék,levegő illetve forulatszámérők már megvannak,ha tudsz segíteni ezekben írj.
Az első kettő TR5-ös pótkocsival készült: GA26-11 és GA26-18, ahogy a képeken is látszott. 1962. február 9-én állították ki Pécsett a Széchenyi téren.
A harmadik és negyedik csuklós a GA05-98-as és a GA04-68-as FAÜ Ik-60-as felhasználásával (pótkocsinak) készült és GA26-10 és GA26-23 volt a rendszámuk. 1964. februárjában érkeztek Pécsre.
A két FAÜ 60-ast egyébként 1963. november 23-án selejtezték.
Viszont nekem van olyan emlékem 1977-1981 köztről, hogy már döntött műszerfal, az ajtónyitó csöcsgombok is azon vannak már.. de nem függőlegesen, hanem vízszintesen.. és valószínüleg 280-as, mert a hetes vonalán laktunk 4 éves koromig. :)
köszi, most már tudok aludni... 10 éve, az első buszos élményeim egyike a típustanfolyam, akkor hallottam először ezt az oktatótól :) csakhogy én azt hittem, hogy ez a prágaváltós kocsikhoz tartozik, ezek szerint viszont akkor mindegyik váltó gombsorához :)
Amikor 10 db-ot írtam, 37-59-et nem vettem számításba, mert azt Tr5 utánfutóval csuklósították még 62-ben. Így járt Szegeden, majd Pécsre helyezték és ott később kicserélték az utánfutóját Ik60-ra.
Ez -azt hiszem- valamilyen márkanév, és olyan kapcsolóra (nyomógombra) utal, ami nem billenőkapcsoló vagy egyéb elven működik, hanem ha benyomjuk -zárja az áramkört, ha még egyszer megnyomjuk -bontja az áramkör(öke)t. Erősáramú berendezésnél is használatos, jellemzően inkább jelfogókat, reléket vezérelnek. (Magam csak ilyenekkel találkoztam).
Mint ahogy a sv. kapcsológombjainál, az erősáramú rafi kapcsolóknál is előfordulhat "tömbösített" verzió, amelyek mechanikailag kényszerkapcsolatba vannak hozva, azaz egyszerre kettő nem lehet bekapcsolva, illetve egy másik gombbal semlegesíthető az addig aktív áramkör, kb. ugyanúgy mint a D-ből fix 1, vissza D, onnan üres, majd hátramenet.
Érdekes, milyen alacsonyan van a kasztnija, és a tető is. Hogy oldották meg az ajtóműködtetést? Nem vagyok biztos benne, hogy ilyen kis helyre beférne az ajtó meg a tető közé az a doboz. (Tacskókoporsó... :D )
Még jó, hogy nem jelentek meg őrök vagy rendőrök stb. Mert szerintem ilyen helyen nem szsbadott fényképezni akkor se. Pl. nálunk a vasútállomáson az 1984-es fölújításkor (is?) kitették a fényképezést tiltó táblát.
Sőt, ha jól emlékszem, a 90-es években talán a Tapolca-Kaposvár járatot végző Ikarus 266-os első ajtaja mögött is szerepelt ilyen matrica a többi között.
Talán ugyanezen a járaton ugyanitt föltüntették a fölszállási sorrendet is.
Nem,csak átalakítja az új tulajdonosa,úgy tudom olyasmi lesz belőle,mint egy hotelbusz.Tizenegypár férőhely,ágyak,zuhanyzó,wc adott,meg állóklíma és állófűtés...
Egy MALÉV-es barátom mesélte, hogy nagy balhék voltak, mert a MALÉV szine a kék, és rengeteg jármű valamiért nem a cég arculatát tükrözte. Elkezdték átfesteni a járműveket nagy iramban.
:-) Én örülnék neki, ha csinálnának tolócsuklós farost - gondolom, valamilyen (tágabb értelemben véve) mostani alvázra. (Lehet, hogy pl. a kínaiak meg is teszik:-).) Elvileg talán nem is lehetetlen, ahogy készült Setra-alvázas faros is a németeknél.
Száz milliós nagyságrend lehet, attól függően, hogy honnan indulnak és mi a cél.
A Polarishoz meg nem sok értelme lenne hozzányúlni, mert gondolom már az alváz sincs gyártásban (egyébként is jobbkormányos volt), és valószínűleg egy csomó szabály, előírás változott azóta, mi miatt számtalan változtatást igényelne a busz. A "konkurens" márkák ráadásul az utóbbi 10 évben már kétszer is újítottak, szóval azt a formát se lenne érdemes annyira erőltetni, más már a divatirányzat.
De ez a veszély persze nem fenyeget, ha lesz is új típus az ikarustól, az a jelenlegiek módosítása lesz.
Kb mennyibe kerülne egy új típus kifejlesztése ma? Tekintsünk el a válságtól és a megrendelések hiányától. 1-2 milliárd? Plusz csuklós és 15 méteres kivitel.
Légrádi Úrék az "IKarc"-ban leporolhatnák a Polaris terveit (egyáltalán megvannak még a sablonok, és kinek a tulajdona a tervek stb?), mert az még ma is egy igen szép jármű lehetne, ráadásul már több mint egy évtizede a mai kornak is megfelelő megoldásokat használtak. (Egy szerény photoshop szemléltetés képpen.)
Igen igazad van. Ez nem csepel, de nagyon hasonlít arra amit láttam rajzon. A rajzokat meg nem találtam meg. A csepeles barátomnak adtam, és azt amiriről a könyvben lévő rajzokat csinálták azt is. MOGÜRT-ös prospektusok voltak.
Látod azokat a dömpereket? Az iskolás szakrajz könyvemben is szerepeltek, amiket kitéptem. Csak rajzok voltak, és láss csodát igazi járművek, nem kitalációk. Soha nem láttam ilyen fülkés csepelt, még képen sem!
Egy öreg szakival beszéltem aki az IKARUS-ból ment nyugdíjba, és mesélt a csuklós farosról, de valakinek oda adta a képet, így lemaradtam róla. Töbször is rákérdeztem és ezt állította. A címe meg van és tudom, hogy hol lakik. Nem biztos, hogy a kép nem eredeti!
Középeurópai technikatörténelem kutatásaimhoz valamennyi segítséget keresek. Mindenféle régi újságcikkek, reklámok, irodalom stb. az Ikarus-buszokról érdekelne! Kinek van valamilyen anyaga vagy ötlete, hogy hol lehetne valamit találni?
írd meg Neki légyszives, hogy kommentálja nyugodtan a képeket, majd leforditjuk magunknak..../sajnos az én írásom már elég döcögös lenne németül, de érteni értem/
Hát nem tudom, valahogy aránytalan, előlről nézve a kasztni túlzottan trapéz, nem tettem egy valódi kép mellé, de mintha a hétsó kerék túl előre lenne, a tükrök, és a csomagtartó teljesen aránytalanok, persze 1/72-ben 990-ért ennyit kihozni az elég jó.
Amire én emlékszem akkor sárga volt és egy hosszabb szöveg volt az oldalán, asszem kékkel (ez a 200ezredik autóbusz, vagy ilyesmi). Ha minden igaz akkor még harmonikaajtós volt és trilexfelnis, szóval pont a 2 kép közötti időből. Azt nem tudod mikori évjárat, és hogy még üzemel-e? Majd ezután figyelem a rendszámot. Nemtudom miért nem lehetett az átfestés után is ráírni, már csak emléknek is.
Remélem tudtok segíteni. Úgy 7-8 éve járt Győrben egy jubileumi Ikarus busz, csuklós, egyszer csak eltűnt, sajnos akkoriban nem fényképeztem le. Az oldalára rá volt írva hogy: ez a busz az X. darab Ikarus busz. A pontos szövegre nem emlékszem, és a számra sem, talán a 100ezredik, nemtudom. Ha valaki tud segíteni, esetleg van képe is róla azt megköszönöm.
Évente jó párszor járok a börtön parkolója fele, ha arra megyek Ráckevére vagy arról jövök, de még nem nagyon láttam ott napközben buszt állni - még ha tudom, hogy ez egyébként elő is fordul. De én csak 256-osokról tudtam eddig dolgozószállításban, az E14-ről nem. (Kettő van a Büntetésvégrehajtásnál, és csak a szegedit ismertem, de az nagyon sokáig kérdés volt számomra, hogy hol lehet a másik.)
Valószínűleg a Tököli lakótelepről hozza a dolgozókat a börtönbe.
Méghozzá a Tököl Fő utca-Kossuth Lajos utca-Állomás utca( itt van a hév állomás ahol 6:19-re ér halál pontosan).
És innen kifordúl a csépi útra és ott kimegy a tököli templomig,ott elágazik az út,ott szigetújfalú felé fordúl és az az út egyenesen a börtönhöz viszi.
Esetleg tudok róla képet is készíteni,ha hétköznap ott áll a BV parkolóba,de ezt nem ígérem.
Szerintem ez túl öreg ahoz, hogy .43-as legyen. Ez egy 260.02-es a '70-es évek második feléből valószínűleg még az endékában kiránduló busznak kendácsolva
Na azért erre nem mernék megesküdni. Nálunk a cégnél is néha előkerül ez az, a régi boldog időkből,Kidobálnak, lomtalanítanak ami akkor ott van, de lehetnek más helyek ahol rá vagy elé tehettek valamit,,,és ami mögötte van az lehet valakinek kincset érő ereklye., A remény hal meg utoljára!
A vasutas dolgot, felejtsd el! Ezek nem MÁV" lámpák! Biztos van még bőven felelhető példány, de ott ahol használták, mint például a Fővárosi Csatornázási Művek.
Hegyekben állt a volt munkahelyemen, ott javították ezeket. Voltak nagyon régiek is ezekből 2 darabot a lámpa múzeumnak adtam. Ez pátyon található mindenkinek ajánlom a múzeum megtekintését.
Szép estét mindenkinek: Nem vagyok buszos de magyar jármü tulajdonos vagyok! Dutrám van. Nagy kéréssel fordulok hozzátok! Eltötr a kormányom nem-e tudnátok segiteni? Tudtommal fel lehet tenni a buszét rá.
Autó- Motor újságok a 70-80-90-es évekből, nem hiánytalan, de elég sok....elfért, enni nem kért ,úgy hogy meg vannak ha kell....../a "fa" silécemet pár éve odaadtam a szomszéd srácnak, arról lekéstél, a kis ""motorcsónakra""meg én is beneveznék.............
Én mindig járom a környéket, persze a nejem nem tudja. Régi autó motor újságokat, és VW alkatrészeket keresek. Idén sílécet szertnék (igazi fa) és gyertyával működő motorcsónakot. Ezekért már harcba is szállok a kupac őrzőjével is.
(Visszatérő álmom, hogy megyek el egy lomtalanításkor kirakott konténer mellett és látom, hogy benne van egy nagy köteg régi fénykép, de nem merek odamenni, mert ott vannak kevinék...)
Szegecs már talált kuka mellett régi képeket,de azok off,vasutas témájúak...
Lomtalanításkor ha odamegyek a konténerekhez, nem hiszik el a népek,
hogy jobbára ilyesmik miatt szagolok oda...
(Visszatérő álmom, hogy megyek el egy lomtalanításkor kirakott konténer mellett és látom, hogy benne van egy nagy köteg régi fénykép, de nem merek odamenni, mert ott vannak kevinék...)