Keresés

Részletes keresés

Takoca_ Creative Commons License 2008.11.06 0 0 9410
Van itt valaki akinek Nodal Ninja van és valamikor össze tudna futni velem valahol a városban? Szeretném lecserélni a panosaurust de elött szeretném kézben venni a ninjat. Köszi előre is.
P.Peter Creative Commons License 2008.11.05 0 0 9409
Eszembe jutott egy másik "különbség", illetve inkább megközelítési mód is. A hugin azoknak jó, akik lelkes amatőrök, vagyis szeretnek néha panózni, és valamennyire értenek is hozzá, de pl. nem akarnak rá sokat és feleslegesen költeni, így spórolnak a program árán stb. A PTGui és főleg a PTGui Pro sokkal jobban kiszolgálja a professzionális felhasználókat és az abszolút kezdőket.
Ha készítesz egy képsort kézből, JPG-be automata fehéregyensúllyal és automata expozíciókkal, akkor a huginnal, illetve az abban használható programokkal csak véres verejtékkel és/vagy jó nagy szerencsével lesz rendes panoráma. A PTGui Pro bekapcsolt nézőpont- fehéregyensúly- és expozíció-korrekciókkal mindent megtesz a kép "megmentéséért", így a lelkes, de hűbelebalázs amatőr könnyebben összehozza vele az első sikerélményt, csak éppen az életben nem fogja rendesen megtanulni az alapokat...
Előzmény: P.Peter (9408)
P.Peter Creative Commons License 2008.11.05 0 0 9408
A kezelésükben nincs alapvető különbség, a hugin és a PTGui is azonos filozófiára épül, ami nem is csoda, hiszen a gyökereik is közösek. Mindkettő jól tudja, amit kell, bár kissé eltérő kényelmi szinten, és mindkettő pluginezhető, ami szintén az azonos gyökereknek köszönhető, hiszen alapvetően mindkettő csak GUI (grafikus felhasználói interfész) volt induláskor. A hugin még ma is alapvetően a különböző tevékenységekre készült programokat fogja össze egy egységes felületbe, a PTGui-ba viszont mára gyakorlatilag mindenből van belső megoldás, illetve több saját szolgáltatással is kibővült az idők során. A PTGui név így ma már csak "hagyomány" (A PT a Panorama Tools parancssori programkészletet jelöli - eredetileg a hugin is csak ezt tudta használni - a Gui pedig a fentebb írt GUI).
Például mindkettőben használhatod a képek automata pontozására a jó kis régi Autopano progit (a PTGui beépítettje ebben sokkal jobb, a hugin-hoz is inkább az autopano-sift progit ajánlják), stitcher-nek (ez végzi a képek transzformációját) a PTStitcher-t vagy a nona-t, blender-nek (ez az illesztésekért, ezek átmeneteiért, illetve programtól függően a színek egységesítéséért stb. felel) pedig az Enblend-et vagy a Smartblend-et (Utóbbi sok tekintetben a mai napig a legjobb, PTGui alatt is ezt érdemes használni).

A PTGui egységesebb, kiforrottabb, mára a beépített megoldásai majdnem elérik illetve sok esetben meg is haladják a régen csak kezelt programok képességeit, a hugin viszont elég jó ütemben fejlődik, és rugalmasabban tud alkalmazkodni a felhasználható programokhoz (Nem mellesleg tud magyarul, ami ha hadilábon állsz esetleg az angollal, jól jöhet). Egyébként a legegyszerűbb, ha felteszed a hugint is a gépedre és a PTGui trial verzióját is, és úgy összehasonlítod őket.
Előzmény: szugyii (9407)
szugyii Creative Commons License 2008.11.05 0 0 9407
Ezzel egyetértek, de én nem tudom, hogy egy ingyenes és a ptgui között mi a különbség.
Előzmény: P.Peter (9403)
smarni Creative Commons License 2008.11.05 0 0 9406
mondtam, hogy segítek... küldd át!
Előzmény: Takoca_ (9405)
Takoca_ Creative Commons License 2008.11.05 0 0 9405
Még egy híd ha már volt mostanság pár (majdnem fél éves kép, csak eddig pihent):

http://album.reality.hu/2008/11/04/szabadsag-hid-felujitas/

Úgy néz ki hogy a Megyeri híd tetjéről Smarni verziója marad ez egyedüli kép mert amit én csináltam azt nem tudom összerakni rendesen.
pal007 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 9404
Én lazábban kezelem ezeket a dolgokat . . . egy ' mininova ' nevű oldalon nézz utána.
P.Peter Creative Commons License 2008.11.04 0 0 9403
Aki sajnálja a gép+obi+állvány+fej töredékét az egyik legjobb programra, az vagy ne foglalkozzon panózással, vagy használja a hugin-t.
Félreértés ne essék, azt valamennyire megértem, ha a rajzolóprogramok királyát szeretné használni pl. a mindent tudó, de tényleg sokaknak és sokszor nehézkes GIMP helyett, de nincs rá sokszázezre, de a PTgui ára eltörpül egy tisztességes fotós felszerelés mellett, és gondolom azt sem lopta itt senki.
Előzmény: laleeee (9401)
P.Peter Creative Commons License 2008.11.04 0 0 9402
www.ptgui.com, 79 EUR. Ha a programra nem akarsz pénzt költeni, akkor a hugin (hugin.sourceforge.net) a barátod, ingyenes, és mindent tud, amire szükséged van.
Előzmény: szugyii (9400)
laleeee Creative Commons License 2008.11.04 0 0 9401
Torrent Dani oldaláról :)
Előzmény: szugyii (9400)
szugyii Creative Commons License 2008.11.04 0 0 9400
Köszönöm laleeee. A programot hol lehet megszerezni?
Előzmény: laleeee (9399)
laleeee Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9399

program: ptgui

optika: 10,5 fisheye

Előzmény: szugyii (9398)
szugyii Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9398
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok a panoráma fotózásban, olyannyira, hogy még bele sem kezdtem. A kérdésem az volna felétek, hogy melyik az az optika (nikkon)mely erre a legalkalmasabb. Milyen szoftvert ajánlatos beszereznem? Bármilyen tanácsot örömmel várok. Előre is köszönöm!
miskei Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9397
Szia!

Ha az egyenderékszögű képet egymás mellé helyezed kétszer, akkor kivághatsz belőle egy tetszőlegeset. Persze tartva a 2:1 arányt. (Ezt IrfanView programmal a legegyszerűbb elkészíteni.)

Előzmény: laleeee (9395)
Takoca_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9396
itt az ideje hogy megnézd hogy az a sok furcsa gomb mire való a ptguiban :)

editor, 123 ikon fent, yaw .... próbálgasd

vagy Photoshop , filter/other/offset.... próbálgasd
Előzmény: laleeee (9395)
laleeee Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9395
hát ,mert eredetíleg így kéne kinéznie
Előzmény: Takoca_ (9394)
Takoca_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9394
mi az hogy "ilyen kivágású"?
Előzmény: laleeee (9393)
laleeee Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9393
a másik ami idegesít,hogy a ptgui pár napja csak ilyen kivágású képeket csinál,mit állítottam el vajon ? :
laleeee Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9392
illesztési hiba van az asztal másik oldalán is,de esküszöm,hogy ezeket már egyszer kijavítottam. az az érdekes,hogy a kiterített képen ugyanezek a hibák már nem is látszanak,de amikor elkészítem a movot,akkor  újra visszatérnek. nem hülyéskedek,ez már régebben is előfordult többször. mitől lehet ez ???
Előzmény: Takoca_ (9390)
laleeee Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9391
tényleg elég furcsa árnyékok vannak az arcomon,úgy nézek ki mint egy farkasember,lehet hogy kiretusálom,mert ennyire azért  nem vagyok lepukkanva :)
Előzmény: Takoca_ (9390)
Takoca_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 9390
nekem tetszik, de Krissznek van ehhez szeme igazából.
Van egy illesztési hiba az asztalon lévő csíkban.

Viszont azt a csíkos pólos gyereket valahogy ki kéne retusálni mert nagyon sokat ront a képen :)
Előzmény: laleeee (9389)
laleeee Creative Commons License 2008.11.02 0 0 9389
Krisssz,Takóca ! ez az a beállítás,amit együtt csináltunk.Szerintetek mit állítsák még rajta ?
Előzmény: laleeee (9388)
laleeee Creative Commons License 2008.11.02 0 0 9388
Csabi0204 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 9387
:)) kösziii :)
Előzmény: bjphoto (9386)
bjphoto Creative Commons License 2008.10.31 0 0 9386
Megpróbálom beilleszteni.
Csabi0204 Panofeje. Ügyes megoldás!
1234
Csabi0204 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 9385
Köszi szépen a leírt infókat! Ezt meg is próbálom a hétvégén, aztán megírom az észrevételeket, köszi!
Előzmény: P.Peter (9384)
P.Peter Creative Commons License 2008.10.30 0 0 9384
Jó a QT, A Pano2VR és a Pano2QTVR is képes előállítani megfelelően, mindkettőben van hotspot szerkesztő is, ami jól és könnyen használható (Legalábbis gondolom, mert miért rontották volna el a Pano2VR-ben, amit már a Pano2QTVR-ben jól megcsináltak). Ha engedélyezed a hotspotok szerkesztését, bejön a kép, amire rá tudod rajzolni a maszkot, és ezt fel tudod paraméterezni. Simán megadhatsz URL-t vagy a behívandó másik QT .MOV-ot. Először úgy hozd létre, hogy a .MOV-ot linkeld és a target = myself legyen, mert ebben az esetben az új kép egyszerűen a meghívó helyére töltődik be, és ha csak közvetlen a .MOV-ra hivatkozol, akkor a gépeden és webes oldalról is menni fog, ha a .MOV-ok elérési útja azonos. A többi lehetőséggel csak utána kísérletezz.
A PTViewer verzió ez alapján viszonylag könnyen elkészíthető, mert ugyan a Pano2QTVR-ből mentett hotspot layer nem felel meg közvetlenül a PTViewer-nek, de elég könnyen átalakítható, a PTViewer egyéb paramétereivel kicsit nehezebb megküzdeni, de pl. weben egy PHP scripttel elég jól automatizálható.
Előzmény: Csabi0204 (9383)
Csabi0204 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 9383
húú, ez még nem teljesen tiszta.. Akkkor röviden mit javasolsz (milyen progit/progikat) ha szeretnék hotspotos pano-t csinálni? Ha PTGuiban megcsinálom a panot, akkor a képet kell másik progival feldolgozni, vagy egy movot csináljak vmivel (vagyis kész panot) és akkor tudom a többit?
Előzmény: P.Peter (9381)
krisssz Creative Commons License 2008.10.30 0 0 9382
Írtam Neked levelet.
Előzmény: P.Peter (9381)
P.Peter Creative Commons License 2008.10.30 0 0 9381
A hotspotok kezelése erősen függ a megjelenítő programtól. A QT tud jelenleg talán a legtöbb félét, pontra, területre, maszkra, beágyazással (egy .MOV-ban több kép), linkkel stb. A PTViewer is tud akár maszkos hotspotot is, de a Pano2QTVR pl. nem készíti el hozzá a maszkokat, a PanoVR2-t még nem próbáltam.
Az "összefűzés" függ a tárolási környezettől is, mert ami működik a vinyódon, az weblapon már lehet, hogy nem és viszont (pl. JavaScript, hivatkozások szintaxisa és egyebek miatt).
Előzmény: Csabi0204 (9370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!