Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5278

Igen igazad van ... akkor rosszul emlékeztem , más dimetoát hatóanyagú szerrel kevertem . Bár látom, újra csináltak pár szert ezzel a hatóanyaggal . Az általad említetten kívül Rogor néven is fut .

A Bi58-at ilyenkor használom , mert ez a " mindent visz " fajta . Levéltetvek nem rakódnak be , viszi az ilyenkor rágó barkókat , a kajszin a sodrómolyt ... persze sajnálom a katicákat , meg később a fátyolkát , ezért kellene valami más technológia , persze a maximális védettségből nem akarok engedni . Érés elött kellene valami ami hasonló a Basudinhoz , és nem túl drága . Ezekben a 3 napos szerekben nem túlságosan bízok , mert a hatásuk nagyon rövid , néhány nap és már nem is árt nekik . Viszont egy elhúzódó moly rajzásra könnyen ráfázhat az ember . Valamint az érés elötti gyümölcsrágó-szívó kártevőkre is .
Olvastam a Cascade szert a listádban , ezt nézegettem már , de még nem szántam rá magam ... kissé húzós az ára . Mi a tapasztalatod ezzel ???
Előzmény: Akka81 (5273)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5277
Nem nekem szól a kérdés , de hogy nem lehetne két azonos fajtájú és azonos korú fának más a kondíciója . Ugye minden a gyökérnél kezdődik , ha valami bibi van az egyik fa gyökérzetével , azt felülről nem látni , és pontosan jelentkezhet így , hogy még a hajtásnövekedési erélyen nem látni , " mindössze " a betegségre fogékonyabb . Persze ez csak tipp , látni kellene a különbségeket ... törzs átmérő , a kéreg színe , tapintása , simább , barázdáltabb ...stb , rengeteg jel van ami árulkodó lehet . És én is azt tanácsolom , hogy a már erősen lisztharmatos ágakat nem permetezni , levágni !!! Úgy sem menthetők , viszont nem tud róla fertőzni .
Előzmény: HITMAN (5276)
HITMAN Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5276

A 3m-es távon miért nem kapta el ? Mozo leírta és max egyetéretek a kondíció sokat számít.

 

2 egyforma, egyidős fa, egymás mellett. Milyen kondíció-különbség lehet köztük? Elvileg "születésük" óta egyformák :)

 

A korai lisztharmatnál többet számít az előélet mint amit most használtál. Vissza kell vágni a hajtásvéget és nem a szerekkel vacakolni.

Köszi a tanácsot.

 

Meggyben a Rubigant miért adtad? Azt hiszem inkább pszichés jelentősége van mint haszna. A virágfertőző monilián túl van, levélbetegség ellen bőven elegendő az Orthocid

 

Mert az Orthocid-ból már nem jutott  az utolsó adag permetlébe, és tegnap este már más nem volt kéznél :)

Előzmény: Chess (5271)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 5275

Nem akarlak elkeseríteni, de én két  éve  csináltam ugyanezt teljesen kipucoltam az öreg kajszifánkat/gyönyörű nagyszemű volt/, több mint két hétig  tornáztam a magasban, az eredmény 0.

Tavaly nyáron a nagy kánikulában megadta magát, idén ki kellett vágni..

 

Persze érdemes megpróbálni, de nekem nem jött be...egy 20-30 éves fát  szerintem nem is érdemes, inkábbb helyette  valami jobb, ellenállóbb fajtát  kell telepíteni.

 

Elfogyott az Orhocidom...:-((

Mi lesz most velem.?

Van lejárt Buvicid K  használjam, vagy inkább ne?

Előzmény: Veszpremi (5270)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5274

A szerek pontos neve: Delicia Csigaölő Szer (5% metaldehid), és Detia Degesch Schneckenkorn (6% metaldehid)

 

Üdv

Előzmény: Akka81 (5272)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5273

Nem a Zolone nem ugyanaz mint a Bi58. Zolone-t már nem is fogsz kapni, s Basudint se sokáig már. Bi58 Nekem is jó, csak Danadim néven van, de mikor hogy lehet kapni. Hogyan szoktad a barackot permetezni ezzel?

 

Üdv

Előzmény: Mozo66 (5268)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5272

Szia! Jó helyen jársz :) Ezek a csiguszok valóban nagy kártevők, személyesen is utálom őket. Lehet vegyszeresen védekezni, vannak jó csigaölő szerek. Pl. a Delicia, vagy a Detia-nak is van ilyen szere. Ezek a csiga talpán keresztül hatnak (pár óra). Egyébként szabadforgalmú szerek. Fontos, hogy zöld növényi részekre ne kerüljön ezekből a szerekből, és gyümölcsre se jusson. Azonkívül a friss fogyasztásra szánt zöldségek védelmére sem szabad használni! (pl. saláta)

 

Persze nem csak vegyszerek lehetnek, vannak hagyományos módszerek. Ilyen pl. az oltatlan (fontos!) mészpor, amit ágyás szélére stb. lehet kitenni (csiguk útjába) sztem egy baja van, ez pedig a talajlugosító hatás, sajnos ezzel számolni kell. Van aki szuperfoszfátot (por) is használ ugyanígy.

 

Még hagyományosabb a sör, szeretik az illatát aztán gyűlnek szépen rá. (befőttesüveget simán megtöltik :-) Amúgy szeretik a burgonya-uborka vegyesvágott csapdát, arra is szépen jönnek.

 

Gyakran lehet még hallani a sózásról, nos sztem ez azért nem túl jó (egyenként kellene mindegyiket)

 

Amúgy, egy tapasztalat: ott kezdődik a probléma ha elhanyagolt terület van a szomszédban vagy a közelben. Ha ott már ott vannak, nagyon nehéz megállítani őket.

 

Ja, és próbáld megkeresni őket. Nekem egyszer a vízóraaknában laktak, aztán meg a farakás alatt :-)

 

 

Üdv

Előzmény: rijir (5266)
Chess Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5271
A 3m-es távon miért nem kapta el ? Mozo leírta és max egyetéretek a kondíció sokat számít.
A korai lisztharmatnál többet számít az előélet mint amit most használtál. Vissza kell vágni a hajtásvéget és nem a szerekkel vacakolni.
Meggyben a Rubigant miért adtad? Azt hiszem inkább pszichés jelentősége van mint haszna. A virágfertőző monilián túl van, levélbetegség ellen bőven elegendő az Orthocid.
Előzmény: HITMAN (5269)
Veszpremi Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5270
Akkor egyformán állunk :) Öreg kajszijaimat jövőre drasztikusan vissza fogom vágni, hátha meújíthatók. A fiatal bíztató, lenyírtam róla a moníliás csúcsokat. Meggy és cserkó gyönyörűen virágzik most, kérdés a végkimenetele.
Előzmény: HITMAN (5269)
HITMAN Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5269

Kajszifán (két öreg, nagy fa) még levél is alig van, nemhogy más... Szinte kopasz a két szerencsétlen, szerintem egyszerre vitt el mindent a monília v. a fagy, vagy mind2... Nem is pazaroltam rájuk ma este permetlevet, nincs min keresztül felszívódjon, v. amin megtapadjon... :(

Almában van egy kis lisztharmat-kártételem, az egyik fát elkapta, de hogy a tőle 3m-re lévő, ugyanolyan fajtájút miért nem?

Meggyem szép (még), nem látszik baja, ma gyorsan adtam nekik egy kis Orthocidot ill. Rubigant...

Előzmény: Veszpremi (5267)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5268
Hát nem semmi ElGreen , meg Akka81 listája ... : ) . én 1 féle rovarölőt használok ... Bi58 , de abból jó sokat : ) .

Ha már ennél a témánál vagyunk , van javaslatotok , hogy mire váltsam le őszibarackban ??? Persze használok Actarát is , sajnos a literes Basudint nem kapom , A Zolone ugye ugyan az mint a Bi58 . És persze a 3 napos szereket , karathe , decis . De valóban az alapnak a régi jól bevált szert alkalmazom , és tényleg bevállt .
Veszpremi Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5267
Nemcsak a tafrina, de a monília a kajsziban igen csúnya dolgokat művelt, akivel beszéltem, mindenki nagyon panaszkodik (nem csak Vpben, de pl. Csopakon is), de olyan szomszédom is van, akinek lefagyott. A monília egyeseknél már a meggyet támadja. Ma végigpermeteztem mindent, de sok reményt nem fűzök az idei gyümölcstermésünkhöz.
Előzmény: HITMAN (5262)
rijir Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5266

Sziasztok! Remélem, jó helyen járok; szaktanácsot szeretnék kérni...:

Pár éve megkeserítí az életünket valami spanyol csigának nevezett meztelen csiga-féle. Barna, jó nagy, és mindent megzabál; szó szerint, az este kiültetett virágokat reggelre csonkig eszik. Tavaly egy szem epret sem hagytak.

Valami ütős kis szer kellene a rohadékoknak...

Remélem, tudtok segíteni - előre is köszönöm szépen!

Chess Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5265
Leviszi de csak ha a fonákra is tudod permetezni.
Őszibarack ügyben egyik fajtámat elneveztem díszbaracknak, mert piros és fodros a levele. Így egyszerűbb mint mérgelődni mit csináltam rosszul. :-)))))
A többi 5 fajta ugyanezen védelemnél szinte mentes (Score + Buvicid K folyékony). Azt hiszem vagy fajta csere vagy rá kell szoknom az őszi vagy téli rezes kezelésekre is. :-)
Most Efuzinnal próbálkozom, ami mélyhatásúként jelölt szer. Két Efuzin között meg Sergomillal azaz felszívódó rézzel próbálkozom.
Előzmény: Veszpremi (5261)
Veszpremi Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5264
Ennek ellentmondok, de egyelőre nem idén. Tavaly megjelent a tafrina, aztán azonnal nekimentem Score-al és láss csodát, onnantól kezdve a fa teljesen rendbejött, a tafrinás leveleket szépen lecsipkedtem, nem is kellett utána már permeteznem. Most vettem Alfa-Solo nevű szert, azt mondják,hatóanyaga azonos a Score-al (difenokonazol), de ebből akár egy ampullát is adnak és 10 lityóba kell egy ampulla (nekem az is sok). Nem jó ez a száraz szeles idő sem most. Persze a nedves hideg sem :)
Előzmény: HITMAN (5262)
Chess Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5263
Köszönöm. :-))
Elvileg igen, mert az Insegar komponense ott is engedélyzett a Match testvéreiből pl. Dimilin szintén használható csonthéjasban. Persze okirta nélkül csak nem hivatalosan. Az Insegar egészen jól gátolja a pajzstetvek szaporodását, illetve körtelevélbolha ellen sem hatástalan.
Előzmény: napalm. (5260)
HITMAN Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5262
Errefelé valahogy reménytelennek tűnik nekem a tafrina elleni küzdelem... Még nem láttam olyan őszibarackot, se nálam, se szomszédoknál, amit ha elkapott a tafrina, lehetett volna rajta segíteni... Leszámítva a csákányt.
Előzmény: Veszpremi (5261)
Veszpremi Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5261
Ribizli levelei pirosodnak, alul valami zöld tetvek látszanak. Decis leviszi őket? Az van itthon. Ha nem, akkor mi a javallat?

Őszibarackot a tafrina iszonyatosan elkapta, 2x permeteztem (persze lemosó nem volt), Score+Orthocid, mégis hiába.
napalm. Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5260
szerinted szilvánál is bevethető?

(grat. az oldaladhoz, tetszik, sok hasznos infó van rajta)
Előzmény: Chess (5259)
Chess Creative Commons License 2008.04.20 0 0 5259
Üdv mindenkinek! Hát mostanában nem sokat tudtam itt olvasgatni. Inkább a kertben meg a határban van bőven dolog. Molyok ellen viszont van egy új igen hatásosnak tűnő mix. Tavaly szőlőben, idén már többféle gyümölcsben is van engedélye. Lufox névre hallgat és a Match + Insegar kész gyári formulációja. Folyadék II.kategória. Igaz csak 1 l-es a kiszerelése, de több növényes. 1 l elegendő 600-800 l vízhez. Insegar öli a tojásokat, Match meg kitinszintézis gátlóként a mégis kikelt lárvákat.
2 hetet kitart a hatása, igaz kontakt szer ezért a növekedést be kell kalkulálni.
Almánál aknázómoly már virágzás vége előtt rajzik és tojást rak, az almamoly kicsit később kezdi, mert kell a lárvának a kisalma. Szőlőmolynál hasonlóan kell legalább a bimbós fürtkezdemény mert az enné meg.
Előzmény: mixmaster (5245)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5258

Ha esetleg valamikor majd találkozol vele, írd meg majd. Most Nekem is annyi van hogy valószínűleg idén nem lesz, de nem biztos.

 

Jó hogy mondod, Actellic is van, igaz már csak néhány ml :-)

 

Üdv

Előzmény: ElGreen (5256)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5257

Szép lista :)

 

Nekem:

 

Fendona 1 l kb.

Bulldock egy kicsi még

Fyfanon 0,2 l

Reldan 1 l kb.

Basudin 0,2 l

Zolone már nem sok

Kohinoor 4 ampulla

Mospilan egy zacsi

Danadim Progress 0,1 l körül még

Actara néhány zacsi

Pirimor 3 zacsi

Karate 3 zacsi

Sherpa egy kicsi

Decis 3 ampulla

Magus 40 ml körül

 

Szóval inkább sokból egy kicsi :) Meg még ehhez jönnek a gombaölők, meg egy kis gyomirtó :)

 

Saprol nekem is hiányzik, nagyon jó anyag volt.

 

Készítsd a fotókat, jöhetnek nyugodtan. Idén is pálinka lesz, vagy azért elkészül az almabor is? :-)

 

 

Üdv

Előzmény: ElGreen (5255)
ElGreen Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5256
Hát még nem próbáltam... Annyi vegyszer vam most készleten hogy egy ideig nem is lesz. Bár én a taglókat tisztán nem használom csak kombinálva.

De kétségtelenül okos vegyszernek néz ki.
Ja és van még 1 liter Actellic is...... :DD
Előzmény: Akka81 (5253)
ElGreen Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5255
Hát van egy két csemegém.
1 liter Previcur
1,5 liter Amistar
1 liter Basudin
0,25-0,5 kg Actara
0,2l Vertmec
0,5l Cascade
0,2l Magus
0,1l Chinetrin
0,5kg Mospilan 20SP

Szóval van mivel gyilkolni.:DDDD

Legnagyobb szívfájdalmam a Saprol eltünése....

Hát az almából bor nemlett viszont lett az alma segítségével 65 liter pájinka.....
Ugyhogy nem panaszkodunk...

Szerintem a Tripsz lesz az.... Mostmár fotózom majd a gonoszakat régen csináltam fotókat a dögökről be is raktam néhányat de valahogy félbemaradt...
Előzmény: Akka81 (5252)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5254

Mármint Orthocid a III.-katból kivonva, természetesen :-)

 

Üdv

Előzmény: Akka81 (5253)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5253

Basudin még Nekem is maradt, a kivontakból ezen kívül csak Orthocidból és Fyfanonból maradt valamire való mennyiség, a többiekből csak kevés. Bravo szerintem is jó, kérdés meddig marad meg.

 

Mavrikhoz nem volt még szerencséd? Érdekelne milyen.

 

Üdv

Előzmény: ElGreen (5248)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 5252

Még van Chinetrined? :-)

 

Azért gyakrabban is benézhetnél ám ide! :) Mi lett a tavalyi almabor projectből?

 

Szóval akkor melyik kártevőre tippelsz?

 

 

Üdv

Előzmény: ElGreen (5251)
ElGreen Creative Commons License 2008.04.18 0 0 5251
Hát hallod lehet igazad van.... A belvárosban volt... 2 kör Actara Chinetrin kombó után eltüntek....
Előzmény: Akka81 (5250)
Akka81 Creative Commons License 2008.04.18 0 0 5250

Biztos hogy az állatka fekete? A fagyalt a fagyaltripsz szokta lerendezni de annak az ürüléke fekete. Olyan szívásnyomok lesznek mint amiket írtál, meg minden tiszta fekete pötty lesz.

 

Azt nem tudom hogy a fagyalnak a levéltetve milyen színű de elvileg az lehet fekete.

 

Meg még van a kaliforniai pajzstetű. Na az fekete is meg rendesen le is rendezi a növényt, bár azt nem tudom hogy áll az Actara-val. Amúgy mindenkinek jobb, ha nem vele van dolgod :)

 

Üdv

Előzmény: ElGreen (5249)
ElGreen Creative Commons License 2008.04.18 0 0 5249
Hohoo de jó hogy eszembe jutott.
Ligustrum kártevője. Fekete nagyonapró biszbasz és a szívásnyomoknál nekrotikus pöttyök mint az atkánál... Szabadföldön. Actarára pusztul.
Mi az? Én nem tudtam megmondani mi az..... :S

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!