Keresés

Részletes keresés

ponex Creative Commons License 2007.07.18 0 0 299
A nyers vakolatot kell beereszteni, még akkor is ha új vakolat, ez kiegyenlíti a fal (szívását, ami nem szívás tulajdonképpen, hanem arról van szó, hogy a vakolat szemcséi között kis csövecskék (kapillárisok) alakulnak ki és amikor vizet kap, akár festékből a viz felületi feszültségénél fogva, mivelhogy a víz molekulák mindíg gömb formává alakulásra törekszenek, behatolnak ezekbe a kapillárisokba hol több, hol kevesebb és ezért fordulhat elő, hogy foltos lesz a festésed, mert az egyik helyen, ahol nem szívott a fal megköt a festék, a másik helyen ahol szívott, ott meg csak kiszárad, mert a kapillárisokba távozik a víz belőle, aztán ezek a festések szoktak 1-2 éven belül tönkre menni) ezen kívül a mélyalapozás leköti a felületen lévő porózus réteget, ami a glettelésnél okoz gondott azáltal, hogy tele megy vele a gletted és használhatatlanná teszi azt.

A mélyalapozás megértéséhez, tudni kell, hogy a mélyalapozók java része pl a falfix diszperz rendszerű anyag, ami azt jelenti hogy valamilyen párolgó hordozó anyagban szilárd halmazállapotú anyag van elkeverve, ez a diszpergálás tulajdonképpen. Amikor ezzel az anyaggal kezelsz egy falfelületet akkor a hordozó anyag beviszi magával a szilárd anyagot is a kapillárisokba, majd a hordozóanyag elpárolog, a szilárdanyag pedig ezáltal kitölti a kapillárisokat, vagyis egy egységes vakolatréteget nyersz ez álltal Kb 4-6 miliméteres mélységben.

Erre aztán lehet glettelni, majd persze a glett réteget is belehet ereszteni, de nem feltétlenül szükséges, mert az már olyan vékony réteg, hogy elég, ha az első festést hígabb anyaggal csináljuk.

Ez nem vonatkozik a duluxra, mert annál mindenképpen mélyalapozni/beereszteni kell festés előtt, hogy ne foltosodjon.
Előzmény: szenyor Lopez (297)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.18 0 0 298

Ez a kétbázisú dolog azt jelenti, hogy csak kétrétegben fed? Gondolom igen. A Duluxtól a Once az egyrétegben fedős (elméletileg), a nagyvilág színei és a többi dulux festék két rétegben felhordandó.

Én használtam ilyen előre kevert színt, nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak vele. Nem csöpög annyira, nem kell higítani-variálni, csak kened és kész. Csak az a lényeg, hogy a sűrű festékhez nagyon rövid szőrű teddy henger kell.

A felülete is általában nagyon jó ezeknek a festékeknek. A nagyvilág színei valóban moshatók.

De ha mégse Dulux, akkor is valami jó minőségű festéket vegyél. Az olcsók általában vackok.

Előzmény: Miya (284)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.18 0 0 297

"Friss vakolatot először is hagyni kell rendesen kiszáradni, ha ez megvan akkor mélyalapozás (falfixel, felesbe vízzel higitani kell és korongecsettel tudod felhordani, ha csak, nem akarod a padlót is beereszteni). Aztán glettelés"

 

Nem fordítva van? Előbb glettelés, utána alapozás?

Előzmény: ponex (281)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.07.17 0 0 296

Szia!

 

De ha Veszprém környéke akkor Én is bevállalom ha kell, és úgy gondolod!

Előzmény: zsolo065 (292)
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 295
Ha már glettelted, akkor már nem meszes, nyugodtan rá lehet festeni. De le is kapartad, miután (mostad?) nem áztattad? Mit is csináltál tulajdonképpen?
Előzmény: Szbri (294)
Szbri Creative Commons License 2007.07.17 0 0 294
Jó estét!

Nagymamámnál egyik szobát festeném, elöszőr lemostam a falakat , gletteltem de most dilemmázok , hogy a meszelt falra diszperzites festékkel rámehetek-e. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 293
A direktíva a következő!!! Ha félsz valamitől és nem vagy kockáztató típus, akkor ne csináld, akkor dobjál rá valami tapétát, vagy hívjál engem, ha pesten vagy, én garanciával megcsinálom neked a festést, úgy, hogy nem fog kirepedni. Minden épület mozog egy ideig egyébként, nem csak a panel, de egy idő után, úgymond (beáll)és mivel panelt nem mostanában építették, az már nem igen mozog olyan mértékben, hogy attól félni keljen. De itt egy kitűnő megoldás, üvegszálastapétát kell rá tenni előszőr, majd átglettelni és azt festeni, az tuti, hogy nem reped.

Megcsináljam? 06-30/851-10-69
Előzmény: zsolo065 (292)
zsolo065 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 292
ponex!

köszi a választ, de esetleg kicsit részleteznéd... én félek attól hogy akármilyen jól elő van készítve mivel mozog a panel lesznek repedések.... és nem szeretném hogy szépen kifestenek és utána pedig megjelennek a repedések, bár festő csinálná, de ki tudja...
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 291
Nyugodtan lehet festeni, persze a megfelelő előkészítés nem árt.
Előzmény: zsolo065 (290)
zsolo065 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 290
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy panelban lakom most a nagyszobában tapéta van, de szeretnék festeni....viszont azt hallottam hogy nem jó panelban festeni mert berepedezik a fal a mozgás miatt, érdemes-e festeni vagy marad a tapéta? Segítsetek, köszi.
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 289
szivesen máskor is !
Előzmény: CLD (288)
CLD Creative Commons License 2007.07.17 0 0 288
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Előzmény: ponex (287)
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 287
Hát ha új építésű ház, akkor elméletileg nem kell, de biztos, ami biztos alapon érdemes mélyalapozni. Ki tudja, hogy mit csináltak a falakkal előtte, illetve, hogy mit nem csináltak.
Előzmény: CLD (286)
CLD Creative Commons License 2007.07.17 0 0 286

Sziasztok,

 

Én most fogok egy új építésű lakásba költözni, ahol már fehérre festett falak várnak. Én szeretnék meggypiros falat az egyik szobába, valamint napraforgó-sárgát a másikba. Kell előtte valamit csinálnom (pl amit gyakran olvastam: mélyalapozás) vele, vagy csak fessek a fehérre???

 

Köszönöm előre is!

ponex Creative Commons License 2007.07.16 0 0 285
A duluxal kapcsolatos dolgok itt http://www.dulux.hu/

A szinkeverés manapság nem lehet gond, a legtöbb festékboltban van számítógépes szinkeverés, szinkártyáról kiválasztod és egy kis plusz pénzért kikeverik. De ha szeretsz tanulni, tanulhatsz szinelméletet és akkor magad is ki tudod keverni :) mondjuk ez hosszadalmasabb kicsit:) Ja és ne nyomdaipari szinelméletet tanulj, azt a festőszakmában nem tudod alkalmazni:)

Elképzelésem sincs arról, hogy mit jelent az, hogy kétbázisú a dulux. vagy vizes, vagy valamilyen spec oldószeres bázisú anyagokkal találkozunk, vagy vannak két komponensű anyagok pl lakkok, vagy gittek, amik két összetevőből állnak e két összetevő keveredése indítja el a kötési folyamatot stb... hosszú téma:)

"Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?"
"mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?"

Mindkét kérdésre vonatkoztatva
A falfix szerintem megfelelő anyag erre a célra, de mivel egy-egy márka nem egyes termékekről beszél, hanem festék rendszerekről, technológiákról, így az előző hsz-emben leirtak miatt érdemesebb az adott rendszerhez tartozó anyagokat használni, úgyhogy ha pénzügyi akadálya nincsen akkor érdemes, a saját alapozóját használni :) Bár nem tudom, hogy drágább-e?

Előzmény: Miya (284)
Miya Creative Commons License 2007.07.16 0 0 284
Nagyon sokat segítesz, köszönöm szépen! :)
A Duluxra nem beszélt rá senki, csupán az említett előző festésnél szenvedtünk eleget az otthoni színkikeveréssel, festéket vásárolni is diszperzites tervekkel mentünk, de a tapasztalatok miatt nem volt nehéz rákapnunk a Duluxra.
Az eladó a Duluxról nem mondta, hogy elsőre fedni fog, sőt azt hajtogatta, hogy kétbázisú, kétszer kell kenni.

Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?

Glett: bocs a pontatlan fogalmazásért, mivel felületes információim szerint a dulux nem teljesen "egyezik" a diszperziós cuccokkal, tartottam tőle, hogy más anyagokat kíván. Tényleg: a mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?
Előzmény: ponex (283)
ponex Creative Commons License 2007.07.16 0 0 283
A Duluxot nem kell higitani, ellenben jól fel kell keverni (homogenizálni), de mindenképpen érdemes alá glettelni ha régebbi diszperzites falra akarod használni. Nyilván egy bolti eladó beszélt rá a duluxra, mert belebeszélte a fejedbe, hogy egy rétegben is jól fed, és ezért olcsóbb mint a másikak. Ez nem igaz, csak abban az esetben, ha tökéletesen egy színű az a fal amit duluxal festeni akarsz, ilyen falat csak akkor láttam, ha le van festve :P A boltosok kereskedők, és nem festők, ők eladni akarnak, de soha sem dolgoznak azzal amit eladtak, ne halgass a boltosokra, nem értenek hozzá.

Diszperzites falat probakaparással érdemes átnézni. egy egy néhány tenyérnyi helyen meg kell áztatni, hagyni ázni cirka 5 percet, ha megszárad akkor megint áztatni megint várni kicsit és utána az áztatott részt meg kell probálni kaparni, ha jön könnyen, akkor mindenképpen le kell kaparni, ha nem, akkor elég szokott lenni egy mélyalapozás.

"az lehetséges, hogy a plafont diszperzittel kenem, a falakat meg dulux-szal, vagy ez csak vágyálom?"

Magamrészéről egyáltalán nem szarakodnék a duluxal, mindenképpen mélyalapozni kell alá, mert foltos lesz, Az, hogy a menyó más anyaggal legyen kenve az lehetséges, semmi akadálya.

""Duluxot lehet vízzel hígítani? Az eladó azt mondta, hogy 10%-nyit igen, a dobozra az van írva, hogy tilos.

Na enyit az eladókról :D Gondolj csak bele, hogy mire kijön egy anyag forgalomba, évekig kisérleteznek vele vegyészek, probálgatják különböző körülmények között, mindenféle előfordulási lehetőséggel(na jó nem minden, azt azért ők sem tudják) Tehát ha valaki ismeri azt az anyagot, akkor az a kifejlesztője, és ő azt mondja, hogy így és így kell felhasználni, hogy jó legyen, erre jön egy boltos és ezt az egészet keresztbe veri, felülbírálva a több éves kutatómunka eredményét, nevetséges és manipulatív, mondom nem egyebet akar mint eladni.

Nem kell hozzá specko glett anyag, jó a hagyományos. Mit nevezünk hagyományosnak? Ez még kérdés:P


Előzmény: Miya (282)
Miya Creative Commons License 2007.07.16 0 0 282
Köszi, de ennyire nem rossz a helyzet:) AZ előző lakásunkat pár éve a párommal nagyon jól kifestettük, viszont az egy fiatal lakás volt, glett és kis csiszolás után lehetett is kenni. A mostani lakás viszont régebbi, hosszabb távra tervezzük, a topic olvasgatása néhány helyen elbizonytalanított, így a biztonság kedvéért mindent megkérdezek :P

Végül úgy döntöttünk, hogy Duluxot fogunk használni, így a kérdéseimet ez irányban egészíteném ki
- diszperzites falat vakolatig le kell kaparni, ha ezzel szeretnénk festeni? Volt, ahol azt olvastam, hogy igen, mert ledobja, volt, ahol azt olvastam, hogy nem.
- az lehetséges, hogy a plafont diszperzittel kenem, a falakat meg dulux-szal, vagy ez csak vágyálom?
- a Dulux-hoz kell valami speckó glettanyag, vagy elég a "hagyományos"?
- Duluxot lehet vízzel hígítani? Az eladó azt mondta, hogy 10%-nyit igen, a dobozra az van írva, hogy tilos.


Előzmény: ponex (281)
ponex Creative Commons License 2007.07.14 0 0 281
Na ha ennyire nem értesz hozzá, akkor szerintem nem érdemes belekezdened, ha szépet akarsz, én zuglóban lakom és ez a szakmám szivesen megcsinálom, ha gondolod 30/851-10-69

Ha mégis magad kezdenél neki, mert gondolom az sem mindegy, hogy ki kell e fizetni munkadíjat vagy sem, akkor néhány tanács

müveleti sorrend a következő:

Friss vakolatot először is hagyni kell rendesen kiszáradni, ha ez megvan akkor mélyalapozás (falfixel, felesbe vízzel higitani kell és korongecsettel tudod felhordani, ha csak, nem akarod a padlót is beereszteni). Aztán glettelés én széria glettet ajánlok. hááááát kenyértészta sűrűségű masszát kell belőle keverni iszapolással, ami azt jelenti, hogy előbb a víz kerül a vödörbe, majd a glett anyag szórva és nem nagy tömegbe belerakva a vízbe. Hagyni kell 5 percet ázni a glett anyagot a vízben, majd egy homogén masszává kell keverni. Nem szabad sokat keverni, mert kb 40 perced van feldolgozni, aztán beleköt a vödörbe.(ezt megkellene mutatnom:D) . Glettelés 2x, majd csiszolás 120-as csiszolóvászonnal, majd érdemes lesöpörni a felületről a port, amennyire lehet. Ezután festés (polifarbe, vagy tilatext nevü festékekkel, hera-t semmiképpen nem javaslok, nem lehet javítani, fényfoltos lesz) teddy hengerrel, a festéket elsőre kicsit higitani kell 10-15% vízzel, a második réteget kb 2-3 óra száradás után, már higitatlanul lehet felhordani (sarkokat meg az olyan helyeket ahova nem fér be a henger, ecsettel és/vagy kis hengerrel kell kikenni)

Gépkölcsönző van a vezér úton a gödöllöi utca magasságában

Hirtelen ennyi, kérdezz még bátran ha felmerül valami
Előzmény: Miya (280)
Miya Creative Commons License 2007.07.13 0 0 280
Sziasztok, most vettünk egy használt lakást, festeni készülünk, néhány alapvető és pár speciális tanácsot szeretnék kérni
Zugló környékén hol lehet zsiráf csiszológépet kölcsönözni?
Frissen vakolt falnál van-e valami speciális dolog, amit a festés előtt meg kell tenni?
Milyen gletanyagot érdemes vásárolni?
Olvasok itt mélyalapozásról, stb. Milyen sorrendben kell a gletelés után festeni (híg, mélyalapozó, stb.), milyen eltérések vannak ebben fehér és színes festés esetén?
Amikor hígított festékről beszéltek, a hígítás ugye vízzel történik?
Milyen anyagú hengerrel fessek?
A mélyalapozót valóban nem lehet felvinni hengerrel?
Melyik diszperziós festéket ajánljátok?

Hirtelen ennyi, azért elnézést, ha volt már hasonló kérdés, olvasgattam a topicot, de minden hsz.-t nem.
susok Creative Commons License 2007.07.07 0 0 279

Köszi még egyszer, az előbb rossz helyre sikerült...

Susok

Előzmény: ponex (275)
susok Creative Commons License 2007.07.07 0 0 278

Köszi szépen.

Susok

Előzmény: vik986 (276)
ponix Creative Commons License 2007.07.05 0 0 277
Probálkozz ezzel.
http://www.pnz.hu/kisker/megoldasok.php?ID=89
Előzmény: vik986 (276)
vik986 Creative Commons License 2007.07.05 0 0 276

Sziasztok!

Tud valaki segíteni olyan témában, hogy kiégett családi ház, amiben a falak, a plafon meg minden tiszta korom, mit lehet csinálni a falakkal amik diszperzittel voltak lefestve. Vannak olyan részek a plafonon, ahol a hungarocell szigetelésen van terranova vakolat és ezekkel is kéne valamit csinálni... Hogyan lehet ezeket helyreállítani vagy van valamilyen kezelési mód rá?Igazából minden tiszta korom...a vakolat leverésen kívül kellene valami ötlet...

köszi szépen előre is a választ.

ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 275
Unitop tökéletesen megfelelő, és szinezhető, azt hiszem vizes bázisú, és oldószeres verzió is létezik belőle, ha gyerekszobába lesz, akkor inkább vizesbázisút használnék.
Előzmény: susok (274)
susok Creative Commons License 2007.06.29 0 0 274

Sziasztok!

 

Remélem, valaki tud nekem tanácsot adni.

Szeretnék egy fehér laminált szekrényt szinesre festeni a gyerekszobában. Milyen festéket használjak?

 

Előre is köszi.

 

susok

e-mail: richter@confidenza.hu

ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 273
Mondom én, hogy soktényzős dolog ez :))

Azt, hogy miben egyeztél meg velük, azt nem tudom, ha abban, hogy kötbért vonhatsz le, ha késnek, akkor jogos, de ha ez nem volt az egyezségben, akkor lesz lázadás belőle biztosan. Az, hogy a villanszerelők, meg a csőszerelők mit csinálnak festés után, csak elképzelni tudom, (öszzekúrják az új festésedet) Egy bizonyos, a festő az aki utoljára kimegy a lakásból, nem más. 3 hét korrektnek tűnő határidő én most fejeztem be egy kétszobás lakást 10 napig tartott de én egyedül csináltam, bár nem volt ekkora felület, de tapétázni kellett kétszobát, és a többit különböző szinekre festeni. Egyébként ha sokféle színt találtál ki az is lassítja a folyamatot.

A konyhát meglehet beszélni a kollégákkal biztosan, hogy azt fejezzék be leghamarabb, hogy a bútorokat be lehessen rakni a helyére, velem legalább is meglehetne beszélni:))

A többi dologhoz nem iget tudok, merek hozzászólni mert nem az én munkám és hát könnyű lenne más faszával verni a csalánt, úgyhogy ennyit tudtam hozzászólni az ügyhöz.
Előzmény: CsRob1 (272)
CsRob1 Creative Commons License 2007.06.29 0 0 272
Köszi a választ. Csak hozzávetőlegesen, átlagos időt kérdeztem. A mesterek 3 hétre vállalták a munkát, már a kezdéssel is csúsztak, de sokáig állították, hogy e hét végére készen lesznek. A héten viszont egyre inkább tolják ki a befejezés idejét. Az igazi gond az, hogy a jövő héten tudnának jönni a villanyszerelők, a csőszerelők befejezni a munkájukat, de azt csak a festés után lehet. Közben várható a konyhabútor megérkezése is, amit nem biztos, hogy esetleg hetekig ingyen fognak tárolni...
A másik, hogy nálunk minden mester úgy osztotta be az időt, ahogy akarta, de az általa vállalt határidőt mindenki többé-kevésbé tartotta. Itt viszont már a kezdéssel is gond volt, aztán napokig csak egyikük jött egy másik munka miatt... Olyan nap pedig még nem volt, amikor esetleg tovább maradtak volna, hétvége pedig szóba sem jöhet... Félreértés ne essék, nem akarom beosztani az idejüket, főleg, hogy nem is tudom, hogy a glettelés-festés mennyi pihenőidőt igényel, de úgy gondolom, ha ők csúszhatnak a határidővel, akkor én is csúszhatok majd a kifizetéssel vagy felszámolhatok kötbért.
Előzmény: ponex (271)
ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 271
Hát ezt innen megmondani nagyon nehéz. Én azt mondom, hogy egy ember napi 100 nm2 tud glettelni átlagosan. Van aki többet van aki kevesebbet, Festeni 400nm2 egy ember 1 napi teljesítménye, de van aki többet is tud, meg van aki kevesebbet. Ha ez egy egybefüggő helység, ha nem akkor ez mind felborul, és minnél több és minnél kissebb helységekből áll ez e terület, annál lassabb lesz. De függ a falfelületétől, vagyis, hogy milyen felületre dolgoznak előszőr, milyen típusú és konzisztenciájú anyaggal dolgoznak, milyenre sikerül az elsőréteg stb...

Ki lehet számolni, de a munka az nem matematika, és én innen nem tudok váratlan eseményekkel számolni. Pl kaptak e fizetést az emberek, vagy már hetek óta csúszik a pénzük, hogyan viszonyulsz hozzájuk te, megkínáltad e őket egy kávéval, vagy rideg távolságtartás van köztetek. Soktényezős dolog ez.
Előzmény: CsRob1 (270)
CsRob1 Creative Commons License 2007.06.29 0 0 270
Sziasztok!
Új építésű családi házban most dolgoznak a festők. A munka befejezési határideje miatt kérdezem, hogy 400 m2 falfelület 3-szori glettelése és 2 rétegű festése kb. mennyi idő alatt végezhető el jó minőségben, a technológiai előírásokat betartva? Ebből mennyi időt igényel a 2 rétegben történő festés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!