Akkor ebben az esetben jól értelmezem, hogy immár összesen három dologról van szó? Egyrészt a (központi) levegő-víz hőszivattyúról (nevezzük kazánnak) (amely tehát képes hideg és melegvizet előállítani a kinti levegőből, és azt bent a házban használhatom háztartási melegvízként (is), padlófűtésre (is) vagy akár hűtésre (is), másodsorban van a “levegő-levegő” hőszivattyú, amely elnevezést néhányan a “hagyományos” (split) fali (hűtő-fűtő) klímára mondják rá, de van egy harmadik “valami” is, amelynek az előző kettő rendszerhez bár semmi köze nincs, de ennek ellenére ugyanazt megnevezést kapta: “levegő-levegő hőszivattyú”- amely a ház belső, elhasznált levegőjét használja fel, de külső egység nélkül, és amelyet csak a Bosch nevez így, mert az valójában már egy harmadik eszköz, amit Te úgy neveztél, hogy hővisszanyerős szellőztető?
Elnézést kérek, csak nagyon sok a fogalmi zavar, és meg kellene tudnom érteni mi-micsoda, mert sok helyen úgy érzem, nem tudják maguk az árusok sem, hogy melyik rendszer pontosan hogyan is működik, míg a szerelők pedig arra a rendszerre esküsznek, amit már megismertek, amire “ráálltak”. Kb, ugyanezzel a káosszal találkozom itt is, mint korábban az elektromos padlófűtés megismerésénél, ahol az egyik ember infrapanelnek, a másik fűtöszönyegnek hívta, és egyikük sem tudta megmondani, mi a különbség a kettő között, és hogy miért is infrább az egyik, mint a másik ami nem is infra…stb… Ezekkel az újabb dolgokkal nagyon sokan össze-vissza kavarják a fórumokat, úgy látom legalábbis. Ebben keresem most a fogalmak helyretételét, hogy megértsem az egész hőszivattyú rendszert, és a lehetőségeket, mielőtt valahol rámsóznak valamit, amit nem kellett volna (legyen az egy bolt, vagy egy szakember-szerelő)...
A hővisszanyerős szellőztetőt, amiben egy hőcserélő van két ventivel , azt a Bosch a hőcserélő helyett egy kis hőszivattyúval helyettesített be . A ház belső levegőjét használja a hőszivattyús bojler is . A szplit klíma is hőszivattyú . Minden olyan berendezés , ami halmazállapot váltás által von el , közvetít hőt hőszivattyú .
Akkor ebben az esetben jól értelmezem, hogy immár összesen három dologról van szó? Egyrészt a (központi) levegő-víz hőszivattyúról (nevezzük kazánnak) (amely tehát képes hideg és melegvizet előállítani a kinti levegőből, és azt bent a házban használhatom háztartási melegvízként (is), padlófűtésre (is) vagy akár hűtésre (is), másodsorban van a “levegő-levegő” hőszivattyú, amely elnevezést néhányan a “hagyományos” (split) fali (hűtő-fűtő) klímára mondják rá, de van egy harmadik “valami” is, amelynek az előző kettő rendszerhez bár semmi köze nincs, de ennek ellenére ugyanazt megnevezést kapta: “levegő-levegő hőszivattyú”- amely a ház belső, elhasznált levegőjét használja fel, de külső egység nélkül.
Elnézést kérek, csak nagyon sok a fogalmi zavar, és meg kellene tudnom érteni mi-micsoda, mert sok helyen úgy érzem, nem tudják maguk az árusok sem, hogy melyik rendszer pontosan hogyan is működik, míg a szerelők pedig arra a rendszerre esküsznek, amit már megismertek, amire “ráálltak”. Kb, ugyanezzel a káosszal találkozom itt is, mint korábban az elektromos padlófűtés megismerésénél, ahol az egyik ember infrapanelnek, a másik fűtöszönyegnek hívta, és egyikük sem tudta megmondani, mi a különbség a kettő között, és hogy miért is infrább az egyik, mint a másik ami nem is infra…stb… Ezekkel az újabb dolgokkal nagyon sokan össze-vissza kavarják a fórumokat, úgy látom legalábbis. Ebben keresem most a fogalmak helyretételét, hogy megértsem az egész hőszivattyú rendszert, és a lehetőségeket, mielőtt valahol rámsóznak valamit, amit nem kellett volna (legyen az egy bolt, vagy egy szakember-szerelő)...
Én úgy értem a Bosch leírását , hogy a szellöztetéskor kidobott levegöböl nyeri ki a höt és a frissen befújt levegöbe leadja a höt a kompresszor plusz höenergiájával együtt . Így némileg pótol valamennyi höenergiát a házba . Ezért is említi a passzív házat .
Köszönöm, értem. Ebben csak az a meglepő, hogy olvastam olyat is, hogy a “levegő-levegő hőszivattyú” kifejezés azt jelenti, hogy a készülék bent, a ház belső levegőjéből nyeri (vissza) a levegőt, és azt használja fel ahhoz, hogy belső cirkuláltatás után, egy kicsit melegebb, vagy éppen kissé hidegebb levegőt állítson elő, tehát ilyenformán nincs is külső egysége, mert minden odabent zajlik, a házon belül… Ahol ezt írták, még azt is olvastam, hogy éppen emiatt kevésbé hatékony is ez a rendszer - mint a levegő-víz elvű hőszivattyúk, mert hogy a levegő-víz esetében (vélhetően) nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, amely miatt hatékonyabb a hűtés és a fűtés.
Ezek szerint tehát mindez alapjaiban teljesen valótlan állítás, mert tehát a levegő-levegő hőszivattyú valójában a hagyományos “fali klímát” jelenti, és semmi köze nincs olyanhoz, mint “belső elszívású, levegő-visszaforgató, hűtő-fűtő rendszer (külső egység nélkül)”?
Ugyanis a Bosch ezt írja: "- Mindenekelőtt a felületfűtési rendszerek (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés) jól alkalmazhatók a levegő-levegő hőszivattyúkhoz, mivel ezeknél maximum 35°C körüli vagy alacsonyabb hőhordozó közeg (fűtővíz) hőmérsékletre van szükség. A levegő-levegő hőszivattyúk esetében a saját ingatlan elhasznált levegője szolgál hőforrásként. Ez utóbbi olyan régiókban és épületekben alkalmazható, ahol alacsony a fűtési igény (pl. passzívház stb.)."
Akkor a magyar fogalomtárból hiányzik a megkülönböztetése a köznyelvben használt "split" klímák (mint levegő-levegő szivattyú) és az általam bemásolt, Bosch iromány szerinti "...a ház belső levegőjét felhasználó hőszivattyú=levegő-levegő..." vonatkozásában. Valamelyik berendezés típus nincs megnevezve, vagy nem ismerjük, hogyan kellene hívni...
Sziasztok:) LAIKUS, tanulni vágyó érdeklődő vagyok:)Szeretném megkérdezni, mert nem találok a Google-ban egyértelmű választ: mit jelent a “levegő-levegő” hőszivattyú kifejezés, és mi a működési elve? S miben tér el a “levegő-víz” hőszivattyútól? Alapvetően azt gondolnám, hogy a “levegő-víz” elv azt jelenti, hogy a házon kívül van egy külső egység, ami a levegőből táplálkozik, és ahhoz tartozik egy belső egység is, amely pedig előállítja a meleg - vagy éppen hideg vizet a hűtéshez, fűtéshez, és a háztartási melegvizet is (hasonlóképpen, mint a split klímák, de annyiban eltérve, hogy a split klímáknál a belső egység mint ismeretes, nem arra való, hogy abból háztartási vizet is nyerjünk, vagy a padlófűtést táplálja, hiszen a beltéri, az ott ahová fel van szerelve, ott képes hideg vagy meleg levegőt adni csupán, önmagában. De ehhez képest a levegő-levegő höszivattyú miben tér el? Vagy a levegő-levegő höszivattyú az maga a - hagyományos - "split klíma", amely tehát egyáltalán nem használható például padlófütéshez, melegvízhez? Ha igen, tehát helyesen gondolkoztam, az tehát azt jelenti, hogy a "levegő-levegő" hőszivattyúnak nem is létezik semmilyen változata, amelyből padlófűtést, háztartási melegvizet lehet nyerni, mert tehát ez maga a "split klima", amelyet nem erre találtak fel?Laikus kérdező, köszönöm a hozzám való türelmet, és ha lehet, teljesen alapszintű megérthető választ 🙂
Egy nagy klímás , hűtés/fűtés cégvezető ismerősöm intézi beszerzési áron nekem. kb 2-3 hónapot mondott aug. elején. Most úgy néz ki hogy szeptember végére megérkezik.
Köszönöm szépen a hasznos infókat! Egyébként a 25kw Viessmann kondenzációs gázkazán fűtési rendszer megmarad! Nem köttetem ki a gázt. Érdekességként az első körben megigényelt H tarifa 3 x 32A telepítése a méretlen részen a meglévő ház falon kívüli óra szekrénybe a meglévő éjszakai áram/óra helyére 601eft!!!!!
Mivel lejjebb vittem 3 x 20A az igényt így lett 425eft!!! Szinte ingyen van. :( + ehhez jön még a saját villany szerelőm költsége még a mért szakaszon figyelőkkel + fi relével + 3fázis kiépítésével. És ez még csak a villany. A hőszivattyú beépítése még + költség. Nem lesz nagy gondolkodás hogy mit vegyünk karácsonyi ajándékoknak! Szalaggal átkötöm a fejem és oda ülök a fa alá. Boldog karácsonyt! :(
90% hogy a hőszivattyús cégek csak átcimkézik más gyártó szellőzőtető gépeit és komoly felárral adják. Pl Wolf hővisszanyerő, az egy Brink gép, amit német/holland webáruházakból 30-40%-kal olcsóbban kapsz meg (min 2-300e Ft különbség). A Panasonic fan-coil az meg Galletti.
A szellőztetésnek sok köze nincs a fűtéshez, felesleges kombinálni. Ha majd tönkremgy az egyik, akkor kukázhatod a hibátlan másikat is. Szellőztetőt vagy telerakod érzékelőkkel (CO2, pára) vagy simán a főzési, fürdési szokásaid szerint állítod be az időzítőt, nem kell ezt túlkomplikálni.
Kérdezd meg a szervízeseket, hogy mi kell. Fázissorendfigyelőt a Panasonic előír. Ha sok arrafelé a napelem, akkor feszültségfigyelő is javalott, ha másra nem, hogy az alap szervízes hárítást ki tudd védeni amikor kiég a panel (biztos túlfeszültséget kapott, verjük le az MVM-en). T3 védelemnek egyébként se árt (pl: Elko HRN-100, ez talán a fázissorendet is tudja, késleltetett visszakapcsolás, mert ugye az áramszünet az egy ismétlődő jelenség).
Fűtőpatront be kell kötni, max szoftveresen tiltani. Lehet egyik karácsony előestéjén a kültérinek valami baja lesz és a patronnal még tudnál fűteni addig a másfél hónapig, amíg a szervíz kiér. Nem kell albiba menni. Ugyenezen okból a HMV patronját is be kell kötni.
A kérdésem az lenne, hogy nálad a fűtés és a szellőztetés egy termékcsalád egy vezérlőegysége által van kezelve (utánaolvasva Panasonic, Daikin esetében találtam ilyen moduláris rendszert) vagy két külön rendszer külön érzékelő és vezérlőegységekkel. Előbbi gondolom kényelmesebb és talán hatékonyabb is.
Van 2 kémény, amit be lehet fogni, meg ott a két csővég a melléképület felé a fűtési körből, szóval alternatívák erre is vannak. Azért ezeket a szilárd tüzeléses lehetőségeket se nagyon szeretném az én életemben már kihasználni...
Visszatérve, valszeg valami szükséges minimummal beindítjuk a H tarifát, de kellett 2 nap, amig feldolgoztam, hogy addig szarakodtam vele, hogy fizetős lett.
Köszönöm. A készülék még szállítás alatt van. Azt az infót kaptam hogy elmegy 3 x 16A-ren DE ha a beépített 9kw fűtés bekapcsol extrém körülményekben akkor oda kellene a 3 x 32A. A leendő beüzemelő szakit kérdeztem ő azt mondta hogy van olyan ügyfele ahol azért időnként leveri a 3 x 16A biztit egy ilyen teljesítményű készülék. Amit még szeretnék megkérdezni hogy fázisőr szükséges e ehhez a készülékhez?
a Gáz ára úgy 1000% hogy nem lesz alacsony többé, már évek óta megy fel szépen és ez a cirkusz után nem hinném hogy normalizálódni fog a dolog és majd vesszük a ruszkiktól.
A villany is nagyon mászik fel évről évre, szerintem a zöldítéssel az sem lesz olcsóbb.
Kárba nem vésznek ezek a tarifák, lehet variálni mi mikor olcsóbb. És a jancsikályhát se feledd, olcsó a kalodás fa :-)
A hőszivattyús fűtésre átállás nem olyan egyszerű. Előbb célszerű a kifűtendő tér energetikáját az ésszerűség határáig minimalizálni. Nos, ekkor jelentkezik, hogy egy alaposan lehőszigetelt tér, az bizony légmentes is. A csökkentett hőigényt egy kisebb/olcsóbb hőszivattyúval is ki lehet elégíteni, viszont rendszeres közvetlen szellőztetéssel kimegy a meleg. És itt jön be a lehetőleg központi hővisszanyerős szellőztetés. Most, hogy dárgul az áram, lekapcsoltam. 7 évig észre sem vettük hogy van. Most azt vesszük észre hogy nincs! Buktatott, nyitott ablakokkal való természetes szellőztetés ellenére "nehezebb" a levegő, de spórolok. Majd hidegben, amikor bent melegebb van, visszanyerem.