Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20049
Ott is vannak, akik ezt csinálják (vagy blank pengét vesznek, azt árul pl. a Helle is), az alsó kép a megújult Mora Classic 2.0-ról pont onnan származik.

Előzmény: GPF (20047)
H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20048
De ez komolyan nagyon megéri, a felső pengét adó Mora 6200 (drága modell), az alsó 2100 Ft az Elevennél... és egyéltalán nem rossz pengék, itt is volt már, aki meglepetten konstatálta, hogy élesebbre tudja fenni, mint az uolyan Sandvik acélos EKÁt.

GPF Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20047
Én csak egy átnyelezést vállalnék be, a fémhez nem nyúlok.
De köszi, keresgélek.
Előzmény: H_G (20046)
H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20046
Nem, az én kézügyességem kb. nulla, így el sem olvasom azokat a részleteket, amiket úgysem tudok használni :) De a British Blades fórumon van külön skandináv késkészítő szekció, ott érdemes keresgélni!

Előzmény: GPF (20045)
GPF Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20045
Hoppá! Ehhez lenne kedvem! Mármint a készítéshez!
Tudsz erről valami részletesebb leírást?
Előzmény: H_G (20044)
H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20044
Egyébként van még egy módja a jó és szép skandináv késhez jutásnak: az ember vesz egy Morát olcsón és csináltat hozzá egy rendes markolatot és tokot az igénytelen gyáriak helyett.

H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20043
A vajkenésnél először is a magas hegy segít, másrészt a flat grind (hollowgrounddal nagyon vacak még akkor is, ha a pengeforma jó lenne). Ha hozzájutsz, próbáld ki a sodbuster formát is, azzal igen jól lehet. Bár az én egyetlen olyan bicskám, amivel egyenesen jobban lehet vajazni, mint egy célszerszám vajkéssel, az érdekes módon ez a fajta spanyol bugyli:

(Ugyanakkor nagyon éles is, no persze az enyém nem inox.)

Előzmény: szabi72 (20039)
H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20042
Hát, szerintem a hazai ismert gyártók nagyon kevés kivétellel nem állnak azon a szinten, mint a skandinávok (vagy pláne a japánok), ez van, nem a késkultúra vmelyik világ-központjában élünk. A kevés kivétel pedig eléggé el van szállva önmagától. Végül pedig a kézműves fél-amatőrök (de nem rossz értelemben azok), akik remek minőséget adnak, egyrészt nem is dolgoz(hat)nak olcsón, másrészt őrjítő hosszú az átfutási idejük.

Viszont az internet gyors, szóval én a külföldről rendelés mellett vagyok.

(Még itthon is jobb az internet -- néhány EKA és Helle van syakynál /hidegfem.eu/ EKA az Elevennél /elevenv.hu/, néhány Helle az Acélfullánknál /.hu/.)

Előzmény: teemu86 (20040)
H_G Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20041
"A szalonnázó tényleg "csak" szalonnázásra való"

Ezt a típust a németek gyümölcs-, az angolok pedig doktorbicskának hívják :)

Előzmény: szabi72 (20039)
teemu86 Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20040
Körbenéztem a városban és szinte csak Marttiini és Gerber késeket találtam. Olyan, hogy EKA, Helle, Brusletto még csak nem is hallottak.
Ha ilyen lesz a helyzet Budapesten, akkor lehet, hogy tényleg csináltatni fogok. Nézegettem a késportál fórumát és sok új ötletet szereztem. És a hazai gyártók munkáit is jobban megismerhettem.

szabi72 Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20039
Bármi lehet fegyver, amit annak használunk, akár egy fadarab is. De nekem nem azért tetszik a maskara vagy az Opinel, mert csak 8 centi hosszú a pengéjük, hanem a pengeforma miatt. A szalonnázó tényleg "csak" szalonnázásra való, viszont mondjuk a maskarával, a penge kiképzése miatt, nagyon könnyen lehet vajat kenni, erre jobb, mint a szalonnázó, vagy a svájci. Nekem jobban tetszik az ilyen öblösebb, handzsár alakú pengeforma... Nincs bajom a 8 centivel, valószínű a felhasználási szokásaim miatt. Még soha nem faragtam kanalat(sajnos), nem döntöttem ki fát. Számomra az ideális EDC bicska elsősorban evőeszköz. De azért nem baj, ha szépek is, mostanában pl a Higonokami tetszik a legjobban.
Előzmény: Törölt nick (20038)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20038
Egy szalonnázó érzésre is hosszabb...
De egy méretesebb gyümölcsfa-oltó bicska is akad ekkora, márpedig azzal aztán végképp nehézkes a szúró seb okozása. Mégis fegyver lenne ?
Előzmény: szabi72 (20031)
x20fan Creative Commons License 2010.06.11 0 0 20037
"Opinel 8-nak kb 8,5 centis a pengéje"

7-esnek 7.5 cm.
syaky1 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20036
Egy két csini darab van közöttük.

syaky
Előzmény: agy73p (19999)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20035
:D kincset csak megfelelő kezekbe adok :D
Előzmény: H_G (20034)
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20034
Hja, ahhoz egy ekkora profi kellett!

Előzmény: f_zsolt_01 (20033)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20033
Az Opinel 8-asa egy kis kézbe már egész jó, de kényelmesen a 10 -essel lehet enni. A közepes maskarának, ha jól emlékszem kicsivel hosszabb a markolata mint 10 cm, de az Opinel markolata a vége felé szélesedik, azaz az utolsó 1,5 cm-re már nem olyan kényelmes ráfogni, míg a a maskara vége keskeny marad, azaz az utolsó centik is kényelmesek, egyébként nekem vastagságra a 14-18 mm vastag markolatok kényelmesek (a 18 csak úgy ha a markolat közepe 18 és a két vége inkább 16 :D).

Off

HG,

Hegyespenge mestertől visszajött a tengerészbicska :D amit anno voltál szíves elcserélni velem :D, ugyan kicsit hosszú ideig reparálódott, de most már nagyon egyben van :D hegy a helyén nem akad be semmibe, az élé tökéletes :D stb. stb.

On
Előzmény: H_G (20032)
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20032
Nem mindegyik Opinelnél, de a 6-7-nél megegyezik a számozás a centikkel. Viszont ezek csak pirinyó kézben kényelmesek a markolatvég hülye felső csücske miatt. (Persze le lehet faragni.) Speciel evésre én jobban szeretem a laposabb markolatot, aminél lehet érezni odanézés nélkül, pontosan merre is áll a kezemben, de nyilván van, akit ugyanez nem zavar.

Persze én is jobban szeretném, ha mondjuk 10 cm lenne a törvényben, de igazából gond nélkül eszem a 8 centi alattiakkal, ha amúgy a formája jó erre a célra.

szabi72 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20031
Normális, étkezésre való bicska 8 centi alatt: mondjuk az Opinel 6-7, vagy egy közép maskara. Bár az Opinelnél nem vagyok biztos benne, hogy a szám a pengehosszal egyezik... Azt tudom, hogy az Opinel 8-nak kb 8,5 centis a pengéje. Az én középmaskarám kisebb, de evésre azt használom, hibátlan...
Előzmény: Törölt nick (20030)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20030
"Egy cigarettásdobozt szoktak elővenni, amik ált. 8 és fél centi hosszúak"

A rosseb ami meg nem veri ezt a kukacoskodást !
Egy normális, étkezésre való bicska is rendre 8 cm-nél nagyobb pengehosszúságú.
És a legtöbbjével nem lehet akkora ártalmat okozni, mint mondjuk egy háromszögreszelővel, nyél nélkül, fordítottan tartva (nekem már szaladt meg rajt' a kezem, tudom, milyen veszélyes): ...
Előzmény: H_G (20026)
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20029
A boltban megtapogatásról én már rég lemondtam, Magyaro.-n megvalósíthatatlan. Nyomtasd ki a kés képét mérethűen és vágd ki kartonból, akkor képet alkothatsz a kézbe illőségéről.

A military boltok Pesten elég nagy arányban a hamisítványok gyűjtőhelyei, tisztelet a kivételnek.

Az E.-metálok tartanak egy kis fixpengést nem is drágán, amit sokan dicsérnek, a Muela Colibrit. A tokja állítólag nem vmi jó és a 440B acél sem a csúcs már manapság, de méretre-fogásra-érzésre elégedettek vele, akiknek van a "kék fórumon" (Nethírlap).

Előzmény: teemu86 (20028)
teemu86 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20028
Hát akkor nem tiszta a törvény és minden azon múlik, hogy az adott rendőr milyen mentalitású. Amilyen tapasztalataim vannak, inkább 8cm-es pengével veszek valamit, mert még a végén... :)

A Wind, és a Varg is tetszik, csak ha nincs olyan bolt ahol megtudom őket nézni, akkor nem hiszem, hogy befutók lennének. (Igaz olyan bolt sincs itt ahol, lenne EKA H8 :D ) Bár még csak holnapra tervezem, hogy itt Debrecenben jobban körbenézek, de nem nagyon tudom merre. Azt tudom, hogy van itt 2db harmónia vadászbolt, és egy military bolt is. Biztos van több csak nem tudom, hogy merre. Jah meg egy extrametal ahol általában nincs semmi.

csoty Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20027
A nyitószemölcs igen gyenge fék egy szúrásnál.
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20026
"Nekem nem fontos a késsel történő hasogatás, mivel eddig nem is tudtam, hogy van ilyen. :)"

Szükséghelyzetben pedig jól jöhet! Fogsz egy fahasábot v. hasonlót és azzal kalapálva a pengehátat áthajtod a kést a fán, kb. mint egy szöget. (Talált képpekkel!) Tipikusan pl. ha egy kulcsosházban baltát nem találsz, de tüzifát igen.

"de ha van nálad egy kés és a rendőr megállít, akkor elővesz egy colostokot oszt megméri?"

Egy cigarettásdobozt szoktak elővenni, amik ált. 8 és fél centi hosszúak, szóval van egy kis ráhagyás. (Viszont belemérik a penge egész hosszát, akkor is, ha a tükör nincs megélezve és a szúrás is valszeg megállna már hamarabb, mondjuk a nyitószemölcs miatt.)

"Ilyet az általam nézegetett fixpengés kések közül csak az EKA H8 tud."

A Hellének is vannak 8 centis fixpengései, nézd meg a honlapján vagy Heinnie oldalon pl. a Varg, Wind modelleket.

Előzmény: teemu86 (20022)
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20025
Mindenesetre a "foldernél összecsukott állapot" kevés. Zárt tokban vagy táskában is kell lennie. Zsebre csíptetett 8 cm fölöttibe holtbiztosan beleköt a rendőr, ha meglátja; övtáskában hordottba valószínűleg (de persze azt kis eséllyel veszi észre); hátizsákba csak akkor, ha nagyon bal lábbal kelt föl.

Előzmény: agy73p (20023)
H_G Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20024
Ez helytálló, de ne petykákból tájékozódj, olvasd el a törvény (elég homályos) szövegét!

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom

b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport
és a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
melyeknek közterületen, nyilvános helyen – ideértve
az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint
közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása
indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen
(tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez
(tevékenységhez) szükséges szállításon
kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos
módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben,
illetőleg egyéb biztonságos módon történik;

Előzmény: agy73p (20023)
agy73p Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20023
Én aztán igazán hozzá nem értő vok a témában, de azt mondta kés boltban a tulaj, hogy lehet nálad 8 cm-nél nagyobb pengéjű kés is (indoklás nélkül), de rejtve és tokban vagy foldernél összecsukott állapotban kell lennie. Tehát úgy, hogy az az azonnali használatot ne tegye lehetővé.

Ha rosszul mondom, akkor javítsatok ki, és bocsi a károgásért. :-)
Előzmény: teemu86 (20022)
teemu86 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 20022
Nekem nem fontos a késsel történő hasogatás, mivel eddig nem is tudtam, hogy van ilyen. :) Mi ha fát kell hasogatnunk mindig fejszét használunk.

Tetszik ez az északi vonal és úgy néz ki, hogy maradok is rajta, csak annyi a gond, hogy nem találok olyan boltot, ahol megtudom nézegetni őket. Vagyis találtam, de azok mind Pesten távol a Nyugati pu.tól vannak, és én most kb. 2 hétig még nem is megyek arra. (Igaz, így van időm keresgélni.) De azért megkérdem, tudtok olyan boltot (boltokat) mondani Pesten (lehet Debrecen is) ahol az alábbi márkákból megtalálok valamit? Helle, Brusletto, EKA.

Azt tudom, hogy 8 cm felett büntet a rendőr (az a baj, hogy engem valamiért sokszor igazoltatnak :D ), de ha van nálad egy kés és a rendőr megállít, akkor elővesz egy colostokot oszt megméri? (Persze itt arra gondolok, hogy max egy 10cm kés van nálad.) Mert én szeretném mindig magammal hordani (és nem a táskámban). Eredetileg emiatt kerestem a folder késeket, mert azok nem olyan látványosak a mindennapi viselés során, és ált 8cm alatt vannak. Ilyet az általam nézegetett fixpengés kések közül csak az EKA H8 tud.

Mattttt Creative Commons License 2010.06.09 0 0 20021

El kell dönteni,hogy pontosan mire is kell a kés.Ha túrázgatni,fát hasogatni,csapkodni,szóval tábori munkákra,akkor egy 10-12 cm

pengehosszú kés kell.Fafaragásra pedig tökéletes a puukko,arra

is találták ki,mint előttem is említették.Ha városoba akkor jó a folder

is. Vegyes használatra inkább fixpengés,erdőbe nem az igazi a bicska.

Viszont ha városban is akarod használni,akkor a 8cm feletti pengékért

büntethet a rendőr.Ezek a porkohászati acélok ugyan marha jól tartják

az élüket,de nem erdőbe valók,mivel ha kimegy az éle,akkor nem sokat

ér a késed,viszont pl. egy 1095-ös szénacélból készült kést egy kavicson

is rendesen meg tudsz fenni.Erdőbe  a Sleipner,1095,Rigor stb. acélok valók,

amik ugyan jól tartják az élüket,de sokkal szívósabbak,és könnyebben élez-

hetőek.Cserébe könnyebben rozsdásodnak,karban kell őket tartani.

Szvsz megoldás lehet,ha veszel egy univerzális(semmire sem a legjobb) kést ,10-12cm pengehosszal,

ahhoz még egy svájci bicskát,ezek jól kiegészítik egymást.

Vagy ha a puukko tetszik,akkor nem csapkodsz vele,ha meg mégis kellene,akkor

viszel magaddal fejszét is.

Vagy megoldás lehet egy kisebb fixpengés kés,amit városban is hordatsz,de erdőben

is használhatod,persze a rövid pengehossz miatt csapkodni nem fogsz tudni vele.

Ilyen pl. a shoki,amit az előbb linkeltem.

Igazából kompromisszummentes kés nincsen,ami mindenre tökéletes,neked kell

eldöntened hogy mit választasz.

Üdv:Mattttt

Előzmény: teemu86 (20008)
H_G Creative Commons License 2010.06.09 0 0 20020
Szállít, de csak FedEx-szel, tehát eleve drága, és a vámfizetés biztos. (A macera részét viszont elintézik helyetted.) Egy darabot nem igazán érdemes rendelni, csak ha itt elérhetetlen.

Előzmény: HartaiGyuri (20019)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!