Tényleg! közben válasz meg nem kaptál. Beszéltem egy gumis haverral aki centríroz(sok más mellett) és azt mondta, hogy a kérdéseidre a válasz igen és igen.
A művelet a centrum, centralis szavakkal függ össze (idegen szó), hibásan használják a centirozást (ami centiz szóval analóg), a magyar megfelelője talán központosítás.
Közbe a felni és az abroncs tömegének a kiegyensúlyozása történik, egy központhoz képest- ami a gépen van.
De ha azt írnak a táblára, hogy kiegyensúlyozó műhely, senki se értené.
Esernyőgyártó, épp mit tud beszerezni olyan márkanévvel. Nagy valószínűséggel Linlong szárny alatt(akiknek épp most lett/lesz üzeme Szerbiában). ;-)
Egyébként attól, hogy focira költ, sokat nem jelent, ott nem épp a gumiabroncsé a főszerep, szóval ilyen alapon alsógatya szponzorok is lehetnének, ott legalább becsúszik egy-egy féknyom néha. Ja, és ha már Európában van, a tYre szót ajánlott használni, a tIre amerikai írásmód szerint van.
TOMKET márkát új szerbiai gyárban fogják gyártani.
A TOMKET márkanév alatt a gumiabroncsok értékesítésében a cseh piac vezetője, a Nejlevnějí Pneu (a legolcsóbb gumiabroncsok) e-bolt az európai és ázsiai gyártási partnereikkel együtt.
kissé tört magyarsággal, mondjuk az angol verzóban ennyi információ sincs
Ah, azt hittem csak viccelődtök... én eddig azt hittem ez is csak egy webshop vagy gumikereskedő cég, aztán most nézem hogy tényleg van már ilyen márkájú gumi is :O
Ráadásul olyan nem teljesen noname focicsapatok mezén szerepel partnerként, mint a Rangers, a Fiorentina vagy a Vfb Stuttgart... elvileg cseh cég.
Féltengely esélyes, én még esetleg a motortartó bakokat is megnézném (bár azok nem csak egy sebességtartományban okoznának rezonanciát, ha rosszak). Ha hátsókerekes lett volna, akkor kardán és annak esetleges támcsapágya lett volna a tippem.
Van egy régebbi baja a kocsimnak, ami a használat módja miatt nagyon ritkán vehető észre, ezért nem is jártam utána, mert mindig elfelejtem..
A tünet az, hogy 85 -nél beremeg a kocsi. Nem a kormány, hanem a talpamon is érzem, hogy minden. Se alatta, se felette semmi gond. A megengedett sebesség kétszeresénél is szépen fut, semmi kormányremegés, vagy más.
Volt cserélve toronycsapágy, csapágy, kormányösszekötő, stabilizátor, stb.
Gumik 3 évesek (4 évszakos Nexen), gyári felnin vannak. Évente centríroztatom, meg cserélgettetem őket.
Lehetséges az, hogy gumis ( nem ugyanannál voltam mindig) nem vesz észre valamit, és a gumitól vagy a felnitől lehet ez? Mindenképp megpróbálok kölcsönkérni egy kerékszettet, de azért háha van ötletetek..
Sajnos a teszteken a gyakori méretek vannak csak. A 195/55 r16 sajnos nem az, így nehéz lenne arra hagyatkozni. Amúgy jelenleg az uniroyal Semperit páros között vaccillalunk hacsak nem találok valami másik jó ajánlatot szeptember elejéig.
Én családi kisautóra nem azért nem vettem újra téli gumit mert nem tellett volna rá.
Hanem azért mert nem sok értelmet láttam a szezononkénti cserélgetésnek, a gyári lemez ill. gyári alugarnitura ellenére. A téliek elöregedtek, hiába meg majd 7mm profil, öreg gumi csúszott, mint a t.kony nedves úton.
Emiatt vettem 4 évszakost, teljesen jó télen is.
Persze aki ragaszkodik a téli-nyari garnitúrához minimális futásteljesítmény mellett az nyugodtan tartson két garnitúrát, ártani nem árt senkinek sem.
6.50R16C guminak mi lenne a váltómérete? Használtban is.
Annyi, hogy nem feltétlen kell C-s guminak lennie. 500kg teherbírása azért legyen. 30km/h sebesség max., mezőgazdasági gép után vontatva. Oldalfal magassága nem annyira lényeg, de /50 felett kéne.
Van hozzá másik acélfeni már, illetve ezekben ABS alapján működik a nyomásérzékelés, így szerencsére azt nem kellett venni bele. Én annyira nem vagyok 4 évszakos párti, mert véletlen 1x csússzon meg az ember és legyen valakinek komolyabb baja, utána hiába mondogatom, hogy bárcsak adtam volna többet a két szett miatt, az nem hozza vissza. Nekem pl. 2 autóm van az egyikkel nagyon keveset megyek (bő 2 éves az autó most van benne 5.600km), mégis vettem hozzá új gyári alufelnit télre, TPMS szenzorokkal téligumival. Nekem így tiszta a lelkiismeretem. Gumiból meg általában a jobb közép kategóriástól felfelé szoktam választani. Após is inkább a 2 szettet preferálja. Illetve egyik gyereke tervezi, hogy kiköltöznek Tirolba, így sose lehet tudni mikor jön jól a téli szett.
Apósom megkért, hogy az új Corsa F 1.2 turbo 100-as autójára keressek új téligumikat. Általában augusztus vége szeptember elején szoktam Én is megvenni, ilyenkor jönnek az új szállítmányok. Éves szinten nem megy sokat az autóval max 10 ezer km. Ahol lakik (Ajka-Veszprém környéke), az viszont egy dombosabb rész illetve a garázsból is egy elég meredek út vezet ki az utcára. Ezeket néztem ki. Szerintetek melyik lenne a legjobb 195/55 R16 méretben (ár+ szállítási díj)?
- NEXEN WINGSNOWG3 WH21 21.600 Ft - FALKEN HS01 24.200 Ft - FULDA Kristall Control HP 2 24.312 Ft - UNIROYAL WINTEREXPERT 24.990 Ft - Firestone WinterHawk 4 25.387 Ft - Semperit Speed-grip 5 25.881 Ft
Mivel nem megy sokat, így Én a legújabb mintázatok közül választanék Uniroyal vagy Semperit. Ti mit mondtok? Firestone fene tudja néha jó néha elég rossz mintát készít, Nekem Fulda van nem rossz, de az nem annyira télies minta szerintem, Falken nyáriban volt ott jól viselkedett téliben nem tudom nem kopik-e elég gyorsan. Nexenről több negatív kritikát is olvastam. Kb ennyi az Én tapasztalatom, ezért is szeretnélek megkérdezni Titeket is.
Nekem a második szett goodyear eagle f1 asy van fent, 235-65-R18-as méretben, jó gumi az elsőbe szettben volt már vagy 60e km, amikor lecseréltem, a hátsó kopott el, mert az autó állandó 4x4. Szerintem nem hangos.
Moco01, vedd meg az a misit, nagyon jó gumik, a 4x4-es Skoda Scout-on az van, a nem pályázol nagyon sokat- nagy sebességgel, tart az is vagy 40e km.
Ugyan ezen méretben használom goodyear eagle f1 asy. 5 gumit, brutál tapad, soha nem volt ilyen jó nyárim, teszteken relative sok kilométert adnak meg, én kb 5000 tettem bele, látható kopás nélkül. Egy hátránya, hogy szerintem hangos, 140 felett egyes útfelületen zavaróan.
Teljesen igazad van. A jobban tapadó(kopó) gumival éppenséggel rövidebb úton állsz meg ha kell, tehát tiszta hülyeség a segédrendőr kimért okoskodása. Én is Hankook Ventust használok 225/45-17 méretben, erős hátsó hajtású autóban és nagyon elégedetten használom.
Szaguldozni nem szeretnek, de jarok a nemeteknel. Tovabba a tapasztalatom az, h a sportos gumik azok amik valoban tapadnak is... ettol fuggetlenul biztosan van olyan metszespont ahol a tapadas nem megy tulsagosan az elettartam rovasara.
Életvezetési tanácsokat nem akarsz adni? Hadd döntse már el a polgár, hogy milyet akar! Mi van ha Nürnbergbe jár ki csajozni és szeretne hajtani a korlátozás mentes pályán?! Ne legyél már segédrendőr!
Olyat keresnek, mint a motoroknal (mar ha letezik) amolyan sport-tura varrianst: tapadjon, legyen jo esoben, ha halk az megjobb. Az egyetlen amit szeretnek elkerulni - ha nem tul nagy elvaras - az a 2 evenkenti csere.
2 gumis ismeros egymastol fuggetlenul vagta ra, h Michelin Pilot Sport 4.
(a 4 S-el van tapasztalatom, de a sima valtozathoz kepest nem vagyok tisztaban a kulonbsegekkel es az S-t kisse foloslegesnek gondolnam, tovabba a peremvedo sem jonne rosszul)
Az eves (nyari) futasteljesitmeny sajna elegge hektikus... 8-25e km
Sziasztok. Davanti gumit hova tennétek minőségben?. Nyilván nem a contihoz akarom hasonlítani, de vajon ér annyit, mint pl egy laufenn, vagy egy debica? Vagy ez már a legalja,és ennél már nincs lejebb? Köszi.
"Azzal szoktam szórakozni, hogy direkt a nyomvájúban megyek amikor jön valami általam utált fostartály szemben velem az esőben - a vizet embermagasságban szórja oldalra ki pont a másik sáv közepére."
Ilyen egy igazi rohadék faszfej szuzukis paraszt és még büszke is rá, hogy életveszélyt okoz a vadbaromja. Hát a jó a kurva anyádat basztasd agyatlan hülyegyerek...
Hát... Ha a zajt félretesszük, akkor szerintem a V mintás 4évszakos a legjobb esőben - szerintem olyan, mint az esőgumi. Nekem Nexen N Blue 4 Season van bár 215/60-R16 méretben lemezfelnin. 12eKm van benne, tavaly szeptemberi - csak ajánlani tudom. Hóban jó, jeges havon jó, szárazon jó, de esőben brutális: amíg az ablaktörlő bírja törölni az üveget, addig lehet vele lassítás nélkül menni, nem rángatja a kormányt a tócsákban, nem úszik fel. Azzal szoktam szórakozni, hogy direkt a nyomvájúban megyek amikor jön valami általam utált fostartály szemben velem az esőben - a vizet embermagasságban szórja oldalra ki pont a másik sáv közepére. 28eFt volt darabja - szerintem abszolút reális. A gumis haver azt mondta olyan 40-60eKm megy el kb mire lekopik 4MM-re a mintázat - ez abszolút teljesítmény/futómű/súly függő. Az asszony nekem Ausztriában dolgozik, rajta van a '' 3hegycsúcsban a hópihe,, jel - addig elfogadják télinek amíg 4MM-nél nagyobb a mintázat, és a felszereléstől számítva nem telt el 5év, ezért kell a számlát elrakni, számla hiányában a DOTszám a mérvadó Ausztriában.
Mondjuk neked nem macera a cseréltetés, de a felhozott paraméterekre egyszerűen hibátlan ötletnek tartom a 4évszakost.
SOHA nem fogod/játok szerintem kiautózni azt a különbséget, amivel egy jó nyárigumi többet tud, a téligumi meg évente 3 napot lesz kicsivel jobb választás. (Oké, Hűvösvölgyben 10.)
Amúgy mi van, ha nem válik be? Max eladod bő féláron és veszel egy másik mintát jövőre, még mindig ott vagy, mintha két külön szetted van, 17-esben már vannak "érdekes" elszállt árak téli gumira.
Quatrac, Quatrac5 vagy Quatrac Pro illetve a méret is szerepet játszhat az elvárásokon túl a véleményben
nekem az egyik jelöltem 175/65R14 meretben a következö gumivételemkor, de ennél jobb (mire jobb ? mindenben) 4evszakosra ajánlás érdekel
mire ? egyreszt altalanos hasznalat, nyugodt vezetes, évi mondjuk 6-8-10e km, ezek 60-80%-a nyáron, ha olyan a (téli) viszony megoldom, hogy el sem indulok
mire ? legyen tartos (legalabb 40-50e km-t birjon), kis gördülesi ellenallasu, tapasdasban ne tul rossz, ne tul hangos ("I have a dream" :)
Hát az iszonyú szart erős túlzásnak érzem. Tény, hogy nem szokott teszteket nyerni. Bár a megjelenése évében nem szerepelt rosszul. Később inkább középmezőnyben volt.
Viszont ha ilyen magas elvárásokat támasztasz, akkor nem teljesen értem, hogy jött szóba négyévszakos. Az mindenképpen erősen kompromisszumos gumi. Legjobbak is.
Emlékeim szt az első gen CrossClimate még aszimmetrikus volt, a mostani viszont már nagyon V mintás. Valahogy nem is olvasni olyan jókat róla.
Azért vezet amúgy a GY amit leírtam, mert az a legcsendesebb label alapján, és a teszteken is elég jó pontokat kapott ebben a versenyszámban. De tényleg 4 évszakos lenne ideális minden más szempontból.
EV-kre szoktak tenni Misi CrossClimate-et nagyobb méretben is (Tesla). Nekem Prius pluginon van, azt nem vádolhatod túlzott zajszigeteléssel, de csendes, csakhogy kisebb a méret (15-ös), tehát ígérni nem tudok semmit. :)
Hozzátenném, már a harmadik 17...19-es méretben lévő párosnál tapasztalom, hogy a téli csendesebb. Szóval halk nyárit nézz, valami túra vagy eco között a tesztek alapján.
Urak, került a családba B autónak egy 2015ös C-Max PHEV (225/50 R17).
A segítségeteket kérném a választásban az alábbi szempontok alapján:
-Az autó többnyire elektromos módban van használva, ergo a legnagyobb zajforrás a gumi. A csendes gumi top prio -> V mintások nagyjából kilőve
-Évi 5-10e közti futás a terv, de teljesen vegyesen város és autópálya (feleségem családja 100kmre lakik, ha kimegy a városból, többnyire oda).
-3-4 évig lesz nálunk az autó, tehát akármit veszek, valszeg nem fog lekopni róla.
-Bár nincsenek telek, viszont Hűvösvölgyben lakunk, amikor bent már olvad, itt még tud lenni letakarítatlan út.
-Ezek így fent kiadnák hogy vegyünk egy jó 4 évszakost, de nem találtam olyat ami csendes, és inkább a nyári irányba van azért tolva, de győzzetek meg hogy van ilyen.
Ha nem lesz valami meggyőző ajánlat, akkor nyárira a GY Efficientgrip 2 néz ki győztesnek nálam, télit meg majd kitalálom.
Tavaly júniusban vettem az új autómra egy garnitúra Quatrac Pro négyévszakos gumit (amit amúgy azóta elégedetten használok). Amikor vettem, kaptam egy papírt, hogy regisztrálhatok kátyugaranciára. Mit tesz Isten, kb. 10 nappal ennek az egy éves lejárata előtt, kaptam egy kátyú miatt egy oldalfal kihasadást, és a gumimat kicserélték, csak egy szerelés árat kellett fizetnem. A gumiban 11e km volt, de 100%ban állták cserét. Vannak még pozitív meglepetések, és megéri a regisztráció, nekem egy 30-ast spórolt meg. Azért írom ki magamból, mert nem vagyok ahhoz szokva, hogy nem kellett semmi küzdés meg nem volt "hogyanlehetnekibújni", egyszerűen csak cserélték.
dehogynem. A futóműből eredő káros rezgések szétcsesznek mindent. Nem hiszed? Persze, hogy nem, de ezt majd a bíróságon bizonyíthatod 1-2 millió szakértői díj, meg félmillió per és ügyvédi költség kipengetése után. A végén neked lesz igazad, de azt kívánod, hagytad volna a francba. Ez a való világ...
Mivel új autó, gondolj arra is, hogy a márkaszerviz lazán ki tud bújni mindennemű garanciális kötelezettség alól, mondván, alapvetően változtattál a járművön, nem gyári állapotú.
A futóművel kapcsolatos garanciális problémákat valóban le fogja pattintani, de arról nincs szó, hogy "mindennemű" garanciális javítás alól ki tudna bújni.
Tegnap szerencsésen defektet kaptam 130km/h-nál amivel kb mentem 10-15mp-et. Az oldala hullámosnak látszik. Gondolom ennek a guminak annyi lett igaz?
A sablonválasz az, hogy mutasd meg a gumisodnak, és hallgass a véleményére, de ez az eset annyira rosszul hangzik minden szempontból, hogy meg merem kockáztatni látatlanban, hogy gumicsere lesz a dologból.
Ez rendben is lenne, de olvastam itt valami számomra homályos kormányszög befolyásolásról, ezért vacillálok. Belefér vajon ez az ET változtatás? Vizsgán átmegy vajon az autó?
A 10.5 mm sok, nem fér bele. Nem megy át az autó a vizsgán, illetve maga a kerék sem feltétlenül fér be a helyére - mármint terhelés alatt, kanyarodva, stb.
Mivel új autó, gondolj arra is, hogy a márkaszerviz lazán ki tud bújni mindennemű garanciális kötelezettség alól, mondván, alapvetően változtattál a járművön, nem gyári állapotú.
2020-as KIA Sportage-re keresek 16-os könnyűfém felnit, találtam is egy nekem tetsző garnitúrát a jófogáson. Gyári kia garnitúra, azonban az előző szériás (SL) sportage felnije. Minden paraméterében egyezik a szükséges felnivel, kivéve az ET szám, mely 42 helyett 31.5. Az eladó szerint "határeset", egy picivel sportosabb lesz a megjelenés, mivel bő 1-1 centivel kintebb lesz a kerék, nő a tengelytáv. Ez rendben is lenne, de olvastam itt valami számomra homályos kormányszög befolyásolásról, ezért vacillálok. Belefér vajon ez az ET változtatás? Vizsgán átmegy vajon az autó?
C corsára nálunk a családban a nyári barum, a téli falken. Télen mindenhol fel tudtak menni vele, egyikkel sem volt gond. És ahogy írod, 9-10 k pénz volt akkoriban (pár éve) darabja.
Keresel gumitesztet az adott méretre, az első 10-12, ajánlott minősítésű helyezettel nem fogsz mellé nyúlni, jellemzően csak nüanszok különböztetik meg őket. Egy adott guminál több fajta verzió létezhet üzemanyagfogyasztás és tapadás szempontjából, választhatsz a szempontjaid szerint. Ugye vagy tapad, vagy kevesebbet fogyaszt vele a géped, a kettő együtt ritkábban.
Egyszerű laikus emberként hogyan válasszak, nyári gumiabroncsot C corsára? Egy weboldalon néztem pl. már 9000ft.tól rengeteg gumit kínálnak. Melyik vagy melyek azok a márkák amiket már meg szabad venni? Köszönöm.
2004-es MK3 Ford Mondeo-ról megmaradt négy gyári 16"-os könnyűfém felni eladó, korának megfelelő állapotban :-)
Van rajta 205/55 R16-os méretben egyetlen szezont, maximum 4-5000 km-t futott Hankook K125 Ventus Prime 3 (91H) nyári gumi. Sőt talán 2018 vége, 2019 eleje, nem emlékszem pontosan. Sajnos az egyik oldalfalsérült, de egy párnak plusz pótkeréknek tökéletes, vagy Kakucson elfüstölni :-D
Helyileg Békásmegyer, mondjuk 30ezerért odaadom az egészet.
185/65 r15be mi ajanlott nyarigumi? edesanyam corsa d autojara lenne! szempont azert az ar, mindenkepp 20 alatt legyen... :) de a legjobb a legjobbat legolcsobban :D:D:D
Ok a nevuket adtak ahhoz, amit te csak bemasolsz egy honlaprol - es egyikuktol se hallottam soha, hogy lenezik a "konkurenciat". Lehet egyet nem erteni bizonyos dolgokkal, lehet maskepp latni dolgokat, lehet egy reszteruleten melyebb ismeretekkel rendelkezni. De kijelenteni altalanos dolgokat nem illik.
Kapasbol tudnek 5-10 olyan szervizt mondani, akik a sajat teruletukon kiemelkedoek (pl van aki ugyfelbarat, van aki szuperul centriroz, van aki barmilyen autora talal felnit, van aki barmit beszerez csak fizesd meg az arat, van aki nem szimpi de megmondja neked mi lenne a jo valasztas). Azt, hogy neked/masnak melyik fontos, nem tudni.
De csak azert, mert valakinek egy adott szituacioban volt egy rossz tapasztalata egy adott alkalmazottal szemben, meg nem jelenti, hogy a hatterben 5 masik nem azon dolgozik, hogy javitson a megitelesen.
A "nagy halozatok" (bar nem tudom mire gondolsz konkretan, mert ilyenek nincsenek Magyarorszagon, maximum franchise tarsulasok) 99%-ban felelossegre vonhatoak egy rossz tanacsert/munkaert. Egy forumbejegyzesnek nincs kovetkezemenye. Cserebe olyan dolgokat hitet el laikusokkal, amik alapjan teves donteseket hoznak.
Nem az 1,77% atmerovel vagy az 1 centi nyomtav-valtozassal van a gond.
Az autot mernokok terveztek, es ok mondtak meg, mi valo ra. Neha tevedhetnek ok is, ettol fuggetlenul a jogszabalyokat hozzajuk igazitottak. El lehet terni toluk, de nem szabad csodalkozni a kovetkezmenyeken.
Én szinte csak autópályázok a Hankook-okkal, esőben sem szoktam lassítani, persze ha dézsából öntik akkor visszaveszek a tempóból, de semmivel sem rosszabbak, mint előttük a prémium misi.
Ja, és nem is kopnak olyan hamar....pedig "csak" sokszor lefikázott Hankook-ok.
Bírom ezekben a kalkulátorokban, hogy a gyári méretű gumival mutatja a VALÓS sebességet a mutató? Túrót!:) A gyári méretű keréknek megfelelően mutatott sebességhez képest mennyi lesz az eltérés.
De 205/55R16 egyik varianson sincs. Viszont olcsobb sokkal, mint a tenyleg ra valo 195/55R16
én elítélem, aki balesetveszélyes, kopott, öreg, hatalmas vagy éppen oda nem illően kicsi gumival jár, de azért ne tekintsünk anyaszomorító gyerekgyilkosnak azt, aki képes a gyári méretnél 1,77%-kal nagyobb gumit venni (akár azért, mert olcsóbb)
Ez kb a kopáshatár, a "nagy" gumi akkora lesz a használhatósági határig kopva, mint a "kicsi" újonnan.
Gumismuhely nem egyenlo szamla nelkul az utmenti garazs elott kokanyolo kisiparos.
Hanem egy muhely, ahol jo esetben szakkepzett (tudom, nehez elhinni, de ez szakma) emberek dolgoznak, akiknek szinten jo esetben az az erdekuk, hogy a vevo fel ev / egy ev mulva ismet visszamenjen.
AZOK a hozzaertok meg tudnak mutatni az illetonek, hogy az autoban hol van az a plakett, amin szerepelnek a gyarilag engedelyezett meretek. Az o autojara. Jo esetben van a pulton egy katalogus is, ami felsorolja a szerelheto felnimereteket. As absurdum, egybol tudnak mutatni par modellt is, hogy melyik tetszik neki.
AZOK elmondhatnak neki, hogy konkretan egy kukazott Fiat Linea kerek van az auton, es mi fog tortenni, ha ezzel a gumi/felnimerettel begurul muszaki vizsgara, es kifog egy burokrata biztost.
Sokkal egyszerubb bekopizni egy valag szamot, amirol fogalma nincs tovabbra se, hogy mit jelent, de legalabb a kovetkezo kerdese az lesz, hogy honnan vehet 6.5J16 ET47 meretu felnit... Mikozben te is tudod, hogy barmelyik 45-50 kozotti ET jo lenne, es maris nem 3, hanem 103 lehetoseg kozul lehet valasztani.
Vagy akar levaltani 15 colra, mert ugyan nem fog makettautonak kinezni, de sokkal olcsobb megoldas.
Az autó egy BMW E60 535d teljesen sima gyári, nem Xdriveos.
A jelenlegi felnijeim:
elöl:
FELNIK: 8J x 18 ET 20 gumik: 245/40ZR/18
hátul:
FELNIK: 9J x 18 ET 32 gumik: 275/35ZR/18
BMW styling 166 M5 felnije, erre cserélném:
8,5J x 19 ET 12 9,5J x 19 ET 28
Azt tudom, hogy az M5 teljesen más kialakítású (kerékjárat, futómű stb.) és abban elfér ez a felni, de esetleg Én is tudnám-e problémamentesen használni (fog-e dörzsölni a kerékjáratban, futóműben)?
Az autóhoz a felni-gumi kalkulátor az alábbit ajánlja 19-es felni méretben
elöl: 8,5J x 19 ET 20 gumik 245/35ZR/19
hátul: 9,5J x 19 ET 32 gumik 275/30ZR/19
felrakathatom-e probléma nélkül a kocsira?
az ET kalkulátor szerint első tengely:
belső: 2mm KINTEBB LESZ
külső: KINTEBB LESZ 14mm
hátsó tengely:
belső: 2mm bentebb LESZ
külső: KINTEBB LESZ 10mm
bele fog-e érni lemezbe, futómű alaktrészbe , műanyag doblemezbe?
No offense, de miert nem gurulsz be egy gumismuhelybe? Ott harom perc alatt megmutatna egy hozzaerto, hogy miert nem jo, ami most fent van, es mi lenne ravalo (es hol tudod leellenorizni, hogy mi kell legkozelebb). Meg akar egybol ajanlana is egy megfelelo szettet, ha tudja, hogy pl milyen koltsegkeretbe kell belefernie.
Szükségem lenne egy szett nyári gumira, és hozzá felnire, viszont a felni pontos adatait nem tudtam kideríteni, ráadásul minden gumis bolt, más-más információt ad. Az autó VolksWagen Polo 6 1.0 MPI 55 kW, gyártva: 2018. A jelenlegi téli gumik adatai: 205/55/R16 91 H . A jelenlegi felni elvileg: MAK Milano BMF, a peremen még ez van, ha segít: KBA 50209. Olyan infót is kaptam, hogy ez nem is lehetne rajta, holott így vettem 2 évesen magyar első tulajtól. Kérdésem tehát, hogy pontosan milyen felnire van szükségem?
M-es az enyém,csak a kerekek amikkel megvettem,azok nem a gyáriak voltak alatta,én meg szeretem,ha gyári kinézetű az autóm,ezért vettem meg alá a két széles felniket,de M packet ide,vagy oda,úgy érzem a gyári extra széles hátsó gumi ez alá az autó alá sok,mivel nem egy 325 ti,ezért gondolkozok az egy méretű gumigarnitúrán!
Nem vettem annak :) De pont olyan méretű felnit adtam el alóla,amit írsz,mert az optika miatt tényleg szebb a 17-es,nekem a 16-osok nagyon pirickának tűntek alatta! Csak ilyen két méretű felnim nem volt még!
Tényleg nem cinkelni akartalak, próbáld ki egy 16 collos, ballonosabb 205-ös váltóméret felnive/gumival, hidd el hogy sokkal jobb lesz az autód, kevesebbet is fog fogyasztani és dinamikusabb lesz.
Ez igaz,de itt jön képbe az M packettes Compact,ami 4 hengeres, 118 Le,de az "M"-csomag miatt megkapta ugyanazon kiegészítőket,amit egy 325-ös is,vagyis a két széles felniket és,a két széles gumikat úgy tudom,amit én abszolút eltúzottnak érzek tekintettel a gyengébb motorra! Nem igazán jellemző egy 118 Le autóra ekkora kerekeket pakolni,de tényleg érdekelne ha valakinek van,vagy esetleg volt ilyen M-es kis Compactja,hogy viselkedik-viselkedett az úthenger kerekekkel?
Az E46 Compactok 15-16-os felnikkel kerültek ki a gyàrbol. A 16-os 7 coll széles volt és 205/55 16-os abroncsok voltak rajta (a 325ti kivételével, azon 17-es felnik voltak).
Nem volt még két széles felnim,de a gyári hátsó 245/40-től a víz kiver! A 225/45 meg ugye nem a gyári rávaló:(
Volt,vagy van esetleg valakinek itt a fórumon kis Compactja,(4 hengeres) gyárilag ilyen kerekekkel? Érdekelne,hogy viselkedik az úton,ekkora hátsó úthenger görgőkkel!
Mi a véleményetek a két széles felni,kontra egyméretű gumi kombóról? Mert azt vettem az E46 Compactom alá,ami elöl 7,5,hátul 8,5-széles! Elöl 225/45 R17 gyárilag,hátul meg qrva széles 245/40 R17-es! Azt talán még megértem ha egy 325 alá raknak ilyet gyárilag,mert az imitt-amott 200 paci,de M csomagba a kis négy hengeresek is ezeket a felniket kapták gyárilag, (mint amilyen az enyém is),amit azért én nagyon eltúlzottnak érzek,mert sem nyomaték,sem erő nincsen ekkora kerékhez,gumihoz,és azon gondolkozom,hogy egy méretű,vagyis 225/45 R17-es gumikat veszek mind a négyre,ami azért anyagilag sem egy utolsó szempont!
Mi a véleményetek erről,van valakinek hasonló tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Sziasztok, nem tudjátok véletlenül, hogy a Vredestein Sportrac 2017/18-nál van forgásirány vagy mindegy. Sikerült összecserélni a jobb és bal oldalt, ha nem feltétlenük fontos, nem szedném le. Köszönöm szépen
A legjobb ilyen célra a használt versenyslick, vannak facebook csoportok ahol árulnak ilyesmit, viszont ez már eléggé igénybe veszi az autót is, utcaira nem biztos, hogy ideális, talán inkább egy jó semislick, például Toyo r888, vagy Yokohama Advan.
Egyetértek, a használati és tárolási feltételek ismerete nélkül nem lehet halálra ítélni egy gumit...
Én minden gumimat az ajánlott kornál jóval túlhasználom, de nem azért mert anyaszomorító gyerekgyilkos vagyok, hanem mert munkahelyen és otthon is mélygarázsban áll az autó (tehát se napot, se fagyot nem sokat lát), a levett garnitúra pedig szintén a mélygarázs sötétjében várja gumiápolóval lefújva, hogy visszaszereljék.
A profilon kívül tehát állapot, töredezettség, felkeményedés, stb. alapján kell megítélni, meg persze a használati tapasztalatok alapján.
Volt nekem régen 10+ éves téli gumim, amitől már szinte én féltem, de nem volt hajlandó megcsúszni :)
"Az 5-6 éves 4évszakos gumi már csereérett... szerintem. Pláne, ha 5-6 mm alattira kopott a profil mélysége is."
Honnan tudod a monitor mögül, hogy nem egy 3 éves DOT-tal, túltárolt újként eladott gumiról van szó? (ami miatt mindig megsértődnek a gumisok, ha az ember nem akar ilyet szinte új áron venni, pont amiatt, mert 2-3 év múlva az adott gumit kukaérettnek fogja tartani mindenki).Simán lehet, hogy a Napot csak 3 éve látta meg a gumi, és még ereje teljében van a kb. lefutott 25-30 ezer km után.
Adott egy Golf VI R, pályázásra (Euroring, Hungaroring...stb.) és utcai használatra van tippetek, hogy milyen gumit kéne vennem? Nem cél pályarekordokat döntögetni, de azért jó ha bírja a pályázás tempót. Hétköznapokban utcán nem feszegetek határokat, szóval ott normális használatra lenne. Van erre valami bevált gumi típus?
Valami semi slick kéne nekem? Ha igen, azok nagyjából mennyi futást bírnak ha 1 szezonban 4-5 pályázást beiktatnék?
Amennyiben nyáron nem nagysebességű autópályázás az általános használat, akkor megfontolandó a téli abroncs állandó használata.
Szintén gazdasági megfontolásból nem elvetendő a nagyon friss, de valamennyire használt abroncs megbízható helyről történő vásárlása. Lévén sokkal olcsóbb, mint az új.
Ha már mindenképp váltásra kerül sor, akkor nyárra valami sportgumi is szóba jöhet. Gyorsabban kopik (de ez ugye annyira nem szempont a kevés futás miatt), cserébe legalább jól tapad.
Sziasztok. Ha egy autó Évi kb 6000 kilométert fut, amiből értelemszerűen fele nyári, fele téli gumin, abban az esetben milyen gumit javasoltok, ami legkésőbb Kezd el öregedni, mert nyilvánvalóan elkopni nem fog, mire cserés lesz. A négy évszakos gumi nem játszik a Hegyvidék miatt. Köszi.
A szines csikok és pöttyök a raktàrozàst és a felszerelést segitik. A futofelületen lévö csikok az abroncs méretére utalnak, a pöttyök pedig a külsö-belsö oldalt vagy a forrgàsirànyt mutatjàk.
Ezeket a jelöléseket az autogyàrak szàmàra gyàrtott abroncsokon lehet megtalàlni, a gyors szerelés miatt ott nagyon fontos a gyors felismerhetöség, nincs idö az abroncsok oldalàra irt adatokat böngészni.
Az autogyàrak tiz-szàzezres nagysàgrendben rendelnek abroncsokat, az abroncsgyàrto viszont nem a pontos rendelési mennyiséget gyàrtja le, hanem jellemzöen 10%-kal többet, ha esetleg kellene még plusz az autogyàrnak. Viszont ha nem kell, akkor ez a plusz készlet kimegy a piacra és igy bàrki talàlkozhat az autogyàri jelölésekkel ellàtott abroncsokkal.
Mennyire lényeges, hogy a gumi felszerelésekor a gumin a szelep helyét jelölő színes pont egybe essen a szelep helyével? Természetesen jeladós a szelep, és XL gumiról van szó. Elképzelésem szerint a gyártó nem véletlenül jelölte meg, de aki szerelte a gumikat nem tulajdonít neki jelentőséget, szerinte mindegy.
A TaurusAll Season gumiért érdemes pénzt adni, vagy egy hulladék?
Köszike"
Én az egyik kocsimra ilyet vettem 4 hónapja (100 lovas egyterű) 205/65 R16 méretben. Hidegben normális volt, egyelőre 20 fokig próbáltam, addig teljesen jó, esőben is. Autópályán, országúton elég csendes.
Ami fura volt rajta, hogy szobahőmérsékleten olyan lágy, mint egy rotring radír, így nem tudom, mennyire lesz tartós. De szerintem az árát megérte.
Így van. Én mindig megnézem az aktuális gumiteszteket és az első háromból választok. Nem érdekel, hogy mennyit és mikor megyek. Van más sok dolog, ahol lehet spórolni, de a gumival nem szeretek.
Ez egy régi fajta peremes alufelni, jo vastag küllökkel. Ezt sajnos csak igy lehet normàlisan balanszirozni, mert a vastag küllö miatt az a suly, amit egyébként a külsö oldalra ragasztanànak, nagyjàbol a felni közepére esne.
Szoval nem szép az tény, de igy jo.
(a felni belsô, tehàt nem làthato oldalàn szintén van perem, ott azonban lehet vàlasztani felütös vagy ragasztott suly hasznàlata között)
Friss jogosítványos autótulajdonosként kérdezném, hogy a csatolt képen szereplő alufelni cntírozás normális? Gondolok itt arra a fémre, amit kívülről raktak fel a kerék peremére. Lemezkeréken láttam már ilyet, de alun sosem és bevallom bántja a szemem. Amennyire tudom, alufelnin kis fémlapokat szoktak felhelyezni, nem ilyen csúnya akármit. Szóval a kérdésem, hogy fogadjam el így, mert ez normális dolog, csak én nem láttam még, vagy menjek vissza a szervízbe reklamálni?
És az a legröhejesebb az egészben, hogy egy több évre leosztott 20-30 ezres költségről beszélünk. Mert ugye aki kama gumit vesz, az nem valószínű, hogy akkora autógumi mániás, hogy évente cseréli a szettet...
Havi 1 buszjegy árát sem spórolja meg, cserébe xar gumi van az autóján.
Én azt tartom: Ülsz egy "vasdarabban", sok esetben a családoddal. Ez a "vasdarab" sok esetben több mint száz kilométeres sebességgel halad, kanyarodik, vagy éppen meg szeretne állni. Négy tenyérnyi kapcsolattal az úttestel. Az a négy "tenyér" ne legyen már spórolás tárgya......
Ez olyan műszer, a szenzor mellé teszed, és leveszi a jelet, aztán OBD-n keresztül fel tudod programozni (ezt szerintem a TS-401 tudja, de a Ts-501 biztosan).
Sziasztok, lehet hogy nagyon buta kérdés, de a segítségeteet kérem. Egy Fiat Pandán jelenleg 155/80 R13 - as gumik vannak, ezekre a felnikre jó a 155/70 R13 - as gumi is?
Most vettem észre, hogy a Bfgoodrich G-Grip mintája forgásirányos, tehát szimmetrikus. Azt hittem, az olcsó gumikra jellemző ez, ez pedig egy középkategória. Az aquaplaning képesség szempontjából nem hátrány? Nem lehúzás ez? Ugye ez a Kleber tesója, ami pedig külső-belső oldalas.
most ezt irtad: "Az autópálya már csak ilyen, az koptatja a legjobban a gumikat. Ha szeretnéd, hogy tovább tartson a gumi, csökkentsd jelentősen a sebességet."
korabban kerdeztem, mert gondolok 4evszakosra atallni, evi 7-9e km, nagyreszt nem télen, nyaralaskor 2-3-4e km nyaron egy jelentös resze autopalyan
kb. 1050 kg-os auto, 78 lo, nem is hajtom.
eddig azt olvastam Töled illetve ugy ertettem - noha masok nem erösitettek nagyon azt meg -, hogy a sok autopalya miatt nem javasolsz 4evszakosat, mert nyar+ autopalya erdes felszine erösen koptatja.
viszont ha az uj olvasott, akkor "van reményem", mert inkabb nyugodt, lassu tempot megyek autopalyan.
tenyleg a tempo annyira befolyasolja ?
jelenleg Vredi Quatrac 5 (?) GY, Michelin CC+ - bol valasztanek, ha most vennem; 175/65 R14 meret
Ez csak megerősíti, amit írtam, hogy brutál kopása van, előző évi teszteknél még más volt erre a politika, vagy változott a keverék. Pályán nem nyomok satuféket, inkább ésszel autózom, továbbá nagysebességű kanyarokkal sincs teleszórva a szakasz.
szakmai véleményt kérnék a Dunlop SP Sport Blu Respons-ra, 195/65R15 méretben, egy 960-asra kerül majd. eddig a dunlopok nekem nagyon beváltak, ezt a Blu Respons-t nem ismerem....
Nekem az egyik nemszeretem gumi. Nagyon ekogumiban adja elő magát, elég bizonytalan az érzet.
Kár, hogy ezek "elméleti méretek," ilyet a valóságban nem gyárt senki. A 175/70R14 létező méret, talán az áll hozzá a legközelebb, és mivel utánfutóról van szó, nincs akkora jelentősége. Használható szerintem a népszerű 165/70R13 is, ha a súlyindex amúgy elég.
Szóval Hankook-ot a tesztek, hozzászólások alapján inkább közepesnek, vagy gyorsabban kopónak tippelem.
A kopás mértéke NEM a gumi gyártójától függ, hanem a felhasználás céljától. A sportgumik lágy keverékűek, gyorsan kopnak (de jól tapadnak). Az ecogumik keményebb keveréket használnak, kevésbé kopnak (de nem valami jól tapadnak). A kettő között a kompromisszum a túragumi.
Inkább a felszerelésnél nem központosították a csavarokkal. Olyan nincs hogy elmozdul a középtől a felni. Vagy ha mégis, akkor nem voltak meghúzva a csavarok.
Hankookról nem olvastam azt, hogy tartós lenne. Csak összehasonlítva, a régi (2014-es) Continental TS850 téligumim még mindig 6 mm-es, és puha, illetve kirepedés sincs rajta. Ugyanúgy használtam mint a nyári Contit (csak az 2 év alatt elfogyott). Szóval Hankook-ot a tesztek, hozzászólások alapján inkább közepesnek, vagy gyorsabban kopónak tippelem. Falken/Toyo/Fulda ezek vannak még kb a listámon a Vredestein mellett.
Semmi gond nincs azzal sem, nekem is nagyon vékonyat gyártottak anno, lehet pont ez a méret volt, de már nem emlékszem. Középre lehet, hogy behúzza a csavar, nem is azzal van a gond, hanem az első gödörrel. Ez itt már ki lett azért tárgyalva, elmozdul a felni a középtől. Ez tény. Wartburgot passzolom, ott szerintem nem érezted mi ráz éppen:)
Esztergályos pikk-pakk legyártja neked, vagy olyan gumishoz kell menni aki nem szarja le. Gumis is ajánlhatna esztergályost de akiknél voltam azok csak kikérték maguknak:) Így jártak.
Kiderült a hiba. Senki (én sem) szereti bevallani a hibáját, de most megteszem, okulásra jó lesz...
Szóval a sztorihoz hozzá tartozik, hogy a felnit 60,1 gyűrűvel hirdették, én meg valahogy benéztem a saját kocsim adatait, és a 66,1-et 60,1-nek olvastam.
Mikor az első gumis fel akarta rakni a kocsira, egyből kiderült hogy gyűrűvel nem jó, de kivette a felniből és mondta hogy szerencsém van, mert pont passzol anélkül.
Amikor 2 nap után elvittem az én gumisomhoz a remegés miatt, átcentrírozta, de utána sem lett jó.
Tegnap visszamentem hozzá, hogy tegye vissza a régi acélfelniket, mert ez nem jó így. Váltig állította, hogy rossz a futóművem. Meg hogy a Nexen ócska gumi, huplis. Én meg állítottam, hogy a gumi és a futómű a felni felszereléséig hibátlan volt.
Addig vitáztunk, amíg eljutottunk addig, hogy akkor máshol kell lenni a bajnak. Kérdezgettem osztókörről, tehermentesítőről, na akkor előkerült a tolómérő, és hamar kiderült, hogy a felni közepe 67mm... gondolom ezt a felrakáskor nem tudják észrevenni, ezért jól megvezettük egymást, közben legalább támogattam 2 kisvállalkozót.😀 A fő hibás én vagyok, tudom..
Használtam több garnitúra Michelint, nálam koptak gyorsan hiába volt prémium, és drága.
Aztán váltottam Hankookra, a téli szett + nyári szett is az, nekem ugyanúgy megfelelnek, mint a drága misik, igaz ezek nem olyan drágák, és nem is kopnak olyan gyorsan.
Persze ez nem prémiumkategória.......ha vkinek csak az kell fizesse meg....
195/60 R15 méretben melyik gumi ajánlott? Volt Conti premium contact 5, ami 2 év alatt totál elkopott (nagyrészt autópálya). Michelin tartósabb (kopásban, de ha bekeményedik az évek során...), annyit nem adok érte. Nokian iLine is kopik, bár nem annyira mint a Conti. Vredestein Ultrac, vagy mást?
Az A6-nak van egy prémium minőségű felfüggesztése és az alu lengőkarok csökkentik a rugózatlan tömeget. Így nem ráz.
A kb. 1700 kilós menetkész súlyú Skoda O2-as Scout a 225-55-R17-es 98 súlyindexű XL -es abroncsokkal keményen rázott, főleg a hatsó üléseken ülők panaszkodtak.
101Y kombóból csak XL van. Ahogy nézem, az XL jelölés alapból a súlyindextől függ, 101-es gumik majdnem kivétel nélkül XL-ek. Ahogy az Y sebességindexűek pedig már ZR-nek tekinthetőek.
Azt hozzá teszem, hogy közel 2 tonnás alaptömegű autóról beszélünk, a téli gumija is XL jelölésű.
De hát majd a használat eldönti, hogy mi a helyzet.
lenne pár kérdésem. Az autómra gyárilag 235/55 R18-as gumit szereltek.
A múlt héten be is rendeltem egy webshopból Vredestein Ultrac Satin 97V típusú nyári gumikat.
Az ügyfélszolgálatos hölgy jelezte, hogy az adott típus nincs, ilyet tudnak rendelni helyette (a leveléből másoltam ki):
235/50R18 Vredestein Ultrac Satin 101Y XL
Utána néztem, elviekben ugye terhelés és sebességindex ami különbözik. Leokéztam, ma felszerelték, de meglepődve tapasztaltam, hogy a gumira ZR18 van írva.
Laikusként kérdezem - lehet menetkomfortbeli különbség az R és ZR abroncsok között - pl az oldalfal merevsége, vagy bármi egyéb? Nincs tapasztalatom ilyen méretű felnivel és gumival, a téli szettem egy Conti 235/55 R17 97V XL, az a viszonyítási alap. Ahhoz képest ez kimondottan kemény, rázós.
Van egy garnitúra 4s Nexen gumim, 1 évesek, kb 9.000 km futással. 194/65 r15.
A 7végén vendégségben voltunk, a vendéglátómtól vettem a gumihoz 4 db alufelnit. Ő használta eddig, de most adta el a kocsit.
Ott helyben evittem felszereltetni. Átnézte a gumis a felniket, mondta hogy hibátlanok. Rátette az én gumijaimat, majd indultunk haza(110 km). Ahogy jobb minőségű útra értem, észrevettem hogy 70 felett remeg az autó. Kormány nem. Itthon megnéztem egy kúton(tudom az sem pontos), elöl 2,7, hátul 2,6 bar volt bennük.. Leengedtem a normális értékre. Jobb lett, de nem tökéletes.
Ma elvittem a gumisomhoz, erre 3 kereket újra kellett centrírozni, mert nem volt jó. Annyit mondott, hogy hiába mutat 0-t, úgy látja mintha a gumik ütnének egy kicsit.
Most amúgy kb jó lett, bár egy nagyon hangyányit érzem a remegést.
Mit jelent amit mondott, és mitől lehet ez? Gyenge anyagú a gumi és nem bírja az átszerelést?
Sziasztok szakik, egy szakmai véleményt kérnék a Dunlop SP Sport Blu Respons-ra, 195/65R15 méretben, egy 960-asra kerül majd. eddig a dunlopok nekem nagyon beváltak, ezt a Blu Respons-t nem ismerem....
Attól függ mire használja a kocsit, nekem 2db 4x4-es O2 Skodám volt, a Scout változat, az is jó nehéz kocsi (1600kiló felett), sokat csattogtattam a gödrös útakon, de soha kellet görgőztetni a gyári felnit és mindig XL-es gumikat szereltem rá, hogy ne hasadjon ki.
Nehéz az a hátsó híd a haldex diffivel, asszem az Allrack -nál is vannak valamilyen erősítések a karosszérián, mert jól bírja a makadám útakat is.
Én nem értek hozzá, de 6-8 fokban nem csodálkoznék, hogy hangosabb egy csöppet, az eleve kő kemény nyári gumi. Majd ha jön a 20 fok feletti hő talán jobb lesz a zaj.
Nekem eddig csak nyáriban volt Hankook(Ventus prime) de az idei télre beújítottam én is az általad említettet. Tényleg nagyon csendes. Viszont hideg száraz aszfalton hamarabb megcsúszik mint a másik kocsin használt Firestone Winterhawk. Havon, latyakban hibátlan.
Autocadba, ha belinkled a fényképet és megmérsz egy adatot, amit tudsz, akkor ki tudod számítani a léptéket és módosítod a kép méretét. Rárajzolod a kört és megméred.
Vagy kiszerkeszted az 112-es osztókört és a csavarok helyét is, mert egy ötszög és ráilleszted a fényképre.
Én vennék egy eredeti gyári lemezfelnit, asszem árulnak a szervízbe, nem lehet nagyon drága, nehéz az az autó.
Veszel egy felnit, ami stimmel méretre, de lehet, hogy a csavarok helyének a sajtolása nem passzol és nem tudod ráhúzni a csavarokat. Megjártam egyszer, elég nehezen szereztem hozzá megfelelő csavarokat is.
Valóban, azért a beütött számokból ki lehet keresni a pontos adatokat.
Én már nem indulok ki abból, hogy min volt szerelve, ismerve a jó magyar szokásokat, hogy egyesek képesek bármit bármire megpróbálni felrakni. Jóvanazúgy jeligére.
Azt egyszerű pontosan megmérni, de egy osztókört nem annyira, bár az sem nagy dolog. Mondjuk elég béna az eladó, kellene legyen a felnin valami gyártói jelzés, mi is ez pontosan, meg hát valamire volt szerelve is, gondolom, onnan is el lehetne indulni.
Az 5x95 nemigen stimmel szerintem. Itt lehet egy kicsit becsapós eltérés a pixelszámolásban. Ha így van, akkor az osztókör ily módon való számítása sem biztos.
Köszi a választ. Pótkereket keresek a Passat Alltrackbe de nem találok, azt találtam amihez a 6,5JX16X50 volt írva.
Az eladó azt mondta nem tudja megmérni, menjek oda tolómérővel és döntsem el jó-e.
Fogtam a fényképet, és Paintben megnéztem hány pixel hány milliméter, a 16" felni átmérővel kezdtem, aztán kiszámoltam az alapján az agyat, az kijött majdnem pont 57,1-re, úgyhogy jól számolhattam, az osztókör viszont nagyon nem stimmelt, 5x95 körül kell lennie, nekem 5x112 kell. Megspóroltam 40 kilométer kocsikázást.
"205/55R16 méretben melyik négyévszakos gumi javasolt?"
Én 1 hónapja esélyt adtam ebben a méretben a Taurus XL Allseason típusnak, mert 16,7 volt darabja:). Egyelőre teljesen jó, bár szobahőmérsékleten elég puhának tűnt a gumi (olyan volt, mintha egy lágyabb radírt nyomogatnék), így kíváncsi leszek, hogy nyáron mennyire kenődik majd.
Amúgy ebben a méretben a kedvencem az előző kocsimra vett Falken Sincera As250 volt, azt próbáltam minden körülmény között, és kellemes volt mindenhol.
Pár éve gumit vettem-szereltettem gumisnál, kupacban álltak a kínai gumik, de extra méretekben, ilyen 255 széles és hasonlók.Kérdem, ki és mire viszi ezeket? Viszik X5-re, Porkéra, egyéb hasonlókra is.
Szóval nem vesz 7 millióért újat, hanem 4-ért vesz egy pár éveset (ami még ugye mindig nem kevés), de utána gondot jelent egy több évre leosztott 20-30 ezres kiadás, bravo!! Reméljük, az ilyen zsenik nem kapnak semmilyen cégben pénzügyekkel foglalkozó szerepet, de persze ez csak egy hiú ábránd...
Egyébként nemtom mi a Vitara méret, de 205/55 R16 méretnél (ami mondjuk úgy hogy igen gyakori méret) nem 20-30000 hanem kemény 15000 körüli összeget spórolsz a kínaival egy Hankookhoz képest. De ha 60000 lenne, akkor is szánalmas lenne, hogy valaki úgy megvesz egy többmilliós autót, hogy utána gondot okoz egy 60 ezres kiadás.
De persze az emberi hülyeség határtalan, van haverom, aki nettó 750-et keresett, amíg ki nem rúgták a vírus miatti válság közepén, és kiderült hogy egy büdös buznyák megtakarítása sincsen, tőlem kért 50-et hogy jusson kenyérre. Amikor megmondtam, hogy felőlem éhen is halhat, azóta én vagyok a szemét, nem pedig ő a hülye hogy ekkora fizuból egy fillért sem tett félre... De ez itt off topic. Csak ugye rengeteg példa szemlélteti, mennyire bődületesen alacsony pénzügyi kultúrával rendelkeznek az emberek.
Például Vitarás toicban is találni ilyen állatfajt))) Megvesz az új autót 4-5-6 milláért, mert nem ért az autóhoz, nem akar szerelőkkel, szervizeléssel küzdeni, de amúgy évi 6-7 ezret autózik, szinte csak helyben. A márkaszervizes olajcsere húdedrága, miért kell fékolajat cserélni pár évente 8-10 ezerért, mikor előző autón sosem cserélt, ez tiszta lehúzás....az ilyennek lehet a fejlesztett verziója, aki nem új autót vesz, csak majdnem újat, na neki mindegy, milyen gumit vesz az autóra, csak olcsó legyen.
"Meg amikor a tizen-huszonmillás kéttonnás BMW meg Mercedes suvokon Linglong, Infinity, Nankang és hasonló csodák díszelegnek, addig miről beszélünk?"
Ez az igazi kedvencem!! Meg amikor valaki az 5-6 milliós autójára nem tud téli szettet venni 120 ezerért, mer most nincs rá lóvé.... Döbbenetes hogy milyen szintű pénzügyi analfabéták IS mászkálnak ebben az országban. Az ilyen emberek nem kispénzű autósok, hanem felelőtlen idióták, nulla alatti pénzügyi kultúrával.
Egyébként hol a büdös francban található meg az a szegmens, akinek megéri a legszarabb kínai gumiszettet megvenni egy középkategóriás márkához képest, mert érdemi összeget spórol meg vele az autó egyéb fenntartási költségeihez képest???
-Aki rengeteg km-t megy évente?
-Vagy aki keveset megy?
-Aki autógumi mániás és évente cserélgeti a gumikat mert mindig új gumikon akar utazni? (na de az ilyen ember ADAC tesztekkel kel-fekszik, közelébe sem engedne az autójának egy linglong gumit)
Semelyik esetben sem jön ki a matek igazán, én speciel azt sem értem, mi a célközönsége ezeknek a gumiknak, mert releváns pénzügyi előnyt nem lehet kimutatni semmilyen autóhasználati szokás esetében sem!!!!!
Nem a centrírozottság értéke zavar, az nyilván szinten tartható, korrigálható.
Araszolásos tempónál szerintem más okozta a remegést (már amikor előjött), ez zavar. Talán a minta kóválygása, megspékelve a nem pontos centrírozással.
Majd kiderül javult-e, ha tavasszal felkerülnek az autóra.
Egyébként mennyire kamuzott a gumis? A Vredesteint nem dicsőítette, elmondása szerint hozzám hasonló problémákkal érkező ügyfélnek cserélték már más márkára.
OFF
Nem látom értelmét a tuningos dolgot itt beszélni, odaát érdekes mód csend övezi. :P
Egy gondolat. Ahol 5,1 l/100km volt a valós fogyim, ott a chip után 4,8. Akkor most jobban vagy kevésbé szennyezem vele a környezetet? :) Ilyen hatalmas számokból ítélve sejthető, hogy nem a pedáltipró, füstfelhő eregető fajta vagyok, akiket amúgy én sem díjazok.
A legrosszabbnál súly nélkül, a gumit a felnin többször is újraforgatva 65-re lehetett letornászni. Ez a felni így kapott egy szép hosszú 55+10 gramm súlyt, a többiek 20 alatt vannak.
Ha ki lehet centrírozni, akkor minden oké.
(A 65 gramm nem valami vészes, egy 205/55R16 alufelni a rá való gumival kb 20 kg, 20.000 gramm, csak az arányok miatt.)
Azért tegyük hozzá, hogy az emlegetett Octavia az ékes példája a miért ne vegyünk chipes autót témának. Emberünk eladta, majd még innen is töröltette magát, először csak az Octavia topikból az összes hozzászólását, majd mindnehonna és kezdte új néven. Micsoda egybeesés...
Ha mélyen magunkba nézünk, azért belátjuk, hogy kis hazánkban ez a szakma is a senkiháziak kezében van, ahogy a gumis is(szép átkötés, remélem). Hozzátéve, hogy az olcsójánosok termelik ki, akik a pénzükért mindent akarnak és nem számít a holnap...
Nincs itt semmiféle elitizmus, pont ez a lényeg. Bőven eleget tud egy 2.0, még sokat is...minek hozzányúlni. De ha valakinek mégis kell a prémium teljesítmény, akkor jobb döntés egy olyan autó ami alapból tudja azt.
És ott van minden hozzászólásban hogy "szerintem".
Amúgy tévedhetek persze, de van egy fontos dolog. Ha elkezd valaki chipelni, akkor utána nem kell siránkozni ha nem bírja a technika, meg mennyi a javítás. Mert 100%-ban ez történik akit én ismerek minddel eu volt. Megy utána, a sopánkodás...meg hogy át lett verve. El kell fogadni -szerintem- hogy NINCS INGYEN EBÉD. Amúgy meg tőlem az chippel aki csak akar, engem ez nem érint, valószínűleg nem is fog soha.
Ha kicsit utánanézel (ha már a mondatot nem tudod értelmezni) akkor látod, hogy a W124-esnek a szükséges ET száma 49. (https://alucenter.hu/mercedes-benz-felnik.php). De mindegy is. Nem Neked, hanem a kérdezőnek akartam segíteni (mert az ET számot sokan rosszul értelmezik, pont fordítva mint ahogy van). Én ezzel elengedtem a dolgot. Sok sikert
Nem. Ö 7x16 ET 35-ös felnit talàlt, meg egy tàblàzatot*, amiben ET 46-rol irnak. Viszont az ö autojàhoz (E320) gyàrilag 7x16 ET 35 tartozik, tehàt nem kell csinàlnia semmit, az a felni ugy jo ahogy van.
Ennyi, és nem, ahogy te irod. ;)
*az àltala berakott kép a tàblàzatrol egy felniforgalmazo tàblàzata, amiböl az derül ki, hogy nincs a gyàri paramétereknek megfelelö felnijük a kérdéses autora.
Neki ET46-os kellene, de ET35-öst talált :"Segítséget szeretnék kérni, új felnit szeretnék a W124-esem alá (E320). Találtam is egyet, (7x16 et35) viszont találtam egy táblázatot ami szerint 7x16-os felnihez Et46-os felni kellene. Kérdésem az lenne hogy így használható lenne-e, nem lenne baja a csapágynak? Mert így nyílván máshogy kapja a terhelést, viszont ha nem jó így akkor esetleg egy 10mm-es nyomtáv szélesítő megoldhatná a gondot?"
Tehát ha az ET35-höz 10mm-es nyomtávszélesítőt használ, akkor ET25 lesz. Pedig Neki ET46 kékéne. Ezt írta, mint olvashatod. Ennyi (nem ahogy Te írod)
Tegnap megérkezett a rendelt aluszettem. Sajnos az egyik felnin a fenti sérülések láthatóak. A felni enyhén üt is, de centrírozható, a gumis szerint hátulra elmenne.
Viszont én így nem engedtem felrakni.
A feladó szerint a felni sérülésmentesen indult, szállítás közben sérülhetett, ez ügyben a futárcéggel fel is vette a kapcsolatot.
Az eladó a felni javítását vállalta, a visszfuvart is megszervezte, így az megy vissza hozzá.
A kérdésem, hogy lehet-e a sérült tárcsát, úgymond teljes értékűre, helyreállítani?
Én is inkább ezt tartom jó megoldásnak. Ha kell az erő akkor én vennék egy kicsivel erősebb motoros autót gyáriban és nincs több kérdés. Bírni fogja a kuplung, váltó, hajtás, minden. De tény hogy a mostani új autók gázreakciója, élénksége igazi gyász, azon javítani talán nem ördögtől való. Csak nem ez az általános trend, hanem az hogy a 2.0-át veszem meg, mert arra van pénz, de tudjon annyit, menjen úgy mint a 3.0 hat hengerrel.
Nekem is volt csippelt dízelem, nulla kilométeres autó vittem el a szalonból kihozva egyenesen a mérnökhöz. Egy 5 sebességes PD dízel O2-es Skodát vettem, tesztvezetésen rettentően sokat kellett váltani, mert csúcsos volt a nyomatéka. Így megbeszéltem, hogy megcsippelik.
Olyan fúrcsa volt, hogy a nyomatéknak soha nem volt vége, egy dízel ki kell fújja magát minden váltás elött, egy pár tizedmásodpercet kell üressbe pörögjön- hűl a motor is, keni az olaj terhelés nélkül.
A csippeléssel, mintha nem tudta volna kifújni magát a motor.
Nade, vettem egy V6-ost, ezt nem érdemes csippelni, megoldja az előzéseket is és a hegymenetet is.
2 napja nem írt senki ide, de marha nagy probléma volt hogy picitt offos témát vitattunk meg. Azóta bőven lett volna hely/idő neki, ha kérdezni akar bármit. De nem erről volt szó, csak kötekedés és rosszindulat vezérelte. Pont ezért haldoklik ez a fórum...
Na látod ezért érdemes dolgokról dumálni, vitatkozni kicsit. Mert előkerülnek érvek amik hasznosak lehetnek, és vannak esetek amikor fel is fogja azt a vitapartner. Ezek a jobb esetek :D Szóval egy élénkebb gázreakció már tényleg hasznos lehet, mert az emissziós normák tényleg azt érik el, hogy a legtöbb autó olyan lustának érződik, mintha vízzel teli medencében kellene haladnia. Ezt adom, a "dobjunk rá +50 lóerőt, nem baj hogy füstölni fog"-ot továbbra sem. ;) De azért szerintem ti sem rajongtok.
Azért most kicsit végletekbe gondolkodsz. A millió előírásnak, marketing hülyeségnek megfelelő végtermék elég sok esetben, elég sok lehetőséget rejt, ilyen egyszerű beavatkozásoknak is és itt most nem a szarul megírt, végletekig kihegyezett tuningról beszélünk.
Van aki ért ehhez is, hidd el, az autógyárak mérnökei is emberek, bizony... :-)
Nem vagyok tuning és chip párti, csak ismerek pár embert, aki elég bolond ahhoz, hogy többre tartsam őket, mint a dizel passatos hülyegyerekeket.
Én azért nem ab ovo tudom elutasítani, mert sok esetben a gyárilag tohonyán reagáló, ernyedt, alul f@s turbódízelekből viszonylag harapósan ugró, egész használható autókat lehet csinálni. Sajnos közben a környezeti normáknak való megfelelés ugrik, és a tartósság is sokszor.
Persze, tök jogos, nekem meg semmi okom kételkedni abban amit te írsz. Van ilyen is, olyan is...mindenki eldönti. Csak annyit írtam, nálam felejtő ha volt az autóban csipsz ;) :D
BMW esetén mikor letérdelt a technika, letagadta a srác hogy volt benne chip. Érdekes volt hallgatni...
700-as sportmotorom van, hidd el hogy értem miről beszélsz, több adrenalint kimotorozok belőle 1 db pályanapon mint itt sokan egész életükben a chip-es autójukból...és sokkal-sokkal több erőtartalék is van benne mint egy autóban.
De akkor hogy te is értsd, egy chiptől nem lesz valami bitang erős, még csak sportos sem, mert egy közepesen erős sedan úgy bassza haza a rejtett erőtartalékos, chipelt, megnövelt turbónyomású, füstölő, Csippes Józsi által tökéletesre csiszolt remekművet, hogy öröm nézni. A meglévő X-hez ad hozzá valamennyit, de be kell látni a skála 2 végpontja az "élettartam" és a "teljesítmény", és bármelyik irányba csak a másik rovására tudsz elmozdulni. Nyugodtan nézz utána...
Szóval értem, jó az erő. Nincs vita. Van rá megoldás, egy kategóriával erősebb verdát venni. Vagy utána nem sírni ha meghal a technika.
Azt ugye tudod, hogy ezt a meretet korbe nem fogod felpasszirozni egy autora? Ha ket autora megy, akkor nem szoltam, csak mar parszor elofordult, hogy nem neztek meg mind a negy kereket, es ugy erdeklodtek szettert...
Semmi okom kételkedni abban amit írtál. 2 db. S 80-as Volvo is van közvetlen baráti körömben az egyik a régi 163 a másik a 204 lóerős motorral.(2,4 D) Mindkettő érintetlen és 450000 km. felett futottak és soha eszükbe nem jutott a tuningolás a gazdáiknak. Az 535d esetében aztán végképp nem értem. Egyszer egy 635d-t kipróbáltam Szentendre és Visegrád között a hegyi úton, akinek az nem elég, viselje a költségeket! Eladáskor a chiptuningal dicsekedni.....nem vall túl okos fejre szerintem.
Van amikor azért veszek V-s gumit az autóra, mert csak. Pedig az életben nem mentem vele 160 felett. Nehéz megérteni, hogy csak azért is jó valami, hogy birtokoljam, néha kipróbáljam, de valójában nem akarok 240-nel menni egy 1,6-os családival egész pályafutásom során. Ha érted.
Viszont tudok neked mondani rögtön 2 db ellenpéldát a legszűkebb környezetemből, ahol kakukk lett a motor.
Egyik eset egy 2.5 D4 Volvo, újonnan véve, 0 km-rel. Még gari idő alatt a márkaszervizben! lett megchipelve tripla áron kb, mert az amit a gyártó még megenged. Nem telt el fél év és elkezdtek jönni a hibajelek, torbo fütyülni kezdett, enni az olajat...és bármit csináltak (még turbot is cseréltek gariba, ezért van jelentősége h ott csinálták a chipelést) mindig visszajött a hiba. Egész addig amíg vissza nem lett állítva a gyári állapot. Apám volt az alany, hidd el nem kamu.
Másik példa egy BMW 535d...ő csak egy ismerős, de sokszor találkozunk, jó a viszony. Egyszer lelkesen mesélte hogy mekkora chipet kapott az autó, a 272 LE-ből már azt sem tudom hogy mennyi lett. Azt meg BMW szaki intézte neki, valami spec Schnitzer vagy milyen tuning chip. 2 év múlva beállt a motorja az autónak. Ez mondjuk már pár éves volt, közel sem új, de számomra nem túl bizalomgerjesztő történet.
Részemről a Volvos story a 100% hiteles. Részemről ami chip-et kapott, meg sem veszem. De ez csak az én véleményem.
Illetve én úgy mondanám, hogy egy tdnél a tuning nem egyenlő azzal, hogy folyamatosan padlógázzal hajt az ember, meg ugye főleg a korai crtdi motorok legtöbbje meglehetősen túl volt még méretezve, nagyobb tartalékai vannak, kisebb a széthullás veszélye.
De ezzel együtt érthető, ha valaki ódzkodik a tuningtól.
Csak egy adalék a véleményedhez. A bátyám 2003-ban vett egy Peugeot 406 2,2 hdi autót szalonból, 0 km-el. Az 1 év gari letelte után elvitte a Ricsihez(fogalmam sincs, hogy a Tóth Richárd az ugyanaz mint a szóban forgó) és a 136 lóerős motort felhúzta 180 körülire. Elmondtam minden hülyének a tesómat amiért elbaszatta amit a mérnökök szépen kitalálnak. Jelentem eltelt 17 év, 470000 km. és a pug teszi a dolgát hibátlanul. Félreértés ne essék! Nekem is van egy 1,7 cdti. motoros Astrám és eszemben sincs többet kérni tőle mint a szerény 59 Kw. De tény, hogy nem feltétlenül baj a chippelés és meg lehet szakszerűen is csinálni.
Ma a fehérvári JSI-nél megnézettem a kérdéses szettet.
Centrírozón pörgetve kettőnél volt 60 gramm körüli eltérés, kettőnél 10 alatti.
A legrosszabbnál súly nélkül, a gumit a felnin többször is újraforgatva 65-re lehetett letornászni. Ez a felni így kapott egy szép hosszú 55+10 gramm súlyt, a többiek 20 alatt vannak.
Pici imbolygás is van a mintát nézve, tojás forma nincs.
Elmondásuk szerint nem egyedi eset, hogy ilyen "kajla" a Vredestein gumi.
Tavasszal majd felrakom az autóra és a viselkedésből kiderül, hogy maradnak-e vagy mennek a levesbe (de szerintem kuka).
Autóvásárlásnál abban a pillanatban engedem el az autót, mikor büszkén kimondja az eladó, hogy meg van chip-elve. Részemről kizáró körülmény. Ennyi erővel azt is mondhatná, igen általában kinyomom a belét és szerintem Józsi/Rigó/Pityu itt a sarki tuning garázsban sokkal jobban ért hozzá, mint a havi euró tízezrekkel honorált, gyári mérnökök. :D
A 10mm-es nyomtávszélesítővel az ET szám már 25-re változna, tehát pont ellenetétes eredményt érnél el mint amit akarsz. Minél kisebb az ET szám, annál kijebb van a kerék.
A 7x16 ET 35 teljesen jo, söt ennél a méretnél elmehet az ET 38-ig is. Ha viszont 7,5 széles a felni, akkor szerencsésebb kisebb ET-st vàlasztani, ET 30 és 35 közöttit.
Segítséget szeretnék kérni, új felnit szeretnék a W124-esem alá (E320). Találtam is egyet, (7x16 et35) viszont találtam egy táblázatot ami szerint 7x16-os felnihez Et46-os felni kellene. Kérdésem az lenne hogy így használható lenne-e, nem lenne baja a csapágynak? Mert így nyílván máshogy kapja a terhelést, viszont ha nem jó így akkor esetleg egy 10mm-es nyomtáv szélesítő megoldhatná a gondot?
Nagyon kevés tuningcég veszi a fáradságot, hogy szakcikkekkel , esettanulmányokkal, mérésekkel, technikai infókkalsegítsen,stabil adatokat adjon. Mi a Rigotech chiptuningnál írásainkkal, videóinkkal, teljesítményméréseinkkel segítünk tisztán látni ebben a marketing zajban!
Ha az autód 'felhúzásán' gondolkozol, 2021-ben több mint 200 helyről kapsz itthon tuning ajánlatot. Ahhoz nem kell diploma, hogy valaki tudja, hogy a 70 ezer kevesebb mint a 90. Az, hogy az adott ár milyen technológiát, minőséget tartalmaz, többnyire csak utólag derül ki, ha esetleg valami probléma lesz az autóval, vagy jobb esetben realizálódik, hogy bizony a tuningnak nincs semmi eredménye, kidobott pénz volt.
Részlet az új Rigotech cikkből:
"A Skoda Octavia 2.0 TDI chiptuning gyakori feladat nálunk a nagyon régi 1.9 TDI adagolós, majd 1.9 2.0 PD TDI, és napjainkban ezzel a 2.0 CR TDI 140LE 103kW -os motorral is. Sok Skodás szereti kicsit felextrázni az autóját, átülni egy erősebb, rugalmasabb gépbe. Mint bármely márka chiptuningjánál itt is fontos, hogy jó szakember, jó eszközökkel nyúljon az autóhoz, és az autó állapotát, a tulaj kérését figyelembe véve készítse az egyedi motoroptimalizálást.
Sokat kibír ez a gyárilag szoftveresen fojtott 2.0 CR TDI motor, de avatatlan kézben gyorsan időzített bombává válik, jelentős szervizköltségeket okozva. a cikk végén elmondom miért
Ez a sárga Skoda taxi 580 ezer kilométert futott, igaz átesett pár javításon, alkatrészcserén a motor de érkezőteljesítménymérésnélláttuk, hogy még így is túlteljesíti ... " FOLYTATÁS ITT.
Szívesen válaszolok kérdéseidre. Legjobb, ha ajánlatot kérsz az autódra, így látom a rendszerben és telefonon is tudunk egyeztetni. Kérdezhetsz a rigotech.hu oldalunkon a cikkeink alatt a 'Hozzászólások' részben is, gyorsan fogok válaszolni. Itt a fórumon is igyekszem, de nem garantálom, mert itt ritkán nézem.
Erre a célra szinte mindegyik nem noname jó lehet. Ebben a méretben nekem a nokian weatherproof tökéletes volt de a vredestein quatrac5 is fasza. De bármelyik még a teljesség igénye nélkül: michelin continental goodyear nexen stb.
175/65 R14 82T méretben melyik a legjobb négy évszakos gumi, melyik teljesít a legjobban? Kora tavasztól- tél elejéig lenne folyamatos használatban, télen csak ritkán, mert akkor garázsban áll az autó.
Tesztek kicsit zavarosak nekem, ugyan is az egyiken egy adott gumi közel nagyon jó, a másikon meg csak közepesen teljesít. Ezért kérnék felhasználói tapasztalatot inkább, az közelebb áll a valósághoz.
Itt a lényeg a négyévszakosságon van szerintem. A legtöbben kicsi, 100 lóerő alatti autókon használjuk. Ok, a 140 lóerő sem egy vadállat manapság, de azért jó ha van több tapasztalat.
Igen, 3-s, abból sikerült 4 db-t vennem, szállítással együtt 115e Ft.-ért. 2020 42 heti gyártás. Ma megérkezett. Örülök, hogy jó tapasztalatok vannak vele, hasonló súlyú, teljesítményű autón.
A Misi nem vált gyorsan, egy darabig párhuzamosan gyárt. A Primacy 3 nekem is volt autón (Volvo S60 D3), én nagyon kedveltem. Peremvédős volt, tapadt, és tényleg nem kopott. Egy hosszú szezont volt fent, talán 15-18 ezer kilométert, de teljesen újszerűen került le.
Köszi a választ! Az a helyzet, hogy nagyon olcsón sikerült 4-t vennem, új, 2020 42.heti gyártásút. Ezt nem lehetett otthagyni, még ha régi modell is. 100-t terveztem, nem sokkal adtam többet érte szállítással.
Nekem már 4 nyarat volt fent ford s-maxon. Semmi rosszat nem tudok mondani róla. Sok autopályát toltam le vele. Nagy esőben is biztonságosnak éreztem. Még 1 szezont fogom gyűrni idén. Már egy ideje kijött a 4. Ha most állsz vétel előtt, akkor már inkább azt vedd. Defekt esetén könyebb lesz ugyanolyat szerezni, mert a 3 egyre kevesebb lesz.
Hisz jócskán más terhelések érik egy kisebb teljesítményű könnyebb autóban és egy nagyobb teljesítményű nehezebben. Mármint, ha nem a kalapos nagypapa autózik tojáshéjon.
A Michelin Primacy 3-ról milyen véleményen vagytok? Egy helyen azt olvastam, hogy nehéz, erős, gyors, de nem sportos autók, nagy egyterűek ideális gumija. Elvileg nekem tökéletes a grand espacera, vagy nem?
Arra figyelj, hogy ha nagy sebességgel autópályázol, hogy rendben legyen a guminyomás. Szoktak megadni a gyártók "autópályás "értékeket. Ha nálad nincs ilyen akkor a normál értékek fölé fújd pár tizeddel. Segít abban, hogy a gumi ne melegedjen túl.
Végül fel lett rakva a VREDESTEIN Quatrac Pro 225/45-R17 még a nyáron.
Úgy tűnik, hogy beválik a Civicen (143 LE nem félősen hajtva). Nyáron, esőben és immár télen is teszi a dolgát, ahogy illik. Nem gond a tempós autópályázás sem, esőben sem egyelőre.
Figyelem a kopást... és a korral járó várható tapadás változást is majd.
Az eddigi bő 9000 km alapján nem látszik vészesnek, tartja magát. Van benne cirka 3000 km autópálya is GPS limiten (~145km/h) ahol kiadja.
Egy jó nyári gumi annyira felkeményedik hideg időben (-7 fok alatt), hogy a jégbe fagyott kavicsok árkokat vágnak a profilon, ha kipörög a gumi.
A 4S nem keményedik fel, csak -15 fok alatt.
Mostanába furcsa az időjárás: téli gumival pályáztam ma 17.5 fokba. Két hete -22 fokban.
Haszonjárművekre évente 2-3 szettet 4S veszek, beválltak- nem panaszkodnak a sofőrök, csak havas -fagyott útburkolaton, üressen, oda kell figyelni velük- főleg, ha hátúl húznak.
Ha a kocsi fut évi 60-70ekm és évente kell cserélni, érdemes ősz végén megvenni az újat, friss profillal nem csúszik.
Sok biztosító használja már ezt a kedvezményt, általában 0,9 a szorzó, ha teljesíted.
Csak annyi a feladat, hogy november 1. és március 1. között téli vagy négy évszakos gumit kell használni (egyéb időszakra nincs előírás), valamint folyamatosan ellenőrzöd, hogy alkalmas-e közúti forgalomban való használatra (magyarul pl. megvan a minimum mintamélység, nem szálszakadt, nem lapos, azaz normál állapotban van).
Ha jól tudom (ha nem, akkor egy gumis kijavít), négyévszakos (vagy téli) minősítést akkor kaphat egy gumi, ha rajta van a három hegycsúcs hópehellyel. Ha nincs rajta, akkor az se nem téli, se nem négyévszakos.
Használtam Michelin cc-t főleg autópályán kb. 50e km-t 4 év alatt, nyáron még most is elmegy. Most egy Bridgestone A005-van, 25e km-t futott szintén többnyire autópályán, még 2 évig az is jó lesz.
Volt a Totalcaron még régen egy cikk a 7 fok legendájáról, vissza lehet keresni.
Ha az ember sima hideg időben, száraz aszfalton megy, akkor nem lesz anyaszomorító, gyerekgyilkos a nyári gumival.
OK, téli viszonyok között, hóban, latyakban, jégen életveszély. De hány ilyen nap van egy évben manapság? 5-10-15?
Aki nem jár síelni, és nem lakik hegyen, annak minek...
Nagyon remélem, hogy a 4 évszakosok, azoknak is a nyárra specializált változata tartanak már ott, hogy nem darálja le őket 140-nél az autópálya durvább aszfaltja, és a téli évszak pár durvább napjait leszámítva nagy biztonsággal használhatók.
all in all, a következő vásárlásom nekem is 4 évszakos lesz, mert unom, hogy mindig elöregszik a gumi, mielőtt elkopna.
Aki évi 30-40-50 ezret megy, és az év 365 napján el kell indulnia, a maradjon a bevált cserélgetésnél.
Mivel a síelős időtöltés nekem is kiesik én is így tennék de valami visszatart. Egyik autómon új biztosítást kötöttem. Húszon éve ugyanaz a bróker cég, ugyanaz az ügyintéző, régi ismerős nő intézte. Egyik kérdése az volt a papírmunka közben, hogy cserélem e a téli nyári szetteket? Kicsit meglepődtem de felvilágosított, hogy nem őt érdekli hanem a biztosítót! Szóval fenntartja magának a jogot a biztosító, hogy kártérítés esetén visszatartson egy részt(vagy ne fizessen?) ha nem évszaknak megfelelő gumi van a kocsimon. Per pillanat ez nem érdekes mert két kocsimon megvan a téli nyári szett felnin és én átdobom amikor jónak látom, a harmadik meg télen nem jön ki a garázsból, de pont mostanában gondoltam rá, hogy ha lemennek ezek a gumik, szívesen váltanék 4 évszakosra! Most nincs előttem a kötvény és fejből nem vágom, hogy Alianz vagy K&H volt a biztosító, de valamelyik a kettő közül.
Idén egy autómon volt négy évszakos gumi, egyen egy M+S, hópihés hegycsúcs nélkül, egyen meg sima nyári. Én már nem veszek téli gumit soha többet az tuti.
Ebben igazad van. Neked írtam, de nem rólad szólt!
És látod az átlag vidéki gumis pont nem azt mondja amit Te. Az elmúlt 10 évben több ilyen gumit vittem különböző gumisokhoz(költözés miatt is meg azért is mert nem szeretek olyan szakihoz járni aki általa nem ismert dolgokat jobban vél tudni mint aki tapasztalattal rendelkezik), 1 kivétellel mind kis vagy alsöközepes autó volt évi pár ezer km futással, de mindig megkaptam, hogy ezek szarok, semmire sem jók, akkor inkább járjak mindig télivel. Amikor azt kérdeztem miért mondja ezt, soha sem kaptam olyan válszt, hogy xy úgyfél autóján ilyen volt de eldobta miatta, stb.
Továbbra sem mondom azt hogy mindenkinek jók ezek a gumik, de egy bizonyos rétegnek igenis teljesen biztonságos, környezettudatos, gazdaságos döntés.
A Vredi Quatrac5-ös nálam is verte havon a Hankook télit.
Nekem még nyáron, autópályán is bevált. Egyszer egy erősebb fékezésnél teljesen átrendezte nyaraláskor az EV-II belsejében a csomagokat úgy, hogy az ABS be sem indult.
" ha pl. beállítasz egy sportautóval, hogy négyévszakost kérsz, akkor nyilván megpróbálnak lebeszélni, de az egységsugarú Fabia, Clio, tulajdonosnak szívesen eladják a négyévszakost. "
Ősrégi gumisműhely tulaj a fent említett egyik kisautóhoz szerelésre vitt aluszett+ 4 évszakos Vredesteinra azt mondta ez semmire sem jó, ha már nem 2 külön külön garnitúra akkor inkább egész évben a téli a jobb választás.....jól van Pityu persze.....hadd mondja.....nekem meg jó egy kisautóra, kevés km-re a 4 évszakos is.
Mert a kisautón megöregedett 7 éves téligumi 7mm-es profillal csúszott, mint a takony, helyette lett a Vredestein 4 évszakos, ég, és föld a különbség.
Nézd, nem látok bele a gumisok zsebébe, szóval ezt akár el is hihetném, de mégsem tudom, mert ha így lenne, akkor nem fagyna le kb az összes gumis arcáról a mosoly amint szóba kerül a 4s gumi. Kb mintha a sátánról lenne szó..persze a legtöbbnél semmiféle magyarázat, csak általános szlengek, mint hogy nincs olyan ruha sem, ami egész évben jó,stb.
Ez elég vicces, hogy pont egy olyan gumisnak mondod ezt, akinek pont nem fagy le az arcáról a mosoly a 4S gumik hallatán, sőt, egy hosszabb elemzést is írt a témáról (amit nem mellesleg 5400-an olvastak el eddig) :-)
Szerintem a szövegkörnyezettől sok függ, ha pl. beállítasz egy sportautóval, hogy négyévszakost kérsz, akkor nyilván megpróbálnak lebeszélni, de az egységsugarú Fabia, Clio, tulajdonosnak szívesen eladják a négyévszakost.
És közben várják a napot, amikor a sportautó tulajdonos (feltételezett) használati módjához is lesz majd négyévszakos gumi. T.i. a gumis szakma két legnagyobb problémájától lehetne megszabadulni: csökkenhetne a raktárkészlet és kiegyenlítődne a műhelyek terhelése. Ez nemcsak azért fontos, hogy azon a pár héten is lássa a gumist a saját családja, inkább azért, mert jobban lehetne az alkalmazottak létszámát menedzselni, csökkenne a fluktuáció, megérné a saját alkalmazottak képzése. Az esetleg felszabaduló kapacitással pedig lehetne új szolgáltatást nyújtani, a szélvédőjavítástól a klímatisztításon át akár az egyszerű gyorsszervizig.
Nézd, nem látok bele a gumisok zsebébe, szóval ezt akár el is hihetném, de mégsem tudom, mert ha így lenne, akkor nem fagyna le kb az összes gumis arcáról a mosoly amint szóba kerül a 4s gumi. Kb mintha a sátánról lenne szó..persze a legtöbbnél semmiféle magyarázat, csak általános szlengek, mint hogy nincs olyan ruha sem, ami egész évben jó,stb.
Flotta meg kevés esetben lehet mérvadó, mert a lagtöbb 4s-ban gondolkodó pont nem megy sokat.
Hankook négyévszakos egy hátsó meghajtásű 3.5 tonnás platós haszonjárművön őssz 52e km bírta, elkopott- szinte egyenletesen- a tavaly februárba volt feltéve- azaz egy nyári és egy téli szezont bírta.
A kocsi ritkán jár nagy súllyal. Méret 235-65-R16c.
Most Falkent rendeltem, az ára kb. ugyanaz, mind a Hankooknak.
Volt rajta négyévszakos Continental is, ami kb. 70% drágább- mind ez a kategória, az talán 65e km bírta.
Üdv. Hátha még nem volt róla szó: A minap a kezembe akadt több nyári gumi is, amik 0 km-esek voltak. Nagyjából mindegyiknél feltűnt, hogy a minta úgy nézett ki, hogy a két szélén már eleve mintha valami "lenyalta" volna vele. Magyarul a közepén 8 mm körül, a szélén levő néhány centin meg közel se annyi. Kanyarodáskor meg ugye eleve a szélek kapják a terhelést, és kopnak jobban. Nehéz elképzelni, hogy a gumi lekopik 8-ról 4 mm-re, a szélén levő 5 mm meg mondjuk 1 mm-t kopik. Tehát ha középen még bőven van "rece", már csereérett, mert a szélén már túl kevés maradt. Mi ennek az oka? Téli guminál ilyet nem láttam. Ott egyenletes a mélység mindenhol. Köszi
"a téli szetthez vesz egy felnigarnituràt és arra szerelteti? Ebben az esetben mentesül az évi kétszeres àtszerelés költségeitöl (az àtszerelés egyébként sem tesz jot az abroncsoknak)"
Már miért mentesülne? Vagy te szerelsz (ősszel kipróbáltam, végülis másfél óra alatt megvolt, de azért nem mindeki szeret vagy tud 4 kereket lecserélni mondjuk egy budapesti utcán. Ha pedig gumisnál cserélik, akkor annyit nyersz, hogy 15000 helyett kb. 8000 lesz a munkadíj. 4 év alatt spórolsz valóban, de azért így se nulla a költség.
- "a negyedik év végén mind a téli, mind a nyàri garnitura még mindig az élettartamànak nagyjàbol a felénél jàr? Tehàt jo eséllyel még hàrom problémamentes évig hasznàlhatja azokat és ebben az esetben bukik a matekod."
Ez igaz, de gondolom azért határozott meg 4 évet a kérdés feltevője, mert utána cseréli a kocsit, akkor meg tökmindegy a téli és a nyári gumi eladás előtti állapota, a vevő úgysem fizeti meg, hogy kicsit jobb a gumi a kocsin.
Értem én, hogy 4 évszakossal megszűnne a hektikus roham az év némely időszakában, de hogy a műhelyek örömmel mondanának le a téli-nyári átszerelés jelentette bevételről...?
Csak felgyorsítaná a szakma tisztulását. Azok a műhelyek, akik kizárólag azon a néhány héten tesznek szert bevételre, azok sajnos kihullanának.
A büdös életben nem találkoztam olyan gumissal aki kapásból ne ellenséges lett volna a négyévszakosokkal szemben.
Pedig éppen a gumisoknak van tele a tökük a szezonalitással. Az évnek van kétszer 5 hete, amikor a forgalmuk 80 százalékát megcsinálják. De ez azt jelenti, hogy mondjuk októberben reggel 6:00-ra és este 21:30-ra is jön autó. Ez fizikailag rendkívül fárasztó. Hogy az alkalmazottakat ne is említsem.
De ugyanilyen borzasztó, amikor január-februárban, vagy éppen júniustól augusztus végéig nincs munka, nincs bevétel, leszámítva egy-egy defektjavítást.
A négyévszakosok elterjedése véget vetne a szezonalitásnak, és ezt nagyon bírná az egész szektor.
Értem én, hogy 4 évszakossal megszűnne a hektikus roham az év némely időszakában, de hogy a műhelyek örömmel mondanának le a téli-nyári átszerelés jelentette bevételről...?
"négyévszakos 80 ezer kilométert, de a 60 ezer is csak álom."
Michelin Crossclimate+ nálam 40000km alatt kopott 1.5 milimétert. Ha marad ez a trend akkor nem hogy 80000, de akár a 100000 is lehetséges. (nem fog addig menni mert előbb fogom kukázni az öregedés miatt) És ezt én nem gondolom, feltételezem. Ez tény.
"A másik kérdés nem a kopással kapcsolatos, hanem a négyévszakosok teljesítményével."
Biztosan nem azoknak való akik folyamatosan a határokat keresik. Ellenben aki képes defenzíven, az útviszonyoknak megfelelően vezetni , annak kiváló. A hó pedig egyszerűen nincsen 4-5 napnál többet jelen az utakon egy téli szezonban. És már ezzel is sokat mondam. Ahol én lakom ott a 2019/20-as télen egy minimális márcusi latyak kivételével nem volt hó. Egyáltalán semmi, nulla, zéró. Az idei télen már egyszer előfordult, hogy 1 napnál tovább megmaradt, jelentéktelen mellékutakon.
1. A büdös életben nem találkoztam olyan gumissal aki kapásból ne ellenséges lett volna a négyévszakosokkal szemben. Inkább a "járj akkor télivel egész évben" baromságot szajkózzák.
2. A négyévszakos pont nem a flotta üzemeltetőneknek való, hiszen az ő autóik sokat mennek. És mindennap menniük kell az útviszonyoktól függetlenül.
Azért ez elég erős állítás Tőled. Főleg az utolsó mondat... Most nem jövök a saját tapasztalatommal, de ez egy kicsit olyan mint amikor valaki felmegy az autópályára szemben a forgalommal és lebarmozza a többieket hogy fordítva mennek.
Nincs a gumis szakmában olyan szereplő, aki ne drukkolna ezerrel a négyévszakos gumiknak. A gyárak, a nagykereskedők, a flották, a műhelyek mind-mind azt szeretnék, ha a négyévszakos gumik minél több vásárló igényeit kielégítenék.
Az általam ismert flották folyamatosan kísérleteznek is, próbából szerelnek autókat négyévszakossal. De még mindig nem jön ki a matek.
Az M0 110-el mar az, vagy az meg inkabb orszagut kategoria?
Az autópálya egyrészt a nagy sebesség miatt koptatja a gumit, másrészt a speciális útburkolat miatt. Az autópályán direkt nagy szemcsés kopóréteget használnak, egyrészt, hogy az esővizet magába vezesse, másrészt hogy nagyobb legyen a súrlódási mutatója, rövidítse a féktávot. Úgy működik, mintha egy jó durva ráspollyal reszelnénk a gumit.
Az M0 útpályájának burkolata inkább a hagyományos országúti aszfaltra hasonlít, sőt, az "új" szakaszokon (az M5 és a 2-es út között) kifejezetten sima.
az autók felén, kétharmadán mindenféle hulladék 8-10 éves vacak van, egész évben nyári, vagy egész évben téli, ami épp rajta maradt. Sok ember szarik az egészre, nem cseréli le, nem vesz új gumit. Vagy nincs rá lóvé, vagy nem foglalkozik vele, jóazúgy, még gurul
Ez kétségtelenül így van, viszont ez egy gumikérdésre szakosodott csoport :-) Aki ide benéz, kérdést tesz fel, az már nem fog megelégedni a 8-10 éves vacakkal az autóján.
átlagos használat mellett a magas futásteljesítményre képes 4 évszakosok 60-70-80 ezer kilométert elfutnak. Ha ezt rontja is a domináns autópályás felhasználás, akkor sem fogja lefelezni.
"Átlagos használat" mellett nem fog elfutni egy négyévszakos 80 ezer kilométert, de a 60 ezer is csak álom. Ne felejtsük el, hogy télre még a téligumiból is kell a 4.5 - 5 mm mintaárok-mélység, hogy hóban működjön. Ha 5 mm-nél járunk, akkor szerencsénk van, ha éppen a nyári szezon kezdődik, mert akkor egy szezon még van a gumiban. De télre már nem biztos, hogy érdemes lenne felrakni.
A másik kérdés nem a kopással kapcsolatos, hanem a négyévszakosok teljesítményével. Nem tudják azt, amit egy jó nyári gumi nyáron vagy egy jó téli gumi télen. Minél nagyobb a hőség, minél forróbb az aszfalt, annál kevésbé pontos az irányíthatóságuk, nyúlnak, kenődnek. Márpedig ugye éppen autópályán van esélyünk arra, hogy nagy sebességnél kelljen hirtelen manővert végrehajtani, legyen az fékezés vagy kikerülés, vagy a kettő kombinációja.
Azért ez elég erős állítás Tőled. Főleg az utolsó mondat... Most nem jövök a saját tapasztalatommal, de ez egy kicsit olyan mint amikor valaki felmegy az autópályára szemben a forgalommal és lebarmozza a többieket hogy fordítva mennek.
Azért még manapság is az autók felén, kétharmadán mindenféle hulladék 8-10 éves vacak van, egész évben nyári, vagy egész évben téli, ami épp rajta maradt. Sok ember szarik az egészre, nem cseréli le, nem vesz új gumit. Vagy nincs rá lóvé, vagy nem foglalkozik vele, jóazúgy, még gurul (teherautókon, kamionokon meg gyakorlatilag a 95% totál leharcolt gumikon fut, minta egyiken sincs).
Meg amikor a tizen-huszonmillás kéttonnás BMW meg Mercedes suvokon Linglong, Infinity, Nankang és hasonló csodák díszelegnek, addig miről beszélünk?
A másik meg, aki vesz is valami normálisat, nem mindegy, hogy egyedül hajtja a gépet, és bőven elég a négyévszakos, vagy ül mögötte két-három kicsi gyerek, és akkor nem fog buzizni meg kompromisszumot kötni, hanem megveszi a normális, prémium télit meg nyárit is, és fél évente cserélgeti, meg 4, maximum 5 év után új garnitúrát vesz.
Én egyértelműen hibásnak tartom stevie álláspontját. (a négyvszakost csak városba) A felhasználói tapasztalatok és a tesztek is azt mutatják, hogy átlagos használat mellett a magas futásteljesítményre képes 4 évszakosok 60-70-80 ezer kilométert elfutnak. Ha ezt rontja is a domináns autópályás felhasználás, akkor sem fogja lefelezni. Feltéve ha betartjuk a az előírt guminyomást és sebességhatárokat. Plusz szerintem az is nagy előny, hogy így mindig fiatal gumi van az autón. Aki kicsit is nyitott szemmel jár az simán szembesülhet azzal, hogy a szezonális gumik inkább elöregszenek mintsem elkopnak.
Kinergy 4s, fiat500-on, 4 éve csak télen használva, kb évi 6000km/év-el, napi 40km, ebből fele pálya, max. 110-120-al, előbb fog megöregedni, mint elkopni. Nagyon elégedett vagyok vele.
Fabia 75le 186/60r14 GY vector gen 2, kb 50ezer km tapasztalata alapján javarészt M5-M0-án teljesen rendben van. A nyári kánikulában hangosabb, illetve érezhetően felpuhul, viszont ősz-tél-tavaszi időszakban teljesen jól használható.
Nagyon érdekes amit mondasz, de gondoltàl-e arra, hogy:
- a téli szetthez vesz egy felnigarnituràt és arra szerelteti? Ebben az esetben mentesül az évi kétszeres àtszerelés költségeitöl (az àtszerelés egyébként sem tesz jot az abroncsoknak)
- a negyedik év végén mind a téli, mind a nyàri garnitura még mindig az élettartamànak nagyjàbol a felénél jàr? Tehàt jo eséllyel még hàrom problémamentes évig hasznàlhatja azokat és ebben az esetben bukik a matekod.
Ja, Stevie basztatása is off-olás szóval a továbbiakban lehet csendben maradni azoknak is akik azt a műsort rendszeresen előadják itt. Akinek inge, vegye magára.
Mert olyan kedvem van, ez egy fórum ahol beszélgetünk és nem tetszik, nem olvasod. Leszarom hogy orrolsz rám mert elküldtelek a picsába hogy miért basztatod stevie-t Tsupaszkával egyetemben.
Tököm tele az ilyen álszent fórumozókkal akik megszólnak bárkit egy off hozzászólásért miközben a fórum gyak. halott, örülni kéne hogy jön még ide valaki és nem, ez nem a te szemétdombod pajti.
Nyiss magadnak egyet és ott ugrálj.
Egy normális hangulatú fórumban az emberek néha másról is beszélgetnek, sokszor 30-40 hozzászóláson keresztül és mégsem dől össze a világ, mert emberek vagyunk akikkel történnek dolgok. Persze ahol ilyenek mint te tekintik magukat megmondóembernek ott ilyen nem fordulhat elő mert megy a sírás azonnal.
Remélem örülsz hogy ezzel is leépíted a topic-ot, folytathatnád azzal hogy te is lelépsz innen. Előtte még egye fene, rohanj a modikhoz picsogni. Pont leszarom. Csók.
"Nagyon gyorsan el fog kopni. Az autópálya kifejezetten ellenjavallott a négyévszakosoknak."
Tegyük fel, hogy autópályán azért 30 ezret elfut egy 4 évszakos (szerintem ennyit simán el kell fusson, legalábbis én nem észleltem olyan drasztikus kopást a 4 évszakosomon, amikor tavaly mentem velük összesen vagy 5-6 ezret autópályán).
A kívánt 4x15 ezer km-es távra így pesszimista számolással kell 2 garnitúra 4 évszakos szett. Egy szett ebben a méretben kb. 80 ezer, felrakatni még 2x15. Ez így összesen 4 évre 190 ezer Ft. Ha vesz egy nyári és egy téli garnitúrát, az is lesz kb. 70-70 ezer, és emellé elkölt évi 2x15 ezret az átszerelésekre, vagyis 4 év alatt összesen 120 ezret. Ez azt jelenti, hogy összesen 4 év alatt elkölt 260 ezret, és még emellett ott van az évi kétszeri szerelési macera, az ezzel járó időveszteség, a gumik tárolása, peches esetben a cipelése. Használatban pedig az elmúlt teleken egyáltalán nem volt gond a 4 évszakossal a tapasztalatom alapján.
Jaj ne már megint a nullport-ra került valami érdekes?
Velem nincs jóban a fészbúk. Hanyagoltam egy frissen létrehozott accountot pár évig mert telefonszámot akart. Aztán mikor az Octavia csoporthoz akartam csatlakozni, rápróbáltam és egy pw reset után beengedett.
Elkezdtem használni, csak ugyan arról a gépről. Keresgettem, néha hozzászóltam. Se fotó se semmi adatot nem adtam meg természetesen. Aztán egyszer már elfelejtettem a jelszavát is és kértem egy reset-et. Utána nem sokkal megint telószámot kért. Adtam neki. Ezután telón böngészőből használtam épp amikor kidobott és fotót kért amely alapján eldöntik hogy én én vagyok. Zuker gyerek tudhat valamit, mert a cége ezek szerint képes eredményt produkálni abból hogy a tőlem kért fotót a semmihez hasonlítják! Mert nincs fent képem.
Természetesen nem töltöttem fel fotót, esetleg egyszer majd mondjuk Csubakka vagy a mandalorian képét feltöltöm nekik...
Így most megint tiltva vagyok.
Vajon a laposföldes, kamu híreket terjesztő dezinformációs profilok milyen fotókkal vannak fent és mennyivel jobban felel meg az ő aktivitásuk a fészbúk "sztenderjeinek" mint az hogy én 2 havonta egyszer írtam az Octavia csoportba???
(természetesen arra tippelek, hogy a fotó feltöltése után 5 perccel már egy fényképes igazolványt is kérnének, vajon a fenti kamu account-ok is mind igazolvánnyal működnek?)
szerinted könnyebb, kisebb erejü (papiron önsuly 1050kg, 78 ló) 175/65R14-es gumi eseten hol van az az evi autopalya (vagy össz km) hatar, ahol 4evszakos (figyelembe véve a többi tulajdonsagat, ésszel vezetve, stb.) a jo valasztas ?
Amikor az autópálya egyáltalán szóba kerül, a négyévszakos nem tud jó választás lenni.
a kerdezö 15e km/ev es annak 60%-a (kb. 10e km/ev) autopalya esetre kerdezett.
szerinted könnyebb, kisebb erejü (papiron önsuly 1050kg, 78 ló) 175/65R14-es gumi eseten hol van az az evi autopalya (vagy össz km) hatar, ahol 4evszakos (figyelembe véve a többi tulajdonsagat, ésszel vezetve, stb.) a jo valasztas ?
termeszetesen nem egzakt valasz, hanem kb. erdekel; pl.
evi 10e es abbol 6e autopalyan inkabb teli nyari vagy 4evsz ?
evi 8e es abbol 4.5-5e palyan inkabb teli nyari vagy 4evsz ?
...
köszönöm (eddig teli nyarim volt az utolso 20+ évben, de mar kevesebbet megyek)
Fontos tudni, hogy defekttűrő abroncsot csakis olyan autóra szabad felszerelni, ami eleve úgy jött ki gyárilag. A felni pereme is különleges lehet, és kötelező a keréknyomás-figyelő rendszer (TPMS). Ha a felninken nincs ilyen jeladó, ne is álmodozzunk a defekttűrő abroncsokról a nyomás figyelemmel kísérése nélkül kifejezetten életveszélyes lehetnek. Mivel az ilyen gumi levegő nélkül is megtartja az autót, műszer nélkül észre sem vesszük, hogy már vészüzemmódban van. Márpedig a levegő nélküli közlekedésre komoly korlátozások vonatkoznak, max sebesség, max hatótáv aki ezeket nem tartja be, azt roppant kellemetlen meglepetések várják.
A méret 205/55R16, ha ez számít. Ha kibírna 4 évet, akkor még jó is lehetne... Szerintetek?
Felejtsem el? :)"
Szerintem olyan horribilisek lettek a gumiszerelés árak az utóbbi években (múlt pénteken pont ekkora méretetet szereltettem az újabb kocsimra, természetesen 4 évszakosat:), és 15500,- volt a szerelés új szeleppel. Téli/nyári használata esetén a csere évi 30 ezer Ft-tal számolva, plusz a tárolás macerásságát nézve még akkor is megéri szerintem a 4 évszakos, ha 3 év után veszel egy újabb garnitúrát, ha esetleg elkopott volna 45 ezer km után.
Én a sokadik típusú 4 évszakost próbálom ki (most adtam egy esélyt a viccesen olcsó Taurusnak), télen szerintem nincs gond velük, a nyári meleg aszfalt eső után már véleményesebb, de szerintem ott se vészesek.
Évi 15000 km futás mellett ma már gazdaságos lehet egy jobb négyévszakos? Tudom, hogy pár éve még nem jött ki a matek, de pl. pont ma láttam a Vredestein oldalán, hogy megjelent a Quatrac, ami a Quatrac 5-öt váltja le. A gyártó bő 20%-al nagyobb futásteljesítményt ígér. Viszont az a helyzet, hogy az éves futásom kb 60%-a autópályán történik. A méret 205/55R16, ha ez számít. Ha kibírna 4 évet, akkor még jó is lehetne... Szerintetek?
Sziasztok! Németországban vásároltam egy 2012 B7 Passat Alltrack autót, amit itt akarok használni, júliusban lesz műszaki, majd októberben hazaköltözni és otthon honosíttatni.
Az itteni forgalmiban a 205/50 6,5x17 ET 39 méret szerepel (637mm átmérő), ezen felül a Coc papírban benne van a nagyobb külső átmérőjű 225/50 7Jx17 ET42 (657mm átmérő) és a 225/45 8Jx18 ET40 (660mm átmérő) is.
Ezek benne vannak a tanksapkában is szélesség és ET méret nélkül, valamint a 215/55 R16 (643mm átmérő) mint pótkerékméret (amit nem tudok hogy megy föl előre, mert hátul 282, elől 312 mm-es tárcsák vannak)
Most a kicsi, 205/55 R17 téli gumim van a gyári 6,5x17-es felnin, na de kéne nyárra gumi, amikor megy itt kint a TÜV-höz vizsgázni.
Tudtommal otthon (bár tudom, hogy nem optimális) nem nézik a felniszélességet, ha benne van a tanksapkában hogy 225/50 R17, akár a mostani felnire is feltehetem.
Ezzel szemben idekint elvileg ez nem így van, itt az adott gumimérethez megadott felnimérettel kell használnom (vagy legalábbis műszakira gondolom mindenképp azzal kell menjek).
Nem szívesen vennék felnit, csak hogy használhassam a rendes nagy méretű kereket, ez a gyári 5 ágú nekem jobban is tetszik mint a szintén gyári 5 duplaágú 7 col széles (találtam 550€-ért 4évszakos gumival egyet).
Azt, hogy vegyek egy 205/50 R17 nyári felniszettet majd jövőre otthon eladjam 1 évesen és vegyek rá szélesebbet még el tudom képzelni.
A másik, hogy otthon elvileg lehet minden váltóméretet használni, akár 16-tól 19-ig.
Illetve a normál, nem Alltrack Passatoknál vannak ilyen méretek is, ezeket idekint nyilván nem használhatom, de vajon otthon igen?
205/55R16 6,5x16 632mm (téli)
205/55R16 7x16 632mm
215/55R16 7x16 643mm
215/60R16 6,5x16 664mm (USA)
205/50R17 6X17 637mm (téli)
215/55R17 7x17 668mm (USA) -> szerintem ez mehetne rá a 6,5-re, inkább mint a 225
235/45R17 7,5x17 643mm
235/40R18 8x18 645mm
235/45R18 8x18 669mm (USA)
235/35R19 8x19 647mm (3.6 V6)
235/40R19 8x19 671mm (USA)
Ezek mindegyike gyakorlatilag váltómérete vagy a kisebbik vagy a nagyobbik gyári méretnek.
Bocsi, létezik! Látom, már a gyártót sem érdemes alapul venni, illetve érdemes végignézni több nyelven is. Az a méret csak xl, az sbl serrated black letter-t jelent, ami max. vizuális élményt okoz, nem defekttűrőséget.
Itt a hirdetés linkje itt írja a leírásban, hogy ezek defekttűrő gumik. Ezek így kb 30-40 olcsóbbak mint a listaár ezért érdeklődtem. Valószínűleg az eladót is a sbl jelölés tévesztette meg, aminek semmi köze a defekttűréshez, most már én is tudom, hogy találtam egy abroncs szótárat :)
Mivel itt kapok ingyen szállítással, két év garral ennyiért így annyira már nem is nagy üzlet :)
Valami nem kerek: S1 evo 3-ban ilyen méretben nincs, evo2 van, az tényleg hrs, annak viszont a terhelési indexe nem 101. Prime 3-nál stimmel minden, de az "csak" xl. Tehát olyanról folyik a vita, ami nincs is. Ha igen, tessék megcáfolni. ;-)
Olvastam pár mondatot ebben a témában, de sehol nem írták azt, hogy nem szabad feltenni. Az egyetlen dolog a tpms rendszer ami kell, hogy ne akkor vedd észre a defektet mikor lerongyolódott a gumi a felniről. Ez adott az autóban.
Az meg pláne nem úgy van, hogy sportos gumit ne tegyünk egyterűre. Szerintem, ha megfelelő súlyindexű gumit rakok fel estemben 101, akkor a sportosság csak javít a végeredményen. Egyébként 150le a bálna.
A a zsigára is lehetett radiál gumit tenni (mikor már hozzá lehetett jutni) , nem csak a gyári diagonált :) igaz 3ban már nyikkant a hátulja, de sokkal jobban lehetett vele közlekedni :)
Mondjuk ha a michelin azt mondja, hogy ne az megfelel válasznak?
"Can I mount run flat tires on any vehicle?
No, only vehicles that originally were equipped with run flat tires should mount them these vehicles have some suspension and chassis modifications designed for run flat tires."
Tehát még egyszer. Ha az autód gyárilag nem defekttűrő gumival szerelt (nem az), akkor nem szabad rá ilyet felrakni. Egyébként is az a hankook egy uhp, nagy teljesítményű sport(os) autó ra való gumi, nem pedig egy egyterűre.
Ha arra gondolsz, rosszabb lesz a menetkomfort, az elég tág dolog. Ezért kértem, hogy kicsit bővebben ha lehet. Nem egy új autóról beszélünk, lehet akkor még nem is volt elterjedt a defekttűrő gumi mikor tervezték. Egyébként a matricája alapján csendesebb mint amiket eddig néztem, és ahogy írtam eddig nem volt ilyen gumim, hogy legyen összehasonlítási alapom.
Értem, tehát még az xl-s guminál is merevebb lenne. Gondoltam, jó lenne ha nem kellene defekt miatt futni asszony után kereket cserélni, de akkor nem úszom meg :)
Ezt kifejtenéd kicsit bővebben, ha megkérlek. Grand espacera menne, 225/55r17 101 xl méretben. 1,8t az autó üresen. Most ezek elérhetően olcsók lennének számomra, de az életben nem volt még hankook gumim, pláne nem defekt tűrő. Ha ez tényleg az, mert a gyártó oldalán nem találtam meg.
Találtam egy garnitúra új Hankook Ventus S1 Evo 3-s gumit, még számomra is elfogadható áron. Azt írja, hogy defekt tűrő, bár ez nekem nem lényeges, viszont ebben a méretben nem találtam defekt tűrő, 101-s súly indexű gumit a gyári oldalon. De ez nem is lényeges. A kérdésem az, hogy van-e tapasztalat ezekkel, vehető-e nyugodt szívvel az előzőekben írt felhasználásra?
Köszi, köszi sokat segítettél, most már csak arra lennék kíváncsi, hogy a 3as, miben különbözhet az 5östől. Képeken ugyan azt a mintázatot látom, megpróbálok utána keresni.
Szerintem nem sportos gumi. Ez egy nagy SUV-ra való gumi, ami nem sportos. A sportgumi az más tészta.
Ezzel úgy lehet padkázni, mind az álom... nagyon masszív gumi. Nagyon szépen fut pályán, ha jó az útburkolat minősége. Semmi zaja nincs, mintha siklana az autó.
Nekem ez a gumi volt az autómon gyárilag, ilyet kerestem a cserére és nehezen kaptam.
Talán kicsivel többe került mind 90 euró, vagy 3 hét után hozták el, sajnos DOT 2019-es.
Arra figyelj, hogyha a kocsi 4x4-es, akkor 30e után forgasd át, mert koptatja az elsőket- azaz kevés már az külső oldalán a vízelvezető árok profilja, a hátsúk meg 6ö%-on voltak.
Most ránéztem arra amit használsz, érdekes árban drágább, mint az újabb 5ös (ha jól gondolom, hogy újabb)
Goodyear Efficientgrip Performance 76,26€
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5. 82,09€
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 90,38€
Ez az Eagle F1 sportos gumi, ha jól gondolom. Viszont akkor a 75 ezer km nagyon jónak tűnik, az nálam 4 év, mondjuk max. annyit használok egy nyári gumit, de inkább a harmadik után cserélem. Goodyear fix. a téli valami fenomenálisan bejött.
Nekem egy 2.1 tonnás menetkész tömegű SUV-vom, állandó 4x4. Megy 200-al is. 2.3 éves. Perpill 120e km futással.
Vettem az első hideg szezonba egy Misi Latitude SUV gumit, rettenetesen drágán. Kb. 25e járok egy téli szezonban. Úgy néz ki, hogy a második szezont kibírja, de ősszel kell vegyek újat.
Ez ilyen, nehéz autó eszi a gumit, főleg pályán.
A nyári gyári gumi a Goodyear volt, szeptemberbe újat vettem, mert az elsők megkoptak, ugyancsak Goodyear-t. Azok futottak vagy 75e km. Az jóval ólcsóbb volt.
Jó tanuló voltam, ezt is olvastam már :) Még nem néztem a helyi forrásokat, csak árukeresőt, majd ha a zsebemben a pénz :) Csak a tájékozódás megy még. Egyébként Grand Espace 2.2 dci a sárkány, kicsi város, rendszeres országút, pálya egy év alatt nem volt. Szóval az autó ér kb fél misit, nem akarom egy garnitúra gumival megduplázni az értékét :)
Olvastam már ezeket a cikkeket, köszi, mostanában olvasgattam a blogot is. [...] Gumikérdésemre valami építő jellegű véleményed esetleg, mint szakmában dolgozónak?
Mint egy unalmas egyetemi professzor, aki folyton a saját tanulmányait ajánlgatja a hallgatóinak, én is csak még egy saját cikket merészelnék linkelni:
Röviden: még ne nézz árakat. Egy hónap múlva, amikor a raktárak már fel lesznek töltve, de a kereslet még gyér lesz, érezhetően alacsonyabb árakkal fogsz találkozni.
A keresett méretben (225/55 r 17) 101-s súly indexel 30-35 közt mozog. [...] Első indulatból 100-n határoztam meg a keretet, ha valami csoda nem történik :)
225/55R17 - ez nem valami városi szaladgálós autó. Aki nagy autót vesz, az nem fogja megúszni olcsón sem a gumit, sem a féktárcsát, sem a kuplungot, sem a benzinkutat.....
Ráadásul itt szinte biztosan komoly tömegről is beszélünk, amit adott esetben meg kell állítani, akkor is, ha lendületbe jött.
A Falken egy 'futottak még' kategória, nem prémiumgyártó.
Kérdés, mi kell a prémiumsághoz. A Falken apukája, a japán Sumitomo konszern a világ legnagyobb gumigyártóinak 4-6. helyéért van versenyben a Pirellivel és a Hankookkal. (Jelenleg az ötödik.) A Sumitomo zászlóshajója a Falken márka, és nem a saját nevű Sumitomo, ami egyébként néha szintén kapható Magyarországon. Kb ugyanaz a helyzet, mint az Apollo-Vredestein esetében, ahol az Apollo az apuka, de a zászlóshajó a Vredestein.
Én nem nagyon árulok Falkent (kereskedelmi és nem műszaki okok miatt), de ami jó, az jó.
Szerintetek az ADAC tesztek mennyire vehetők komolyan mostanában? Ugye nemrég kiderült, hogy néha lejtett a pálya bizonyos gyártók irányába, azóta rend van?
Gondoltam ra en is, nyilvan az auto helyi gyartasa miatt kerult ra, tizenparezer km volt csak benne. Az bosszant, hogy nem neztem meg, milyen mintazat volt.
Mellesleg nem is ertem, miert nem hozzak el Europa csorobb felere a 4 ajtos Yarist. Lenne ra kereslet, az biztos.
Ha nem túlzott a kopás, akkor nem gond, magas súly indexű, erősített gumi lesz, ha 60-70 ezret elmegy,az 5-6 év minimum, akkor megfelelő. Csak az a kérdés, hogy milyen árfolyamot sikerül elérni a gumisnál. A jófogáson kínálnak 90-ért új szettet, csak most még nincs meg rá a pénzem :( mondjuk azt nem írják, és nem is látszik a képeken, hogy mekkora súlyra van.
Volt Falkenem nyári kisebb méretben nagyon jók voltak imádtam és nem csak jó de szép gumi is ,a gumis akitől vettem mondta hogy ő is szereti. Talán kicsit gyorsabban kopott de jól tapadt.