Keresés

Részletes keresés

Szabi983 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11075

Már csak akkor lennék boldog,ha megengedik és mehet az oldalfali kivezetés....

Mert nem is tudom ,mit találnék B megoldásnak????

robkol Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11074

Kedves Meister!

 

A kivitelező mindent jól eltervezett felőle csak 1 nap kéne az átkötésre a régi és új között.

A főgáznál NEM lehet a felrakást előre megrendelni, mert náluk a belső folyamatok szerint csak akkor lehet megrendelni, ha már levették. A levevő csapat aztán az adatokat elküldi a felrakóknak. És akkor pedig 3 napon túlra tudja csak betervezni.

 

2 gyerekkel egy családi házban nem igazán jó megoldás 1 szoba fűtése. Konyha hálószoba nappali fürdőszoba ...

 

nehéz ügy.

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: Meister (11073)
Meister Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11073

Nálunk ősszel a teljes házban csőcsere volt, az 10 nap volt. Igazából ilyen idő volt, mint most. Én túléltem, lavorban fürödtem. Barátnőm meg edzőteremben tusolt addig. :-)

 

Fázás ellen meg fel lehet öltözni, meg egy szobát fűtöttünk elektromossal addig, de nem is nagyon kellett bekapcsolni.

Most jobb ötletem nincs. Amit tudsz tenni, az az, hogy előre megrendeled a visszaszerelést is. Nyomáspróba után nekem azonnal feltették, gyakorlatilag az a csapt felszerelheti.

 

Amit megtehetsz, hogy a mostani csőrendszert a legutolsó pillanatig meghagyod, vele párhuzamban építed ki az új rendszert, s mikor minden le van szervezve, akkor kötik át egyikről a másikra. (Ekkor ugye eldolgozgathat rajta kényelmesen a villanyászod is, hogy legyen EPH, át tudja venni a kéményes is, s utána, hívod csak a gázosokat. Kérdés, hogy mennyire kell a pályázathoz készen lennie, ha már átvette a kéményes, stb, akkor az nem elég-e?

Előzmény: robkol (11072)
robkol Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11072

Kedves Meister!

 

Sajnos nem tudok várni, mert a fűtéskorszerűsítés pályázaton lejár a határidő és a megítélt több százezres támogatást bukom.

Csak azért mert a FŐGÁZ "szolgáltató??" nem tudja a levevő és feltevő csapatot összeszervezni?!!!?!???

 

Komolyan kit kell lefizetni:))? Ezt kétségbeejtő....

R.

 

Előzmény: Meister (11061)
Wattocsak Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11071

 

Nekem ne mond! Ariston hűtönk van és nagyon meg vagyok elégedve, bár sokszor kifogy belőle a sonka:-)

A Volvo sem vacak bár az a baj, hogy nekem még a svéd van. Most jobban örülnék egy kínainak:-)

Előzmény: Condens (11068)
Lowenbrau Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11070

Próbáltam megkeresni, hogy milyen feltételeknek kell megfeleni, hogy lehessen, de nem találtam....

Előzmény: Grossbau (11069)
Grossbau Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11069

 Nehezen fog menni !

Előzmény: Lowenbrau (11066)
Condens Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11068

Bosch t Törökök rakják össze, a legújabb luxus merciket meg a Magyarok, az Iphone -t meg a Kínaiak... Németországban meg sok Török vendégmunkás dolgozik...

Miért lenne ettől rossz? Volvo is vacak(?), mert  már Kínai tulajdonban van?

 

Fofoo45 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11067

A készülékcserés hozzászólásomból lemaradt a lényeg. Nem az a baj, hogy a GMBSZ továbbra sem jogszabály, hanem az hogy a gázszolgáltató továbbra sem tervezi azt az opciót hogy a mesterurak minősítve legyenek és maguk intézzék az összes mérővel, és egyáltalán gázzal kapcsolatos munkát. Pedig ettől gyorsulna meg az ügyintézés! De ismétlem, a készülékcsere sem mehet úgy ahogyan az az emlegetett szabályzatban van. Azaz továbbra is kell tervezés, mérő le és felszerelés, műszaki ellenőr gazsulálás. És rengeteg szabadidő....

Előzmény: Égető1 (11064)
Lowenbrau Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11066

Sziasztok!

 

Házfelújítás előtt vagyunk, így a konvektoros fűtést is lecserélnék gázkazán + vegyesre!

Első körben csak a gázkazán lesz meg, de szeretném, ha a vegyes felülete is ki lenne építve!

Radiátoros fűtést terveztünk, az lenne a kérdésem, hogy kb mikorra hozná vissza a rendszer a kondenzációs kazánra kiadott plusz költséget (érdemes e azt vennem, ha 8-10 év távlatában gondolkodom)!Kb 80 nm, 40cm vályog, az alja betonozva lesz 5cm-es hőszigetelés,új nyilászárók, a padlás szigetelve lesz 15cm gyapottal, a belmagasság 2,7m)!

Kéményt szeretném megspórolni a gázkazán esetében, ha lehet oldalkivezetés lenne (kb 5m vízszintes lenne benne)!

 

Előre is köszönöm a segítségeteket!

 

 

Fofoo45 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11065

Jelenleg is van GMBSZ 2012-ben adták ki. De nem is az a lényeg hogy mi a neve, hanem az hogy a szolgáltatók technológiai utasításai erre épülnek nagyrészt, meg persze a többi gázos jogszabályra. És általában szigorúbbak követelmények vonatkozásában mint a GMBSZ. Mivel enyhíteni nem lehet.

Mérő mögé is kell elzáró de csak a 6 m3/h-nál nagyobb mérők esetében, pont azért mert ott általában nagyobb űrtartalmú fogyasztói vezeték van és az elzáró hiányában a benne lévő gáz a mérő leszerelésekor a mérő helyére ömlene ki. És valóban jogos a felvetésed:" a sok pancser szerelgetné a gázát addig amig fel nem robban ??" talán igen!

A szappan habos vizsgálat jó egyébként, mivel a szivárgás helyét megmutatja (nem mindíg) de a szilárdsági nyomáspróbától nemigen lehet eltérni, mert akkor derülnek ki a vezeték gyenge pontjai. Amik esetleg a tömörségi próbát kibírják. És  inkább derüljön ki probléma akkor amikor még nincsen a vezeték gáz alá helyezve. Kicsit eltértem a topik témájától 

Előzmény: Égető1 (11063)
Égető1 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11064

Írod :

 

"A mostani GMBSZ tartalmaz valami hasonlót de az csak a készülékcserékre vonatkozik a vezeték megbontása nélkül. A szolgáltatók meg tesznek rá mivel még mindíg csak ajánlás és nem kötelező jogszabály."

mint írtam : valóban nem kötelező a szolgáltatók részére, de a fogyasztók részere kemény szabályok ( meg jó alap a csúszópénz vándorlásra )

Nézzük akkor ezeket az ajánlásokat.

még a GOMBSz időszakból - van/volt egy olyan előírás, hogy a készüléknek ha a sarokba kerül akkor 10 cm - re kell lenni a saroktól.

Akkoriban abban a 'szentélyben' dolgoztam ahol e jogszabályokat alkották, gondozták. Így mivel az egyik kazánom csak 8,5 cm -re lett a faltól ( 85 mm ), megkérdeztem a kollégát mi véget van ez. Hát mondá rá se bassz, csak a szivattyú kiszerelhetősége miatt van - de mondá ő is csak ajánlás. Így lett, azóta volt már szivattyú csere minden gond nélkül.

Vagy ilyenek a készülék magasságok. Ott is van előírás- a fogyasztó részére ( ami szintén csak ajánlás ) ha jól tudom 75 és 160 cm között lehet szabad szerelni a készüléket.

És ha nem úgy sikeredik ? Lehajol a szerelő vagy viszünk neki sámlit.

 

 

A következő példa a gázvezetékek faltól való távolsága. Erre is van egy előírás, ami azért van, hogy jól lehetsen szereni - hegeszteni.

A próbléma akkor van amikor valaki utólag szigeteli a házát és csökken a táv, vagy eleve hozzáér a a cső az új felülethez.

Néhány szolgáltató ilyenkor is rugozik a szerencsétlen felhasználóval. Pont az elhiresült Tigáz jár ebben élen !!

A kéményseprők se lágyszivüek. Pont az egyik rokonnál egy átvételkor az egyik tisztító ajtó az előírt 40 cm helyett 35 cm -re sikeredett. hát nem akarta átvenni a derék seprő, mondván a veder nem fér alá.

végül kb. 15 doboz cigi áráért csak átment a vizsgán az a kémény ajtó. Kis ember kis pénz nagy ember nagy pénz !!

Előzmény: Fofoo45 (11062)
Égető1 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11063

 Talán kezdem azzal  GMBSz már nincs.

 Korábban volt a GOMBSZ ( gáz és olaj biztonsági  műszaki szabályzat ) majd a GMBSz ( Gáz Műszaki Biztonsági szabályzat ) jelenleg már csak MBSz

 van.

 Hogy ez az előzőektől miben kölönbözik, nem tudom. Mondta valaki, hogy ez csak ajánlás , igen a szolgáltatók részére az, de a fogyasztók részére kemény szabályok.

 Nos az óra levételről. egyesek állítják a mágneseshetőség miat kell levenni, mások a berobbanás miatt ( ennek a valószinűsége a legkisebb ), aharmadik verzió, hogy nyomás próbázni kell. lehet így van.

 És akkor az én rézcső utólagos szerelési esetem. Mint írtam volt egy utórendelés, amit a Pannónia emberei flottul megcsináltak.

 nyomáspróba ugyan nem volt, de kenegetős- habos módszerrel csak le ellenőrízték - gondolom.

 Viszont tény, hogy a mérő ez után kb. egy hónapig nem működött.

 Új volt a lakás, a beavatkozás kb. a birtokbavétel után 2 héttel történt és nekem úgy 3 hétmúlva tünt fel, hogy az a szerencsétlen óra nem mér. Szóltam a műveknek és egy hétmúlva cserélték. nem kérdeztek semmit, sok gázfogyasztás se igen lehetett, valahol a  kettő m3 körül parkolt az óra - nyárvolt, a lányom   10x ingyen fürdött.

 

 Viszont ezt a problémát nem lehetne úgy kiszürni, hogy a mérő elé és utánra is egy egy elzáró ?

 Vagy akkor a sok pancser szerelgetné a gázát addig amig fel nem robban ??

Előzmény: Fofoo45 (11054)
Fofoo45 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11062

Helló! Valóban érdemes várni a fűtési szezon végéig ha nincs ismrősöd a gázszolgáltatónál. Nekem elég rendes ismeretségem van a Tigáznál (15 évet dolgoztam náluk) de így is a tavalyi házfelújítás idején 2 hónapig nem volt gázunk. (nem az összes idő múlott rajtuk) Ha nem ismerem személyesen "Julikától" kezdve, bezárva a munka koordinátorral az exkollégákat, illetve ha nincs meg a mobilszámuk, semmit se lehet időben elintézni. Tesznek rá magasról hogy az ügyfelük szív. Tisztelet a kevés kivételnek.

Tíz évvel ezelőtt sőt régebben szó volt róla hogy a kivitelezőket minősítik és a minősített szakember egyedül a szolgáltató beavatkozása nélkül intézi a szerelést, mérő lefel szerelést beüzemelést. Persze ha elbaltáz egyszer is valamit ugrott az engedélye. Mármint véglegesen. Így viszonylag gyorsan tisztult volna ez a piac a kontároktól és az ügyfelek sokkal jobban jártak volna. A mostani GMBSZ tartalmaz valami hasonlót de az csak a készülékcserékre vonatkozik a vezeték megbontása nélkül. A szolgáltatók meg tesznek rá mivel még mindíg csak ajánlás és nem kötelező jogszabály.

Előzmény: robkol (11059)
Meister Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11061

Az a 10 nap több lesz, szóval várj még 2 hónapot, akkor már nem kell fűteni.

Előzmény: robkol (11059)
Szabi983 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 11060

EZ KOMOLY????:o

Előzmény: Wattocsak (11058)
robkol Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11059

Hello!

Többen reagáltatok a gázóra le-és-felrakással kapcsolatban ez jólesett a lelkemnek:)

 

A kérdésemre viszont nem kaptam senkitől választ:

"Tudtok ajánlani valami módszert/ismerőst aki tud segíteni a szervezés felgyorsításában?" 

Szeretném a gázóra levétele másnapján felrakatni a gázórát. Nem tudok 10 napot várni.

 

Komolyan van szerelő ismeretség akármi ami segíthet?

 

 

Kösz.

Előzmény: robkol (11034)
Wattocsak Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11058

Ha a Bosch törökök rakják össze akkor a török Aristonról mi a véleményed?:-)

Előzmény: Szabi983 (11057)
Szabi983 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11057

Pont most kérdeztem a kazanpont.hu-n az értékesítőt ,azt mondja BOSCH-t ne vagyek,mert törökök rakják össze és nem megbízható,minőségi problémái vannak,mondja Remeha condenzt kell venni az jobb,vagy aristont ajánl!

uncsi tesomnak azt mondták a GPSZ-nél hogy vegyen Bosch-t,mert jóó!Kinek higyen az ember?Te használod,mióta is?volt vele baj?

Előzmény: Condens (11056)
Condens Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11056

Nálam a Condense 3000 korábbi változata fűt a Junkers Cerapur Smart zsb14-3c, ami ugyanaz, mint az előbbi csak a lenyíló ajtó változott szerintem. Amúgy ennek van egy korszerűbb változata, energiatakarékosabb szivattyúval és kisebb min. teljesítménnyel, de az hazánkban nem kapható legálisan a zsb14-3e...

Saját vezérlőjével (FW200) kitűnően együtt dolgozik, nagyon csendes. 

Hátránya: szivattyúja nem modulál, bár 3 állása van, min. teljesítménye lehetne még kisebb.

Összességében remek kazánnak tartom.

Előzmény: Szabi983 (11048)
Fofoo45 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11055

Talán a topiktársak emlékeznek rá, korábban írtam egy Remeha Calenta kazán ki-bekapcsolás problémájáról. Azóta kint volt a Remeha szervíz,

a szerelő megvizsgálta a kazánt, ami azzal kezdődött hogy a szervíz laptop nem kapcsolódott a kazánhoz. Azért manuálisan be tudott menni a kazán panelről.  Aztán vázoltam neki a problémákat, 1 kapcsolás 8 számlálás, furcsa melegvízkészítés (kevés nem tudja a leírt 20l/perc40 fok delta T. ) Ez meg is lett mérve. Szervíz közben feltűnt a szerelőnek hogy a kazán furcsa sípoló hangot ad. (nem hangos ilyen panel sípolás? laikus vagyok) Néhány rövid telefon a főnökkel, kollégákkal. Végeredmény: panel csere garanciában 28-án reggeli órákban. Aztán majd referálok a "végeredményről". Remélem egyenlőre az lesz.

Fofoo45 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11054

A gázmérőt nem a szerelés ilyen vagy olyan technológiája miatt kell leszereltetni, hanem mert a vezetéket nyomáspróbázni kell.

GMBSZ 5.2.1.1. Szilárdsági nyomáspróba

 

MOP < 0,1  akkor a próbanyomás legalább 1 bar

MOP=Legnagyobb üzemi nyomás (MOP) [bar]  A lakások legnagyobb%-ában az üzemi nyomás 28 mbar (<0,1) tehát a próbanyomás 1,0 bar!

 

Háztartási gázmérő (pl.Actaris G-4) Max. üzemi nyomás pmax= 0,5 bar

1,0 bar-ral nem lehet nyomáspróbázni mert szétmegy. Persze a "mesterek" a présfittinges szerelésnél garantálják, hogy az nyomáspróba nélkül is rendben van. Pedig Murphy törvényei szerint tudjuk, hogy ami fel tud robbanni az fel is fog!

 

 

Előzmény: Égető1 (11047)
monyesz Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11053

Én láttam már ilyen pufira robbant órát.

Azt nem tudom mekkora a bürokrácia, de elvileg egy visszarakáshoz kell két plomba kell, és egy tömörségvizsgálat, meg jogosultság. Nyilván nem adnak mindenkinek plombát, mert sok találékony gázszerelő van azért. Találkoztam párral aki saját szakállára szerelgette fel ide-oda, némi ellenszolgáltatás fejében.

Előzmény: Égető1 (11047)
Szabi983 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11052

1000-1100köb/év

Mondta már csináltatta és nem akar rá költeni még1szer!

És kombi,fűtőt akar +tárolót,mert mire a kazánból a fürdőbe ér a víz elég sokat fojatja,kérdeztem  az előre menőt,mikor hogy hidegebb van akkor 60fok,ha enyhébb 55-50fok!

 

Előzmény: KömKel (11049)
e_ates Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11051

Így szeretné támogatni a vergődő építőipart :)

Előzmény: KömKel (11049)
Zeki_ Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11050

Pénz nem számít.

:)

 

Előzmény: KömKel (11049)
KömKel Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11049

Mennyi az éves fogyasztása? 1000 m3 lehet maximum.

A mostani kazánhoz képest a fogyasztása csökkenne 10-15%-ot, azaz maximum 20e Ft-ot spórolna évente.

 

Várja meg amig kipurcan a mostani kazán, és utána cserélje...

(nem értem miért nem lehet kicsit ésszel, racionálisan gondolkodni)

Előzmény: Szabi983 (11048)
Szabi983 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11048

Szép jó napot!

 

Jöttem 1 kérdéssel...ki hitte volna?:D :D

Uncsi tesóm lázba jött az én fűtéskorszerűsítésem miatt!!! :D

Neki most 1 turbós 5-6 éves Saunier Duval kazánja van,és elgondolkodott,hogy lecserélje 1 kondenzációsra.A lakás 63nm-es,csak mint megrögzött minőségi vásárló lett,nem tom miért??

Bosch vagy Vaillant kondenzre cserélné le a régit ja és fűtőre!!!!

Ti mit mondtok?

-http://www.kazanwebaruhaz.hu/vaillant-ecotec-plus-vu-1263-5e-futo-kondenzacios-fali-gazkazan-0010002746

-http://www.kazanwebaruhaz.hu/bosch-condens-3000-w-zsb-14-3c-futo-kondenzacios-fali-gazkazan-7716010520

 

Én hiába mondom neki az olcsobbat,Ő ezekbe gondolkodik!!!!

 

 

Égető1 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 11047

Szerintem is ez az indok. Az óra sérülése ! ( Plusz a bevétel se mellékes, Bp. -n kb 45. eft egy levét és feltét ).

 

 A rézcsőnél a préselt kötéseknél viszont nem indokolt !! 

 7 éve az egyik bp. lakásomnál  elmaradt a konyhai gáz.  Kértem a kivitelezőt  - Gáz  -pannónia - azóta megszünt, hogy pótólják. Jött két muki és félóra alatt pótólta a hiányzó csőszakaszt !! elvágták a csövet , be egy T idom és a szükséges leágazás !

 

 

 Mókás ez a levét - feltét bürokráciailag.

 Bemégy a ügyfélszolgálathoz , megrendeled, majd másnap mehetsz befizetni, mert a számlát csak a Koppányban tudnak kiállítani.Tehát másnap - harmadnap befizeted az előleget ( ami a teljes összeg, mi a fasznak nem azt mondják előre fizetni). Ekkor még időpontot nem kapasz, csak elkérik a telefonodat, majd pár nap múlva telefon, hogyjönnének -  8 órás idő intervallum megadva - várjon a barom.

 A visszatétel hasonló móka. Kijön a Meo, mindent rendben talál. Kiállítja a jegyzőkönyvet és mehetsz előleget fizetni  (ügyfélszolg - Koppány u.), mert a helyszinen nem lehet.

Előzmény: monyesz (11041)
Csapszi Creative Commons License 2013.02.25 0 0 11046
A szivattyú is fokozatmentes, a masikban nem. És kevesebb áramot fogyaszt.
Előzmény: joevagyok68 (11044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!