Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Igen, de azt nem értem, hogy minek ez az egész? Ha egy autós sötét sorompó mellett úgy megy a sínekre, hogy nem néz körül, akkor valószínűleg azt kapja, amit érdemel. :-) Szóval én elvárnám, hogy a sorompó csak akkor villogjon fehéren, ha minden rendben, ellenkező esetben az autósé legyen a felelősség, akkor is, ha 120-as a pálya. Ezen gondolatmenettel élve szerintem feleslegesek az útátjárót fedező jelzők.
A fedezőjelző szerepét is betöltő térközjező más tészta. Mivel általában váltót (vagy más fedezendő pontot) fedez,az árbóca nem lehet fehér,mivel amellett megállás nélkül (vagy 2 perc után) elmehet. Fehér-vörös árbóc mellett viszont csak hívóval,írásbelivel,élőszóval.
Elképzelhető az is,hogy a képen lévő főjelző bejárati,és a mellette lévő ellenkező irányú jelző pedig "kezdő térközjelző" mivel az állomásnak alak kijárati jelzője van (Hajmáskér).
Nagyigmánd-Bábolna után is van ilyen,azt a komáromi átépítés után helyezték üzembe az állomásközt (ami forgalmi szempontból egy térköz) fedezi.
Mert ezeknek a sorompóknak nem kell visszajelentés az állomásra.
Eddig is voltak ilyenek,az úgynevezett fénysorompót ellenörző utátjárójelzők,de a VMÜSZ (Vasúti Műszaki Üzemi Szabályzat) csak 60-as pályán engedte az alkalmazásukat.Főjelzővel már lehet 80-as pályán is. Ezek az úgynevezett vonatszemélyzet által felügyelt fénysorompók.Mivel már az előjelzőből tudni fogja a mv milyen típusú főjelző következik,az útátjáróhoz való közeledéskor a kapott jelzés alapján halad át az útátjárón. Ha belegondolsz ez a biztosítási mód valamivel jobb mint az állomásra visszajelentett fénysormpós módszer,mivel utóbbi esetben ha az állomásközben van a vonat és úgy megy el a sorompó zavarba,nem fogja tudni a mv,hogy sötétre megy.
A kitétel szerintem a kijárati jelzőkre vonatkozik. Azok közül is főleg az első kijárati jelzőkre :) Egy szabad jelzés és egy menesztés után hatvannal belerongyolni egy előjelzetlen megálljba nekem kicsit erősnek tűnik.
Értem. És ezekre a fedezőjelzőkre miért van egyáltalán szükség? Sok, a 25-ösnél sokkal fontosabb, forgalmasabb és nagyobb sebességű vonalon sincs ilyen.
Sőt,az előjelző előtt még egy fehér sárga sávozású fényvisszaverős táblát is el kell helyezni azér,hogy a mozdonyvezető tudja a következő főjelző egy fénysorompót ellenörző fedezőjelző lesz.
Arra gondol - szerintem - hogy ez nekik is sokkal rosszabb megoldás, mint a mostani. Nézni meg majd egyedül nekik kell, tehát ha valakit zavarhat, az pont "Ők".
"A lámpasoroson vízszintes és függőleges lámpasorok vannak egy mezőben, egymást közepénél metszve, adott esetben +-ot formázva (még nem láttam olyat, csak F1-ben :))."
Én láttam, és megsúgom neked, hogy azon ugyanolyan lámpafejek vannak, mint a kétfényűn, ráadásul mind fehér. ;-)))) Grátiszként a fehér kereszt: