Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152099

Feladtad a leckét!

 

Küldtél egy kiváló ragu receptet. A technológia, hozzávalók teljesen rendben vannak. Ugyanakkor ilyet nem szeretnél, hanem mást. Jól értem?

Se pörkölt, se más ragu, se hús mellé nem akarod sehogy. Jól értem?

 

Mi a véleményed a "töltelékről"?

Palacsintába. Majd "csőben sütni".

Pitában friss zöld levelekkel, majoránnás tejföllel becsöpögtetve.

Rétesbe töltve.

 

Ezekből szépen kikönyökölne a vargánya íz.

Előzmény: taormina001 (152076)
Tharkus Creative Commons License 2023.08.18 0 1 152098

ha holnap hajnalban felkelsz és kiszaladsz, még ott is lesz, ahol most 2-3 autó állt. de én sem álltam meg ott, mentem tovább, ahol már csak én voltam, szóval én szeltem le az öregeket, bocsi :))

Előzmény: Lactarius Curtis (152097)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2023.08.18 0 1 152097

Aki szereti a természetet, és meg akarja szerettetni a gyerekkel is az induljon bátran, tényleg sok a gomba és be van ázva az erdő. Indul a trombita, van fiatal vargánya is, az öregeket "levágták" előttem.. 1-2 kedvencem is előjött, bíborvörös tinóru, rózsáságú korallgomba. Kár, hogy az általam - is - ismert helyeken 2-3 autó állt, így többet kellett mennem, persze ott is jártak már előttem a nyomokból ítélve.

 

Tharkus Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152096

végülis gondolhattam volna, köszi. hatalmas boszorkánykört most találtam először, ilyen pici köríveket már korábban is. nekem kuriózum, menő, finom stb.

Előzmény: homerx (152089)
Tharkus Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152095

dehogy keserű! illetve tud olyat is, igen, de idén például még nem sikerült belefutni, idős termőtesteknél sem. és nálunk nagyjából első helyen áll egyébként. ez a kis friss, amit ma szedtem, ráadásul olyan vadító narancsos, gyümölcsös illatú, hogy már azért megéri. roppanósabb a rókánál. ha rókával vegyesen csinálod, azt is feldobja, de bármilyen gombavegyesben zseni, kérdezd csak meg mondjuk János66-ot :)

Előzmény: taormina001 (152092)
Popenka Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152094

Ebben a pillanatban sütöttem gerebent, csak disznózsír és só, serpenyőben hirtelen.

Nem volt keserű, már el is fogyott. Csak a fiatalokat szemezem ki a boszorkánykörből.

Csak változatosságnak, természetesen tömegével én se fogyasztom.

Előzmény: taormina001 (152092)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152093

Ha már eleve kell bele zöldség íz, ajánlom az úgymond natúr zöldségkeveréket. Abban nincs glutamát, meg só sem, nem lesz minden tipikus vegeta ízű. Mert ugye azt is írod, hogy ne nyomjuk el a vargányát. Igaz, az már egy bevált recept, amit írtál.

Előzmény: taormina001 (152091)
taormina001 Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152092

 A gerebengomba keserü.

Előzmény: Tharkus (152087)
taormina001 Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152091

Szerencsère ezt a levest sem nem felnött fehèr fèrfi emberek kèszìtik, sem pedig ilyenek fogyasztjàk. És mégcsak nem is leves.
Egyébként köszönöm ezt az értékes információt, mely oly lényegesen hozzájárul a kérdésem megválaszolásához.

 

 

 

 

Előzmény: homerx (152090)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 2 152090

na, akkor elmodom megegyszer, es itt Popenka duplan fogja be a fulet:). Felnott feher ferfi ember sosem tesz etelizesitot a levesbe. kell meg magyarazni?

Előzmény: taormina001 (152085)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152089

kb rokagomba sebesseggel szamolj vele. hatalmas, boszorkanykorokben talalod.

Előzmény: Tharkus (152087)
Bencuc Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152088

Én az egyik vargányaszezonban találtam egy olyan helyet, ahol tömegesen nőttek dupla vargányák. De csak ott. El is neveztük dupla oldalnak. Bár azóta se találtam ott vargányát sajnos. 

Előzmény: Popenka (152068)
Tharkus Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152087

tudorok, milyen gyorsan nő a gereben a mostani időjárás mellett?

Bencuc Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152086

Kicsit elakalandoztunk a fő témától.

Előzmény: homerx (152069)
taormina001 Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152085

Igazából a húslevest én is el szoktam hagyni, így a keményítövel való sürítést is meg lehet spórolni. Helyette viszont leveskockát vagy instant levesport szoktam tenni bele füszer gyanánt és só helyett.

Előzmény: morel_whisperer (152082)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152084

Persze, hogy találtam, egy erdő tele van ilyenkor velük. Egy ismerősöméknek el is ajándékoztam mindig (van gombaszaki ismerőse), mert szereti. Eddig sosem jött vissza olyan infó, hogy bármiféle gáz lett volna velük. És még élnek. :D Idén megkóstolom, ha vissza tudok menni érte. Egyetlen furcsaság, hogy a környéken nem láttam egyetlen fenyőt sem (a mai találatnál), talán az a tuskó lehetett egykor fenyőfa.

Előzmény: homerx (152079)
taormina001 Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152083

 

Igen, szömörcsöggel sokkal jobb lett volna; így elsöre nem is igen értettem a tréfát, hiszen egy átlagos gomba csak önmagához hasonlít; inkább más dolgokat szoktunk hozzá hasonlítani és gombaformájúnak nevezni.

Előzmény: Tharkus (152074)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152082

A receptedhez hasonlót szoktam néha csinálni. Kis camembert-t dobok még bele, de húslevest nem (nincs elrakva, meg nem is főzök). Hasonlóan tésztára, kedv függvényében aprított petrezselyem, parmezán megy még rá.

 

Vargányás pizza (paradicsom, bazsalikom, só, mozzarella, sonka, vargánya, parmezán), nem mellékszereplő, főleg, ha többet tesz rá az ember, de a képen látható arányokkal szerintem teljesen jól érvényesül. Ízlés szerinti mértékig kell pirítani vajon természetesen.

Előzmény: taormina001 (152076)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152081

Nekem tetszik. :)
De ebből már inkább vastagabb szeleteket lehet vágni, hogy ne essen szét.

Előzmény: morel_whisperer (152077)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152080

ez zsenge es fiatal :)

Előzmény: morel_whisperer (152077)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152079

egyaltalan nem oreg. ez termeszetes. talaltal mar ilyet?

Előzmény: morel_whisperer (152077)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152078

hja, akinek van... :)

 

Előzmény: Tharkus (152074)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152077

Köszi a tippet! Amúgy nagyon zsengének és fiatalnak tűnt, a fodrok szélén a sötét sáv nem száradás következménye szerintem. Vagy ez már mégis öregnek számít?

 

Előzmény: öreg_néne_b (152075)
taormina001 Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152076

 

Jótett helyébe...

 

Ha már

1.a gomásztárs-keresést a topic íratlan alkotmánya tiltja és

2. ez a topic számomra érthetetlen okokból a konyhaasztalra  került, legalább megosztom veletek a kedvenc vargánya receptemet:

 

"Pikáns vargányaragu

Hozzávalók:
50 dkg friss vargánya
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 dl zöldségleves vagy húsleves
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál csemege mustár
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
1 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál kukoricakeményítő
só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A vargányát tisztítást követően gorombára vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a vargányát. 2-3 perc alatt hirtelen átpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, néhány perc elteltével pedig hozzáadjuk a levest, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. 10 percig fedő nélkül pároljuk. Közben a tejszínt, a kétféle mustárral és a keményítővel csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a gombához, és kissé besűrítjük.
Párolt rizzsel, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával kínáljuk."

Én a keményítötö ki szoktam hagyni belöle.

Minthogy kétnapja kicsit több vargányát sikerült begyüjteni, mint ami el tudok fogyasztani, és az utolsó 10 lexebb példány még mindig megvan, szeretnék valami méltó receptet találni nekik, ami nem ilyen fözelék-állagú, ragu, pörkölt meg ilyesmi, és amiben a vargánya nem csak ilyen dekoráció szerepet játszik, mint pl. vargányás özgerinc vagy ilyesmi.

 

Ugyanitt óriáspöfeteg elfogyasztásához is társat, ill. receptet keresek.

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152075

Fiatal, még tömör káposztagombát felszeleteltünk és tésztába mártva bő olajban kisütöttük. Párizsi- és Orly módra is nagyon jó! (Sűrű palacsintatészta vagy sörtészta.)

Előzmény: morel_whisperer (152062)
Tharkus Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152074

mehetett volna inkább egy szömörcsög a képre :D

Előzmény: morel_whisperer (152073)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152073

Előzmény: homerx (152071)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152072

Általában 1-1 gombászási nap alapján választom külön őket. De van, hogy mondjuk egy hétvégét, hetet stb. Egy csomó kép esetében szinte látom magam előtt, ahogy leszüretelem a rajta szereplő gombá(ka)t. Így sokkal könnyebb volt memorizálni egy-egy folt pontos helyét, a találat körülményeit. Függetlenül attól, hogy van-e GPS infó pl.

Előzmény: homerx (152070)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 1 152071

ezt amugy nevezhetnenk double penetratornak is :)

Előzmény: Popenka (152068)
homerx Creative Commons License 2023.08.18 0 0 152070

sajnos nem tudok kedvenc kepet mutatni. tul sok van. a minap, kb egy eve lefuttattam egy listat, ugy 20-30e korul vannak a gombas kepeim. sokan kerdezi, hogy nezegetem oket? hat, ja. mivel valamilyen szinten rendszerezve vannak, igy, ha vissza kell nezni, kb konyen megtalalok 1-1-et.

Előzmény: Popenka (152068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!