Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
ha holnap hajnalban felkelsz és kiszaladsz, még ott is lesz, ahol most 2-3 autó állt. de én sem álltam meg ott, mentem tovább, ahol már csak én voltam, szóval én szeltem le az öregeket, bocsi :))
Aki szereti a természetet, és meg akarja szerettetni a gyerekkel is az induljon bátran, tényleg sok a gomba és be van ázva az erdő. Indul a trombita, van fiatal vargánya is, az öregeket "levágták" előttem.. 1-2 kedvencem is előjött, bíborvörös tinóru, rózsáságú korallgomba. Kár, hogy az általam - is - ismert helyeken 2-3 autó állt, így többet kellett mennem, persze ott is jártak már előttem a nyomokból ítélve.
végülis gondolhattam volna, köszi. hatalmas boszorkánykört most találtam először, ilyen pici köríveket már korábban is. nekem kuriózum, menő, finom stb.
dehogy keserű! illetve tud olyat is, igen, de idén például még nem sikerült belefutni, idős termőtesteknél sem. és nálunk nagyjából első helyen áll egyébként. ez a kis friss, amit ma szedtem, ráadásul olyan vadító narancsos, gyümölcsös illatú, hogy már azért megéri. roppanósabb a rókánál. ha rókával vegyesen csinálod, azt is feldobja, de bármilyen gombavegyesben zseni, kérdezd csak meg mondjuk János66-ot :)
Ha már eleve kell bele zöldség íz, ajánlom az úgymond natúr zöldségkeveréket. Abban nincs glutamát, meg só sem, nem lesz minden tipikus vegeta ízű. Mert ugye azt is írod, hogy ne nyomjuk el a vargányát. Igaz, az már egy bevált recept, amit írtál.
Szerencsère ezt a levest sem nem felnött fehèr fèrfi emberek kèszìtik, sem pedig ilyenek fogyasztjàk. És mégcsak nem is leves. Egyébként köszönöm ezt az értékes információt, mely oly lényegesen hozzájárul a kérdésem megválaszolásához.
na, akkor elmodom megegyszer, es itt Popenka duplan fogja be a fulet:). Felnott feher ferfi ember sosem tesz etelizesitot a levesbe. kell meg magyarazni?
Én az egyik vargányaszezonban találtam egy olyan helyet, ahol tömegesen nőttek dupla vargányák. De csak ott. El is neveztük dupla oldalnak. Bár azóta se találtam ott vargányát sajnos.
Igazából a húslevest én is el szoktam hagyni, így a keményítövel való sürítést is meg lehet spórolni. Helyette viszont leveskockát vagy instant levesport szoktam tenni bele füszer gyanánt és só helyett.
Persze, hogy találtam, egy erdő tele van ilyenkor velük. Egy ismerősöméknek el is ajándékoztam mindig (van gombaszaki ismerőse), mert szereti. Eddig sosem jött vissza olyan infó, hogy bármiféle gáz lett volna velük. És még élnek. :D Idén megkóstolom, ha vissza tudok menni érte. Egyetlen furcsaság, hogy a környéken nem láttam egyetlen fenyőt sem (a mai találatnál), talán az a tuskó lehetett egykor fenyőfa.
Igen, szömörcsöggel sokkal jobb lett volna; így elsöre nem is igen értettem a tréfát, hiszen egy átlagos gomba csak önmagához hasonlít; inkább más dolgokat szoktunk hozzá hasonlítani és gombaformájúnak nevezni.
A receptedhez hasonlót szoktam néha csinálni. Kis camembert-t dobok még bele, de húslevest nem (nincs elrakva, meg nem is főzök). Hasonlóan tésztára, kedv függvényében aprított petrezselyem, parmezán megy még rá.
Vargányás pizza (paradicsom, bazsalikom, só, mozzarella, sonka, vargánya, parmezán), nem mellékszereplő, főleg, ha többet tesz rá az ember, de a képen látható arányokkal szerintem teljesen jól érvényesül. Ízlés szerinti mértékig kell pirítani vajon természetesen.
Köszi a tippet! Amúgy nagyon zsengének és fiatalnak tűnt, a fodrok szélén a sötét sáv nem száradás következménye szerintem. Vagy ez már mégis öregnek számít?
1.a gomásztárs-keresést a topic íratlan alkotmánya tiltja és
2. ez a topic számomra érthetetlen okokból a konyhaasztalra került, legalább megosztom veletek a kedvenc vargánya receptemet:
"Pikáns vargányaragu
Hozzávalók: 50 dkg friss vargánya 1 közepes fej vöröshagyma 2 dl tejszín 1 dl száraz fehérbor 1 dl zöldségleves vagy húsleves 1 teáskanál dijoni mustár 1 teáskanál csemege mustár 2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva 1 dkg vaj 1 evőkanál olívaolaj 2 teáskanál kukoricakeményítő só, bors – ízlés szerint
Elkészítés: A vargányát tisztítást követően gorombára vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a vargányát. 2-3 perc alatt hirtelen átpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, néhány perc elteltével pedig hozzáadjuk a levest, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. 10 percig fedő nélkül pároljuk. Közben a tejszínt, a kétféle mustárral és a keményítővel csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a gombához, és kissé besűrítjük. Párolt rizzsel, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával kínáljuk."
Én a keményítötö ki szoktam hagyni belöle.
Minthogy kétnapja kicsit több vargányát sikerült begyüjteni, mint ami el tudok fogyasztani, és az utolsó 10 lexebb példány még mindig megvan, szeretnék valami méltó receptet találni nekik, ami nem ilyen fözelék-állagú, ragu, pörkölt meg ilyesmi, és amiben a vargánya nem csak ilyen dekoráció szerepet játszik, mint pl. vargányás özgerinc vagy ilyesmi.
Ugyanitt óriáspöfeteg elfogyasztásához is társat, ill. receptet keresek.
Fiatal, még tömör káposztagombát felszeleteltünk és tésztába mártva bő olajban kisütöttük. Párizsi- és Orly módra is nagyon jó! (Sűrű palacsintatészta vagy sörtészta.)
Általában 1-1 gombászási nap alapján választom külön őket. De van, hogy mondjuk egy hétvégét, hetet stb. Egy csomó kép esetében szinte látom magam előtt, ahogy leszüretelem a rajta szereplő gombá(ka)t. Így sokkal könnyebb volt memorizálni egy-egy folt pontos helyét, a találat körülményeit. Függetlenül attól, hogy van-e GPS infó pl.
sajnos nem tudok kedvenc kepet mutatni. tul sok van. a minap, kb egy eve lefuttattam egy listat, ugy 20-30e korul vannak a gombas kepeim. sokan kerdezi, hogy nezegetem oket? hat, ja. mivel valamilyen szinten rendszerezve vannak, igy, ha vissza kell nezni, kb konyen megtalalok 1-1-et.