egy ilyen, 110*60 ilyenből van hat majd ezeket akarom lecserélni modernebb lemezradiátorokra, a három nagy meg olyna mintha kettő ilyne lenn egymás mellett, csak egyben
Köszi, megpróbáltam zárni az előremenőkön (és remélem, hogy jó kapcsolókat tekergettem), de még előtte, hogy érthető legyen:
este még azt tapasztaltuk, hogy van az eddig már ismert keringési zaj mellett egy magasabb, inkább sípolásra emlékeztető hang is. Miután lekapcsolt a fűtés, utána csak 1-es fokozaton csinálta ezt a hangot, ha 2-esre kapcsoltuk, akkor erősebb lett az áramlási zaj, de megszűnt a sípolás (és egyébként a légtelenítő csavart kitekerve a szivattyún szintén). Éjszakára 2-esen hagytuk, mert a sípolás sokkal zavaróbb. Reggelig nem ment a fűtés, és akkor 1-esre kapcsolva nem is sípolt. Most értem haza, 3-kor kapcsolt be a fűtés, most megint nagyon sípol, akkor is ha felkapcsolom 2-esre.
Ha elkezdem zárni a köröket, akkor érezhetően intenzívebbé válik a sípolás, az áramlási zajban viszont nem érzek változást, de nehéz megmondani mert a sípolás hangosabb.
Jelentem a szivattyú meg van fordítva. A szaki megcsinálta. És akkor ez most így jó? Mert azt mondta meg lehet a házon fordítani a mechanikát is, és akkor a vezeték megint bal oldalt lesz. De hát azzal nem fordulna mega forgatási irány is? Mármint nincs a kettő szoros kapcsolatban? Azt hittem ez az öntvényház nem szétszedhető, attól ilyen maszív.
Ha megengeded megkérdezném mit értesz azon hogy normál radiátor ?
A radiátoroknak 3 mérete van. Mégpedig : magasság - hosszúság és mélység/vastagság /
magasság : a legáltalánosabb a 600 mm ablakok alá.
hosszúság . a neve szerint is az amit vízszintesen mérünk,
mélység / vastagság / K 2K vagy 3 K, lehet úgy is , hogy 5cm 10 cm és 15 cm. Aztán vannak más konstrukciójú radiátorok is. Pl. nálam un. radal vagy radal panel aluminium radiátorok. Mind 1 m magas / egy sem az ablakok alatt - némely szerelő csodálkozott is, de mondtam nem az ö gondjuk / és a hosszúságuk változó... az igényszerint. A vastagságuk egységesen 5 cm. Annyit tudok még , a 7 db radiátorban . a csövekben kb. 70 liter víz van, ill, hogyha 70 fokon menne a rendszer akkor kb 10 kW-ot adna le, de mivel mindig csak 65 fokon megy, ennél kevesebbet.... annyit amennyit a kazán belepumpál a szivattyúja segítségével a rendszerbe.
megy a rendszer vagy 27 éve . A radiátorokkal gond soha sem volt.
De most jönne a kérdésem :
Mi az ideális szivattyú beállítás ? egyszer egy szerelő állított rajta valamit, mert mondta, addig nem volt jól beállítva.
Fég C12 kazán a hozzávaló szivattyúval. a szivattyúnak max 3 állása lehet, most akkor az ilyen vízmennyiséghez merre kell állítani ?
90 nm -es a lakás , 7db radiátor gondolom közepes vízmennyiséggel.
A fő probléma ,hogy lassan már tisztítani kellen a radiátorokat, mert a 27 év alatt csak elkoszolódtak kívűlről , ez csökkenti a hőleadásukat.
na igen, de nekünk gázuk is van, és műszaki cuccot soha használtan, ezt azért megtanultam
a grundfos tájékoztató ajánlotta családi házakhoz, van hat normál radiátorunk, két hengeres a wc-khez, és három dupla a nagy szobákhoz, ami megint csak hat normálnak felel meg, az összesen 12 nagy és két kicsi, ez azért elég sok
bírni fogja? mert az ára kétségkívül barátibb
de akkor amink van, Evosta dab az is ilyen hibrid lehet, és van a három fokozat ami a régi helyett van, meg az új hat fokozatú, ugyanilyen nagy csavar van az elején, csak a háza zöld nem piros