Keresés

Részletes keresés

endrep Creative Commons License 2007.07.20 0 0 313
"Nos amint látom, sufni-tuning festést csináltatok. Ha még háromszor elkellene mondanod, mindíg lennének újabb és újabb infók, amiről még mndíg nem tudok."

Te már tudsz mindenről... :)), igazad is van tényleg így sült el.
A mésszel kapcsolatban is jó a meglátásod.

Következő festés nem lesz. :)))
Köszi.
PE.
Előzmény: ponex (311)
-cc- Creative Commons License 2007.07.20 0 0 312
csak egy rövid villámkérdés: panelház erkéllyel. az erkély két fala az a "jófajta" lukacsos fal, mint a sajt. glettgipsszel (polifarbe) illetve modelgipsszel (mikor épp mi volt a felújítás adott szakaszában maradék a fángliban) tömögettem a lukakat. aztán meg csiszolópapirral átcsiszoltam. na total por lett, erre nedves ronggyal áttöröltem.
aztán maradék duluxszal kikentem, de hámlás szerűen nagyon sok helyen már a hengerezésnél lejött. gondolom poros volt. tudom, hgoy a dulux beltéri, de annyi mentségem van, hgoy sose esik be az eső.
namármost alapoznom kellett volna? mivel? egy része már le van festve de itt ott látszik - bár nem penetránsan - hogy hol voltak a hámlások. meg ugyanott esős nyirkos időben ezek a hámlások felhólyagosodnak (majd persze visszamennek).

relative kicsi aza falfelület, amit festeni kellene, viszont nem akarok fehéret, kikevertetni meg nagyon drága lenne egy tényleg jó (és nem csak amolyan halványan derengő) szint. a már lefestett dulux rétegre festhetek, vagy mi legyen vele?
köszi
ponex Creative Commons License 2007.07.20 0 0 311
Nos amint látom, sufni-tuning festést csináltatok. Ha még háromszor elkellene mondanod, mindíg lennének újabb és újabb infók, amiről még mndíg nem tudok. A meszelés technológiai leírásáról, még nem hallottam, csak a mészfestés készítésének módjáról, amelyben anyagszükséglet, és keverési arányok voltak. Manapság léteznek Teddy hengerrel felhordható mészfestékek, az én időmben ezek nem voltak, nyilván ezekhez kötődik a technológia leírás is. Szóval sok sikert a kísérletezgetéshez, talán a következő festésedkor, már célirányosabb leszel :))
Előzmény: endrep (310)
endrep Creative Commons License 2007.07.19 0 0 310
"Amit nem értek, hogy a 21. században miért meszel valaki? "

Nincs tévém és nem iszom műanyagot, talán ezért ;)
A barátom (15 éve keni a festéket falakra), ajánlotta a meszet, mivel úgy érezte -az előbbiek szerint- ez testhez áll. Tálékoztatott, hogy úgy gondolkojak, korlátozottan szinezhető. Ezt megbeszélve - jól beszineztük:(.
Az első festés nagyon szép lett. A második foltos a sok szinező miatt.
Mélyalapozás 2x, diszperzit 2x, nappali foltos még mindig. Az egyik szobát ma már másfajta diszperzittel kentük. Tökéletes lett.
A nappali ez előző diszperzittel foltos, az új fajtát kipróbáltuk rajta, tökéletes.
Nem kapartatnám le mert nem akarok a barátommal kitolni, ha van más megoldás (ami idő közben meglett).
A mész technológiai leírása szerint alapozni kell alapozóval, szerinted híg oldattal, lehet igízad van, legközelebb kipróbáljuk így ;).

PE.
Előzmény: ponex (309)
ponex Creative Commons License 2007.07.19 0 0 309
Tehát meszelés után megint mélyalapoztál, és diszperzittel lett le kenve? jó lenne ezt látni, mert asztalmellől tanácsotadni zsákbamacska.

Meszelés előtt viszont biztosan nem mélyalapoztam volna, hanem egy jó híg mész oldattal kellett volna beereszteni, aztán meszelni.

Amit nem értek, hogy a 21. században miért meszel valaki?

Jó lenne tudni, hogy pontosan mi is volt a folyamat?

Milyen volt az a mennyezet előtte?
Ha kopasz beton, volt akkor azt kellett volna mélyalapozni, még mielőtt bármi mást csinált volna vele!

De ha már mész is, meg diszperzit is van rajta, meg szar is , akkor lehet, hogy legjobb lenne, ha lekaparná az egész trágyát amit rátett az ember a menyóra, és előlről kezdené, a folyamatot, de helyes műveleti sorrend betartásával.
Előzmény: endrep (306)
endrep Creative Commons License 2007.07.19 0 0 308
Oda van kötözve..:)
de mégis milyen megoldást fogadjunk el?

PE
Előzmény: szenyor Lopez (307)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.19 0 0 307
"Szakember" visszahívása...
Előzmény: endrep (306)
endrep Creative Commons License 2007.07.19 0 0 306
Sziasztok!
Új építésű ház plafonját (beton) glettelés (gipszes) után mélyalapoztuk és meszeltük (ill. nem mi a - "szakember"!).
Foltos lett.
Mélyalapozó, kétszeri diszperzit - foltos.
Szerintetek ilyenkor mi a következő lépés?

Köszi!
PE.
ponex Creative Commons License 2007.07.18 0 0 305
Randa lesz mint a bűn, és 1-2 éven belül újra csinálhatod, szerintem, bár attól is függ, hogy milyen állapotban van a meszes réteg most, illetve alatta a vakolat. Ezt látnom kellene, azért így innen pontos diagnózis adni nagyon nehéz.

megcsináljam? 06-30/851-10-69
Előzmény: Szbri (304)
Szbri Creative Commons License 2007.07.18 0 0 304
Köszönöm szépen a kimerítő választ , de én ehhez azt hiszem túl kevés vagyok , hogy megcsináljam , és mi lesz akkor ha így ráfestek , lepörög és berepedezik a festék?
Előzmény: ponex (303)
ponex Creative Commons License 2007.07.18 0 0 303
Na hát a régi meszet le kell kaparni, majd a nagyobb hibák javítgatása után mélyalapozás, majd telibe glettelni az egészet ha szépet akarsz kétszer, majd a glettet csiszolni, portalanítani, de nem vízzel, csak egy partvissal mondjuk, amennyire lehet, aztán lehet festeni. Az első réteg legyen kicsit hígabb, a másodikhoz nem kell hígítani.
Előzmény: Szbri (302)
Szbri Creative Commons License 2007.07.18 0 0 302
Lemostam a falakat szivaccsal mivel már poros volt és nem mostanába volt meszelve. Aztán a hibákat glettel kijavítottam /elég sok volt/. De csak miútán megvettem a festéket akkor gondolkodtam el , hogy lehet , hogy a meszelt falra nem igazán lesz jó a diszperzites festék. Igazából nem értek hozzá csak úgy hirtelen nekiálltam . Szóval ennyi.
Előzmény: ponex (295)
ponex Creative Commons License 2007.07.18 0 0 301
Azt azért még tegyük, hozzá, hogy a ma használatos legszarabb anyag is jobb, mint a 30 évvel ez előtti legjobb, már amit Magyarországon elérhetővé tettek. ezzel azt akarom mondani, hogy nemigen fordul elő foltosodás csak az erősebb színek esetében, főleg a kék szín miatt hajlamos foltosodni a festés, pasztell szinek esetében még nem tapasztaltam ilyet. A beeresztéshez meg annyit még, hogy nekem még azt tanították, hogy minden felületet azzal az anyaggal kell beereszteni, amivel majd dolgozni fogsz rá. Tehát ha tapétázol, akkor egy 10%-os ragasztó oldattal kell a falat, kartont bármit, ha műanyag festést csinálsz akkor annak 10%-os oldatával (diszperzit mint festék anyag nincs, csak diszpergálással előállított műanyagalapú festékek vannak, régen amikor még csak egy két fajta volt belőle, akkor az egyiket elnevezték diszperzitnek, ezt ma is lehet kapni, de már az se olyan mint a régi elődje, és e miatt ráragadt az összes műanyag festékre a diszperzit név, nagyon helytelenül.), bár amikor ezt nekem tanították, még nem volt falfix :)) Ez nem tegnap volt.
Előzmény: szenyor Lopez (300)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.18 0 0 300
Értem. Ez korrekt leírás volt, köszi. Én festés előtt használtam a mélyalapozót a glettre, úgy is volt haszna, de logikus amit írsz. Annyit hozzátennék, hogy ha valaki gipszkartont fest, az mindenképpen mélyalapozzon a glettelés után, mert ott az eltérő anyagok (karton-glett) miatt lehet foltos a festés.
Előzmény: ponex (299)
ponex Creative Commons License 2007.07.18 0 0 299
A nyers vakolatot kell beereszteni, még akkor is ha új vakolat, ez kiegyenlíti a fal (szívását, ami nem szívás tulajdonképpen, hanem arról van szó, hogy a vakolat szemcséi között kis csövecskék (kapillárisok) alakulnak ki és amikor vizet kap, akár festékből a viz felületi feszültségénél fogva, mivelhogy a víz molekulák mindíg gömb formává alakulásra törekszenek, behatolnak ezekbe a kapillárisokba hol több, hol kevesebb és ezért fordulhat elő, hogy foltos lesz a festésed, mert az egyik helyen, ahol nem szívott a fal megköt a festék, a másik helyen ahol szívott, ott meg csak kiszárad, mert a kapillárisokba távozik a víz belőle, aztán ezek a festések szoktak 1-2 éven belül tönkre menni) ezen kívül a mélyalapozás leköti a felületen lévő porózus réteget, ami a glettelésnél okoz gondott azáltal, hogy tele megy vele a gletted és használhatatlanná teszi azt.

A mélyalapozás megértéséhez, tudni kell, hogy a mélyalapozók java része pl a falfix diszperz rendszerű anyag, ami azt jelenti hogy valamilyen párolgó hordozó anyagban szilárd halmazállapotú anyag van elkeverve, ez a diszpergálás tulajdonképpen. Amikor ezzel az anyaggal kezelsz egy falfelületet akkor a hordozó anyag beviszi magával a szilárd anyagot is a kapillárisokba, majd a hordozóanyag elpárolog, a szilárdanyag pedig ezáltal kitölti a kapillárisokat, vagyis egy egységes vakolatréteget nyersz ez álltal Kb 4-6 miliméteres mélységben.

Erre aztán lehet glettelni, majd persze a glett réteget is belehet ereszteni, de nem feltétlenül szükséges, mert az már olyan vékony réteg, hogy elég, ha az első festést hígabb anyaggal csináljuk.

Ez nem vonatkozik a duluxra, mert annál mindenképpen mélyalapozni/beereszteni kell festés előtt, hogy ne foltosodjon.
Előzmény: szenyor Lopez (297)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.18 0 0 298

Ez a kétbázisú dolog azt jelenti, hogy csak kétrétegben fed? Gondolom igen. A Duluxtól a Once az egyrétegben fedős (elméletileg), a nagyvilág színei és a többi dulux festék két rétegben felhordandó.

Én használtam ilyen előre kevert színt, nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak vele. Nem csöpög annyira, nem kell higítani-variálni, csak kened és kész. Csak az a lényeg, hogy a sűrű festékhez nagyon rövid szőrű teddy henger kell.

A felülete is általában nagyon jó ezeknek a festékeknek. A nagyvilág színei valóban moshatók.

De ha mégse Dulux, akkor is valami jó minőségű festéket vegyél. Az olcsók általában vackok.

Előzmény: Miya (284)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.07.18 0 0 297

"Friss vakolatot először is hagyni kell rendesen kiszáradni, ha ez megvan akkor mélyalapozás (falfixel, felesbe vízzel higitani kell és korongecsettel tudod felhordani, ha csak, nem akarod a padlót is beereszteni). Aztán glettelés"

 

Nem fordítva van? Előbb glettelés, utána alapozás?

Előzmény: ponex (281)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.07.17 0 0 296

Szia!

 

De ha Veszprém környéke akkor Én is bevállalom ha kell, és úgy gondolod!

Előzmény: zsolo065 (292)
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 295
Ha már glettelted, akkor már nem meszes, nyugodtan rá lehet festeni. De le is kapartad, miután (mostad?) nem áztattad? Mit is csináltál tulajdonképpen?
Előzmény: Szbri (294)
Szbri Creative Commons License 2007.07.17 0 0 294
Jó estét!

Nagymamámnál egyik szobát festeném, elöszőr lemostam a falakat , gletteltem de most dilemmázok , hogy a meszelt falra diszperzites festékkel rámehetek-e. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 293
A direktíva a következő!!! Ha félsz valamitől és nem vagy kockáztató típus, akkor ne csináld, akkor dobjál rá valami tapétát, vagy hívjál engem, ha pesten vagy, én garanciával megcsinálom neked a festést, úgy, hogy nem fog kirepedni. Minden épület mozog egy ideig egyébként, nem csak a panel, de egy idő után, úgymond (beáll)és mivel panelt nem mostanában építették, az már nem igen mozog olyan mértékben, hogy attól félni keljen. De itt egy kitűnő megoldás, üvegszálastapétát kell rá tenni előszőr, majd átglettelni és azt festeni, az tuti, hogy nem reped.

Megcsináljam? 06-30/851-10-69
Előzmény: zsolo065 (292)
zsolo065 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 292
ponex!

köszi a választ, de esetleg kicsit részleteznéd... én félek attól hogy akármilyen jól elő van készítve mivel mozog a panel lesznek repedések.... és nem szeretném hogy szépen kifestenek és utána pedig megjelennek a repedések, bár festő csinálná, de ki tudja...
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 291
Nyugodtan lehet festeni, persze a megfelelő előkészítés nem árt.
Előzmény: zsolo065 (290)
zsolo065 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 290
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy panelban lakom most a nagyszobában tapéta van, de szeretnék festeni....viszont azt hallottam hogy nem jó panelban festeni mert berepedezik a fal a mozgás miatt, érdemes-e festeni vagy marad a tapéta? Segítsetek, köszi.
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 289
szivesen máskor is !
Előzmény: CLD (288)
CLD Creative Commons License 2007.07.17 0 0 288
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Előzmény: ponex (287)
ponex Creative Commons License 2007.07.17 0 0 287
Hát ha új építésű ház, akkor elméletileg nem kell, de biztos, ami biztos alapon érdemes mélyalapozni. Ki tudja, hogy mit csináltak a falakkal előtte, illetve, hogy mit nem csináltak.
Előzmény: CLD (286)
CLD Creative Commons License 2007.07.17 0 0 286

Sziasztok,

 

Én most fogok egy új építésű lakásba költözni, ahol már fehérre festett falak várnak. Én szeretnék meggypiros falat az egyik szobába, valamint napraforgó-sárgát a másikba. Kell előtte valamit csinálnom (pl amit gyakran olvastam: mélyalapozás) vele, vagy csak fessek a fehérre???

 

Köszönöm előre is!

ponex Creative Commons License 2007.07.16 0 0 285
A duluxal kapcsolatos dolgok itt http://www.dulux.hu/

A szinkeverés manapság nem lehet gond, a legtöbb festékboltban van számítógépes szinkeverés, szinkártyáról kiválasztod és egy kis plusz pénzért kikeverik. De ha szeretsz tanulni, tanulhatsz szinelméletet és akkor magad is ki tudod keverni :) mondjuk ez hosszadalmasabb kicsit:) Ja és ne nyomdaipari szinelméletet tanulj, azt a festőszakmában nem tudod alkalmazni:)

Elképzelésem sincs arról, hogy mit jelent az, hogy kétbázisú a dulux. vagy vizes, vagy valamilyen spec oldószeres bázisú anyagokkal találkozunk, vagy vannak két komponensű anyagok pl lakkok, vagy gittek, amik két összetevőből állnak e két összetevő keveredése indítja el a kötési folyamatot stb... hosszú téma:)

"Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?"
"mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?"

Mindkét kérdésre vonatkoztatva
A falfix szerintem megfelelő anyag erre a célra, de mivel egy-egy márka nem egyes termékekről beszél, hanem festék rendszerekről, technológiákról, így az előző hsz-emben leirtak miatt érdemesebb az adott rendszerhez tartozó anyagokat használni, úgyhogy ha pénzügyi akadálya nincsen akkor érdemes, a saját alapozóját használni :) Bár nem tudom, hogy drágább-e?

Előzmény: Miya (284)
Miya Creative Commons License 2007.07.16 0 0 284
Nagyon sokat segítesz, köszönöm szépen! :)
A Duluxra nem beszélt rá senki, csupán az említett előző festésnél szenvedtünk eleget az otthoni színkikeveréssel, festéket vásárolni is diszperzites tervekkel mentünk, de a tapasztalatok miatt nem volt nehéz rákapnunk a Duluxra.
Az eladó a Duluxról nem mondta, hogy elsőre fedni fog, sőt azt hajtogatta, hogy kétbázisú, kétszer kell kenni.

Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?

Glett: bocs a pontatlan fogalmazásért, mivel felületes információim szerint a dulux nem teljesen "egyezik" a diszperziós cuccokkal, tartottam tőle, hogy más anyagokat kíván. Tényleg: a mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?
Előzmény: ponex (283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!