Keresés

Részletes keresés

szőrmók Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20259
Mivel láthatólag géppel és nem kézzel van a kés élezve sorjás marad .Ezt le kell szedni valahogy ,hogy el tudják adni .Feltehetően egy munkás egy kövön lehuzza.Ez néz ki mikro élszallagnak. Baromság.Néha érdemes Discoveryt nézni.Hogyan készül a kés. Volt már konyha és Svájci bicska is. A Youtube-on fenn vannak. Szerintem nincs mikro élszallag.
Előzmény: spapda (20255)
Hepci Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20258
Az a kérdés, akarod-e a késed pusztán hobbiból is minden - vajvágásnál brutálisabb - használat után/közben fenegetni (skandináv), vagy beéred azzal, hogy nem sérül meg úton-útfélen, viszont 0,01 nyútonnal nagyobb erőre van szüksége a behatoláshoz bármibe...
Bigredone Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20257
Sziasztok !
Nem tudom tudnátok -e segíteni , van egy USA katonai bayonettem - a típusával nem vagyok igazán tisztában , talán valami BUCK típusú bayonett - amit szeretnék eladni.
Gondoltam hátha találok itt rá érdeklődőt , vagy olyan valakit aki ismer ilyennel foglalkozókat...
Kérlek segítsetek , ha tudtok ! E-mailben küldök róla képet is annak akit érdekel.
Köszi előre is ...
Tisztelettel Bigredone
H_G Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20256
Hát itt mindent leírtak már; a lényeg, hogy fafaragáshoz jó a tiszta skandináv él, minden máshoz hasznos, ha van mikroélszalag.
spapda Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20255
Köszönöm a választ. Lehet, hogy a végén még bespájzolok az olcsóbb Morákból, a túrafelszerelés mellett a ház körül meg a konyhában is jól jön a megbízható kés.
A Clipperrel kapcsolatban összefutottam a neten ezzel a fórummal. Itt azt veti fel az egyik spíler, hogy neki gyárilag egy apró élszalag volt a késen, és arról folyik a vita, hogy vajon élezéskor célszerű-e kialakítani a gyárival egyező szögű "mikroélszalagot", vagy sem.

Ahogy láttam, ez a kérdés sok fórumon, sok késsel kapcsolatban felvetődik. Bocs, ha már sokszor volt róla szó, de esetleg pár mondatban összefoglalható, hogy mit keres a skandináv élen ilyen apró élszalag, illetve milyen előnye-hátránya van annak, ha élezéskor mi is megpróbáljuk reprodukálni? Van-e értelme?
Előzmény: H_G (20254)
H_G Creative Commons License 2010.07.04 0 0 20254
Igaz bizony.
Előzmény: spapda (20253)
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20253
És úgy általánosságban (a Mora azonos kategóriába pozícionált késeinél) igaz az, hogy a szénacél picit jobban tartja az élét, de érzékenyebb a dzsuvára?
Előzmény: H_G (20252)
H_G Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20252
Érezhető a különbség, de azért ez a rozsdamentes (Sandvik 12c27) nem sokkal rosszabb.
Előzmény: spapda (20249)
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20251
Oké, köszönöm a tanácsot, hétfőn szerintem lecsapok egy kis Morára.
A kilágyulás a jelek szerint nem veszélyeztet, nem melegedik sem a kő, sem a penge, gyakorlatilag "szobahőmérsékletű" a rendszer, ami jelenleg 30-32°C fok a szabadban. Mondjuk nem csoda, mert elég lassan forog a kő, és nem is túl durva. A másik oldalán egy durva, száraz kő forog, na az már tud melegíteni, az egyik ősrégi késről leszedtem egy darabot a markolat tövében, mert korábban azt a részt nem köszörülték le, ott már melegedett picit a penge.
Előzmény: Mattttt (20250)
Mattttt Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20250

A penge felmelegszik,és lágyul ki.Ha kékes-lilás a felülete,akkor az már kilágyult,le kell köszörülni.Mondjuk vizes köszörűnél ez nem nagyon valószínű.

Ha az acélt megfogod,és nem bírja ki a kezed,olyan meleg,akkor el kell venni és hűteni.

A mora kés meg tényleg olyan jó vétel,nagyon jó kis munkakés,vedd meg nyugodtan!:)

Előzmény: spapda (20247)
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20249
Hopp, javítom az iménti kijelentésemet, ugyanis a gyártó oldalán rátaláltam, hogy a 860-as nem szénacél, hanem stainless. Ez mennyire érezhető különbség? Elsősorban az éltartásra és az élezhetőségre gondolok.
Előzmény: spapda (20248)
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20248
Lenne egy másik kérdésem. Az egyik helyi outdoor boltban láttam egy pofás kést, Mora gyártmány volt, a képek alapján a 860MG (ugyanaz, amit tegnap belinkelt itt valaki). Rákerestem, és alapvetően mindenki jókat írt úgy általában a Moráról, és konkrétan erről a késről is. Tényleg ilyen jó vásár ez a kés? A boltban 2200 Ft-ért árulják, ez nekem meglepően olcsó, de ha tényleg minőségi darab, akkor szerintem veszek egyet.
Elsősorban a túrafelszerelésem kiegészítőjeként lenne rá szükségem, nem hardcore bushcraftolás céljából, csak úgy általános célokra, pl. tűzgyújtás, erdei kajálás, esetleg városi környezetben néha késes feladatok ellátására stb.
Szóval a kérdés röviden az lenne, hogy az itteni szakik szerint is jó kés ebben az árkategóriában? Illetve azt olvastam róla, hogy szénacél a pengéje, a képek alapján skandináv éllel, így elméletileg könnyű élezni (ezt az él típusából gondolom), a Mora szénacéljának köszönhetően jó éltartó, viszont érdemes rá ügyelni, hogy a dzsuvát időben letakarítsuk róla, hogy ne fogja meg a rozsda. Ezek megfelelnek a valóságnak?
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20247
Köszönöm. Az acél "odaégetése" látszik is? Ez a jelenség a súrlódásból adódó hőterhelés következménye, ugye? Ebből a szempontból gondolom előnyös a viszonylag alacsony fordulatszám. Legalábbis hideg marad a penge köszörülés közben.
Előzmény: Mattttt (20245)
rferi Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20246

Üdvözlök mindenkit!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Szeretnék legyártatni egy ilyen kést:

Ezzel bőrt lehet vékonyítani, kétkezes, és csak innen, a felső oldalról van élezve az íves rész.

Ki tudna nekem ilyet emberi áron legyártani, tudtok ajánlani valakit?

Van pár késem Nagy Zoltántól, akinek a késein egy szarvas is be van ütve a neve mellé. Remek kések, jó acélból, őt szívesen megbíznám vele, ha jól tudom Pesten lakik mint én is, csak nem tudom hol érhetném el. Esetleg valaki tudja?

Mattttt Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20245

Vizes köszörűvel szépen meg lehet élezni sokmindent,bár ha nem figyel az ember odaégetheti a kést.A baltát is jól meg tudod vele élezni.

Itt is van egy kis segítség:  http://www.tormek.com/en/jigs/sva170/index.php

http://www.tormek.com/en/

Előzmény: spapda (20244)
spapda Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20244
Megvannak az első késélezős élményeim. A tanácsaitoknak megfelelően először vízálló csiszolópapíron kezdtem a mutatványt, 320-as, 600-as és 1000-es finomságún. Első áldozatom egy Nirosta márkájú "bot" volt, a nem használt konyhai felszerelések sarkából. A kés már új korában is megszorult a Medve sajtban, szóval nagy kárt nem tudtam volna benne tenni... Elég sokat elpepecseltem vele, mivel az élszög tartása nem is olyan könnyű, mint az elsőre gondoltam volna, de aztán azért ráéreztem. Életében először van éle ennek a késnek. Na nem összehasonlítható egy borotvával, de legalább nem röhögi ki a parizer.

A sikerélményem felbuzdulva előkotortam a rég feledésbe merült asztali köszörűgépet, aminek az egyik köve vizes, viszonylag finom és fixen 140-et fordul percenként. Ezzel álltam neki a többi retardált késnek. A második Nirostára is szép élet sikerült rittyentenem, köszörűn dolgozva elég kényelmesen megy a munka. Nem lett hiperéles, de már lehet vele vágni. Az igazi meglepetést azonban a régi, ezerszer élezett, elfogyott pengéjű magyar kések okozták. Ezeknél minden pontosan úgy történt, ahogy az általatok ajánlott szakirodalomban olvastam. Gyönyörűen megjelent a sorja, alatta a finom éllel. "Próbáljunk ki mindent" jeligére egy finom konyhai fenőkő segítségével álltam neki a sorjamentesítésnek, legvégül pedig egy régi bőrövön húztam le a maradékot. A "Földes Rostfrei" feliratú, gyári méretéhez képest az évtizedek alatt kb. felére zsugorodott pengéjű kés egyenesen megtáltosodott! Meglepően éles vágóeszközt sikerült belőle "faragni", a Hegyespenge írásában található teszteket elvégezve is megfelelőnek bizonyult, a fénymásolópapír sarkát simán le tudtam vele csapni, és a feltekert papírhengerbe is sikerült átlósan belevágnom. Érdekes, hogy a Nirostákkal erre esélyem sem volt, mondjuk ott az élszög is más, és érzésem szerint maga a penge anyaga sem annyira alkalmas a borotvaél kialakítására, mint a régi magyaré. A másik magyar kés is jól teljesített, közel hasonló eredményt értem el az élezés során.

Még van egy kazal tompa (és többnyire bóvli) kés a háznál, azokra is rámegyek, gyakorlásnak jó lesz, aztán ha már biztosan megy a dolog, akkor egy-két bicska és élezésre vár.
Jut eszembe egy kérdés: bata élezésénél mi a helyes eljárás? Van egy kisebb baltám, erdőben tűzrakáshoz szoktam használni, erre is ráférne már egy élezés. Hasonlóan kell nekimenni, mint a késeknek, vagy más mozdulatsorral érhető el optimális él?
agy73p Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20243
Gondoltam. Köszi
Előzmény: H_G (20240)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20242
http://trexpert.hu/?oldal=2&termek=34

ennyiért ingyen van!
Előzmény: H_G (20240)
H_G Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20241
"Erdőbe a zöldet,munkához a narancsot."

Nem pont fordítva? Ha a barkácsasztal szélére tettél le egy zöld kést, ott még ugyanúgy megtalálod, mint egy narancsot, de ha a susnyásba ejted, akkor csak jövő tavasszal találja majd meg Nemozoli, hogy évekig konzerveket bontson vele :)

Előzmény: szőrmók (20239)
H_G Creative Commons License 2010.07.03 0 0 20240
A Bahco kés is egy Mora Clipper, csak átcímkézve. Szóval nyugodtan veheted, amelyiknek jobban tetszik a színe vagy amelyik olcsóbb 5 Ft-tal.

Előzmény: agy73p (20238)
szőrmók Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20239
Erdőbe a zöldet,munkához a narancsot. Nekem a középut van . fekete piros. Én megvenném mind a kettőt .Ezért a pénzért ingyen van.
Előzmény: agy73p (20238)
agy73p Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20238
Azonos típusú műanyagnyelű alap univerzális késből melyiket vennétek? Mora vagy Bahco? Mindkettő kétezer párszáz forint....

Nem biztos, hogy pont ilyenek, de t'án értitek, h mire gondolok. Köszi
Mattttt Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20237
Mattttt Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20236

Új szerzemény,bár a képek elég sötétek lettek...:)

Mattttt Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20235

http://www.bozotmives.hu/cikk.php?cid=87&r=a43d4774ccab81ad2148caa9f101c13a

http://www.youtube.com/watch?v=5ysKd1cswlo

Ha jobban érdekel a téma,érdemes meglátogatni a késportált,ott leírnak mindent részletesen és segítenek ha elakadsz valamiben.

Előzmény: agy73p (20233)
agy73p Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20234
Belencsák késkészítő műhely Körmenden. Amiért belinkeltem, az a képekhez járó kommentár. Nézzétek el nekik a vasi tájszólást, köszönöm :-)
agy73p Creative Commons License 2010.07.02 0 0 20233
Esetleg penge és/vagy késkészítésről vmi érdemleges leírást be tudnátok linkelni? Köszi
agy73p Creative Commons License 2010.06.30 0 0 20232
:-)
Előzmény: Hepci (20230)
Mattttt Creative Commons License 2010.06.30 0 0 20231

Ha valakit jobban érdekel a téma,érdemes megnézni a japán kardcsiszoló mesterek munkáit.

http://www.youtube.com/watch?v=fCYib7Jbq0g

http://www.youtube.com/watch?v=55BlqOj-hqo&feature=related

Üdv:Mattttt

Hepci Creative Commons License 2010.06.30 0 0 20230
Azért nem kell túldimenzionálni a kérdést, csak megemlítettem...
Előzmény: Hepci (20229)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!