"Igen, állítólag megy remotra. De ez csak akkor biztos, ha már bele lesz daruzva az új főgépcsoport. Mindenesetre ráférne..."
Hát igen. Az utolsó szolgálata elötti napon volt "szerencsém" dolgozni, akarom mondani kínlódni vele. Bár tekinte az oldalán olvasható 1986-os REV dátumot még csodálom is, hogy eddig kibírta.
Hm, kell annyi fizikai energia, hogy pl egy szilire képes legyen felmászni az illető, vagy annyi lélekjelenlét, hogy egy traktor megközelitésekor be tudjon időben ugrani a géptérbe.
Vagy nem erre gondoltál?:)
Ha nem akkor az E.1.sz utasítás 5.3 - 5.3.1 - 5.3.2. lesz a megoldás.
Amúgy ez elég problémás kérdés, főleg akkor, ha visszagondolok, hogy mennyiszer kopogtattam.
"A környék fűtőházaiban dolgozó mozdonyvezetők helyében én a közeljövőben átköröznék a Floyd Kft-hat vagy a CFR Marfa békéscsabai telephelyéhez, esetleg valamelyik másik magánvasúthoz.
20...30%-al több fizetésért dolgoznék a kényelmes, megbízható, halk, légkondicionált, erős, svéd licenc alapján gyártott román villamosmozdonyokon inkább, az ócska, rázós, zajos, harmatos, tengelyágykiolvadós, fokozatkapcsolórobbanós V43-asok helyett."
Én maradnék a gerinclágyító és fülgyógyító sziliken, minthogy romániának 1 fillér hasznot is generáljak.
Ja! Aki szerint egy ketvaganyu vasutvonalon orankent es iranyonkent max. 7, jo esetben 10 stb. vonat tud csak elmenni, annak ajanlom, hogy koncentraljon a Keikyu vonalara, ami az eloterben egy hidon megy at. Nagyon-nagyon meg fog lepodni. Foleg ha magyar ido szerint ejjel 1, vagy deli 11 korul nezi. Szamitson 20-22 vonatra iranyonkent, azaz jo esellyel minden percben lat vonatot mozogni. Melyek kozul van gyors, sebes, szemely, meg egyeb.
Kedves MAVTI-s szemlezok, nezzek meg, hogy "ilyen nincs".
látszik a fórumon a gépész szemlélet, mert nem nagyon értik az urak, hogy egy fuvarról több bőrt lehet lenyúzni.
Ezt en nem tudom magamra venni :)
Mas: Uj japan webcam, a Shinagawa allomas forgalmarol, suru, kb. 3 tizedmasodpercenkenti frissitessel.
Shinagawa funkciojat tekintve Tokyo-Kelenfoldnek is nevezheto. Itt alakult ki az egyik uj uzleti negyed, kapott uj shinkansen allomast, meg egyebet. Van itt egy vonatatasi telep is, a hatterben latszik.
Balrol jobbra a Keikyu maganvasut vonala latszik (a magasvezetesu), lentebb a JR Yamanote, majd a JR Keihin-Tohoku vonal, melyet a JR Tokaido vonal vaganyai kovetnek. Kicsit odebb a Yokosuka vonal, vegul a shinkansen allomas lathato, az epulet alatt. A kamera ki-be zoomol, igy nem minden latszik mindig.
Jó időt futottál!
Ez egyébként nem jó összehasonlítás.
Az igazi összehasonlíthatóság az, ha valaki pl. Pécelen a vasútállomás mellett lakik és onnan utazik a Baross térre.
Akkor busszal kb. 3x annyi idő, mint vonattal.
Csak a vonat néha óránként, néha 2 óránként (7végeken) jár, a busz meg max. 15-20 percenként.
Mindíg is csodálója voltam a stílusodnak. Egyébként látszik a fórumon a gépész szemlélet, mert nem nagyon értik az urak, hogy egy fuvarról több bőrt lehet lenyúzni.
Ma reggel volt szerencsém a Gázosok jóvoltából a Pécel- Kálvin tér utat végig busszal( na jó az Astoria és a Kálvin között villamossal mentem) megtenni. A vonathoz képest 2x annyi idő alatt. Minden rosszban van valami jó, így a Kerepesi úton láttam egy HÉVes Bobót:-)
Az STLB az ÖBB-től megvette a 2016 090 psz. mozdonyt. Múlt héten voltak különböző próbák vele. A mozdony új száma 2016 901. Hamarosan megkapja a zöld - fehér szineket és az "STLB" feliratot is (az alap ÖBB pirosra).
Ezzel a mozdonnyal akarják majd a vonatok vinni Weiz - Szentgotthárd - Wiener - Neustadt útvonalon.
Ez most már a vasutakra is érvényes, a 20 %-os szabály miatt ... Mi ez a szabály pontosan?
1047-es barátunknak tehát nem lesz munkája, utcára kerül... A környék fűtőházaiban dolgozó mozdonyvezetők helyében én a közeljövőben átköröznék a Floyd Kft-hat vagy a CFR Marfa békéscsabai telephelyéhez, esetleg valamelyik másik magánvasúthoz.
20...30%-al több fizetésért dolgoznék a kényelmes, megbízható, halk, légkondicionált, erős, svéd licenc alapján gyártott román villamosmozdonyokon inkább, az ócska, rázós, zajos, harmatos, tengelyágykiolvadós, fokozatkapcsolórobbanós V43-asok helyett.
Toled eddig korrektebb irasokat olvastunk. Olyanokat, ahol az erme mindket oldalat megvilagitod.
Most az egyik oldalrol volt szo, arrol valoban korrekt modon. Na de a masik?
Miert csak azt soroltad fel, mi a veszteseg, es azt nem, hogy mi a nyereseg, a koltsegtmegtakaritas?
Ez igy nem volt fair.
Feltettem a 2004. június 13-ai 500+ -os túrán fotózott állomásképeimet a
http://vasutallomas.uw.hu oldalra.
A honlap kialakítás alatt áll, az ABC sorrendben F-nél tovább ne nagyon nézelődjetek!
Van valakinek képe az új magántársaság mozdonyáról ?
volt a 23-i Népszabiban:
(cikk a kép alatt)
egy kis idézet:
...Mint arról beszámoltunk, a Floyd által bérelt – svéd licenc alapján Romániában gyártott – villanymozdonyok első példányának futáspróbája a közelmúltban meghiúsult...
Igen előfordult hogy tettünk rá több kocsit, csoportok részére, vagy egyéb előre tervezett utazások miatt, ami aztán nem valósult meg.
De a SzVÖR szerint akkor már "csak" 3 Bhv-nak kellett lennie.
A stílus irodalmi, a mondanivaló meg elgondolodtató.
Nem mindenben értek egyet Veled, de a munkahely féltés sokszor hoz ki olyat amit papíron , ceruzával nehéz lenne bizonyítani.
Örülök Koller Andor és a Te írásaidnak is, mert belülről nézők szemével mutatjátok be egy speciális vasúti szegmens életét.
A korai amerikai vasúti balesetekről szóló cikkel és a Chicago környéki tehervonatozásról szóló fotogalériával bővült a www.usavasut.hu című lapunk.
Egy rendszertechnikai gyengeség miatt a képek aláírással együtt a Friss írások fejezetben láthatók...
"Hogy a MAV kiesik a Ro-La piacrol? ... Csinalja csak a CFR, ha neki annyira megeri. Minel tobb Ro-La-t indit, mi magyarok annal jobban jarunk."
Így van! "
Ha egengeditek, még rágnék én is a csonton.
A közúti fuvarpiacon már az uniós belépés előtt is a hazánkból induló vagy ide érkező fuvarok többségét külföldi honosságú gépjárművek vitték. Ez a trend a belépés után még jobban erődödni fog, mert megszűnt számos korlátozás, amely a hazai árszínvonalnál lényegesen olcsóbban dolgozó (pl. szlovák) fuvarozók tömeges beáramlását megakadályozta.
Ez most már a vasutakra is érvényes, a 20 %-os szabály miatt a jól fizető vonatokra előbb-utóbb le fognak csapni a magánvasutak. A MÁV valószínűleg lassan ki fog szorulni saját természetes piacáról is.
A teljes liberalizáció után még katasztrofálisabb helyzet is elképzelhető.
Nézzük meg, mi történne, ha mondjuk Carpy és 1047-es barátunk legnagyobb örömére a MÁV kiesne a Rola fuvarozásból.
Először is elesik a MÁV a vontatási bevételektől, mivel nem lesz mit vontatni, hiszen Cegléd-Dorozsma között már nem fog járni a Rola, Kürtös meg Hegyeshalom között meg elviszi a magánvasút mozdonya. Megszűnne egy stabil bevételi forrás, amit a MÁV tulajdonú termináli üzemeltető kft jelent. Megszűnne az egyéb, spedíciós tevékenységekből származó jövedelem, illetve az operátor esetleges nyeresége is, amit egyébként az operátort legnagyobb arányban tulajdonló MÁV jöl felfogott érdeke is.
Az innen-onnan jövő (esetleg már uniós) támogatások összege is bagatell, azt már ne is említsük.
Mivel Dorozsma most már uniós határ, a koller andor kollega által említett vámbevétel sem elhanyagolható szempont, de hát ez is kiesik.
1047-es barátunk tehát maximum Félegyháza és Szeged között fog pendlizni a kétkocsis kirohanóssal, ami hatalmas szakmai kihívás, egészen addig, amíg az eddig is rettentően kihasznált vonatokat a SZÜ egy racionalizálási döntés után végül is előbb-utóbb meg nem szünteti. A vonatok helyett a párhuzamos 5-ös úton a gonosz közúti lobbi legnagyobb örömére egy szakadt Ikarus fog pöfögni, ki tudja meddig.
1047-es barátunknak tehát nem lesz munkája, utcára kerül, mint mindazok, akiknek eddig Dorozsmán és a határokon a Rola és a hozzá kapcsolód tevékenység biztos megélhetést adott.
De sebaj, el lehet vonatozni (teljesáru jeggyel) majd Ceglédre, és vasútbaráti szeretettel nézni a tömött román Rolákat, amint óránként egy-egy csinos magánvasúti mozdonnyal vontatva átgördülnek a frissen átépített állomáson. És majd lehet sóhajtozni, hogy vajon mitől is mehet olyan jól azoknak a fránya mócoknak, mert hogy már megint lekőröztek bennünket.
Kétségtelen, hogy a hosszútávú trend a határok jelképessé válása. E folyamat sebességét illetően vannak kétségeim. A jelenlegi politikai határok fognak megváltozni nemzetiségi - gazdasági határokra. Még sokáig fennmaradnak a politikai határok úgy, hogy az emberek mozgását alig befolyásolják majd.
Kellene keresni egy anyagot a romániai illetve a szerbiai társadalom határokat átlépő mobilitásáról: Keresek rá valami linket, de Szerbiában minden 10 diplomás közül 8 külföldre megy, jelenleg 500.000 a külföldön tartozkodó szerbek száma. A románok közül is sokan vannak külföldön, a madridi merényletnek is sok román áldozata volt, de sokan mennek Olaszországba is. A szerb és a román népességnek döntő többsége nyugat - Európába megy és csak kevesen jönnek Magyarországra.
Viszont a magyarok inkább Magyarországra jönnek. Ha van mögöttük egy erős anyaországi háttér, akkor nem fognak áttelepülni, (például, mert Magyarországon minden sokkal drágább) csak a kapcsolattartás lesz intenzívebb.
Június 30-án délután Nagyváthy János hegymászó barátommal Budapestről Olaszországba, Trentoba megyünk személykocsival.
Még két hely van az autóban.
Szerény hozzájárulásért bárkit, bármeddig elviszünk.
Akit érdekel hívja a 30/362-1239-es, vagy a 20/913-3899-es telefonszámot.
Trentoból vissza július 5-én délben indulunk.
nyomdász
Apropó 1! Aki kér olasz vasúti képeket, írjon a nyomdaszmate@freemail.hu címre. Megpróbálok azokat is fotózni, nem csak a tájat.
Apropó 2! A jövő hét kedden megjelenő Turista Magazin Tájak - Korok - Múzeumok oldalán a Semmering-vasútról lesz egy írás.
Van ott egy „látvány” gyalogtúra útvonal, ahová a TKM-esek buszos túrát szerveznek nemsokára.
Kétségtelen, hogy a hosszútávú trend a határok jelképessé válása. E folyamat sebességét illetően vannak kétségeim. Kellene keresni egy anyagot a romániai illetve a szerbiai társadalom határokat átlépő mobilitásáról:
- kik, hányan, miért, hova utaznak külföldre?
- hajlandóak e ezek az emberek a szomszédos országba átjárni, dolgozni, tanulni, vásárolni, illetve hajlandóak-e letelepedni?
Úgy vélem (de lehet, hogy óriásit tévedek), hogy a szerbiai, és a romániai emberek is jelenleg Magyarországban előbb "látnak fantáziát", mint egymás országaiban. Úgy vélem, hogy a magyar-szerb, illetve magyar-román kapcsolatok fejlődésének a Dél-Alföldön legalábbis középtávon sokkal nagyobb a lendülete, mint a szerb-románé.
Ebből a szempontból Szeged - egyelőre - előnyben van.
Két szomszédos ország. Igen, de ennek egyre kevésbé lesz jelentősége.
Oldják meg egymás között! Nem oldják meg egymást között, mert akkor Magyarország csak a hátrányokból részesül majd. Nagyon rossz lenne egy szerb - román gazdasági fölény a térségben, például meggyorsítaná a kisebbségek felszámolódását is.
Minek jönnek ide? Remélhetőleg vendégmunkásnak a virágzó Szegedre.
Arról van szó, amit trafficnak írtam. Miután a határok megszűnnek, 3 egymáshoz közeli nagyobb város lesz. Melyik lesz a központ? Szabadka egyelőre nem, Arad még esélyes, de az ne legyen, mert ott erős román többség van, ezért a románok kerülnének fölénybe a környéken. Legyen Szeged, ehhez minden adottsága megvan, van még kb. 10 év a földrajzi - gazdasági előnyök kihasználásához.
Szeretnek várakozni a határon Most már nem nagyon kell várakozni a határon, múltkor úgy zavarták előre a románok a volánbuszt, hogy csak néztem. 5 perc alatt átértünk.
vagy ennyire nincsen úthálózat a szerbeknél vagy a románoknál? Van, csak tudtommal nem sokat változott, nagyjából olyan, mint Trianon előtt. Kelet - nyugati utakból nem sok lehet, de ez csak jó.
MDmot 3028 feltámadt??? Elég sokáig az elfekvőként számon tartott debreceni Grafithegy lakója volt, jó hátul fotóztam, azt hittem, hogy többé nem áll talpra.
A topicon anno volt róla szó. Az év elején kapott új motort! (Debrecen talpraállította 3021-et és 3039-et is!)
Szép fotók! De hatvanban a kis fűtőházat is érdemes megnézni!
Az "ismeretlen személykocsi" egy centoporte (kb: százajtós) idegen eredetű személykocsi, eredetileg oldalajtós (+fékezőbódés) volt, majd később beheggesztették az ajtajait és így átépítve Pft kocsi lett. Mögötte még megvan a szögletes tetejű teherkocsi, amilyen felépítményt Kókán fotóztam.
Miért nem mész el az Oravica - Anina vonalra? Ott több alagút van, mint itthon az egész országban. Ezt már más is kérdezte, de az én felfogásom, hogy aki a hazait nem ismeri, az addig ne álmodjon külföldről. Valamint árban is olcsóbb a HungaryCardal 50%-al utazgatnom.
De természetesen ami késik nem múlik, jövőre már szlovákia és ausztria lesz soron.
Arad és Szabadka között - naponta - utazhat 5-8 fő.
Ennyit a (nem Te általad) emlegetett átmenőforgalomról.
Az a szerencse. Miután több évtizeddel van elmaradva Magyarország az infrastruktúrában, még jó, hogy nincs reális mértékű forgalom. De ez nem sokáig marad így, gondolj bele, Arad 250.000 lakos - 70 km - Szeged 100.000 lakos - 70 km - Szabadka 100.000 lakos.
15 évvel ezelőtt sem hitte volna el mindenki, hogy egyszer sok ember utazik majd Berlin Ostbf - ről Berlin Zoo bf - re.
A mai helyzet még mesteségesen kialakított határokhoz igazodik, de amikor ezek a határok megszűnnek, akkor majd Szegednek készen kellene állnia, hogy átvegye a központ szerepét.
Ha már a 138-asoknál tartunk, meg kell még egyet említeni.
Amelyik szergej 503-asként kezdte és 219-esként fejezte be a pályafutását, az is volt egy időben 138-as... :-)
Igen, állítólag megy remotra. De ez csak akkor biztos, ha már bele lesz daruzva az új főgépcsoport. Mindenesetre ráférne...
Politika-bolondgombát ettél vacsorára? :-( Nem. :) Csak kissé pongyolán fogalmaztam. De az tény, hogy a 84 évvel ezelőtti döntés a vasúthálózatra igencsak negatív hatással volt. Ez meg főleg a közép- és hosszútávú tervek készítésekor érezteti a hatását. :(
Tehát a jelen M62-506 psz-ú mozdony előző száma M62-138. Akkor OK, így már minden OK.
Hirtelen a jelenlegi M62-138-ra(ex.:M62-219)gondoltam.
De ez is tervbe van, hogy remot lesz. Nem?
...időközben elkészült a 2004.06.11/12-i szlovákiai utazásom (Miskolc MÁV MTM szálló igénybevételével végrehajtott Gömör-átfogó hadművelet) képes riportja, megtekinthető a többi mellett.
Tovább növeltem a képek méretét, 40%-ra, közepes tömörítés mellett (darabja jellemzően 100...140 KB).
De.
Végig olvastam.
Levettem a térképet.
Megnéztem.
Kiszámoltam km-ben.
Úton, nem vasúton.
De mindegy.
Se uton se vasúton, a Szabadka-Arad közötti utazások szervezése, ma és még kb. 10 évig nem nagyvállalati feladat.
Elég oda egy kis magánvállalkozó.
taficc: Nem olvastad vissza rendesen az előzményket. Itt útról volt szó!
"Szegeden egyébként is jó lenne egy déli elkerülő út." Ismersz annyira, hogy vasútvonal létjogosultságát nem igazán szoktam megkérdőjelezni. :)
Szabadkáról Aradra különben is el lehetne jutni vonaton Szeged állomáson keresztül. Régen ennek volt is létjogosultsága, de azt ugyanazok vették el, akiknek a 150-es vonal gyér forgalmát is "köszönhetjük". :((( Akik 84 évvel ezelőttsikerült úgy összekutyulniuk a dolgokat, hogy a mai napig viseljük ennek következményeit. :(
Ha már itt tarunk. Vajon milyen sűrűn járnának az IC-k a 100-ason, ha a "túloldal" is a mienk lenne?
"Jelenleg hogy áll az ügy? Azt írják, hogy van már Szokol-250 és Szokol-350 is..."
"A mágnesvasút is az RZD keze alatt készülne el?"
A Szokol-250 (ESz250 a becsületes sorozatjele) prototípusa elkészült ha minden igaz, 2000-ben vagy 2001-ben (www.vsm.ru - ha még létezik a lap...). Szentpétervár-Moszkva között próbázott, ahol egy szakaszt emiatt "felhoztak" 250-esre 200-ról. Aztán menetrendszerinti forgalomba állt, egy darabig ment folyamatosan. Kijött egy rakás gyerekbetegség, ezeket fel kellene számolni. Közben Fagyejev lett az MPSz (vasúti minisztérium) főembere, aztán az RZD levált az MPSz-ről és Fagyejev lett a "fő-RZD". Ő viszont láthatóan a tranzit konténerbizniszre meg a vegyes tulajdonú elővárosi vasúti dolgokra épít elsősorban, szóval nem egy álmodozó típus... :))) Ígyhát a Szokol-projekt egyelőre lényegében áll. A 350-esnek megvannak a tervei, ahhoz viszont kéne egy új vonal is a két nagyváros között - ennek elkészült a részletes tervezése Novgorodig.
Szóval egyelőre vannak a 7-8 órás, pár helyen megálló gyorsvonatok, az 5-6 órás "Auróra", meg a két ER200 a 4 és fél órájával. Egyébként a 7-8 órások közé tartozik a "Vörös Nyíl" is, de éjszaka és VIP kocsikkal. Van egy halvány gyanúm, hogy abban a VIP-jegyárban már a lányok is benne vannak... :)))
Ami a mágnesvasutat illeti - a fene tudja. Abból kiindulva, hogy a Szokol-350-eshez új vonal kellene és azon a tehervonatok úgysem mehetnének, az ember kicsit elgondolkodik rajta és azt mondja: ilyen alapon az a "semmi másra sem jó" pálya éppenséggel nem muszáj, hogy adhéziós legyen...
Ha ebből lenne valami, azt valószínűleg az RZD csináltatná, így nyilván jobban eloszlik a költség. De ha valaki ebben olyan marha nagy fantáziát lát, miért ne kezdhetne bele RZD nélkül? Kérdés, akad-e ilyen.
MÁS. Má' megin' NOHAB vs. Szergej? :)))
Egyszerű: "négy láb jó, két láb rossz" - ahogy a klasszikus leírta. Döntse el mindenki, hány lábat akar... (Lehet százat is, csak az arányosan többe kerül.)
Ha már az alagút túránál járok, említettem itt tegnap Nagyrákost, ennek a holnapi menetrendje:
Déliből a 9002/39215-el Zalaegerszegig, innen a 39034-el Zalalövőig, majd a 9154-el Nagyrákosig. Innen haza a 9153-al Zalalövőig, majd a 39023-al Zalaegerszegig, és innen a 9506/901-el a Délibe.
Egy kis jövő pénteki(07.02) kedvcsináló:
Keletiből az IC1552-es Gárdonnyal Egerbe (remélem Milkabika lesz), majd Egerből a 35524-es vonattal Szilvásváradig, onnan a 35544-el Putnokig. Visszafelé a 35543-al Szilvásváradig, majd Egerbe a 35521-el, és ha sikerűl elérni, akkor az IC1551 Szalajkával Keletibe.
Az Arad - Szabadka átmenőforgalomnak és és a Tisza-parti területek megközelítéséhez (Újszegedtől délre a csillagvizsgálóig, teherpályaudvar területe). Két szomszédos ország. Ha valaki el akar jutni egyikből a másikba, tegye! Van közös határuk. Oldják meg egymás között! Minek jönnek ide? Szeretnek várakozni a határon, vagy ennyire nincsen úthálózat a szerbeknél vagy a románoknál?
Emellett a Szeged-Tapolca vonatot M62 260, a Szombathely-Füredet M62 145, 975-öst pedig M62 223 vitte.
Jövő vasárnap (07.04.-én) megyek le fotózni a balatonakarattyai alagúthoz.
menetrendem:
Kökiről a 17507-es Szeged-Tapolca fűrdővonattal B.akarattyára, itt az alagútnál fotózás a 9725-9704-16907-9705-ös vonatokat, majd továbbmenet a 9734-es vonattal Balatonfüredre az ajánlott kiállításra, innen pedig a 974-el Badacsonyig, ahol fordulok vissza a 17506-os szegedi fűrdővonattal.
Kérem szépen az illetékeseket, hogy csak egy Szergejecskét valahonnan szerezzenek valamely vonatra.
Előre is hálás köszönet érte.
OFF:
Helyesen nem csak Dunántúli dolog, mert Veszprémtől ágazna ki a mostani 8-asból, majd az új dunaújvárosí hídon át Szolnok-Füzesabony útvonalon menne. Ez lenne a középországi autópálya gyűrű. Sajnos a www.kozut.hu nem jön le, de azon van térkép is a 2015-ig szóló tervekről.
A 39551 és 39552es Győr-Bfüred fürdővonat jún. 13-tól már jár, úgy mint tavaly, most is remot Daciaval.
Ennek a hírnek nagyon örülök!
Augusztus 8.-án a topictaliról hazefelé B.füredtől Veszprémig ezt fogom útbaejteni majd.
Minden vágyam, hogy egy jó kis nyerópáros kedvenc vonatommal utazzak ismét, azaz Dália+kék személykocsik, kicsit könyökömön jönnek már ki a száguldozó szilik, nagyon egyhangú ez a 100-as környék...:-)))
A 39951-39552 sz vonaton utoljára 5-6 kocsi a 80-as években volt, amikor még M 44-es vitte Zánka-Köveskálig.
Azóta rendszerint 3 Bhv (estleg 4) az összeállítása, a kihasználtsága változó, 20-30 embertől, a tényleges tömegig bezárólag. Egyébként fizető utas nem nagyon van rajta, inkább csak vasutasok.
Nem csoda mert a menetidő 4-4,5 óra. (Busszal max. 3 óra)
traficc :
1996-ban M41 + 5 Bhv volt az összeállitása.
Kenesén üdültem s majd mindennap megvizuáltam.
Egyszr volt benne úgy 80 fő.
Elfogta és őrizetbe vette a rendőrség azt a három fiatalt, akik a gyanú szerint agyonvertek egy tizenéves fiút Szolnokon.
Az elkövetők egy vasúti sínre fektették a holttestet, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy baleset vagy öngyilkosság látszatát keltsék. Azzal azonban nem számoltak, hogy az érintett vonalszakaszon vágányzár miatt nem járnak a vonatok. A nyomozók ezért azonnal kizárták a vasúti tragédia lehetőségét.
A Tisza-parti megyeszékhely rendőrségére még szerda este jelentette be egy helybéli férfi, hogy egy holttestet talált a Zagyva fölött ívelő vasúti híd közelében. Mint kiderült, az áldozat egy 19 éves csataszögi fiú volt, akit kevéssel felfedezése előtt agyonvertek, majd testét a sínekre helyezték.
A nyomozás szálai két - 17 illetve 22 éves - fiatalemberhez vezettek, valamint egy 17 éves lányhoz, aki korábban az elhunyt barátnője volt. Emiatt nem zárható ki, hogy a vascsövekkel agyonvert fiú szerelmi dráma áldozata lett. A három fiatalt a rendőrségen őrizetbe vették, majd eljárást indítottak velük szemben.
Nagyon örülök, hogy végre valaki nem csak az ócska magyar és a nyálas nyugati vackokat szerkeszti meg. Én ugyan nem vagyok nagy MSTS rajongó, de ez nagyon tetszik!
Csak így tovább! Küldtem egy kevés anyagot az itteni E-mail címedre, remélem hasznát tudod majd venni!
Féloff:
Ezeket a jószágokat csinálom MSTS-hez. Amint láthatjátok, elég gagyi a textúrájuk. Ha valakinek vannak alkalmas fotói, nagyon megköszönném, ha megosztaná velem. Tervezem a többi mozdony elkészítését is, de jellegrajz hiányában nem jutok egyről a kettőre. Ha bárki bármiben tud segíteni, akár tanácsokkal is, szívesen fogadom!
Hogy a vasúti híd mennyire is hiányzik, arra a legjobban az a tavalyi időszak adott választ, amikor nem jártak a BZ-k és vonatpótló buszok közlekedtek helyette.
Nem azt írtam, hogy nem hiányzik, hanem, hogy Bzmot menne arra 50 utassal. Ez egész jó érték. De erre a forgalomra nem éri meg külön hidat és új pályát építeni, sokkal egyszerűbb a már meglévő pályát felhasználni, és egy új közúti hídon elhelyezni a vasúti pályát. A jelenlegi Újszegedről a tömegközlekedési kapcsolatok is jobbak lennének.
A 39951-39552 sz vonaton utoljára 5-6 kocsi a 80-as években volt, amikor még M 44-es vitte Zánka-Köveskálig.
Azóta rendszerint 3 Bhv (estleg 4) az összeállítása, a kihasználtsága változó, 20-30 embertől, a tényleges tömegig bezárólag. Egyébként fizető utas nem nagyon van rajta, inkább csak vasutasok.
Nem csoda mert a menetidő 4-4,5 óra. (Busszal max. 3 óra)
Naponta 124 000 fő meg majd valahogy beeszi magát Budapestre munkába, de bezzek Muronyban ( egy illen jelentős "utasáramlattal" biró fontos fő-fő csomópontban, nem tudja rendesen a pénztáros, hgy Kiruna és Narvik között kell e hálókocsijegy a szénvonatra vagy elég EIRD kárd a helybiztositásos, választható pótdijas kusett, fekvő, háló, étkező, nemző különkiadásból.
Ez szerintem kissé erősre sikeredett. Andó Gergőnek sem az a problémája, hogy egy isten háta mögötti porfészekben nem tudják neki megmondani a legjobb (legolcsóbb, leggyorsabb, stb.) utat Brüsszel és Párizs között, hanem hogy a Keleti-pályaudvaron sem.
Jellemző példa:
A nagyjából egy hete beírt 500+ -os túrára SupermanVirus a MÁV Andrássy úti menetjegyirodájában vette meg a jegyét. Ő valahonnan a váci vonal környékéről jött. Az útvonal egy Bp KÖKI-Karcag-Tiszafüred-Debrecen-Miskolc-Szilvásvárad-Eger-Bp volt, erre mit adtak neki hosszas gondolkodás után? 400 km-es menettérti jegyet, mert szerintük az 500+ -os jegy nem jó a fentebb leírt útra. Hiába erősködött, hogy de jó lesz neki, nem hitték el.
Vezéráldozat – Dokumentumfilm Sipos István életéről Sipos István, néhai MÁV vezérigazgató valamivel több mint öt éve, a legnehezebb sztrájk közben, munkahelyén hunyt el. Nádasy László és Rákos József dokumentumfilmjében családtagok, barátok, kollégák, tisztelői idézik fel Sipos István életútját a kisvárdai szülőhelytől, a záhonyi munkahelyen át a vezérigazgatói posztig. A dokumentumfilm alkotói szép filmet készítettek. Nemcsak az életút egy-egy állomása villan fel, hanem a részletekből még jobban megérthető Sipos István munkássága. A filmkockákból átsejlik maga az ember is, aki rajongásig szerette családját, szüleit, de tisztelte a vasutas kollégákat is.
A Vezéráldozat című dokumentumfilmet 2004. július 9-én 16.30-kor vetítik a Duna Televízióban.
"A 39551 és 39552es Győr-Bfüred fürdővonat jún. 13-tól már jár, úgy mint tavaly, most is remot Daciaval."
ok csak én azt hittem hogy júl.3-tól aug.29-ig közlekedik.és mindig M43 viszi?vagy néha csörgő is?
traficc :
Tömegek lehetnek rajta.
E vonat mértékadó keresztmetszete ( amiért van) Csajág is Bakarattya között mérhető.
Már 8 évvel ezelőtt is elfért a "tömeg" egy Bhv-ban de akkor is 5-6 kocsival jött.
Jűnius 19-én délelőtt láttam B.almádi-Káptalanfüred között, szép kicicomázott tűzpiros/szürke M47 vitte 3 kocsival. A számát nem láttam a Balaton közepéből.
iiiigen , igen.
Ezek a fontos dolgok meg, hogy Kiskunborzasztó kűlső-felsőn az éjszakai szolgálatos 4 vagy 6 perc alatt találja meg az 500km + bolyongó jegy tömböt.........amit különben már elődje ( édesapja) is használt egyszer 1969-ben.!
Naponta 124 000 fő meg majd valahogy beeszi magát Budapestre munkába, de bezzek Muronyban ( egy illen jelentős "utasáramlattal" biró fontos fő-fő csomópontban, nem tudja rendesen a pénztáros, hgy Kiruna és Narvik között kell e hálókocsijegy a szénvonatra vagy elég EIRD kárd a helybiztositásos, választható pótdijas kusett, fekvő, háló, étkező, nemző különkiadásból.
"Mosoly ragyogja be Európa idősebb vasút- és buszbarátainak arcát
Európa-szerte elterjedt a hír, hogy hogy május 1. óta a 65 év felettiek ingyen, mindösssze életkorukat igazoló személyes dokumentumuk felmutatásával utazhatnak a magyarországi vasútvonalakon és autóbuszjáratokon. A magyar közlekedési hatóságok a unió idős utaznivágyóinak tömeges, milliós nagyságrendű megjelenésére számítanak a közeljövőben. Többnyelvű utastájékoztatás, a mellékhelyiségek állapotának nagyfokú javítása, orvosi ügyelet 1800 település vasútállomásán és autóbusz-pályaudvarán - a tárca illetékese szerint ezek a legsürgősebb teendők."
Teljes cikk: Niederösterreichische Landeszeitung, 2004. június 22.
"A 39551 és 39552es Győr-Bfüred fürdővonat jún. 13-tól már jár, úgy mint tavaly, most is remot Daciaval."
ok csak én azt hittem hogy júl.3-tól aug.29-ig közlekedik.és mindig M43 viszi?vagy néha csörgő is?
A 65 év feletti külföldi utasok belföldi utazása sok felkészületlen újságirónak oldotta már meg a "mindjártittalazártamégnemirtamsemmit" gondját.
A dolog fontossága vetekszik a MAN szigetre 65 vagy 75%-os mérséklésű jegy válható FIP-DIP-DOP jeggyel, vakvezető kutyával, mozgássérülten cimű eposzhoz.
A MÁV évente szálit 156 000 000 utast. Ebből 65 éven felüli KÜLFÖLDI lehet 10 000. Igen nagy jóindulattal. Ez ugye 0, 0064%.
tételezzük fel, hogy valamiért megbolondulnak a külhoni satrafák és tömegével jönnének a 70-80 éves nénik mert elterjedne körükben, hogy MAGYAR vasúton utazás fiatalit.
Tételezzük fel, hogy e hir hallatára 100%-al megnőne az utasszámuk.
Már 20 000-en is abban látnák az aranyló öregkor boldogságának titkát, hogy ungarische Bz-vel száguldozzanak Kisszénás és Kondoros között.
Akkor a váratlan és hirtelen növekmény miatt már az utasok 0, 012%-a idős külföldi lenne.
. Az idén 48 milliárd forint veszteséget tervező társaság évente mintegy félmilliárd forintot spórolna meg a sporton.
traficc :
Nem ennibe kerül !!!!!! csak ennyivel adnának kevesebbet ezután !!!
Hogy mennyibe kerül az TITKOS !!!!!!
Az ország harckocsijainak száma NEM titkos, a 26 !! vasutas sportkulbbra költöt összeg, TITKOS.
......."........Mindenesetre az már most bizonyosnak látszik, hogy a jövőben a MÁV piaci alapú ellenszolgáltatásokat vár majd az ingatlanjait ma még térítésmentesen használó 26 vasutas sportegyesülettől. .........."
http://www.bremsenbude.de/
Itt fekekkel es legsuritokkel foglalko weboldalt talalsz. (Amugy ajanlom mindenkinek:)) Tobbnyire csak Knorr cucc, de irj a sracnak mailt, hatha tud valamit.
Ha már szóba került, egy kéréssel fordulok a topiclakókhoz:
égető szükségünk lenne mindenféle dokumentációra Atlas Copco CT4-es légsürítőhöz, illetve olyan infókra, hogy milyen mozdonyokon (vagy akármin, tőlem varrógép is lehet) alkalmazták ezt a típust, vagy olyat, aminek csereszabatosak az alkatrészei. Az egyenes utat (Atlas) már lefutottuk, tehát ilyen jellegű javaslatokkal sajnos nem jutunk előrébb! Köszi előre is.
A NOHAB segédüzemi dinamója az én adataim alapján csak 10kW-os, és ebben már benne van a négy tetőventillátor hajtása is, amiből normális hőcserélők esetén állás közben max. 1 megy. A levegőigény pedig tömör fékrendszernél állás közben nem igazán nagy, ki lehet számolni, hogy óránként mennyi utánpótlás kell. Sajnos a légsürítőről nincsenek adataim, vagy katalógusom (pedig nagyon kellene egyébként).
De én azt mondom erre, hogy számoljuk vissza az alapjárati fordulaton leadható névleges teljesítményből (96 kW) azt, hogy ebből minimálisan mennyi kell ahhoz, hogy mondjuk egy 800 tonnás vonat megmozduljon, és akkor a maradéknak elégnek kell lennie a ketyegéshez.
Megnéztem az emíltett cég weblapját. Az ertősebb mozdonyaik a "Gmeinder" gyártmányúak.
van még ÖMAG/BBC-mozdonyuk is, de azok kisebb teljesítményűek. (A villanymozdony, meg a keskenynyomtávú meg eleve kiesik.)
A háború után az egyik ujjáépítési terv szerint Szeged-Rókus lett volna Szeged főpályaudvara, ahonnan az összes vonal elérhető lett volna. A kecskemétiről pl. Dorozsma előtt leágazva Rókus algyői végére jutott volna a vonat, ahonnan a délebbre felépülő hídon át Szőreg előtt jutott volna a makói vonalra.
Mennél többet háddéztok, ...hádde a mi szokásaink............meg hádde a jogaink........annál jobban lemaradtok.
Akkor is ha pár alsó-közép vezető volt mozdonyvezetőből lett.
Meg kell tanulnotok dolgoztatni Őket.
Akkor ha most rg7 hetes morgásba kezd........:-))))
A cég a Sztg-Szhely-Sopron-Bécsújhely vonalon fog vonatokat közlekedtetni. De akkor, hogy kerül a képbe Celldömölk? Pedig az újságcikk szerint kedden "vonatozott" először eza cég. Így az időpont is stimmelne.
Vajon arculatra festik a mozdonyt, vagy megmarad elredeti színeiben? (Bérelt és nem vásrolt mozdonyról van szó.)
Szeged: Folyamtos kilométerszámítás: El is felejtettem, hogy most is az van. :)
Tudom, hogy buszok korábban is voltak, de nem hinném, hogy jó szervezésselne lehetne most is indítani.
S-Bahn. Jó dolog, de ha az új híd megépülne, akkor a várositömegközlekedést olyan jól meg lehtne szervezni, hogy túl nagy forgalmat nem vonzana.
65 éven felüliek: Drágább villany, drágább gáz, félig-meddig drágult gyógyszerek. :( Ezek mellett eltörpülne a dolog. Valamint rálehetne fogni az EU-ra. :/ Ebben van némi igazság is, mert most a mi pénzünkből vonatozhatnak ingyen a többiek is.
Ismét jelezném, hogy a 65 év felettiek ingyenes utazását törvény írja elő. Így annak eltörléséért nem a MÁV-nál, hanem az Országgyűlésnél kell lobbyzni. Azt visuzont kötve hiszem, hogy ezt bármely párt megszavazná, hiszen azonnal adna kétmillió választópolgárt a másik pártnak.
Na végre...... Nemcsak az a fontos, hogy mennyibe kerül a vonat, hanem az is, hogy 1 liter benzin árából hány kilométer vonatjegyet vehetek!!!
Ezenkívűl mit nyújtanak ezért a pénzért?
Mi az amin lehetne változtatni, de nem igazán tesznek érte? Pl. A takarítók követeljenek meg jobb munkavégzést!
Ha már árat emelnek, akkor legalább törekedjenek a magasabb színvonalú szolgáltatásokra!
Kedvezmények: Egy kedvezménynek hamarosan búcsút mondhatunk. A sorkatonák kedvezményének. Nem lesz ki igénybe vegye.
Helyette 65 év felett meg vezessék be a 90%-os kedvezményt! Így legalább tényleg tudni lehetne a szolgáltatást igénybevevők számát. Pl. Hány német nyugdíjas jön majd ide vonatozni. Vagy hányan tekintik otthonuknka a vonatot. (Mivel állandó lakcímük nincsen.)
Na végre...... Nemcsak az a fontos, hogy mennyibe kerül a vonat, hanem az is, hogy 1 liter benzin árából hány kilométer vonatjegyet vehetek.
Ezenkívűl mit nyújtanak ezért a pénzért?
Mi az amin lehetne változtatni, de nem igazán teszsnek érte. Pl. A takarítók követeljenek meg jobb munkavégzést!
Kedvezmények: Egy kedvezménynek hamarosan búcsút mondhatunk. A sorkatonák kedvezményének. Nem lesz ki igénybe vegye.
Helyette 65 év felett meg vezessék be a 90%-os kedvezményt! Így legalább tényleg tudni lehetne a szolgáltatást igénybevevők számát. Pl. Hány német nyugdíjas jön majd ide vonatozni. Vagy hányan tekintik otthonuknka a vonatot. (Mivel állandó lakcímük nincsen.)
Szeged: Talán érdemes lenne egy kisbuszt üzemeltetnie a MÁV-nak a két állomás között.
A vonalszakaszt meg be kellene újra vonni a MÁV-hálózatba. Virtuális vonalként. Előnyök: Folyamatos kilométerszámítás, MÁV tarifájú busz. (Vasútpótló.)
Híd kérdése: Ha a közúti híd megépülne, akkor igazi körútrendszer lehetne. A zsúfolt belvárosi hídon meg korlátozni lehetne az autóforgalmat.
Újszegedre is pillanatok alatt el lehetne jutni. Hiszen így pl. indulhatna egy Személy pu.-Nagykörút-Személy pu. igazi körjárat. (Lehetőleg trolibusz.)
Vasúti híd: Ha kiljebb épülne meg, akkor Szeged fejpályaudvar maradna, de ezzel amúgy sem vesztenének az utasok, az átmenő pályaudvarhoz képest, mert az IC akkor sem menne tovább Makóra.
Futáspróba volt. Ma is van egy érdekessége ennek a vonatnak, most ismét a végén van két MD, de ezúttal a fotó elmarad, szabadságon vagyok és távol Pécstől.:-(
A 60 kW körüli _átlagos_ üresjárati motorteljesítmény ennek fényében számomra simán elképzelhető.
Adott a dízelmotor. Forog az álló mozdonyban. Ad hangot, füstöt, meleget, a saját súrlódási veszteségeit fedezi, a kenőolaj szivattyúját, a hűtővíz szivattyúját, a feltöltőjét hajtja, néha levegőt termel, tehát a 40 kW max. teljesítmény igényű, ezen a fordulaton kb. 20 kW teljesítményt felvevő légsűrítőt mozgatja, meghajtja a 18 kW-s segédüzemi dinamót, meg esetleg még a hűtőventillátorát is mozgatja. Mindezt kihozza abból a 90 LE-nek megfelelő gázolajmennyiségből. Mivel legalább 200 %-os hatásfokkal dolgozik, ezen nem csodálkozom. :-)
Jegyvadászat során is igen hasznosak a jegyvizsgálóktól és ellenőröktől begyűjtött infó. A munkahelyemen ma meg kiderült, mennyi rejtőzködő vasútbarát van, élvezettel nézték a saját forgatású führerstandvideókat, illetve maczko gőzmozdonyos felvételeit, meg a vidéki turnéimon készült képeket.
"Mielőtt leír valaki ilyet,menjen el a helyszínre!Az Új Klinika és a Patológiai Intézet miatt nem lehet ott hídat építeni!!"
Nem is centiméterre pontosan ugyanoda akarják tenni! A Bécsi körút folytatásában ha jól tudom mindössze egy kazánház van útban, amit bármikor át lehet telepíteni, és a tervek ide készültek.
...meg a közműcéget (csatorna-szolgáltató átemelőtelep?) is le kéne tarolni a "pesti" (avagy újszögedi) oldalon. A gyermeknapi programunknak Újszeged is része volt :-))).
Lassújel a vasutas kluboknak
 2004-06-24 10:00
A vasutas sportegyesületeket is elérte a MAV költségcsökkentési programja. Az idén 48 milliárd forint veszteséget tervezõ társaság évente mintegy félmilliárd forintot spórolna meg a sporton. Az olimpiára utazó sportolók zavartalan felkészülésére hivatkozva őszre halasztotta sporttámogatási rendszere átalakítását a MÁV Rt. A vasutas sportlétesítmények használatának hagyományos feltételeit felülíró koncepció alapvetései már elkészültek, ám megvalósításukról egyelőre nem zárultak le az egyeztetések. Mindenesetre az már most bizonyosnak látszik, hogy a jövőben a MÁV piaci alapú ellenszolgáltatásokat vár majd az ingatlanjait ma még térítésmentesen használó 26 vasutas sportegyesülettől. A legnagyobb érvágásra előreláthatólag a sportlétesítmények üzemeltetéséhez kiemelt támogatásban részesülő öt nagy egyesületnek kell felkészülnie, így például a Szőnyi úti uszodát működtetõ BVSC-nek is. A zuglói polgármester, Rátonyi Gábor, aki korábban a BVSC uszodájának igazgatója volt - megérti, hogy a szorult pénzügyi helyzetben lévõ egyesület minden pénzszerzési lehetõségre igyekszik rátenni a kezét. A BVSC 70-80 millió forintos adótartozásairól a polgármesteri hivatalban is hallottak. Konstatálták azt is, hogy az egyesület új bérletrendszert vezetett be, és a bérletek árát rövid idõn belül a négyszeresére emelte. Ezzel együtt Rátonyi a BVSC körüli problémákért nem az egyesületet okolja. Szerinte a Szõnyi úti létesítmények leromlott állapotáért, az eladósodottságért - ha nem is közvetlenül, de - a terület tulajdonosa, a MÁV is felelõs. A vasúttársaság vezetése ugyanis a legutóbbi idõkig nem sokat törõdött a BVSC belsõ ügyeivel. Holott legalább azt ellenõrizhette volna, mire is költik az ingatlanok működtetésére átutalt évi 140 millió forintot. Hamar kiderült volna, hogy a sportlétesítmény területén oda nem illõ vállalkozások telepedtek le, a fenntartási támogatások pedig kézen-közön elfolytak. A MÁV illetékesei elõtt sem titok, hogy a nagy sportegyesületek háza táján nincs minden rendben. Ennek ellenére a belsõ gazdálkodási ügyekbe - a sporttörvény miatt - a cég továbbra sem tud beavatkozni. Azt viszont szeretné elérni, hogy a 26 vasutas sportegyesület által évtizedek óta térítésmentesen használt könyv szerint hozzávetõleg 3,5 milliárd forint értékű - vasúti ingatlanok elsõsorban sportcélokat szolgáljanak. Végsõ döntés még nem született, de valószínű, hogy az ingatlanok továbbhasznosításának - albérletbe adásának - jogát nem vonnák meg az egyesületektõl. Azt azonban ettõl függetlenül kifogásolják, hogy az alkalmazott bérleti díjak elszakadtak a piaci áraktól. Emellett elkerülhetetlennek tartják, hogy a MÁV-nál végrehajtott megszorító intézkedésekkel összhangban a sporttámogatások területén is meghúzzák a nadrágszíjat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a MÁV feladja több évtizedes sportmecénási pozícióját, és átvált a piaci elvárásoknak megfelelõ szponzori szerepre. Az egyesületeknek fizetett támogátások fejében a cég ellenszolgáltatásokat vár az egyesületektõl. A lehetõségek között a létesítményhasználatért fizetett bérleti díjak éppen úgy szerepelnek, mint a vasutasoknak biztosított ingyenes sportolási lehetõségek biztosítása. A vasút jelenlegi helyzetében természetes, hogy sportcélú kiadásai csökkentésére törekszik - véli Illés Ernõ. A BVSC márciusban megalakult új vezetésének felügyelõbizottsági tagja szerint, ha a MÁV változtatni akar, arra kell törekednie, hogy a jövõben valóban tulajdonosként viselkedjen. A BVSC asztalitenisz szakosztályának fõmecénásaként emlegetett szakember úgy tartja: a legfontosabb az, hogy részletesen számoltassa el az egyesületeket a sport támogatására, illetve az ingatlanok fenntartására kifizetett összegekkel. Így elejét lehet venni, hogy a magukat befektetõként feltüntetõ "sportvállalkozók" ezekbõl az.összegekbõl invesztáljanak saját cégeikbe, a sportba pedig egy fillért se tegyenek vissza. Két éve folyik a huzavona a BVSC gazdálkodásának átláthatóbbá tételéről, a sportlétesítmények fenntartását szolgáló támogatási rendszer átalakításáról. Kézzelfogható eredményeket azonban csak idén tavasszal, a klub vezetésének leváltása, és az alapszabály megváltoztatása után sikerült elérni - állítja Börzsei Károly. A BVSC karate-szakosztályának vezetõje, a közelmúltban megalakult új elnökség tagja azt mondja: egyesületük az elmúlt években kétségtelenül rosszul; és a feltételezések szerint szabálytalanul gazdálkodott. A részletekre, illetve az esetleges visszaélésekre csak a folyamatban lévõ tüzetes vizsgálat deríthet fényt. Azon már semmi sem változtathat, hogy az egyesület több tízmillió forint köztartozást halmozott fel. Emellett azon is kár utólag keseregni, hogy az intézmények fenntartására kapott pénz döntõ része bérek kifizetésére ment el, a medencék, az öltözõk, a fürdõhelyiségek karbantartására pedig szinte semmi nem jutott. A felelõsöket természetesen meg kell találni, de fontosabb, hogy a létesítmények tulajdonosa, a MÁV ismét bizalmat szavazzon a klubnak. E nélkül ugyanis a sporttámogatási rendszer küszöbönálló átalakításánál aligha lehet elvárni, hogy a vasút partnerként kezelje a BVSC-t. Börzsei Károly szerint érthetõ, hogy a MÁV a sportlétesítmények toldozgatásánál jobb helyet is tud pénze számára. El kell azonban fogadni azt is, hogy a sportklubok külsõ bevételi források nélkül nem tudnak működni, az általuk használt létesítmények működtetésére pedig egyedül még kevésbé képesek. Kiutat jelenthetnek a létesítményekben működõ, és a sportot támogató vállalkozások. A karate-szakosztály vezetõje például a BVSC épületében lévõ pizzériát üzemelteti. Mint mondja: havonta félmillió forint bérleti díjat fizet a klubnak, és õ gondoskodott a leromlott állapotú, a tisztiorvosi szolgálat által bezáratott étterem felújításáról is. Elnökségi tagként azonban elismeri: a klub területén működõ vállalkozások közül néhányan még a piaci áraknál szerényebb bérleti díjat fizetnek a területekért. Holott, az egyesület már korábban a kerületben alkalmazott bérleti díjakhoz igazította saját árait.
Nincs ingyenbérlet
Tájékoztatjuk önöket, hogy a zuglói önkormányzat által kiadott ingyenes uszodabérletek elfogytak. További intézkedésig a bérletek kiadósa (cseréje) szünetel - olvasható egy papírfecnin a BVSC Szőnyi úti uszodájának bejáratánál. Az egyesület sport- és ifjúsági bizottsága által jegyzett falragaszról az is kiderül: azok a nyugdíjasok akik nem érik be ezzel, kérdéseikkel elmehetnek a kerületi önkormányzathoz. Próbálkozók akadnak is szép számmal, a polgármester azonban ingyenbérletekkel nem szolgálhat. A BVSC lépései ellen az önkormányzat nem tehet semmit Még akkor sem, ha az idén hétmillió forintot utalnak át az egyesületnek a nyugdíjas-, további ötmilliót a diáksport támogatására.
"Sportbarátok"
A MÁV sportlétesítményei sokféle vállalkozásoknak adnak otthont. A vasúti társaságtól származó értesüléseink szerint a sportvezetõk cégei a piaci árak töredékéért bérlik az általuk használt üzlethelyiségeket, raktárakat, telephelyeket. A BVSC sporttelepének értéke a MÁV könyvei szerint 1,8 milliárd forint. Az épületekkel együtt mintegy 34 ezer négyzetméteres területen az uszoda és az asztalitenisz-csarnok mellett autó- és autóalkatrész-kereskedés is működik. De azok sem látogatnak hiába a Szõnyi útra, akik ruházati kis- és nagykereskedést, netán defektjük miatt gumiszervizt keresnek. A MÁV becslései szerint a piaci alapon meghatározott bérleti dijakból az egyesületnek csaknem félmilliárd forint bevétele lehetne. A havi 40-50 ezer forintért albérletbe adott irodák, vagy a 20-25 ezerért kiadott raktárak azonban ennek az összegnek a töredékét termelik meg. Hasonló a helyzet például a Pécsi Vasutas Sportkör telepén is. A MÁV számításai szerint az egyesület több mint 30 millió forintot szedhetne be évente albérlõitõl, de ennél jóval kevesebb folyik be a kasszájába. A Szegedi Vasutas Sport Egyesület szintén nagyvonalúan bánik vállalkozóival. A sporttelepén működõ bútorraktárért például a MÁV adatai szerint alig 40 ezer forintot számláz bérlõjének havonta.
Az 1950 LE-s kályha tehát egy igen kedvező fajlagos fogyasztással számolva nem egészen 90 LE kifejtésével üzemelteti saját magát, meg a segédüzemeit!
Az adatot nem én állítottam elő, hanem kaptam! Nem tudom, hogy milyen körülmények között volt a gép. Az alapjárati fordulatszámhoz tartozó névleges teljesítmény 96 kW, de ennyit csak akkor ad le, amikor az első pozícióban a gerjesztést is ráadod, ennyivel már szerelvénnyel is megindul a mozdony! A 60 kW körüli _átlagos_ üresjárati motorteljesítmény ennek fényében számomra simán elképzelhető.
NOHAB-ot a Dezsőkék helyébe! Meg a Milkabikákéba is! :-)
Nem hittem volna, hog yilyen hamar megvilágosodsz :-)))
Akkor érdekelne egy fotó a V43-1064-ről, melyet még emlékeim szerint 2000.júni.13-án készítettél Kaposvár állomáson a 8213sz.vonattal.
Légyszíves küld el E-mailen vagy tedd fel ide.
Köszönöm.
"Ha olvastad a Délmagyart, akkor tudod, hogy az ujabb közúti hidat az egykori vasuti hid helyére tervezik megépíteni"
Több helyen,többször kifejtettem.Mielőtt leír valaki ilyet,menjen el a helyszínre!Az Új Klinika és a Patológiai Intézet miatt nem lehet ott hídat építeni!!
Az ÖBB 100 mill Euro hasznot mutatott ki 2003-ban (ingatlan eladásbol - az egyetlen üzemág ami hasznot produkált).
Az állam ugyanebben az idöszakban 1,5 milliárd Euroval támogatta a kedves RT-t (amihez még jönnek a nyugdij folyositások meg a vonalépitések - amik szintén az adofizetök zsebéböl lettek fedezve).
Minden egyébb tevékenysége az ÖBB-nek beleértve a teherforgalmat is veszteséget produkált.
"Szegeden egyébként is jó lenne egy déli elkerülő út."
Minek?Az átmenő forgalmat tökéletesen elvezeti majd az M43 és M5 szakaszainak a megépítése.Pár autós kedvéért nincs értelme egy újabb hídnak.A Nagykörút és Bertalan híd bőven elég a városi forgalom számára.
sajnálattal értesítünk, hogy a háttértároló rendszerben keletkezett,
előre nem láttott hiba következtében tárhelyedet, adataidat nem sikerült
visszaállítani.
A károkért elnézésed kérjük.
A regisztrációdat hamarosan visszaállítjuk, kérünk, addig légy
türelemmel.
Üdvözlettel,
Tár.hu"
A fentiek miatt törtöltem az egész könyvtárat, mivel a feltöltött képek 100%-a elveszett... Otthon a PC-men minden megvan, ha konkrét kép kell valakinek, szóljatok, de ezeket már újra nem, vagy csak nyugdíjas éveimben töltöm fel, és akkor sem a tár.hu-ra...
"Ettõl függetlenül a szegedi kérdésben egyet értek veled, ez csak tisztán politikai ügy és nem szeretném ha hmsoft, manhattani meg az én adómból ilyen ökörségre költenének, költenek így is eleget másra... "
Egyrészt számolj hozzá engem is :))) , másrészt a te adódból és mindenkiéból már így is költönek annyi de annyi ökörségre, hogy egy szegedi hid csak jelentéktelen csepp lenne a tengerben ezekhez képest.
Amikor februárban DrTr-rel Lillafüred-Miskolc környékén jártunk, az egyik Sújhely-Szerencs közötti utam során az egyik kaller egy fél Bhv-t lezárt, mondván szolgálati szakasz, persze a nemdohányzó felét, és lazásan pöfékelt benn...
Hogy a vasúti híd mennyire is hiányzik, arra a legjobban az a tavalyi időszak adott választ, amikor nem jártak a BZ-k és vonatpótló buszok közlekedtek helyette. A vonatpótló ugyanis bejött a Személy pu-ig és nem csak Újszegedig. Állandóan dugig tömve közlekedtek ezek a buszok és én még soha életemben nem látam annyi Makón megváltott jegyet, mint akkoriban. Az Újszegedi oldalon dolgozó kollegák is visszasírják azt az időszakot a rekord nagyságú jegybevételük miatt. Azóta visszatért a BZ, Újszegedről pedig lehetetlenség elérni a Személy pu-ról induló csatlakozó vonatokat és viszont. Az utasforgalom ismét visszaesett de nagyon, pedig a fentiek is igazolják, hogy utazási igény igenis volna rá!
"Egyszer mar eljatszottuk ezt a jatekot. Vegre odaert a volt jugo hatarhoz (Gyekenyes, Murakeresztur) a villamositas.
Most, hogy ez meglett, hamar megjott a direkt szloven kapcsolat otlete.
Megepult.
Hogy legyen is rajta nehany vonat, odatereltuk az addig Murakeresztur fele meno vonatok javat. Igy megint visszalepve, dizellel visszuk az adriai forgalom jelentos reszet.
Ez "termeszetesen" magaval vonja, hogy nosza, villamositsuk es fejlesszuk a zalalovoi vicinalist 120-ra, epitsunk uj nyomvonalat, deltat Zalaegerszegen meg Boban (mostanaban a zalaszentivani deltarol kevesebbet hallunk), es akkor ugy tunik, mintha elore haladnank.
Az, hogy kozben Murakeresztur kong az uressegtol, mar senkit sem erdekel."
Annakidején meg az volt a szívfájdalom, hogy miért a Balaton partján akarják a teherforgalmat vezetni. Ezenfelül most Szlovénia felé már az EUn belül lehet közlekedni míg Horvátország felé ez még nem igaz ezenfelül Szlovénia felé így egy fölösleges határátlépést is meg lehet spórolni a Horvátok kiekrülésével. Ettől függetlenül a szegedi kérdésben egyet értek veled, ez csak tisztán politikai ügy és nem szeretném ha hmsoft, manhattani meg az én adómból ilyen ökörségre költenének, költenek így is eleget másra...
M40 120
"Elvileg Szolnok környékén lesz majd az M8 is"
Az M8 az nem Dunántúli dolog?:-)
Más. Ma reggel az Északi udvarán V43 1007 csilivil Szili:-)
Ha olvastad a Délmagyart, akkor tudod, hogy az ujabb közúti hidat az egykori vasuti hid helyére tervezik megépíteni, a vasútit pedig sokkal délebbre!
Nem olvastam, de tudom, hogy így tervezik és hülyeségnek tartom. Ezért nem fog megépülni a vasúti híd soha. Van egy vicinális hídja, de nem úgy építik meg, hogy olcsó legyen. Nem. 3 km - re délebbre, legyen rajta ETCS, zajvédőfal, 160 km/h sebesség, miazmás. Persze a reálisabb embrek tudják, hogy úgyis Bzmot megy majd 50 utassal és nem adnak rá pénzt.
Nem félsz, hogy lehívom az opciót, melyet az imént felkínáltál? Mert a rendkívüli események vizsgálata nagyon is érdekel!!!
Még egy két vaskosabb hozzászólás, és mindenhová nyerek egy „beutalót”… Kezdem is mindjárt a BILK-en, ha minden jól megy… :))))
M62 187!
Örülök, hogy újra írtál nekünk! Azért – korábban – te is „kerested magadnak a bajt”… Ha jól rémlik te sem rejtetted SOHA véka alá az adott esetben negatív véleményed!
"Ha a ROLA a kezdeti időszakban azért volt veszteséges, mert nagy volt a beruházásigénye, akkor most, amikorra kezdene egyenesbe jönni, szűnne meg, az megint nem lenne jó a gazdaságnak, mert amit belefektettek, nem termeli meg."
A MÁV-nak soha nem volt buli a Ro-La.A költségek nagy részét ő álta.A nagy bevétel meg a Hungarokombinál és társainál keletkezett.
akkor most, amikorra kezdene egyenesbe jönni, szűnne meg, az megint nem lenne jó a gazdaságnak, mert amit belefektettek, nem termeli meg.
Miért járnak Aradra a kamionosok, amikor Szerbiában végig autópálya van? Csak Szabadka - Horgos között van megépítve csak az egyik pálya (mint nálunk régen az M1 - en tatabányától nyugatra).
"Namost, ha a CFR elveszi a MAV-tol a Ro-La fuvart, az nekunk miert is rossz? Nem is rossz!
Hogy a MAV kiesik a Ro-La piacrol? Nagy dolog. Engem egy percig se zavar. Csinalja csak a CFR, ha neki annyira megeri. Minel tobb Ro-La-t indit, mi magyarok annal jobban jarunk."
Érdekes, szerintem a Topicon mégis Andó Gergő ült a legtöbbet a vezetőállásban (engedéllyel) - az életkorához képest - a nem MÁV-osok közül... Similis simili gaudet.
...az alapjárati fogyasztás (mért adat Norvégiából) a NOHAB-nál ~14-16 liter között van óránként...
Ámulok. Az 1950 LE-s kályha tehát egy igen kedvező fajlagos fogyasztással számolva nem egészen 90 LE kifejtésével üzemelteti saját magát, meg a segédüzemeit!
NOHAB-ot a Dezsőkék helyébe! Meg a Milkabikákéba is! :-)
Ehhez kapcsolódó hír, hogy 2004 jún 14 óta ismét van közvetlen (úgytudom 3 db) hálókocsi Brüsszel és Moszkva között. Viteldíj egy útra 237-368 Euro, kocsiosztálytól függóen. Bruxelles-Midi indul 18:19 (hétvégén 16:44), Moszkva-Belarusszkaja érk 2 nappal később helyi idő szerint 09:08.
A NOHAB motorok csodálatos energia előállító képességét már megbeszéltük. :-)
A különféle egyéb herkentyűk fajlagos fogyasztása pedig minden (az alapjárati és a teljes között) terhelésnél más-más értéket mutat egységnyi elvégzett munkára vetítve. A fogyasztásról készült "kagylódiagram"-ok az effektív középnyomás - fordulatszám grafikonokon az azonos fogyasztás pontjainak összekötésével keletkeznek.
Ebből adódik, hogy a dízelmotor legkedvezőbb fajlagos fogyasztásnak megfelelő fordulatszám - nyomaték tartománya és a jármű felhasználási területe, az erőátvitel igényei, meg a vezetéstechnika közötti optimális összhang fogja a lehetséges legkedvezőbb fogyasztást adni valamilyen feladat végzése közben.
Mivel fentiek közül legfeljebb az erőátvitel igényei vannak a járművezetőknek oktatva, az ugyanolyan tevékenység végzése közben szélsőségesen eltérő (akár 30 %-os is) fogyasztás ugyanannál a tökéletes állapotú járműnél is elképzelhető.
Részletek a témáról a Vasúti vontatójárművek üzemeltetési zsebkönyve (Bp.MK., 1984.) 255-272 oldalain találhatóak.
A fajlagos fogyasztás kizárólag a dízelmotorra vonatkozik. A vontatási hatásfokot rontja, hogy a Szergejnél a segédüzem teljesítményigénye az összteljesítmény kb. 10%-a! Minden bizonnyal a Szergej összfogyasztása a nagyobb, de azért nem a duplája :-)) A Szergej alpjárati kiszabása tudtommal 40 liter óránként, a tényleges érték azonban az alapjárati fordulatszámtól nagyon függ, amit korábban takarékossági okokból lecsökkentettek 330 1/min-re, de mára a műszaki állapotok miatt rendszeresen felemelik 400 1/min körülire... A Szergej egyébként kétszer söntöl. A 14D40 effektív hatásfoka 34%, fajl. fogyasztása 218 g/kWh. A légsűrítő teljesítményigénye a "könyv" szerint önmagában 44 kW...
Nem emlékszem egészen pontosan, és lusta is vagyok utánanézni, de úgy emlékszem, hogy a 14D40 fajlagos fogyasztása jobb, mint a Nohabé
Elképzelhető, de én is minden eddigi forrásból - vonatnemtől függően - 20-80% közötti többletfogyasztásról hallottam. A fajlagos fogyasztásról nem tudom, hogy milyen üzemállapotra vonatkozik, de egy dízel-villamos mozdony fogyasztásáról nem feltétlenül ad pontos képet, hogy a dízelmotor önmagában optimális terhelésnél fajlagosan mit fogyaszt. Jó lenne, ha lenne ezzel kapcsolatban valami pontos, hivatalosan mért adat, de csak egy biztosat találtam: az alapjárati fogyasztás (mért adat Norvégiából) a NOHAB-nál ~14-16 liter között van óránként, az M62-nél meg (most írta valaki) ~35 liter/óra. Biztos, hogy ez a hatalmas különbség a csúcsterhelés környékén a töredékére csökken, de konkrét adat hiányában fogalmam sincs, hogy mennyire. Ha jól emlékszem, akkor az M61, mint mozdony összhatásfoka a második sönt felett, 6. pozícióban a legjobb; 5. és 7. alig rosszabb, 4. és 8. lényegesen (4-5%-kal). M62-vel kapcsolatban semmilyen ilyen adatom sincs, sőt, azt sem tudom, hogy mikor ill. hányszor söntöl.
Boldogságos Desiro ami tudja ki írni a vonat elejére merre men! Ott nincsen vita aki tud olvasni elolvassa, és eldönti felszáll, vagy nem száll! Tényleg a kettes vonalon rendben van ez?
Hofi Géza:
"Az egyik csapon H a jel, M a másikon. H azt jelenti: hiába csavarod, akkor se folyik, M azt: mér' pont én follyak, ha a másik nem folyik?"
Szia Gergely, tegnap jöttem vissza Egerből gyorsvonattal..mindenhol megállt:-)), nagyon elszomorító, hogy az ember milyen koszos vonaton utazik..a MÁV stílusán kell változtatni, nem a tiéden:-)
"Nekem még élénken él az emlékezetemben a tavalyi vita a gyôri ¨kopaszról¨. Akkor a mozdonyvezetôk egy emberként bizonyították itt a fórumon:
- Egy mozdonyvezetô akkor szúr ki az utasokkal, akkor szemétkedhet és kellemetlenkedhet, amikor akar, és bármikor hivatkozhat valamilyen ¨Utasításra¨, amit állítólag neki kötelessége betartani.
- A magyar mozdonyvezetôk akkor szegik meg az utasításokat, amikor az nekik úgy kényelmesebb. Saját felelôsségre, természetesen - bár nem kapitális esetekben bizton számíthatnak a felelôsségrevonás elmaradásában."
Valószínűleg többen is fel fognak sorakozni a hátam mögé azt állítva, hogy téged megcsalnak az emlékeid!!! Az utóbbi időben többek között zért tartózkodom hozzászólások írsától, mert semmi értelme sincs bármit is írni, ha ti (te) azt értetek (értesz) meg belőle, amit akartok. A "kopasz" története – elhanyagolva azt a kis "apróságot", hogy közönséges provokáció volt – egyáltalán nem erről szólt, és mi egyáltalán nem azt bizonyíottuk, amit írtál!!!
"A gépészek, pontosabban a mozdonyvezetők az EGYETLEN olyan produktív munkát végzők a CÉGnél, akikről pontosan lehet tudni, hogy mikor mit csinálnak� Ők az egyetlenek, akiket bármely hülyeségük alapján elő lehet venni, ráadásul bizonyítékok seregét lehet ellenük megalapozottan prezentálni�
A gépészeti üzletág egy-egy fenntartási telephelyen nagyobb mennyiségű �vasútmániás� kollégát képes prezentálni, mint a Személyszállítási Üzletág egésze! Soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a mozdonyok fenntartása során a túlnyomó többség nem legjobb tudása szerint szervezné a munkát, ellenőrizné a dolgozókat stb. "
Nem, nem a gépészek az egyetlenek, akiket mindíg mindenért elő lehet venni, és bizonyítékok seregét lehet ellenük prezentálni! Épp a személyszállításon belül mi a jegyvizsgálók is ilyenek vagyunk. Azaz ellenünk is fel lehet mindent hozni, és ezt rendszeresen megteszik mind az utasok, mind a CÉG részéről. De ez szerintem minden szolgálati ágnál így van: aki alul van, azt könnyebb felelősségre vonni, mint aki csak egy kicsivel is feljebb.
Nem hiszem, hogy a gépészek közül kerülne ki a legtöbb vasútmániás, hiszen az én kollegáim közül is rengetegeg van aki él-hal a vasútért. De nincs mindenkinek internet hozzáférése,viszont akinek van azok rendszeresen olvassák is ezt a fórumot, még ha nem is szólnak hozzá épp a gépészeti témák túlsúlya miatt amihez nem értenek.(Egyszer végighallgatnál egy jegyvizsgálói pihenőhelyiséges beszélgetést, meglepődnél milyen sokszor beszélgetünk azokról a témákról, amik ezen a fórumon merülnek fel!)
De ez a topic nem egy szakmai fórum, és egy kívülállót sokkal jobban lenyűgöz egy szép gép látványa mint a kedvezmények,az útmegszakítások, vagy a forgalmi utasítások rendszere. Ezért talán, hogy leginkább gépészközpontú a fórum.
Végezetül én nagyon örülök, hogy ilyen sokszor szólsz hozzá a nemzetközi dijszabási rendszerek, és menetjegyek témaköréhez. Önképzésnek sem rossz végigolvasni ezeket a hozzászólásokat! Amióta olvasom ezeket magam is sokat tanultam ezekből. Köszönet érte!
"Szvsz "időnként ellopják a lándzsát", de a lényegen nem változtat :-)"
Valszeg igazad van, már csak az a kérdés Athene nőnemű-e, pláne, hogy nem véletlenül megeggyezik csacsenerlánnyal? Illetve, ha nő athene megtűrie, hogy kilopják illetve ellopják a kezéből......
:))))))))))))))))))))))))))))
> a mozdonyvezetők ... akiket bármely hülyeségük alapján elő lehet venni, ráadásul bizonyítékok seregét lehet ellenük megalapozottan prezentálni…
Csak mire mész vele?
Nekem még élénken él az emlékezetemben a tavalyi vita a gyôri ¨kopaszról¨. Akkor a mozdonyvezetôk egy emberként bizonyították itt a fórumon:
- Egy mozdonyvezetô akkor szúr ki az utasokkal, akkor szemétkedhet és kellemetlenkedhet, amikor akar, és bármikor hivatkozhat valamilyen ¨Utasításra¨, amit állítólag neki kötelessége betartani.
- A magyar mozdonyvezetôk akkor szegik meg az utasításokat, amikor az nekik úgy kényelmesebb. Saját felelôsségre, természetesen - bár nem kapitális esetekben bizton számíthatnak a felelôsségrevonás elmaradásában.
Nekem valahogy ez a MÁV egyenszilárdságúnak tűnik...
Nem értem ezekat a megállókat miért nem lehet rendbetenni
Pl. a napokba újrafestették a Camponánál a megállóhely lift és vasajtajait. Kíváncsi vagyok meddig lesz graf és tag mentes. Egyébként hetekkel ezelőtt szerelték fel a megállót új kukákkal.
Az érdi vonatok bevezetésekor pedig rendbe tették Érd-felsőt is. Igaz nem olyan szinten, ahogy a 100a-n újítják fel a megállókat, de már jobb.
Off
a nevem Pallas Athenetől ered.
On
A Campona sem jobb hely. Nem értem ezekat a megállókat miért nem lehet rendbetenni.
Mert az, hogy valaki bemondja rendesen a vonatokat az nem pénz kérdés. Az már igen, hogy rendes menetrend legyen kint.
Láttátok az Érd felső, Tárnok, Érd stb. menetrendkiírást?
Szegény nénike azt se tudta, hogy melyik milyen irányba megy. Az én vonatom indulása ki volt irva Érd felsőn, de Tárnokhoz már nem.
Még jó, hogy előtte utánanéztem a dolgoknak.
"A Szergej ezzel szemben Budapest-Záhony (tankolás)-Budapest módon tudott menni, azaz kétszer annyit fogyasztott."
Nem emlékszem egészen pontosan, és lusta is vagyok utánanézni, de úgy emlékszem, hogy a 14D40 fajlagos fogyasztása jobb, mint a Nohabé... De ettől függetlelnül: egy kb. 700 km-es útra kb. 4000 liter gázolaj jellemzően sík pályán bőven elegendő. (DGKUm számítása, óránként kb. 400 liter gyakorlati tapasztalatok alapján is helytálló.)
"PAthene"
off
A neved Pallas Athene-ből következik? Nekem erről a Rádai műsorának szlogenje jut eszembe: Városvédő Pallas Athene kezéből időnként kilopják a dárdát! ;-)))))))))))))))
on
Érd felső, valóban gáz, Érd elágazás szolgálattevőjének volna KÖTELESSÉGE értesíteni az utasokat a hangoson keresztül! Hanyag munkavégzése miatt az az nap szolgálatban lévőt nyugodtan be lehetne jelenteni. Érd felsőnél nagyobb gáz azonban Budafok Belváros jönnek mennek a vonatok, iránytábla nuku, vagy ha van akkor rittig nem ott ahol te vagy, bemondás szökő évente (itt azt hiszem Budafok Hárosnak kellene bekiabálnia)! A kalauzhoz lehetetlen úgy helyezkedni, hogy kitaláld hol lesz, ha elöl várod a végén van, ha a végén várod elöl van!
Boldogságos Desiro ami tudja ki írni a vonat elejére merre men! Ott nincsen vita aki tud olvasni elolvassa, és eldönti felszáll, vagy nem száll! Tényleg a kettes vonalon rendben van ez?
Sziasztok!
Bár nem vagyok olyan tapasztalt, mint ti, de "élméneim" nekem is vannak.
Az elmúlt évben vonattal kellett utaznom a munkahelyemre. (Dunaújváros-Pusztaszabolcs). Néha volt velük problémám. Nem azért veszem meg a bérletem, hogy állva utazzak, mert útközben az egyik kocsi ablaka kiesett és nem tudtak rá új kocsit rakni és mindenki a 6 40-es vonaton egy kocsiban nyomorgott.
Az iskolás csoportok akasztanak ki a legjobban. Amikor a 4 kocsiból kettőben diákok ülnek, egy elsőosztályú, és a többi embernek marad 1 kocsi.
A héten jártam Érd felsőn is. Hát az valami katasztrófa, ezek után Pusztaszabolcs egy álom hely. Érden a kitett menetrenden nem lehet kiigazodni. A pénztár hajnaltól háromnegyed egyig van nyitva. Utána Érd alsón kell megvennem a jegyet, vagy a vonaton is ráérek vele? A vonatokat nem mondták be hogy honnan hová milyen szerelvény jön. Egyszer csak "elszáguldott" egy tehervonat, meg egy gyorsvonat, hogy esetleg vigyázzanak mert jön, arról ne is álmodjon senki. Amit meg bemondanak azt alig lehet érteni. Igy rohantam kallert keresni, hogy erre a vonatra kell e szálnom vagy nem.
A szolnok irányába tartó vonaton azért jó érzés volt utazni tavaly. Még a mosdót is mertem használni és a tükör is épp volt.
...pontosabban a mozdonyvezetők az EGYETLEN olyan produktív munkát végzők a CÉGnél, akikről pontosan lehet tudni, hogy mikor mit csinálnak…
Gergely! Be foglak vonni néhány rendkívüli esemény vizsgálatába.
Ha szakértelmed az állításodat alátámasztja, igen komoly segítségem (-ünk) lehetsz!
Ráadásul még igyekeznem is kell, nehogy a járműfenntartási vonal megpróbálja ebben az üzemeltetést megelőzni... :-)
Szóval a Szergej terhelten kábé 2 L űzemanyagot eszik meg kilométerenként.
Teljes terhelésnél 1 lóerő teljesítményhez egy óra alatt 2700 munkaütem tartozik, egy ütem alkalmával egy hengerbe 0,6456 gramm gázolajat kell juttatni.
Ez 484 gramm hengerenként minden percben, 29 kilogramm hengerenként minden órában, és 351 kilogramm a teljes motorra.
Még egyszer hangsúlyozom, ez teljes terhelésre igaz.
Ha az indítás tartamára teljes töltésre állítják a befecskendező szívattyút, akkor - elhúzódó, fél percig tartó beindulást feltételezve - egy hengerbe 130 gramm, a teljes motorba 1,56 kilogramm gázolaj jut. Utóbbi átszámolva 1,7 liternyi lesz.
"ez egy profi kép, kár, hogy kilóg a sorból az egyik piros négyszög tábla"
Köszönöm az elismerést! Fel sem merült bennem, hogy akár csak a fotó kedvéért egy picit odébb tegyem a megállj tárcsát. Arra annak van jogosultsága aki oda kitette, inkább a tényleges állapotok érdekeltek engem a kép elkészítésének pillanatában.
A személyemet, de főleg a stílusomat ért kritikák kapcsán az alábbiakat kívánom leszögezni:
- A MÁV begyöpösödött és retardált szervezete az első pillanattól kezdve ellenségesen kezelte az észrevételeimet, törekvés sem volt a helyesbítő intézkedések megtételére… Még akkor sem ha elismerték, hogy igazam van…
- A MÁV leszaró magatartása okolható kizárólag a stílus radikalizálódásáért…
- Sem erkölcsi, sem morális joga NINCS kritizálni a stílusomat annak a droidseregnek, akik 7000 forintos csekkekkel és perekkel fenyegetőztek, és még a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség egyértelmű állásfoglalása után is magyarázták – az elégtelen – bizonyítványukat…
- Felettébb kellemetlen lehet néhány droid pajtásnak, hogy az általa leírt, sokszor utasítás és Üzletszabályzattal ellentétes, kétes színvonalú levelek a nevük alatt publikálásra kerülnek… Tetszik, nem tetszik, ez akkor is a MÁV HIVATALOS álláspontja, és minősíti az egész szervezetet!!! No meg az alkotókat is…
- Nem hiszem, hogy a személyszállítás és a forgalmi szakág „mérvadói” joggal lehetnek haragosak, amikor mutatóban sem tudtak egyetlen felvetésre sem színvonalas, megnyugtató választ adni, de FŐLEG a saját szemétdombjukon sem képesek semmiféle (az utasok által érzékelhető) eredményt elérni… Erről pedig magasztosan nem lehet beszélni…
Ugyanakkor érdekes tény, hogy leghangosabban annak a Gépészeti Üzletágnak a jelenlegi és régebbi munkatársai tiltakoznak (hangosabban), akikre semmiféle negatív megjegyzést nem tettem!!!
A gépészek, pontosabban a mozdonyvezetők az EGYETLEN olyan produktív munkát végzők a CÉGnél, akikről pontosan lehet tudni, hogy mikor mit csinálnak… Ők az egyetlenek, akiket bármely hülyeségük alapján elő lehet venni, ráadásul bizonyítékok seregét lehet ellenük megalapozottan prezentálni…
A gépészeti üzletág egy-egy fenntartási telephelyen nagyobb mennyiségű „vasútmániás” kollégát képes prezentálni, mint a Személyszállítási Üzletág egésze! Soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a mozdonyok fenntartása során a túlnyomó többség nem legjobb tudása szerint szervezné a munkát, ellenőrizné a dolgozókat stb.
Be kell azonban látni, hogy a személyszállítás és árufuvarozás utasok, ügyfelek által érzékelhető minőségi mutatót a TI tevékenységetek közvetlenül nem befolyásolja (hacsak nem spórolták ki a fűtési kontaktort a gépből). Az természetes, hogy van mozdony a vonat előtt, és az is, hogy nem romlik el minden úton. Továbbá tény az is, hogy a késéseket nem az egy motoros gépek, helytelen mozdonyvezetési technikák okozzák főleg…
Az azonban kétségtelen, hogy az összes szakág közül már csak a gépészek látják egynek a MÁV-ot, legalábbis lélekben. Mert a gyakorlatban az Építészmérnöki Kart ért ombudsmani fenékbe rúgást aligha éli meg a Közlekedésmérnöki Kar traumaként…
A kritikák ellenére a jövőben is általánosító, sértő, durva stb. megjegyzésekkel fogom illetni a Személyszállítási Üzletág egészét, ha erre rászolgált. Biztos vannak, magam is ismerek ott hatékony, „terhelhető” embereket, de az ő hangjuk sajnos már nem jut el a végekre, az ügyfelekhez!!! Természetesen a jövőben is sommásan alkotok majd véleményt azokról, akik a színvonaltalan, szakmai nihil leveleket jegyzik. A lehetőség számukra is adott volt, hogy más képet alakítsanak ki magukról, ők ilyet akartak…
A Mozonyon utazási engedélyem témája látom rengeteg hozzászólást generált! Tény, a mostani engedélyem tán két tucat mozdonyon sem használtam összesen. Tehát alig 5-6 kiutazást tettem vele. Ezen engedélyeket a BME-n vasúti szaktárgyak hallgatójaként érdemeltem ki. Az engedélyt „tanulmányozás” céljára adták ki. Gondolom azt mindenki elismeri, hogy én VALÓBAN tanulmányoztam a dolgokat, és le is vontam a megfelelő következtetéseim.
Tény, esélyem sem lenne engedélyre, ha nem az egyetemre járnék.
Viszont a Gépészeti Üzletág vezetése a Személyszállítás legfőbb vezetésének közvetlen megkeresésére sem vonta vissza az engedélyem, sőt kiadta a következőt, akkor nem hiszem, hogy néhány login név változtatna az állásponton. Ha Vizsy miatt SEM vállalták a konfrontációt azzal az egyetemmel, mely vitás jogi kérdésben szakértőket „küldi”, akkor miért pont miattatok tenné?
Hosszabb távon szvsz Karcag és Kisújszállás marad "távol" az autópályától... vagy 4 sávos "fő"úttól.
Elvileg Szolnok környékén lesz majd az M8 is, ha jól sejtem, de az sem holnapután.
Szolnokról már az M5-t használva gyorsabb a feljutás Bp-re mint végig a 4-es úton, sokan ezt használják. Törökszentmiklósig lassan négy sávos lesz a 4-es út. Hosszabb távon Karcag és Kisújszállás marad "távol" az autópályától.
Részben ehhez kapcsolódik, hogy a napokban valaki felvetette, hogy talán szerencsésebb lenne a 150-es helyett a 140-es és a röszkei vonal fejlesztése (+ ugye egy delta a tehervonatoknak) a szerbiai irányban. Ugyan az útvonal hosszabbá válna, de a 140-es feltuningolása belföldi viszonylatban sem lenne rossz, a 150-esre pedig nem kéne annyit költeni.
Elsőre nekem kicsit furcsának tűnt az ötlet, de egyre inkább kezdek vele szimpatizálni. Mi a véleményetek erről?
(Természetesen a 150-essel is kellene valamit kezdeni, de annyi pénzből talán tényleg érdemesebb lenne egy belföldi viszonylatban is fontoabb vonalat fejleszteni...)
"Én pedig Fagyejevtől (RZD elnöke) olvastam (rzd.ru és fórumai), hogy a Szokol-projektet addig nem engedi "beteljesedni" (értsd: sorozatgyártást megkívánó beszerzés), amíg annak a pénznyelde-jellegéről alkotott véleményét meg nem cáfolják..."
Jelenleg hogy áll az ügy? Azt írják, hogy van már Szokol-250 és Szokol-350 is, de nem lehet valami sűrű, a népek továbbra is az 5-8 órás utakat választják. Szentpétervárott is pénzkidobásnak tartják amúgy ezeket.
"Ezek szerint 1-én „minden” vonat közlekedik? Vagy csak bizonyos hónapokban?"
Az express-2.ru vagy a timetable.tsi.ru próbálgatásával ezt ki lehet tökölni, csak sajnos az előbbi fizetős szolgáltatás.
A "csak bizonyos napokon", "páros napokon", "páratlan napokon" esetekben kapsz egy naptárat és nézd meg, hogy mikor közlekedik. Ennek a rendszere vasutanként (területenként) eltérhet. (Pl. elég hamar találsz olyan, páros napon közlekedő vonatot, amely a hónap páros napjait követően nem közlekedik a köv. hónap 1-én.)
Egyébként a modelled nem feltétlenül stimmel, hiszen számos közvetlen kocsi miatt a szerelvények nem kis hányada nem "állandó". Továbbá a nem elővárosi kategóriába sorolható vonatnemek mondjuk 200...9500 km távolságok között közlekednek (van egy Harkov-Vlagyivosztok, ami valamivel több mint 10000 km, de az közvetlen kocsi, nem teljes vonat), ami menettartam szempontjából még jobban szóródik.
ADtranz Incentro (126143),
"Egy moszkvai hivatalos honlapon (Moszgortransz) olvastam..."
Én pedig Fagyejevtől (RZD elnöke) olvastam (rzd.ru és fórumai), hogy a Szokol-projektet addig nem engedi "beteljesedni" (értsd: sorozatgyártást megkívánó beszerzés), amíg annak a pénznyelde-jellegéről alkotott véleményét meg nem cáfolják...
"Mit tudtok mondani nekem a szolgálati szakaszokról? Létezik ez hivatalosan? Lezárhat a jegyvizsgáló magának egy fülkét? "
Kedvencem élményem ezzel kapcsolatban az volt, amikor postvonattal mentünk Szolnokra, 2 db Bhv volt, és kb 200 utas. És volt pofájuk lezárni egyik Bhv felét! Miközben még a peronon is tömegnyomor volt, a 2 jegyvizsgáló+1 vasutas terpeszkedett a 40 fős szakaszban...
Az új MÁV honlap nagyon ótvar, és nekem egyáltalán nem tetszik! De a csucsot a következő szöveg tartja ugyanezen a lapon:
"A MÁV Rt. átalakításának következetes végrehajtása megkívánja az emberi erõforrás gazdálkodás, ezen belül a munkavállalókkal kapcsolatos kérdések új típusú megközelítését, a rendszer átalakítását, korszerûsítését és egységesítését. A társaság szervezetének és mûködésének megújítása megteremti annak lehetõségét, hogy az átalakítás eredményeként munkatársainknak szakmailag színvonalasabb munkát, elfogadható munkakörülményeket, javuló jövedelmi viszonyokat biztosítsunk, ezáltal is megalapozva a hatékonyabb munkavégzés feltételeit.
A MÁV Rt. átalakítási programja keretében kialakított korszerû bér- és juttatási rendszer bevezetésével áttörte az uniós normákhoz igazodó fejlõdés mindezidáig fennálló gátjait
A MÁV Rt. az új rendszer kialakításával is arra törekszik, hogy a vasutasok jövedelme megközelítse a munkaerõpiaci béreket és jövedelmeket, erõsítse munkavállalói cég iránti elkötelezettségét, a szakemberek számára vonzóvá tegye a társaságot."
+1 pécsi eMDés csemege: 7809-cel (Szeged-Dombóvár alsó) begördültünk Bátaszékre. M43 1143 MDmot 3005-tel. 3005 Dombóvár, 1143 Baja felől. Bátaszéken kb. 4-5 perces várakozás... Dombóvár alsón vettem észre, hogy a vonat végére ráakasztották a dög motorkocsit (olajnyomás-hiány). Dombóvár alsón tehát a következő összeállítású szerelvény: MDmot 3005 + 20-17 By + 20-07 Bhv + M41 2157. Majd a Csörgő körbejárt, tehát a 3005 egy Csörgő, és szegedi kékkocsik szorításába került. A Csörgő behúzta az egészet a dombóvári telepre. A telepen a fordítokorongnál már csak M41 2157 és MDmot 3005 volt. M28 2009 tolta be a körfűtőházba. Délután egy remot-M47 (pályaszám sajnos nincs a birtokomban) jött a 3005-ért, és még mielőtt észbe kaphattunk volna, elhúzta 3005-öt Pécsre.
Feltételezhetően 3005 döglésének következménye volt, hogy a 7813 M62 261-gyel közlekedett.
MÁS!
Amicus! 83-28 081 BDzx, Sm, 2004 05 04
80-28 800 Btzx, Sm, 2004 06 01, 90 km/h(!!!), műanyag féktuskós
Olé, ez nagyon sok pont lesz ám! :-)
A személyemet érintő kritikákra most fáradt vagyok reagálni, így csak egy mini „sajtó szemlét” prezentálok…
A mai tomcat blogban az alábbi mondat olvasható:
„Öcsém, ilyet még nem láttál, beszarás, a Ferdinánd híd alatt ég a vasúti váltó.” Tényleg történt ma, vagy tegnap ilyen rendkívüli esemény??? Én sem láttam még ilyet…
Persze nem kizárt, villamos állítás, váltófűtés, zárlat, olaj(sár) okozhat ilyen tűzesetet…
Főleg bárány, de DGKUm-től is elhangzott, hogy „felelős vagyok” a nevem alatt futó sajtószemlékért is, tehát a többetek által színvonaltalannak minősített legutóbbi droid történet kapcsán én is, más is e-mailben reagált tomcat úrnak, aki mindezt publikálta is az „olvasók küldték” rovatban:
Már vártam, hogy tegnapi MÁV-os droidsztori - a Siemens Desiro mozdonyok - kapcsán nekem ugorjanak a vasútmániások, és úgy is lett. Ez már csak így van, írjon az ember egy népszerû mûszaki témáról, és mindig jön valaki, aki jobban tudja. Többen hitetlenségüknek adtak hangot a mozdonyok szétszerelésérõl szóló történet olvasása után. Andó Gergely például jól leugatott.
Tisztelt Tomcat! Utólagos engedelmeddel a MÁV-ra vonatkozó Droidzóna írásaid rendszeresen közzé szoktuk tenni (a forrás említésével) az index vasútmániások fórumán... Sajnálatos módon az utóbbi időben a CÉGről írt írásaid színvonala jelentősen visszaesett, már ami azok valóság tartalmát illeti! Jobb volt, míg saját élményeidet írtad… A tegnapira pl. az alábbi reakció érkeztek: "Hatalmas baromság, amivel a tájékozatlanokat hergelni lehet." "Asszem az ilyesmire mondják, hogy szellemi onánia" Mondták, hogy feliratkoztál Andersen és a Grimm testvérek mellé, mert nem krónikás vagy, hanem mesélő... Mostani, és a "nyugdíjas búcsúztató" írásod is legendákat ír le, ráadásul olyanokat, melyek megtörténte is kétséges! Konkrétan a "kocsivizsgáló" kérdése a búcsúztatáson egy vicc kibővítése. A Taurus mozdonyos írás egy az egyben baromság! Egyedül a Nohab vs. Szergely részben van NÉMI igazság... Tény, a 1047-es sorozatú Siemens mozdonyok pöccre indultak, voltak kisebb-nagyobb problémák vele (www.vasutgepeszet.hu), de a magyar szerelők nem szereltek, nem is szerelhettek szét semmit, az ugyanis a garancia azonnali elvesztésével járt volna. A magyar "műszaki alakulat" kizárólag a technológiában előírt 10 ezer km-enként esedékes "szemrevételezést" végzi el...
A nyugdíjasbúcsúztatón, mint írtam, egy vasútõr ismerõsöm személyesen jelen volt. Igaz, nem vett fel jegyzõkönyvet, és nem igazolta videófelvételekkel és hat tanú vallomásával, hogy a történet valós, de nincs semmi okom, hogy ne higgyek neki. Nem szokott történeteket kitalálni. Ha gondolod, megadom a telefonszámát magánban, és beszéld meg vele személyesen. A tegnapi történet valóságtartalmát illetõen pedig Micóhoz fordulj, neki is megadhatom a mailcímét, neki pedig egy MÁV mérnök mesélte a mozdonyok szétszedésének történetét. Hogy hol és ki, azt nem publikálom, és õ sem teszi, mert a történet kiszivárogtatása valójában sérti a mérnök titoktartási nyilatkozatát. Mindenesetre nem tudom, és õ sem tudja, hogy valójában mennyire szedték szét a Siemenseket, de nyilván nem csupaszították le õket alvázig, csak belebarmoltak egy-két rendszerébe, ami már elég volt, hogy a mozdony ne mûködjön többé. A garanciát ez nyilván sérti, de a droid nem azért droid, hogy ilyen kicsiségekkel foglalkozzon.
Micó egyébként hozzáfûzött még pár dolgot a történethez.
Az új Siemens vonatokat Desiro-nak hívják, tényleg nagyon frankó kis dízeles motorvonatok. Ezeket (tudomásom szerint) vették. De nem túl rég kaptak az oroszoktól is motorvonatokat, az orosz államadósság terhére. Olyasmik, mint a Bzmot, csak azért annál sokkal jobbak. Persze azért orosz. Az érdekesség, hogy az orosz motorvonatok darabja 100 millióval többe "került", mint a Desirok, ráadásul annyira sem voltak kész, hogy a saját lábukon tudtak volna eljönni. Ebbõl a szempontból érdekes infó, hogy a Desirok maguk jöttek.
A homokbeöntés nem a fékrendszerhez kell, hanem van egy külön tartály, ahonnan a kerekek elé lehet szórni, hogy el tudjon pl. indulni durva jeges pályán, emelkedõn. A fedelet azért kellett megtartania az arcnak, mert az orosz gépben sajnos lecsukódik, nem tudja egy ember beleönteni, a Siemensnél ez kicsit konszolidáltabb, ezt próbálta prezentálni a munkás az úriembernek, akinek egyébként része volt az orosz beszerzés elõkészítésében. Mondjuk ez nem akkora dolog. A kulcskészlet egyébként igaz, hogy több darabból áll, de gyakorlatilag ugyanaz a fej van mindegyiken, csak van nyeles-racsnis, meg sima csavarhúzó.
Lényeg a lényeg, végre van a MÁV-nak néhány tényleg jó vonata (sajnos én még nem ezekkel járok), de hát munkásököl, vasököl. Érdemes beszélgetni néha a vasutasokkal...
Haladjunk tovább. BiG elmeséli, mi történt a Nohab mozdonyokkal. Mielõtt valaki vele is kötözködne, történetet ugyanígy hallottam néhány évvel ezelõtt, és magam is utaltam a sztorira a tegnapi Droidzónában.
Apám anno a Ganz-Mávagnál dolgozott, mint idegenáru-meós. Sok helyen járt, sok mindenről tudott, többek között mesélte, hogy 200 darab Nohab mozdonyt szerettek volna venni a svédektől. Az első 20 darab meg is jött, próbafutást megkezdték. Mindenkinek nagyon tetszett, pláne, hogy 1 tankolással a Budapest-Záhony-Budapest útvonalat meg tudta tenni. A Szergej ezzel szemben Budapest-Záhony (tankolás)-Budapest módon tudott menni, azaz kétszer annyit fogyasztott. Igen ám, de a szovjet beintett, hogy hogyan képzeljük, imperialista mozdonyokat fogunk mi használni? Hát nem, ott a Szergej, szocialista gazdaságunk csúcsa! A svédekkel felmondta a magyar állam a szerződést, mire a svédek viszonzásul - és jogosan - közölték, hogy akkor ugrott a szerviz és az alkatrész-utánpótlás. Maradt a 20 Nohab, alkatrész nem volt, szépen lassan a "két rosszból összerakunk egy jót" módon elfogytak. Ennyi a Nohab-sztori.
Utolsó hozzászólónk pedig jó hosszan kifejti a témát, és némi droidadalékkal is szolgál... Ja, és más a véleménye, mint elsõ levélírónknak. :)
Az oldalad, a blog és a droidok népszerû az index vasútmániás topicjában, de egyébként is nagyon jó kis oldal, sok látogatóval. Mindíg igyekszel pontos lenni, de legalább kijavítod a tévedéseket. [Khm! :) - tomcat] Nem szeretném, ha a sok látogatóban, aki a droidokról olvas, egy hamis kép alakulna ki a jármûvekrõl, na szóval errõl írnák egy kis szösszenetet.
A jármûjavítókban uralkodó állapotokat, és a MÁV vezetés(ének nevezett embereket) nem kommentálom, olyanok, amilyenek, ez van. Az M62-es mozdonyokról pár szóban. Ez a típus nálunk üzemelt elõször, ide kerültek az elsõ széria példányok, szemben a máshol már nagyobb darabszámban üzemelt, bevállt M61 Nohab mozdonyokkal. Ez, akárhogy is nézzük, komoly hátránnyal indította a sorozatot. A miértrõl nem szólnák, egyértelmû, örülhetünk, hogy egyáltalán a 20 Nohabot megvásárolhatta a vasút. Szólnak legendák arról is, hogy az M62-est az M61-esrõl koppintották, elég ránézni vagy belepillantani, egy szó sem igaz. Az M62-es sorozat elõdjei megtalálhatóak az egykori szovjet vasutakon, az M61-es pedig egy amerikai konstrukcióra épül. Éppen ezért nem igaz az sem, hogy az orosz gépekbe egyszerûen tengeralattjáró motorokat építettek, ez Urban Legend kategória. A kocka füstökádó sorozat a kezdeti nehézségeken túljutva azért a mai napig szolgál a vasúton, 50 felújított remotorizált darab további hosszú ideig vontat még a MÁVnál majd. Kissebb német magánvasutak is üzemben tartják még ilyen mozdonyaikat, ez sem mellékes. Állapotuk megítélésénél illik számba venni, hogy míg ezek a mozdonyok élettartamuk vége felé járnak, alig kapnak karbantartást, csak "menjen oszt jó" szinten zajlik a dolog.
Az M61-esekbõl összesen 20 volt, eleinte csak kivételes vonatokra jutott ilyen gép. MÁVos pályafutásukat jóformán végigkísérte ez a kivételezés, a mai napig 7 darab megvan még, kettõ magánkézben immár. Az M62-esekbõl 300 darab volt, amolyan üsd vágd mindenre bevethetõ mozdonyok voltak. Míg az M61-esek selejtezésük után múzeumba vonultak vonatként, az M62-esekbõl jó esetben lámpavas, rosszabb esetben csatornafedél lesz szétvágásuk után. Füstölnek, hangosak, de azért nagyon sokan ezért szeretik õket, nameg jellegzetes dízelmotor és kürthangjukért.
Még egy alapvetõ tévedés: NEM az M62 Szergejek voltak a MÁV utolsó beszerzései! A 80-as években és a 90-es évek elején elég sok jármû érkezett: a teljes V46, V63 sorozat, a BDVmot, BVhmot, BVmot motorvonatok, és a 80-as évek elején tolató mozdonyok. Az M62 sorozat a gõzöskorszakban a jármûpark-fejlesztés elsõ nagydízel beszerzése volt. Az még egy adalék, hogy a MÁV eredetileg úgy kérte, hogy a villamos fûtésû kocsikat fûteni tudja a mozdony, de nem így kaptuk, nem tudták megoldani. Így télen az M62-es vontatta személyvonatok fûtésére egy külön kocsit, un villamos fûtõkocsit használnak, ami nem más, mint egy másik dízelmotor meg egy generátor.. (Beceneve: rezsó kocsi) A Siemens mozdonyok beszerzése a MÁV egyik legjobb döntése volt - szerintem. Egy európában elterjedt, nagy számban használt, bevállt, megbízható mozdonyt sikerült vásárolni ismét. A vásárlással egyidõben egy hosszú távú karbantartási szerzõdést is megkötöttek ám. A mozdonyok garanciálisak, javításukat nem a MÁV, hanem a Siemens dolgozói végzik javarészt, vagy legalábbis felügyelik a munkát. A különféle csavarkulcsok mellett ma már az egyik legfõbb eszköz a mozdonyra kötött eszköz a diagnosztizáláshoz. Tehát, ezeket a MÁV koszos csarnokaiban még nem szedték széjjel, kicsit sem, ha minden igaz, nem is fogják egyhamar!
A MÁV vezetésére visszatérve még egy kicsit. A Siemens mozdonyok 1047 jelûek, gyári jelölésük ES64U2 sorozat. Elérhetõ legnagyobb sebességük 230 km/h. DE, jellemzõ módon, a MÁV nem vette meg azokat az eszközöket, biztosító berendezési egységeket, amivel legalább külföldön - mivel nálunk nincs 160km/h-nál nagyobb sebességre alkalmas pálya, és ezek a mozdonyok sokat futnak idegen országokban - kihasználhatná a mozdonyok elérhetõ legnagyobb sebességét! Jelenleg van 10 230km/h legnagyobb sebességre alkalmas mozdonya a MÁVnak, amit ezzel az értelmetlen spórolással 160km/h-ra korlátoztak le. Na kérem, ez nem vicc. Van még két jelenleg futó beszerzés szintén érdekes eset. A 6341 és 6342 motorkocsikról van szó. Utóbbi a piros színû, áramvonalas, kényelmes és máshol már nagy számban futó bevállt típus, Siemens gyártmány. Elõbbi a kocka, bordázott oldalú, elõl M betûvel jelölt (ismerõs az M betû? Igen, a metrókról. Na ez is ott készül, ahol a metróink anno) orosz motorkocsik, amiket az államadósság terhére kapunk. A Siemens Desirókkal (merthogy nevük is van) nagyjából az van, mint a mozdonyokkal: Siemens karbantartás, javítás. Számítógép vezérlés, komfort minden szinten. Képzeld el ezeket a csodákat a nyugati motorszínben. Igaz, fedett helyen állnak. De itt vége az elõnyök leírásának. Igaz, nincs más hely, ahova rakhatnák õket... Az orosz motorvonatok üzemképtelenül, szétszerelve érkeznek. A beüzemelésük, bár már kb 20 egység érkezett, majdnem mindíg sikertelen feladat. Hetekig próbálják a sorjás, gyári hibás alkatrészekbõl összetákolni a vonatokat, nem sok sikerrel.
Érdekességképpen: a két jármû meghajtásáról ugyanaz, egy külsõ beszállító által gyártott un "power pack" gondoskodik. Mégis: két külön világ. A jelenleg elkészült és állagba vett "usgyik" közül talán kettõt-hármat sikerül életre kelteni egy jobb napon. A valaha világszínvonalú motorkocsikat gyártó GANZunk után, a motorkocsik fellegvárának számító Szentes gépészeti fõnökségen most orosz államadósságból kapott "mezei metrókat" próbálnak üzemeltetni, összerakni. Magyarország, 2004.
Még egy adalék. A Desiro motorvonatokból a MÁV kérésére egy berendezést kihagytak. Tudni kell, hogy ez egy kész jármû, nem a MÁVnak tervezték, soksoksok fut belõle mindenütt. A MÁV által kihagyott berendezés némi áttervezést igényelt - a szakemberek már ekkor mondták, hogy nem kéne, a vezetés döntött persze - így a jármû nekünk drágább volt, mint másoknak. Most, hogy már itt üzemelnek, a MÁV MEGRENDELTE SOK SOK PÉNZÉRT A KÜLÖN PÉNZÉRT KIHAGYOTT BERENDEZÉSEK BESZERELÉSÉT. Direkt lassan írtam, hogy biztosan jól érthetõ legyen. Na, erre varrj gombot, kedves Tomcat. Ha megengeded, nagyon demagóg leszek: ezért oly drága a vonatjegy, minden megváltott bérletedbõl az ilyen akciókat finanszírozod, egy hozzá nem értõ vezetés bérét fizeted, és fizeti minden adófizetõ. Demagógia vége. Remélem sikerült egy kicsit tisztább képet alkotnom, és az ide látogató külföldiek, szétszerelt Siemens mozdonyok rémképét eloszlatnom. Egy személyes kérés a végére. Megbízom benned, ezért a saját valós adataimat adom meg. De nagyon megkérlek, hogy ezeket (sem a nevet, sem az e-mail címet) ne hozd nyilvánosságra. Komolyan kérem, nekem és másoknak is baja lehet belõle. Bizony, ez is a MÁV, a munkavállalóival aláíratott egy nyilatkozatot, miszerint nem nyilatkozhatnak semmilyen formában, és egy e-mail, fórumos hozzászólás is nyilatkozatnak minõsül, ha arról van szó, hogy kirúgják-e vagy sem.
Lehet dolgozni, tudnak. Pl. árulhatna a MÁV csomagban vonatjegyet, színházjegyet más városba és szállodai helyfoglalást. Az növelné a személyszállítás bevételét, nem teljesen kihasznált időszakaszokat terhelve (elér az utas kora du. egy vidéki városba, megnézi, este elmegy színházba, alszik, másnap de. hazautazik) különösebb ráfordítás nélkül. Persze tudom, hogy a Noszi Kft. vonataiban van a pénz... Tőlünk nyugatra működik ez.
Köszönöm az értékes válaszokat Titibinek, és Trafficnak, meg társainak.
Szóval a Szergej terhelten kábé 2 L űzemanyagot eszik meg kilométerenként.
Üresjáratban pedig kb. 34 Litert óránként, ha jól értem.
Ami 8300 Ft kábé.
Persze megértem, hogy ezek a régi mozdonyok már nem biztos, hogy mindig és mindehol beindulnak, ezért járatják őket.
De egy beíndításkor is elpöfög benne állítólag 20 liter gázolaj ?
Reggel a 4229-es számú pusztaszabolcsi személyvonat élén.
Csak érdekességképpen: ekkor peronzár volt a Déliben a 9-es és a 10-es vágány között. Sokat ért a dolog: többen is a 8-as illetve a 11-es vágány felé szálltak le a befutó személyvonatokról, akik röhögtek a markukba.
mattil: Eger-Szilvásvárad között rengeteg autóbusz megy. Igaz, az "pénzbe kerül".
Városon belül helyi járattal célszerű utaznod. (Bár szerintem akkor némileg gyalogolnod is kell.
Nem kellene varázsolni, csak az 1991-es 1 óra 47 perces (és tényleg annyi volt, soxor mínusz 2-3-at is produkált) menetidőt a fabonyi megállóval is elérni. Pécel-Isaszeg, Gödöllő-Aszód és Hatvan állomás környékét kivéve a 120-at kellene tudni az egész 80-as vonalnak, és simán beleférne az 1.47.
Pénteken oda-vissza átutazok Ajkán a nagyrákosi alagútra menet, akkor megnézem közelebbről is, de remélem a beígért essők akkora elmaradnak, nincs kedvem közelebbről is tapasztalni ilyent.
"simán a KRESZT betartva 1 óra 30 perc, míg az IC csak 1 óra 52-55 perc."
Na igen, ott is varázsolni kéne valamit. Pedig a 80-as hazai viszonylatban jó vonal, nem? Bp.-Ms. 1:30-1:40 között lenne versenyképes, tekintetbe véve azt, hogy azért kocsival más eljutni Bp. határába, meg más mondjuk a Keletiig bejutni (sajnos).
"De ez lesz Szeged felé is az M5 után, ha sűrgősen nem csökken az IC menetideje 2 óra alá kicsit."
Itt sajnos az M5 rövidebb, mint a 100-140 vonal, így jobb átlagot kell produkálni a vonatnak.
Az egész 100-140 témakör a Bp.-Sl. szakaszon áll vagy bukik szvsz., és ha sikerül előadni azt, amit a 120-as vonal felújításánál (sok év, sok PR és sajtóközlemény, kevés lefaragott menetidő), akkor veszett fejsze nyele. :(
mattil: Márpedig ha nem kelsz reggel korán, délelőtt nincs vonat csak vasárnap! Tudom, hogy nem nagyon vigasztal, de szombaton is közlekedik a 35532-35533-as vonatok.
V63 026: Mivel viszik őket? Mert Db. nincs éppen elárasztva Szergejekkel, a Csörgőknek meg van elég melójuk a személyekkel... Csörgőkkel. Jellemzően éjszaka mennek a tehervonatok, személyvonati szünetben. Ha jól emlékszem, korábban "megaltatták" az állomásokon a személyzetet, mostanában viszont non-stop üzem van.
Nos,ezen képeid plasztikusan naturalisták - és persze fototechnikailag jók - de azért ezeket NEM teszem fel háttérképnek...(nemúgy a V43-ast)
Az utolsó valóban nem gyenge idegzetűeknek való -de mintha ez valami MÁS, különleges anyagdarab lenne ( pl: egy méhlepény ? )- Áruld el mi ez valójában, mert mégegyszer én sem akarom megnézni...(Persze ha "csak" AZ avagy EZ - értsd az emberi tápcsatorna különböző részeinek tartalma akkor nem kell külön ismertetned -...)
Egy kicsit hamarabb mint ígértem elkészült az újabb árvízi albumom, nézegessetek megint lezárt váltókörzetet! Vasút helyett mocsárjárást...............
Találtam egy hibát az Evira CD-n, pedig folyamatosan frissítem.(mai van feltéve)
Bp-Nyugati-Monor útra munkanap délután felajánlotta, hogy utazzak le a szegedi IC706-al Kökiig, és itt szálljak át a monori 2616-ra.
Ez igaz is lehetne, csak az a baj, hogy az IC706 csak felszállás céljából áll meg Monoron.
A webes Elvirán nem ajánlotta fel.
Az ötlet a térkép vizsgálata alapján jónak tűnik, de a Bp-Belgrád távolság 374 km-ről 435-re nőne (16,3%). A menetidő kb 1 órával lenne hosszabb, az Avala már így is 7 óra feletti időt produkál. 8 óra alatt bármilyen mikrobusz vígan leér Belgrádba már most is, és a relációban nem autóval utazók árérzékenyek, a mikrobusz pedig olcsóbb. A megvalósítás tehát gazdaságilag aligha indokolt.
A Bp-Sopron-Bécsújhely viszonylatot nem lehet összehasonlítani a Bp-Szeged-Szabadkával.
Mindjárt kihúzom a kezem a biliből, de szvsz 2 órás ICR, netán IC menetidő nem lenne irreális, ez a vonal olyan, mint az asztallap...
Nem véletlenűl nyúltam én is a bilibe, a 140/140-es próbavonatok láttán, amivel 2 órára csökkenne a menetidő Bp-Debrecen, és 2,5 órára Bp-Nyíregy között az ICR-nél.
Meg szintén már korábban írtam, hogy Bp-Miskolc távon már most sem igazán versenyképes időben az IC, de őszre, mire a városig bekötik az M30-ast, akkor már mégjobb lesz az időelőny a kocsinál, simán a KRESZT betartva 1 óra 30 perc, míg az IC csak 1 óra 52-55 perc.
De ez lesz Szeged felé is az M5 után, ha sűrgősen nem csökken az IC menetideje 2 óra alá kicsit.
amicus: és nem dugul be a 101-es a sok tranzit miatt A 101-esen az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a tehervonatok (és úgy tudom, hogy nem csak papíron, hanem a valóságban is), elég nagy a "zsongás" a vonalon.
Carpy: mert az M4 epitese meg igencsak odebb van. Géééza, ne politizálj! Mindjárt jön a demszkyzés is :-))))
DGKUm: A "bizonytalan" lehetőség Csap - Záhony közt nem működik. Ott a határátmenetben még rend van, nem léptetnek ki téged Ukrajnából, csak a személyvonatoknál. Köszi a felhomályosítást.
"Debrecentol 35km az autopalya, ha kicsit odalepsz, 2 1/2 ora alatt haztol hazig ottvagy -az mar jobb, mint a vasut."
Ezen már én is gondolkoztam, maholnap a Db.-Bp. IC egyáltalán nem lesz akkora szám, mint eddig. Néhány éve még 3 1/2 óra alatt nem lehetett megúszni, ha nem rodeózott az ember, addig az IC nagy buli volt 2 1/2 órával Bp. központjába.
Úgyhogy lehetne erősíteni egy picit. Mindjárt kihúzom a kezem a biliből, de szvsz 2 órás ICR, netán IC menetidő nem lenne irreális, ez a vonal olyan, mint az asztallap...
"Bp-Debrecen-Nyiregyhaza jellegu kapcsolat johetne letre Szabadka fele. "
Azért nem látom azt az utasmennyiséget... Sokan járnak át naponta Db.-ből Ni.-re, és fordítva, a nem debreceni egyetemisták vagy 30%-a erre indul pénteken, és erre jönnek rá a Pestről jövők.
Kicsit olyan ez a Szeged-Sazbadka dolog, mint a Db.-Nagyvárad IP-kísérlet annak idején.
A párommal Egerbe megyünk nyaralni hamarosan. A szállásunk Egervár megállóhely közelében lesz. Ez mind szép és jó, és már alig várjuk, csakhogy az a baj, hogy hiába érünk oda Egerbe 10.27-re, az Elvira szerint helyi közlekedéssel kell átmennünk Egervár megállóba. Megnéztem a papír alapúban is, és tényleg nincs egész délelőtt vonat arra. A legközelebbi fél 2-kor van :((( Még nem jártam Egerben.(Illetve egyszer gyerekkoromban osztálykiránduláson, de annak már 20 éve és akkor sem vonattal mentünk) Messze van gyalog? Ja és persze nehéz csomagok lesznek nálunk :(( Ez annál is inkább fájó, mert meg szeretnénk nézni a környéket is majd (Szilvásvárad térsége), ámde szeretünk legalább a szabadságunk alatt sokáig aludni. Márpedig ha nem kelsz reggel korán, délelőtt nincs vonat csak vasárnap! Nem épp egy turistabarát menetrend...
álljon meg a vonat minden kis faluban, mert más a 150-es mellett nincs." ...annyi megapolisz van, hogy egy (villany) deziro pont eleg volna :-)
Vagy ha egy nem, hat ketto. Egy Kiskunfelegyhazara, egy meg Kiskunalastol Budapestig, esetleg Kunszentmiklosig "betetjarattal".
De ez a Belgradba-a-140-esen dolog megis foglalkoztat, ugyhogy most masik oldalrol kozelitek.
Leirtam a mai menetidoket a hataratmenetek nelkul (mert az tenyleg akarat kerdese, hogy meddig tart)
* = megallasokat megtartva, de a hataron valo tartozkodast levonva
Hat ebbol az jon ki, hogy gyak. 0 beruhazas csak fel orat tenne a menetidore, ezzel bekot egy nagyvarost. (Lehet, hogy a tengelyterhelessel problemak vannak, azt nem szamoltam bele.)
Namost ne'mi tuningolassal (nem ketvaganyusitas es nem a Szeged-Szabadka 140-esitese) ez biztos ledolgozhato, es ebbol Szeged varosa reszesul.
A csatolgatas miatt lehet, hogy csak 2-3 kozvetlen kocsi menjen at. Ez teljesen kivaltana a Kiskunhalasi atmenetet, es a Szeged-szabadka szurkeket is.
Gyanús a pacák.
Egy órája mondta, hogy el fog tünni két hónapra. És olyan fehér a bőre. Hiába, azokon a kicsi rácsos ablakokon alig süt be a nap.
Gergely, meg kéne javulni... :-)
Feldolgoztam a pénteki Vác-Romhány úton készűlt képeket.
Öszeállítottam egy vasútállomások albumot, ide kerűltek fel a képek.
Aki kicsit kiakar szabadúlni mellékvonalra, annak érdemes Nógrádba vonatozgatni, itt igazi nyugalom.
vasútállomások (Vác-Romhány úti állomás képekkel)
A "bizonytalan" lehetőség Csap - Záhony közt nem működik. Ott a határátmenetben még rend van, nem léptetnek ki téged Ukrajnából, csak a személyvonatoknál.
"álljon meg a vonat minden kis faluban, mert más a 150-es mellett nincs."
Nemreg eleresztettem egy hasonlo tartalmu hozzaszolast, es kaptam is a fejemre erte. A 150-es mellett ugyanis szamos megalopolisz vannak, mint pl. ....
(Majd bika-tarsam befejezi a gondolatot :))
Kialakulhat ilyen igeny. Alkalmankent kb. egy mikrobusznyi.
Azonban az ilyen piros vonalakat atszelo igenyeket a hazai politikai elit eloszeretettel szolgaltatja ki kek szinu, feher csikos, hosszu vonatokkal.
Ugyhogy barmit el tudok kepzelni. De azt, hogy ez gazdasagilag racionalis legyen, na azt nem. Minden letezo es nem letezo externaliat beleszamitva sem.
Sok-sok ev alatt, ahogy "osszeno, ami osszetartozik", valamicsket felfuthat a dolog. De ez jocskan odebb van.
Azért kérdem, mert a Belgrád-Bp forgalmat én a 150-esröl átraknám hosszú távon a 140-ésre.
Ugy gondolom, azon a 400km-en önmagában nincs akkora forgalom, aminek saját vonat kell. Jelenleg az a tendencia, hogy akkor álljon meg a vonat minden kis faluban, mert más a 150-es mellett nincs.
De esetleg egy Belrád-Újvidék-Szabadka-Szeged-Bp IC-n lehetne végig elég sok utas, és akkor ezeket be lehetne fésülni a Szeged-Bp IC-k közé.
júliustól megint közlekedik hétvégenént majd a Győr-Veszprém-Csajág-Balatonfüred fürdővonat 39551 és 39552-es számmal.Veszprémtől Csajágig a 39617-tel (Bzmot) együtt megy.
Nem :-)
Úgy értem, hogy kialakulhatna-e rá utasigény.
Magyarul:
1. Van-e remény arra, hogy az a piros vonal nem lesz mindig áthatolhatatlan fal (mint ahogy a nyugati végeken már van erre példa)
2. Ha így lesz, mennyire irreális az, hogy forgalom is lesz rajta (Nyilván gyengébb irány, mint a Bp-Deb-Nyiregy távolsági forgalom, de mennyivel?)
Köszi, leesett az elsö helyreigazitasra (meg gondolom, mestska is frissiteni felejtett el).
Azért Miskolc fele van autópálya. Hajdúszoboszló, Nyiregyháza fele is gyorsabb kocsival.
Ha csak az IC-ket tekintjük, azt elenyészö mennyiségü utas veszi igénybe Szolnokig, vagy Hajdúszoboszlóig (Ladányig se sokan...). És azok is óránként járnak (délután).
Az egyetemi forgalom se lehet kicsi, és Szeged majdnem akkora egyetemváros, mint Debrecen.
Szóval: szerinted a nem túl közeli jövöben egy viszonylag sürü (2-3 óránkénti) Szabadka-Szeged-Bp viszonylat teljesen irreális?
A 120-as vonal 2004-es felújításaként Tápiószele és Tápiógyörgye között mind a két pályán, Tápiógyörgye és Újszász között egy pályán kb 1-1 kilométeren rostálás és aláverés folyik 40-es lassújel mellett, éjszakánként.
A rohamos tempó mellett lassan kész a vonal teljes felújítása..... :))
Na, ezzel elkestem :)
Ami ebbol a vasutra tartozik, az az, hogy a vonat ezekbol a varosokbol meg mindig versenykepes, es az is marad, hiaba a fentuningolas alatt allo 4-es ut.
De visszaterve vrobee felvetesere, miszerint ha Miskolc es Debrecen igen, akkor Szeged miert nem: azert, mert a magyarorszagi nagy vasutfejlesztes idoszakaban (60-as evek vegetol a 80-as elejeig), azaz amikor a halozatunk elnyerte a mai formajat es kiepitesi parametereit, akkor a keleti irany volt a fontos, elsosorban a teherszallitas miatt. A jugokhoz korantsem kotodtunk annyi szallal, mint a SZU-hoz.
Akkor megegyszer :)
Nem Debrecenrol, hanem az utbaeso Hajduszoboszlo, P.ladany, Karcag, Kisujszallas, Toroksztmiklos, Szolnok varosokrol beszeltem. Ezek meg egy jo darabig nem kapnak autopalyat, mert az M4 epitese meg igencsak odebb van.
Bocs, hogy beleszólok, de a 100-as vonal Bp-Debrecen szakaszának a településiről lehet itt szó (Törökszentmiklós, Karcag, Püspökladány, stb), ahol tényleg nem lesz autópálya, már az is nagy lenne, ha minden 10ezer feletti településnek lenne elkerülője.
En a "Debrecen fele utbaeso telepulesek"-rol beszeltem. Azoknak nem lesz egy darabig autopalyajuk.
Kérdés: van-e szükség rá végig?
Bizonyos szakaszai a 4-esnek már négynyomúsítva vannak,(Szolnok-Törökszentmiklós, Ceglédtől északra most épül.)más részükön épülnek az elkerülők. Ha abonyi elkerülő átadásra kerül, Törökszentmiklós-Surjányig átkelési szakasz nélkül mehetsz Budapesttől.
A fegyverneki elkerülő építése 1, a kisújszállásié 2 éven belül elkezdődik.
A szolnoki M4 hídhoz tulajdonképp majdnem minden rendelkezésre áll.
Szükség van-e emellett autóútra/autópályára? Van-e akkora forgalom?
Az M3 kiépülésévelSzolnok-Törökszentmiklós között (a legforgalmasabb szakasz a Budapest környékiek után) közel 20%-al esett.
de szerintem a szabadkai szemelyforgalomnak is Szegeden at kellene mennie.
De minek?
Szabadkáról Budapestre úgy tűnik, annyian jönnek vonattal, hogy elég nekik az Avala és a Beograd. Esetleg még jól jönne megboldogult Ico Andric. Ez, a nemzetközi vonatok kihasználtságát figyelembe véve, nem akkora tömeg, hogy milliárdos költségekkel egy komplett vasúvonalat át kelljen gereblyézni miattuk.
Szabadkáról Szegedre volt már négy pár vonat is, gondolom nem véletlenül maradt két pár. Volt ebben a topicban arról szó, hogy a jugók fő utazási céljaihoz (TESCO stb.) a vonat alkalmatlan közlekedési eszköz, a busz is vsak egy fokkal jobb, az egyéni közlekedés dominál, és ezen megint csak ésszerűtlen anyagi ráfordítással lehetne kicsit is változtatni.
Szabadka-Kiskunfélegyháza, Szabadka-Kecskemét?
Van Bp-Kecskemét-Szeged-Szabadka busz, elég szokott lenni.
Szabadka-Debrecen, Nyíregyháza?
Háát, ez se tűnik egy aranybányának, már ami a jegyeladásból származó bevételeket illeti.
A 150-esen meg menjen a teher, meg 1-2 Deziro. Ha a teherforgalom, aminek még esetleg esélye lenne jövedelmezően működni, nem is használná a drága pénzen megbabrált 140-est, akkor ez az egész mire lenne jó?
Saját vélemény, bele lehet kötni:
Ha úgy érezzük van pénz a szegedi Tisza-hídra és a 140-esen egy hosszabb szakasz kétvágányúvá építésére, akkor most ezt az egészet felejtsük el, és az összeget osszuk kétfelé:
- egyik felét lazán rá lehet költeni a 120-asra (hiányzó második vágányok, Békéscsaba állomás stb.)
- másik feléből ki lehet szedni a Csengőd - Kiskunhalas közötti 60-ast, meg néhány egyéb csapdát megszüntetni.
Mindkettő nagyon hasznos beruházás lenne.
Éppen az a lényeg, hogy most lehetne nagy bevételt elérni, ameddig mi vagyunk az EU határa.Ha átemelik rajtunk a teherautókat , jelentős bevételtől esünk el, mert nem itt fognak vámkezelni. Még egyszer: A vámérték 25%-a a vámkezelést végző országé! Gondoljátok el, mekkora összeg ez napi 100-120 rakománynál, ami általában fogyasztási cikk.
Debrecen fele ezek egyelore nem is szamithatnak autopalyara, ugyanakkor Szegedre mar epul
Ez nem így van. A Polgár-Görbeháza közötti 13 km-es szakasz épül. (gyk. Görbeházánál ágazik el a Nyíregyháza-Ukrajna, illetve a Debrecen felé menő pálya.)
Görbeháza-Debrecen között a pálya tudomásom szerint az elkerülővel együtt eng. tervvel rendelkezik.
Debrecen és Berettyóújfalu, ill. Berettyóújfalu és a határ között a tervek most készülnek.
A magyar és román állam közötti államköziu szerződés a határátlépési pontról hosszú idő után le van fixálva, Nagykerekinél lesz.
Szóval lesz ott Debrecenben pálya.
A vrobee által emlegetett 2 1/2 óra pedig inkább 2, ha megnyomja az ember.
Épp ezt akartam írni.
Ahhoz, hogy legalább úgy látsszon, hogy egy ekkora beruházásnak még értelme is volt, bizony máshonnan (itt főleg Lökösházáról) kell a forgalmat odaterelni.
Mert azt végképp nem hiszem, hogy az új határátmenetben egy Bzmotnál többre szükség lenne a "tömeges" utasigény kielégítésére, ugyanígy azt sem hiszem, hogy keletkezne olyan igény áruszállításra, ami miatt megérné egy Bobónál nagyobb kapacitást a vonalhoz rendelni.
Minden egyéb pedig a már meglévő forgalom politikai/PR-okokból történő átterelése lenne. Ami drága móka.
Amíg nincs óriási tolongás a 120-ason, és nem dugul be a 101-es a sok tranzit miatt, addig SZVSZ nem is érdemes gondolkodni a szegedi vasúti Tisza-hídról. Mert amíg ekkora igények nem keletkeznek, addig a sok milliárdba kerülő beruházásnak annyi előnye lenne csak, hogy a mezőhegyesi Bz át tud jönni az innenső partra, meg hogy vasútbarátok néha kiszaladnak a románokhoz fotózni / fővizsgát írni.
Miskolc, Debrecen nem sokkal nagyobb városok, sokkal jobb, ütemes vasúti közlekedéssel.
Igen? Ezek szerint le vagyok maradva? :)))
Miert, melyik nem??? :-)
A 120-as es 150-es vonalak jo alternativai a 140-esnek a nemzetkozi forgalomban. Persze, Kelet fele a 120 mindenkepp (hid nincs), de szerintem a szabadkai szemelyforgalomnak is Szegeden at kellene mennie. Talan annak lenne jovoje, valami nem tul elszallt NK dijszabassal. Az a 2x3 Bp-Belgrad szemelykocsi felejtheto, viszont igy egy Bp-Debrecen-Nyiregyhaza jellegu kapcsolat johetne letre Szabadka fele.
A 150-esen meg menjen a teher, meg 1-2 Deziro.
Debrecen fele ezek egyelore nem is szamithatnak autopalyara Debrecentol 35km az autopalya, ha kicsit odalepsz, 2 1/2 ora alatt haztol hazig ottvagy -az mar jobb, mint a vasut. Es nemsokara autout lesz Polgartol, ami alig lassabb, mint a palya.
Tovabba emlitesre melto elovarosi forgalom is van a nagyvarosok fele. Ez igaz, de ez nem mutatkozik meg a tavolsagi vonatokon, kiveve a szemelyvonat-potlo gyorsokat.
"megszólal a vezér:"tájékoztatom utasainkat, hogy áramszünet miatt meg fogunk állni."
Vagy megszólalt az ex-vezér? :)
Az elhárítás már biztos várta a Nyugatiban, hogy mit meg nem engedett magának, méghogy ilyet bemondani, micsoda blamázs... :)
Minden választás előtt előkerül a vasúti híd újraépítésének ígérete. Ha egyszer megcsinálják, mehet vonat Temesvár-Bukarest, vagy Szerbia felé. Ez nem lenne alternatíva?
Nagyon jol kezdted a hozzaszolasodat. Ez ugyanis egyertelmuen politikai kerdes. Gazdasagilag nem indokolhato a hid es a hianyzo vonalszakasz ujjaepitese, de ez a politikusokat nem fogja zavarni.
Egyszer mar eljatszottuk ezt a jatekot. Vegre odaert a volt jugo hatarhoz (Gyekenyes, Murakeresztur) a villamositas.
Most, hogy ez meglett, hamar megjott a direkt szloven kapcsolat otlete.
Megepult.
Hogy legyen is rajta nehany vonat, odatereltuk az addig Murakeresztur fele meno vonatok javat. Igy megint visszalepve, dizellel visszuk az adriai forgalom jelentos reszet.
Ez "termeszetesen" magaval vonja, hogy nosza, villamositsuk es fejlesszuk a zalalovoi vicinalist 120-ra, epitsunk uj nyomvonalat, deltat Zalaegerszegen meg Boban (mostanaban a zalaszentivani deltarol kevesebbet hallunk), es akkor ugy tunik, mintha elore haladnank.
Az, hogy kozben Murakeresztur kong az uressegtol, mar senkit sem erdekel.
Tudni kell tehat, hogy ha egy politikus megzabalja a szegedi hid otletet, akkor keszuljon fel arra, hogy az eroltetetten odaterelt vonatok miatt elobb-utobb a 140-es vonal fejleszteset is fogjak kovetelni tole a vasutasok.
Kozben pedig a Lokoshazan egyre tobb ultizo vasutas lesz.
Reggel is jól kezdődött a napom, Monoról elindulva a 2517-esen, alig, hogy elhagytuk Monort, a vonat szépen elkezdett "szabadon futni", majd megszólal a vezér:"tájékoztatom utasainkat, hogy áramszünet miatt meg fogunk állni."
Nem csak én mosolyodtam el a hír hallatán, hanem mások is, majd egy utastól hallom, hogy:"végre valami értelmesre is használják az utastájékoztatást a vonaton, nem néz ki az ember hülyén a fejéből, amikor lerohadunk valahol..."
Már majdem megálltunk félúton Monor és Hosszúberek-Péteri között, amikor a Szili erőre kapott, és a hangosban csak ennyit hallottunk:" viszajött az áram". Erre ismét elmosolyodás...
A 2004. 06. 02.-én délután az ajkai vasútállomáson történt árvíz képeit már láthatjátok képtáramban! Holnap megint teszek fel képeket, ezúttal a ma éjszaka (kb. 0:45) eredménye lesz látható! A helyzet kísértetiesen hasonlít a multkorihoz! Ez az eső talán nem volt akkora mint a másodikán, viszont annak még a hordaléka benne volt az árokban, ezért a víz ismét inkább a váltókörzetet választotta! Megint az hatodik vágánytól a páros oldal le van zárva, a tizedikig.
A helyreállítás majdnem egy hétig tartott, nem lehet mondani, hogy nem volt elég alapos, sőt szerintem kifelyezetten jól sikerült. Az a kár, hogy valószínűleg arra vártak, hogy az árokban megszáradjon egy kissé a hordalék, és utána takarították volna ki! Na hát ez nem jött be! Majd a képeken láthatjátok, hogy az őrbódé környékén, van a baj mert hiába széles az árok nem elég mély! Tele van hordalékkal. Az egykori szerelő vágányt még nem takarították ki így most a két előntés helyenként a sinkoronát is betemeti!
Szóval aki Ajkán jár kedves mozdonyvezető kollégák, ismét tessék figyelni mert korlátozás van!
"Namost, ha a CFR elveszi a MAV-tol a Ro-La fuvart, az nekunk miert is rossz? Nem is rossz!"
Szerinetm ez nem ennyire egyértelmű!
Ha az ÁFU szempontjából nézzük, akkor nekik nem jó, ha a forgalom szempontjábnól, akkor teljesen mindegy, a gépészet szempontjából kérdéses, hogy a CFR magyar gépekkel odlja-e meg a ROLÁ-t, vagy nem.
Ha a ROLA a kezdeti időszakban azért volt veszteséges, mert nagy volt a beruházásigénye, akkor most, amikorra kezdene egyenesbe jönni, szűnne meg, az megint nem lenne jó a gazdaságnak, mert amit belefektettek, nem termeli meg.
Minden választás előtt előkerül a vasúti híd újraépítésének ígérete. Ha egyszer megcsinálják, mehet vonat Temesvár-Bukarest, vagy Szerbia felé. Ez nem lenne alternatíva?
Ritka, hogy időpont és vonatszám alapján beazonosíthatóan szólok vasutasról, ő tényleg megérdemelte az elismerést!
Ma a kötelesség Esztergomba szólított, oda-vissza Desiroval mentem. Jól jött a légkondi. Jó poén az elsőosztály, érdeklődtem elsőosztályú kéregjegy iránt, mondta a pénztáros hölgy, annyira kevés az elsőosztért fizető utas (havi 1-2), hogy megírja űrjegyen. Visszafelé a 2055 Városligeti elágig óramű-pontos volt, onnan szedett össze +8 percet. Egy gyors futás 2516-hoz, ami +2-vel indult. Egy igen szórakoztató, de precíz és korrekt jegyvizsgálót sikerült kifogni. Mindenáron lyukasztani akarta a bérletemet, erre mondtam, tegye, de a kihulló kis pöttyöt kérem, mert 50 darabért egy bónuszhavijegyet kapok, na erre mosolyogni kezdett és visszaadta. Erre mondtam, hogy kéregjegy-pöttyből 25 is elég, mert az duplán számít. Nagyon jókedvre deríthettem, nem bírta a röhögést abbahagyni, bár a továbbiakban minden utas jegyét vonatszámfölírással kezelte.
Miskolc, Debrecen nem sokkal nagyobb városok, sokkal jobb, ütemes vasúti közlekedéssel.
Igen? Ezek szerint le vagyok maradva? :)))
Komolyra forditva: ezt nem lehet igy szamolni. De ha megis, akkor Miskolc es Debrecen fele tobb telepules van felfuzve, mint Szeged fele, es a teherforgalom is jelentosebb. Szegeden gyakorlatilag "nincs tovabb", a masik ket varos eseteben azert vannak egyeb varosok a hatterben, Tovabba emlitesre melto elovarosi forgalom is van a nagyvarosok fele. A 120-as es 150-es vonalak jo alternativai a 140-esnek a nemzetkozi forgalomban. A 140-esen a 3-4 varoson kivul a szemelyforgalom minimalis, mig Miskolc es Debrecen fele vannak szep szammal jelentos telepulesek utkozben is. Debrecen fele ezek egyelore nem is szamithatnak autopalyara, ugyanakkor Szegedre mar epul. Ugyhogy tul nagy forgalomnovekedesre nem kell szamitani a 140-esen a jovoben.
Megoldható-e egy pár a Keletiben Nyíregyházáig váltott menetjegy Nyugatitól Mátészalkára történő konvertálása? Bp-Ni 270, Bp-Db 221, Db-Mszalka 78 km. Fontos és sürgős lenne, ha valaki tud pontos infot, pls küldjön egy sms-t, mert nem tudom, mikor jutok újra topic közelbe. 06703197550
Köszönöm
Settebelo:
Tényleg igaz, volt két normális vezér is. A pénzes dologgal is jött az egyik vasutas, de a részletek már nem ide tartoznának [:(], így kerültünk be az aradi és temesvári fh-ba, de miután előkerült az "akkor fotózhatunk?" kérdés, senki nem merte/akarta azt mondani, hogy igen.
Deaf
Üdv!
Elöbbivel egyetértek, utóbbival nem.
- kérdés, milyen sorsra jut a 150-es
- kérdés, csak a kapacitást akarjuk-e, vagy a szolgáltatási szinten is emelni. Miskolc, Debrecen nem sokkal nagyobb városok, sokkal jobb, ütemes vasúti közlekedéssel.
Attól még lehet, hogy van sürgösebben kétvágányúsítandó szakasz, de a 140-est nem húznám ki végleg.
Lehet, hogy a CFR nem KAP annyi pénzt, mint a MÁV, de ott legalább azt a keveset is arra költik el, amire kell. Lehet, hogy nekik ERRE volt pénzük, és nem arra, hogy mutatóba vegyenek néhány új cuccot, a többit meg elrakják a Gucci zsebébe. Ennyi a különbség.
Tudnek jobb helyet annak a penznek, illetve a tobbletvaganynak.
A 140-esen a sebesseget kellene inkabb rendbetenni, ezzel hosszabb tavon is megoldodnanak a mai kapacitasproblemak, plane ha a Ro-La ki is esik.
Szerintem Osztrák segítséggel csinálják. A kocsikat Debrecenből vették, az sem volt olcsó. Nem hiszem, hogy a CFR.-nek lett volna erre pénze. Igaz a MÁV is a környezetvédelmi alapból kapta az ötven kocsit. Az akkor már létező debreceni 10tengelyes nem kellett valamiért.
Ez idaig rendben. De amig nincs megbizhatoan kimutatva, hogy mibe kerul a Ro-La, (marpedig ez tutira nincs...), es nincs ezzel szembeallitva az elerheto vam- es egyeb bevetel, addig nehezen fogjuk eldonteni, hogy megeri-e.
Szerinted a romanoknak miert eri meg? Ott is beszall az allam? Mennyivel?
Lehet, hogy nem voltam eléggé érthető, vagy nem írtam róla, de a Ro-La fuvarozáshoz kapcsolódik spedíciós tevékenység is, ami Dorozsmán igen nyereséges volt. Az uniós szabályok szerint a vámkezelést végző ország költségvetésébe folyik be a vámérték 25%.-a. A CFR által elfuvarozott tgk.-k első uniós állomása Wels. MO.-nak az az érdeke még egy ideig, hogy minél több Unión kivülről származó árut vámkezeltessenek nálunk. Ez nagy üzlet lenne. Ha lenne Arad /Déva,Gyulafehérvár...stb/-Bilk vonat legalább napi négy pár, abból akkora vámbevételt lehetne csinálni, ami nyereségessé tenné az egészet.Ezt az ICF Austria is jól tudja és lépett is , már vagy egy éve.
A Ro-La szamomra mindig is nagyon ketseges dolog, fabol vaskarika volt. Kicsit ugyanaz igaz ra, mint az internetkocsira.
Ha jol emlekszem, a MAV Ro-La tevekenysege veszteseges. A veszteseget az allam ilyen-olyan modon potolja. Ezt en kivetelesen nem banom, mert megeri, hogy ennyivel kevesebb kamion van az utakon, plane amig nincsenek meg az autopalyak a hatarig.
Namost, ha a CFR elveszi a MAV-tol a Ro-La fuvart, az nekunk miert is rossz? Nem is rossz!
-Csokken a MAV vesztesege, tamogatasi igenye.
-Ha a Ro-La nem megszunik, hanem atveszi a CFR, akkor meg kamion se lesz tobb az utakon
-Aradrol a Ro-La majdnem vegig ketvaganyu palyan mehet, megsporolhato a 140-es ketvaganyusitasa.
-nem kell a Ro-La kocsik fovizsgaira sem kolteni.
Hogy a MAV kiesik a Ro-La piacrol? Nagy dolog. Engem egy percig se zavar. Csinalja csak a CFR, ha neki annyira megeri. Minel tobb Ro-La-t indit, mi magyarok annal jobban jarunk.
Nekem Mándoki tetszett: úgy mennek biztosra, hogy előre megkötötték a nagyokkal a szerződést jó időre.
Tehát ideig-óráig biztosak a pozíciók, amíg mindenkit kötelez az (esetleg behülyítés hatása után) ígérete, utána meg akár nagy pofáraesés is lehet, nem?
A 198-as Szergejt Északiban keressétek, mert szerdán bevitték Remotorizációra.
A 138-asra, ha valakinek nincs róla képe, az hajtson rá, mert jövőhéten azt is viszik remotra.
Amúgy ha valakit érdekel, hozzáfogtam MSTS-ben elkészíteni a Déda-(Gyímes)-Comăneşti vasútvonalat CFR(villamosított) ill. MÁV-CFR (trianon előtti, nem villamosított) verzióban. Fél évet szánok rá, ha bárki tud segíteni (állomástérképek, fotók, stb...), szívesen fogadom. Keresek továbbá Sulzer, ill. LDE4000 forgóvázáról ill tetejéről jó minőségű fotókat. Szintén MSTS modellezéshez kellenek, tehát lehetőleg jó minőségű érdekel.
Józsga! Ha nem vagyok indiszkrét: Nem vagy/voltál te véletlen cseferista? Nagyon képben vagy te arrafelé...
A mai Magyar Nemzet-ben van egy - majdnem - egész oldalas írás a mo.-i Ro-La fuvarozás helyzetéről. Bár több tárgyi tévedést tartalmaz, azért érdekes. Főleg az illusztrációként közölt hárosi fotó, ami még a hazai Ro-La fuvarozás kezdetén készülhetett. Szerintem a környezetvédők kicsit későn ébredtek , kb. a Hungarokombival egyidőben. Mára nem az a kérdés, hogy lesz-e pénz a kocsik fővizsgájára, hanem az, hogy egyáltalán lesznek-e kuncsaftok. Nem lennék meglepve, ha a soproni vonatok heteken belül megszünnének. Ez nem a MÁV baja, de a Dorozsmáról induló forgalom is lecsökkent. Ma már csak napi három pár vonat van. A több százmillió forintból megépített BILK Ro-La terminálról meg a megnyítón- a közönség félrevezetésére- elindított /ál/vonaton kívűl, még nem sikerült forgalmat bonyolítani. Most azt gondolták ki, hogy Wáberer úr kamionjai majd megtöltenek egy szerelvényt, de még ez sem jött eddig össze. Ideje lenne elgondolkozni azon, hogy juthatott ez a fuvarozási ág ide. Mondjuk a MÁV többi szakága sincs jobb helyzetben, de a Ro-La haldoklása engem lelkileg is érint. Emlékezzünk arra, mit is tett a cég /1992-93.-ban/ amikor kielégíthetetlenül jelentkezett egyre nagyobb igény a kamionok fuvarozására. A dorozsmai terminál megépítésén kívül semmit. Nem vásároltak szerelvényeket, nem tájékozódtak kelet felé, pedig tudható volt,- ezen a fórumon többször elhangzott- milyen következményei lesznek az uniós csatlakozásnak. Fennáll a veszélye annak, hogy a csefere a már meglévő viszonylatait fejlesztve, elviszi még a maradék jelentkezőket is. Törvényi szinten sem működött jól a vasúti lobbi, nem hoztak olyan szabályokat, amelyek a vonatokra kényszarítenék a fuvarozókat. Ne feledjük el, eddig sem a mo.-i rendeletek miatt voltak tele a Ro-La vonatok.
Carpy: Igy van, sot, mas, aki nem szidja habzo szajjal a vasutat, sot, onszorgalombol erejen felul dolgozik erte, az meg nem kap engedelyt... Mi van, már megint nem kaptál engedélyt a sín-skanzenre ;-)))
RwMan: Nem tudja valaki pontosan, hogy este mikor jön vissza Csapról Záhonyba személyvonat? A nyomtatott menetrend és az oebb.at szerint 17:00-kor indul Csapról, az Elvira szerint az utolsó eljön 15:50-kor. Elvira nyert, ui. a 2-es módosítás szerint a 6212-es is mr 14:10-kor indul Záhonyból és 15:07-kor érk. Csop, vissza a 6213-as i. 15:50, érk. Záhony 15:07 (helyi idők szerint).
Van még két "bizonytalan" lehetőség: 4907 sz. teher Csop i. 16:20, 16:10 Záhony érk. (3.sz. kitérőnél a menetrend szerint fél órás várakozás)
Szolgálati vonat Csop rendező: 19:36, Csop 19:44/45. Záhony é.19:00.
És van egy biztos esti visszatérési lehetőséged: az IC 624 szerelvénye 21:10-kor indul vissza Záhonyra.
Hátha valakit érdekel, és ide tud nézni...
A kis zöld HÉV-es gőzöst most próbálgatják Istvántelken. Dől belőle a szürkés füst, és ma még menni is fognak vele az udvaron. Valszeg du. 2 előtt. Egyébként gyönyörű lett, semmi "szutykos szamovár" :)
Jó, de azért csak feltűnik, hogy bodecsabi és A.G. hozzászólása között (ami elvileg tartalmilag ugyanazt közli) ég és föld a különbség... Vajon miért jó, ha egy habzó szájú monomániás ilyen stílusban közli, amit kulturáltan is lehetne? Szellemi környezetszennyezés...
_nyunyuka: "Sajna a vezigen a mozdonyon utazási engedélyt is ilyen "semmirekellő, szakmai nihil köztörvényes droidok" adják ki. Ne panaszkodj ezekután, hogy nem kapod meg."
Érdekes, szerintem a Topicon mégis Andó Gergő ült a legtöbbet a vezetőállásban (engedéllyel) - az életkorához képest - a nem MÁV-osok közül...
Lehet, hogy az a titka, hogy szidni kell őket, és máris jár az engedély? :-))))))
Nem tudja valaki pontosan, hogy este mikor jön vissza Csapról Záhonyba személyvonat? A nyomtatott menetrend és az oebb.at szerint 17:00-kor indul Csapról, az Elvira szerint az utolsó eljön 15:50-kor.
>Nem igazán értem, hogy a határtól 30kmre lévő magyarlakta városba történő utazásra miért járna külön kedvezmény, ... Itt szerintem arról van szó, hogy ha csak a határig utazik, kedvezmény jár, ha meg azon túl IS, akkor a határig sem jár kedvezmény. Miért bünteti a MÁV azt, aki kiutazik Magyarországról?
Persze lehet, hogy nemzetközi egyezmények szerint muszáj neki, ezt nem tudom. De szerintem mindenképpen igazságtalan.
Tova Szilárd, kösz, ez a cikk is nagyon érdekes volt!
>Komolyan dolgozunk azon is, hogy az esetlegesen elveszített piaci szegmens helyett tudunk-e új forgalmakat szerezni. Lehet dolgozni, tudnak. Pl. árulhatna a MÁV csomagban vonatjegyet, színházjegyet más városba és szállodai helyfoglalást. Az növelné a személyszállítás bevételét, nem teljesen kihasznált időszakaszokat terhelve (elér az utas kora du. egy vidéki városba, megnézi, este elmegy színházba, alszik, másnap de. hazautazik) különösebb ráfordítás nélkül. Persze tudom, hogy a Noszi Kft. vonataiban van a pénz...
Tudom, hogy ilyen destruktív, MÁV-ellenes hozzászólások után még jól járok, ha nem kergetnek meg a mozdonnyal, nemhogy felengedjenek rá!! :)))
>Létezik. Csak ott van új daru. Úgy tudom, máshol is volt. Jól tudom?
"Tisztelt MÁV-os úrak, felháborító hogyha a határtól 25-30-km-re lévő MAGYAR LAKTA városba utazom akkor a belföldi szakaszon is teljesárú jegy megvásárlása szükséges. Hol itt a demokrácia???
"
Nem igazán értem, hogy a határtól 30kmre lévő magyarlakta városba történő utazásra miért járna külön kedvezmény, azt meg végképp nem, hogy ennek mi köze a demokráciához?...
Pár napja volt itt egy online vita a nemzetközi menetjegyek árairól.
Namost az alábbi story tavaly esett meg velem...
Egyik MAGYAR, 75 év körüli rokonommal szerettem volna a Szlovákiai Losoncra utazni hogy meglátogathassa a testvérét. Mivel épp nem tudtam az ismerőseimtől kocsit szerezni gondoltam a vonatot választjuk ehhez a kis és kalandos kiránduláshoz.
A Keletiben közölte a pénztáros hölgy, hogy Nemzetközi viszonylatban semmilyen kedvezmény (sem a nyugdíjas, sem a diákigazolványos) nem érvényes, és a teljes árú menetjegy 3500 Ft-ba kerül, ha retúrba veszem meg. Ha csak oda akkor mégdrágább. Vagy ha olcsóbban akarom megúszni akkor lemehetünk Salgótarjánig egy előző vonattal melyre minden belföldi kedvezmény érvényes, és ott vegyem meg Losoncig a menettérti jegyet.
Tisztelt MÁV-os úrak, felháborító hogyha a határtól 25-30-km-re lévő MAGYAR LAKTA városba utazom akkor a belföldi szakaszon is teljesárú jegy megvásárlása szükséges. Hol itt a demokrácia???
Ezek után csodálkoznak hogy a fene sem utazik nemzetközi vonattal, éshogy a régen napi 3-4 közvetlen Losonci vonat helyett ma már csak 1 vonat közlekedik kb. 30 %-os kihasználtsággal. A Tátrába is szívesen elvonatoztam volna mert csodálatos az utazás és a gyönyörű hegyek, de ilyen körülmények között inkább kocsival utazom, hisz gyorsabb, kényelmesebb és OLCSÓBB mint a vonat.
Csak azt sajnálom hogy évenként 20 ezer Ft-ot fordítanak minden magyar állampolgár adójából a MÁV fenntartására...
Nagyon örülök az elismerő soroknak, az említett jv.-ről én is csak jókat tudnék írni. Az érintettnek továbbítottam pozitív észrevételeidet, remélem el is jut hozzá.
>Sajna a vezigen a mozdonyon utazási engedélyt is ilyen "semmirekellő, szakmai nihil köztörvényes droidok" adják ki. Ne panaszkodj ezekután, hogy nem kapod meg. Úgy érted, hogy ne írjon senki rosszat a MÁVról, mert nem engedjük fel a mozdonyra? De ismerős!! :))
A MÁV ilyen, és akinek nem tetszik, azt nem engedjük ide? Nono...
Sértődés helyett jobb lenne azt írni, hogy "nincs igazad, mert a MÁVosok értenek a jegyekhez, készséggel tájékoztatnak, nem nekünk kell megmondanunk nekik, hogy mi az az 500+ jegy, és hogy jó-e a TGV-re, a mozdonyvezetők betartják az utasításokat, szorgalmasak, stb. Csak ezt sokkal nehezebb... És akinek ez nem tetszik, az menjen innen!! Ugye?
Ne légy már Te is annyira MÁVos...
>Amikor olvastam az oroszországi fejlesztéseket, igencsak elszomorodtam. Könnyű nekik! Még a MÁV is támogatta őket valami 1m600e USA dollárral, a Putyinok átvétele ürügyén, egy orosz offshore cégen keresztül! Na, ezek után én is legfeljebb a mozdony mellett gyalogolhatok :)))
Sajna a vezigen a mozdonyon utazási engedélyt is ilyen "semmirekellő, szakmai nihil köztörvényes droidok" adják ki. Ne panaszkodj ezekután, hogy nem kapod meg. Vagy ha valamilyen csoda folytán nagy_kegyesen kapsz, az még nem azt jelenti, hogy a vezér föl is enged (és a mozdvezek körében is híres vagy!), vagy az is előfordulhat, hogyha IC-pótjegyet kérsz, a pénztáros "véletlenül" egy könnyen elnézhető másik dátumra adja. A "színvonalas" hozzászólásaidnak köszönhetően tűnt el a topikról pár, a dolgokhoz igencsak értő és a szakmáját nagyon szerető, munkáját becsülettel és szívvel-lélekkel végző emberke is (pl. mdbz - vele a napokban sikerült a pécsi kalandozásaim során összefutni, jó érzés volt találkozni). Sokunknak nagyon remek élmémy volt a lovasberényi menet, Neked az az egy "élmény" volt, hogy ötfős személyzet volt.
No mindegy, bántani nem akarlak, ha nagyon unatkozol, fordíts lokreportot, azt szívesen olvassuk, ha még jobban unatkozol, fordulj Isten Fiához, kérd el az esedékessé váló fővizsgás személykocsik adatait és vadászd őket. Hidd el, értelmesebb mint droidozni!
"Szerintem igen. Hamarabb kész lesz, mint a hegyeshalmi 160-as."
Amikor olvastam az oroszországi fejlesztéseket, igencsak elszomorodtam. Most már Oroszország is le fog körözni minket? Tekintélyesen fejlesztik az elővárosi üzemeket (új szerelvények, pályafelújítások, állomásrekonstrukciók, új vonalak), új nagysebességű (értsd: 200 km/ó) vonalakat helyeznek üzembe, rengeteg új vonatjáratok indulnak, mágnesvasút, monorail, meg sok egyéb. Emellett az utazási költségek sem olyan izzasztóak.
>nemsokára építeni kezdik a Moszkva - Szentpétervár mágnesvasutat, és 500 km/h-sra akarják megcsinálni. És idén megkezdik az előkészületeket. Lehetséges ez??? Szerintem igen. Hamarabb kész lesz, mint a hegyeshalmi 160-as.
Egy moszkvai hivatalos honlapon (Moszgortransz) olvastam, hogy valamikor nemsokára építeni kezdik a Moszkva - Szentpétervár mágnesvasutat, és 500 km/h-sra akarják megcsinálni. És idén megkezdik az előkészületeket. Lehetséges ez???
"Предполагается также приобрести в текущем году новую технику для уборки снега на следующий зимний период, эта техника позволит увеличить скорость и эффективность борьбы со снегопадами.
Также в этом году будет разработан и изготовлен действующий макет образца транспортного средства нового поколения (скоростной монорельс) для городских и вылетных магистралей, а также начнется участие в подготовке предложений по проектированию скоростной транспортной системы на магнитном подвесе Москва-Санкт-Петербург с подвижным составом, обеспечивая развивающую скорость до 500 км в час."
>tudom, hogy létezik ez a szolgálatás: Retúr repülőjegy, de csak az odautazás dátumát adom meg, a visszautat nem. Ezt open jegynek hívják, vagy ötszörösébe kerül. Repültem már így 500 eFt-ért New Yorkba meg vissza.
Vasút vs Repülő: Néhány dolgot írnék ezzel kapcsolatban, de előtte egy kérdés. A MALÉV honlapján (a helyfoglalási rendszerben) nem láttam ilyent, de tudom, hogy létezik ez a szolgálatás: Retúr repülőjegy, de csak az odautazás dátumát adom meg, a visszautat nem. (Majd csak visszaindulás előtt néhány nappal.) Persze a speciális kikötéseket betartom (pl. minimum 3 nap vagy szombat). Ez alapesetben többe kerül, vagy ugyanannyiba, mint a meghirdetett* kedvező ár?
*A listaár, amelyiket általában az utazási irodák kitesznek a kirakatba.
>Pályavasúttól nincs itt senki..??? :-) Van, csak bölcsen hallgat... :))
>Van valami Prága-Kassa-Nihalovce busz, ... Ifjú kezdő mérnök koromban, amikor a BHG nevű multinacionális vállalatnál (szállította a szarait a SzU-tól NDK-ig) dolgoztam, az akkori Csehszlovákiában jókat repültem országon belül Besztercebányától Prágáig, Pozsonyig, Prágától meg Poprádig, Kassáig, átlagosan valami 90-100 koronáért (amkor a csehszlovák korona valami hallatlan 2 Ft magasságába emelkedett).
Ilyen repjáratok ma már nincsenek?
>Hívjak orovost? Komolyan: EZ mi mert még nem halottam! Nem hát, mert még él.
Ma láttam néhány érdekes dolgot :-) Először a Keletiben, ahol a 13-ason állt egy sor osztrák zöld Shclieren kocsi (ÖBB nosztalgiaflotta), a mosónál néhány konténeres kocsi ha jól emlékszem egy GySEV IC-kocsival összzekpacsolva (sajna ezt nem láttam pontosan, mert későn vettem észre őket). Kőfelsőn a prolival találkoztunk, ezúttal a 006-os Szöcske vitte, de kicsit arrébb egy duplaszöcskés gépmenet is gurult! Szolnokon állt egy záhonyi tehervonat, amiben 3 kerek ütközőtányérral szerelt orosz kocsi is állt - a felépítményük alapján leginkább a poggyászkocsikhoz hasonlítottak, de valahogy mégsem... Vajon ezek kifélék-mifélék lehettek? Esetleg valami paksi dolog?
Ami még említést érdemelhet, az az, hogy a 100-ast ellepték a Pultrans cementeskocsijai, a Hajdúszoboszlón tárolt Agrokombi-konténeres pőrék pedig még mindig ott állnak, egyedül a graffitik szaporodnak a konténerek oldalán... Már régóta akatam kérdezni, hogy mit kereshetnek itt, elvben Tolna-Mözs a tárolóhelyük (a feliratok szerint legalábbis)?
És még két apróság:
- Lézetik az, hogy Szolnokon már új daru van? Valami sárgát nézegettek nagyon, de megint későn vettem észre, de olyan darúsnak tűnt... :-)
- a 20-71 001 egyik oldalán az ablakok kb a felét összekarcolták kívülről, igen nagy felületen :-(
A mai nap termése: M47 1208+1*Bx. Aranyos kis páros volt, kép készült róla.
A mai nap dicsérete az IC800 jegyvizsgálójáé. Igen udvarias viselkedés, a nehéz csomgokat segített fölemelni azoknak, akik nem bírták. Pár emberkének segített megtalálni a helyüket (nem tudták a helyjegyen rendesen elolvasni a számot), szinte vendégként kezelte az utasokat, és élvezte a dolgot. Többször is kifogtam már, megismer és mindig mosolyog, amikor átadom a jegyet. (ma makói gyorsvonati jegy került bevetésre, köszönhetően a beszerzőnek :-))). Sárbogárd után, miután kezelte az új felszállók jegyeit, kicsit tudtunk beszélgetni (pont a spéci jegy miatt jött vissza), mint kiderült, olvassa a topikot és őneki is volna az egyik topiktaggal elbeszélgetnivalója.
Ma Kecskeméten láttam egy NoHAbot! Csak annyit láttam belőle h narancssárga volt.VAgy a 6 vagy a 19-es lehetett. MIt csinált?
MIt takar a 140-es további felujítása? Kecskemét Állomása is megujul majd?
Csak az a baj, hogy ha a MÁV már a működőképes járműállományban annyira megszorítja a kölcségvetéseket, hogy alig van pénz rászánva a karbantartásokra, akkor szerintem egy LEO működőképessé tétele lenne a leges-legutolsó dolguk. Ilyen helyzetben ez a legkisebb problémájuk.
Nézegettem az M61 oldalt ott asszem annyi volt, hogy a 001, 010, 017, 020 marad meg és a Szfehérvéri fotón sincs rajta emlékeim szerint, de megint megnézem!
Van valami Prága-Kassa-Nihalovce busz, de nem a tempójáról híres, és az illető majd' 2 méter magas, így nem kárhoztatnám buszra. Igen, Prága - Nagymihány. A jegy nem túl drága, és nem szokott tömeg lenni rajta, lehet kényelmesen aludni. Van úgy, hogy fapados busz megy, de inkább a modernebb. Igaz nem a tempójáról híres, de a vonat sem túl gyors.
Csak úgy megkérdezem, hgoy a M61-019 miféle kohószökevény?
Mert ma láttam Kecskemétan a pályaudvaron 18H magasságában! úgy tudtam, hogy szétvágták!
Vagy el kell mennem egy szódásüveget vennem!
Sajnos elpucolták az összest Szatmárból és úgy rémlik Désről is. Iasiban sincs már. Craiovaban tavaly még egy rohadt az állomáson. A marasestiben és pascani fűtőházban még nem jártam.
Igen, Sudarec-es LDH-t vagy LDE-t gyakran látni.
Van egy képem, amin jól látszik az állomásépület a tornáccal. A mozdonyszínről vagy a korongról nincs. Bescannelem a héten, működik az itteni címed?
MaZó:
odafelé Szob felé, vissza velünk jön a Tátrába OFF én is megyek a Tátrába a jövő héten :)
ON
Idén is járnak a vonatok a Mária napi búcsú alkalmából Igló és Lőcse között júl. 3-4-én.
Nem kellett azokat elrontani, már elrontotta a suszterinas, vagy Trajanus, ahogy tetszik.
De tényleg jó, ha az embernél van némi apró, néhány 10000 lejes, vagy a határ mellett magyar pénz, persze nem kell vele dobálózni...
Aki kérdezte tőlem a fuvarozót (seTTebello? - bocs, most nemtom visszakeresni): azt is kérem, hogy írjon nekem mailt, vasárnap olvasom legközelebb és válaszolok. Thx
Esete válogatja. Én még a fűtőházban is voltam. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden felhatalmazás nélkül be lehet lógni.
Egyedül Aradon nem volt semmi incidens.
Tavaly nyáron még szólt a GF portása, hogy engedélynélkül nem szabad fényképezni. Idén már nem. Biztos megszokták, mert a mercurion is sok aradi illetőségű fénykép van.
Nagyváradon az egyik tolatásveztő
Pedig az jó hely. Beengedtek a GF - re és az egyik mozdonyra is. Ez 200 forintba került, felengedtek volna ingyen is, csak mégis adtam valamit.
Ahogy láttam, te a képeidet a peron mellett álló járművekről készítetted. Lehet, hogy túl közel voltál.
28.-as számnál a 8-as gányolt, tehát nagyon javítottnak néz ki. Azaz a 12.-es számnál a 2-es gányolt helyesen, ebből következtethető, hogy korábban 1-es azaz 11. hónap volt alatta. A többi szám olyan mint újkorában.
"Ennek egyik fontos feltétele, hogy egy átlátható, nem bonyolult jegyrendszer legyen. (amit legalább a pénztáros átlát)."
Ez jól hanzik, de ennek az átláthatóságnak a marha drága "mindenhovamindenrejó" típusú díjak lesznek, nem? Legalábbis a mai viszonyok mellett...
Azért van remény.
Múlt héten egyik csoporttársam besétált a debreceni jegyirodába. Feladat: Debrecen-Prága, odafelé Szob felé, vissza velünk jön a Tátrába. Igen hosszú tanakodás után kiderült, hogy a CityStar jegyre kétféle határátmenetet is fel lehet tüntetni...
De kiderült, és ezt a túrát alig drágábban ússza meg, mintha Bp.-Prága-Bp.-t menne busszal!(traficc!!)
(Ráadásul lövésem sincs, hogyan tudná ezt a kört megjátszani. Van valami Prága-Kassa-Nihalovce busz, de nem a tempójáról híres, és az illető majd' 2 méter magas, így nem kárhoztatnám buszra. :)
A "fény-, illetve félsorompóval felszerelt" kifejezés azt jelenti, hogy az utána leírt információ vonatkozik a fénysorompóval felszerelt útátjáróra is,meg a félsorompóval felszerelt útátjáróra is.
Fénysorompó: vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés, amely a vasúti jármű közeledésekor és áthaladása alatt felváltva villogó piros fénnyel tiltja meg az úton közlekedő járművek kereszteződésbe való behaladását.
Félsorompó: vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés, amely a vasúti jármű közeledésekor és áthaladása alatt az úttest menetirány szerinti jobb oldalát piros-fehér színű sorompórudakkal zárja el. Emellett a lezárás kezdetétől a teljes felnyílásig a fénysorompójelző is felváltva villogó piros fényt ad.
F. 2. Ut. 3.1. A vasúti átjáró (a forgalmi utasításokban egységesen útátjáró) biztosítására szolgáló berendezések: a fénysorompó, a félsorompóval kiegészített fénysorompó (az utasításban együttesen fénysorompó) és a teljes sorompó (továbbiakban összefoglaló elnevezéssel: útsorompó).
Több különleges árú vonat nem volt a menetrendben?
Szerintem 6 számjegyű az összeg! Úgy 100 ezerbe kerülhet, DE ennyi pénzért már vonatozhatnál is ott meg máshol egy csomót… Csak épp erre nyílván nincs időd…
Mert amikor a régi rendszer volt,megpróbálták "lecsukni" az álomási sorompót,ha sikerült,akkor a jelző kezelhető volt.Most meg mire kiderül,hogy rossz már összegyürödött minden az átjárón.
A behatási pontok kitűzésénél ma már a korábbiaknál jóval szigorúbb korlátozások vannak. Ma már legfeljebb egy dűlőútnál lehet a behatási pont a számított minimum max 2,5-szörösére. Igen sok helyen kellett a zárvatartási idők csokkentése érdekében behatási pontokat áthelyezni. Viszont a vmaxnál lassúbb vonatokkal nem tudunk mit kezdeni. Tehát a pályasebesség növelés végülis a zárvatartást növeli.
A 64-esek, ha jól tudom, Szatmárban és Désen rohadtak. Moldvában az izmosabb gépek voltak/vannak(Iasi, Pascani, Marasesti). Crajovában meg nem tudom. Szerintem ott csak a protó gépek voltak (060-DF és társai). Ha szemmel tartod a locopage.net-et, akkor látsz egy Sudarec-es 64-est(lehet, hogy az egyetlent?) Hadikfalván. Én 4-5 éve Balázsfalván láttam egyet, de akkor még nem voltam felvilágosítva, hogy létezett egyáltalán Ledehán és Sulzeren kívül más is (a Didinát ismertem, de még a vezérek is német hadimozdonynak mondták:). Ergo azt hittem, valami egyedi PFT-s jószág azzal a pionírdizájnos festéssel. Egyébként Sulzerek és LDH-k vannak a Sudarec-nek.
Más: Nincs véletlen valami régi képed Gyímes állomásról(amin még rajta van a fordító, de legalább a mozdonyszín, ne adj' Isten a tornác is...)?
Megköszönném szépen!
A visszajelentésektől függetlenül, ha a biztonságtechnikai áramkörök működnek, a biztosítóberendezés is kezelhető - de a hatás végülis olyan, mint kikapcsolt monitor mellett játszani egy ismert számítógépes játékot...
Ha már dupla vágány a téma, mi hír a 140-esen a Városföld-Kiskunfélegyháza szakasz esetében, lesz, vagy nem lesz második vágány, mert erről most semmit nem találok hírként?
Ne örülj, olvasd el még egyszer az elejétől a végéig. Ez még csak az előkészítés tervezésének a megálmodása...
A dupla vágány tényleg félreérthető, de a magva az, hogy ezen a két szakaszon szeretnének csak hozzányúlni a pályához.
Tovább böngészve a "pályázatok" linket a MÁV oldalán, a 30(a) vonalra ezt találtam:
"Tárnok (kiz.)-Martonvásár (kiz.) és Dinnyés (kiz.)-Székesfehérvár (kiz.) állomások között a dupla vágány megépítése."
Ez mit jelent? Itt nem dupla vágány van?
Viszont erre is kiváncsi vagyok majd:
"A szerződés tervezett kezdési időpontja
2004. augusztus"
Miért?
A félsorompó záródása előtt van egy 17-20 másodperces elővillogási idő, amit követ a félsorompó záródása, kb 10-12 másodperc alatt, majd még 5-6 másodperc, mire odaér a vonat.
A nyíltvonali sorompól eddig is így működtek.
Az állomásiak automatikus üzeme annyiban különbözik, hogy a jelző szabadra állításakor, ha a vonat még nincs a behatási ponton belül, leellenőrzik a közúti jelző piros fényáramköreit. Ha mindkét piros ág rendben van, a vasúti jelző szabad lesz, és a behatási pont élesedik. Ha a vonat odaérkezésekor legalább egy közúti piros ág nem működik - ennek az esélye az előzetes ellenőrzés után kb egy a millióhoz - akkor a vasúti jelző visszaáll megálljra.
Most mondta a rádió, hogy a Volán fél milliót ajánlott annak, aki megmondja, kik engedték le egyik reggel sok buszuk kerekét, és emiatt sok járat kimaradt.
Én tudom!
A sines lobbi!!
:))
De a dec.28-as kiadás akkor is furcsa...
Hazafelé ismét a BDt 418 volt a vonatomon a 2526 végén, így a Nyugatiban volt időm 20-30 cm-ről nézegetni a REV jelet, de semmit nem látok alatta, csak annyit venni észre, hogy a 28.-as számnál a 8-as gányolt, tehát nagyon javítottnak néz ki.
Nem. Viszont ma olvastam egy munkagép megrendelő táviratát a fővállalkozónak és kétségbe vonom az eddigi információimat - vagy sok dolgot nem értek - az átépítéssel kapcsolatban.
Itt egy újabb feladvány Gergőnek ill. a többi nemzetközi díjszabás mágusnak :-)
Egy Svédországban tartozkodó ismerőst látogatnék meg. Ő úgy szokott utazni, hogy Easyjettel berlini átszállással Koppenhágába, és onnan Alvesta-ig vonattal (innen autóval tovább). De egy igazi vasútmániásnak nem tetszik ez a megoldás :-)
A német vasút honlapján bepötyögve a keresöbe, egész szimpatikus ajánlat jön ki:
EN 268: Keleti (20:25)-München Hbf (6:20)
ICE 682: München Hbf (6:55)-Hamburg Hbf (12:54)
EC 35: Hamburg Hbf (13:22)-Koebenhavn H (17:59)
X2 550: Koebenhavn H (18:36)-Alvesta (20:32)
Visszafelé is van hasonló jó ajánlat:
X2 521: Alvesta (9:28)-Koebenhavn H (11:23)
EC 36: Koebenhavn H (11:47)-Hamburg Hbf (16:17)
ICE 683: Hamburg Hbf (17:02)-München Hbf (23:00)
EN 269: München Hbf (23:43)-Budapest Keleti (9:03)
Kérdés: mibe kerülne ez az oda-vissza út egy 29 éves felnött részére (2. osztályon)? (oda-vissza út között kb 1 hetet számolva)
Manhattani ismét elküldött egy adag friss, ropogós fordítást. Ez az utolsó előtti GANZ-MÁVAG RAILBOUND VEHICLES FOR ELECTRIC TRACTION című angol nyelvű katalógus, ami megtekinthető a képre kattintva az oldalamon.
Külön köszönet DGKUm-nek a kiadványért, manhattani-nek a fordításért!
A munakhelyemen én vagyok az, akihez különféle utazási kérdésekkel idejönnek. (ma csúcs nap volt, csakk két oda-vissza repülőt vettünk a gépemen keresztül, és próbáltunk venni online francia vonatjegyet)
Szóval egyik munkatársam lánya utazik Franciaországba, Low costtal Párizsig, onnan meg vonattal. Próbáltunk online jegyet venni neki, de nem jött össze, akkor mondtam, hogy próbáljuk meg az Euro Dominot, ahhoz csak 3 eurós jegyet kell vennie és itthon megveheti a jegyet (olcsóbb is lett, mint a franciáknál megvéve a vonatjegy)
Felhívtuk a MÁV tudakozót, mennyibe is kerül az ED. Gyorsan meg is mondták, azonban arra a kérdésre, hogy TGV-re vajon érvényes-e már nem tudtak válszolni, a hölgy gyorsan összehívott egy konzíliumot a háttérben hallottam, hogy lázasan keresik a megfelelő információt de nem találják.
Nosza, gyorsan behoztam az UIC honlapját, ott bejelentkeztem a Gergő által megadott jelszóval, ott megtudtam az infót, majd elmondtam a hölgynek, aki még akkor is kereste...
Egyébként azt mondták, hogy az Andrássy úton és a Keletiben elvileg ki tudják adni a TGV-re ezt a 3 eurós PASS jegyet. Na holnap majd meglátja a kollégám, mindesetre felkészítettem, ugyanis van egy oldal ami leírja, hogy minek kell lennie ezen a bizonyos jegyen...
Na most megyek dolgozni, mert a nagy jegyvásárlásban elmaradtam a munkával. Holnap egyébként megyek Varsóba vonattal, majd lesz élménybeszámoló... :))
Tanúsítom. Én - aki csak akkor utazik vonaton, amikor hazamegy a koliból két hét után - is ráismertem, köszönhetően annak, hogy ott lakom. Amúgy Hódmezővásárhelyi Népkert becsületes neve arrafelé Kisállomás. :) A másik meg a nagy. :))
Látom, veled ellentétben bodecsabi értette miről és miért írok!
Ehhez nem sokat kell hozzátennem. Nyílván nem véletlen, hogy európai vasúti menetrendkönyvek, programok, adatbázisok vannak, buszosok meg nincsen! Repülővel is csupán „néhány” városba juthatsz el egy országba, nem is biztos, hogy közvetlenül.
Melyik az a cég a vasúttársaságokon kívül, amely szemrebbenés nélkül 1,5-2-szeres árat mond az ügyfeleinek, mit amennyiből „kedvezményes” jegyből kijön?
Furcsán nézne ki, ha fapados cégek a maximális árral hirdetnék magukat a mai minimum árak helyett. A vasutak pedig csak akkor adnak „olcsó” jegyet, ha külön kérvényt nyújtasz be!!! Ez normális szerinted???
A vasút olyan piacokon is elvesztette az ügyfelet, ahol versenyképes lehetne. Mindezt azért, mert munkatársai a saját szabályzataikat sem értik, ismerik… Még csak merő rosszindulatot sem feltételezek Európa valamennyi pénztárosáról…
A gond pont az, hogy az „átlag utasnak” esélye sincs tisztességes áron jegyet venni…
Szerintem az általad kritizált hozzászólós nem volt kicsit sem túlzó… Egyszerűen nem érted még te sem a lényeget, pedig évek óta magyarázzuk… :((( Ez pedig nem a TE hibád, és nem is mi magyarázunk rosszul…
Azt legalább már érted, hogy miért lehetne versenyképesebb a vasút, mint az Eurolines, ha az ember olyan helyre utazna, ahol a Budapestről induló busz nem áll meg??? És azt érted, hogy míg itthon nem veheted meg a Róma-Nápoly buszjegyet, addig a vonatjegyed árát nem is befolyásolja hova mész az országon belül? Mert szép dolog a kedvezményes repülő és nemzetközi buszjegy, de ott is közlekedni kell valamivel!!! Ezt érted???
A lényeges dolog meg neked nem tűnik fel! Nem az utasoktól várom el a mozaikszavak jelentését, hanem a vasutasoktól, ezek megfelelő publikálását, ajánlását!!!
Mikor tőlem utazási tanácsot kérnek, és sokan kérnek, akkor mindig azzal kezdem, hogy felmérem, hol mennyit akar utazni vonattal és miért. Erre egy jegypénztár sem kíváncsi, sajnos…
Bodecsabi!
Engem CSAK az érdekelne a MÁV nemzetközi játékosaitól, hogy hova, mire, mekkora mértékben érvényes a jegyem!!! Ez azért nem egyenlő a mindenhonnan mindenhova jegy óhajával.
Aktuális kérdés:
Honnan lehet tudni, hogy mely vasúttársaságok alkotják a 70-es UIC kódú ATOC-t?
Ha jogosult vagyok ED jeggyel egy kedvezményre, az csak olyan napokon vehető-e igénybe, amelyikre érvényesítem a jegyem?
Pl. Korzikán be kell-e jelölnöm azt a napot, amikor hajózom, kisvonatozom az ED alapján kiadott 30-50%-os kedvezményű jeggyel?
Ha igen, az pl. a 100% kedvezményt nyújtó svéd Inlandsbana beutazását is érdekessé tenné…
>Mint a dortmundi példán bemutattuk viszonylatos jegy helyett pl. IR/ED jeggyel az útiköltség felére csökken! Ez az ár már csak akkora, mint a fapadosok átlagára, vagy tán az alatti!!! A légitársaságnál ez úgy van, hogy bemész az irodába, megkérded, mibe kerül a jegy, és megmondják. Ezzel szemben a vasútnál a nagy mágusok fel tudtak sorolni tizensokféle kombinációt, amiből a szerencsétlen utas legkésőbb a harmadik hallatán feladja, és hazamegy. És igaza is van.
>Gergővel régóta azt magyarázzuk, hogy a bonyolult jegyrendszerek mind a vasút versenyképességét rontják. Szerintem 6-800 km távolságra igenis versenyképes tud lenni a vasút a fapados repülőkkel és busztáraságokkal szemben. Szerintem, korrekt jegyár-rendszerrel, és magasabb sebességgel, ez felmehet akár 1.500 km-ig is.
>nekem kellett felvilágosítanom arról, hogy a Polonia EC bizony kötelező helyjegyes. Utas megveszi a jegyet, aztán a vonaton fizethet... és legközelebb nem utazik vonattal. És igaza van.
És ez nem az utas hibája, de még csak nem is a vasút, mint olyan, hibája!
Szerintem nem off a biztosítóberendezési téma, már csak azért sem, mert elég kevés a könnyen hozzáférhető szakmai leírás.
Visszatérve a Térköz megállj, vagy a mozdonyrádiós értesítésre: természetesen ahol ez nincs kiépítve, ott nem lehet alkalmazni, viszont ahol erre lenne mód, ott miért nem kell alkalmazni, vagy legalább, a helyi viszonyoknak megfelelően szabályozva, miért nem írja elő az utasítás?
pl. egy 15-20 km-es állomásközben nagy az esélye a sikeres értesítésnek, ha a vonat előtt 10 km-el zavarba esik egy sorompó. Ezzel akár egy súlyos baleset is elkerülhető lenne.
(Egyébként ahol nincs mozdonyrádió, ott általában van mobiltelefon.)
Nos már többször volt szó róla e fórumon, hogy a spanyol-francia határátmenetek több, mint problémásak…
Sikerült ennek a tróger bandának rá tennie még egy lapáttal…
Jelenleg három határátmenet üzemel. Ezek leglátványosabbika a középső, mely Barcelonából Andorra felé töri át a Preineusokat. Amikor e vonalat bejártam17 órakor indult e vonat Barcelonából és a közös határállomáson közvetlen éjszakai vonatra való csatlakozása volt Párizsba. Nos a vonatunk, jellemző módon, mocskosul sokat késett, ami egy éjszakai csövezést vetített előre a határon, Latour De Carolban. Szerencsére a tetemes késés ellenére az SNCF bevárta az utasokat. Viszont a késést Párizsig sem tudta ledolgozni…
Ennek örömére változott a spanyol menetrend, ami egyébként ritkán szokott, és a felhagyott „monumentális” spanyol határállomásig, Puigcerdába megy már csak e vonat. A 4 km-t gyalog nem lehet megtenni, és persze a francia vonat akkor megy, mint eddig…
Marad a globáldíjas Talgók és az idegeskedés a portboui határátmeneten…
Egy Thomas Cook menetrendben benne van egész Európa összes hülyesége „kicsiben”…
Az átlag utas, úgy a civil utasok 99,99999%-a, NEM vasútbarát és NEM vasutas.
Foggalma sincs, hogy FIP, vagy FOP, Ed vagy ID, ilyen "kárd" vagy olyan kárd.
Oda áll egy ablakhoz és mond két helységnevet.
Az ablak túloldalán meg válaszolnak erre egy számot.
Ennyi.
Igen, ennyi KÉNE, hogy legyen. Hogy pl. arra a kérdésre, hogy Budapest Dortmund NE azt válaszolják az asztal túloldaláról, hogy 70000-Ft, hanem azt, hogy 43000 City Star jeggyel.
Gergővel régóta azt magyarázzuk, hogy a bonyolult jegyrendszerek mind a vasút versenyképességét rontják. Szerintem 6-800 km távolságra igenis versenyképes tud lenni a vasút a fapados repülőkkel és busztáraságokkal szemben. Ennek egyik fontos feltétele, hogy egy átlátható, nem bonyolult jegyrendszer legyen. (amit legalább a pénztáros átlát).
Az Euro Domino jegy egy nagyon jó találmány. Válsztasz egy országot, odáig fél áron jutsz el, abban az országban pedig általad választott napokon annyit és amerre utazol, amit csak szeretnél. Ennél jobb eljutást egy távoli városba nem tudok elképzelni. Busszal eljuthatsz Pestről BÁRMELY német városba? Biztosan. Meg tudják mondani, mennyibe kerül ez? Nem hinném. Függ az ár attól, hova mész? Igen. Az ED jegynél nem.
Az Euro Domino rendszer lényege az volna, hogy egyszer megveszed a jegyet, és kész, nem kell többet ráfizetni, az ár ismert, emellett nagy szabadségot nyújt.
Ezt a rendszert teszik tönkre a mindeféle globáldíjakkal és pótdíjakkal, amik néha arcátlanul magasak. Pl Berlin-Varsó között egy mezei EC vonatért 22 eurót kell fizetni, csak azért, mert rá van írva, hogy "Berlin-Warszawa Expressz" Ugyanezzel a jeggyel átutazod németországot ICE-vel pótdíj nélkül. Nem ugyanaz a kategória... Fel vagy háborodva a pótdíjon? Én igen.
Én személy szerint ezen vagyok kiakadva: a bonyolult díjszabásokkal eliasztják az embert a vasúttól. Ma nem tudják megmondani, hogy egy jegy mibe kerül. A létező kedvezményekről a pénztárosok sem tudnak, ezért a drágább jegyet adják az utasnak. Ezen kéne változtatni. Ebbe az irányba fejlődnek a díjszabások? Nem. Hülyeségnek tartom ezt? Igen.
Én a nemzetközi utazásokra Euro Domino szerű jegyeket vezetnék be. Nme bonyolult rendszer, nincsenek bonyolult útvonalak. A jegy ára attól függ, hogy melyik országba akarsz menni, ott hova mész, tökmindegy. (Jó, nem feltétlenül országfüggőnek kell lennie az árnak, ezen lehet vitatkozni, maga a koncepció tetszik nekem)
Én személy szerint
A vasút sokkal nagyobb rugalmasságot nyújt, mint a repülő, vagy busz: Ha holnap el akarsz indulni, vonattal megteheted, bármikor visszajöhetsz.
Vonat vs. busz. A DB menetrendjébe beírsz BÁRMELY két európai vasútállomást, kapsz egy megbízható menetrendet. Egy helyen. Ugyanezt tudod buszban prezentáni Budapest-Santiago de Compostella szöv. bolt között? Nem.
Nekem nincsenek Andó Gergős igényeim (nem kérek EC pótjegyet a Déliben Cseljabinszkból Madridba, Turkui átszállással, és nem kérem ki a panaszkönyvet, ha a London-Warwick vonatra rossz vonatszámot írnak), azt azonban elvárom, hogy legalábba helyből induló vonatokra rendesen ki tudják adni a jegyet. Pl Tegnap nekem kellett szólnom (az egyébként nagyon kedves pénztáros hölgynek), hogy Sturovoig olcsóbb a jegy, ha retúr adja (jé, van a szlovákokhoz retúr kedvezmény!), és nekem kellett felvilágosítanom arról, hogy a Polonia EC bizony kötelező helyjegyes. Utas megveszi a jegyet, aztán a vonaton fizethet... és legközelebb nem utazik vonattal.
De legalább a mondataid valóság tartalmára figyelhetnél jobban.
Például ez a következő mondatod, mit jelet :
......A.G.:=.."..Se repülő, se a busz nem visz el Olaszország, Németország, Svájc stb. BÁRMELY „városába” közvetlenül, vagy tervezhető átszállásokkal! ........"
Tudtommal ez úgy 90-95%ban nem igaz.
Úgy 50-70 éve.
Hacsak nem teszel bele speciálisan andógergelyes fogalmakat :
- amikor a tervezés = hipp-hopp ötlettel Kiscsérpusztán 4 perc alatt.
- mert ha ilyen nincs, akkor gyöngülő ismereteim szerint europa minden városa elérhető autóbusszal - úgy 70 éve - mig ugyanez vonattal értelemszerű okok miatt (pl.nincs ott vonat) nem lehetséges.
Tudod Gergő, néha - irodalmi munkásságnak minősithetően - túúloz az ember fija, jánya.
De inkább szerényebben.
Ha teheted.
más
Sokszor sokat irsz Ed-Id-FiP-mittudomén milyen betűszavas jegyekről.
De !
Egy lényeges dolgot elfelejtesz nap mint nap.
Igaz naponta többször is elfelejted.
Az átlag utas, úgy a civil utasok 99,99999%-a, NEM vasútbarát és NEM vasutas.
Foggalma sincs, hogy FIP, vagy FOP, Ed vagy ID, ilyen "kárd" vagy olyan kárd.
Oda áll egy ablakhoz és mond két helységnevet.
Az ablak túloldalán meg válaszolnak erre egy számot.
Ennyi.
Semmilyen üzletszabályzat, sehol egy panaszkönyv, se internetes honlapon való kedvezmény, se semmi.
Ezek a Ti, az utasok 0,000001%-nak a szórakozásai.
Mint az 500+ jegy.
Hülye a vasút, hogy hagyja szivatni magát veletek de ez a kettőtök mecccse.
Őrültek + vasút.
Az élet NEM rólatok szól, az élet a 99,9999%-ról szól.
Ti vagytok a disz, a bokréta a torta tetején.
Szép ha van.
Az utas annyit jegyez meg, hogy "a" ból "b"-be 1800 km az út.:
- vasúttal 20 óra és 70 000 HUF,2 átszállással
- busszal 22 óra és 35 000 HUF átszállás nélkül,
- repülővel 110 000 HUF és 2 óra átszállás nélkül,
- fapadossal 15 000 HUF, 2 óra átszállás nélkül.
Pont ma! Pont ma kellett a gyerekekre vigyáznom, és ezért nem tudtam lefotózni azt az osztrák dízelt, ami próba futásra érkezett Szentgothárd felől. Én 12:25-kor jöttem el Celldömölkről az pedig 13:00 körül ért oda!!!!!!!!! Ki látta? Milyen gép volt? Volt rajta valami különös? Fotó? stb.....
traficc :
Háááát.......túl sok különös nem volt rajta.
Hupilila szinű .
Egy hatalmas mosolygós Kukely portré van rajta, amin Kukely bikiniben egy napsütötte tengerparton, ( napfény + viz + fiinom homok + koktél ) ajálgatja, hogy ezentúl vele fuvaroztassunk 400 000 tonna vaércet ha a spájzban már nagyon felgyülemlett.
Szóval pont olyan mint a többi magyar mozdony meg a többi magyar reklám.
„Rövid időn belül három független forrásból hallottam, hogy az ehhez hasonló, végletes és leegyszerűsítő mondataid miatt terveznek néhányan keményen "elbeszélgetni" veled... Nem is a mondanivaló, hanem a körítés...”
Hm, ti ilyesmiről beszélgettek egymás közt az egyetemen… Úgy látszik nem csak én nem viszem túlzásba a tanulást…
Gondolom inkább MÁV-os forrásból hallottál ilyet. Mit is mondjak? Jellemző? Igen ez mélyen jellemző…
Ahelyett, hogy megtisztelnének minket a hozzászólásaikkal, gondolataikkal, ehelyett burkoltan fenyegetőznek? Király! 8 éve ezt csinálják!!!
Kezdve a Varga Gyulás gittegylettel... Rákoson is fenyegetőzött a sok köztörvényes mindig mindennel… Sajnos még státuszban van azóta szinte valamennyi, az őket akkoriban közvetlenül felügyelők meg most ugyan úgy fenyegetőznek, mint anno Gyuláék!!! Remek… Ha egy ennyi gonddal, anomáliával küzdő cégnek ez a fő baja, ott bizony súlyos SZEMÉLYI gondok vannak!!!!
Egyébként ha már ilyen jól tudnak olvasni, akkor tán nem kéne MINDEN esetben megvárni, míg a Főfelügyelőség írja meg nekik, hogy „nem értetek ti ehhez”! Nekünk miért nem hiszik el? Mindenkinek jobb lenne úgy…
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget is fenyegetik? Aligha, őket – hozzánk hasonlóan – semmibe veszik…
Ami meg a körítést illeti: ha nem találod meg a megfelelő „közvetítő anyagot”, akkor nem jut célba az üzenet. Ha a „köztörvényes”, „droid”, „semmirekellő”, „szakmai nihil” stb. kifejezések nem lennének benne, a hatás sem lenne akkora…
E-mail címem nem titkos, bárki megoszthatja velem magánban is az észrevételeit… Néha egyesek meg is teszik…
Remélem az ICE-n is törekednek a 0-5% kihasználtság elérésére, és máris állhatnak neki az új nagysebességű vonal bontásának…
Az ICE-hez nem sok köze van az SNCB-nek azon kívül, hogy "nincs rajta sapka" játékot játszottak a németekkel az ICE indulásakor. Végig a DB csinálja, DB kalauzok viszik a vonatot Brüsszelig, nem is lehet vele Belgiumon belül utazni. ED jeggyel így az ICE sokkal olcsóbb Brüsszelig, a Thalysra kb. 20 euro pótdíjat kéne fizetni.
Ja, és a "nincs rajta sapka" játék egyik folyománya, hogy az ICE ma még nem is veszi igénybe a nagyseb. vonalat, csak júli 1-től jár arra.
Vasúton, Romániában csak kellemes élményeim vannak.Még Mócföldön is vonatoztam, de ott is kedvesek voltak. Románul csak pár szót tudok , azokat használtam is- a helyiek derültségére- és ezzel olyan sikerem lett, hogy még az is elővette pár szavas magyar tudását, aki nem nagyon szeret minket. Azt hiszem, nincs mire nagyra lennünk. Ha ezt érzik a románok akkor nem ellenségesek velünk.
Ami meg a „nagyhírű” Brüsszelből induló nemzetközi vonatokat illeti: azok jó része a SNCB inkorrekt, rabló díjszabása miatt szűnt meg. Példátlan, ahogy az utasokat leszoktatták a vonatok használatáról!!!
Példa a Brüsszel – Bécs EN vonat ülőhelyére Aachen – Bécs között 0 euró volt a pótjegy akkoriban, míg az Aachen – Brüsszel szakaszra 24.5!!! Több, mint a RENFE bármely nagyra tartott AVE ekéje, fele annyi, mint a London – Párizs Eurostar… És messze nem nagyseb pályán közlekedett Belgiumban…
A vonat egyébként köszöni, megvan, most Brüsszel helyett Düsseldorfba jár. Düsszeldorf – Bécs között 29 eurót kérnek a jegyért (ED/IR-rel 9-et). Tehát egy menetjegy kerül annyibba MA Bécstől Düsseldorfig, mint anno a belga Domino, vagy IR jegy mellé a PÓTJEGY!!!
Nem akarásnak nyögés a vége…
Remélem az ICE-n is törekednek a 0-5% kihasználtság elérésére, és máris állhatnak neki az új nagysebességű vonal bontásának…
Megint meglettem szólítva...:)
Tegnap előtt is így történ traficc által, de érdeklődő mailemet nem igazán méltatta érdemi válaszra.
Akkor itt is megismétlem:
traficc:
Mennél többet háddéztok, ...hádde a mi szokásaink............meg hádde a jogaink........annál jobban lemaradtok.
Akkor is ha pár alsó-közép vezető volt mozdonyvezetőből lett.
Meg kell tanulnotok dolgoztatni Őket.
Akkor ha most rg7 hetes morgásba kezd........:-))))
Látom a sok szmájlit, de akkor sem értem, hogy hogy jövök a képbe...
"Utaztam már néhányszor arrafelé gépen,és mindig csak azt lehet látni,hogy egyre csak közeledik az átjáró,és sorban mennek át előtted a kamionok."
Nem az a lényeg, hogy a sorompó karja mikor megy le, hanem, hogy mikor vált át vörösre! Ez lényegesen hamarabb bekövetkezik, a sorompó karja késleltetve ereszkedik, hogy a pótos teherautók is átérjenek mielőtt a kar rájuk csukódna! A vörös villogó fénynél már meg kellene állni, és nézd meg a kar nélküli átjárókban, zömmel meg is állnak! ahol a kar égnek áll egy kicsit, ott azt gondolják a vonat még messze van és elindulnak vagy nem állnak meg! Ekkor zömében leszakadnak a karok a pótkocsikba beakadva!
Egyébként időszakos vizsgán kérdés volt, hogy mit kell tennie a mozdonyvezetőnek ha látja, hogy a fény sorompó fél vagy teljes karja égnek áll? Tényleg szerintetek mit?
Egyik társaság szarabb, mint a másik, de a legszarabbak mégis a mi térségünkben találhatóak…
Rövid időn belül három független forrásból hallottam, hogy az ehhez hasonló, végletes és leegyszerűsítő mondataid miatt terveznek néhányan keményen "elbeszélgetni" veled...
Nem is a mondanivaló, hanem a körítés...
Valóban, a fapados légitársaságok, és gyorsaságuk miatt a hagyományosak is jelentős konkurenciái a vasutaknak!
Ám még a mai vasúti jegyárak mellett sem feltétlen kéne így lenni! Mint a dortmundi példán bemutattuk viszonylatos jegy helyett pl. IR/ED jeggyel az útiköltség felére csökken! Ez az ár már csak akkora, mint a fapadosok átlagára, vagy tán az alatti!!! Ráadásul a fapados szutykos reptereken száll le, ahonnan akár (Frankfurt, Hahn) 120 km-t (105 percet) is kell buszozni a városba. Ha meg nem, akkor is 5-10 eurós transzferrel kell számolni alkalmanként! Ha meg nem a városközpontba, ne adj isten nem is abba a városba igyekszünk, máris újabb euró bankóktól vehetünk búcsút. Ez ED/IR esetén nem okoz különösebb költséget, sőt a helyieknél (fajlagosan) SOKKAL kedvezőbb áron utazhatjuk be a környéket is.
Csak ezek a retardált európai vasúttársaságok, a köztörvényes droidokkal karöltve NEM a legoptimálisabb, és nem is a legolcsóbb ár megadásában érdekelt!!!! Ez az „egyébkén igen olcsó” Eurolines buszokkal is versenyképes! Ma már előzetes helybiztosítás sem kell nappal, az utazás bármikor megkezdhető, bárhol, bármennyi időre megszakítható… 4-9 euróért éjszaka ülve, 15-ért meg már fekve lehet utazni. Buszon is?
Se repülő, se a busz nem visz el Olaszország, Németország, Svájc stb. BÁRMELY „városába” közvetlenül, vagy tervezhető átszállásokkal! Főleg nem úgy, hogy ez az árat nem nagyon befolyásolja…
És ha még a díjszabás előnyös is lenne, a sok szakmai nihil droid összeül, és elküldik a vonatot (Venezia) 3 határon át, hogy még véletlenül se legyen rentábilis a bolt ígyse – úgyse SENKINEK…
Radikális szemléletváltozás kéne Spanyolországtól Finnországig mindenhol!!! Egyik társaság szarabb, mint a másik, de a legszarabbak mégis a mi térségünkben találhatóak…
"Rémálom amikor egy veszélyes útátjárónál,a vonat odaérkezése előtt csak pár másodperccel csukódik le teljesen a félsorompó."
Ilyen a helyzet Szemeretelep és Vecsés között is. Utaztam már néhányszor arrafelé gépen,és mindig csak azt lehet látni,hogy egyre csak közeledik az átjáró,és sorban mennek át előtted a kamionok.
Csörgő járt megint erre, Kelenföld felé csörgött el. Reggel a mérő motorvonat húzott, de csak egy motorkocsi és egy kocsi ment, a másik motort (vagy motrot, vidéke válogatja :) ) nem láttam.
Pont ma! Pont ma kellett a gyerekekre vigyáznom, és ezért nem tudtam lefotózni azt az osztrák dízelt, ami próba futásra érkezett Szentgothárd felől. Én 12:25-kor jöttem el Celldömölkről az pedig 13:00 körül ért oda!!!!!!!!! Ki látta? Milyen gép volt? Volt rajta valami különös? Fotó? stb.....
Én igazán nem tudom, miért küszködsz velem, ha ilyen nehéz engem "terelgetni" :-) Maradjak csak szépen a számok felírásánál, az legalább nem terheli meg a pici lelkemet, nem?? :-))
Hiába a megnyerő külcsín, ha a belbecs ugyanolyan értéktelen!!
A mav.hu-n mai dátummal a MÁVINFORM jelenti, hogy június 14 és 16. között néhány Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza, illetve Miskolc-Hidasnémeti közötti vonat az eredetei menetrendhez képest korábban közlekedik...
De a tegnap este óta folyó 140-es vonali munkákról egy betűt sem ír.
"érdekel annyi lakót, mint a fődroidok méltatása. És új dolog. "
A ki tud véletlenszerü karaktersorozatokat generálni vetélkedőnél :-) jobban érdekelnének a technikai részletek: milyen kocsiból építik át, pontosan miből áll az átépítés?
Ne össze vissza pakolgasd a betűket! Foglald össze amit tudol:
Wgm..
És az önzés után ügyelj a helyesírási szabályokra is, tehát a neveket nagy betűkkel írjuk:
WGm..
Mostmár tényleg találd ki...tudod a kocsi célját, az energiaellátás módját, neved alapján ismered a cseh kocsikat(prága mániás vagyok ugyebár), a @ absztrahálását eltudod végezni( az internetes jelleghez), szóval minden adat rendelkezésedre áll!
Többet nem segítek!
:)))
Tegnap "Városházi beszélgetések" a Budapesten lévő vasúti területek felhasználásáról és a vasúti fejlesztések lehetőségeiről. A MÁV részéről jelen volt Tömpe István stratégiai vezighely.
Sütő András Balázs építész(kritikus) felvezette a témát (szövege a studiometropolitana.hu -honlapon megtalálható), aztán amikor vártam, hogy végre belecsap a témába, hirtelen be is fejezte.
A kibontakozó vita igazolta sejtésemet, hogy itt a vasúti közlekedés kívánatos fejlesztési irányait figyelmen kívül hagyva, pusztán ingatlanfejlesztői érdekekről lesz szó. Szerencsére a hozzászólások azután a helyes mederbe terelték a vitát, aláhúzva, hogy minden ingatlanfejlesztés feltétele a (városi)vasúti közlekedés koncepciójának teljes újragondolása, minek folytán a szükségtelen, egyéb célra felhasználható vasúti területek automatikusan felszabadulnak.
A kulturáltan konzervatív oldalt Molnár László képviselte a FŐMTERV-ből, Erő Zoltán által gyengéden támogatva (legyen földalatti fejvégállomás a Keleti mellett, Kelenföldet és az Etele teret fel kell fejleszteni, stb.).
Fleischer Tamás a vasúti területek értékét nem önmagukban, hanem logisztikai láncba való szervezettségükben láttatta és az adminisztratív "terepelőkészítés" elsődlegességét hangsúlyozta (közlekedési szövetség).
Jómagam a vasúti területek városi szövetbe való integrálását alulról, a vasút felől "építkezve" tartottam elfogadhatónak, megelőzve ezzel a Westend-szerű jelenségeket, ahol a felülépítések az alul maradó százéves technológia és üzemvitel "bebetonozását" segítik csak elő. A vasút megújulásának előfeltételeként a gondolkodás megújulását próbáltam megjelölni, ezen belül az érinthetetlenként kezelt fejpályaudvarok megszüntetésén való gondolkodást.
Tömpe István láthatóan magánemberként, nem MÁV-színekben volt jelen a beszélgetésen, mert hihetetlenül rugalmas és jól gondolkodó embert volt szerencsénk megismerni benne. Láthatóan meg volt hatva attól, hogy ennyi embert érdekel nemcsak a téma, de a vasút is. Riasztó és siralmas képet festett a vasúttársaságról, melynek fényében a gondolkodásbeli görcsök is érthetővé váltak. Legfontosabb feladatként - ez is szimpatikus volt tőle - a vasútnak a társadalom széles köreibe való "visszairatkozását" jelölte meg, amelyre alapozva a mindenkori politika támogatását is el lehet nyerni.
Jó volt, szép volt, hasznos is volt, történni nem fog semmi. A mérvadó emberek 20 perc után elhagyták a terepet, vagy nem értették, miről van szó, vagy nem akarták érteni.
Szeptember végén indítja budapesti járatait a második számú brit repülőtérről, a Londontól délre fekvő Gatwickről az EasyJet - közölte a legnagyobb európai olcsójegyes légitársaság, amely május óta jár Budapestre egy másik, kisebb és távolabbi londoni repülőtérről. A brit cég ma elkezdte a jegyek árusítását az új útvonalra.
Az EasyJet Gatwick-Budapest járata szeptember 30-án indul, a jegy ára egy útra 22,99 fontnál (8700 forint), oda-vissza 40,98 fontnál (15 ezer forint) kezdődik, adóval és repülőtéri illetékekkel együtt.
traficc :
Vsárolom a Belga vasútbarát újságot.
Ebben igen szép, szines képriportok is vannak.
Sokatoknak küldtem már ilyet.
Az egyik nem régi lapszám avval (is) foglalkozott, hogy hová tűnnek, a régi, nagynevű, nemzetközi gyorsvonatok.
vagy a régi hossz-hosszú autós vonatok.
- Brüsszel-Rimini,
- Brüsszel- Marseille,
- Brüsszel-Bordeaux,
- Brüsszel-Perpignan,
- stb.
Elmúltak.
Többségük megszünt, egy-kettő kinlódik még, jó fotó témát adva vasútbarátoknak és sok ráncot gyüjtve az üzemeltetésükért felelősök homlokára.
A nagy, hosszú, nyári autós fürdő vonatok, 10-11 hálókocsi + 6-7 autószállitó kocsi is lerövidültek már kettő háló + egy étkező + kettő autószállitó kocsira és azon is 10-15 autó utazik alkalmanként.
A fapados repülő olcsó ára ugyanúgy visszaszorithatja a több mint 1000 km-re járó, de igen olcsó nemzetközi autóbuszok térhóditását, mint az ugyanilyen messzire menő d drága vonatokét.
Ahogy a belföldi helyközi közlekedésben a vonatnak nem az autóbusz az ellenfele hanem a személygékocsi, úgy a nagyobb távú ( 1000-4000 km)-es közlekedésben mind a busznak, mind a vonatnak a fapados repülő az igazi versenytársa.
Hát, ez is egy vélemény.
Szerintem elég gáz, hogy te ilyesmit felteszel ide, egész más színvonalú hozzászólásaid mellett. Ennek az ontopik szakmai tartalma erősen közelít a 0-hoz, a stílusa szintén. Sajtószemlére hivatkozni elég érdekes, ennyi erővel valami hárdkór kacsa vagy pszt! magazin "szakmai" cikkét is feltehetnéd ide. Minek? Mi keresnivalója van ennek itt?
OFF
Majd lepontozom, ha látom :-) Értelemszerűen a kocsi fővizsgája sincs meg Neked, sajnos nem írtam fel, mondván biztosan tudod. Nem írom meg, hogy hol és mi, mert a végén még valaki más letermelné. :-) Bár nem valószínű...
ON
WSnet (ez egy szolid változat), WDani (azt mondtad, nekem szól a kérdés), WTEHE (vagy önző módon magadról nevezted el), Wwwwm (vagy a világhálót szimbolizálja a 24,5 m-nél hosszabb kocsi??)? :-))))
Közelítesz, közelítesz...
Ebben már szinte minden benne van!!!!!