Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.02 0 0 520

Az biztos, hogy Pannonia római kori történelme is nagyon érdekes, de sajnos viszonylag kevésbé ismerjük.

Remélem, hogy még nagyon sok római kori lelet fog előkerülni a dunántúli föld mélyéről. :-)

Előzmény: Törölt nick (517)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.02 0 0 519

A Ság szó nem biztos, hogy tulajdonnév volt, mert nyelvészek szerint az ősmagyar korban a "ság" szó köznév is volt, domb, halom jelentéssel.

Ebből származik a mai magyar -ság, -ség főnévképző.

 

Persze ettől függetlenül lehetett személynév is.

Előzmény: Törölt nick (517)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.01 0 1 518

"...aztán Ságvár - Triccium "

 

A 481-et figyelted?

 

Jövö héten mutatok többet Triciana-ból.

 

Szintén Somogy megyéből kakas és galamb, császárkori agyagszobrocskák. Nem tudod honna kerültek elő? Somogy megyeiek az biztos. Sokat segitene a beazonositásban.

 

foto Cracovius.

 

Előzmény: Törölt nick (517)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 517

...aztán Ságvár - Triccium : Az irodalmilag is ismert első település kelta eredetű. Ezt mutatja a neve, Tricciana, mely romanizált kelta bennszülött név.
Később, a római birodalomban egy útikönyv az Itinerárium Antonini szerint a mai Pécstől - Győrbe SOPIANAE - ARRABONA vezető római út egyik fontos állomása volt itt, sőt területükön keresztezte ezt a keszthelyi -adonyi út is. "Fokon keresztül vezetett pedig Ságvárra, illetőleg (Török)Koppányba a déli római hadutat összekötő, római eredetű főbb útvonal".
Tricciana nagybirtok központ lehetett, majd az első századtól kisebb római település. A Sió római kori kiásására idetelepítettek egyik központja volt. A késő római időben katonailag nőtt meg a jelentősége: a betörő ellenséggel szemben erőddé castrum alakították. Több római császár megfordult itt. Gratiánus császár még törvényt is bocsátott ki innen. Aelius Triccianus, egy kivételes tehetségű katona innen származott, Alsó-Pannónia helytartója (217-218) Caracalla császár barátja volt.
Sok lelet, vastag várfalak, a Tömlöchegyi római temető tanúskodnak e korról. Ezt a római kori lelőhelyet Rómer Flóris és Kuzsinszky Bálint is ismerte, de a helyét tévesen állapították meg. Az 1930-as évek végén Radnóti Aladár tárta fel az erődhöz tartozó késő-római temető nagy részét, mintegy 350 sírt. Paulovics István az erődöt kutatta, végül e település történetét Radnóti Aladár foglalta össze. A temető értékelését Alice Burger végezte el, amit angol nyelven publikált.
Jelenleg az egykori mintegy 1 km hosszú, 2,5 m széles várfalból mindössze néhány méternyi látszik, a református templom előtti romkertben. Itt látható a Tömlöchegy mélyéből előkerült kőszarkofág is, amit 1901-ben találtak.
A 4. század végén leégett az erőd, a római birodalom a hunok, szlávok váltották fel. Pesty Frigyes szerint a hunok, más kutatók szerint honfoglaló őseink egyik törzsét Ság vezette, akik bevették magukat a romfalak közé, sőt megbízást kaptak a környező települések felügyeletére. Több okmányban ez időtől kezdve a hely Ság néven szerepel.
   http://www.sagvar.hu/tortenelem.html

 

 

Előzmény: Törölt nick (516)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 516

És még egy : http://smmi.hu/konyvek/pdf/163.pdf 

  43-49.oldal

 

 

 

...azért Somogyban is volt/van vmi :D

Előzmény: Törölt nick (514)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 515

Na még egy :  " Rómaikorileletek

Pamukon a vasútállomás mögött húzódó fennsík földjéből a földmunkák során IV. századbeli római pénzeket találtak. A vasútállomás mögötti hetesi utat római légiók építették. 1987-1991 között Resterica dűlőben az ásatások során római villát találtak. A 35x38 méteres villából csak a falak alapozása maradt meg. Az épület több mint 10 helyiségből állt. A leletanyag a IV. századból származik. A villa területén kerámiatörmelékek mellett nagyon sok vaseszköz, vasszög, érmék, fibulatörmelékek kerültek elő. A villa alatt bronzkori telep gödre és két földbe mélyített ház is előkerült. "  http://poganyvolgyi.hu/pamuk

 

1987-1991 között Resterica dűlőben az ásatások során római villát találtak.

 

 

           

 

 

 

 

 

 A villa feltárását a kaposvári múzeum munkatársa Németh Péter Gergely vezette. A 35x38 méteres villából csak a falak alapozása maradt meg. A falak nagy része mészkő, kisebb része vulkáni kőzetből állt.  A köveket valószínűleg a Balaton felvidékről szállíthatták. Az épület NY-K fekvésű volt.

GYRKI – BAMIK – PAMUK

 

A nyugati rész apszissal záródott. Itt volt az épület fürdője és vízlevezető csatornája is. Az épület több mint 10 helyiségből állt. A leletanyag a IV. századból származik. a villa területén kerámiatörmelékek mellett nagyon sok vaseszköz, vasszög, érmék, fibulatörmelékek kerültek elő, valamint egy töredékes feliratú ezüstkanál „URSINE VIVAS” felirattal és sírkő törmelékek. A villához tartozó temető délre fekszik. A villa alatt bronzkori telep gödre és két földbe mélyített ház is előkerült.

„Pészka” dűlőben talált kis bronzérmék a következő császárok idejéből valók:

  1.  TRAIÁNUS: /98-117/ középbronz, de nagyon kopott állapotban. Kopottsága jogos, mert a Római birodalomban minden régebben kiadott fémpénz érvényben volt mindaddig, míg teljesen el nem kopott, s akkor eldobták.
  2. DIOCLETIÁNUS:/ 284-305/ kisbronz
  3. MAXIMIÁNUS: /286-305, 306-308, 310/ kisbronz
  4. I. CONSTANTINUS /305-306/ kisbronzok
  5. I. LICINIUS: /308-324/ kisbronz
  6. VALENS /314/kisbronzok
  7. I. CONSTANTINUS /307-337/ kisbronzok

Előforduló pénzverdék: /sűrűségi sorrendben/

- MONOGRÁFIA -

1.         Siscia

2.         Aquileia

3.         Sirmium

4.         Heraclea

5.         Thessalonica

            A római kort Berzy Péter a Magyar Régészeti, Numizmatikai és Éremtani társulat tagja, a kaposvári múzeum besegítő munkatársa dolgozta ki.

 http://www.pamuk.hu/pamuk-monografiaja

Előzmény: Törölt nick (514)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 514

Szia !

 

Kösz a képeket.

Ha nem haragszol én azért ennél többet látok bele Somogyba a római korból :)

Amúgy a kutatást nem csak a rendszerváltás utáni időszakra értettem, hanem amióta régészeti kutatás létezik . Arra lettem volna kíváncsi, hogy a Valcum -Sophiane római hadiútnak  / ami ugye létezett / kutatták -e vmennyire a nyomát, van-e róla vmi.

A már említett kiadvány sematikus térképén feltűnt Beleg neve , nosza utána néztem mit tudnak ott, ezt találtam : " A terület már a Római Birodalom fennállása idején is lakott volt, érintette a hadiút. 1885-ben a Pusztaréti-dülőben találtak rá Vespasianus császár hadparancsára, amely ma a Nemzeti Múzeumban látható.https://hu.wikipedia.org/wiki/Beleg  

Ha a térképen összekötjük a Fenékpuszta-Somogyzsitfa-Szigetvár-Pécs vonalat, figyelembe véve a domborzati viszonyokat csak vannak római jelenlétre utaló nyomok...valahol:)

 

Somogyból országos jelentőségű római lelet nincs.....ez nézőpont kérdése , számomra egy római pénzérme vmelyik somogyi faluból legalább akkora jelentőségű, mint egy pestinek Aquincum , ez a szülőföldem, ennek a területnek az emlékei állnak legközelebb hozzám. Pl  az egri , a budai vagy a nagyvázsonyi vár sokkal látványosabb, mint a csákányi , a somogyzsitfa-szőcsényi vagy a kéthelyi - főleg hogy ezekből jó esetben csak az egykori várárok maradt - , de ezek vannak itt a környékemen , ezeket látom sűrűen....ezek állnak közel hozzám. Persze ezzel együtt a Kárpát medence és a magyar nép történelme is érdekel :)

Mellesleg azért vmit csak találtak a múltban a rómaiaktól is : http://regi.smmi.hu/publikaciok/smkozl/047.pdf

 

http://smmi.hu/publikaciok/2018/10_Nemeth_Peter_Gergely_95-126.pdf

 

https://www.sonline.hu/somogy/kozelet-somogy/szenzacio-romai-leletek-daranyban-102194/

 

 

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 513

Hát...féle...de azért más :) és nagyon finom , pedig alapból egyszerű. Különböző lekvárral lehet csinálni / a feleségem rendszerint 3 félével /, anyu magozott meggyel...amúgy  saját ötletem után sósan is csinálja anyu ,  a tésztába apróra vágott kisütött füstölt szalonna , rá esetleg füstölt sajt / elhagyható /...sörhöz, borhoz kiváló.

Előzmény: Törölt nick (511)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 512

selyem gánica

 

gyerekkoromban zabáltam

 

 

Előzmény: Törölt nick (509)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 511

Most nézem a neten, hogy ez valami süteményféle.

Egész jól néz ki. :-)

Előzmény: Törölt nick (510)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 510

Az aludttejes prósza...nem lehet belőle annyit csinálni hogy el ne fogyjon 😊

Előzmény: Törölt nick (509)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 509

Ha már szóba került a gasztronómia:

Somogynak és Zalának van olyan jellegzetes helyi fogása, mint a vasiaknak a vasi pecsenye és a vasi dödölle, ill. a tökös-mákos rétes?

Előzmény: Törölt nick (508)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 508

Andocs az szenzációs hely és majd jövö héten adok képeket is róla :)

 

Igal előtt van Somogy egyik teteje és biciklivel valóban embert probáló.

 

 

Előzmény: Törölt nick (506)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 507

Na ez az amiért a Nagy Betyárkönyvet rengeteg és jogos kritika éri: A módszer összeollózás és az árához képest értéke nulla.

 

Addik a Gönczii könyv Ingyen letölthető és a Berta könyv is töredék áru: CSAK EREDETI INFOKAT TARTALMAZ.

 

 

Előzmény: Törölt nick (505)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 506

OFF:

 

Az ilyen hangulatos kis csárdákról vagy csárdaszerű vendéglátóipari egységekről nekem is van egy modern kori, somogyi sztorim.

 

2001. nyarán egy kb. 12 fős csapattal kerékpártúrára indultunk az Ormánságba.

A jól kidolgozott haditerv szerint vonattal lementünk a Balaton déli partjára, ahol aztán - ha jól emlékszem Zamárdiban - a testi élvezeteknek hódolva jól is csesztük az időt, így már benne voltunk jócskán a délutánban, amikor a parancsnok kiadta a parancsot, hogy "Nyeregbe bajtársak, irány dél".

 

Merthogy olyanok voltunk, mint egy könnyűlovas különítmény, csak élő húsvér lovak helyett drótparipák fickándoztak alattunk. :-)

 

Valahol Somogy közepe táján, de még Igal előtt kifogtunk egy iszonyatosan hosszúnak tűnő kaptatót, vagy félóráig partnak fölfelé kellett tekerni, volt olyan, aki már a vége előtt nyeregből szállt és száron vezette a drótparipáját.

Szóval ott partnak fölfelé a nyári délutáni hőségben izzadtunk és "imádkoztunk" rendesen, ott "szájbab...szott Somogy" meg minden volt...

 

Na végre fölértünk a domb tetejére, onnan már kényelmesen lefelé lehetett gurulni.

 

Egy Andocs (?) nevű falu előtt beértünk egy hűs erdőbe és nem messze a vasúti átjárótól, ahol a Siófok - Kaposvár vasútvonal a közutat metszi, volt egy kis csárdaszerű vendéglátóipari egység.

 

Mivel akkor már nemcsak fáradtak, de szomjasak és éhesek is voltunk, leszááltunk a nyeregből és betértünk.

 

Kellemes kis hely, néhány betyárfokos a falon, meg hasonló berendezés.

 

Mondja a tulaj, hogy hát meleg ételből nincs nagy választéka, de tud csinálni finom rántottát.

Belementünk.

 

A lényeg , hogy akkori áron számítva igen olcsón akkora adag szalonnás- kolbászos rántottát kaptunk, hogy az lelógott a tányérról, alig bírtuk megenni...:-)

 

Utána meg jófajta söröket ittunk, márkanevet nem mondok, mert a reklám tilos itt a fórumon.

 

Ennyit a vendégszerető, kulináris élvezeteket is bőven kínáló somogyi útmenti csárdában szerzett kellemes élményeimről...:-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (491)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 505

Sajnos semmit... :-(

Nincs benne a könyvben.

Előzmény: Törölt nick (504)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 1 504

Nem Hajnal volt a rejtélyes, Szentesi Zöld ezeket az infokat vagy Gönczitől vagy Bertától koppintotta.

 

NÁDI JÁNOSról mit ir????

Előzmény: Törölt nick (502)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 503

Akkor majd mutatom hol volt ez az akasztás és majd a kaposvári börtönt (az uj börtönt 1822-ben épitették fogságba ejtett betyárok rabmunkájával).

 

Előzmény: Törölt nick (502)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 502

Szentesi Zöldi László Nagy betyárkönyve szerint 1862. december 15-én volt ez a hatósági akció, amelyben Illés Imre (Vak Illés) és a bámészkodó legény életét vesztette.

 

Szintén ezen könyv szerint Hajnal Jancsit 1864. októberében a rögtönítélő bíróság halálra ítélte és felakasztották Kaposvárott.

 

Tehát akkor Hajnal rejtélye is megoldódott, legalábbis részben...

Előzmény: Törölt nick (499)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 501
Előzmény: Törölt nick (500)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 500

"A zsandárok egy ártatlan bámészkodo fiut lelőttek, Őt nézték Kökesnek."

 

Hát ez elég durva. Szegény fiatalember. ..

Előzmény: Törölt nick (499)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 499

Kökes István. Csakhogy Ő nincs a sirban. A lövöldözés kitört a Rezi csárdánál. Kökes Istvánnak sikerült megmenekülni. A zsandárok egy ártatlan bámészkodo fiut lelőttek, Őt nézték Kökesnek. Kökes István megmenekült. További sorsa ismeretlen, ha érdekel, akkor  zalai, soproni, győri és veszprémi levéltár, főispáni iratok (a főispán hatáskörébe tartoztak a bűnügyi jelentések és a legveszélyesebb betyárok ügyeit gyakran maga a főispán vette kézbe). A zalai betyárságról még mindig nincs monográfia.

 

A kettes betyársir, Vak Illés valóban itt fekszik, mellette a fiatal embert Bognár Józsefnek hivják, Ő volt az ártatlan áldozat. Az arcképek tévesek, a betyárok többnyire fiatalemberek voltak, 80%-ban meghaltak 30 éves koruk előtt. 90%-ban 40 éves koruk előtt. Vagy lelőtték őket, vagy bekeritették és öngyilkosok lettek, vagy a helyben itélő biróság (akkoriban ugy nevezték talponálló biróság) felakasztatta őket.

 

foto Cracovius

 

Előzmény: Törölt nick (494)
Vata967 Creative Commons License 2020.04.30 0 1 498

Ennek a gőzösnek 65 km/h volt az engedélyezett legnagyobb sebessége, ez akkoriban szinte hihetetlenül nagy sebességnek számított

A baj az, hogy még most is vannak szakaszok Kanizsa és Balatonszentgyörgy között, ahol ennyi vagy még kevesebb a megengedett sebesség. Mivel a 21. században ez kritikán aluli, a magam részérôl 12 éve nem utaztam már ezen a vonalon. Bp-Nk 220 km távolságon vicc a 4-4.5 óra menetidô. Ugyanezt a távot Shanghaj-Hangcsou között 45 perc alatt tettem meg.

Előzmény: Törölt nick (495)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.30 0 0 497

Szóval az 1860-as években ezekkel az első gőzvontatású vasutakkal megérkezett Somogyba és Zalába az ipari forradalom.

Persze még nagyon sok időnek kellett eltelnie, míg az ipari forradalom teljesen átformálja az itteni társadalom életét.

 

A Zala vármegyei Göcsej parasztsága pl. állítólag még az 1930-as években is rendkívül zárt életet élt, szinte teljesen önellátó gazdálkodást folytatva.

Előzmény: Törölt nick (496)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 496

A következő vasútvonal már a kiegyezés után épült meg, de szintén a Déli Vaspálya Társaságé volt.

 

A 72 km hosszú Murakeresztúr - Gyékényes - Barcs vasútvonalat a társaság 1868. szeptember 1-jén adta át a forgalomnak.

A vonal Barcson csatlakozott a Pécs - Barcsi Vasúttársaság nemrég átadott Pécs - Barcs vonalához, Murakeresztúron pedig a Déli Vasút saját hálózatához.

 

Murakeresztúr Kanizsától délre helyezkedik el néhány kilométerre, ma vasúti határállomás Horvátország felé. 

Előzmény: Törölt nick (495)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 495

Azt már írtam, hogy az 1861. április 1-jén átadott Buda - Fehérvár - Kanizsa vonal volt Somogy és Zala első gőzvontatású vonala.

 

A második pedig a szintén a Déli Vaspálya Társaság által épített (Bécs) - Sopron - Szombathely - Kanizsa vonal, amely 1865. szeptember 21-én került átadásra.

Később ez továbbépült a szlavón és horvát részeken át az adriai Trieszt kikötővárosig.

 

1865. szeptember 21-én a a Déli Vaspálya Társaság 511 sz. gőzmozdonya volt az első, amely végighaladt ezen a vonalon.

Ennek a gőzösnek 65 km/h volt az engedélyezett legnagyobb sebessége, ez akkoriban szinte hihetetlenül nagy sebességnek számított - főleg a lovaskocsik, szekerek, postakocsik sebességéhez viszonyítva - és a mozdony az akkori technika csúcsát képviselte.

 

Ez a vonal Gősfa és Egervár-Vasboldogasszony állomások között lépte át Vas és Zala vármegyék határát, Somogy megyét nem érintette.

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 494

Most Kőkés vagy Kőkes?

Így is, úgy is írják a világhálón.

Előzmény: Törölt nick (492)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 493

Nagyon hangulatosak ezek a régi csárdák.

Előzmény: Törölt nick (491)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 0 492

Igen, a net szerint Vak Illésé és Kőkés Pistáé.

Őket itt lőtték agyon a pandúrok, itt is hantolták el őket.

A net szerint, ha minden igaz, ez 1862-ben történt.

Előzmény: Vata967 (490)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.29 0 1 491

Igy van, egész pontosan Reziben.

 

1. Ez adja magát, hogy természetesen ez is Festetich csárda.

 

2. 1728-ben épült

 

3. Akkoriban külterületen, ahogy egy csárdához ez illik

 

4. Valoban betyár találkozóhely volt, Sobri, Savanyu, Patko stb.

 

5. Ritkaság, hogy kivül és belül eredeti állapotban maradt fenn.

 

6. Azért Gyöngyösi csárda, mert a Gyöngyös-patak a közelben fut el

 

Majd mutatom belülről is

 

 

foto Cracowius

 

 

 

Előzmény: Vata967 (490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!