Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68555

A kerti faházam ajtaját milyen pánttal tudnám megoldani?

amit vettem diópántot azzal csak 90 fokban nyílna ki.

http://kepfeltoltes.hu/view/150619/20150619_194128_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/150619/20150619_194123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

illetve fel kellen tennem a vízvetőt a faház tetejére, de még mindig nem jöttem rá hogy kellene.

ezt kaptam a bádogos boltban.

http://kepfeltoltes.hu/view/150619/20150619_203547_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/150619/20150619_203537_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/150619/20150619_203528_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ha ugy rakom, hogy a sarka leér akkor a fal felé lejt.

vagy kihozom vizszintbe de akkor kellene alá valami léc vagy nem tudom.

látott már ilyet valaki? Zsindelyre lenne feltéve.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68554

Helyesen: "szabvány szerint huzamos emberi tartózkodásra szolgáló helyiségnél a lehajlás ekkora fesztávnál 2,1 cm lehetne"

Előzmény: Töck Jenő (68553)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68553

Szabvány szerint huzamos emberi tartózkodásra szolgáló lehajlás ekkora fesztávnál 2,1 cm lehetne, Csökkentett igény esetén max. 3 cm. 

Előzmény: Töck Jenő (68552)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68552

6,2m-en az itt leírt kiosztású és méretű csövek teherbírása (önsúly + hasznos) 600-700 kg/m2. Teherbírás szempontjából ezek után valószínűleg a csövek feltámasztása a kritikus. Lehajlásra ekkora terhelésnél az önsúly és az esetleges teher hatására összesen 6,3 cm várható.

Előzmény: Tschaby (68545)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68551

Betonfészek és lehegesztés nélkül a 12o-as nem elég. 

Előzmény: Tschaby (68550)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68550

"Ellenőrizd, ha a csövek a falba kötésnél nincsenek rozsdázva"  

A csövek rozsdásak valamennyire, de csak a felületen. És a végük nem a falban van, hanem átlóg, azzal indul a faházam teteje is. Tehát a tartó falakban csak a cső "közepe van. A csövek le voltak kenve valami fekete trutyival. (Látva az elődöm többi munkáját alvázvédőre tippelek)

"De mindenképpen nagyon alúl van méretezve a födém."

Na ne viccelj. Vidéken ilyet soha nem tennének :)3 éve vettem a házat - ezzel a melléképülettel együtt - előzményekről semmit nem tudok,de kb így zajlott az építése.

- Te Karcsi, fel kéne húzni egy sufnit, van téglám, meg a Béla szerzett csöveket. Szerinted jók lesznek ezek a hullámpala alá?

-Hogyne Sanyikám. Megtarcsa az.

Nem tudom, hogy ez időben mikor történt, minimum 10+ éve de amint írtam, a garázson is így van és nem szakadt le, nem is hajlik be, nem úgy tűnik mint aki nem bírja.

Amikor azt írtam, hogy aláteszek 1-2 vasat akkor valami ilyenre gondoltam, csak nem betonfészekkel.
A fő kérdést - mekkora vas kellene alá - meg is válaszoltad.

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (68548)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68549

Ha a falba a csövek nagyon rozsdások, akkor a fal mellé is kell két gerenda. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68548

Ellenőrizd, ha a csövek a falba kötésnél nincsenek rozsdázva.  De mindenképpen nagyon alúl van méretezve a födém.

Leírok egy megoldást.

Van két tartófalad párhuzamosan a csövekkel. Annak a hosszát elosztod háromba, és készítesz egy fészket a falba, a teljes vastagságában és beépítesz két INP 12o-as vasgerendát. Aztán megékeled a csöveket. 

Ha szakszerűen szeretnél eljárni, kell önteni egy beton fészket. Abba beépíteni egy vaslemez és leheggeszteni a gerendákat. 

Készítettem egy rajzot, mellékelem PDF-ben, mert nehéz elmagyarázni. Kivitelezni nem nagy ügy. 

http://www.filedropper.com/alatamasztas

halaloszto Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68547

off: de, síkban terjed. egy adott darab sugárzás az egy táguló gömbként terjed, nem pedig szétoszlik a térfogatban. persze mögötte jön a következő adag, de az már egy másik. a hangod is így terjed, ezért tud visszajönni a visszhang. a kiáltás nem tölti ki a teret, hanem elmegy.

Vajk

Előzmény: Töck Jenő (68541)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68546

Igaz. Legközelebb. 

Előzmény: Töck Jenő (68536)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68545

Uraim!

Most akkor építenék is egy kicsit...

Jelenleg a bontásnál tartok.

A hátsó falon látható, hogy egy falat eltávolítottam, egyet meg elkezdtem.  A képen balra - ami nem látható - el kell távolítani még egyet.

A tető vascsövekre rögzített hullámpala.

5,2m belső méret, ebben van elosztva 8db vascső. A csövek mérete D70, 5mm falvastagság (talán fúrószárak voltak, ez itt nálunk nem kizárt:) ) Az osztása 70-75 cm.

A két elbontott fal nem ért fel a tetőig, a fesztáv 4,5m, így van ez régóta. Ha kiveszem a "tartó" falat akkor a fesztáv 6,2m lesz.

Nem fog beszakadni, mert a folytatólagosan épített garázs is pontosan ilyen méretű, ráadásul ott gipszkartonozva van alulról, tehát nagyobb tömeg húzza. (egyébként is hóteherre a gázosabb amint már olvastam.)

A helyiségből műhely lesz.
Megfigyeltem, hogy amikor a szomszéd 3,57kg tömegű Samu macskája ütemesen végig galoppozik, akkor láthatóan beremeg a "tető".
Gondolom ha nagyobb lesz az áthidalt táv akkor a belengés még nagyobb lesz.

Kérék tanácsot, hogy a terveim közül melyik a jó? (esetleg indegyik hülyeség, nem úgy kell azt csinálni)

1) likvidálom Samut. DE van neki egy Foltos-a, a szembe szomszédnak egy Vörös-e meg egy Kormi-ja, és gyanús lenne ha ezek mind egyszerre patkolnak el ...

2) mivel a fényképen a hátam mögötti fal teteje nincs meg - onnan volt padlás és azt be kell falazni - a falazáskor beraknék valamilyen vasat a csövek alá szorosan, egy kis merevítésnek. 1 vagy két db-ra gondoltam)

3) de ezt az ötletet el is vetettem ... ( ugyanígy keresztbe egy merevítő és alulról megtámasztani, de így a műhely közepére építek egy oszlopot ) 

Szóval mit tegyek?

Előre is köszi a javaslatokat.

Tsch

Tschaby Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68544

Meg kő venni. :)

Kiteríted a hosszabbítót az udvaron azt' mehet a betonkeverő. :)

Ha kész a ház a tetőre teszed a drótot és nem lesz gond villanyszámlára :)

Befejeztem...

Előzmény: Töck Jenő (68537)
Mutual Friend Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68543

Nem a fej felett lévő állomástól "kell félni" hanem a szembelévőtől. :)

Előzmény: Csokis (68540)
0l0 Creative Commons License 2015.06.19 0 1 68542

Én is régen tanultam, nem is arra emlékszem már, de józan paraszti ésszel szerintem négyzetes lesz az, mert a terjedési felület ideális esetben négyzetesen növekszik a távolsággal. Pl ha egy gömbről van szó, akkor kétszeres sugárhoz négyszeres felület tartozik. Az adott pillanatban kibocsátott sugárzás nem a térfogatban oszlik el ugyanis.

Egy dimenzióban a sugárzás nem csökken a távolsággal arányban.

Kettőben egyenesen arányosan csökken.

Háromban négyzetesen.

Négy dimenzióban köbösen... :-)

Előzmény: Töck Jenő (68541)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.19 0 0 68541

" (Miközben a sugárzás a távolsággal négyzetesen csökken.)"

Már régen tanultam, de úgy emlékszem, hogy a távolság köbével arányosan csökken, lévén térben és nem síkban terjed. Arra még emlékszem, hogy minden elektromos berendezésnek van erőtere, de a nagyfeszültségű távvezetéknek nagyságrendekkel nagyobb. Megfelelően elhelyezett vezetékben áramot fejleszt, ami elég komoly teljesítmény is lehet.

Előzmény: Csokis (68540)
Csokis Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68540

Hja kérem, nem lehet mindenben okságot keresni. A fejtől 1 centire tartott mobiltelefontól (átlag 250 mW, max. 2 W) kevesen rinyálnak, a felettük két emeletre levő bázisállomástól (pár 10 W, ráadásul irányított, így lefele alig ad) meg sokan. (Miközben a sugárzás a távolsággal négyzetesen csökken.)

Előzmény: öreg_néne_b (68539)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68539

A nagyfeszültségű vezetéknek elektromágneses erőtere van.

A kisfeszültségűnek is. Mégsem aggódik senki amiatt, hogy az ágya mellett, a falban ott a vezeték...

Előzmény: Töck Jenő (68537)
milyen matracot Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68538

Es mi a velemenyed az eredeti tervrol, amirol egy rajzot beszurtam a 68518-as hozzaszolasban? Hol es mit erdemes mashogy csinalni szerinted?

Előzmény: Töck Jenő (68536)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68537

A nagyfeszültségű vezetéknek elektromágneses erőtere van. Az MINDENBEN -ami vezetőképes - áramot indukál. Állítólag emberre nem veszélyes.

Előzmény: hantorish (68525)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68536

Könnyebben tudnám követni, ha valami vázlatot (akár szabadkézit is) láthatnék róla.

Előzmény: Törölt nick (68523)
_kip_ Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68535

Jó lenne tudni, hogy az a 3 vezetékes rendszer hány voltos!

16. §
(1) A villamos művek biztonsági övezetét a vonatkozó rendelet szerint kell biztosítani. Föld
feletti vezeték biztonsági övezete a vezeték mindkét oldalán a szélső, nyugalomban levő
áramvezetőtől vízszintesen mért védőtávolság függőleges vetületei közötti terület.
Föld feletti vezeték védőtávolsága:
- 20 kV-os és 35 kV-os vezeték esetén 5,0-5,0 m, 2,5-2,5 m a vezeték azon
szakaszán, amely a vonatkozó szabvány belterületre vonatkozó megtartásával
létesül.
- kisfeszültségű föld feletti vezeték esetén 1,0-1,0 m.
Földben elhelyezett vezeték biztonsági övezete mindkét oldalon:
- 0-35 kV-ig kábel esetén 1,0-1,0 m,
(2) Nagy és kisfeszültségű föld feletti vezeték biztonsági övezetében tilos:
- épület, építmény elhelyezése,
- oszlop, torony, önálló tartószerkezet, daru, állványzat létesítése,
- robbanás és tűzveszélyes anyag tárolására alkalmas tartály elhelyezése,
DOROG, HOMOKVASÚTON TÚLI LAKÓTERÜLETSZABÁLYOZÁSI TERVE
VÁTI MAGYAR REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÉS URBANISZTIKAI KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG
- 4 m-nél magasabb sorompó, magasles létesítése,
- robbantás,
- anyagok tárolása és felhalmozása oly módon, hogy az, az oszlop járművel
való megközelítését akadályozza,
- a föld felszínétől mért 3 m-nél magasabb idegen létesítményhez tartozó
fémhuzal, sodrony, lánc ki-vagy átfeszítése,
- 3 m-nél magasabb kerítés létesítése,
- magasnövésű futónövény ültetése.
(3) Földben elhelyezett vezeték (kábel) biztonsági övezetében tilos:
- bármilyen végleges épületet, építményt, berendezést - kivéve a
nyomvonalas létesítmények szabvány szerinti keresztezését, illetve
megközelítését - a vezeték fölé építeni,
- korróziós veszélyt okozó anyagokat a földre kiönteni,
- fokozottan tűz és robbanásveszélyes anyagokat tárolni, éghető anyagokat
nagy tömegben elégetni,
- az üzemben tartó engedélye nélkül árkot, vagy gödröt ásni, útburkolatot
felbontani,
- fém rudakat szondázás céljából leverni, vagy fúrást mélyíteni.
(4) Korlátozások nagy és kisfeszültségű föld feletti vezeték biztonsági övezetében:
- épületre szerelt TV, vagy egyéb antenna, villámhárító 3 m-nél közelebb még
feldőlés esetén sem lehet,
- tetőteraszon és erkélyen csak szigetelő anyagú zsinór feszíthető ki.
(5) Megközelítések, keresztezések a vonatkozó szabvány előírásai közül a legfontosabbak
közterületeken:
Épülettől való legkisebb távolság kábel esetében:
- 0,5 m védőszerkezet nélkül,
- 0,3 m védőszerkezet alkalmazásával.
Vezetékek közötti legkisebb vízszintes távolság erősáramú kábelnél:
- 0,5 m vízvezetéktől
- 0,7 m csatornától
- 0,5 m távközlési vezetéktől kábeltől (védőszerkezetben)
- 0,5 m gázelosztó vezetéktől.
(6) Az erdős területen áthaladó villamos vezeték tartóoszlopainak
dőléstávolságát figyelembe vevő erdőirtást kell fenntartani ill. új
erdőtelepítés esetén a dőlés-távolságban faültetési tilalmat kell fenntartani.
(7) Azokon a területeken, ahol a hálózatok föld felett vezethetők, a hálózatokat
közös oszlopsorra kell elhelyezni, lehetőleg a közvilágítási lámpatesteket
tartó oszlopokra.

mekkme Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68534

Szoktak olyan megkötések is lenni, hogy nem építhetsz akármilyen kerítést, csak olyat, amin könnyen át lehet menni, akkor is, ha nem vagy otthon. Nem ültethetsz fát akárhová...

marvez Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68533

Ennyire rossz a helyzet?

Oké, várom és előre is köszi.

Előzmény: KömKel (68530)
tamas1000 Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68532

Hali!

Lindab vagy Prefa ereszcsatorna???

koszi

t

KömKel Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68531

1. M2-ként 140e Ft a birság.

2. És mivel nem engedélyezhető utólag sem, visszabontatnák. Tehát kifizeted a birságot, és vissza is kell raknod a falat a helyére. 5 cm a maximum tűréshatár, és minimum 3 alkalommal tudsz lebukni az eltéréssel.

Szóval meg ne próbáld.

Előzmény: marvez (68529)
KömKel Creative Commons License 2015.06.18 -1 0 68530

"Szóval valahogy semmi nem jön össze és miért? Mert rossz a telek, kevés a %. "

Nem azért. Azért, mert az épitészetek szarul dolgozik.

Délután lesz egy kis időm, és beirom a véleményemet a Háztervek topicba, de lesujtó az egész alaprajz, tele van alapvető hibákkal.

Előzmény: marvez (68515)
marvez Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68529

A képre ráírtam az égtájakat!

Amúgy szerintetek mennyi büntetést lehet kapni ha én egy falat odébb építek fél méterrel mint ahogy az ép. engedélyen szerepel? Ilyen meg se forduljon a fejemben?

Mert ha a háló falát odébb raknám akkor nem lenne most semmi problémám......viszont a 20%-ot meghaladnánk hívatalosan esélyünk sincs, kérdés ezt ki mikor ellenőrzi?!

Előzmény: Törölt nick (68517)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68528

Tisztázni kéne hogy mekkora feszültségű légvezeték, ipari esetén nézd meg hogy ahova megy ott van e trafó ha van akkor az 10, 20, 32KV os is lehet. Ezeknél 10-20m a védősáv szabvány szerint. A telket ha csak nem ingyé van el kell felejteni. Mert van szorgalmi jog is rajta, plusz türni kell a karbantartás és javítások idején hogy akár darus kocsival is beálljanak oda arra a részre.

Petya79 Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68527

2 Ft-ot nem adnék egy ilyen telekért.

marvez Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68526

párom is ezzel nyugtat! 

Előzmény: halaloszto (68519)
hantorish Creative Commons License 2015.06.18 0 0 68525

Sziasztok!

Az egyik építési telken, amit kinéztünk egy 3 vezetékes magasfeszültségű vezeték halad keresztül. (Egy 1 km-re található kisebb üzem egyik áramellátása). Új családiházas rész, de valamiért így osztották ki a telkeket...

Az építészi hatóság nem látott kivetnivalót a telekre történő építéskor, de a vezetéket ők nem vették észre... Az áramszolgáltató viszont nem ad tájékoztatást, amíg nem az enyém a telek, illetve ha ad is, minimum 2 hetet kellene várni rá, addig pedig döntenünk kellene két telek között.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy esetleg azt tudja-e valaki, hogy hány métert kellene elhagyni a vezetéktől, illetve feltételezem, hogy alá nem nagyon adnak ki építési engedélyt... A telek sajnos nagyon jó lenne, de ez piszkosul belerondít a képbe.. Gyakorlatilag lenne 400 nm-nyi hely ahova felépíthetnénk a 130 nm-es bruttó házunkat, ha csak a beépítési százalékot nézem, így viszont marad 150 nm, amivel gazdálkodhatunk...

Előre is köszönöm a tanácsokat.

mekkme Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68524

Milyen szakkifejezéseket tanul az ember :-)

Amikor nekem kellett én 5 vasasnál próbáltam beszerezni: 4-nél rendelésre volt csak, 1-nél meg szokott lenni, de akkor éppen nem volt. Szóval előre be kell szerezni.

Előzmény: Törölt nick (68523)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68523

Az téglalap zártszelvénynek a lapja a széles oldal, a kanni a keskeny. 

Biztos ki lehet számítani a heggesztési illesztéseket kisebb keresztmetszetű profilokkal, de ki végzi  el neked egy gyári gép heggesztési varratait?

Nem szeretem a vékonyfalú vasat és a kis keresztmetszetű zártszelvényt. Mindig visszaüt.

Tegyél fel egy  8ox4ox4-as  átkötőt és négy 4ox4ox4-es oszlopot, a közbülső kettőt 14ocm-re a két sarokoszloptól, és tegyél az két oszloppár közé 3o cm-re az tetejétől egy átkötőt,  ahogyan a fal melleti oszlopok és a sarokoszlopot közé is. Akkor nem kell merevitő háromszögeket heggeszteni sehova.

15 fok legyen.   

Kösd le rendesen az oszlopokat, mert elvíszi egy nagy szél, úgy ahogy van az egészet.  17 nm az egy nagy vitorla. 

Nem tudom ha kapsz pl. 4ox4ox4-es szelvényt. A 8ox4ox4-es is ritka. 

Mindenki a vékony falat veszi, mert kilóra mérik a vasat, de már írtam, hogy nem az a drága. 

Előzmény: milyen matracot (68522)
milyen matracot Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68522

Koszonom a tanacsokat. Nehany kerdes?

- Szeretnem, hogy minel legiesebb legyen a szerkezet. Statikailag tenyleg szukseges a 80x40-es oszlop? 40x40x4-es nem lenne eleg?

- Esetleg 3 oszlop a 8 meteren eleg lehet-e (egye-egy a vegeken es egy kozepen)? Ha igen, akkor milyen meretu?

- Mi az a kanni?

- 10 fok keves: mennyi kellene?

Koszi!

Előzmény: Törölt nick (68520)
bond01 Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68521

Szép estét,

Segítséget szeretnék kérni. Redőny szeretnék csináltatni, de nem ismerem a típusokat. milyet lenne érdemes? Tud esetleg valaki körülbelüli árakat?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68520

A fal mellé a két végére tennék két oszlopot, igy ezt a keretet el lehet késziteni az udvaron, aztán rögzíteni a helyére. 

Rögzités: M12 menetes szár át a pilosztiról rétegen, 2o cm befúrva a falba és beragasztva kétkomponensű gyorcementtel, 8 méterben 4 darab, az oszlopokba a fal mellett nem kell rögzítés.

Mindenképpen 8ox4ox3-as oszlopokat és hosszanti átkötőket szerelnék, már csak azért is mert jobban tart a heggesztés.

Az átkötő is az lenne az oszlopok tetején, kannira téve (a fal mellett is).  A zártszelvények 8omm-res lapja mindig a fal felé fordítva kell álljon. Négy oszlop elég, készíts egy 1oox15ox5-ös talpat az oszlopok aljára és fúrd le őket 2 dübellel. 

A minden oszlop és az átkötő illesztésztéhez hegessz párban egy 3oox1oox8-as háromszöget, a fal mellé szerelt oszlopokat kösd össze a két sarokoszloppal egy vizszintes 4ox4ox3as hevederrel, kb. 3ocm-re a oszlop tetejétől (de ne zavarjon az átjárásban).

1o fok kevés. 

Nem a vas drága, hanem a jó heggesztés, ami nem rozsdázik,  valamint a festés, ami tart.  Van 3 az egyben vasfesték, abból kenj rá három réteget, ne túl vastagon, festés előtt a vasat mosd át hígítóval. 

A zártszelvény 6 méteres, számolj utánna, hogy ne legyen vesztességed.  Szépen tóldani szaki kell.  Ha nincs szaki, vegyél 4mm falvastagságú zártszelvényeket. 

De talán a hosszanti összekötőnek az oszlopok felett mindenképpen. 

Szerintem a szél a gond a szerkezetnél, semmi más. 

Előzmény: milyen matracot (68518)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68519

a terasz nem a napos oldalon van dolog ne zavarjon. ki a fene akarna nyáron kiülni a napra?

Vajk

milyen matracot Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68518

Terasz fedes projekt miatt irtam mar regebben, mostanra kezd megerni, hogy mit is szeretnenk. Vas vaz es polikarbonat fedes. Az alabbi meretezett rajzon van a szerkezet, de a sarokmereviteseket nem rajzoltam bele. A teto alacsonyabban levo reszet vasoszlopok, a magasabbat pedig a falra rogzitett zartszelveny tartana. A polikarbonatot tarto vasak tavolsaga 1.05 m. A szerkezet anyaga mindenhol 40x40 zartszelveny. A lefedendo terulet kb. 2 m x 8 m.

Statikai kerdeseim:

- Mennyi lehet az oszlopok maximalis tavolsaga normal es mennyi vastagitott falu 40x40-es zartszelvenynel? Akar ugy is, hogy az oszlopok koze a konyoklo magassagaig valahany rovidebb oszlop kerulne.

- Ha zartszelveny helyett csovekbol szeretnem az oszlopokat, akkor milyen atmeroju cso kellene normal es milyen vastagitott falubol?

- Eleg-e a 10% meredekseg?

- Milyen modon es tavolsagonkent kell rogziteni a falra a zartszelvenyt, ha a falon 12 cm-es nikecell van?

Elore is koszonom a valaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68517

Merre van dél?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68516

Akkor ne építsetek ide. Már most utálod, ebbe kár lenne ennyi pénzt és energiát beleölni.

marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68515

Ezen az alaprajzon január óta dolgozunk és nem jutunk 1-ről a 2-re. Mindennel szívunk, legfőképp a 20% beépitéssel....a telek 910 m2 ott kezdem, hogy nem akartunk emeletes házat de mikor kiderült, hogy nem lehet ennél nagyobb alapterületű házat épiteni ......borult minden, újra át kellett gondolni mit hova hogyan melyik fajta ház tetszik stb. 

Szerettem volna a konyha mellé kamrát, lemondtam róla, nagy u alakú gardrobót mit kaptam????? Egy L alakú keskeny folyosót.... soroljam? Azzal is tisztában vagyok, hogy a terasz rossz oldalon van, nem lesz napos stb.

Szóval valahogy semmi nem jön össze és miért? Mert rossz a telek, kevés a %. 

Elszomorító!!!

Előzmény: Törölt nick (68512)
marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68514

Rendben! :(

Előzmény: halaloszto (68511)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68513

Retteetesen   Rettenetesen fog húzni.

Előzmény: Törölt nick (68512)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68512

Ezen az alaprajzon még kéne egy kicsit dolgozni és símán be fog kérni a tisztán 95cm-res lépcsőkar.

A papír sokat elbír, akkor kezdődnek a problémák, amikor elkészűl pár belső fal és egy-két helyiség nagyon szűk, pedig se vakolat se csempe  nincs még rajta.

A mosdóban táncolni lehet, de a vendégvécében nem lehet leülni a WC kagylóra. Léteznek előírások e tekintetben. 

Tegyél egy tolóajtót az öltözőre. 

Az üvegtéglának lehetelen megoldani a fugákon a hőhídmentesítést. Retteetesen fog húzni. 

Előzmény: marvez (68510)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68511

és sürgősen tájékozódj az üvegtégla hőszigeteletlenségéről. így 2015-ben már baromira nem szokás külső falba üvegtéglát tenni.

Vajk

Előzmény: marvez (68510)
marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68510

Màr így is keskeny a gardrób, nem lehet rendesen polcozni csak az egyik oldalt, a lépcső alatti helyet a Háztartási helyiség kapja

Előzmény: Törölt nick (68509)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68509

1. Told el a fürdő falát 1o cm és az öltöző falát 2o cm-rel. 

vagy

2. Cseréld meg a fürdőt és az öltözőt  (ami keskenyebb lesz lesz 3o cm-rel a lépcső javára, az ajtót fordítsd meg), és  építsd be szekrényekkel a lépcső alatti teret, a betonlépcső csak a tartófalat és a gerendát a fődémen terheli. 

Előzmény: marvez (68506)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68508

Világos.

Előzmény: Törölt nick (68503)
szasa6 Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68507

Rendben, nem piszkálom :)

Csak belül lett levágva, de ott már ki is lett javítva a káva...

Előzmény: Törölt nick (68496)
marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68506

erről lenne szó....

Előzmény: halaloszto (68500)
marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68505

Köszönöm ezt a részletes választ! Beton váza lesz a lèpcsőnek ès arra kerül a fa borítás. Nem én fogom csinálni èn csak azt szerettem volna tudni mennyire elfogadható a lépcső szélessége. A fiam lakik majd az emeleten ő fogja használni leginkàbb.

Előzmény: Törölt nick (68503)
marvez Creative Commons License 2015.06.17 0 0 68504

Igen sajnos már így sem fèrünk be a beépíthető százalékba, szélességben nem tudunk nagyon növelni nekem aztán olyan mindegy, hogy pihenős vagy sem. A fiam fog az emeleten lakni. 

Előzmény: halaloszto (68500)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68503

Ha a falra szerelsz egy fogódzót is, akkor marad vagy 76cm karszélesség. 

Elférsz, de ha valamit fel kell vinni kézben, a tested mellett, azt már nehezebben fog menni.

De ha faszerkezetes lépcső és szükséges a belső támasztásnak az a széles mellvért (vagy csak a kalap széles rajta?), akkor ezt kell csinálni. 

Egy ötlet a mellvért szükítésére, ha netán sk szeretnéd kivitelezni :) :

A szerkezetet úgy inditod, hogy néhány 6ox42mm gyalult fenyőfa profilt (oszlopsort 4oo-5oomm tengely távolsággal) beépitesz pont középre, ez lesz a felső kar mellvértjének váza is. Persze kell egy talp meg egy ferde csap is, de össze lehet állítani a padlón és beemelni. 

Erre rögzíted a belső vángokat (metrikus csavarokkal), ugyancsak gyalult foszniból, kivágva a lépcsőfokokat (min. 3oomm kell legyen a foszni és lehetőleg szélességében 3 darabból enyvezve- ebből marad majd 14omm hús). A külső vángokat rögzíted a falakra (menetes szár beragasztva) .

A pihenőnél beépítesz középre egy 12omm-res foszni hevedert az utolsó (legalacsonyabb) oszlopra, aztán a pihenő színtjének szerelsz 12omm széles fosznikat körbe a falra.

Ha meg tudod kötni fent a melvért szerkezetét egy rá merőleges mellvérttel,  akkor az egész kimerevedik.

Az így elkészített mellvértre rögzítesz egy 6mm-re furnérozott forgácslapot és a keményfa lépcsőfokokat bevágod pontosan. 

Így az egész mellvért vastagsága 42+12mm. A kalap, ami keményfából készül, kb 2omm-rel szélesebb. 

Ha pontosan dolgozól, a lépcső sose fog recsegni. 

Előzmény: marvez (68499)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68502

Félnyeregtetőnel zsindelyfexessel a felső falszegelyt hogy kell rogziteni?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68501

Azt nol tervezd meg. A fent lesznek szobat es somat hasznalod es nem komfortos utalni fogod. 

halaloszto Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68500

ha spórolni kell a hellyel, inkább csinálnék pihenő nélkülit de 1m széleset.

Vajk

marvez Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68499

Ilyen...

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68498

Szerintem jo lesz. Poros murva. Az ami az utak szelen van beleocsolva be i ralva ra par centi homok. Nem tudom mi a neve de az a fajta ami a soderben van. Csak a kovek nem keĺlenek bele. Ha elhuzod sikba es nincs agyontomoritve kb fel  centit logjon ki a terko. Azt mar le tudod vibralni a vegen. Kivulrol korbe korbe. Majd a kozepet a vegen. Lentese legyen. 

Előzmény: pockond (68479)
marvez Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68497

Sziasztok! Tetőteres házat építünk, megfelelő szerintetek a 85cm széles pihenős lépcsőfeljáró? 

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68496

Ne vágd le a habot (színben a tok külső síkjával) csak szigetelés elött.  

Előzmény: szasa6 (68495)
szasa6 Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68495

Sziasztok!

Hétvégén beépítették a műanyag ablakokat (régi faablakok helyére). Utólag néztem az üres purhab flakonját, hogy nem UV álló. Viszont szigetelés csak ősszel kerül a házra, addig vannak napsütésnek kitett purhabbal tömített részek. Ki fogja addig bírni, vagy le tudom esetleg valamivel a pur hab felületét kenni, ami védi ideiglenesen?

Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68494

Ezen kívül méretezni is kell. Sőt. most került a helyére a dolog, statikai számítás is kell az engedély kérelem mellé.

Előzmény: Isti betyár (68492)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68493

Szerintem kell. A hozzáértőbbek majd megmondjál.

Előzmény: Isti betyár (68492)
Isti betyár Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68492

Sziasztok!

Szeretnénk csinálni egy 6x6m és 3 méter magas vasvázas tetőszerkezetet, műanyag hullámpalából a hátsó udvarba

Ehhez kell engedély? Vagy mi kell hozzá, a szomszéd belegyezésén kívül? 50cm lenne elhagyva a szomszédtól (2m palasor).

Csak a teteje és az egyik oldala lenne bepalázva, meg a tartó oszlopok lennének oldalt lebetonozva.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68491

A zúzottkő legyen fagyálló. A probléma a murvánál az, hogy egyrészt nem biztos, hogy fagyálló, másrészt a szilárdsága is kisebb lévén valamilyen mészkő vagy dolomit. Nálam a hídon a murvát már többször után kellett tölteni, megy bele a talajba. Tömörödni azt nem akar. Utoljára már vagy 5 cm-el volt túltöltve.

Előzmény: pockond (68489)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.16 0 0 68490

Már jónéhány éve ott van, úgy emlékszem max. 8mm-es a szemnagyság. Az árok fölött a hídon murva van. Az az istennek se akar tömörödni.

Előzmény: halaloszto (68488)
pockond Creative Commons License 2015.06.15 0 0 68489

Na most már kissé megkavartatok. Amit írtam rétegrend (anyag, vastagság) az jó? Ha nem, mit változtassak? Murva helyett lehet zúzott kő is, igazából a tüzépen nem nagyon tettek közte különbséget.

halaloszto Creative Commons License 2015.06.15 0 0 68488

ha kerekek a kavicsok, akkor az nem ékelődik be. a finom szekció vagy darált kavics benne, vagy agyag. nem?

Vajk

Előzmény: Töck Jenő (68487)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68487

Szerintem a csoda alapja, hogy rendesen van tömörítve.

Előzmény: pajaci (68486)
pajaci Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68486

Biztos valami csoda sódered van, 99%-ban sajnos nem így van.

Előzmény: Töck Jenő (68484)
topikolos Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68485

Sziasztok!

Padlófűtéscsövek közé kellene fúrnom lyukakat. Készítetem a csövezésről fotókat mérőszalaggal együtt, de bizonytalan vagyok. Ha megjáratom hálózati vízzel, azt kimutatja a hőkamera? Fűteni tudom, hogy szokták, de az most nem kivitelezhető.

Köszi.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68484

Nekem nincs murva a sóder alatt. Több éve azon áll a kocsi. Nyomvályú csak az árok fölötti hídon van. Ott murva van burkolatnak.

Előzmény: pajaci (68483)
pajaci Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68483

A sóder nem ékelődik be, nyomvályús lesz hamar. Murva bevibrálva, arra 1cm marosi homok az stabil, de nem igazán nyeli a vizet. Ha nagy a felület, és kell a jó vízelvezetés szivárgás által, akkor zúzottkő több rétegben és nagyságban, és úgy a marosi homok..

Előzmény: Töck Jenő (68482)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68482

Lehet. De minek a sóder alá murva?

Előzmény: pajaci (68481)
pajaci Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68481

Millió helyen alkalmazzák a murvát, nincs vele semmi baj.

Előzmény: Töck Jenő (68480)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68480

A murva az minek? A zúzottkő (vasút) az fagyálló, a murva általában  nem. 

Előzmény: pockond (68479)
pockond Creative Commons License 2015.06.14 0 0 68479

Sziasztok, térkő kérdés:

4,5cm vastag térkövet raknék, csak gyalogos forgalomra (pihenő terasz). Jó vízelvezetésű a talaj.

Elegendő-e, ha 20 cm mélyen szedem ki a talajt, így a végső rétegrendben lenne kb 13 cm a 0-20-as murva (tömörítés után), 3-4 cm ágyazóanyag (0-4 sóder) és a térkő. A szegélynek külön lenne egy mélyebb  sáv, hogy alá is kerüljön beton.

0l0 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68478

Nem rossz szándékkal írtam... Természetesen lehet az embernek mentsége arra, hogy nem ír helyesen ez nem halálos vétek. Ha ebből esetleg megjegyezted a helyes verziót, akkor elértem a célom.

Előzmény: Törölt nick (68476)
0l0 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68477

Szerintem itt már bele lehetett volna törődni, hogy nem volt igazad és nem visszatámadni.

Mivel az 1x1-ben az első és utolsó mondat arra vonatkozik, hogy ez nem egy általános eset és a körülményekhez alkalmazva módosulnak az értékek minden esetben, ezért alaptalannak vélem a parasztvakítás kifejezést ezzel kapcsolatban.

Akik a fizikai összefüggésekkel nincsenek tisztában, azok számos más oldalon vagy az általános és középiskolai fizikakönyvekben vagy a neten utánanézhetnek mi-micsoda mielőtt elparasztvakulnak, vagy felháborodnak miért nem Celsius fokban vannak megadva az adatok (akkor is inkább Kelvint kéne követelni...)

Az első és utolsó mondathoz nem kell különleges képzettség, hogy felfogja valaki azt, hogy az ő házánál ezek az adatok nem biztos, hogy ezekkel azonosak lesznek. A képzési hiányosságokért való felelősséget pedig nem vállalhatja magára egyetlen blogíró sem az olvasó és tanárai helyett.

Azt meg kell hagyni, hogy az 1x1 kifejezés félrevezető egy kicsit, mert az általános iskola első osztályos szintre utal, ami azért kevés ehhez, de ez már meghonosodott a köznyelvben magasabb szintű dolgoknál is...

A parasztvakítás egy csúnya ám népszerű kifejezés, ami arra utal, hogy egyes emberek tudatlanok mások meg ezt kihasználva megetetik őket...

Előzmény: Törölt nick (68466)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68476

Csak az index fórumban írok magyarul. 

Előzmény: 0l0 (68474)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68475

Vigyázz, be ne vigyen az orosz rendőrség kihalgatásra :)

Előzmény: 0l0 (68474)
0l0 Creative Commons License 2015.06.13 0 1 68474

Jól leírtad a tényállást, de felhívom figyelmed, hogy a különbség szóban nincs "m". Onnan könnyű megjegyezni, hogy a külön szóval állhat összefüggésben, amiben szintén nincs. A birtokos személyjelben pedig mindig "j"-t használunk. Az ly jellemzően régi szavak szótöveiben használatos nagyjából kizárólag.

Előzmény: Törölt nick (68462)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68473

Akkor egyszerű.

Lapostetősre kell készíteni, és a tetejét be kell fedni katonai álcahálóval. :)

Előzmény: halaloszto (68472)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68472

sajnos mamár van mindenről légifotó.

Előzmény: pmarlowe (68471)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68471

Úgy drága lenne!

Előzmény: halaloszto (68469)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 1 68470

Sörsátort verhetsz le.

Előzmény: pmarlowe (68468)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68469

amikor építették még más volt a szabály.

építs te is 2005-ben.

Vajk

Előzmény: pmarlowe (68468)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68468

Bár gyanítom, hogy tudom a választ a kérdésre, de hátha mégis lehetséges.

Szóval adott a szomszédos telekhatár felé 3m-es beépítési határ.

Ha ide egy kocsibeálló készül, tehát csak egyszerű fedett tető, az mennyire szabályos?

Gondolom hogy semennyire.

Viszont láttam több ilyet ezen a területen, akkor most ők kiegyeztek a szomszéddal, vagy van valami legális mód ennek a kikerülésére?

Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68467

Köszi! Minden segítségnek, tippnek örülök.

Szerintem a leghasznosabb talán az lenne, hogy ha valakit érdekel valami, az megírná nekem (akár itt, akár priviben), hogy mit szeretne és mennyit adna érte.

Akkor már előrébb járnánk. Aztán majd eldöntöm annyiért odaadom-e.

Szóval, ha érdekel valakit valami, írjon legyenszíves és biztos megegyezünk valahogy. Úgy, hogy mindenki jól járjon.

http://www.jofogas.hu/csongrad/Edzettuveg_ajtok_es_lapok__uveghazhoz__verandahoz_stb___1_cm_vastag_30204730.htm?ma=1

Előzmény: 0l0 (68457)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68466

Biztos úgy van akkor, de illene egy picit pontosabban leírni a példakörülményeket oda, főleg ha egyszeri építtetőnek íródott, nem építésznáci nézetben. Kiegészítő magyarázat nélkül ugyanolyan parasztvakítás kategória az írásod, mint a többi reklámszöveg. Szaki érti ami ott van, de nem neki írtad.

Előzmény: KömKel (68461)
Wattocsak Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68465

Most fejeztem be egy lakás fűtés kivitelezését egy nagyon kedves barátnak.

Lásd a mellékleten a lakást. 3 szintes ház középső szintje, hsőszigetelés nincs ablakok 30 év felettek, tehát hőtechnikailag nem a legjobb.:-). Kazán kondenzációs, falonkívüli szénacél csövekkel. Mindenből próbáltam a legjobb árat kihozni és a kapcsolataimat is bevetni. A munkában a gáz szerelés is és a kémény is benne van, és némi vízszerelés ami a kombi kazán bekötéséhez szükséges volt. Gázterv enegedélyeztetést én csináltam szintén ingyen.

A teljes vállalási ár 1,1 milla a munkadíj ebből szinte nulla, csak annyi, hogy nem én taknoltam meg az autót, hogy odamenjek dolgozni.

Tehát elég nagy szórás is tud lenni, ház és ház, lakás és lakás között.

Lakás és fűtési rendszert itt megnézheted, ez egy vázlat. Időre ment a tervezés, kiíváncsi voltam meddig jutok el egy óra alatt. :-) Minden méretezve!! Hőszükséglet számítás, radiátor kiosztás, csővezeék méretezés, kémény méretezés, anyagszülséglet számítás volt benne a feni időbe.

https://www.youtube.com/watch?v=bYa65mOphLE&feature=youtu.be

KömKel Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68464

Viszont azt hangsúlyoznám, hogy ezek a leirt költségek ARRA az épületre ennyik. Ez egy földszintes épület, a kazán a külső fal mellett, tehát a kéménye összesen egy inditóidom, egy közbenső elem, végidom, azaz 70e Ft.

Ahol van 3 szint, és a pincében van a kondenzációs kazán, ott eleve a kémény több százezer forint.

Ezt a számitást mindig az adott épület függvényében felül kell irni.

Előzmény: nap50 (68459)
Petya79 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68463

"Egy helyiségnek térfogata van amit be kellene fűteni valahogyan, nem csak alapterülete."

Nem is a helyiség térfogatán van a hangsúly, hanem inkább a külső határoló felületeken. Gondolj csak például egy "kocka házra", meg egy ugyanakkora alapterületű (és térfogatú), "nyújtott" házra, ilyen-olyan beugrókkal.

Előzmény: Törölt nick (68456)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68462

A hőigény számolásának az alapja a hőveszteség. 

Nagyon konyhanyelven fogalmazva, ha van egy doboz, amiben a hőmérséklet nagyobb mind a környezete, akkor egy idő után magától csökkenni fog a dobozba a hőmérséklet, azaz hülni fog.

Ennek a folyamatnak a sebessége függ a doboz falainak milyenségétől (hőszigetelő képességétől) és méretétől és vastagságától, a doboz és a környezetének mért hőmérsékletkülömbség nagyságától, stb.

A doboz hőszigetelésével azt szeretnénk elérni, hogy ennek a folyamatnak a sebességét csökkentsük, de nagyon fontos azt megérteni, hogy a hülést nem fogjuk tudni teljesen megállítani.

Ha megvizsgáljuk egy szoba egyik határfelületének a szerkezetét, módunk van rá, hogy meghatározzuk, hogy mennyi hőt veszít el,  egy négyzetméter határfelületen, egy fok hőmérsékletkülömbség esetén, egy másodperc alatt  (azaz megtaláljuk a felület hőátbocsájtási tényezőjét- ehhez léteznek táblázatok).  

Egy konkrét esetre (ismerjük a felület hőátbocsájtási tényezőjét, megmérjük a határfelület két felén a hőmérsékletkülömbség, felület méretét és vastagságát), kiszámíthatjuk a szoba egy fajta felületén ( pl. mennyezetén) elvesztett hőmennyiséget másodpercenként. Ha ezt a szoba minden felületén megteszük ( belső falak, ablakok, külső falak, padló, stb) és az eredményeket összegezzük, akkor megvan a szoba hővesztessége, wattba, azaz joule per másodpercbe. 

A hőigény ezt a veszteséget kell pótólja úgy, hogy a szobába a hőmérsékletet ne változzon, merthogy ez lenne a fűtés értelme. 

A megvan a ház minden szobályának a hőigénye egy konkrét kűlső és belső hőmérsékletkülömségre, akkor megtudtuk azt, hogy mennyi kell legyen a fűtési rendszer teljesítménye- hogy a ház ne hüljön ki. Ezt lehet átlagolni és meg lehet határozni a kazán névleges teljesítményét.  

KömKel Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68461

Ezek konkrét számok, teljesen helytálló adatokkal.

A teljes számitás huszonvalahány oldalas excel táblázat, ahol a radiátorok mérete, a csőhosszok, a szerelési költségek és minden le van irva mindegyik tételhez.

Mivel kb 3 hónapomba került összeszedni, és gépész kivitelezővel egyeztetve megalkotni, természetes, hogy nem fogom a "know-howt" kiadni a kezemből. Ezek az árak igy jók, látszódnak belőle a nagyságrendek.

Ez alapján a táblázat alapján már csináltam több másik épületre is előzetes számitást és előkalkulációt, hogy melyik fűtési rendszer mennyibe fájna. Nem sok eltérés lett a végén a kiválasztottnál.

Előzmény: nap50 (68459)
KömKel Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68460

Winwattban lett kiszámolva mindegyik, a teljes konrkét épület szerkezeteinek ismeretében.

Egy kattintásra meg tudom mondani mennyi a W/m3 hőigény is, de azt mégis mire használod fel? Mert a W/m2 adatból lehet látni, hogy kifűthető-e pl padlófűtéssel, vagy kell mellé kiegészitő fűtés.

Most nézd át nem nyelvtannáci szemmel, és kérdezz okosabbakat, hátha sikerül :)

nap50 Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68459

10 helyiségbe kondenzációs rendszer kiépitése 1,5 millió alatt a vicc kategória. mert lehetetlen küldetés kéménnyel miegymással megoldani.

Valószínű sok tévedés van a sok szám mögött, semmi haszna.

Előzmény: szigma1 (68453)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.13 0 0 68458

A hő energia. Amiről te beszélsz, az a hőmérséklet.

0l0 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68457

Az ajtók leginkább üvegajtónak volnának alkalmasak beltérben, a többi mondjuk üvegpolcnak fürdőbe üvegasztalnak effélékre esetleg. Amit írtál arra is, csak ilyesmi áron nem gondolom versenyképesnek az adott célra alkalmasabb új anyagokkal.

Előzmény: Kadarka72 (68454)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68456

Az alapterület mellé miért Watt-ban van megadva valami "hőigény" néven? Miért nem °C ? A hőigény lehet pl: 23-20-27°C fok. Ha valami Watt, akkor az teljesítmény, vagy teljesítményigény, nem? A másik meg a belmagasság. Egy helyiségnek térfogata van amit be kellene fűteni valahogyan, nem csak alapterülete. Más érték jön ki 3,5 méteres belmagra és más 2,6-ra. Mi alapján lett annyi Watt amennyi lett?

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68455

Hiánypótló!

Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68454

Köszi, de akkor milyen célra alkalmas legjobban? Nem értek hozzá.

Előzmény: 0l0 (68452)
szigma1 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68453

1x1: Fűtési rendszerek, kiépítési és üzemeltetési árakkal

Az 1x1 sorozattal próbálok egy kis fényt vinni abba a félhomályba, ami körülveszi az egyszeri építkezőt. Lesz szó fűtésről, hőszigetelésről, falazatokról, nyílászárókról... remélhetőleg közérthetően, számokkal alátámasztva. Egyik ügyfelem vacillál a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Kömkel helyett :)

Előzmény: hantorish (68433)
0l0 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68452

Akarat még volna is egyikre-másikra, de a 20 ezer Forintos négyzetméter ár nálam még irányárnak is túl komoly. Az rendben van, hogy erős anyag, de hőszigetelő érték szempontjából már gyengécske, ráadásul amilyen erős, olyan nehéz. 

Az említett célok egy részére ennél jóval olcsóbb egy polikarbonát lap, de még egy 3 rétegű hőszigetelt üveg is.

Előzmény: Kadarka72 (68450)
mzsombi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68451

A padlófűtést vagy a falfűtést megépítenéd a gázkazánhoz is, plusz azt csak te tudod, hogy miből, hogyan szeretnéd, a háztól is függ, így azt én nem venném bele az összehasonlításba.

Érzésre egy új építésű, ekkora házhoz egy 9kW-os gépnek untig elégnek kell lennie. Ezt Panasoniccal, egy egyszerű telepítéssel, 300 literes HMV tartállyal kb. bruttó 1,7-1,8M Ft-ból ki lehet hozni. A gázt te tudod mennyi lenne megcsinálni, abban nincs közvetlen tapasztalatom, a környezetemben szinte mindenhova hőszivattyút raknak. :)

Előzmény: hantorish (68443)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68450

Nem akar valaki üvegházat, verandát, áruházat vagy tusolót építeni?

http://www.jofogas.hu/csongrad/Uveghaz_alapanyag_1cm_vastag_prima_edzettuveg_30192335.htm?ma=1

drs Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68449

Én a konténerházba hűtő fűtő klímát szerelek, csövezhető, álmennyezetbe dugható. Megfelelő szigetelés mellett szerintem ütőképes lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68448

Nem, nekünk volt már mindenféle és ez vált be. 

Előzmény: halaloszto (68444)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68447

te kérdezted, hogy villannal ingyen van-e. nincs ingyen, de lényegesen kisebb szopás és olcsóbb is.

Vajk

Előzmény: *Steve (68446)
*Steve Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68446

Vajk ezt jónak meséled most vagyuk túl egy kazáncserén kéményestül engedélyezéstül

Előzmény: halaloszto (68445)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68445

az elektromos rendszer kivitelezése meg tervezése meg engedélyezése kb 3x egyszerűbb és olcsóbb mint a gázosé. azt mondod ide ki kell állni 16A-val, és a villanyszerelő szerel, majd kész. azt mondod kell ide egy gázcsonk, és terv, jóváhagyás, hivatalos elzárás, szerelés, hegesztés/préselés, nyomáspróba, gázmegnyitás.

Vajk

Előzmény: *Steve (68441)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68444

mert Te abból láttál profit. de a videón meg a másik nyer.

Előzmény: Törölt nick (68439)
hantorish Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68443

Elektromos rendszerben megmondom őszintén annyira nem hiszek, mint a hőszivattyúsban.

Viszont a hőszivattyús esetén elegendő lenne a levegő-víz rendszer? Egy ilyen rendszer kiépítése mennyibe kerül nagyságrendileg, ha padlófűtéssel, illetve ha falfűtéssel kombinálnám? (Az egész rendszer kiépítése).

Szembe szeretném állítani a gázos rendszer közvetlen és közvetett költségeivel.

Előzmény: mzsombi (68442)
mzsombi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68442

Elektromos rendszer kivitelezése: plusz egy kanóc az órától a gépig, a teljes lakás villanyszereléséhez képest elenyésző költség.

Engedélyeztetés: Áramszolgáltatói oldalról semmilyen költsége sincs, H-tarifa igénylésnél be kell adni egy kivitelezési nyilatkozatot, ami igazolja, hogy a gép tud olyan COP-t, hogy jogosult legyen a tarifára.

Ugyanígy nem kell fizetni a H-tarifás óráért sem. Az amperekért sem, amíg kevesebbet vagy maximum annyit kérsz, mint amennyi ampered a normál tarifás órádhoz van.

Ami pénzbe kerül: Plusz egy Hensel szekrény a normál óra Hensele mellé. Neten 14e Ft-ért találtam. A kábelezéssel együtt legyen +20e Ft az egész buli. Nem egy liga a gázzal, nagyon nem. 

Előzmény: *Steve (68441)
*Steve Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68441

mert a hőszipkánál az elektromos rendszer kivitelezését  engedélyezését a külön órát meg a H tarifát azt ingyen adják?

Előzmény: mzsombi (68437)
mzsombi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68440

Akkor mégegyszer: Levegő-víz hőszivattyú, felületfűtéssel, indirekt tárolós HMV-vel.

Olcsóbb lesz maga a rendszer, mint ha bevezeted a gázt, kéményt építesz és veszel egy normális kondenz kazánt. Emellett (ha Magyarországon építkezel, és nem valami iszonyat fagyzugos helyen) az üzemeltetés is érezhetően olcsóbb lesz a kondenz gázkazánhoz képest.

Ha marad pénz a végén, napelemet is feltehetsz, és nullázhatod a fűtés-melegvíz rezsit is, bár a napelem megtérülése a jelenlegi árszinten még kérdéses, ha a hőszivattyú kedvezményes áramtarifáját váltod ki vele. Normál villanyra már most is bőven megéri.

Előzmény: hantorish (68438)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68439

A kettő közűl a kétcsövesre szavazok.  

Előzmény: halaloszto (68432)
hantorish Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68438

Ez jogos.

A gázos rendszernél ugye ki kell fizetnem a következőket:

1) Gáztervek + engedélyek

2) Kémény + engedélyek

3) Közművesítés

Úgy, hogy még konkrétan a fűtésrendszerbe nem vettem semmit (kazán, hőleadók stb), csak a "keret" készült el, máris ellőttem legalább 7-800.000 Ft-ot. Ez rengeteg pénz...

A kérdés tehát az, hogy ha elhagyok minden olyan költséget is, ami a gázos fűtésrendszerhez szükséges és helyette egy teljesen más módon oldom meg a fűtést, akkor a jelenlegi tudásotok szerint mi a leghatékonyabb rendszer egy 100 nm-es ház fűtéséhez és esetlegesen hűtéséhez.

Vagy nincs értelme variálni, inkább kötessem be a gázt, amelynek a járulékos költsége 450-500.000 Ft és 10 éves távlatban még így is olcsóbbra jövök ki, ha modern kondenzációs rendszert építek ki, illetve esetleg még a klimatizálást is bekötöm külön.

mzsombi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68437

Előbb gondolkodj, aztán írj. A gázfűtésnél a kéményt meg a kazánt szerinted ingyen vágják utánad...?

Előzmény: *Steve (68435)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68436

nem abból kell kijöjjön. hozzáveheted a kémény, a kéményes papírok, a gázcsőszerelés és a gázkazán árát is.

Vajk

Előzmény: *Steve (68435)
*Steve Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68435

mert az kijön 500 EFT ből ? erőteljesen kétlem

Előzmény: mzsombi (68434)
mzsombi Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68434

Levegő-víz hőszipka.

Előzmény: hantorish (68433)
hantorish Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68433

Sziasztok!

Az építési telkünkre a gázszolgáltató közel 400-500 Ft-os költséggel kötné be a gázt.

Az lenne a kérdésem, hogy véleményetek szerint van-e olyan alternatív (nem gázon és fa, szén stb-n alapuló) fűtésrendszer, ami ténylegesen, bizonyítottan működőképes és nem jár már gyerekcipőben. Ezt a különbözetet (400-500 Ft) inkább egy jobb fűtésrendszerre költeném, ami lehet, hogy 10 éves távlatban már megtakarítást is eredményezne. (A legjobb lenne olyan rendszer, ami nyáron pl hűtene is).

Egy egyszinten 100-110 nettó nm-es újépítésű házról lenne szó.

halaloszto Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68432

A rubi sem az olcsóságáról híres. De az látszik hogy nem az a kérdés hogy egy rúdja van vagy kettő, hanem hogy igazi szerszám vagy gagyi másolat.

Előzmény: Törölt nick (68427)
topikolos Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68431

Köszi. Akkor kezdem sejteni...

Előzmény: Törölt nick (68430)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68430

Ahoz van a vizes vágó. 

Előzmény: topikolos (68428)
topikolos Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68429

Megnézem majd a kölcsönzőt, mit tudnak adni. Köszi.

Előzmény: Petya79 (68422)
topikolos Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68428

Az a sál nagyon menőőőő! :)

Ha tudom, hogy profi eszközzel ílyen könnyű vágni, nem kínlódok azzal a vacakkal. Mondjuk amit itt vágnak, az egy sima lap, ha jól látom. Ami domború/homorú itt-ott, azt is ilyen könnyű?

Előzmény: Törölt nick (68427)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.12 0 0 68427

https://www.youtube.com/watch?v=mkrwzmRaHX8

Előzmény: halaloszto (68426)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68426

a sigmanak egy sinje van, de az kb 15x60mm tömör acél.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (68425)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68425

Nézd meg ha nem kapsz használtan egy olyat, aminél a kar két csövön fut- teflonos vagy bronz perselyekkel, az sosem kottyan meg. Lehet bele kapni szakboltokban csere rolnit, van hatos és nyolcas, meg kell mérni mi jár bele. A vágásnál azt figyeld, hogy a rolni végig nyomot haggyon a lapon, aztán egy határozott mozulattal kell eltőrni. 

Hamar belejössz. 

A kőrvágóval kombinált gépeket felejtősek.

Előzmény: topikolos (68417)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68424

Remélem ez még ON topilk...

A gond az, hogy mostanában mindenféle furcsa anyagú és méretű burkolólapokat árúlnak (és vásárolnak az ügyfelek)- ezekhez néha komoly szerszámok kellenek. 

Ha egy kivitelező szakszerűen szeretne a hideg burkolatok szerelni, az alap szerszámkészlet a következő:

- 1 kisebb 4oo-as keményfém rolnis csempevágó

- 1 nagyobb 6oo-as keményfém csapágyas csempevágó (amiben gyémántporos csapágyat is lehet szerelni)- két (csöves) sínnel 

- 1 asztalos állítható 6oo-as vizesvágó (a vagólap mozog egy sínen a motorral együtt)- professziónális pl. Norton Clipper

- 1 kővágó legalább 6oo-as asztallal (itt az asztal mozog) - professziónális pl. Tyrolit

- állítható fordulatszámú 125oW-os 125-ös sarokcsiszóló + 2 típusú 125-ös vagólap - professziónális 

- nagy teljesítményű (22ooW-tos) 23o-as sarokcsiszóló + vágólap - professziónális

- ragasztókeverő spirál és egy nagyteljesítményű kapcsoloszekrényes fúrógép  vagy keverőgép- professziónális

- 25-ös és 51-es gyémántos pohár sarokcsiszólóra+ spéci csempefúró szárak

- fugázó láda+ lehúzó szivacs

- egy profi felmosó ládát

Alkalmazás: falicsempék, kerámia padlócsempék, nagyméretű granitos gres padlócsempe, klinkerlap 15mm-ig, 2o-25mm márvány, max 4omm-res mészkő, 3omm-res travertin, 2omm-res gránit vagy 3omm-res andezit, lépcsőcsempék.  

Ha egy ügyes kezű ember szeretné a hideg burkolatot beszerelni a saját házába, akkor béreljen szerszámokat. 

Ha mégis befektetne, a választás egy jó maszív 6oo-as kétcsőves vezetősínes keményfém rolnis csempevágóra essen, ami legalább 8oe forint, de ebből is olyat vegyen, amihez lehet kapni eredeti rolnit és cserealkatrészeket is. És vásáróljon egy fugázó ládát, de nem láttam rég az üzlétekbe (lehet készíteni is).

Előzmény: Petya79 (68422)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68423

Megjelent az uj csok. Ne. Irjak tetoter bovitesnel mennyi nm kell nőni az alapterületnek.

Petya79 Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68422

Nálunk egy olyan Sigma vágó van, aminél a tolókar egy vezősínen fut (nem az íves vágógépekről van szó), egy pillanat alatt cserélhető az anyagvágásnak megfelelő kar, állítható a magassága, széles támasztója van, nem lötyög, nem inog-binog.

Előzmény: topikolos (68417)
UazosMisi Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68421

természetesen ragasztva.

rá a háló lefelé illetve felfelé is ha kell lelógatva a majdani hőszigre. Én igy csinálnám!

Előzmény: szucsinet (68420)
szucsinet Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68420

Köszönöm, még valami:

a gerendázat alá tennék XPS lapot (később hőszigetelve lesz az épület), ezt ragasztani kell feltétlenül a falra vagy elég "betenni" a gerenda alá?

köszi! ;-)

Előzmény: UazosMisi (68419)
UazosMisi Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68419

koszorúba rögzítés esetén nem kell alátámasztanod, nekem sincs. A cserép is mehet rá, esetleg nagyobb átfedéssel, de a fóliát semmiképpen ne hagyd ki.

Előzmény: szucsinet (68418)
szucsinet Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68418

Szia,

Értem, köszönöm!

Egyébként most néztem hogy 2,7-3,0-ig fut a betonkoszorúm, oda biztosan tudok rögzíteni vízszintes gerendát a falra azt gondolom, persze ettől még lehet h érdemes függőleges oszlopokkal is támasztani.

Előzmény: topikolos (68415)
topikolos Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68417

Mitől lesz egy vágó jó minőségű? Amit én használtam, annak a vágó része a két vége között vagy 1 cm-t mozgot oldalirányba, elég nehéz volt még csak egyenesen vágni is.

Előzmény: Törölt nick (68409)
topikolos Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68416

Annak azért nézz utána, hogy a településeden kell-e ehhez engedély, vagy bejelentés, vagy akármi...

Előzmény: szucsinet (68408)
topikolos Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68415

Én nem értek hozzá, amit tudok, azt is itt szedtem össze.

Valóban nem írtad, csak hogy a fal 2,6-on van. 

Szerintem a cserepet is be lehet vállani, ha alatta rendesen meg van csinálva, hogy a bejutó csapadék elfollyon megfelelő helyre és ne áztasson. Nálam 16 fokos lett, cserép ment rá, utólag meg beépítettük, akkor minden le a tetőről és páraáteresztő fólia került fel aranyáron.

Előzmény: szucsinet (68408)
topikolos Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68414

A kölcsönzésen én is gondolkodom, csak még nem voltam megkérdezni, hogy i mennyiért van.

Ráadásul, ahogy magamat ismerem, nem egynapos munka, hanem hosszú folyamat, így nem biztos, hogy megéri. Ha meg veszek, akkor mint írtad, utána el is lehet adni.

Előzmény: Wattocsak (68406)
topikolos Creative Commons License 2015.06.11 0 0 68413

Lassú a vágás vagy miért?

A roppantóssal nem vagyok kibékülve, túl sok selejtet gyártottam régebben vele. Persze ez lehet, nem a vágó hibája. Vagy az is lehet, hogy de. A legolcsóbb gagyi vágó volt.

Előzmény: joevagyok68 (68405)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68412

Nem jó a kötőanyaga a csempének. 

Előzmény: Petya79 (68411)
Petya79 Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68411

Mi árulunk egy féle ruszki gres lapot, amit kész művészet úgy vágni, hogy ne repedjen-törjön. Pedig Sigmával vágtuk, nem pelenkával.

Előzmény: Törölt nick (68409)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68410

építek egy félnyeregtetős faházat, kerti tároló, 4.5 méter széles, 10x5 szarufa lenne rajta, kérdésem az lenne milyen szarufaközöket tegyek az osb lapnak? milyen vastag legyen az osb? 12 mm elég? az alátétlemez miért kell alá? mi lesz ha nem teszek?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68409

Gagyi. A lap rajta nem ér semmit. 

A csempe anyagától is függ, hogy mivel lehet könnyen vágni.

Egy jó minőségű 6oo-as sínes csempevágó minden kerámia alapú csempét elvág, ha a gyémántot rendesen végig tudod húzni a csempén.

Vannak ritka kivételek (vastag- 12mm feletti- kültéri öntött csempék ), azokat vizes vágógéppel lehet vágni vagy egy jó minőségű száraz vágásra készitett sarokcsiszolóba szerelhető gyémántlappal. 

Elég nehéz kérdés a száraz gyémántlap, van amikor a olcsó vág és a legdrágább nem.  

Amelyik lap jól vágja a kemény csempét, az a lágy kerámiacsempébe gyorsan kopik. 

Előzmény: topikolos (68403)
szucsinet Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68408

Szia,

Nem írtam 2.4m-ert indulásnak, most azt számolom hogy max 3m-ről tudok indulni és ebben minden benne lenne, úgy értem ez lenne a teljes szerkezet (gerenda, szarufa, tetőfedés) magassága.

A 4m-es terasz túlsó végén ha lemegyek 2,1 - 2,2m-re akkor 11-12fokos lejtésem lesz, ezek szerint akkor arra marad a lemezcserép vagy a zsindely. Csak mert azt gondolom ennél alacsonyabbra nem érdemes lemenni.

Ez problémás szerinted?

köszönöm!

Előzmény: topikolos (68391)
conrat Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68407

A burkoló adott, nem nálam lesz hanem szülőnél, és a tükör felé kell nézzen a vágott oldal ( a legjobban szem előtt lévő rész lesz), mert fél csempényi dísz lesz ott. Állítólag van vizes vágója is, de abból sok féle van, éppen lentebb is volt linkelve egy. Olyat akartam én is venni magamnak amikor a fürdőt csináltam, de aztán elmaradt a dolog mert írtak jót is rosszat is az ilyen olcsó gépekről. Persze az sem mindegy milyen koronggal vág az ember.

Előzmény: C20NE (68402)
Wattocsak Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68406

Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!

Mi amikor a nappalit burkoltuk egy napra kivettem egy eccerű vizes csempevágót, nagyon szépen lehetett dolgozni vele. De ha többször kell érdemes elgondolkodni a vásárláson és ha már végeztél minden burkolással, akkor eladod, vagy ha meg is tetszett a munka egy vállalkozást is alapíthatsz rá:-)

joevagyok68 Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68405

'roppantos' helyett szerintem ne !

Nekem ilyen vagy ennel gagyibb van a bricobol zarasos ákcioban

Rovid vagasoknal , sarkoknal , diszcsikoknal'  jol jott.

Akkor inkabb egy 'normalis' roppantosra koltsd a penzt...

UazosMisi Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68404

a telek végén van az erdő, bár nem az én nevemen van a ház és a telek sem, de mondhatom hogy az enyém.

Előzmény: öreg_néne_b (68393)
topikolos Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68403

Ha már csempevágás...

Egy ilyen gépre érdemes beruházni, vagy ez nagyon gagyi?

http://szerszamallomas.hu/einhell-bt-tc-600-vizes-csempevago.html

Lassan jön a burkolás, és én nem szeretem (sokat eltörtem máskor) a roppantós vágókat.

Előzmény: C20NE (68402)
C20NE Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68402

Van olyan korong amivel vizes gépben szépen elvágják, vagy úgy hozd ki, hogy a vágott részek a falnál legyenek és eltakarja a fuga. Keress profi burkolót aki géppel vág.

Előzmény: conrat (68400)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68401

vizesvágós céghez menj el mosolyogni.

Előzmény: conrat (68400)
conrat Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68400

Sziasztok! Létezik olyan dolog hogy csempét vágassak valahol pontosan és szépen? Mintás, mázas csempe amin dombornyomott a minta, és nem tudom a csempevágó hogyan vinné, nem lesz-e recés stb. A kérdés az lenne, hogy létezik olyan hely ahová beviszem és nagyon szépen megvágják valami jó géppel? Pár darab lenne amit hosszában kellene elvágni. Vagy ilyen "bérvágás" nem létezik?

drs Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68399

sajnos volt olyan fa amit ki kellett vennünk, annak ellenére, hogy az volt a cél, hogy úgy daruzunk be, hogy nem bántjuk őket, de az egyik annyira behajlott, hogy félő volt idővel rádől a házra. 

Amúgy a cél, hogy minden növény megmaradjon, habár egy másik előregedett fát kivágtunk pont 1 éve, kb 30 centis törsz, erre már most 4 méteres fa emelkedett ki a törzsből.

drs

Előzmény: Törölt nick (68398)
drs Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68397

a következő 50 évben nem várható, hogy vastagabb lesz :)

drs

Előzmény: topikolos (68395)
pajaci Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68396

Nagyon klassz vadregényes a látvány.

Előzmény: drs (68394)
topikolos Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68395

És ha a fa tovább nő, mindig vágtok egy kicsit a tetőből?

Előzmény: drs (68394)
drs Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68394

Sziasztok,

elkészült a tetőszerkezet a konténerházon.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68393

És kié az erdő?

Előzmény: UazosMisi (68390)
UazosMisi Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68392

azthiszem itt volt korábban téma hogy a falra kerülő gerenda alá a majdani hőszigeteléssel megegyező vastagságú xps t kell a falra ragasztani, ezt csak amiatt mert a fa hőátbocsájtási tényezője rosszabb mint az xpsé, egy hőhíd kialakulása előfordulhat emiatt. De majd jön valaki aki ennek szakértője, vagy visszakeresel.

Előzmény: szucsinet (68388)
topikolos Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68391

2,4 méterről meddig akarsz lemenni 4 méteren? Mert az igen kicsi lejtés lesz. Nálam 3 méteren van 70 cm esés, és már az is soványka. Ez esetben a cserép nem biztos, hogy járható út.

Fóliát írták, ha nem tervezed később a terasz beépítését, akkor sima párazáró fólia, ha tervben van, akkor páraáteresztő kell a lambériára (gondolom az lenne?).

Én a ház koszorújába rögzítettem a fali tartógerendát (10x10) menetes szárral kb. fél méterenként, és az be lett aztán burkolva a szigeteléssel. Ha lábakat raksz, és utólag szigetelsz, esetleg a leendő szigetelésvastagsággal kijjebb is kerülhetnek, így nem marad hőhíd, bár talán amúgy sem lenne jelentős.

Előzmény: szucsinet (68388)
UazosMisi Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68390

ez tulajdonképpen a telkünk végében van, uaz motorfűrész 2 óra munka és kész!

Előzmény: Mezőföldi 2 (68389)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68389

Merre van az az erdő ahonnan csak úgy ki lehet vágni pár akácfát ?

Előzmény: UazosMisi (68387)
szucsinet Creative Commons License 2015.06.10 0 0 68388

Köszönöm a hozzászólásokat, eddig azért (is) halasztottam a dolgot mert dryvitozni is szerettem volna de az akkora volumenu kiadás hogy továbbra is várunk vele. Az csak esztétikai probléma lesz ha később kerül fel a falra a hőszigetelés?

Ettől tartok kicsit, meg a gerendák megfelelő időtálló rögzítésétől...de erre megfelelőek a szeglemezek?

köszönöm

UazosMisi Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68387

Üdv!

a falra kerülő gerenda lehet 10x15 is, az alátámasztás jogos. Bontott cserép esetén tetőfólia is javallott, pláne ha alulról burkolva lesz. Egyébként működhet a dolog. Én az egyszerűség és a spórolás miatt lementem az erdőbe kivágtam pár akácfát, kérgezés után azok lettek a lábak. Jó ára tud lenni a faanyagnak, ezzel is sikerült spórolni, meg havertól megvettem a szarufákat jóárasítva.

Üdv

Tibor

Előzmény: szucsinet (68385)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68386

A fali gerendát célszerű lenne a földre is kitámasztani pár függőleges gerendával. Az az ytong nem egy bazaltszikla. A gerendák ára ígyis-úgyis is a csillagos eget fogja közelíteni, az a pár már nem sokat fog dobni az árán.

Előzmény: szucsinet (68385)
szucsinet Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68385

Sziasztok

Nem tudom tud -e valaki segíteni, teraszfedésen gondolkodunk és sok-sok pénz híján házilagosan kell megoldanunk. Legjobb esetben a szerkezetet ács is építhetné, de nem tudom belőni milyen költsége lenne.

8,4m hosszú x 4m széles terasz.

Gondolatom szerint 2,6m magasan a falra (ytong) felszerelnénk egy 15x15-es vízszintes gerendát, a másik oldalon 15x15ös gerendákat szerelnénk gerendapapucsokkal és azok tartanák a 15x15ös "szelement".
Szarufának 5x20-as gerendákat használnánk (60cm közzel).
A fedőanyag előreláthatóan bontott cserép vagy cserepeslemez lenne.
Önök szerint megvalósítható ilyen közelítéssel ez?
Köszönöm!

Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68384

Jó, nem homok, csak nagyon apró szemű és hiányoznak belőle a (fénykép alapján) a durvább frakciók. A sódernak van egy olyanja, hogy szemeloszlási görbe, nem tudom, hogy ez hanyad osztályú lenne.

Előzmény: kozso1 (68383)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68383

Nem homok, épp olyan érdes mint a másik.

Előzmény: Töck Jenő (68382)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68382

A járda alá ajánlatos tenni sódert a fagy miatt, meg a jobb alapozás miatt. A beton törmeléknek meg van az a jó tulajdonsága, hogy nem tömöríthető, pedig kell. A beton törmeléket régen szabad volt belerakni a vasalatlan betonba, max. 20-25%. Most nem egyértelmű. A fényképek alapján a helyszínen kitermelt kavicsot inkább homoknak nézném némi kaviccsal. Nem gondolnám igazán ideálisnak, de végül is ha tömöríthető akkor Isten neki.

Előzmény: kozso1 (68381)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68381

topikolos

Csak azért kérdeztem, mert mindenképp van kulé (öreg kavicsom) is meg betontörmelékem is.

Viszont még egy kérdés.

Mi lehet a különbség a kettő kavics közt? Jó mindkettő járda betonozáshoz? Nem földes, nem vöröskavics, nem vizesebb csak más a színe. (én bányásztam kútfúrás közben)

sátortábor Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68380

Szép napot mindenkinek !

Segítségre lenne szükségem.

Budapesti (9.ker), zárt lépcsőházban  szeretnénk bejárati ajtót cserélni.

Mi a vélemény: fém, fa, vagy műanyag?

Ami fontos: tisztességes vállalkozó, biztonsági ajtó, kulturált kivitelezés, elfogadható határidő a beépítésre..

Tud valaki ajánlani megbízható céget?

Köszönettel: András

topikolos Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68379

Ha néha majd fel akarod szedni, hogy kiegyengesd, akkor nem kell alá semmi. :)

Előzmény: kozso1 (68378)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68378

Sajna nem.

Amúgy lehet rászánom magam feltöröm, szedem, mert eléggé ramaty töredezett.

Járda alá szoktak vagy kell kavics alapnak? Talán öregkavics?
Vagy mehet a 8-10 centi vastag beton a földre?

Előzmény: topikolos (68377)
topikolos Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68377

5 cm nem fér el? Akkor már talán jó lenne, illetve szóba jöhet a térkövezés is 4 centis lapokkal.

Előzmény: kozso1 (68369)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68376

No igen,de ha nincs közutas ismerősöm....

Előzmény: davidabc (68372)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 68375

Van.

Sőt némelyik azonnal terhelhető.

Előzmény: tamas1000 (68374)
tamas1000 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68374

Hali!

van olyan falazó elem/habarcs, ami 2 nap utan terhelheto?

20-as vagy 25-ös belso teherhordo fal.

silka/ytong/ porotherm    bármi...

koszi

t

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68373

Ok, köszönöm az infót!

Előzmény: KömKel (68365)
davidabc Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68372

(aszfalt)

Előzmény: kozso1 (68371)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68371
Akkor mit kéne ráhúznom?
Előzmény: Töck Jenő (68370)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68370

Ha csak 2-3 cm vtg. rtg. kerül rá (cementes) akkor jó eséllyel igen.

Előzmény: kozso1 (68369)
kozso1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68369

Sziasztok.

Meg kéne emelnem a meglévő járdámat.

Viszont sajnos csak 2-3centit tudok rajta emelni.

Nem törik így fel?

Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68368

Szia!

Valamennyit tudok engedni az árból. Főleg, ha esetleg mind megveszed.

Van még egy másik méretű elem is, még nem mértem le. Kb. 1x1 méteres sima lapok.

Fogalmam sincs mi az a polikarbonát. Nyilván vannak előnyei az edzettüveghez képest, de nyilván ez fordítva is igaz. Mindegyik tud valamit, amit a másik nem.

Előzmény: dez1 (68367)
dez1 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68367

Én megvenném, mert gondolkodom üvegházom de sajna a polikarbonát lapok jóval olcsóbbak.... kb. fele áruak, és jobb a hőszigetelésük.

Előzmény: Kadarka72 (68355)
KömKel Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68366

Nem épitheted össze, de közvetlenül mellé épitheted. Azaz legyen 4 fala, de lehet a két épület között nulla távolság.

Előzmény: szabi278 (68354)
KömKel Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68365

10-12e Ft/fm (nem m2!)

Ebben benne van a térdfal pillérezés és koszorú (vas+zsalu+beton+XPS, valamint a kitöltő falazat.

Magyarul kb 1 millió ft pluszköltség egy normál méretű háznál.

Előzmény: pmarlowe (68358)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.08 0 0 68364

Ezt a kérdést, ebben a formában, nehéz megválaszolni.

De számold ki, hogy mibe kerűl a földszint külső tartófalainak falazása (tégla ablakok nélkül, zsalu, vas, beton+munka), döntsd el milyen magass térdfalat szeretnél készíteni, hármas szabállyal számíts ki a térdfal költségét és a kapott eredményt szorozd meg 1.2-vel.  

Az más kérdés, hogy milyen a tervezett fedélszék és mennyibe kerűl azt modosítani. Üres fedélszéknél nem változik. 

Csokis Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68363

Azért, ahogy elnézem, a tartószerkezet maradt. Alja, teteje, meg a 12 él.

Előzmény: Törölt nick (68351)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68362

Köszönöm szépen!

Akkor, az alkudást is előre bekalkulálva nagyjából korrekt árakat adtam meg, úgy tűnik.

Előzmény: pajaci (68357)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68361

Majd valamelyik kivitelező megválaszolja, hogy mennyi. A térdfalból a fölső koszorút és  kb. 3m-ként az oszlopot NEM SZABAD kihagyni, mert a fedélszék oldalnyomása vagy/és a szél oldalnyomása nem tesz jót a falnak. Szél oldalnyomása mindíg van ha fúj, függetlenül a tető alakjától.

Előzmény: pmarlowe (68360)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68360

Új ház lenne eleve, de a kérdés az, hogy nagyjából mennyi lehet?

Előzmény: Töck Jenő (68359)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68359

Ha már eleve térdfallal épül akkor pénzbe kerül a falazat, egy köszorú a térdfal tetején, vasbeton oszlopok a térdfalban és a födémbe némi többletvas. Ha régi házat kell így megmagasítani akkor sokkal több, mert bontani kell a fedélszéket és biztosítani kell valamilyen módon a térdfal vasbeton oszlopainak a bekötést a födémbe. Plusz a föntiek. Ez a többlet. Meg még a fedélszéket is vissza kell építeni.

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68358

Elnézést ide is beírom, hátha gyakrabban látogatják.

"Ha 35 fokos tető van engedélyzve és későbbi tetőtérbeépítésben gondolkodik az ember (új építés), vagy csak nagyobb légterű padlást szeretne akkor kell plussz falat felhúzni a födém felé  (térdfal?), és arra tenni a tetőszerkezetet. Mekkora többlettköltséggel jár ez m2-enként kb?"

pajaci Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68357

Segítség képpen:

http://www.uvegesmunka.hu/edzett_uveg.html

Az általad megadott 203x79 cm-es ára őnáluk 40894Ft-ra jön ki.

Előzmény: Kadarka72 (68355)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68356

A képeken a jobb oldali ajtó le van mosva, a bal oldali nincs. Kifogástalan állapotúak.

A szállításban csak annyit tudnék segíteni, hogy tudok olcsó szállítási lehetőséget javasolni.

Egy ismerősöm Bp-re fel tud vinni pár lapot 6 ezerért, nagyobb mennyiséget valamennyivel többért, de sokkal olcsóbban, mint hivatásos fuvaros.

Kadarka72 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68355

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

A férjem betegsége miatt ha nem is sürgősen, de belátható időn belül szeretném eladni az alábbi edzettüveg ajtókat, lapokat korrekt, reális áron. Akár egyben, akár darabonként. Átverni sem szeretnék senkit, de nagyon nyomott áron sem szeretnék megválni tőlük. Egyrészt nekem teljesen feleslegesek, másrészt pedig a férjem kezelésére kell a pénz.

Eredetileg üvegházat szerettünk volna építeni belőlük. De ebből már nem lesz semmi.

1 cm vastag edzettüvegről van szó, a szegedi Domus áruházhoz készültek 1979-ben és 2006-ig voltak használatban.

Bármilyen javaslatot, tippet megköszönnék. Az árak csak irányárak, mert nem értek hozzá.

Tulajdonképpen a beárazáshoz is segítségre lenne szükségem.

http://www.jofogas.hu/csongrad/Edzettuveg_ajtok_es_lapok__uveghazhoz__mellekepulethez_stb___29449111.htm

szabi278 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68354

50 légköbméter alatti, nem engedélyköteles épületre van-e olyan kikötés, hogy teljesen külön állónak kell, hogy legyen, vagy hozzá szabad építeni a régi melléképülethez, úgy hogy az egyik oldalát a régi épület adná (közös fal)?

drs Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68353

Szia,

60nm. 2 darab 40 lábas.

drs

Előzmény: pajaci (68352)
pajaci Creative Commons License 2015.06.07 0 0 68352

Mekkora a mérete, és mekkora konténer(ek)ből van?

Előzmény: drs (68349)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68351

Te, ebben mi a konténer? Minden falat kivágtál, csupa üveg az egész, mint a diszkoverin.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68350

Látom alakul a konténer a szurdok fölött projekt ;) 

drs Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68349

Sziasztok, 

kedden majd lesz még több kép, de most egy újabb előrelépés, bekerült mind a 13 nyilászáró, izelitőnek néhány kép.

drs

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68348

bemásoltam a lényeget. Szerintem a folyékony fóliát akarták leírni, de ilyen hülye körítéssel sikerült. Ha a fürdőbe jó, máshová is jó.

Előzmény: topikolos (68347)
topikolos Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68347

Ugyan, mi lehet az az anyag, ami képes a lakás páratartalmát szabályozni egy festégréteg vastagságában? Meg harmatpont felett a hőmérsékletet? Ez biztos a nasa-s festék lesz megint. (nem olvastam a cikket)

Előzmény: Törölt nick (68345)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68346

Amíg el nem párolog a vízzár belőle.

Előzmény: Lacivill (68344)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68345

Mi ez a penészedés elleni "speciális" dolog? Csak a lényeget nem írja le ez a reklámújság.

http://ezermester.hu/cikk-4497/Peneszgatlas

Alkalmazható olyan speciális bevonat is, amely miden nedvesedő problémára és a penészesedés ellen is tartós megoldást nyújt. A különleges összetételű vékony bevonat egyszerűen falfestékként alkalmazható. Különlegessége az anyag összetételében rejlik, ami gyors hőeloszlást, hővezetést biztosít a helyiségben, és így jelentősen a harmatpont fölé emelik a falak felületi hőmérsékletét még a hőhidak, sarkok felületén is. Mivel nem lesz páralecsapódás, a fekete penész sem képes ezeken a falakon megtelepedni.
A bevonat kötőanyaga egyben szabályozza is a helyiségek páratartalmát. Ha az túl magas, magába szívja és később, alacsony páratartalom esetén "kilélegzi", és az ideálisnak mondható 55% körüli értéken tartja. Ez a bevonat egyben egyenletesebb, szinte légrétegződés nélküli hőeloszlást is biztosít a helyiségben, ami a fűtésköltségre is kedvező hatással van. A korszerű, sok színárnyalatú bevonó anyagot a falfestékekhez hasonlóan lehet a falakra teríteni. Igaz ez elég költséges festésnek mondható, viszont a bevonat penészmentességén túli egyéb előnyős tulajdonságai miatt sok nedves falazatú házban és lakásban adhat gyors megoldást, és sok évre biztosítja a garantáltan egészséges lakhatósági körülményeket.

Lacivill Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68344

Viszont ha tesznek bele  4 idommal egy hurkot akkor már nem fog füstölni.

Előzmény: Törölt nick (68342)
lala1961 Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68343

Na ja,hallottam Én is erről a kereséses módszerről.Amúgy a saját csatornáikat kéne rendbe hozniuk ,mert ott mindenhol bekerül  a rendszerükbe a talajvíz és a csapadék víz is.

Előzmény: Törölt nick (68342)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68342

Kiúszna a lében. Jobb helyen ezért is nyomnak diszkófüstöt a csatornába, és ahol kéményez a csatorna, ott becsengetnek.

Előzmény: lala1961 (68341)
lala1961 Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68341

Ha bekötik a csapadék vizet a szennyvíz csatornába az nem túl korrekt megoldás,képzeld ha mindenki így tenne mi lenne a szennyvíztelepekkel hidraulikailag egy csapadékos időben!?

Előzmény: Törölt nick (68340)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68340

Ha az árokba megy, akkor nem kell oda semmilyen szűrő és visszacsapó. Ami bemegy az ki is megy, büdös nincs benne. Az csak akkor kéne ha a szennyvízzel egy helyre menne.

Előzmény: halaloszto (68338)
topikolos Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68339

Én csak simán kiálltam függőlegesen a csatornacsővel és beledugtam a csatornacsövet. Körben kavics van, így nem látszik a műanyagból semmi.

Előzmény: DCSNZS (68337)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68338

létezik erre elem. van benne szűrő, meg visszacsapószelep.

http://www.hutterer-lechner.com/hu/products/catalog/rain-hoppers.aspx

Vajk

Előzmény: DCSNZS (68337)
DCSNZS Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68337

sziasztok!

a csatornavizet akarnám pvc csobe kivezetni árokba......

kérdésem,h. milyen mélyre ássam?hanyas csovel ,ill azt milyen modon csatlakoztassam rá a csatornára,h. az nézzen is ki vhogy!

ődv

conrat Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68336

Engem is ilyen kérdések érdekelnének, hogy pl ezek mennyire bírják hogy ne dobják le a festést, és hogy a 0,6mm vajon mennyire alaktartó. A lopás egy dolog, ennyi erővel semmit sem tehetek fel, mert bármilyen festett cuccot ellophatnak. 

Előzmény: Petya79 (68332)
Petya79 Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68335

Csak azért kérdeztem, mert van egy alu vázas bódém a kert végében, amiről a hosszú évek során sajnos már lepörgött a gyári festés. Mennyivel tartósabb egy festett alumínium ereszcsatorna?

Előzmény: Törölt nick (68333)
Csokis Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68334

Jól ki van csontozva. Egyre kíváncsibb vagyok.

Előzmény: drs (68323)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.06 0 0 68333

Van alu-cink horganyzott lemezből készült csatorna rendszer, o.6-os, , mindennel ami kell. 

Szép matt színe van. Nem drága. Persze, ha sok az idom, akkor elviszí az árát. 

Előzmény: Petya79 (68332)
Petya79 Creative Commons License 2015.06.06 -1 0 68332

Egy alu ereszcsatorna milyen felületkezelést kap? Porfestés?

Előzmény: conrat (68326)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68331

Japánban meg egy víztartályt tesznek a tetejére, hogy az ellenlötyögtessen, és ne vegye fel a ritmust. Mire felvenné, már abba is marad. A földrengéseknél nem is a lökés nagysága a rossz, hanem a hossza. Minél tovább tart, annál inkább esik szét minden. Az utórengéseknek könnyebb dolguk van, hiszen eleve egy meghuppolódott rendszert lötyögtet meg, a fő cél sztem nem is az, hogy egyben maradjon, hanem csak az, hogy ne dőljön hamvába a bentlévőkkel.

Előzmény: Töck Jenő (68330)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68330

A földrengésnél a gyorsulást mérik. Tól-ig vannak kategóriák. Az, hogy egy ház kibírja-e vagy sem többek között a földrengés és az épület (ön)rezgésszámától is függ. Ha az épület nem rezonál a földrengéssel akkor elég sokat kibír. Ha igen akkor sokkal kevesebbet. Egy bizonyos erősségig lehet méretezni földrengésre, de előbb-utóbb az épület föladja. Komolyabb földrengésre úgy méreteznek, hogy a házat elhangolják az addig ott előfordult földrengések frekvenciájától. Ennek csak az a hibája, hogy nem biztos, hogy a következő földrengés olyan lesz mint a korábbiak. Amerikában ezt (pontosan nem ismerem) hegedű elven igyekeznek megoldani. Az épületben vannak motorok, amikkel különböző feszítőkábeleket rángatnak, ezzel elhangolva az épületet az aktuális földrengéstől. Sajnos a módszer drága lehet és ez sem nyújt 100%-os biztonságot.

Előzmény: pmarlowe (68310)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68329

neked a boltban nem sokkal drágább, de ők a méhben sokkal többet kapnak érte. pláne az elcipelt súlyhoz képest, és ki a fene szeret cipekedni.

Vajk

Előzmény: conrat (68328)
conrat Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68328

Azt hittem valami szakmai indoka van. :) Lelopni bármit lelophatnak, de ez nem sokkal drágább mint a horganyzott és azt is lelophatják. Inkább a 0,6mm-es vastagság zavar, ezért kérdezem hogy van-e tapasztalat.

Előzmény: Törölt nick (68327)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68327

Ha nem fenyegeti a lelopás veszélye, mehet.

Előzmény: conrat (68326)
conrat Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68326

Miért? Már gondolkodtam rajta sokat és éppen ez volt ami mellett az szólt hogy pl nem rozsdásodik. Mi a konkrét baj velük? Még nem rendeltem semmit, még bármire módosíthatok, persze színes kellene nem sima horganyzott.

Előzmény: Törölt nick (68325)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68325

Alut a helyedben jobban meggondolnám.

Előzmény: conrat (68324)
conrat Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68324

Sziasztok! A Trifa csatornával van valakinek tapasztalata? Alumínium csatornákat nézegetem, és ez az amit még hajlandó lennék áldozni a dologra. Elvileg 0,6-os alu ötvözet a csatorna anyaga. Mennyire lehet ez jó? Vagy ha nem is Trifa, ugyanilyen anyagból hajt a környéken egy bádogos üzlet, talán kicsit olcsóbban. Műanyagot nem akarok, a márkás darabok meg drágák oda ahová kellenének. Csatornavasból elég a 20cm-es vagy érdemesebb 30-ast venni?

drs Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68323

Szia,

nem, inkább egy külön oldal, de izelitöül egy viszonylah korábbi kép:

drs

Előzmény: Csokis (68322)
Csokis Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68322

És blogon is lesz frissítés? Mert lassan teljesen lefogynak azok a konténerek. :-)

Előzmény: drs (68319)
digium Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68321

Kiszámolod a még bekerülő rétegek vastagságát:

osb + burkolat alátét/ragasztó + burkolat

A mostani padlószinttől kiméred a végleges métervonalat ami kerek 1 méter plusz a kiszámolt vastagság. Az ajtókon pedig lesz egy jel, amit pontosan ide illesztenek beépítésnél.

Előzmény: drs (68319)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68320

ez egy nagyon lényegi kérdés. utólag semmit nem lehet vele kezdeni. nem a nyílászáró a kérdés, hanem hogy mi legyen a padlók rétegrendje. nem akarok nagyarc lenni, de ha még nincs eldöntve, akkor valami nagyon el lett cseszve. 

olyan ember kellene, aki látott már mondjuk fafödémen fürdőszobát. saját agyammal valami vízálló osb vagy cementkötésű+folyékony fólia+hajlaterősítőben gondolkoznék.

Vajk

Előzmény: drs (68317)
drs Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68319

jövő héten küldök, kedden. A tető már fennt van, ablakok szombaton kerülnek be, burkolat még nincsen rajta.

üdv

drs

Előzmény: Törölt nick (68318)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68318

passz, de képek jöhetnének a kégliről, mindenki izgatottan várja...

Előzmény: drs (68317)
drs Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68317

Kedves Fórumtársak!

Most kerülnek be a konténerházba a nyílászárók. Mivel van néhány olyan ablak, amely padlósikra kerül, többekközött egy emelő toló ajtó, ezért felmerül a következő kérdés:

A konténer padlója faburkolat, amire én rázárnék még egy OSB lappal, de a fürdőben és a WCben kerámialapot tervezek, ezért az a kérdés, hogy milyen magasságba kerüljön az emelő toló ajtó, mekkora rétegrendet hagyjak ki a fapadlón kivül?

Az épület alja szabadon van, azonban 25-28 cm szigetelést kep, ezért hőszigetelés kérdés nincsen. 

A kerámialapos helységekbe villany padlófütés is kerül.

Köszöszönöm az irányadó infókat :)

drs

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.05 0 0 68316

Nem, műszeresen mérik. Ahogyan ma már a szélerősséget sem az ágak hajladozása alapján állapítják meg.

Előzmény: Törölt nick (68315)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68315

Úgy tudom az a skála az építmények behalása alapján számítódik. Na ezzel az a baj, hogy a régi korok épületei nem pont a mai módszerekkel épültek.

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68313

Ezesetben igen :)

Előzmény: mngbr (68311)
j4ck Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68312

Sziasztok!

Nagyon tetszenek a fa (hatasu wpc?) teraszburkolatok. Pro es kontra miket lehetne emliteni egy normal csempezett teraszhoz kepest? Kell ala ugyanugy vmi aljazbeton vegig, vagy el lehet hagyni es csak vmi 'savalapot' kesziteni? m2 arban kb. mennyibe kerul a ket verzio atlagos minosegben?

Koszi!

mngbr Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68311

1963=1763 ?

pmarlowe Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68310

Véleményed szerint egy komáromi 1963-as Richter skálakópé szerinti 6,3-as rengés egy silka házzal mit csinálna? Van esély egy ilyen ellen bevédeni?

Előzmény: KömKel (68306)
KömKel Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68309

Az alap nem lesz dragabb ettol a teglatol.

Előzmény: Törölt nick (68308)
stevemegane Creative Commons License 2015.06.04 0 0 68307

Köszönöm.

Előzmény: KömKel (68302)
KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68306

Az a gond, hogy áthidalókban is Ytong termékek kellenek, amik sokkal drágábbak, mint a Porotherm pl.

Teherbirásban semmi gond nincs velük a téglához képest, hiába Ytong termék, de ennek nem olyan szar a nyomószilárdsága.

Kinek éri meg? 3 éve terveztem egy ilyenből, ahol kvázi főút mellett épült a ház, nagy a buszforgalom, setb. Oda nagyon kellett a hanggátlás.

Másnak a hőtároló tömege miatt kellett.

Összköltségben azért 4-5-800e Ft is lehet a különbség egy P30n+f-hez képest, ~150 m2-es földszintes háznál. Kicsit drágább a falazóanyag, kurva drága a hozzá való habarcs, frágább az áthidaló, és drágább a munkadija is. Vakolni sem olcsóbb, ugyanis az Ytong vékonyvakolat anyagára elég húzós.

Előzmény: pmarlowe (68305)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68305

Elővettem a régi témát, látom, korábban ki volt vesézve rendesen, de lenne kérdésem.

Silka vs. Tégla (mindkettő hőszigeteléssel):

Néztem árakat, valóban drágább a silka, ezen kívül eddig senkitől nem hallottam róla rosszat.

(jah rühelnek vele dolgozni sokan, a vezetékek stb helyét belevésni pokol), azért van ahol akciós, van ahol adnak ingyen vágót is hozzá bérbe.

Azt figyeltem sok árajánlatban hogy a "hagyományos" téglákhoz képest van egy kb 50% os ártöbblet ami nem kevés.

Kérdés, kinek ér meg enynit 10+ db hangszigetelés, meg jó nagy hőtároló képesség. Viszont az összköltségben (egész ház) ez eltörtpül. Egy olyan 3e ft/m2 lehet?

Mivel eps-sel ez elég jól kombinálható itt a közetgapoton lehet spórolni is. Egy 100nm-es háznál ez kb. 360e ft. többlet minusz a kőzetgyapot vs. EPS.

Esetleg vakoláson is lehet spórolni, sima felszín jön ki. Jól gondolkodom?

A kérdésem még az, hogy menyire masszív, stabil falakat lehet belőle építeni, a 25cm vastagságnál nem kell betonpillér? Földrengés terén a pl B30-as vagy NF 30-as téglához képest hogy viselkedik? Vagy mindkető kártyavár? Mekkora az a rengés amit még kibír (ok tegyük föl az alaprajz erre optimálisan van tervezve). Ahol lenne a ház ott egy 4-5ös (Richter) reális esély a ház élettartama alatt. Melyik födémmel lenne ez biztonságosabb (fa/vasbeton?)

Könnyűszerkezetestől idegkenkedem. Az nem megoldás.

Pitka_ Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68304

:)

mondjuk ez nem egy parkolóház lesz, kevesebb embernek fontos a felépülés (mondjuk nekem és családomnak).... 

Előzmény: Törölt nick (68303)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68303

1 rekesz sör/méter

Tudok olyan megyeszékhelyi belvárosi parkolóházról aminek az építésekor derült ki, hogy a szomszédos iskolába belóg 1 métert. Nehogy azt hidd lett valami következménye, illetve igen. A tornaterem falát lebontották és 1 méterrel odébb újra felhúzták. Halál komolyan megtörtént, a parkolóház irgalmatlan fontos volt oda. (valakinek, aki pontosan tudta a tervezéskor is, hogy nem fog beférni az adott helyre)

Előzmény: Pitka_ (68300)
KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68302

Igen, elég 1 rtg GV35.

Előzmény: stevemegane (68296)
KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68301

5 cm a nagyon max.

Előzmény: Pitka_ (68300)
Pitka_ Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68300

Sziasztok!

Építkezésnél mekkora az a tűréshatár, amit még elfogadnak eltérésként a megvalósult méretek esetén az engedélyes terven szereplőhöz képest? Azaz, ha van egy 12m szélesszégű épület, abban hány centi esetleges túllépés az, ami még hibahatáron belüli? (ha van ilyen...)

Kösz!!!

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68299

ezt milyen szemét állat csinálhatja ? hangya? mit tudok csinálni?

kivül is meg belül is van ilyen vmi.... hogy megy át a falon? megeszi?

http://kepfeltoltes.hu/view/150603/20150602_195249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/150603/20150602_195201_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/150603/20150602_195132_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68298

A szabály az, hogy két magasság és egy belépő összege  2H+B=62-65cm (egy emberi lépés).

Előszőr megméred a színtkülömbséget az induló és a fogadó színt között, az elosztod egész számmal (N). 

Kapsz egy lépcsőfokmagasságot (H), amit megszorzassz kettővel és kivonod a 65-ból.

Ez lesz a belépő mélysége (B). B-t megszorzod a lépcsőfokok számával (N) és kapsz egy hosszat, amibe a lépcsőkar bele kell férjen (vizszintesen a induló színten). 

Ha nem fér be, akkor meredekebb (szűkebb) lépcsőt kell tervezni (vagy tőrt karú- , csiga-, húzott lépcsőt, stb). 

A meredekebb lépcső H-ja nagyobb lesz és a B-je kisebb, betartva a képletet. Ha B< 22 cm, akkor lemenni nehéz a lépcsőn, hiszen nem fér el a lábad (ha nincs homlok, akkor felmenni nem nehéz).

Extrém szűk esetekre létezik tánclépcső is.

Ennek a fokai srégek, az egyik felén pl. 17 a másik felén  27. A következő lépcső meg van fordítva. Akkor valojában B= 17cm, de mégis van 27cm helye a lábadnak, csak mindig jobbal vagy ballal kell indulni, az első lépcsőfok srégségének függvényében. 

A szűk lépcsőknél arra kell odafigyelni, hogy a kivágás a fogadó szinten legyel elég tágas, mert lefele jövet nagyon kényelmetlen, ha hátra kell hajolni. 

Előzmény: ren14 (68297)
ren14 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68297

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy valaki tudna-e nekem linket adni egy olyan oldalhoz, ahol meg lehet tervezni egy padlásfeljárót (tetőtérbe)?

Vagy valaki tudja, hogy is kéne ezt kiszámolni? A neten az olvastam, hogy egy lépcső magassága 17 cm, belépési hossza 29 cm... nem tudom ezt mennyire kell pontosan venni!

A belmagasságot tudom és a vízszintes helyet is, de nem tudom abba hány lépcsőfok férni meg ilyesmik!

Előre is köszönöm a segítséget!

stevemegane Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68296

Szóval akkor Gv35-ből elég az egy réteg. A földszint szerelőbetonja lesz vele szigetelve.

A szerelőbeton pedig 40cmrel a külső talajszint felett van.

Előzmény: KömKel (68293)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68295

Vagy úgy intézd, hogy este végezettek vagy locsold. De csak az öntés után 4- 5 órával.

Nem érdemes letakarni, mert a cement kötése sok hőt termel, ami ki kell párologjon. 

Előzmény: tamas1000 (68294)
tamas1000 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68294

Hali!

jovo heten fodemet betonozunk ha minden igaz.

talan nem lesz olyan meleg mint most, de ha megis meleg lesz erdemes valamilyen szovetanyaggal letakarni a betont? Geotextillel pl? Van olyan ami vilagos szinű.

vagy egyeb mas anyaggal?

koszi

t

KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68293

Foldszintnel eleg az 1 rtg, mivel talajpara elleni szigetelesrol beszelunk (felreirtam a korabbi hsz-ban, ott talajnedvesseget irtam).

Előzmény: emprise (68292)
emprise Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68292

Annyi kiegészítés, hogy a GV35-ből is kell a két réteg talajnedvesség elleni szigetelés esetén.

Előzmény: KömKel (68286)
KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68291

De igen. Csak nem mindig eleg a pillerzsalunak a betonmag-merete statikailag.

Előzmény: pmarlowe (68290)
pmarlowe Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68290

Még annyi kérdésem lenne a betonpillérek kapcsán, hogy kaphatóak oszlopzsalu (beton)elemek is, ezek alapvetően nem drágák, vagy nem tűnnek annak.

Nyilván vas meg beton ezekbe is kell. Ezekkel nemlesz olcsóbb egy esetleges betonpilléres kialakítás?

stevemegane Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68289

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: KömKel (68288)
KömKel Creative Commons License 2015.06.03 0 0 68288

A második a jó, és igen, kell a hosszabb áthidaló.

De nem mindegy, hogy mekkora terhelést kap, 120 cm feletti nyilásnál már kellhet az elemmagas áthidaló, mert a sima A12 nem elég teherbiró.

Előzmény: stevemegane (68287)
stevemegane Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68287

Köszönöm.

Ez talaj feletti rész falazása lesz.

Még egy kérdésem lenne.

A Porotherm beépítési útmutatót nézegetve a különböző verziók között is van eltérés.

Egyik azt írja csak, hogy az áthidalók minimális felfekvése 12,5 cm.

Másik szerint 175 cm hosszig 12,5 cm, 200 cm hossztól pedig 20 cm a minimális felfekvés.

Melyik a jó?

130-as ablaknyíláshoz mindenképp kell a 175 cm hosszú áthidaló?

Előzmény: KömKel (68286)
KömKel Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68286

elég a gv35, mivel csak talajnedvesség elleni szigetelésről van szó.

Ha pince, vagy talajszint alatti fal, akkor viszont 2 rtg gv45 kell.

Előzmény: stevemegane (68285)
stevemegane Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68285

Sziasztok!

Meg tudjátok mondani, hogy milyen vastagságú és típusú bitumenes lemezt szoktak rakni a falazáskor a fal alá és a szerelőbetont milyennel szokták vízszigetelni?

Elég a GV35 vagy kell a GV45?

Köszi..

Előzmény: stevemegane (68270)
KömKel Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68284

Korcolt lemezfedés.

Előzmény: Törölt nick (68282)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68283

Prefa?

Előzmény: Törölt nick (68282)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68282

Cserepeslemez? Vagy akarmi mas megoldas?

Előzmény: KömKel (68280)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68281

https://www.google.hu/search?q=cserepeslemez&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-gtuVciyIsv9ywOdtoOwDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=640&bih=279#imgrc=qX6dlEPj29-t1M%253A%3BNiTm966CAXl-KM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.olcsoteto.hu%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F01%252Fpal%2525C3%2525A1ra-%2525C3%2525A9p%2525C3%2525ADt%2525C3%2525A9s-el%2525C5%252591k%2525C3%2525A9sz%2525C3%2525ADtve-340x255.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.olcsoteto.hu%252Fdunaszentmiklos-gerard-cserepes-lemez-teto.html%3B340%3B255

Előzmény: Tschaby (68272)
KömKel Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68280

Ez 6 fokos lejtés, még zsindelyhez is kevés, ahhoz is kell 10 fokos lejtés minimum.

Előzmény: Törölt nick (68279)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68279

Ha akarok csinalni egy ferde tetöt. Csrrppel. 240 cmen lentene 25 cm.  Ez nagyon kevés? Zsindellyel?

emprise Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68278

Nem kérdés volt, kijelentés :)

Előzmény: digium (68275)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68277

Eddig gondolkodtam, mi lehet az a "hitű ménes"...

Előzmény: digium (68276)
digium Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68276

Hülye tablet.

Nem bitumenes...

Előzmény: digium (68275)
digium Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68275

Nem hitű ménes, de létezik:

Heidi Aquablocker

Előzmény: emprise (68274)
emprise Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68274

Létezik olyan bitumenes kenhető vízszigetelés amivel javítható a hullámpala.  Két rétegben felkenni + a rétegek közzé repedésáthidaló geotextília.

topikolos Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68273

Mennyi van elrepedve/törve? Nem lenne tényleg egyszerűbb/olcsóbb cserélni a hibásakat?

Tschaby Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68272

"Nem javítható a hullámlemezt. Nem tudod összolvasztani. A rövid végein van egy fekete sáv, azt a nap melege idővel  összaragasztja. "

Lehet, hogy én is tévedek, de én nem bitu hullámot javítanék, hanem volt itt ötlet, hogyesetleg az pont belefér a hullámpala gödreibe és púpjaira.

Viszont a tetőléces technológia megindította a vezérhangyát.

Van olyan pala aminek 46mm a magassága és 6mm a vastagsága. A 40mm pont szintbe hozza a gödröket a hullámokkal. Igaz az enyém a 6 hullámos fajta ami 57mm magas, és 177mm a hullámhossz

A tető úgy áll össze, hogy 6,5m a hossza és 20m a szélessége. Ezen a szélességen van 112hullám.

Ehhez az akcióhoz viszont már tényleg kell egy vállalkozó.

Egyébként nem ácsot kerestem ,hanem palatető szigetelőket. Olyat akinek a listájában benne van a hullámpala is.

De alapvetően két megoldást alkalmaznak, vagy az OSB+zsindely, vagy a festés ISOPaint szupertartós tetőfestékkel, "mi 3réteget viszünk fel" szöveggel.

Előzmény: Törölt nick (68271)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.02 0 0 68271

Nem javítható a hullámlemezt. Nem tudod összolvasztani. A rövid végein van egy fekete sáv, azt a nap melege idővel  összaragasztja. 

Szóval:

A  hullámmagasság 38mm. A lap hossza 2oocm, szélessége 95cm- 1o hullám, talán 85cm fed. Had a tetőn.

Vágass 4ox4omm-es fenyőléceket, 13o nm tetőre fog kelleni 11o-12o darab 4 méteres. 

A léceket hosszába kell szerelni a tetőre, a hullámok irányába valahogy rögziteni kell a szélességben futó vasbordákhoz (pl. 6ox4.2 önfúrós csavarokkal, legalább méterenként egy csavarral-  ez 5oo csavar- bérelj csavarozógépet, mert egy síma furógép nem fogja bírni). 

Fel kell szerelni 3-4 darabot szélesség méterenként (egy hullámba teszel, kettőt kihagysz, a negyedik léc tengelye 95 centire lesz az elsőtől).  Menet közben ki kell szerelni a csavarokat, amivel a hullámlemez rözgítve volt.

A  4.5 kg/nm-res bitumenes membrán szélessége 1 méter, ha kapsz szélesebbet az annál jobb, azt fel kell szerelni a lécekre - kárpítos szeggel, mindig a 4. lécen tóldva, 5 cm átlapolva. Az átlapolást fel kell melegíteni.  A fenyőléc ki fogja bírni. 

A második réteget az elsőre merőlegesen szerelném, melegítéssel, 1o cm átlapolva, jó lenne egy üvegszállas erősítésű membrán, de mindenképpen egy UV védett.

Az ereszre készíts o.7-es horganyzott lemezből egy csepegtetőt (a lécek végére szerelbe) arra vidd rá a mindkét réteg membránt és csavarozd le. A felső eresznél is csináld meg a csepegtetőt. 

Lapostető szigetelőket keress, ne ácsokat. 

Előzmény: Tschaby (68269)
stevemegane Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68270

Sziasztok!

Meg tudjátok mondani, hogy milyen vastagságú és típusú bitumenes lemezt szoktak rakni a falazáskor a fal alá és a szerelőbetont milyennel szokták vízszigetelni?

Elég a GV35 vagy kell a GV45?

Köszi.

Tschaby Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68269

Francba. Érzem, hogy ez nem működőképes.

Mármint, hogy én karon ragadjak valakit és eltöltsek vele .... nem is tudom mennyi időt a tetőn...

Találnom kell valami vállalkozó szellemű embert.

Amikor a síkpalára felmelegítik a Villas zsindelyet akkor is nem kellene alá másik réteg?

Mert olyan vállalkozót még nem találtam aki olyan képet rakott volna az "amire büszkék vagyunk" falra, ahol dupla réteget melengettek volna.

Mindig a "Lemossuk, ráolvasztyuk a zsindelyet és egy darabig örökre jó lesz." technológiát terjesztik.

Ilyen síkpalásokból még nem láttam repedtet(vagy csak nem néztem elég közelről), viszont mindegyiknél az alul lévő pala 3D domborzata jól látható 2-3 nyár után.

Nincs valami korszerű technyalógiás helyi javítási módszer? Nem vagyok híve a kókányolásnak, de az a tető rohadt nagy. Amikor fent voltam alig láttam el a végéig.

Előzmény: KömKel (68266)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68268

Ami nekem van a sufni oldalán - Ondolájn - az nagyon más. Nem stimmelnek a hullák...hullámok.

Előzmény: Csokis (68265)
SSgt.Chris Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68267

Üdv Urak!

Szakmai tanácsokat szeretnék kérni. Szóval 2. emeleti tetőtér, szélső lakás. Az a fal, ami a képen is látszik a ház tűzfala délkeletre néz, a múlt ősszel-télen vettem észre, hogy penész jelent meg, apró pontokban, de a fal szobákat (2 szoba+fürdő) érintő belső részén. Kívülről valami extra vékony szigetelés van a házon, max 2-3 cm, de a tetőtérben semmi. Lehet, hogy ez okozza azt, hogy télen áthül a fal és levezeti a hideget a szobákig, ahol aztán a pára miatt megjelenik a penész???

Érdemes lenne valami szigetelést tenni a csupasz téglára belülről? Esetleg a padláson meglevő szigetelést bővíteni??

KömKel Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68266

Két réteg kellene.

Az alsó segit abban, hogy a hő miatti mozgásoknál ne repedezzen szét a bitumenes lemez már a második nyáron.

Előzmény: Tschaby (68261)
Csokis Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68265

Lehet, hogy tök hülye kérdés, de a bitumenes hullámlemez alakja nagyon más? Azt nem lehet rámelegíteni a kritikus rész(ek)re?

szasa6 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68264

Meg lehet szünteti véglegesen, mert van már külső padlásbejáró ("kutyaól")

Előzmény: 0l0 (68263)
0l0 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68263

Azért szerintem úgy szüntessétek meg, hogy könnyű legyen szükség esetén újra megnyitni. Én nemrég csináltam egyet hasonló födémen, mert nem volt a házból följáró.

Természetesen az talán a legegyszerűbb, ha valami célszerű módon beraksz fából egy tartószerkezetet és rá alulról egy tábla gipszkartont.

Esetleg érdemes a födém felső síkjában nagyjából áthidalni deszkákkal, vagy valami nem párazáró teherhordó réteggel, ami elbírja egy ember súlyát, nehogy beszakadjon a bejavítás, ha egyszer valaki odatéved és belelép. A födém helyére is mehet valamennyi gyapot, de szükségtelen mondjuk plusz 30 centit berakni oda, elég a födémszint fölé, az a vastagság, ami egyébként is van fenn a padláson.

A teljes párazárás nem szükséges feltétlenül, de egy fólia mehet a gipszkarton alá, hogy semmiképpen ne jusson több pára be ott a szerkezetbe, mint a födém többi részén.

Előzmény: szasa6 (68256)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68262

Nincs tartalékba egy darab se - tudom lehet szerezni - és az egyszerűség kedvéért középen van a repedt.

A lejtés kb 10fok.

Előzmény: halaloszto (68260)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68261

Asszem ezt nem egészen értem.
Az alsó réteg- felső réteg arra vonatkozik, hogy  a bituzsindely ilyen felépítés, vagy arra, hogy két menetben kéne raknom?

Telibe a tetőn? Ami a hullámosság miatt 130 helyett felvesz vagy 200nm bitument?

Mert erre akartam rávenni azt a brigádot, aki ilyet csinál síkpalánál.

Azt mondta, hogy hullámokba belesimogatni a bitument azt ők nem vállalják. Szerintem már megégették magukat.
És ennek fényében nem biztos, hogy egy ekkora szopórollerre fel akarok szállni:) 

Az jutott még eszembe, hogy a kritikus területeken megcsinálhatnám ezt - jó kis foltokat melegítve a tetőre, ami engem nem zavar, úgyis a szomszéd látja csak :) - de akkor a folt széleinek eldolgozását hogyan kell összehozni? mert ha az egyszer feljön és bevezet mindent a repedésbe ....

Meg a palát a rámelegítés előtt célszerű letakarítani. Na azt sem tudom megsaccolni mekkora szívás...

Előzmény: KömKel (68259)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68260

ki kell cserélni a repedt paneleket. lejtése mekkora?

Előzmény: Tschaby (68258)
KömKel Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68259

Nagyon barkács, de évek óta működik egy ismerős hasonló tetőjén:

Simán rámelegitesz bitumenes lemezt a tetejére, követve a hullámpala hullámait is. Alsó réteg sima GV45, felső réteg viszont valami UV-álló palaörleményes, vagy hasonló.

Árban mondjuk ez sem olcsó, de olcsóbb, mint az OSB+zsindely.

Előzmény: Tschaby (68258)
Tschaby Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68258

Üdv Mindenkinek!

Uraim! Egy garázs, lomtár, leendő műhely komplexum teteje hullámpalából vagyon. Vascsöveken fexenek.

Milyen technológiás beázásmentesítést célszerű alkalmazni? Ősszel voltam fent amit láttam rést betömtem kátrányos tömítővel.
A múltkori több napos esőben megint bejött a víz. Ott ahol repedés volt-van.

Ezen kívül több ponton szivárog be, ahol repedések látszanak, de nem igazán csöpög be semmi.

Megvizsgáltam az esetleges tetőfelújítást, amit a vállalkozó úgy vállalna, hogy leteríti az egészet OSB-vel, aztán rátesz valamit, célszerűen bituzsindelyt.

De ennyit nincs kedvem fizetni érte - 130nm a tető.

Van erre valami tartós, de nem aranyárú megoldás? Kenhető, fújható UV álló massza?

Előre is köszönöm.

Tsch

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68257

Nem, a tömör cső az a fából vaskarika. :)

Előzmény: pajaci (68255)
szasa6 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68256

Sziasztok!

Stukatúros födémemen megszüntetjük a padlásfeljárót, a helyén keletkező lyukat hogyan érdemes "befoltozni" (1mx2m-es rész) ?

Jelenlegi rétegrend (alulról): vakolat, stukatur, deszka, betongerenda, deszka, agyag.

Alulról gondolom legegyszerűbb a gipszkarton, felülre léceket vagy deszkákat gondoltam.Kell-e alulra párazáró, vagy ilyen javításkor fölösleges? Felül gyapot van, a javított helyre csak rakjak simán vastagabb gyapot réteget?

Előre is köszönöm a tippeket!

pajaci Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68255

A tömör cső, az meg a köracél...

Előzmény: 0l0 (68254)
0l0 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68254

Szögcső témában. Sosem hallottam ezt a zártszelvényre, kissé képzavaros, de szemléletes elnevezés. Lehetnének egyébként geometriailag következetesebbek a vasanyagok elnevezései, de a nyelv általában nem foglalkozik ilyesmivel.

KömKel Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68253

Én is harmatacsőként ismertem gyerekkoromban, apám még mindig annak hivja.

Előzmény: halaloszto (68251)
topikolos Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68252

"Nem jó az egész."

Ezt a képből szűrted le? Nem szívesen szedném szét. Az ablak szigetelésbe van szerelve (először szigeteltem, utána lett berakva az ablak, teljes keresztmetszetében kifelé eltolva), nem hiszem, hogy hőhíd lesz.

Így kellene valahogy megoldani a kartonozást.

Előzmény: Törölt nick (68248)
halaloszto Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68251

ez nem erről szól. Kismagyarországon is van hely ahol az öregek harmatacsőnek hívják, aztán nincs ezzel semmi gond, max akkor ha a fiatalok nem mernek rákérdezni. 

Vajk

Előzmény: Töck Jenő (68250)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68250

"most az a kérdés, hogy az erdélyi vagy a anyaországi kifejezés a zsargon,"

Szerintem Magyarországon az erdélyi a zsargon. Erdélyben meg lehet a magyar neve is zsargon. 

A fenti idézet alapján az az érzésem, hogy az erdélyiek nem tartják magukat a magyarországi magyarokkal egyformának. De szerintem ezt a témát fejezzük be, nem is idevaló, meg fölösleges is. Egyébként a befalazó talp, vagy befalazó idom lehet nagyobb is, ez csak a bekötő kampók számától és méretétől függ.

Előzmény: Törölt nick (68249)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68249

Megint OFF.

Magyar világ a II. világháború alatt volt Észak-Erdélyben és akkor már volt vasút, hiszen azon szállították be a honvédeket is 194o őszén.  1944. június 2.-án a kolozsvári vasutállomást bombatámadás (angol szőnyeg) érte, nagyapám az állomási mozdonygarázsba dolgozott (Február 16 a neve, most is ott van), ráesett egy fal és egész életében sántított.

Kolozsvár lakossága 1941-ben 11oezer lelket számlált, ennek kb. 1o% volt román.  Ugyhogy 1oo%, hogy a szögcső az nem román nyelvből ered.:). Nem zsargon, ez a neve a zártszelvénynek Erdélybe.

A placuta (román építőipari zsargon) az 1o-25mm vastag teglalap alakú vaslap, aminek négy-hat PC12-es betonvas pipája van, öntéskor kell az alapba szerelni és max. 12ox12o-as acéloszlopot lehet heggeszteni rá. Ezt se tudom, hogy nevezik magyarul.  :).

Előzmény: halaloszto (68239)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68248

Nem jó az egész.

Vagy nagyobb nyílást kellet volna képezz vagy kisebb ablakok kellet volna szerelj, mert a spaléton el kell férjen min. 5-8 cm kőzetgyapott. A pallón hőhid lesz és penészedni fog a spalét.  Szedd szét és told el a pallókat. Az ablakra szerelj valamit (pl. faprofilt, de létezik 5o-7omm széles PVC profil is amit utólagosan rá lehet csavarozni a PVC ablak tokozatára), mert nehéz lesz beszerelni a sokkal szélesebb kávába. 

Előzmény: topikolos (68233)
pajaci Creative Commons License 2015.06.01 0 0 68247

Nem káromkodás, autó alkatrész.

Előzmény: Törölt nick (68246)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68246

szabad káromkodni, csak kérjük a magyar elnevezést is mellékelni

pajaci Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68245

Akkor azt se tudod mit jelent a "plakuca" :-)

Előzmény: Töck Jenő (68241)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68244

Biztosan több is itt maradt, de a többség gondolom nem.

Előzmény: halaloszto (68243)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68243

nem hiszem hogy rövid ideig, ismerek olyat aki ottragadt olasz mérnök leszármazottja :-)

Előzmény: Töck Jenő (68242)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68242

Az elején egy rövid ideig lehet, hogy külfödi mérnökök voltak.

Előzmény: halaloszto (68239)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68241

Most hallottam ezt a kifejezést először, nekem újdonság.

Előzmény: halaloszto (68240)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68240

" szögvas = szögcső"

de nem az. Csak te mondod annak, senki más.

Előzmény: Töck Jenő (68236)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68239

erdélyben a vasútépítéshez anno olasz meg francia szakembereket szereztek...

Előzmény: Törölt nick (68237)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68238

Nem akartam megsérteni, pusztán csak a szó eredetét próbáltam megtalálni. Magyarul az "L" acél hétköznapi megnevezése szögvas. Szögvasból kétféle van, a melegen hegerelt és a hidegen hajlított. Zártszelvényből Magyarországon főleg a hidegen hajlított (DIN szerint Kaltgefertigt) fordul elő. A DIN ismeri a melegen kialakítottat is (Warmgefertigt). A négyszögletes belül üreges szelvényeket ha szögletes zártszelvénynek, ha körgyűrű keresztmetszetű akkor csőnek hívják. Mégegyszer elnézést kérek, nem akartam megsérteni, de itt ez a neve.

Előzmény: Törölt nick (68237)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68237

OFF topik

Ha a szögvas szó az használatos, akkor onnan csak egy kis lépés a szögcső, mert az egy olyan cső aminek szögei vannak. Nagyapám kazánkovács volt a vasútnál, akkor tanulta a szakmát amikor még magyar világ volt, a zártszelvénynek ezt a szót használta. :)  A szögvasat, csövet és a szögcsövet ugyanazzal az eljárással gyártják.:)

Ez nem román elem, az iparosok Erdélybe kizárólag magyarok voltak a 7o évekig, a román kifejezés a zártszelvényre a szögcső szó szerinti fordítása (teava rectangulara).

A taluz az lehet román-francia eredetű, de én életembe nem halottam a részű szót használni Erdélyben.

A másik nagyapám is ezt használta.:)

Előzmény: Töck Jenő (68236)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68236

Hát ez az, ha a szögvas = szögcső, akkor mi a zártszelvény? Vagy lehet, hogy a zártszelvényre mondják, hogy szögcső? Szerintem az elsőre lehet következtetni a szövegből. Egyébként az erdélyi magyarban egyre több a román elem. A mai román nyelv a francia nyelvnek a XIX. századi (ha jól tudom az időpontot) átvétele. Francául a rézsű az talu, az erdélyi magyar azt mondja, hogyha az ember megkérdezi azt hogy hogyan lehet megtalálni a keresett célt: Vegye ezt azt utcát (prenez cette rue la franciául) és ott megkapja . Stb.

Előzmény: halaloszto (68234)
pajaci Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68235

:-))))))

Előzmény: öreg_néne_b (68231)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68234

benézted. nem azt írta. azt íra hogy szögcső=zártszelvény.

Előzmény: Töck Jenő (68232)
topikolos Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68233

Gipszkartonozás...

Ötleteket várnék, normál ablak gipszkartonozásához. Tetőtéri ablak szerelésével tele vana net, de nálam sima ablakok lennének kengyelekre szerelt előtétfalban. Tehát függőlegesen CD profilok vannak, és ráadásul pont az ablak mellett van ugye egy-egy palló (ezek közé került az ablak). Ha ide felszerelek UD-t, akkor a kengyelnek belóg az íves része, és nem tudok befordulni  a gipszkartonal. Az ablakkávába nincs hely külön tartószerkezet kialakításának.

Köszi.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68232

Nem tudom, hogy kik nem kérdezték meg. Azért annyit mondanék, hogy a szögacél (szögvas) az semmiképpen sem cső. Mindenesetre vicces zsargon. Ha a szögvas cső, akkor mi a zártszelvény? 

Előzmény: Törölt nick (68228)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68231

De, menjen csak nyugodtan, ott találkozik a Mesterével.

Előzmény: pajaci (68230)
pajaci Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68230

Vasárnap ne menjél...

Előzmény: Zöldár (68229)
Zöldár Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68229

Nem űzött ki a Mester semmit , csak a tökükre lépett. A rendes viselkedés érdekében.

De kár a tessót szívatni.  Én ott bevásárolok, intézem a banki és postai ügyeimet. Ill. néha a gyógyszertári nyugtató   és egyéb  vásárlásokat.

A minap a mobilomat állították bé és a végén még egy jót hugyozók is.

Tehát el a kezekkel a T -tól.

Előzmény: Triton_kl (68227)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68228

Szögcső= Zártszelvény:), most az a kérdés, hogy az erdélyi vagy a anyaországi kifejezés a zsargon, mert a szögcső és a taluz kifejezéseket 25 éve használom és most kérdezték meg először, hogy mit jelent. A rezsűt (taluz) nem ismertem. 

Ezután kikeresem az anyaországi szakkifejezéseket. 

Előzmény: Töck Jenő (68223)
Triton_kl Creative Commons License 2015.05.31 0 0 68227

Viktor kiűzte a Tesco-t, biztos az egyik áruházuk ajtaja:) Nem rossz amúgy, én egy fedett kerti úszómedencét építenék belőle, ami télen is használható.

Előzmény: LordHerself (68215)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68226

Mert az nem kerek dunakavicsokból áll, hanem kockás-sokszögletes, összekapaszkodó bazaltkövekből.

Előzmény: Töck Jenő (68225)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68225

A vasútnál a zúzottkő ágyazat rézsüje megáll magában is minden trükk nélkül. pedig a vonat az elég nehéz és még mozog is.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68224

Szerintem zártszelvény.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68223

A taluz az a rézsű lehet, de mi az a szögcső?

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68222

A kavics-tört kő ágy egy síkot kell képezzen a talaj felszíne felett, de az oldala nem áll meg függőlegesen, lefolyik.

Meg kell támasztani egy ferde síkkal (egy háromszöggel) saját anyagából.

Biztos van egy magyar szó rá, de nem ismerem. 

A taluzba szoktunk cementet is keverni és meglocsoljuk. Lehet nagy köveket vagy betonlapokat is tenni rá, ha van kéznél. A lényeg az, hogy egybe tartja a kavicságyat, amikor az terhelést kap. 

Előzmény: pajaci (68221)
pajaci Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68221

Mi az a "taluz"?

Előzmény: Törölt nick (68220)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68220

Nem is ásnék alapot. Megcsinálnám teljesen szárazon.

A műhely alatt leásnák 25 cm a talajszínt alá, megtöltenén 1o cm sóderrel, aztán tört kővel a talajszínt felet 1o-15 cm-rig, taluzzal az oldalakon, rá 4 darab U12o vasgerandát, a rövidebb irányban átkötném 5ox5ox5-ös szögcsövekkel, ha  3.5méternél nagyobb a nyílás beépítenék középre még egy vasgerandát, a gerenda vastagságát kitőlteném XPS polisztirollal, a réseket kifújnám habbal, aztán lecsavaroznék 2 réteg 22-es OSB-t.

A U gerendakra szépen fel lehet heggeszteni egy tartóvázat szögcsőből vagy elkészíteni 1ox1o-es faoszlopokból,  a falakat 1oo-as gipszkarton profilokkal megoldani (belűl 2 réteg 12.5-es gipkarton lemez, 1ocm Rockwool kőzetgyapott, kívül 1 réteg gipszrost és 5 cm ESP polisztirol, glettolva). Mennyezet 5ox5o-es szögcsőváz, szigetelt gipszkarton álmennyezet, lapos sátortető, lemezfedés. Az egyik fal a garázs fala. 

Megvan két hétvége alatt, kifestve. 

Előzmény: Gábor_5 (68204)
Zöldár Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68219

Már csak azért sem kell aggódnod, mivel ez az elméleti fagyhatár csak a szabad beépítetlen területeken van. Nálad az a  4 .oldal védett. Az egyik oldalról a garázs a másikról a leendő műhely.

Megfelelően szigetelt épületeknél magában az épületben sincs fagy még fűtés nélkül is a talaj melegítő hatása érvényesül.

Hogy stílszerű legyek  - tök mindegy, hogy ott 60 vagy 40 cm es lap lesz  . Sőt az említett   vb.gerenda is elég.

Azt is meg lehet fontolni, hogy a műhelynek elég egy könnyű szerkezetes épület is. Nem kell olyan masszív alap, könnyebb  , gyorsabban  felfűthető. Gondolom éjjel és vasárnap nem használatos. Hobbi műhelynek ideális.

Előzmény: Gábor_5 (68212)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68218

Van és ismerem is őket, alkalmaztam is már. A Fischert még nem.

Előzmény: Törölt nick (68216)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68217

Mi a szintmagasság és a fellépések (lépcsőfok magassága) mekkorák?

Előzmény: ödike01 (68211)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68216

A dübelekbe nem bízok. Tégladübelnek ütvefúrás nélkül kell a furatot elkészíteni, nem biztos, hogy nem megy el a fúró valamerre vagy nem ég el a fúrószár.

Ha tényleg meg kell terhelni egy rögzitőelemet, akkor inkább kétkomponensen gyorscementet alkalmazok (van hilti vagy fischer ami nagyon jó - 3ooml-res kiszerelésben- szilikon pisztollyal kell kinyomni), gyorsan megkőt és a furat teljes hosszában fog. Létezik betonnak és téglának is külön, a lyukas téglánál lehet alkalmazni egy műanyag harisnyát is. 15%-kal nagyobb furatot kell készíteni, mind a csap vagy csavar amit rögzíteni szeretnél.  

Előzmény: Töck Jenő (68195)
LordHerself Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68215

Azok milyen ajtók már? Mintha egy áruházból lennének.

Előzmény: Vertelop (68209)
pajaci Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68214

Nem messze tőlem van egy 120éves ház, 20cm tégla alapja van. Kibírt már néhány nyarat.

Előzmény: Töck Jenő (68206)
KömKel Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68213

Felesleges leásni.

Az U-alakot kösd össze egy vasalt talpgerendával az alapozás tetejénél, vagy ha lesz zsalukő lábazat, akkor ott.

Előzmény: Gábor_5 (68212)
Gábor_5 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68212

Természetesen az alap másik 3 oldalát leásom 80-90 cm mélységig, csak a 4. oldalnál, közvetlen a garázs melletti alapnál ások le 60 cm-ig, szívem szerint itt is leásnák a teljes mélységig, csak nem tudom szabad-e, nem ártok-e a meglévő épületnek (garázsnak)? Ha azt mondjátok nem lesz semmi gond, leások ott is a fagyhatárig.

Előzmény: Töck Jenő (68206)
ödike01 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68211

Eladó a képen látható tetőtéri lépcsőfeljáró. Szétszerelt állapotban van, könnyen szállítható. Nagyon szép, jó állapotban van, nincs sérülés rajta. Fém tartószerkezete 80x50-es zártszelvény, fa lépcsőfokai pedig gőzölt bükk fából készültek.

Irány ár: 400.000ft.

KömKel Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68210

Beadhatjátok bármikor, viszont ha még más szerepel a tullapon tulajdonosként, az ő hozzájárulásuk kell az engedélykérelemhez.

Második kérdésed elég vicces, tekintve az utóbbi időkben folyó "munkát", amit egyes éphatóságok művelnek. Van ahol simán tudják tartani a 15 napot engedélyezésre, de van most két olyan épitési engedély kérelmem, ahol 4 illetve 6 hónapja ülnek rajta.

Szóval ez településfüggő.

Előzmény: hantorish (68208)
Vertelop Creative Commons License 2015.05.30 0 0 68209

Nem tudom, de biztos, hogy nagyban függ a minőségtől is.

Itt van példának ez, igaz dupla olyan vastag, mint a tied:

http://www.jofogas.hu/csongrad/Edzettuveg_ajtok_es_lapok__uveghazhoz__mellekepulethez_stb___29449111.htm

A sajátodból vonjál le legalább 30%-ot értékben.

Ez szintén adhat némi viszonyítási pontot:

http://butor-lakberendezes.vatera.hu/butor/butorelem_alkatresz/ikea_edzettuveg_asztallap_akcio_2076523802.html

Igaz ez is csak 5 mm-es és nem átlátszó. Az új árához mindenképp vonj le legalább 20-30%-ot.

Előzmény: Kadarka72 (68197)
hantorish Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68208

Sziasztok!

Építkezés előtt állunk, szeretnék tudni pár határidőt. 

- Mikor adható be az építési engedély iránti kérelem? (már kész tervekkel) Elegendő, ha megírtuk az adás-vételi-t a telekről, vagy szükséges, hogy már a tulajdoni lapon is szerepeljen a nevem?

- A benyújtást követően, ha minden hiánytalan, legkésőbb meddig ülhet rajta a hatóság, amíg az első kapavágás megejthető a telken?

Peter atyuska Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68207

Biztos megfojtanál de :) lehet milliókból és lehet néhány ezerből attól függ mit szeretnél. Ha sarokba kerül, már adva van két fal csempézve így marad egy fal és egy ajtó probléma, a falat meglehet oldani vaskeret + üveg vagy más anyagból ami állja a vizet, az ajtó rész szintén azzal hogy kell két zsanér plusz valami amivel az ajtó ott marad ahol kell tolózár vagy hasonló.

Előzmény: LordHerself (68203)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68206

60 cm azért kevesebb mint a fagyhatár. a műhelyt nem egy nyárra szokták építeni.

Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68205

Le.

Gábor_5 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68204

Közvetlen a garázs mellé szeretnék építeni egy műhelyt.

A kérdésem, hogy ha a garázs alapja 80cm mély, akkor milyen mélyen szabad leásnom mellette teljes hosszúságban az új alapnak?

60cm mélységig leáshatok-e anélkül, hogy a garázsnak bármi baja lenne (megsüllyedjen, megrepedjen, stb...)?

LordHerself Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68203

Tusfülkét mennyiből lehet kihozni?

halaloszto Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68202

nalátod. ezért van hogy az első kérdés nem az hogy mennyi/m2, hanem hogy mekkora. az ár attól függ hogy mit lehet belőle csinálni, nem attól hogy hány m2. 

- vastagság

- van-e rajta luk, karc, festés, matrica

- méret

ha szuper állapotú és valaki pont tengeri akváriumot épít, akkor érheti az új ár 70%-át is. ha bontott bkv buszmegálló, akkor tudok csepelen egy telepet ahol tonnaszám törik össze hogy szabaduljanak tőle.

Vajk

Előzmény: Kadarka72 (68201)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68201

Értem, de ha valaki mondjuk üvegházat vagy zuhanykabint épít, akkor a meglévő darabokhoz alakítja a keretet vagy mit.

Előzmény: halaloszto (68200)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68200

érted hogy nem lehet elvágni? ha elmegyek az üvegeshez, és rendelek egy 50x100 centis edzett üveget, akkor megkapom 6500Ft-ért. ha neked van egy 100x200 darabod, az nekem semmit nem ér, mert nem lehet belőle 50x100 centiset csinálni.

Vajk

Előzmény: Kadarka72 (68199)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68199

Köszönöm szépen. A négyzetméterár csak viszonyításnak jó, ebből meg lehet becsülni a konkrét darabok értékét. 13 ezer/nm-ért láttam újat, akkor a hazsnált olcsóbb kell, hogy legyen némileg.

Előzmény: halaloszto (68198)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68198

mivel nem lehet vágni, nincs értelme m2 árnak. a konkrét darab vagy jó valamire vagy nem.

Vajk

Előzmény: Kadarka72 (68197)
Kadarka72 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68197

Sziasztok!

A fél centi vastag használt, de jó állapotú edzettüvegnek (ajtók és sima lapok) mi a négyzetméter ára? Csak durván, nagy vonalakban. Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68196

Ha a régi konyhaablakokra kicsapódó párát veszed alapul, megsaccolhatod milyen. Ha ugyanott kicserélik hószigeteltre, a pára nem fog kicsapódni, hanem más utat fog keresni. Minuszban a konyhában ígyis-úgyis meleg van, de ott sem szellőztetnek örökké.

Előzmény: pmarlowe (68192)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68195

Létezik tégla, sőt üreges tégla dübel is. A dübelben nem keletkezik se nagy hüzó, se nagy nyíróerő.  Ha nem akarom bevonni a teherviselésbe a kiváltót akkor nagyobb profil és kisebb dübel kell. A kiváltó betonminőségéről egyébként nekem sincsenek illúzióim.

Előzmény: Törölt nick (68181)
KömKel Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68194

Mindegyikre tudok megoldast, de mindezek bonyolultak kivitelezesben, es emiatt dragabbak is.

Valamint a 30as teglanal vastagabb falazat tenyleg lenyegesen dragabb a jarulekos szerkezeti koltsegek miatt.

Manapsag ajanlott szerkezet B30n+f es 20 cm Eps vagy porotherm30 n+f es 16 cm kozetgyapot.

Előzmény: pmarlowe (68191)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68193

Párasörkolektor :)

Előzmény: Törölt nick (68190)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68192

Nem rossz ötlet,  de nem fúrnám szét az albérletet.

Plussz ventillátorban energiatakarékosabb, de hűtöm vele a lakást, nem is olyan effektív mint az erre való kézikészülék.

Minnel nagyobb felületet és hatékonyabb páralecsapódóra tervezem annál komplikáltabb a kialakítása, és több hőt is visz ki az utcára.

Plussz barkácsolni kell hozzá víztárolót stb. A páramentesítő hulladékhője (szal gyak az összes energia amit fogyaszt fűtésben jelentkezik, mellette meg termeli a vizet).

Ugye a kondenzációhoz kell azért jelentős hőmérsékletkülönbség. Egy pl. kinti 10-15 fok magas páratartalom, benti 21 foknál nem túl effektív szemben a páramentesítő fix 0 fok körüli hőfokával. Kinti -10foknál nyilván más a helyzet, de ott a szellőztetés is nagyon hatékony.

Előzmény: Törölt nick (68189)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68191

Na ez meggyőző érv :(

Viszont adtál is rá megoldást. Mondjuk nyilvánvalóan tervezésben (kivitelezésben) nagyobb kihívás.

Az a kérdés megoldható-e mindegyik ilyen rész (ezek után sejtem hogy nem), ha igen, akkor milyen költséggel.

Előzmény: KömKel (68188)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68190

Vagyis vékonyfalút, mondjuk sörösdobozokból összeállítottat :) Lehet többet is.

Előzmény: Törölt nick (68189)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68189

Vezess be kintről egy vastag, U alakú alucsövet, és hajtsd át rajta a külső levegőt. Na azon ki fog csapódni a pára, és elég hozzá egy PC ventillátor. Fürdőbe, konyhába simán beszerelhető, senkit nem zavar. Időnként áttörlöd penészgyilokkal, de az alun nem sok lesz, mivel nincs benne cellulóz.

Előzmény: pmarlowe (68187)
KömKel Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68188

Koszorú:

MINDEN oldalról hőszigetelned kell a koszorút a tégla felé. 

Képzeld el magad elé metszetben. A koszorú előtti hőszigetelés csak a beton aljáig ér, tehát ott van egy olyan pont, ahol 8-10 cm tégla után már beton jön = hőhid.

Ennek az a megoldása, hogy a koszorú alatti téglasor keskenyebb tégla, magyarul a koszorú előtti hőszigetelés egy sor téglával lejjebb ér.

De én, mint ezzel foglalkozó épitész még legalább 20 ilyet tudok mutatni egy ilyen nem hőszigetelt épületen.

Természetesen azt csinálsz amit akarsz, de sem árban, sem hőszigeteltségben nem jobbak a "csodatéglák".

Előzmény: pmarlowe (68187)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.29 0 0 68187

Igen a lábazatra nem tudok jó megoldást. Vagy "kilóg" a tégla a lábazatból és akkor elfér a szigetelés a síkban, de az nem tudom milyen statikailag. Vagy a lábazat "lóg ki" a szigetelés miatt, de az meg hogy néz már ki...

Koszorú, stb. Én láttam olyan terveket, hogy nem ér ki a koszorú a tégfal egész vastagságában, így kívülről oda lehet tenni a beton borítására az EPS-t.

"Tuti betennék télen egy lefagyasztott kólásüveget valahová párakicsapatónak, érdekes lehet mennyit szed össze :)"

Pára: Nálunk lakásban szobanövények, stb. Szigetelt bérház (persze hogy hőhidasan durván). Penész, ha nem szellőztetünk, ha igen akkoris.

Páramentesitő (elektromos nem a Cere...t szar) kezdeti időszakban akár napi 10L vizet kitermelt 60nm-en.

Oxigént még nem termel meg széndioxidot sem bont, de "fagyasztott kólásüveg" elven működik ;)

A házban tuti lesz légcserélő.

Előzmény: KömKel (68183)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68186

A zoxigén fogy el és sok lesz a co2 meg a radon.

Tuti betennék télen egy lefagyasztott kólásüveget valahová párakicsapatónak, érdekes lehet mennyit szed össze :)

Előzmény: KömKel (68185)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68185

Pont emiatt lényeges a folytonos hőszigetelő burok. Ha rendesen meg van csinálva, akkor a páratartalmat szellőztetéssel szinten kell tartani, ennyi.

A tapasztalat az, hogy egy normálisan és jól hőszigetelt házban jellemzően alacsony a páratartalom télen, részbena  felületfűtés száritó hatása miatt is.

Előzmény: Törölt nick (68184)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68184

Valahol ki kell csapódnia a párának. Egyszerűen ki kell, és így vagy úgy megtalálja a módját. Ha nincs hideg felület (ablaküveg, betonkoszorú stb) akkor a szobában reked és megbüdösödik magában. Hacsak nem szellőztetnek ablakon, szellőztető-elszívón és nem hoznak friss levegőt. A zoxigén is elfogy egy idő után, nem csak a páratartalom a fontos.

Előzmény: KömKel (68178)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68183

Nem az áthidalók a problémásak, hanem egy koszorú, vagy lábazat, ahol beton találkozik a téglával.

Ha visszaolvasol még egy kicsit, akkor láthatsz olyat is, ahol leirom, hogy a 30-as téglához képest SZÁZEZREKKEL többe kerül már a 38-as falazat, mivel több áthidaló, több beton az alapozásba, lábazatba, koszorúba kell. 44-es téglánál még ennél is több.

És van gyakorlati tapasztalatom elég, mivel elég sok általam tervezett háznál viszem végig az épitkezést is.

Tavaly egy kivitelező büszkén mutogatott egy 44T Profiból épitett házat. Szerkezetkész állapotban volt, nagyon durván tele volt hőhidakkal, amiket emlitettem. Mert eszméletlenül bonyolult utólagos hőszigetelés nélkül megoldani a hőhidmentességet.

Előzmény: pmarlowe (68182)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68182

Köszi a válaszokat. Dominálóan sokkal egyszerűbbnek és homogénebbnek látoménis a "sima" B30as (vagy bármilyen) alap tégla + 20cm kőzetgyapot falat, nyílászáróknál pl nagyon jól megoldható a hőhídmentesség is, de:

Az alábbi felvetések vannak még (maradjunk a Pth 44 K-nál):

-Mostani árakat számítva a Porotherm K 2-3e ft/m2 árelőnnyel rendelkezik (anyag) egy B30 + 15cm kőzetgyapot/EPS falhoz képest.

A munkadíjban pedig az EPS felrakása ismételten számít.

Ha az alábbi kalkulátort használom ég durvábbak a különbségek:

http://www.csaladihaztervezes.hu/kalkulator/falszerkezet-kalkulator

Hőhídmentességet a 44cm-es falban, áthidalóknál, koszorúknál stb el lehet érni, abban a 44cm-es falvastagságban sokminden elfér.

Az ablakoknál valóban be kell fordulni a szigetléssel, de:

Most találtam egy hozzászólásban had idézzem:

"Eltulozzatok a kulonbseg jelentoseget.

BETON labazatnal a 3-4 cm XPS hoszigeteles megfogja a hoveszteseg 70%-at. A tobbi csak ennek csokkentesere van, illetve azert, hogy esztetikailag ne nezzen ki szarul az epulet. Ha mar minimalis hoszigeteles van egy feluleten, akkor nem lesz hohidas ahhoz kepest, ami brutalisan van hoszigetelve. A hohidassag azt jelenti, hogy a feluleti homerseklete le tud csokkenni parapont ala, magyarul peneszedhet.

Ha van rajta hoszeigeteles, akkor ilyen nem lesz."

Igazság a kérdés arra irányult, hogy kinek van gyakorlati tapasztalata, nem csak elméleti teória konkrétan ezekkel az anyagokkal?

Épített valaha bárki ezekből az anyagokból?

Előzmény: KömKel (68178)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68181

A hilti dübel vagy fog vagy nem fog, nem lehet tudni, hogy mennyi cementet kevertek a hídlásba. Lehet, hogy csak úgy néz ki, mind a beton. 

A Kömkel megoldása jobb, de lehet használni U profilt is, azzal picit kevesebbet kell vésni. 

Nem használunk menetes szárakat (és nem furatjuk ki a profilokat szakműhelybe), mert káronkodással szokott járni, amig a két profilon átfűzzük a menetes szárakat.

Mindig van kéznél egy heggesztőgép,a profilok beépítése után  a falat átfúrjuk a profilok alatt és felett és beépítunk 3o cm-ként egy-egy fi14-es betonvas kengyelt két darabból, amit leheggesztünk, egymáshoz is és a profilokhoz is. 

Előzmény: Töck Jenő (68169)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68180

Manapság az innováció a trendi. Az észérvek viszont az évtizedekkel ezelőtti téglák mellett szólnak.

Előzmény: pmarlowe (68175)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68179

Nem látható el egyben.

Homogén falszakaszoknál igen, de bármilyen szerkezeti csatlakozásnál komoly problémába ütközöl a hőhidak terén.

Előzmény: pmarlowe (68176)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68178

Sokszor elmondtam már (sok topicban):

Az utólagos hőszigetelés nélküli falazat a laborértékeknél 30%-al rosszabbat tud, mert van egy hőhidassági tényező is, amivel számolni kell. Ha nincs egy utólagos, FOLYTONOS hőszigetelő burok, akkor ez ennyivel rosszabb.

Valamint nagyon nehéz hőhidmentesre megcsinálni az épületet utólagos hőszigetelés nélkül, mert bizonyos kialakitások (padló-lábazat, áthidalók, koszorú-födém-fal csatlakozás) csak igy hőhidmentesithetőek, sima falazattal nagyon nehezen, illetve van amelyik egyáltalán nem.

Ez azért probléma, mert ezek a hőhidak komoly léptékűek, és szinte biztosan fellép párakicsapódás, azaz penészesedés.

Az sem igaz, hogy az olcsó tégla+utólagos hőszigetelés helyett a drága tégla+külső vakolat olcsóbb lenne, mert majdnem egy árban vannak.

halaloszto Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68177

persze, a tégla a laborban baromi jó hőszigetelő, nem is kell rá semmi. 

- és az áthidalóknál

- és a beton pilléreknél

- és a betonkoszorúnál

biztos van több is, annyira nem értek hozzá. nem tudsz csak téglából házat építeni, rengeteg részlet lesz ahol szarabb lesz a szigetelés mint amit a tégla tud. ha utánna be van burkolva szigeteléssel, akkor ez nem gond.

Vajk

pmarlowe Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68176

"A mai modern házaknál a tégla csak TARTÓFUNKCIÓT és hőtároló tömeg funkciót tölt be. 15 cm homlokzati hőszigetelés mögött édesmindegy milyen tégla van, mert a falszerkezet összesitett hőátbocsátási tényezője csak századokban fog eltérni egymástól."

Igen ez nem kérdés, egyértelmű.

A kérdés az, hogy a lent nevezetteknél ellátható-e a TARTÓFUNKCIÓ a HŐTÁROLÓ és a HŐSZIGETELŐ réteg egyben.

Előzmény: KömKel (68174)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68175

"Remélem nem gondolkozol csak téglafalban, hőszigetelés nélkül..."

A Porotherm K-t (és T-t) úgy reklámozzák, hogy olyan hőszigetelése van önmagában, hogy nem kell +szigetelés ami végülis anyag, munkadíj megtakarítás.

(ide tartozik a "klón" Mályi Téglagyáros is PoroBrick RW NF közetgyapottal töltve).

A kérdésem az lenne, hogy mi ebben a valóság?

Papíron ezek 0.22 W/m2K alatti értékekkel bírnak....

Előzmény: KömKel (68174)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68174

Hülyeség kifizetned érte ennyi pénzt.

A mai modern házaknál a tégla csak TARTÓFUNKCIÓT és hőtároló tömeg funkciót tölt be. 15 cm homlokzati hőszigetelés mögött édesmindegy milyen tégla van, mert a falszerkezet összesitett hőátbocsátási tényezője csak századokban fog eltérni egymástól.

Remélem nem gondolkozol csak téglafalban, hőszigetelés nélkül...

Előzmény: pmarlowe (68128)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68173

Csak az igazi, eredeti  érme érdekel.

Előzmény: Törölt nick (68172)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68172

netbankon átutalhatod neki az értékét

Előzmény: öreg_néne_b (68162)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68171

Az alábbi hsz-ben tud valaki segíteni?

Előzmény: pmarlowe (68128)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68170

Köszi, átbeszéljük otthon, hogy kell-e ez a macera nekünk...

Előzmény: Töck Jenő (68169)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68169

A szögvas függőleges szára a hosszabb (fölfelé áll), a vízszites az megy be a falba vágott horonyba és a kiváltó alá.130x65x10 vagy 120x80x12 megteszi.  Legalább 30-30 cm horony kell neki kívül-belül és a kiváltó mindkét végén. A csavar az nem csak rögzítésre kell hanem erőátadásra is. M12 jó lesz legalább 12 cm mélyen befúrva. De van ilyen HILTI dübel, az az igazi, mert a síma csavart nehéz meghúzni, hogy fogjon is.

Előzmény: topikolos (68168)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68168

Köszi. Ha adsz címet, küldöm a forintost. :)

Milyen legyen az a szögvas? Gondolom, azért valami masszívabb darab kell. Milyen hosszan kellene beereszteni a téglába?

A betonkoszorúhoz rögzíteni? Mármint az áthidalóhoz?

Beilágolni=ékelni?

A csavarok csak az elmozdulás ellen vannak ugye? 

Előzmény: Töck Jenő (68167)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68167

Egyébként egy, a fényképen látható forintot kérek érte,. A kiváltó alatt a falat kívül-belül  flexszel be kell vágni, egy-egy szögvasat alátenni és a szögvasak két végét a falhoz csavarral rögzíteni, a beton koszorúhoz két-két csavarral szintén rögzíteni a szögvasak függ. szárát. Utána a hézagokat acéllemezzel ki kell beilágolni.

Előzmény: topikolos (68166)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68166

125 cm körüli.

Előzmény: digium (68165)
digium Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68165

Mekkora ez a falnyílás?

Előzmény: topikolos (68164)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68164

Jaaa, most már leesett. Régen néztem... :)

Előzmény: Csokis (68163)
Csokis Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68163

Egy forintért megmondja. :-)

Előzmény: topikolos (68161)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68162

De sokra nem mész vele, már nincs forgalomban. :)

Előzmény: Töck Jenő (68157)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68161

Felvilágosítanál? :)

Előzmény: Töck Jenő (68160)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68160

Van ennél egyszerűbb is.

Előzmény: topikolos (68159)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68159

Értem, köszi. Ennyit valószínűleg nem ér a dolog.

Előzmény: KömKel (68158)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68158

Fölé be kell rakni I180-as tartókat, 1-1 db-ot bevésbe a fal külső és belső szélére, és átmenő csavarokkal megerősiteni.

Ezt hivják falszövet erősitésnek. 

Ha ez megfelelően túlnyúlik a nyiláson (30-30 cm legalább), akkor tehermentesiti annyira a beton áthidalót, amennyit most többletterheled a kisebb felfekvéssel.

Előzmény: topikolos (68155)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68157

Amire a Mézga Géza fia.

Előzmény: topikolos (68156)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68156

Mire gondolsz?

Előzmény: Töck Jenő (68154)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68155

Köszönöm mindkettőtöknek.

A ház a 60-as ávekben épült,és snem hiszem hogy sokat méretezték.

A tető egyáltalán nem terheli ezt a falat, viszont most jut eszembe, hogy az exelőtetőt tartó gerenda viszont a koszorúhoz lett csavarozva.

A kb. 30x20-as keresztmetszetből vasalási infó nélkül nem lehet semmit ezek szerint mondani?

Akkor marad így, azért átférünk így is a nyíláson... :), csak a több fény miatt gondolkodtam el rajta.

Köszi még egyszer. 

Előzmény: Töck Jenő (68153)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68154

A megoldás nem drága és nem bonyolult.

Előzmény: Töck Jenő (68153)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68153

15 cm felfekvés általában elég szokott lenni, DE a kiváltó nem biztos hogy méretezve van a 30 cm-el nagyobb nyílásra. Tudni kéne, hogy mennyi az eredeti nyílásméret ahhoz, hogy hány százalékkal nő az igénybevétel nyírásra és hány százalékkal hajlításra. A kettő nem azonos!!! Egy 1,20 m-es ablaknál nyírás 25%, hajlításnál kb 55%. Azt sem lehet tudni, hogy mennyi vas van a kiváltóban és azt sem, hogy fölötte a koszorú van-e méretezve. A képek alapján a kiváltót NEM méretezték, hanem hasraütésre csinálták. Az is kérdéses, hogy a fedélszék ráterhel-e az oromfalra. Valószinüleg nem, de ezt a képről nem lehet megállapítani. Összegezve a nyílást meg lehet nagyobbítani, csak nem úgy, hogy nekiesek a falnak és kiverem a téglákat.

Előzmény: topikolos (68151)
KömKel Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68152

Én azt mondom, hogy nem.

Monolit áthidalóknál még most is kell a 20-20 cm felfekvés, ezek a régiek meg sosem láttak méretezést, csak érzésre lett beledobálva beléjük a vas.

Abban az esetben mehetne, ha a födémgerendák nem erre a falra/nyilásra támaszkodnak.

Előzmény: topikolos (68151)
topikolos Creative Commons License 2015.05.28 0 0 68151

Sziasztok!

Van egy ablak, amiből szabad falnyílás lesz. A fal 30-as, nem b30, de valami hasonló, csak kisebb, kerek lyukakkal. A képen látható beton áthidaló van az ablak felett, a fal teljes szélességében, 30-30 cm felfekvéssel. Felette nem sokkal már a koszorú van, kívülről csak a km tégla látszik. A koszorúba bekötve 3 méteres gerendavégek 60 centinkét, közte betonkefni. Fölötte oromfal futóra rakott km téglából.

Kiszélesíthetem-e a falnyílást, hogy olyan 13-14 cm felfekvés maradna (a képeken piros vonallal jelezve)? Tudom, statikus, de hátha tudtok adni határozott igent vagy nemet  a képek és infók alapján is.

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68150

Indításként szerezz be még 1 tartályt, ha az is kevés, akkor +1-et :)

Előzmény: szupertitkos (68148)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68149

Na téma:)

Adott egy elbarmolt helyre ásott kerti "tó". Mi csak gödörnek hívjuk, de betemetni nincs mivel. A régi tóaljfólia rendes anyagból volt ott, de szarrá szívta a nap, és szétszakadt, kilyukadt. Újra nem áldoznánk a 2000Ft/méter túl sok kiadás a 0,5-ös fóliára, mert 4 méter szélesség nem kéne abból, csak egy 2x2, 3x3 körüli, de azt meg nem adnak. A sima agrofólia, ha több rétegben van hajtogatva kibírná pár évig? A régi fólia alatta maradna, az iszapot esetleg kitermelnénk még kerttrágyázáshoz.

szupertitkos Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68148

Ha már esővíz a téma: mi föld felett gyűjtjük egy 1000 literes tartályban. Látványnak egyáltalán nem szép, de a nyári nap szépen felmelegíti a vizet, így nem sokkoljuk a növényeket öntözéskor. Viszont a maradékot nekem is szikkasztani kellene, kb. 200 m2 tetőfelületről. A probléma az, hogy a minimális 4,5 méter van a ház alapja és a kerítés alap között. A szennyvízcsatornába nem köthetem, árok nincs a telek mellett (saroktelek), vízelvezető csatorna nincs, az épület mögött kellene, de ott meg lesz egy melléképület + térkő. Mennyire hülye ötlet térkő alá rakni egy kulékavicsos szikkasztót? Térkő alatt CKT beton lenne.

Petya79 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68146

Hogy biztonságosan föld alá ásható-e, azt nem tudom, mindenesetre nem oda tervezték. A földbe ásható csapadékvíz gyűjtők sokkal masszívabb kialakításúak (főleg a bordázottak), a falvastagságuk sem vékonyodik el annyira, mint az ibc tartályoknak, és a karbantartásuk is egyszerűbbnek tűnik. Egy időben én is gondolkodtam ilyen csapadékvíz gyűjtőkben, végül csak a garázs kapott egy 300 literes műanyag tartályt.

Ha valóban 350 m2-es a tetõd, akkor onnnan jó sok csapadékvíz összegyûjthetõ. Ekkora felületrõl a 4x1000 literes tartály legfeljebb csak 10-12 milliméter csapadékot képes befogadni (ha egyformán oszlik meg a vízelvezetés). Idén még nem is voltak olyan heves esõzések, de néhol máris lehullott vagy 20-30 mm csapadék egyetlen nap alatt:
https://www.idokep.hu/csapadek/20150525

Meg ugye kérdés, hogy mire használnád fel. Ha mondjuk egy nagyobb gyepfelület öntözésére, akkor az a 4000 liter nem túl sok.
Itt a tavasztól októberig tartó idõszakot kellene figyelembe venni. Ha maximálisan ki akarod használni, akkor a nyári kánikulával (kb. 6 liter/m2 3 naponta), és 3 hetes tartalékkal (7 alkalom) lenne érdemes kalkulálnod. Tehát: 6 liter x 7 alkalom = 42 liter/m2/3hét. Ez azt jelenti, hogy a 4000 literes tartályban összegyûlt esõvíz a legnagyobb szárazságban durván 100 m2 felület öntözésére elegendõ, 3 hétre (ha időközben nem poshad meg a víz az ibc tartályban).

Előzmény: Törölt nick (68140)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68144

Sokan ástak már el ilyen tartályt, de még sohasem hallottam, hogy valakinek összetört volna. A fémváz azért van, hogy egymásra lehessen tenni a tartályokat, egy rétegben anélkül is megállnak.

Előzmény: Törölt nick (68134)
0l0 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 68143

Ekkora tetőfelületre és kertre a 4 m3 teljesen ésszerű kompromisszum, de akár a duplája, triplája is értelmes lehet. Azért nem sok, mert a csapadék nem egyenletesen oszlik el, hanem amikor esik többnyire sok esik, amikor locsolni kell akkor általában sokáig semmi.

Az ilyen tavaszi és nyári esős időszakok a legfontosabbak. Pár nap alatt simán le tud esni 100 mm fölötti csapadék, ami sokkal több mint amit ezek a tartályok be tudnak fogadni, de később lehet bővíteni a kapacitást, ha a sokéves tapasztalat alapján célszerűnek tűnik.

A 350 m2 elég nagy tető. Átlagos családi ház melléképületekkel ennek inkább a fele körül szokott lenni. Csak a merőleges vetület számít a sík talajra...

Előzmény: Törölt nick (68141)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68142

350m2 tető+beton van az 550m2 telken?

http://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/altalanos_eghajlati_jellemzes/csapadek/

Ebből jobban tudsz tippelni. Éves szinten az lenne a jó, ha a 260mm téli csapadékot el tudnád tenni. 350m2-ről ez 90m3. 

A 4m3-el arra van esélyed, hogy hónapon belül egyenletesebben oszd szét.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (68141)
stukov1 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68139

heló!

Adott egy kis hétvégi ház és egy apró terasz. (az alap kinyúlása )

Erre a teraszra szeretnék két oldalon kb 110cm magas falat (mellvéd? könyöklő?) építeni.

A kérdésem: mi módon kell a ház főfalához hozzáépíteni ezt a terasz-falat. Számít, hogyha bekötöm teljes magasságában, akkor hőhíd lesz? Vagy elég mellé építeni résnyire és azt kifújni PUR habbal?

Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68137

Ja, és ehhez mekkora a zöldfelület, amit locsolnál?

Előzmény: Petya79 (68136)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68136

4000 liter esővíz gyűjtésre? Mekkora tetőfelületed van?

Előzmény: Törölt nick (68134)
conrat Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68135

Sziasztok! Ha zsindely mellett döntök, akkor a zsindelynél is kell az ereszszegély ( vagy cseppentőlemez) vagy azt az osb-vel együtt lejjebb van lógatva és nem szükséges? A másik kérdésem: zsindely alá kell valami alátétlemez? Valaki azt mondta az is kell.

lala1961 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68132

Nem érzed a kákán a csomó efektust? Elhiszem ,hogy Te tudod,de hidd el a milliónyi hasonló termék ellenére úgy szoktam kérni ilyen terméket ,hogy pl festhető vagy hőálló,vagy stb... szilót kértem, és még soha sem ,(hogy a példánál maradjuk )csirizzel jöttem ki a boltból.

Előzmény: Petya79 (68131)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68131

Én kérek elnézést!

Előzmény: lala1961 (68127)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 1 68130

Nem. Az a szörnyű, amikor normális módon kijavítasz valakit (68112), ő meg téged néz hülyének, és köti az ebet a karóhoz.
Ugyanez a helyzet a vásárlók nagy többségével is.

Előzmény: Törölt nick (68126)
szabi278 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68129

Az alapban lefelé mekkora legyen a kengyel mérete? Gondolom nem mindegy, hogy 20 vagy 50 cm?

A szélességét tudom, hogy az alapnál 3-3 cm-el keskenyebb kell, hogy legyen. 

Én például a 40 cm széles, 90cm mély alaphoz 34 cm széles, 45 cm magas kengyelt gondoltam, kérdés, hogy ez jó-e?

Előzmény: Töck Jenő (68117)
pmarlowe Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68128

Sziasztok!

Házépítés előtt állok. Érdeklődni szeretnék, hogy kinek van tapasztalata a Porotherm K téglákkal, mert a statisztikai adatain kívül elég kevés információt találtam róla.

Emellett megakadt a szemem a Mályi Tégla Porobrick RW NW termékén is. Ami meglehetősen jó paraméterekkel (többek között hőszigetelés, ár) rendelkezik,  mennyire valósak ezek az adatok. Dolgozott valaki ezekkel?

Ezekről lenne szó:

http://www.wienerberger.hu/falazat/online-term%C3%A9kkatal%C3%B3gus/porotherm-k%C3%BCls%C5%91-teherhord%C3%B3-falak/porotherm-44-kl%C3%ADma-profi.html?lpi=1190109824058

http://www.malyitegla.hu/termekeink/porobrick-termekek/porobrick-nf-rw-30-hoszigetelt-tegla

lala1961 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68127

Már látom ,hogy nem kellett volna szólnom,csak már többedszer felrakott kérdésre gondoltam bele kontárkodok.Főleg úgy ,hogy a témának úgy tűnik igaz SZAKTEKINTÉLYE vagy .Ha nem írsz ilyen gyorsan lehet csirizzel kentük volna be.Ezért nagyon jó ez a Fórumosdi,hogy szinte minden napra 1-2 extra okos, és így folyamatos tanulás az életem.

Előzmény: Petya79 (68118)
ghosty9 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68125

"Ha írsz egy akármilyen összegről, annak csak az áfáját fizeted ki a sógornak aki ezt leadózza."

Ergo kérdezzétek meg előtte a sógor könyvelőjét, hogy 100+ÁFA Ft papíronbevételből mennyit is kell majd befizetni különféle jogcímeken (nem csak ÁFA létezik ám).

Előzmény: Törölt nick (68082)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68124

150méter? az derekas!

Vajk

Előzmény: murray (68122)
pajaci Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68123

A falon kívül futó rézcsövet le kell festeni a fal színére, és annyi. Én trinát zománccal csináltam, mindenféle alapozó nélkül. 10éve nem kellet hozzányúlni.

Csőtakaró az áttöréshez van sokféle:

http://www.gepeszcentrum.hu/index.php?route=product/list&keyword=cs%C5%91takar%C3%B3&description=0

A falon átmenő részt csőhéjba tenni, ahogy írták akril+csőtakaró.

Előzmény: murray (68115)
murray Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68122

azért csináltuk rézből mert kellett vagy 150-160m cső és ezer fitting. ez ötrétegű csővel lett volna vagy 300e ft.  így kijött 200ból. ráadásul nem volt kedvem 150métert vésni.

Előzmény: halaloszto (68121)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68121

nincs ilyen. esetleg eldobozolhatod hungarocellel vagy gipszkartonnal. de ha nem akarsz látszó csövet, akkor miért csináltad rézből? erre való a falvésés és az ötrétegű cső.

Vajk

Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68120

"...de érdekelne valami modern szép csőburkolat megoldás is amit ráhúznék a csőre a szoba falon .  vágható legyen a bilincsek miatt nézegettem stukkó utánzatú hungarocell takaróelemeket is de szörnyen drága és ócska."

A szabadon futó fűtéscsövet miért akarod eltakarni?

Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 68119

Egyszerű polifoam csőhéj nem lenne jó arra a célra?

Petya79 Creative Commons License 2015.05.26 0 1 68118

"Sziloplasztot (akrill) akartam írni. A sziló az mennyire szilikon?" Gondolhattál volna a szilóplasztra IS a szilikon helyett!!!"

Jajj nekem, amikor valaki keveri a szezont a fazonnal! Ha tudnád, hány ilyen vásárló tér be hozzánk nap mint nap, akinek fogalma sincs, hogy tulajdonképp mire gondol... :-)

A Sziloplaszt egy termékcsalád neve. És bármennyire is "hihetetlen", mint ahogy a nevének kezdete is utal rá (Sziloplaszt), ez egy szilikonkaucsuk alapú tömítő.
Van egyébként akril alapú tömítőmasszájuk is, igaz, csak vödrös kiszerelésben. Ki nem fogod találni a nevét: Akroplaszt. ;-)

Előzmény: lala1961 (68114)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68117

Mi az hogy mélyebb?

Előzmény: szabi278 (68111)
lala1961 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68116

Házon belül is mozoghat a rézcső a hőtágulástól,és a ki-be meneti falrész berepedhet. Mi a baj, ha a hüvely diszkréten akrillal letömítve lefestve a fal színére? Biztos létezik a csőre műanyag ,fa,és fém korong ha azzal szebb csináld úgy!!!

murray Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68115

Urak, falon belüli fűtéscsőre gondolok! arra akarok gégecsővet. de érdekelne valami modern szép csőburkolat megoldás is amit ráhúznék a csőre a szoba falon .  vágható legyen a bilincsek miatt nézegettem stukkó utánzatú hungarocell takaróelemeket is de szörnyen drága és ócska. 

Előzmény: lala1961 (68114)
lala1961 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68114

Sziloplasztot (akrill) akartam írni.A sziló az mennyire szilikon?Gondolhattál volna a szilóplasztra IS a szilikon helyett!!!

Előzmény: Petya79 (68112)
Garfield007 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68113

Mert akrilnak hívják a festhetőt :-)

Előzmény: Petya79 (68112)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68112

A szilikon anyagában színezett (vagy áttetsző), de nem festhető.

Előzmény: lala1961 (68110)
szabi278 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68111

Alap vasalásnál a kengyeleket milyen magasra érdemes készíteni?

Minél mélyebb annál jobb, vagy van erre valami szabály?

Valahol még régen olvastam, hogy olyan magas legyen legalább, mint az alap szélessége.

Én a 90cm mély alaphoz 45 cm magas kengyelt gondoltam, ez megfelelő?

lala1961 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68110

Szerintem jól gondolod, a műagyag csövet két oldalt vakolásig nyújtsd ki (diszkréten ne lehessen látni),a műanyag csö és a rézcső között meg festhető szilóval nyomd ki,az jobban felveszi a mozgást és könnyebb visszajavítani.

Előzmény: murray (68108)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68109

Itt a taréjszelemen meg van roppanva, a tornác fala az épület felé dől, a hátsó fal minden irányban repedt, vályognak nézem az épületet, alapozása pedig kérdéses. Ennél rosszabb házat is fel lehet újítani, de csak akkor ha nincs hol lakni és a tulajnak nincs pénze jobbra, maga kénytelen felújítani olyan ütemben amilyen ütemben lesz pénze. Ezt is lehet, de sohase lesz jó és mire a végére ér kezdheti elölről. Vagy még a végére se ér és az elejére már megint ráfér a felújítás. Örülni csak akkor fog ha sikerült túladnia rajta. A kivitelező is örül - ha megbízzák - mert örökös munkája lesz vele.

Előzmény: pajaci (68105)
murray Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68108

még mindig nyers réz radiátor és gáz csőveknek a falban átvezetése ügyében kérdeznék. 

esetleg a sima villanyszereléses 20 mmes műanyag gégecső nem jó ha ráhúzom? és utána ráfalazok. abban tud mozogni.  (talán) 

Előzmény: murray (68054)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68107

Orulok. Mollynak hivjak. Gipzzkartonhoz  an kitalalva, de ide is tokeletes. Van belole egesz durva is. 

Előzmény: Törölt nick (68095)
Wattocsak Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68106

A pár hónap elírás, így ebéd után ez megengedett. :-)

Pár nap gáznélküliségre kell számolni, de ha társasházban vagy, akkor egy hét simán összejöhet, vagy még több is. Itt a papír munka is macerásabb.

Előzmény: BuyNewHome (68103)
pajaci Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68105

Felénk tömegével újítják fel az ennél sokkal rosszabb állapotú tanyákat is.

Előzmény: Csuklósbusz (68097)
Gábor_5 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68104

Közvetlen a garázs mellé szeretnék építeni egy műhelyt.

A kérdésem, hogy ha a garázs alapja 80cm mély, akkor milyen mélyen szabad leásnom mellette teljes hosszúságban az új alapnak?

60cm mélységig lemehetek-e anélkül, hogy a garázsnak bármi baja lenne (megsüllyedjen, megrepedjen, stb...)?

BuyNewHome Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68103

Köszi!

Előzmény: KömKel (68102)
KömKel Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68102

Tervezessel, papirmunkaval, nyomasprobaval egyutt olyan 120-150e ft.

Es par honapig nincs gazora.

Előzmény: BuyNewHome (68101)
BuyNewHome Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68101

Ha egy családiháznál át/hozzáépítés miatt máshova kellene átrakni a gázórát és a házba vezető gázcsöveket, annak kb milyen anyagi vonzatai vannak Bp-viszonylatban?

Mennyire macerás?

Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68100

A felújításában nem szabad gondolkodni!!!

Előzmény: Töck Jenő (68099)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68099

Annyit ér mint a telek ára mínusz bontás. Ha van alapozása, akkor azzal is szenvedni kell mire eltűnik, vagy olyan házat kell helyette építeni amit nem zavar a meglévő alaptest. Ez az épület itt a képen az életveszélyes környékén van, innen a képről nem tudom megmondani, hogy melyik oldalán.

C20NE Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68098

Olcsóbb hangulatát, stílusát megtartva újraépíteni mint rengeteg kompromisszummal felújítani.

-szerintem!-

Csuklósbusz Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68097

Ez a kis ház párszáz ezerért megérné megvenni és felújítani?

Mert ezt ajánlották, de én kívülről is azt mondom hogy dózer... pláne az utcáról látszik hogy a födémgerendák bogarasak..

Csuklósbusz Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68096

Beengednek, de én az eredetire vagyok kíváncsi hogy milyennek épült, mert azóta durva utólagos beavatkozások voltak és tudni szeretném hogy pontosan miket építettek át.
De ezeket a régi terveket, dokumentumokat hol tárolják?

Előzmény: Palási (68090)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68095

Ez nem jelent meg, tehát ilyen dübelt használtam:

Előzmény: Törölt nick (68094)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68094

Helló urak.

Ha emlékeztek, kértem pár hónapja segítséget, a lényeg, hogy Alba falhoz hasonló ÜGP ( Üreges Gipsz Perlit ) falra akartam 44 kg-os konyha felső szekrényt tenni. A végén halálosztó szaki javaslatára Camar sín és függesztő lett a győztes. A 160 cm sínt 12 db csavarral tettem fel, a 12 lukból 8 üreget talált. Amit a csavarboltos adott tiplit, az simán elforgott benne, ezért a 8-as lukat felfúrtam nagyobbra és hosszas fejtörés után ehhez hasonló

dübellel lett megcsinálva. Nem volt olcsó, 150 Ft/db, de hihetetlen masszívan rögzíti az egészet. Felkerült a szekrény is, megpakolva, kicsit kézzel is terhelve próbaként, sima ügynek látszik, nem hinném, hogy valaha is leesne.

Csak azért írom ezt, hátha valaki ilyennel találkozik, nem kell félni.

És köszönöm a segítséget mindenkinek.

Petya79 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 68093

2 szárnyú erkélyajtó küszöbje alatti stabil alátámasztásra melyik anyag lenne a legmegfelelőbb? Eddig XPS volt alatta, de ettől sokkal nagyobb nyomószilárdságú anyagra lenne szükségem. A Purenit talán ideális lenne erre a célra, ezt viszont csak táblaméretben láttam eddig. Vagy lehet valahol kisebb darabot is kapni belőle?

Palási Creative Commons License 2015.05.24 0 0 68091

Ha ez igaz :

HA IDEJÖTTÉL, TÜNDÖKÖLJ S DALOLJ CSAK

Eljött az amatőr történészek Kánaánja

Előzmény: Palási (68090)
Palási Creative Commons License 2015.05.24 0 0 68090

Ha csak az alaprajzokra gondolsz, akkor pl. a pesti volt bérházak némelyiknél ezeket tárolják. A komplett tervdokumentáció is fellelhető bizonyos épületekre.

Falusi iskolákét ? Nem tudom , lehet szerencséd van. Habár egy meglévő épület alaprajzát elkészíteni nem nagy ügy ( ha beengednek az épületbe ). De lehet  szerencséd van, a neten minden rajta van.

Előzmény: Csuklósbusz (68089)
Csuklósbusz Creative Commons License 2015.05.24 0 0 68089

A régi tervrajzokat tárolják még valahol? Pl ha egy 80-100 éves épület terveit akarom megszerezni van rá esélyem? 
Egy régi falusi iskoláról lenne szó... :-)

stevemegane Creative Commons License 2015.05.24 0 0 68088

Ezt egy kicsit túlbonyolítottad.

Sógorom lesz a gépész kivitelező.

Az a lényeg, hogy legyen egy formailga megfelelő szerződés.

Erre lenne szükségem egy mintára, amit kicsit testre szabunk.

Köszi.

Előzmény: Wattocsak (68087)
Wattocsak Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68087

Szerződésben rögzítjük ki kinek (ez könnyű) mit (na itt van az eb elhantolva) mikorra, (itt is van egy eb) és végül mennyiért. Nem hiszem, hogy van instnat megoldás, de ha van akkor át kell írni a saját megállapodásotok szerint, ergó sokat nem profitálsz belőle.

Nézzük az ebek temetkezési helyét.

Elször is a mit?

Ha van gépészeti terved viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen tervszerinti kivitelezést kérsz és azt nyomon lehet követni, hogy mi valósult meg milyen anyagokből. Ha nincs terved, akkor nagyon meg kell fogalmazni a műszaki tartalmat. Ha valami kimaradt akkor lehet a pótmunkát tömkelegével szembenézni és a költségek meghatározhatatlanok. Ha van egy részletes tételes költségvetés az egy kicsit jobb helyzet.

A kivitelező jelöltekkel aláíratnék egy mondatot, hogy ajánlatom teljeskörű és tartalmaz minden anyagot és munkadíjat, eljárási költséget ami a munka elvégzéséhez szükséges. A munkát itt jól meg kell határozni (megint csak kellenek a tervek).

Ha nem írja alá az már előjel.

Másik eb temető, a mikorra. Itt annyi bizonytalansági tényező van, hogy ezzel nem szívesen foglalkoznék. Mikor kap munkaterületet a kivitelezéshez és ha átvette a munkaterületet akkor mennyi idő alatt kell elvégezni a munkát, de ha nem kapja meg időre, akkor mi történik?

Előzmény: stevemegane (68086)
stevemegane Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68086

Abban tudtok segíteni, hogy szerződés mintát honnan lehet a víz és fűtés szerelésre letölteni?

Előzmény: stevemegane (68080)
stevemegane Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68085

Látom figyelsz. :)

Legutóbb is leírtam, hogy a húgom férje a sógorom.

Előzmény: mekkme (68084)
mekkme Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68084

Nem azt írtad korábban, hogy a feleséged is építtető? Akkor már az építtető testvére az közeli rokon.

mekkme Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68083

Ötletes!

Előzmény: Petya79 (68079)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68082

Szabálytalan, annak nincs áfája.

Ha írsz egy akármilyen összegről, annak csak az áfáját fizeted ki a sógornak aki ezt leadózza. Állambácsi így nem fog aszogatni.

j4ck Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68081

Sziasztok! Vki tudna nekem kuldeni kivitelezovel kotendo szerzodes mintat? Koszonom szepen

stevemegane Creative Commons License 2015.05.23 0 0 68080

Sziasztok!

Néhány hete érdeklődtem, hogy rokon dolgozhat-e ingyen a házépítkezésünkön.

Arra jutottam, hogy a sógorom (húgom férje) nem közeli hozzátartozó a ptk. szerint, így vele csak szerződéssel dolgoztathatok.

Ez végülis nem gond, mert vállalkozóként fűtés és vízszerelő.

Abban tudtok segíteni, hogy szerződés mintát honnan lehet a víz és fűtés szerelésre letölteni?

Ő nem kérne tőlem pénzt, mivel családban van. Hivatalosan megoldható az, hogy 0Ft-ról szóló szerződést kötünk vagy ez szabálytalan?

Köszi.

Petya79 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68079

Formára úgy kell elképzelni, mint egy üvegmosó kefét, csak ez attól nagyobb. A lombfogó hálóval szemben teljes keresztmetszetében kitölti az ereszt, így rövidebb szakasz is védhető vele (én csak a lefolyócsövek feletti részre tettem)

Előzmény: mekkme (68077)
conrat Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68078

Erre a tető állapot kérdésre esetleg valakinek valami okos ötlet? :))

mekkme Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68077

Mi az az ereszőr?

Előzmény: Petya79 (68076)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68076

Nekem kitolható terpesztőlétrám van, így nem szoktam azt az ereszcsatornának támasztani. Csatornatisztító kefével szoktam végigmenni a lefolyócsövektől kifelé haladva.  Így csak a sarkoknál kell felmásznom, összegyűjteni a leveleket. Ereszhálót nem használok, mert nem sok értelme van. Lombfogó rácsot sem, mert ha véletlen eldugul, és nem veszem észre, akkor az gáz. Helyette ereszőrt fektettem le, de csak a lefolyócső fölé. Így ha arra ráhullik a levél, a tetőről összegyűlt esővíz továbbra is akadálytalanul lefolyik.

Előzmény: mekkme (68074)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68075

Az aljzatkiegyenlítőhöz alapozó mindenképp szükséges, akár betonra, akár hidegburkolatra kerül.

Utóbbinál pedig inkább kvarchomok tartalmú alapozót érdemes használni, az jobb tapadást biztosít a mázas felületű járólapon.

Előzmény: barbih (68070)
mekkme Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68074

És sajnos könnyen behajlik, ha nekitámasztasz pl egy létrát hogy kiszedd a leveleket... Erre van egyébként valami jól bevált trükk?

Előzmény: KömKel (68035)
milyen matracot Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68073

A teraszlepcso alatt van az ereszcsatorna kifolyoja, ahonnan a fal es beton talalkozasahoz csapodik es kismertekben folyik a viz. Ez annyira atnedvesiti a falat a szuterenben, hogy feltaskasodott a festek.

Gondolom, hogy egyreszt a fal es a lepcso alatti betonjarda talalkozasanal a rest kellene megfeleloen tomiteni/szigetelni, masreszt meg a fal aljat es a betonjarda falhoz kozeli reszet. A lepcso alatt nem erne kozvetlen napfeny a szigetelest, es a lepcso alatti betonjardan nem jarunk. A lepcso alatti kis falresz reszben vakolt tegla, reszben pedig beton. Osszesen 1-2 m2-t kellene szigetelni.

Milyen egyszeruen es gazdasagosan kivitelezheto megoldast javasoltok erre?

Palási Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68072

Természetesen a vastagabb fajta burkolat kell ilyenkor. Nem kell annyira előkészíteni, melegebb és nem üt át az alatta lévő mintázat.

Előzmény: Palási (68071)
Palási Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68071

Tegyél oda mintás PVC padlót. ! Kevésbé üt át a minta.

Plusz ha a földszinten laksz, melegebb is lesz a lábnak.

Előzmény: barbih (68070)
barbih Creative Commons License 2015.05.22 0 0 68070

Nagyon köszönöm a választ, Petya!

Azt nem mondtam, de csak egy pvc padlót tennénk oda (nem is ragasztanánk le), így is ilyen fontos ennyire előkészíteni a dolgot? Mi csak a Mapei ultraplan eco 20-at gondoltuk megvenni, mondván, hogy csak annyi a lényeg, hogy a pvc-n ne üssön át a csempe egyenletlensége. Szerinted akkor ez nem elég?

Petya79 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68069

Csak akkor érdemes belevágnod, ha a régi burkolat megfelelően tapad az aljzathoz, sehol nem kopog, nem fordul elő repedés stb. Illetve azt is vedd figyelembe, hogy ahol lapot lapra burkolsz, ott az ajtókból valószínűleg vissza kell majd vágni. Azokban az országokban, ahol a technológia és a szakmai felkészültség adott, ott a meglévő burkolatra történő ragasztás nem jelent különösebb gondot, könnyen lerakhatók akár az erre a célra gyártott, néhány milliméter vastag hidegburkolatok is. 

Ami ennél a műveletnél elengedhetetlen, az a megfelelő alapozó használata. Az olyan kvarchomok tartalmú alapozók, mint pl. a Mapei eco prim grip, vagy a Sopro HPS 673, megfelelő tapadófelületet biztosítanak az aljzatkiegyenlítő vagy ragasztó számára.

Előzmény: barbih (68067)
topikolos Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68068

Na szóval, próbálom grafikusan alátámasztani a kérdéseimet, remélem sikerül.
Állapot jelenleg: a meglévő tégla épülethez hozzátoldottam egy könnyűszerkezetes részt. A fal függőleges pallókból áll, többnyire 62,5cm-re egymástól (a külső OSB borítás miatt lett így), de sok helyen kisebb a tagolások miatt. Párazáró fólia feltűzve mindenhol a pallók belső síkjában.
A födém szarufáira merőleges alul 5x15-ös pallók kerültek, ezek a hosszabb fallal párhuzamosak (szigetelés vastagítás miatt), párazáró fólia itt is feltűzve. Aljzatbeton kész, kiegyenlítve, várja a burkolatot. Az egész tulajdonképpen tekinthető egy tetőtéri beépítésnek, már gipszkartonozás szempontjából.
Átolvastam a rigipses doksikat, de nem minden tiszta a fejemben.

1. Mi legyen a sorrend?
A doksikból úgy vettem ki, hogy fentről kellene lefelé haladni, vagyis: felső vízszintes mennyezet, ferde rész, szerelet falak, válaszfalak. Hanggátlás szempontjából viszont gondolom a válaszfalakat lenne érdemes először elkészíteni, hogy az teljesen padlótól-plafonig érjen.

A képen a zöld rész lenne a válaszfalak, a piros a külső könnyűszerkezetes falra szerelt, a sárga a régi épület, ott a téglára ragasztani gondoltam a gipszkartont.

2. A mennyezet hosszanti pallóival is gondban vagyok. Valahogy így néznek ki:

Lehet ezekre merőlegesen, vagyis tető lejtésirányában szerelni a CD profilokat? Vagy nem, mert akkor behajolhat a gipszkarton idővel? Esetleg ha nem 40 centinként, hanem sűrűbben rakom a profilokat?

3. A válaszfal és a szerelt fal találkozása szükséges, hogy olyan helyre essen, ahol a falban van palló, hogy lehessen oda rögzíteni? Vagy oda is rakjak egy merevített UA profilt, amit csak fent és lent elegendő rögzíteni?

4. Válaszfalnál ugye fent és lent UW proflokat rakunk, ebbe illesztjük a CW-ket. No de ha ilyen cikkcakkos az a válaszfal, akkor felül hogy járjunk el? Ott ugye egyik irányba még betolható a CW profil, de a rá merőleges falnál már szögben fog állni az UW-ra.

5. A külső fal ablakainál/ajtónál elegendő, ha azok nyílásainak vonalában körberakom CD profillal, és a kávában csak csavarral/ragasztással rögzítek? A tetőteres doksiban van ugyan ablakról szó, de az kicsit más, mert a tetőablakoknál van valami horony a gipszkarton fogadására.

Most hirtelen ennyi, de szerintem lesz még...

Köszi.

Előzmény: topikolos (68060)
barbih Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68067

Sziasztok!

Az előszobánkat újítjuk éppen, ahol jelenleg csempe (nem járólap) van a padlón. Több helyen olvastam, hogy járólapra mehet az aljzatkiegyenlítő egyből. De ez egy csúszósabb csempére is igaz?

A fal mentén viszont vakolat van a földön, ezzel javítottuk ki ugyanis a felszedett szegély után megmaradt lyukakat. Ez sem akadály, igaz?

Nagyon köszönöm előre is!

Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68066

Attól is függ, hogy milyen a talaj, mennyire egyenletes  és mekkora a terhelés. Statikai szempontból lehet elég, de a szabványt is tisztelni kell. Régen nem tettek vasat az alapba, most kell.

Előzmény: Toma24 (68065)
Toma24 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68065

És elegendő egy melléképület alapjába a 6-os kengyel vagy indokolt lehet a 8-as? A hosszanti vas 10-es.

Előzmény: Töck Jenő (68064)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68064

Azt, hogy nem lesz alakváltozás (pl. süllyedés) senki sem fogja garantálni. Nem kell cm-es, elég a néhány milliméter süllyedéskülönbség, hogy kitörjön a gyalázat.

Előzmény: Töck Jenő (68063)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68063

Ahol hajlítás van ott nyírás is van. Kengyel veszi föl a nyíróerőt. Ha garantált, hogy semmilyen alakváltozás sem lesz, akkor nem kell bele se kengyel se hosszvas.

Előzmény: Toma24 (68062)
Toma24 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68062

Alapba való vasalásnál milyen szerepe van a kengyeleknek?

Van-e jelentősége, hogy 6-os vagy 8-as vasból készülnek a kengyelek (melléképület).

murray Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68061

ok!

Előzmény: halaloszto (68059)
topikolos Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68060

Szia R.Kriszti!

Most már lennének kérdéseim, mert be kellene szereznem a gipszkartonozáshoz a vázszerkezetet.

Próbálom összeírni érthetően, remélem olvasod...

Köszi.

Előzmény: R.Kriszti (66762)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68059

ez, vagy armaflex vagy valami. a rezet mereven nem falazhatod be, tuti kimozogja magát meg pattog.

Vajk

conrat Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68058

Köszönöm, szomorú vagyok. Sajnos nyaralóhely és főutca. Esetleg abban tudnátok segíteni, hogy feltöltöttem pár képet a tető állapotáról, itt vannak egy zip -ben összecsomagolva, (55mb) ha valaki tudna mondani valamit arról, hogy ez mennyire rossz, szabad-e erre feltenni az új Gerardot? Mennyit bírhat ez még? Jelenleg kb 50 éves a szerkezet. Az ács staflit tenne cserépléc helyett hogy kicsit erősítsen rajta, de szívesebben rakna új tetőt úgy érzem. Sajnos sürgős és az engedélyekre már sem idő, sem "kedv" nincs, amíg nincs új tető nem merem bent sem befejezni mert félek az ázástól és belül festetlen, burkolatlan, ha nekiállok most engedélyek után rohangálni akkor egész nyáron megint így marad sajnos. Ezek a képek kb 1-2 évesek, azóta nem javult a tető állapota.

Előzmény: KömKel (68038)
topikolos Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68057

vízszintben :)

Előzmény: lapar (68055)
lapar Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68056

Ja, a cső burkolat ilyesmi.

A plafonra mennyi vakolat kell (vastagság)?

Ilyen glett anyaggal (gipszes vékonyvakolat) próbálkozz, azt könnyebb felkenni.

Gondolom, nem akarod megpróbálni fanglival felcsapkodni, mint az eredeti kőműves.

lapar Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68055

"hogy a cső vízben legyen"

Nem a csőben kéne, hogy víz legyen? :-)

Előzmény: murray (68050)
murray Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68054

réz fűtéscsővekről lenne szó.

akkor ez kell?

http://portal.d-eg.hu/wp-content/uploads/2012/11/hirhullam_2002_6_3.jpg

plafont nedvesitem de félek kevés lesz.

Előzmény: halaloszto (68051)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68053

Vizezd be a plafont alaposan, sokszor. Másik módszer, hogy kend be azzal a mélyalapozós hogyishívjákkal ami a diszperzit alá kenhető. A beton ugyanis kiszívja gyorsan a vizet, és a gipsz nem tud így rendesen megkötni, hanem kiég.

KömKel Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68052

Ha szigorúan betű szerint nézzük, akkor kell új.

Ha nem lesz SZJA elszámolási gondod, tehát nem szerepel sehol hogy te mennyit költöttél rá, és a vevőnek sem érdekes, akkor nem kell.

Előzmény: hantorish (68047)
halaloszto Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68051

a vízcsőre mindenképp kell védőcső, hogy tudjon mozogni. 5rétegű? nincs rajta kabát?

a száraz plafonon nem áll meg semmi, de meg is nedvesítheted!

Vajk

murray Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68050

kérdeznék: szétvéstem a házat a fűtéscsővek miatt. vannak sarkok ahol egy 22es és két 18-15ös melegvízes cső megy át a falon. nagy lukak vannak ugyebár hogy a cső vízben legyen stb.

mivel javítsam ezt ki? arra gondolok hogy a melegvízes cső nem dobja le a rigipset?  mi kell ide.

a másik hogy a monolith beton plafon rólis leesett kb 1m átmérő körben a vakolat.  nem volt egyszerű a födém áttőrés..

ezt mivel vakoljam fel fejjel lefelé mi tart meg ezen a száraz anyagon? vegyek vakolathálót? azt hogy használom? megfogatom anyaggal a négy sarkot és úgy? köszi :-)

Előzmény: murray (68048)
Csavarhúzós Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68049

A törvény szerint igen, minden energetikai változtatás után kell. . De ha megállpodtok a vevővel, hogy az energetikai felújítást nem említitek meg az ügyvédnek/közjegyzőnek, akkor a korábbi tanúsítvány HET számával beküldi a földhivatalba a szerződést, az meg befogadja.

Ha mondjuk drágábban adtad el, mint vetted, és SZJA-csökkentési céllal a beruházást költségként elszámolod, azzal elvileg le lehet bukni, de gyakorlatilag ennek csekély a valószínűsége, mert az APEH csak pénzügyileg ellenőriz, esetleg.

Előzmény: hantorish (68047)
murray Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68048

figyelj az Obiban van olcsó és jó minőségű lazúr én a keritést azzal kenem. vmi 4-5e ft 5 liter.

fémkannában van nem a müanyagban az ronda. 

Előzmény: lapar (68042)
hantorish Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68047

Sziasztok!

Energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban lenne kérdésem.

Tavaly vettünk egy lakást, amelyhez elkészítette az eladó a tanúsítványt. Ezt a lakást idén el szeretnénk adni. A lakáson végeztünk fűtéskorszerűsítést és nyílászárócserét is. Kérdés, hogy ha a vevők nem ragaszkodnak a tanúsítványhoz (számukra irreleváns, hogy a papír mit ír, így is úgy is kell nekik a lakás), akkor szükséges-e emiatt újat csináltatni?

Előre is köszi a választ.

lapar Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68046

Nekem is! :-)

A fiam csináltatta, a kivitelező kente le akkor de nem tudom, mivel, és elérni sem tudom.

Előzmény: Petya79 (68045)
Petya79 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68045

A kérdés az, hogy előtte mivel volt felületkezelve (?).

C200UF Creative Commons License 2015.05.21 0 0 68044

A Carbolint rá ne kend! Trilak Trikolor szerintem a legjobb ár/érték arányban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!