A szisszenés nem törvényszerű, főleg ha van tankszellőztető az autóban! Nekem még egyszer sem szisszent, de benzin szaga sincs. Viszont a családban van egy fiat, hasonló jelenség, annak a hátsó ülés alat van az ac és annak a tömítése fáradt meg, belül is meg kívül is érezni, főleg tankolás után! (Esetleg érdemes ránézni!)
Megtörtént a gyertya csere és fojtószelep tisztítás. Új légszűrőt is kapott.
Régi gyertyák hézaga 0,95 - 1mm vagyis kissé megnőtt, kevés barnás lerakódás, nem olajos, gyertyák egyformák.
A fojtószelep kinti oldaláról enni lehetett volna csillog villog. A benti térben vékony fekete olajos lerakódás. Szabadon mozgott és felkoppanva záródott a pillangószelep. Karburátor tisztítós ronggyal pucoltam amit elértem.
A beindítás utáni jelenségek mit sem változtak.
Vagyis:
1. Beindul pöccre
2. de az alapjárat alacsony (500rpm), aztán kell neki 1-2mp és magára talál, beáll mint a szög 1100rpm-re
3. ha nem várok legalább fél percet hanem elindulok, akkor erőtlennek érezni vagyis, gázadásra nem húz csak remeg...
4. fél perc után teljesen jó
Volt még a tipp a gyújtótrafó sorra. Majd a tulaj eldönti beleinvesztál e vagy inkább elviszi profikhoz, vagy együtt él a jelenséggel (eddig se zavarta).
Az erős benzinszag az utastérben csomagtartóban és a kocsi 3m-es környezetében komolyabb probléma...
60km után nem múlt el.
100km után már nem érzem.
Normális esetben a tanksapka levételkor szisszennie kel vagyis zárt a rendszer? Mert itt ilyet nem tapasztaltam vagyis valahol lyukas / szellőzik. (Az én kocsimon szisszen.)
Nincs gázbovden és alapjárati szelepet se találom... Egy motor mozgatja a fojtószelepet. Ha jól emlékszem VDO felirat van rajta. Ezzel van e teendő? (szét nyilván nem szedem, de egy fojtószelep tisztítás jó lehet?)
Két extra észrevétel:
-A negyed fordulatos hűtő leeresztő csapnál szivárog a hűtőfolyadék. Az O gyűrű mérete és beszerzési forrásra jó lenne tipp, nem nagyon szeretném leereszteni a rendszert, hogy megmérhessem. :(
-Teletankoltam. Két kattanásig. A második kattanás csak pár deci ment bele az is lassan. (nyilván rossz ötlet volt) mert azóta benzinszag van a kocsi körül, 3-4m-ig érezni... és az utasteret most is szellőztetem mert ott is büdös. Tanksapkát levettem visszatettem, ott nem érzem a benzinszagot. Ez mi lehet? Túltoltam?
Kérdésem a következő volna : 2002. évi 1.4 benzines gépsárkánynak mi a default/nyári gumimérete ?
Mikor nejemnek vettük tavaly novemberben, már téli volt fenn 175/65 R14 méretben, s nyárit nem adtak hozzá.
Most kezdek nézelődni nyári gumik témakörében, de nem tudom, hogy az előző tulaj lejjebb ment e a télivel egy váltómérettel, vagy ez a fenti méret az alapértelmezés.
Megnézem, h van-e ázásra utaló nyom..., aztàn 2 hét mulva a szerelő is bele néz, bàr nagyon nem akarja...! Ha befecskendező lenne akkor nem lenne melegen is vmi tünet?
Illetve pestmegyében olyan szerelő aki foglalkozik ilyen motorral komolyabban és nem 16-ért mondja azt h ki kell cserélni a szelepfedél tömítést...
Nem biztos h hasonló. Úgy tűnik nem jár egy hengered. A folytószelep dolog nem csinál ilyet...
A 206-osok típushibája a vezérlés felőli első befecskendező korai halála az ablakmosó fúvókából rácsöpögő víz miatt ami az elöregedett(szivárgó) T elosztó miatt tud bekövetkezni. A te esetedben lehet még trafó vagy gyertya hiba is.
Ahogy látom nem csak engem boldogít a kis oroszlán...! Hasonló hibám támadt mint amiről most írtatok, hidegen beindult, erős remegés, fuldoklás és leállt, kb 5 hosszú indítózás után beindul, remeg, rángat, benzin szag, ha nagyobb gázt adok akkor fulladozok a motor és sziszegő hangot ad, utána felpörg rendesen, ha bemelegszik akkor tünetmentessé válik (hibakód nincs)
OFF Corollába ilyen íves lyuk van a TPS-en a csavaroknál, pár fokot lehet forgatni ide oda, lehet, hogy itt csak egyféle helyzetben lehet visszatenni, de inkább kérdeztem mielőtt elrontok valamit.
Bovden: sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom. Eddig még nem találkoztam a gázbovdennel, nem is kerestem mondjuk.
Olaj, szűrők gyertyák stb. megjöttek. A szombati szerelés-takarítás után majd jelentkezem.
Most már megkérdezem: elektromos a gázpedál/pillangószelep vagy bowdenes?
-A TPS-t 2 torx csavar fogja és lejön a tengelyről... Ott mit pozícionálsz? Semmit. Azt elvégzi a motorvezérlő minden indításkor/leálláskor. Lényeg, hogy a pillangószelep beállításához ne nyúlj, a bowdent ugyanúgy kösd vissza. A pillangószelepnek teljesen le KELL zárnia szívócsövet ha nem lépsz a gázra. Az alapjárati levegőt, motorféket az alapjárati motor szabályozza.
A 206info fórumon találtam egy egész jó képekkel illusztrált leírást a műveletről. (Csak azért nem linkelem, mert regisztrációhoz kötött.)
Lényeg a lényeg, le kell szerelni a fojtószelep házat, aztán TPS-t, hogy le lehessen szerelni az alapjárati szelepet és hozzáférni a kúpos végéhez.
A TPS le és felszerelése kicsit neccesnek tűnik nekem, mármint a visszapozicionálás a kalibráció miatt (más kocsin ahol ilyet szereltem tized mm-es hézagot kellett állítani), ha rosszul van pozicionálva a TPS, akkor vagy nem érzékeli a gázpedál alapállást, vagy még kis gáznál is alapjáratot akar szabályozni egyik se lenne jó.
Itt ez hogy van? Gyári műszerrel mentik el a kalibrációt? Vagy itt is hézagot kell beállítani?
Jó lenne egy szerviz manuál, hátha abban benne van.
Akksi valami kék varta van benne, tiszta, nem túl régi ránézésre. Nincs vele gond, forgatja rendesen.
A motor simán és csendesen jár.
Termosztátot cseréltem benne (75 fok fölé nem nagyon ment a régivel), megnéztem az olajszintet, és a levegőszűrőt eddig kb ennyi. A látottak alapján semmi probléma. Nem is értem, hogy lehet ilyen tiszta az olaj 20e km után. (Az más kérdés, hogy én jó érzéssel akkor sem hagytam volna benne 1 évnél tovább.)
Gyertya állapota ismeretlen, ezért is akarom kicserélni (Denso-t rendeltem) és akkor meg lehet nézni a lerakódást is.
Szombaton, ha nem esik, akkor cserélem a cuccokat.
Fojtószelep ház, ok, értem, hogy melyik részt mondod, ha le kell szedni az alapjárati szelep pucolás miatt, akkor leszedem.
Pucolás után kell ECU reset / akku levétel stb. vagy úgyis adaptálódik?
A jelenség a 0 fok környéki alapjárattal megszokott dolog vagy hiba? (mondom valaki azt állítja, hogy az ő 206-osa új kora óta ilyen) Azért kérdem, hogy keressem e a hibát egyáltalán?
Ilyen nincs. Hidd el eleget gyaláztam már a csigaevőket de ennyire ők sem hülyék.
Egy jó állapotú TU3JP motor nagyon szépen, pöccre indul és jár. Gyertyák? Akksi?
Az alapjárati szelep pucolást megpróbálom, a szelepet és a szívócsövet leszedem és amit ki tudok pucolni abból az irányból azt megejtem, de jobban nem akarom megbontani.
Nem. Nem érted...
A folyószelep házat (de csak azt, nem a szívósort!) kell levenni mert az alapjárati motorhoz nem férsz hozzá a pillangószelep jeladó miatt (csatlakozók, szívócső leköt, bowden kiakaszt). A pillangószelep IS koszos lesz (valószinű!) de az alapjárati motor kúpja ÉS fészke a fő gond HA tényleg az a baja...
A jelenség a 0 fok környéki alapjárattal megszokott dolog vagy hiba? (mondom valaki azt állítja, hogy az ő 206-osa új kora óta ilyen) Azért kérdem, hogy keressem e a hibát egyáltalán?
Az alapjárati szelep pucolást megpróbálom, a szelepet és a szívócsövet leszedem és amit ki tudok pucolni abból az irányból azt megejtem, de jobban nem akarom megbontani.
2.
OK, már néztem videókat a felépítéséről, sanszos, hogy valaki nem figyelt a tömítésre izzócsere után, más baja nem lehet, hacsak nem találok valahol repedést.
Nem tudok szerezni kölcsön gyújtómodult. Venni tudnék ebay-ről kb. 20k HUF a leg olcsóbb, de egyelőre várok vele.
Talán lenne Peugeot-os kolléga (307), nem tudom kompatibilis e a gyújtás, ennek utána tudok nézni, de eléggé kellemetlen lenne kölcsönkérni. A másik meg az, hogy az ő kocsija eléggé necces, már ahogy indul. (Elindul, lefullad, aztán 2. vagy 3.-ra már járva marad.)
A másik meg az, hogy már nem is annyira egyszerű reprodukálni a jelenséget, nincs már hideg mostanában. Mostanában a motor beindul kissé remegve kb. 700 fordulattal, 1-2mp-ig alacsony a fordulat gyengélkedik, de nem fullad le és 2mp után már hirtelen feljebb is emeli 1100-ig kb.
Úgyhogy egyelőre kivárok. Ha tönkre is megy a trafó sor, akkor hirtelen halál vagy lesznek előjelei?
A kocsi egyébként megkímélt darab (látszik rajta, hogy minden eleme épp, a kopó fogyó alkatrészek gyári/márkásak, és nyoma sincs kókányolásnak) 72e km. Utoljára 49e km-nél szervizelték szervízkönyv és matricák szerint lassan két éve (még németben...).
Mivel se a mostani tulaj (fater), se az előző (aki behozta és kb. 2 hónapot járt vele) nem foglalkozott vele, végre fogok hajtani rajta egy kisebb "generált".
Új gyertyák, új olaj, szűrők, ablaktörlőlapát csere. Mindent S.K. hogy ismerkedjek a viszonyokkal.
A vezérlés és fékfolyadék csere, meg majd legközelebb.
Az első amit javasolnak az a folytószelep-ház kitakarítása mert az alapjárat szabályzó motor kúpja és fészke elkokszosodik és lecsökken a keresztmetszete!
(Ha nem tudod mi ez hogyan kell inkább ne állj neki.)
2007/04 Peugeot 206 1.4i 8V (KFW/TU3JP Sagem ECU) gépkocsink van.
1. a motor hidegben (0 fok környéke) beindul, aztán alacsony és egyenetlen az alapjárat, valamikor leáll. Ha nem fullad le az első 2mp-ben, akkor utána stabilizálódik. Kb. fél percet kell járatni ilyenkor elindulás előtt, különben erőtlen.
Nyáron és ősszel nincs ilyen probléma.
Motorhiba lámpa nem jelez, az alapjárati fordulat is stabil. Fél perc után már húz rendesen a motor.
Valaki egy külföldi fórumban azt írta, hogy nekik új kora óta így viselkedik az autó.
Ezt meg tudja erősíteni valaki, hogy tényleg ilyennek kell lennie? (soha nem volt ilyen gondom 15 évvel öregebb autó esetén sem).
Találkozott valaki ezzel a jelenséggel, sikerült javítani?
2. bal hátsó lámpa búra belülről tele van vízcseppekkel (pára lecsapódás), nem kevés víz van benne
Kívülről nem látok rajta törést/repedést, a jelenség hogyan orvosolható?
Adott egy peugeot 206 1.1 benzines 2000-es évjáratú gépjármű. A hiba jelenség a következő reggel tökéletesen indul volt alapjárat is.Elindultam vele ekkor leállt újra indítottam pár perc járás után leállt. Gyújtást kapcsolok a motor hiba jelző lámpa nem világít ilyenkor el sem indul.Ha valami csoda folytán felvillan akkor elindul de kis idő után le is áll.Hiba kód olvasóval nem hajlandó kapcsolódni amivel régebben teljesen jól felismerte. Biztosítékok jók egyesével átnéztem.A pót kulccsal sem indul. Ebben már nincsenek külön relék valahogy a biztosíték táblába vannak integrálva.