Az Octavia ügyesen van pozicionálva. Hiába jobb egy kicsit a Golf, az Octavia majdnem ugyanazt nyújtja úgy, hogy nagyobb hátul a hely és nagyobb a csomagtartó. Az autópályás menetzajt meg csak akkor tudod meg, ha mindkettővel mentél elég sokat.
A tegnapi nagy esőben nekem is befolyt némi víz az utastérbe :-( Azt már többször tapasztaltam, hogy megáll a víz az első ajtók aljában és amikor kinyitom őket, akkor kifolyik a víz a földre.
Most valószínűleg annyi eső esett, hogy felért a vízszint a küszöbig és befelé is folyt a víz. Kicsit alá is folyt a gumitálcának, egy nap alatt meg is büdösödött :-((
Ma már nem azok veszik akik a Renault Thália t és társa.
Nem a kalapos skodások Mint régen. És nem is úgy néz ki meg A felszereltség miatt sem kell szégyenkezni. Illetve szerintem az elmúlt 10 év megbizhatósága, olcsó üzemeltetése, ártartása teszi vonzóvá
A belső ajtópanelt (szerelvénypanel) nem jól rakták vissza: túlhúzták a csavarokat vagy enyhén deformálták és ezért nem fekszik fel; vagy sérült a tömítése körben. Akkor is ez van, ha a tömítés régebbi és kemény, mert megőrzi a másik felület alakját, és nyilván nem igazán lehet tizedmilliméter pontossággal ugyanoda visszarakni a leszerelt panelt. De magától is eleresztheti a vizet, a Fabia egyik idegesítő kis betegsége volt ez, tökúj autóknál is.
A fent befolyó víznek az ajtó alján kellene kifolynia (kifolyókat is érdemes átnézni alul, nem dugultak-e el), de ha a panel tömítése picit is sérült vagy nem fekszik fel, akkor víz nem csak az ajtó belseje és a kifolyó felé megy, hanem a panel belső feléről tovább tud csurogni a tömítés résein át a kárpit belső felének aljára, onnan meg egyenes az útja az ajtótömítésen belülre. A panel belső felére mindenképpen kerül víz, nem is kevés, azt kell megoldani hogy az maradjon az ajtón belül. A tömítés kiváltására van spéci képlékeny, jól tapadó, vastag és rugalmas járműipari anyag, fekete-sötétszürke, cartridge kiszerelésben is kapható. Valaki kigooglizza majd a nevét, az enyém innen 16km-re van. :) Akkor működik jól, ha a régi tömítés le van vakarva teljesen. Arra rákenve semmit nem ér - de sajnos még márkaszervizben is így csinálták néha.
A szilikon nem igazán jó, egyrészt oda túl merev és nem követi le a mozgásokat, másrészt a mostani tömítésről vagy maradványairól simán leválik két nap alatt, bónuszként ecetsavat tartalmaz, ami korrodál.
Jobb első ajtónál másodjára tapasztalom nagy eső után hogy a küszöbön szépen lefolyik a víz, csak nem kifelé, hanem befelé. Zárt ajtónál. Ma reggel csak az első kanyarig kellett menni, és megint elindult egy kis folyó a szőnyegen. Jobb oldalon cseréltek ablakemelőt nálam, papírforma szerint minden szakszerűen lett cserélve, de valami nem jó ott. Többi ajtónál ilyen gondom nincs. Tapasztalata valakinek ez ügyben, mire nem figyeltek szereléskor?
De azért simán összerakható, DSG, rendes fény, állófűtés, táblafelismerés, sávtartó, villamosszék, panoráma, bőrbelső, parksegéd, nagy navi... 5 millát is bele tudsz nyomni a DSG-n felül.
Amúgy alaposabban megnézve a hirdetést, az látszik, hogy kell is adni bőven engedményt, mert alapáron ez az autó eladhatatlan :-((
A 7,5 milliós alapára még ráraktak 3 millió Ft extrát, ami nem tudom, hogy hogyan áll össze, mert a DSG csak 600 eFt, a 2,4 milliónyi extra vajon mi?!?!
Tavaly 18 % kedvezményt kaptak az őstermelők, úgy látszik, hogy az idén még fontosabb lett az őstermelők támogatása, mert az általad linkelt hirdetésben több, mint 22 % kedvezményt adnak, ami az adott esetben 2,2 millió Ft.
Jó, a kedvezmény ugye cégeknek, egyéni vállalkozóknak, orvosoknak, ügyvédeknek, meg különböző kamarai tagoknak szól elsősorban, de az őstermelők is benne vannak a kedvezményezetti körben és bizony az őstermelői papírt tudja bárki megszerezni a kedvezmény igénybevétele érdekében :-))
Vannak ugye a feltételek, ahová csak azért nincs írva, hogy mindenki, mert akkor nem igazán lenne olyan hogy listaár, de legrosszabb esetben pár ezer Ft-ért egyéni vállalkozó leszel néhány napra, ha véletlenül valamelyik kereskedés ragaszkodik a betűhöz.
Nekem is bejelzett 2 hete a kipörgésgátló, az ABS, és a kézifék behúzott állapotát jelző ikon 3 sípolás kiséretében gyújtás ráadásakor. Elindulás után óvatosan teszteltem a féket, volt fékhatás, majd kb. 1 km megtétele után a 2. leállítás, újraindítás után már nem világítottak az ikonok, és azóta sem jött elő újra. Fékbetétek és tárcsák cseréje volt ez előtt kb. 1000 km-rel. Fékolajszintet néztem, nem alacsony.
Még az tűnt fel, hogy a gyújtás ráadásakor világítanak a visszajelzők, és kialszanak, majd a motor indításakor egy másodpercre ismét világít az ABS, és a kipörgésgátló visszajelzője. Azt nem tudom, hogy ez csak attól a hibajelzéstől van-e így vagy eddig is ilyen volt.
Hátul igazából szinte alig van fékhatás, mert a fékerő szabályozó az első fékekre adja a nagyobb fékerőt egy intenzív fékezésnél hátul szinte alig van fék igénybevétel.
Szerintem nem előre adja, hanem hátulról elveszi. :)
Még mindig a fogyasztás. Ma bejöttem melóba, klíma nélkül 2.0 dízel O2, 31es falvakon keresztül, 4es autóúti szakasza, majd Budapest át Budára. Ennyi lett pedig picit nyomtam is neki a 4esen.
Az elsődleges biztonsági rendszerek hibái nem törlődnek automatikusan! Ha légzsák, ESP, ABS hibát jelez, akkor azt mindenképpen törölni kell a hibatárolóból a javítás után. Nem fog eltűnni magától és amíg nem törlöd addig nem is működnek megfelelően majd ezek a rendszerek!
A vasra kopás egyenletes volt mind a négy betéten, vagy csak egyes betéteket érintett? A tárcsát nem mértétek, megvan még a minimum vastagság, illetve nem volt hullámos (barázdás) a felülete?
...fura, hogy a hátsó betétek elkopnak, általában azok bírják tovább, ha csak nem rohad be a nyereg, de akkor meg aszimmetrikusan szoktak kopni... Hátul igazából szinte alig van fékhatás, mert a fékerő szabályozó az első fékekre adja a nagyobb fékerőt egy intenzív fékezésnél hátul szinte alig van fék igénybevétel.
igen, pl koszos a karbi, és nem rendszeresen cserélik az üzem anyagszűrőt vagy valami gagyi üzemanyagszűrőt raknak be...akkor ez a tünet ... Az utólagos gáz beépítések sem tesznek jót a motornak ha nem szakszerűen csinálják...
vidd el márkaszervezbe állapotfelmérésre...utánna eldöntöd, hogy hol szervizeled...
Octavia 1,6 benzin 2007-es, de még az I-s, utólag beépített gáz. Nem tudom mennyire befolyásolja a gáz, mert nem figyeltem, de az alapjárat elég rég nem áll be, hanem 1000 körül marad. kb 2 éve hordom mindenhova szervizbe, hátha valaki tud okosat mondani. Nem tudott. Hibakód folyamatosan van, szegény keverék kód visszatérő. 3 hónapja csak benzinnel járok, kód maradt. kiolvasás és újratanítás után 1 percig jó volt az alapjárati fordulat, majd ismét szervizüzemmódra kapcsolt és felemelte a fordulatot. Nem tudom mennyire függ ezzel össze, de a másik amit tapasztaltam, hogy hideg indításnál viszont általában emeli a fordulatot, viszont van olyan, hogy mínusz fokban nem. A legutolsó, amit produkált már elég sokszor, piros lámpánál várakozás közben elkezd csökkenni a fordulat, majd leáll.
Valaki találkozott már hasonlóval, vagy valami ötlet?
Az még mindig nem 1,5 millió. Kétlem, hogy egy utcáról betévedőnek megadna annyit bármelyik kereskedő.
A forgalomba helyezés a legolcsóbb általam ismert helyen 160000, máshol 200000 is előfordul. Januárban 7 kereskedésnek küldtem el a konfigurátorral összeállított autót, napokig leveleztem, alkudoztam, mire győztest tudtam hirdetni. Végül csak 130000 lett az üzembe helyezés költsége.
A Style felszereltség 7,2 milliós listaárában nincs benne ülésfűtés, azért kb. 65000 forintot fizettem. A mindenki által megkapható kedvezmény 899999 Ft.
valószinüleg ABS vagy az érzékelők....szakszervizbe kérhetsz állapotfelmérést is és akkár máshol is cseréltettheted az alkatrészeket...kiütni nem érdemes...
Velem ugyan ez történt a héten, Romániában. A jobb hátsó keréknél, de a tárcsa is totál kész. Kedden viszem szervízbe. Az ESP és ABS menet közben világított, de újra indítás után most nem égnek.
1.6 benzines octavia II. ABS visszajelzője kigyulladt a műszerfalon, utána nem sokkal a menetstabilizáló is kikapcsolt. Két éve csinált már ilyent amikor lefogyott a fékfolyadék de ezúttal rendben volt a szint. A fék jól fogott viszont hátulról jött egy reszelős hang. Nyaralás közben voltunk, elvittem egy gyors szervizbe. Kiderült, hogy a két éve cserélt hátsó betétek koptak vasra. Kicseréltettem őket, a tárcsák még jók. Az első tárcsákban és betétekben is van még pár ezer km, azok majd együtt lesznek cserések. A problémám az, hogy a javítás után visszajött a fent említett hibajelzés. Nem volt lehetőségem visszainni oda ahol csináltattam(mentünk tovább), szerintetek ezt a hibajelzés kiüttetése megoldja vagy lehet , hogy tényleg ABS gondom van? Csak, hogy mennyire aggódjak amíg eljutok a szerelőmhöz. A másik kérdésem az, hogy mitől lehet, hogy elkopott ilyen gyorsan a betét hátul, még 10.000 sem került bele 2 év alatt, az elsők háromszor annyi ideje bírják és még kitartanak, rossz minőségű alkatrész lehet?
Nem vitatkozni akarok, mert nagyjából egyetértünk, de azért a vezérlésen kívül hozzá kell számolni a gumiabroncsok, féktárcsák, fékbetétek, kuplung, féltengelyek, futómű alkatrészek és még egyebek kopását. Főleg akkor jelentősek ezek, ha az ember megtesz évi 40-50000 kilométert.
Minden használt autó olcsóbb lesz idővel nem akarok vészmadár lenni :) csak türelem és kitartás kell hozzá.
Most benzinest keresnek elég sokan. Abba jellemzően nagyobb a kinálat a kevesebbet futott példányoknál.... azonban a dizel 1.6 CR és a 2.0 CR -k nagyon megbizható motor tipusok...
Sőt nem akarok vészmadár lenni de a következő évekbe élénkülni fog mind az új mind a használt autők forgalma a 2004-2007 ben hitelre vásárolt autók lassan csereérettek lesznek... pár éven belül....
3ookm 1o-15percet nyersz, ha forgalomba nyomod, mint az, aki megy a forgalommal.
Hazafele mindig az Mo-M5 pályán megyek Szeged felé, megprobálok előre menekülni a forgalomból, van amikor sikeröl, van amikor nem.
Utoljára a tavasszal voltam, Győrből akkora forgalom volt Budapestig, hogy inkább végigmentem az Mo-án és eltértem Debrecennek, onnan Szatmárnak, az utolsó 1ookmren egyedül maradtam a pályán a rendőrőkkel a hidakon. Minden második hídon volt egy kocsi és két rendőr.
A következő pénteken megyünk szabira, de úgy döntöttem, hogy csütörtökön estig elmegyek Szegedik, megalszol a Fehér tó panziónál és reggel ötkor indulva felmegyek Észak Németországig. Egy halászlét is meg kell kóstoljon az ember.
A gyorshajtással kapcsolatban én elég konzervatív vagyok. A megengedett sebesség +10km/h. De lakott területen szigorúan óra szerint tartom az 50-et. Nem vagyok nyugdíjas típus de én közalkalmazott vagyok, a bünti cetlik arat a két kis fiamra költöm. Mellesleg ki lehet könnyen számolni h ugyanazon a tavon 130 vagy 160 km/h mennyi idonyereseget hoz. Országon belül szinte pár perc. És a baleset meg van könnyen. Akkor pedig bőven elveszik a nyerhető idő. Szóval én (már csak a hivatásom miatt is) ilyen szabálykövető vagyok. 18. eve vezetek, nem kevés kilométerrel de még 1x sem kaptam bírságot. És meg is akarom tartani ezt a jó szokásom 😁
Van valahol egy képlet hozzá, de általában +10 vagy +15km/h belefér. ...pláne óra szerint! Az automata rendszerek csak akkor villannak ha biztosak a dolgukban, azaz a szabálysértési határ+ pontosági tűrés, felett vagy. ...de ha háromlábúval mérnek és van intézkedő személyzet a mérőponton akkor már akár +1km/h is lehet fizetős, persze azt azért ki lehet magyarázni, de hallottam már olyat akit +3km/h-ért megbüntettek!
Én azt vallom, hogy aki kicentizi és GPS szerint még éppen a fizetős határ alatt megy pontosan, azt én, aki általában óra szerint a határ +10km/h-val szoktam menni (kivéve városban, mert ott max 55, de nem több!) egy 50km alatti távon az első lámpánál már beérem, 100km környéki távon meg max a harmadik lámpánál, de ha minden közbejön akkor is max 10 percet nyer és ahhoz már komoly táv kell!
...de egy baleseti helyszínelés biztosan tovább tart mint az a 10 perc...
...persze, nem lesz feltétlenül baleset a vége, de ez a mondásom.
Azon kívül az én tempómmal általában ritkán vagyok útban valakinek, és ha több sávos az út akkor sokat előzgetnem sem kell, mert nem sűrűn érek utol valakit. Még a 2*1 sávon is működik a dolog, mert ott a kamionok is szokták tartani a 95 körüli tempót...
Csak arra akartam kilyukadni, hogy az ilyen sebesség leírásokban szoktak lenni kisebb hiányosságok, ezért jönnek ki számomra hihetetlen fogyasztások. Egy haverom mindig mesélt a kocsija csoda fogyasztásairól, mígnem egyszer együtt mentünk valahova, és hallottam, mikor mesélt róla, úgy szólt, hogy végig 140-gyel mentünk, holott kb 2x érte el a mutató a 140-et egész úton 3 másodpercre, és akkor még az óra csalása bele sincs számolva.
Csináltam egy gyors statisztikát, nekem minden 4. tankolásomhoz tartozó átlagom 100 feletti átlaggal van, és minden 23. 120 feletti átlaggal, pedig nem mindig megyek pályán. De ebből még nem következik, hogy át szoktam lépni a megengedett sebességet :).
És az érdekes az, hogy az ezekhez tartozó fogyasztások nem magasabbak, mint a 80-as, 60-as vagy 40-es átlaghoz tartozó fogyasztások.
Bontani kell hogy igényes legyen Svájcba meg büntetnek ezért is ,egy idő után nagyon idegesítő hogy csipog :) Szerintem VW csoportos NAVI-ra is vannak tört progik amik a védát jelzik ,lehet legális is .
Peugeothoz van legális is meg tört is ..vw -hez is biztos van
Ezt akartam mondani, hogy 100 feletti átlaghoz nagyon kell nyomni neki, az itthon nem túl életszerű. A VÉDA-val meg úgy vagyok, hogy fizettem én már pontosan eleget, többet nem akarok és ha ehhez az kell, hogy kicsit visszalassítsak, akkor ezt teszem!
(van valami hobbielektronikai kütyü ami megépíthető pár ezer ft-ból és egy frissíthető listából GPS segítségével figyelmeztet LED-ekkel, vagy akár hanggal is ha VÉDA van a közelben és gyorsan megy az ember. A Passat-ba nem tenném be, csak maximum akkor ha plug&play-re lehetne megépíteni, és nem kell megbontani a műszerfalat, de a kis öreg A2-esben erősen gondolkozom, hogy összedobok egy ilyet!)
Francia HDI-nél pl 240 ezer km az első vezérlés csere (gyár álltal előírt és tényleg bírja is addig )120 ezer ft max ,ezt én sem tekinteném költségnek ,az új autó drága egy 2-3 éves meg viszonylag új ,de sokkal olcsóbb és a következő 3 événél még tartja is az árát nagyából.
Én 2 éveseket veszem hajtom 3-4 évet azt becserélem és hozzádobok lóvét azt kihozok megint egy 2 éveset,a legnagyobb szervízem 600 ezer ft volt +,de ebben nagyon sok minden benne volt GT-ről beszélve pl a négy féktárcsa elöl hátul + betétek voltak ebből 200 ezer ft ,de most költségmentes lesz egy jó darabig.
Ha kintről jövök haza németben 180 ,osztrák 147 ,meg állt korlátozásoknál 15-el megyek többel 800 km végén az átlagom még is 106 km /h maximum sok az IGL 100-as korlátozás az szerintem leviszi az átlagot .
2,9-re azért esett le az 1.6 CRTDI ára, mert rengeteg flottás autó futott ki mostanában ebből a változatból, valós kereslet viszont nincs rá a magánvásárlók körében. Nem akarok vészmadár lenni, de szerintem lesz még olcsóbb is...
évente 250 -400eFt között veszít értékéből az octávia.
8 éves kora után :) Valakinek nézegettem most weltautós O3 1.6 TDI-ket, 2,9-ért van elhozható Elegance, ami újkorában listaáron 8 körül volt, elhozni 6,5 körül lehetett. Persze a fapad nem tud ennyit veszíteni, mert akkor már majdnem ingyen lenne.
Ez nekem azt jelenti, hogy az első 2-3 év brutális értékvesztését realizálod mindig egy új autóba átüléssel.
Kellene egyszer rajzolni egy-két görbét, nekem perpill nincs kedvem adatokat gyűjteni hozzá, de az biztos, hogy az első 1-2 év értékvesztéséhez képest egy vezérléscsere sehol nincs, számomra a vezérléscsere költségeinek a megspórolása miatt átülni egy új autóba olyan, mint venni egy repülőjegyet az ingyen mogyoróért. Hozzáteszem, tök jó dolog, csak gazdaságilag nem biztos, hogy az lesz a jó megoldás.
Nyilván minden egyes autó görbéje más és más, egy olcsó autónál talán más a helyzet, mert a szervize annak nem lesz fajlagosan kevesebb.
Én ha nagyon sietek (azaz pályán 140 tempomat ahol csak lehet, VÉDA-nál vissza lassítok 125-re de előzésekkor ~160 ra is gyorsítok, országúton 100 tempomat, 100-as szakaszokon 110 tempomat, 110-es szakaszokon meg 120-130 a sebességem óra szerint, VÉDA-nál itt is az előírt sebességet tartom óra szerint, városban szigorúan óra szerint 50, 60, vagy amennyi az előírt, dinamikusan gyorsítok stb...)
Egy Törökszentmiklós-Komárom-Székesfehérvár-Komárom-Törökszentmiklós (azaz 4-es, 405-ös, M5, M0, M1, 13-as, 13-as, 81-es és vissza) egészen rövid, mondjuk 5-6 km belterületen, a többi országút és pálya, összesen ~600km szokott kijönni olyan 80-83km/h átlagra, de akkor semmi dugó, semmi torlódás!
100 feletti átlagot csak pályán lehet elérni és nagyon kell nyomni!
Nem akarlak a számolásban nagyon megzavarni, de a pályán előfordult, hogy nem ugrottam ki a belsősávban lévők elé, hanem megvártam míg a csoportok elmennek mellettem. Ezért előfordult, hogy 80-nal is mentem párszor. Sőt, a gödöllői hosszú lejtőn még üresben is volt a kocsi, mivel üresben képes 115-re is felgyorsulni. Hatvantól Gyöngyös irányában már nincs pálya matricám, ezért a "kertek alatt" Horton keresztül mentem. Értem mire akarsz kilyukadni. Ha a számadat nem valós, mert a kis manó nem pontosan számol, engem az nem zavar. Ez amolyan placebó izé. Ha nem igaz, akkor is jól eső érzés ránézni ... :-)
Na, ha már van egy ilyen jó segítségünk, akkor számoljunk. Az említett úton kb 125 km a pálya, meg 16 km országút. Mivel elvileg a pályán 100 és 130 között volt a tempó, ezért 110-es átlagot véve az országutas részre kijön 16 km/h-nál kisebb átlag, ami elég durva, mert tényleg nagyon dugós, rövid szakaszos városi utakra szokott kijönni 20 körüli átlag. Tudom, volt benne egy tankolás is, de akkor is szerintem inkább az a reálisabb, hogy a pályán lényegesen alacsonyabb volt az átlag 110-nél. Onnantól kezdve pedig nem releváns a sebesség-fogyasztás számpáros, mert nyilván van az a tempó, aminél kijön az említett fogyasztás. Lehet, hogy volt benne valamennyi 130-cal, de valószínűleg nem túl sok, és lehet, hogy volt 100 alatti tempó is bőven. Pl. az M3-ason volt jó ideig egy hosszabb 80-as korlátozás, az már bőven le tudja húzni a fogyasztás átlagot. Nem a bemondott alacsony fogyasztási értékeket vonom kétségbe, csak sokszor a hozzá társított sebességértékek hangzanak irreálisnak.
évente 250 -400eFt között veszít értékéből az octávia. A csere nem mindig kifizetődő ha használtat használtra cserélsz. Van átírási költség, + kisebb nagyobb szervizelési költségek + gumi csre + fékcsere esetleg aku . Magán személytől ritkábban lehet megvenni az autót jó áron. Jellemzően a nepperek rárepülnek a jó árú autókra.
10 éves autón pedig lassan előjönnek a szervizelési gondok, rozsdásodások. Persze ha ezek nem zavarnak innét kisebb az érték vesztés de nagyobb a szervizelési költség elég sok autónál. + a futási teljesítmény nem garantált...
Talán ha akciósan veszel octáviát és használod 15 évet és utána eladod kisebb futás igény mellett akkor nem jársz rosszul. Azonban ha nagyobb a futási igényed akkor muszáj sűrűbben cserélgetni...
2008-as modellévtől volt a kanyarfény funkció elérhető. A vezérlő cikkszámát nem tudom, de az biztos, hogy amelyikben még nem volt, abban a kódsor is rövidebb volt és amelyikben meg már volt, ott a kódsor vége felé volt ennek a funkciónak a kódolása.
Sziasztok. Egy láma kèrdèsem lenne,de nem szeretnèk kárt tenni benne... Hyelzetjelzö cserènèl a lámpát szeretnèm kivenni,hogy jobban hozzá fèrjek. Azonban az index alatt van egy csatlakozó. Annak van valami technikája,gombja,retesze bármi amit meg kell nyomni,vagy csak szimplán ki kell huzni? Nem sikerült kihuznom erölködni pedig nem szerettem volna,nehogy elrontsam. Elöre is köszi a valaszt,es bocs az irasert,de telorol vagyok.
De lenne egy kérdésem ha a octaviam II 2007 (3C0 937 049 AE) a fedélzeti 23 byte-os akkor a ködlámpás kanyar fényt nem tudom be kapcsolni mert mindenhol csak a 30-as hoz van. ha esetleg tudja valaki le írná nekem. VCDS 17.0.3 at használok
Ami most van az új ára közel 12 millió volt :( én ennyi pénzt sajnálnék bele tenni főleg hogy megyek évi 40 -et 4 évesen talán 4 millióért tudnám eladni ,nekem a 2 éves használt éri meg úgy 5-6 éves korig .
Felhasználás és futás kérdése. Ha kímélő üzemben van és nem szaladnak bele a km-ek, akkor akár 8-10 évente, vagy még később! Magánszemélytől egy megbízható előéletű, keveset futott (értsd 50-80 ezer körüli futású) első vagy második gazdás autó mindig könnyen eladható az ársávja átlagában vagy a tetején is, csak az mondjuk nem napok alatt.
Ha melós autó és szalad bele a km, akkor kb.: mindegy, de akkor is megéri megtartani legalább az első nagyobb költségekig.
Persze mindkét esetben nagyon jól kell megválasztani az alapot, mert ha belehúzol és befalsz egy szopórollert, akkor attól mihamarabb szabadulni kell, mert minél előbb írod le a veszteséget annál kevesebb lesz...
...100e környékén a TSI-nél koksz mentesítés, egy kicsivel odébb vezérlés csere...
Ma már nem nagyon van olyan új autó aminek nem 200 ezer felett van a vezérlés csere intervalluma, tehát a második diózás után lesz az kicsivel s nem az elsőnél!
Pont ma mondtam a feleségemnek, hogy a szembe szomszédéknak (kb. 70 év körüliek), első generációs Dacia Logan van és tök jól elvannak vele. Tudjuk, hogy lé határozza meg a tudatot, ezért azt mondtam neki, hogy a jövőben, ha romlanak az anyagi kondíciónk, nekünk is elég lesz egy Logan jellegű olcsó, de ÚJ kocsi? Vagy akkor is elég lesz ilyen jellegű kocsi, ha igazából nem romlanak a kondíciók, de már nem fog számítani a presztizs, a sebesség, a gyorsulás, a kanyar stabilitás, csak az legyen a lényeg, hogy új legyen, ami gond és probléma mentes? Lehet ...
Akik nagyon sokat mennek éves szinten érdemes utána számolni, hogy mikor jött el a csere időpontja. Ha 100e Km futás veszünk figyelembe, akkor abban van legalább 3, de ahogy olvaslak benneteket inkább 6-7 olajcsere. Legalább egy nyári és téli gumi garnitúra csere, benzineseknél gyertya csere, kb. egy fékbetét garnitúra, 100e körül talán még tárcsa csere is. 100e környékén a TSI-nél koksz mentesítés, egy kicsivel odébb vezérlés csere, megint olaj, és szűrők cseréje, egyetemben a vezérlés mellett lévő sallangok cseréje is. Kicsivel később jönnek megint a nagy kiadások, pl. a kuplung - kettős tömegű cseréje. Mindeközben pereg az idő homokja, a kocsi értéke folyamatosan csökken. Nem kell, hogy jómódú országban éljünk, de van egy pénzügyi metszéspont ahol nagyon indokolt a csere még akkor is, ha típusra ugyan olyat hoznál ki. Engem nem érint mert amit nálam a kocsik mennek az nem sok. A 8.5 éves Pug 308-ban 55e (vagy 56e) Km volt, eredeti gumikkal adtam le. Én egy fillért nem költöttem a kötelező cseréken kívül a kocsira (a feleségemére sem kellett), de aki évi 40e-t megy, annak nagyon érdemes utána számolni, hogy az a pénz amit a nagy szervizekre kell költeni, azt nem volna-e érdemesebb beletenni egy új kocsiba? Szerintem igen. :)
...nem feltétlenül! A kötelezőszervizeket nem számolva (és gari után már azokat is magam csináltam!) volt egy garnitúra kerékcsapágy, egy garnitúra fék, egy 2t lendkerék, és 2db izzítógyertya amit cseréltem az Octiban. Esedékes lett volna az eladáskor a lengéscsillapítók cseréje is...
Ez így gyorsban számolva 7 év alatt összesen 300-350 ezer Ft-ba fájtak! A lengéscsillapítók meg még úgy 50 ezerbe. 1,35M-ért eladtam (4,3M-ért vettem) szóval 3,3-3,4M forintomba került 7 év alatt!
Gondom sosem volt vele, ott nem hagyott sehol, menteni sosem kellett, kényelmes volt és tényleg nagyon szerettem!
Ha mondjuk 2 évente cseréltem volna, és nem újat hanem mindig kb olyat mint az is volt, tehát 1-2 év közötti 20-30000km-es futású autót vettem volna, akkor kétévente ~1,5M-ba került volna a történet, tehát kb 5M-ba került volna és nem is beszélve arról, hogy végig márkaszervizes kötelezőszervizekkel kellett volna számoljak és ha valami elromlik, mert simán benne van a pakliban, mint most is a Passat lengéscsillapítója, akkor még több költségbe került volna...
Ez nem Ausztria ,Németország se nem Svájc igazából ez az egyik oka :D Nekem az az oka hogy lehet még 2 év múlva sem lesz olyan gép ami pótolná ezt ami most van fogyasztás ,motor ,erő ,sport kombi,extrák jó vételár meg maradnék a Franciánál.
Sajnos elkezték ők is az down sizeing-et a mostani GT-jük csak 180 LE vicc kategória ezért sem váltottam face lift-re most egy fél év mulva max egy év dobnak ki újat mindenhogyan tetszik már csak azon múlik hogy m lesz a csúcs dízel motorjuk ha annak lesz elég ereje 200 LE felett meg elég nyomatéka akkor jöhet ,leváltom a mostanit ha nem akkor sajnos más márka után kell néznem a németet szeretném elkerülni ...volt már sok ,meg sajnálom rájuk a pénzt 5 milláért pl nem kapok olyan jó A6-ot mint egy hasonló nagy franciát csak az ennyiért fiatalabb ,erősebb,extrázottabb .
Ez után a mostani után már bajban leszek vagy fel viszem a pénzt amit adnék érte 6-7 millióig vagy lejjebb kell hogy adjam valamiben erő vagy extrák...
Egy használati tárgyat szerintem butaság SZERETNI. Azok, akiknek egy kocsi vételára gyorsan visszapótlódik a pénztár-cá-ba, sűrűn kellene autót cserélniük! Ez lehet 1.5-2 év is, mert ekkor még elég magas a használt kocsi ára, az újhoz pedig viszonylag keveset kell hozzápótolni. Számolj utána! Egy magán személynek első hallatra fura, hogy max. 2 évente cseréljen kocsit, de ez idővel megszokható. A jót könnyű megszokni. Az Ezrednél nekem nem okozott problémát, hogy új, fiatal kocsikat vezethettem. Ha tehetném, max. a ráncfelvarrásokig tartanám meg a kocsit, így kb. 3 évente lenne, új verda a garageban. :)
Én állt két évente váltogattam az autókat most 10 hónapja van egy off autóm 105 ezer km van benne ,de megszerettem és ár érték arányban a felső közép kategóriában nem találok erősebbet sem jobban felszereltet 4-5 milliót szoktam használt autóért adni,mert autóra nem veszek fel hitelt.
Tudom hogy ezt még 3 évig megtartom évi 40 ezret megyek akkor lesz benne 220 körül ,majd akkor gondolkozom váltáson,a lényeg nagy sport kombi ,dízel és 200 le felett legyen és azokkal az extrákkal minimum amihez hozzászoktam.
Vol 2008-as O2-om is 263 ezer km el is nagyon szerettem 200 ezernél szinte minden főbb alkatrész cserés lett,akkor már azért nem adtam el,utána 1.5-2 évig állt a háznál,havi egyszer beindítva,állt akku töltőn volt,sajnáltam eladni.....feleségemnek sem kellett túl nagynak vélte...aztán ment a háztól :( asszony születésnapjára meg kapott egy 1.16 i 2006-os fullos 1-es BMW-et azt szereti ki se akar szállni belőle,amúgy tényleg jó autó,bmw talán utolsó kevésbé rizikós motorja,láncra kell figyelni meg eszi az olajat mint minden BMW de amúgy rendben van.
A BMW X5 zsír újonnan is egett mint a zsír. Praxisom azon szakaszában 9 közel 0km-es autót sikerült eloltanunk. Ott volt vmi gyári hiba, bár ha jól tudom nem ismerte el sosem a BMW.
Az autotuzek nagy része a kókler javítások, a karbantartások és javítások elmulasztása miatt keletkezik. Értsd úgy h nagyon nagy %-ban elektromos meghibásodás a fő ok. Vezetekek szigetelésének sérülése, generátor meghibasodas, zárlat. Az aksiban meg van akkora kraft h simán kigyújtja a kabelkorbacsot és onnan már nagyon nincs visszaút. Legalább 1kg porrallolto (nem mindenfele oltospray) és használni is tudni kell.
Hogy miért nem szállnak ki a 300e km-t futott autókból? Még mindig olcsóbb a javítás mint egy új. Mellesleg nagyon megbízható autó az Octávia szerintem, kenyelmes, sok extraval es a legfobb indok szerintem is mert SZERETI!
Egy újat miért ne szeretnének jobban? 200-300e Km-nél/ig jelentős összeget kell elkölteni a kocsikra és a menet közbeni meghibásodás is előfordulhat (lásd porrá égett BMW-k). Gazdaságosság, üzembiztonság, trendiség tekintetében, szerintem max. 100e-nél érdemes átülni egy új kocsiba! Minél tovább van az autó a tulajdonunkban, minél több kilométert rakunk bele, annál kevesebbet ér, miközben egyre többet kell költeni a kocsira, és ezt a pénzt az eladáskor senki nem veszi figyelembe.
Nem tudom elfogadni a SZERETI indoklást, mivel gazdaságilag nem éri meg megtartani ilyen sokáig. Az illető pénzügyileg lazán átülhetne (gazdaságilag át is kellene, hogy üljön) egy 0 Km-es kocsiba, amit ugyan úgy szerethetne sőt, még jobban, hiszen az még új (persze csak a következő újig).
de ha az út kb 90%-ában mondjuk 110-es átlagot mentél, akkor miért csak 65 az átlagsebesség?
Lehet, nem is egyszer! :)
Hát úgy, hogy nem 90%-ban mentem 110-es átlagot. Hazafelé volt olyan szakasz is ahol a rossz út és meredek lejtő miatt, kettesben eresztettem lefelé a kocsit, hogy elsősorban a motorfék fogjon és ne az üzemi fék kopjon. Szeretem a sebességet, de szerencsére nem kell sehová sietnem, ezért fogyasztástudatosan vezetek amikor csak lehet.
Más.
Akartam már kérdezni, hogy a nálam tehetősebbek, miért használnak +, - 200-300e Km környéki Skodát?
Na ja. Az 1.6CR kombim 90-100 körül ugyan lazán elmegy öt liter alatt, városban belső körúton forgalom nélküli 60km/h is megy neki 4-4.2l körül, de pályán 130-140 tempóval 6.5-6.7 a Szhely Bp. átlag. Győr-Szhely szakaszon volt (autóút, 110 végig) ráérős 100km/h tempóval 5.5l, de a 110-120km/h normális közlekedéshez már hat liter körül kell neki százon.
Mondjuk az öt liter biztosan jobban nézne ki önérzetileg, de őszintén szólva az a háromszáz forint plusz nekem teljesen tökmindegy.
szerintem a fogyasztás függ még a gumi tipusától, méretétől is. A megfigyelésem az hogy a R16 205/55 -s gumi -l a fogyasztás kedvezőbb mint a többi váltómérettel. Ha R17 vagy R18 felni van akkor nő a fogyasztás. Valamint ha nem alacsony gördülés ellenállású gumi van rajta akkor is van különbség .
csak kísérlet véget kipróbálnád egyszer az autóddal a 120 -s tempót ahol lehet tempomattal. 120 nál többet ne menjél. Kíváncsi lennék a fogyasztásodra ilyen feltételek mellett. + milyen gumik vannak az autón? (Tipus érdekelne)
Galileo Galilei 1632-ben írt egy könyvet, amiben kifejti, hogy az összes erőmentes vonatkoztatási rendszerben a mechanika tőrvényei ugyanazok.
A következő hasonlattal élt: egy hajó fenekén ülve, nem lehet megállapítani, hogy a hajó áll vagy egyenletes egyenesvonalú sebességgel mozog, mivelhogy minden mechanikai kisérlet azonos eredménye ad. Ezt mindenki elfogadta természettőrvénynek, most is igaz, ha a jelenségek a fénysebességhez képest kis sebességgel tőrténnek.
A relativitás elvének értelmében, az összes erőmentes vonatkoztatási rendszerben a mechanikai törvények képletei formailag azonosak, azaz a bemenő fizikai értekek különbsége, maga után vonja az eredmények külömbségét. Hiszen az nem lehet természettőrvény, aminek a képletében behelyetesítesz 1-est kiad nullát és ha 2-est akkor is nullát. :)
Ha én 1ookm/h állandó sebességgel haladok egyenes úton egy autóval, akkor lehet szerkeszteni egy velem együtt mozgó erőmentes vonatkoztatási rendszert (berajzolok az út mentén egy osztást és minden osztáshoz szinkronizált órát helyezek, ), amiben a mechanika tőrvényeit meg lehet vizsgálni.
Ha ugyanazon az úton haladok ugyanazal az autóval 14okm/h állandó sebességgel, akkor egy másik velem együtt mozgó erőmentes vonatkoztatási rendszert lehet szerkeszteni (csak egymástól távolabb kell rajzoljam az osztást és helyezzem az órákat) és ebben a rendszerben is meg lehet vizsgálni a mechanikai tőrvényeket.
A kérdés az, hogy egy vonatkozási rendszerben számolva (pl. 14okm/h-nál) miért adódnak más eredmények, amikor kicseréljük az autót egy pontosan olyanra?:))))))))))
A képletekben szereplő fizikai mennyiségek a következők (és elvileg azonosak, ha a két autó is az):
az autó súlya és sebessége, az útra levitt munkavégzés (ezen belül: az üzemanyag égéshője, a motor temikus hatásfoka, a hajtás mechanikai hatásfoka, kerékátmérő), a surlódási erők munkavégzése (ezen belül: a homlokfelülete az autónak, a légellenállási alaki tényező, a szél sebessége, a gördülési ellenállási tényező). Ha nem is pontosan azonosak (pl. két egymásutáni mérés során lehet ellenszél és hátszél is, vagy egyszer tankolunk a MOL-nál, aztán Shell-nél), ha elég sok kisérletet végzünk, a fizikai mennyiségek értékei és az eredmények is átlagolódnak.
Itt is pontosan erről van szó. Be vannak linkelve statisztikák a fajlagos üa fogyasztásról. Egy hosszabb futási teljesítményre számolunk. Mért mennyiségű energiahordozó elhasználásával mért munkát végzünk, meghatározott időegység alatt, - kiátlagolt feltételek mellett.
Erre valaki azt állítja, hogy neki arra elég 5.2 liter üzemanyag, amire nekem a 6.8 liter.:))))
Megjegyzem, hogy 1.6 liter üa energiatartalma óriási.
A legalacsonyabb átlagfogyi az enyémmel 4,8 volt egy 200 km-es oda-vissza szakaszon. Város és országút vegyesen volt benne.
Persze ezt sem én hoztam össze, hanem a párom, amikor Erdélyben nyaraltunk. Először vezette az autót, betartott minden korlátozást, és alig merte nyomni a gázt.
Azóta se láttam olyan alacsony értéket a kijelzőn. :D
A Te meg az én autóm közötti eltérés abszolút indokoltnak tűnik. Én 10-zel gyorsabban tudok menni ugyanolyan fogyasztással. :)
Nekem is 15o lovas kézi vátósom van, igaz, hogy 4x4-es, de rendszer nem kapcsol be sík úton tempomáttal.
De, nem ugyanarról az autóról beszélünk.:)
Mondom az én változatomat.
Reális 5.2 fogyasztást úgy érsz el, hogy 125o-13oo-as fordulaton tartod 6.-ban és egyszer se fékezel, nem gyorsítassz, nem előzől meg senkit.
Ezen a fordulaton kb. 95km/h-val haladsz a kmóra szerint.
14o tempomáttal óra szerint, ami ennél az autónál pont 132km/h jelent a GPS szerint, hosszú pályás szakaszokon a fogyasztás 6.8%, de inkább 7.
A múlt nyáron egy 78ookm-res körútat csináltunk a családdal (amiből kb.65ookm pálya volt), az átlag 6.7%.
Mentem gyorsabban is néha, de a tempomát mindig 14o-re volt állitva.
Pályán, digitális pedálhasználatnál, simán megissza a 13% is ( ilyenkor az 4x4 elég gyakran bekapcsolja a hátát).
Voltak szolgálati autóim a 9o-es évekbe: 1.6 benzines Audi8o-as , 1.6 Golfom is és 1.6 Vectram is, mindegyik 15% felett fogyasztott a pályán padlógázzal.
A valós fogyasztás olyan 5.2-5.5 körül lehetne. Ott már elég nagy a légellanállás, illetve a lassítások/gyorsítások nagyobb energiát igényelnek. 6,5-7 literes fogyasztáshoz eszetelnül nyomni kell a gázt (180 felett, nagygáz-nagyfék kombinációval), de ott is ha a forgalom miatt nem lehet neki tolni igazán, egyből megy le a fogyasztás, nem figyelsz oda és egyből egy literrel kevesebb :D 7.3-as átlagfogyim úgy lett, hogy az M7-esen 180 alatt csak akkor mentem, ha muszály volt, és a gyorsítások is csak padlógázzal történtek :)
Egy 125 lovas verzióval szerelt Golf és egy 150 lovas verzióval szerelt OIII tulajától is hallok rendszeresen dízelesen alacsony fogyasztásokat autópályás és országutas etapokról.
Ezt már az előző 1.4-esek is tudták valamennyire. De 2000-nél kb. 100-zal mentek 6-osban!
Régebben írt ide egy tulaj, akinek láttam a fedkompját is, igaz egy Leonban. Alig evett többet, mint az 1.9 PD (céges) Golfja, amivel felváltva használta.
Egyszer vezettem is: azt hittem rosszul látok, hogy milyen hosszú fokozatok vannak benne! Majdnem
Aszódról járok Százhalombattára M3-M31-M0-M6 110 óra szerinti tempomat végig, lehetőség szerint folyamatosan, minimális fékezéssel és gyorsítással.
A hosszú távú fogyasztás azért ilyen "rossz" mert van benne egy 1000km elég "sportos", nagysebességű menet is, előtte 4,3 volt a kiírt átlag, de néha meg kell járatni az autót, hogy ne lustuljon el :)
A képeken látható fogyasztáshoz hozzá kell adni 2-3 decit, és az a valós.
Itt vezetem a fogyasztást, az eddigi 30e km átlaga 5,07 tankolás alapján.
Azért vettem a 2.0 literest és nem az 1.6-ost, mert többnyire nem kell az erő, de azért néha jó nyomni is neki, 2 autót meg emiatt fenttartani hülyeség (egy spórolósat, meg egy gyorsat) :)
Meg nem is hinném, hogy az 1.6-tal sokkal alacsonyabbra ki lehetne hozni, ezek a fogyasztások is már elég "ideális" viszonyok között képződnek, talán akkor lenne 1-2 decivel kevesebb, nem kellene megmászi a gödöllői, péceli, meg az érdi dombokat.
Különbség van a városi és közúti vagy autópályás használat között . Nekem 1.6 CR TDI Combi -m van alacsony gördülés ellenállású gumival. M0, M7 és közút, falukon át , mért átlag 4.4 l volt. Ahol lehet tempomatot használtam. Autópályán 120 és 135 km között mentem. Az M0 -n 110 állítottam a tempomatot. A falukba én vezettem a falukon kívül a tempomatot használtam.
Városba a start/stopot + waze-t használom.
Naponta van nálam autópálya + városi használat. Feleslegesen nem gyorsítgatok és fékezgetek és hagyom az autót lelassulni ha lehet a kereszteződéshez közeledve + távolságot tartok... aki pedig siet az előzgessen...
Las Palmas szélén végig nagy hullámok vannak mi csak oda mentünk ,beteker a víz alá végig visz alul azt kidob .
Családdal már én is el lennék csak én itt építettem fel mindent ,így marad a nyaralás :)vagy mi inkább télen szoktunk ki menni 25 fok akkor is meg van.
Az én 1.6 CRTDI-m a maxy dot szerint 5,8-6litert fogyaszt. Igaz klímával. Én kicsit sokallom. Sokat használom rövidtávon, kisvárosi környezetben, tehát noincs dugó meg sok lámpa. illetve heti 3-4 alkalommal autóúton kb 50km távon.
Sokat járok közúton, lehet, hogy a kanyargós dimbes-dombos utszakaszok miatt (vagy az román benzinkútaknál meghekkelt mérőberendezések miatt), de 6.7 alá a Scoutokkal nem tudok lemenni. Városba 1o. Autópályán van egy 85ookm-res mérésem a múlt nyáron a O3-as Scouttal, az is 6.8%. Nem nyomom ki a szemét, van egy elég tempós ritmusom, olyan 1o5-1o8 km/h átlag szabad pályán, 138-ra állított tempomát óra szerint.
Az az érdekes ezekkel az alacsony fogyasztásokkal- amiket itt látok, hogy néha több off autóval megyünk hosszabb utakra és mindig én vagyok a fogyasztási bajnok, általában, 1.5 literekkel többet fogyasztanak ugyanolyan méretű autókkal, mind egy Octavia kombi.
tempomat , 125 km óra, nincs előzgetés és simán meg van nyugodt vezetés mellett.. ha zsúfolt a pálya vagy pörgeted az autót akkor bizony benzinesbe jobban eszik mint dízelnél...
Én DSG automata O2 2.0 pdtdi-m klímával autópályán 5.6-ot eszik, óra szerinti 135 mellett. Havonta kb 2x járok most pályán, inkább a 31es és 4es (autóúti reszen) járok. Ott simán klímával 5.2 a fogyasztás, klíma nélkül már mentem 5l alá is.
Már csak azért mert én a dízellel (Octavia és a Passat is, most a kis 1.4-es A2-est hagyjuk ki a dologból) simán bementem 5l/100km alá! Kúton mérve is!
Az Octival nem volt lehetetlen a 4,3-4,4-es országúti + pályás átlag, de akkor a pályán is csak 120 körül volt a teteje. A Passat-tal meg a 4,8-4,9 ugyanazokon az utakon de 140 tempomattal, 80-82km/h átlagsebességgel ~500km-es etapon, klímával stb...
(Hasonló tempóban az Octi is így fogyasztott!)
Ezek mind többször is igazolva lettek kúton is!
Egyébként ezek a 1.4 TSI motorok is tudnak hasonló értékeket, de ehhez tényleg nyugodt vezetési stílus kell! Kerülni kell a nagy gyorsításokat és a nagy fékezéseket is és csak ott tempót menni ahol azt legalább 30-50km-en keresztül lehet is, másutt inkább kicsit lassítani kb.: 15-20km/h-val és csak előzésekkor visszagyorsítani!
Az A2 meg a motorhang szempontjából kellemes 110-115km/h sebességnél simán bemegy 4 liter alá is! kedvező körülmények között még 3,6-3,7-es fogyasztásokat is tud!
Többnyire M31-M0-M5 kombinációban járok az 1.6 TDI-vel, GPS 135/115/135, elején és a végén egy kis tötymörgés, az autó szédítő ereje miatt sok padlógázas gyorsítás :) , minden tankban van ezen kívül kb. 100-300 km város. A hideg időszak elmúlta óta 5,2-5,8 a kúton tankoltak alapján a fogyasztás attól függően, hogy mennyi autópálya vagy város jön bele pluszban (januárban volt 5,9 is, mert 20 km mire rendesen bemelegszik).
Országúton oltári lazán bemegy 5 alá, különösebben küzdeni sem kell, elég, ha a GPS szerinti 95 körüli tempót tartod.
1.4 TSI 150LE , városban kb 6.5-7.1 eszik ha dugós a közlekedés a városban klimával
Valószínű nem ugyanazt értjük dugós közlekedésen, mert nekem a pihekönnyű 40 LE-s Maruti is legalább 7,5-et evett városban, de az össze többi kis benzines autóm is 8 felett. Octavia méretű autók pedig 10-től felfele. Valószínűleg más városokban lakunk.
Simán! Persze kell hozzá az, hogy előzni csak akkor szabad ha gyorsítás nélkül is belefér és szigorúan tempomattal kell menni óra szerint 130-at és nem többet! ...szerintem még ez alá is be lehet menni!
Egy 125 lovas verzióval szerelt Golf és egy 150 lovas verzióval szerelt OIII tulajától is hallok rendszeresen dízelesen alacsony fogyasztásokat autópályás és országutas etapokról. ...és egyik sem hengerlekapcsolós!
(Direkt nem írom le, hogy pontosan mennyit, mert úgysem hinné el senki!)
1.4 TSI 150LE , városban kb 6.5-7.1 eszik ha dugós a közlekedés a városban klimával. Ha zöld hullámot kapsz el este akkor kevesebbet... :) Autópályán, főúton kb 5.1-5.4 körül lesz a fogyasztás
A 1.6 CR TDi pedig 4.9-5.6 eszik ha dugós a közlekedés városban klimával . Autópályán és főúton kb 4.4 körül lesz a fogyasztás.
Minkét motor turbós, és kettős tömegűt tartalmaz. Hasonló karbantartási költségekre lehet számítani.
A saját véleményem az, hogy ha az éves futási teljesítményed 30e Km felett van akkor a dizel a nyerő. Ha az éves futási teljesítményed 15e Km alatt van akkor a benzines. Ha csak városba mész és nincs nagy szállítási igényed később sem és rövid távokra használod nagyon sokszor akkor az elektromos autó jobb választás.
A gázos átalakítás költsége cirka 300 eFt körül van. Számold ki hogy ahhoz mennyit kell + autóznod és hány évig, hogy behozza az árát. A fogyasztás nem csökken a gázos átalakítással csak az üzemanyag lesz olcsóbb . Azonban ez is változhat bármikor csak politikai kérdése hogy mikor mire mennyi sarcot vetnek ki..
Nekem 1.6 CR TDI -m van octi III. Előtte 1.9 TDI volt.
Unokatesóim Las Palmas-iak oda is születtek legtöbbet 6 hónapot bírtam ott ,annyira megy ott a semmit tevés ,egy kelet európainak aki törekvő szinte élhetetlen :) Már csak nyaralni járok oda egyre ritkábban ,3 unokatesóm ottani de az egyik Madridba költözött ,nehéz összehozni hogy mindenki egy időben együtt legyen ,Ő Madridba én Andalúziába menekültem a léhüttő unokatesóm meg maradt Las Palmason 1 évbe talán 6 hónapot melóznak ,lóvéra nem nagyon van szükségük ,igazából két robogót kell fentartani ,aminek a szerelése kimeríti a hobbi fogalmát ,ha nem melóznak vagy a parton vannak vagy alszanak ,vagy robogót szerelnek :D
A lakást az állam tartja fennt mert árvák .Én képtelen voltam rá hogy így éljem le az életem értelem és cél nélkül ,ebbe születni kell .
Amire meg kaptam a már nem tudom milyen számot Írba PPS numbernek hívták amivel melót vállalhatsz az volt kb 2 hónap ,mondtam mennyünk már unokatesóim majd Manana,végre elintéződött mondom kéne meló van egy hajógyár ott álltalában sokat hegesztenek ,meg kéne egy albérlet mert egy kupacban él ott mindenki 6 hónap után unokatesóm a középső mondta nem mindegy neked hogy hol laksz ,maradj itt van elég szoba ,mondom ha nőm lesz vagy esetleg család ,akkor azok is elférnek itt mondja :D 3 szobás lakás volt 6-an éltünk ott én meg unokatesóim női ,ez a kép lebegett életem végéig már pakoltam azt menekültem is :D .
6 óra alatt körbe autóztuk a szigetet éreztem a korlátait is ,szigetinek születni kell ,nekem nem ment.
Azon a szigeten semmi értelme a pénznek egyszerüen kaján meg egy robogón kívül ,szórakozás nincs is mire költeni.
A 8.5 éves Pug 308-cat, 55e Km-rel (a feleségem ugyan ilyen korú 107-ben 36e Km volt) adtam tovább. Kb. ez a sors vár erre a kocsira is, úgyhogy igazad van, nem nekem találták ki a CNG-s kocsit.
Az egyik reptéren (ahol a totalcar is forgatni szokott) voltunk vezgyakon. Kettes Octaviakkal kellett végrehajtani különböző feladatokat nagy sebességgel. Kb. 110-120-al kellett bójákat kerülgetni. Az Octavia-k a harmadik bója után mind lepörögtek a kifutóról, egy sedan Swift csak az orrát túrta el, végig kezelhető maradt.
A lényeg. A rémszarvas (szándékos) manővernél, a hátul lévő CNG tartályoktól még segg nehezebb lesz az okti! Mondhatnád, hogy túl reagálom a dolgot, de nem! Nyári - téli (Conti TS 850) gumiból is azt veszem meg ami (tesztek alapján, remélhetőleg) a legrövidebb távolságon állítja meg a kocsit és nem azt amelyik a legolcsóbb.
"Ilyen fogyasztás és menet dinamika(1.4, 150 ló) "
Nekem ebből az jön le, hogy konstans 150 LE. (Átlag fogyasztásra való hivatkozás, ebből a kis buta eszemmel arra a következtetésre jutottam, hogy állandó 150LE-re hivatkozik) Igérem, hogy pihentetem a teljesítmény és erő kérdését.
De miért érzed szükségesnek (ismét) leírni? Menetdinamikáról beszél (így van!), a fogalmat mindenki érti (nem mindenki), nem konstans sebességről írt és nem is ilyen összefüggésben említette (nem bizony :) ) a száznegyven (150 :) ) lovat. És azt végképp nem írta hogy mindig ekkora teljesítményt adna le a motor (jól látodnem arról írtam!).
Látod, más értette csak te nem. Ne rágódj tovább a lóerő kérdésen!
Mert nagyon sokan még mindíg azt hiszik, hogy a lóerő az erő mértékegység. Ebből aztán sokszor fals következtetéseket vonnak le. Hozzávetőleges számításoms alapján az általam leírtakból (140 km/h kb 60-70 LE) ha 100 km/h-ra vonatkoztatom hasonló teljesítmény igény jön ki.
Az ne akarjon lenni BMW gyártja a legtöbb problémás motort N47 idén már 3 magától kigyulladt és porig égett,sok olyan motort kiadtak a kezükből amiért bocsánatot kéne kérniük.
Felesleges,1.4 tsi teljesen jó ahogy van.Főleg hogy haladunk a villany fele.
Gáz valahogy sosem tört be pedig már az 1.8 440-es volvom is Benzin gazos volt 20 éve nagy szám volt,még is alig használtam gázzal.
Jut eszembe 30 éven túl van és még mindig hajtja a mostani gazdája,mostani gepekkel ezt nehezen képzelem el.Ráadásul akkoriban a volvo Renault motorral szerelték.
Ennél alacsonyabb fordulatszám esetén (elméletileg négyzetesen csökken)
A teljesítmény és a fordulatszám adott nyomaték mellett egyenesen arányosan változik. Az más kérdés, hogy a nyomaték görbe általában nem egy vízszintes vonal az egész fordulattartományban.
De miért érzed szükségesnek leírni? Menetdinamikáról beszél, a fogalmat mindenki érti, nem konstans sebességről írt és nem is ilyen összefüggésben említette a száznegyven lovat. És azt végképp nem írta hogy mindig ekkora teljesítményt adna le a motor.
Amúgy meg, ha már: másfél tonnás autónál 40-45Le, 90Km/h esetén már csak 25-27Le kell.
Újra le kell, hogy írjam, 150 LE teljesítményt (nem erőt) csak a max. fordulatszám közelében teljesít a motor. Ennél alacsonyabb fordulatszám esetén (elméletileg négyzetesen csökken) sokkal kevesebbet, bármi legyen is az üzemanyag. 140 km/óra sebességnél 60-70 LE kb. a motor teljesítménye.
Idézet a cikkből: " akkor a gázos Skodák a valóságban (igaz, a kezdeti kísérletező kedv miatt igen spórolósan hajtva) alig 3,9 kg földgázt esznek százon, a velük összevethető TSI-k viszont 6,54 litert, míg a dízelek 5,31 litert, tehát a különbség nő a CNG-s javára."
Az enyém két éves lesz pár nap múlva, van benne 14.300 Km. A motortérben számolgató kis manó szerint, a hosszútávú fogyasztásom 5 liter. Ilyen fogyasztás és menet dinamika(1.4, 150 ló) mellett, eszembe sem jut gázossá tenni vagy gázosat venni. Nálam sosem nem hozná ki nullára az árkülönbözetet.
A hármas szériás Octaviák 1.4 TSI motorját nem kell átalakítani gázosra, mert gyárilag van CNG gázos kivitele, Octavia G-TEC a neve.
Persze ha LPG átalakításra gondolsz, azt nem ajánlanám, egy garanciás motort megbütykölni nem éppen ésszerű cselekedet.
Amúgy az én 1.4 TSI motoros Octim 6.2 - 7.0 között fogyaszt városban (Budapesten!), nem tudom, hogy mennyit kellene spórolni a gáz használatával a költségeken, hogy megérje a gázos kivitel felára.
1,6 CRTDI nem való városba, a diesel alapból nem városi használatra való és ugye ebben van részecskeszűrő. Nekem is ilyen autóm van én kb másfél éve vettem 20 ezret mentem vele városban is használom de 2-3 hetente megyek vele hosszabb utat így szerencsére nekem még nem volt vele gondom. Az enyém 2011 es ha az 1,4 TSI ebben az évjáratban nem láncos lenne azt vettem volna, ha lesz 3--as Octaviam akkor tuti 1,4 TSI lesz.
ez nem ilyen egyszerű, ahhoz tőkeerős vásárló is kell, ahhoz az ő fizuját is emelni kell.
Tehát pl. Egy nővér nem költheti 3 havi fizuját egy heggesztő két napi bérére.
Persze kell lenni a keresetek közt diferenciának, meg kell fizetni az évet meg a rutint meg ha valaki olyat tud amit mást nem, de hidd el a (példa kedvéért nővér) ha egy heggesztő levágná az úját és megkérdeznék mennyiért látja el ő se azt mondaná hogy bruttó 1000 az órabére. Hanem 20000. Csak nem tehti meg.
Sok a melója ,kevés a vasas szakember ,ez meg kicsi meló ahoz hogy megérje megcsinálni,elveszi az időt a nagyobb munkáktól ,így mondott egy árat amiért van kedve nekiállni.
Ez csak rosszabb lesz ,vasas szakma ,én minősített hegesztő vagyok ,Haver kért hogy mikor itthon vagyok ugorjak be neki avizni ad 2000 ft-ét óránként ,mert egyszerűen nincs ember ,mondtam neki hogy ,nincs az a pénz amit meg tudna fizetni hogy én itthon megfogjam a hegesztő pisztolyt.
Vasas szakmában most ez a helyzet hiába emelik itthon a pénzt még mindig nagyon kevés ,mert kint is emelik folyamatosan .
Lehet kész elemeket venni ha van időd nem nagy cucc megcsinálni.
Mindent megkapsz hozzá egy szakbóltba. Gyűrűket is.
Amúgy ha készitessz egy asztalt egy pallóból két bakkra feltéve és facsavarokat hajtassz bele (vezetőknek), egy jó flexxel összevágod a korlátot, ha tudsz hegeszteni egy hétvége alatt megcsinálod. A festésen kivűl.
Kell vagy 3 prés a hegesztésekhez, de az is kell legyen neked.
És egy OSB lap, amire felrajzolod a korlátot és facsavarokkal rögzíted az elemeket hegesztésnél.
A rozsda a heggesztéseken üt ki (tudod te - felmelegedik, a kristályszerkezet megváltozik). Kisméretű flexre szerelhető drótkefével le tudod szépen csiszólni (van csiszoló korong is). Ha nincs cunder és lyuk a heggesztésen, akkor nem fog rozsdásodni. Ne gitteld.
A kész elemeket 2x le kell mosni oldószerrel, jó bőven, a második réteg után kb. 5 óra múlva megjelenik újra a rozsda a hegesztéseken. Akkor 22o-as papírral letakarítod és egy száraz ronggyal portalanítod.
Aztán egy ipari alapozót és 1x alapozd le (egy zöld színű cucc, jó vastag és autófestékboltokba kapsz, kell hígítani is), majd 2x fújd le fedővel (kétkomponensű, az legyen matt). 2o évet tart.
Sajnos nem, a festés külön költség, mondjuk az nem is olyan nagy, de pl a megbeszélt tüzihorganyzást elegánsan kifelejtették és azért még külön 44 ezer+ ÁFA-t akartak kérni, itt mondtam azt hogy felejtsük el egymást!
...félreértés ne essék, nem elsősorban az árat sokalltam, hanem a "cigánykodásra" durrant el az agyam!
tegnap csináltam egy skiccet és az első kovácsoltvas elemeket árusító webshopban megnéztem az árakat. Több és drágább anyaggal számolva (sűrűbb pálcák és sima helyett mángorolt anyagok) nekem 50 ezer alatt jött ki az anyagköltség, a komolytalan cégnél meg 126 ezerre...
Botrányos!
Komolyan mondom, hogy ha lenne egy jó darabolóm amivel pontosan szögben tudnék anyagot vágni, akkor megcsinálnám magam!
A II-FL modellekbe jött be az 1,2-es és az 1,4-es TSI motorokban a lánc és a III-as modellben tértek vissza a szíjra, addig láncos volt! Tehát a II-FL láncos, a III-as meg már szíjas ismét.
...sajnos könnyelmű ígéretet tettem, a Passaton nincs egyértelműen egy funkció amivel lehetne aktiválni. Olyasmik vannak mint amit (M)Ákos kolléga a #77093-ban linkelt. Nekem pedig nagyon az rémlik, hogy az Octiban volt valami olyasmi ami a tetőablak automatikus esőzárásáról szólt, de már ha megfeszülök sem emlékszem rá...
A lényeg, hogy amíg az nem volt bepipálva, akkor csak addig emelte az ablakokat amíg nyomtam a gombot, miután bepipáltam meg felfelé csak addig kellett várni amíg elindultak az ablakok és onnan már ment magától.
(...és abban az autóban sem tetőablak sem esőérzékelő nem volt!)
OFF
Nem tud valaki olyan céget vagy vállalkozót aki kovácsoltvas korlátokat készít? Kellene egy ~2-2,1m-es lépcső és teraszkorlát és a hozzám közeli cég megtámasztott egy 223 ezres ajánlattal amiben a porfestés alatt a horganyzás sincs benne! ...azért még 44+ÁFA Ft-ot kellene legombolni... És hát azért durván 2m2 korlátért kicsit fáj a 100-140 ezres négyzetméter ár!
Ha lenne valami megbízható cég akkor simán el is mennék érte akár messzire is!
Ha van valakinek ötlete az jöhet privátban is.
(a Kerítéscentrum PRI-MO-RA Kft. felejtős! Nem egy komoly cég!)
Akkor facelift előtti O2-re gondolsz? Mert utána már Classic helyett Active, Ambiente helyett Ambition van.
Classic külső jegyek:
- nem színre fújt, azaz fekete kilincsek - felárért rendelhető, láttam is ilyen autót
- nem színre fújt, azaz fekete visszapillantó tükör házak - felárért rendelhető volt
- van kulcslyuk a jobb első ajtóban is (mivel nincs rádiótávirányítású kp. zár - felárért volt)
- nincs első ködlámpa (felárért volt)
- CASTLE gyári dísztárcsa (cserélhető)
- nincs oldalvédő műanyag csík az ajtókon (utólag is feltehető)
- az alvázszám (a szélvédő bal alsó sarkában kívülről látható) 4. karaktere egyértelműen azonosítja:
pl.: TMBXyyyyyyyyyyyyy
ahol "X" értékei az alábbi kiviteleket jelentik:
A Laurin&Klement
В - Elegance
С - Ambiente
D Classic
E RS
F Combi Laurin&Klement
G Combi Elegance
H Combi Ambiente
J Combi Classic
K Combi 4x4
S 4x4
T könnyített súlyú haszongépjármű
U Combi RS
- csomagtér fenéklemezén a pótkerék környékén beragasztott címke (egy példánya a szevizkönyvben - haha - is megtalálható) felirata nagy betűkkel CLAS vagy AMBI
Belső:
- ajtókilincsek matt feketék, nincs krómhatású bevonat
- talán az első ablakok is kurblisak?
- a műszerfal tetején a kis doboznak nincs fedele, egy kis rekesz csak az egész
- a váltógombon a fokozatkiosztás csak simán a műanyagba van öntve, nincs kis átlátszó műanyag, vagy fém betét
- az üléskárpit csak egyfajta lehet: világos szürke ülőlap és háttámla középrész, fekete kárpittal körbevéve. Nekem speciel ez nagyon tetszett, csak magasabb szintekhez nem volt rendelhető.
- a műszerfal alsó és felső részét elválasztó és az ajtókilincs alatt is végigfutó dekorcsík sötétszürke és mintázatlan
Ambiente:
- AVANTGARDA gyári dísztárcsa
- belül fényes, alu hatású a műszerfal elválasztó és ajtókilincs alatti dekorcsík
- 2 elektromos ablak elöl (felárért lehetett rendelni hátra is, nem egyértelmű azonosító)
- fekete, szürke, bézs üléskárpit akár bőr/szövet kombináció is (a padlókárpit és a biztonsági öv, meg a váltószoknya minden esetben fekete!)
- a műszerfal alsó része bézs (pl. kesztyűtartó), ha az üléskárpit bézs, de a fekete és szürke kiviteleknél fekete. Ez olyan fakóbb bézs szín.
Ami viszont egyértelműen Elegance, az mind ilyen:
- HELIOS alufelni 205/60 R15 gumival (neppereknél ezek valahogy leesnek és lemezfelnik kerülnek fel gagyi utángyártott dísztárcsákkal)
- a műszerfal alsó és felső részét elválasztó és az ajtókilincs alatt is végigfutó dekorcsík sötétszürke és közelről jól látható, vonalas mintája van
- ha bézs a belseje, akkor a padlókárpit és a biztonsági öv, valamint a váltószoknya és a hamutartó fedele is bézs! Ez olyan sárgásabb bézs.
A többi dolog (pl. bőrkormány, alubetétes váltógomb, nagy kijelző a műszertáblán) nem egyértelműen azonosítja a kivitelt, mert Ambiente szinthez is rendelhető volt minden, amitől Elegance az Elegance, csak kicsit több lett a végén a számla.
Ma két helyről kaptam egy 45e és egy 65e szerviz ajánlatot. Az egyik helyen ilyen, a másik helyen ilyen olaj szerepelt az ajánlatban (a szervizek valóban drágán adják az olajat). Itt a fórumon ilyen olaj lett javasolva.
Az internet nekem is adott, sőt van "alkatrészkiszállítós" ismeretségem is (uncsitesó) ezért úgy döntöttem, hogy én viszem az olajat az olajcseréhez. Tapasztalat alapján melyiket javasoljátok?
Azért az nem mindegy szerintem, hogy a már esetleg zsebre vágott kulcsot kell előkapni, vagy csak elengedni a nyomva tartott gombot.
Bár, a megakadás érzékelés valószínűleg akkor is működik, de ki kéne próbálni. Most az O3-nál odaraktam egy ujjamat a záródó ablakhoz, azért megnyomta rendesen, mielőtt visszanyitott.
Egyébként csak a nyomva tartott gombos zárást/nyitást tudtad aktiválni, gondolom (?)
A kérdezőnek lehet, hogy csak a menürendszerben kell bekapcsolnia (ha van rá lehetősége) a convient opening...-et, ezt elfelejtettem írni. Ha nincs engedélyezve, nem működik a távirányítós ablakhúzogatás.
Csak láttam korábbi hozzászólásoknál az esőzárást igaz az OIII-nál volt. Hátha működik egy elég jól felszerelt 2008-as G5-nél.( A családban van egy 2003-as OI-esünk 52.000 km-el amiatt kezdtem látogatni a topicot, mert a Golf topic az semmire sem jó...)
Ha a km reális és jó minőségű cserealkatrészek voltak használva a javitásoknál, akkor nem lesznek problémák.
3db. O2-sem volt, most is megvan kettő belőle, az egyikben csillió km van, most pár hete cseréltem benne motort (egy bontottra), üzembe lehet tartani őket. A másikba 166e km van, azzal komoly baj nem volt még, csak apróságok és persze a kopó-fogyók.
Arra azért ne számíts, hogy nem leszenek vele kisebb bajok.
Jó, hogy az első futóművet pontratették, a hátsóval kevesebb baj szokott lenni.
Az ATE tárcsák a legjobbak a piacon. Drágák is. Nekem is az van. Kell a jó fék egy ilyen erőss autóhoz.
Ez hülyeség! A gyerek fejére (nyakára) más ügyel és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mi vezérli a felhúzást! A Golf V platformos OII is tudta az automata felhúzást, én be is állítottam és most a Passat B7 is tudja, azon is beállítottam! Mint említettem valamit a tetőablak esőben bezárásánál kell aktiválni hozzá és sem tetőablak, sem esőérzékelő nem kell hozzá! Tetőablak egyikben sem volt és esőérzékelő is csak a Passatban van...
...na ja, meg a km/üzemóra lesz kevesebb, meg az olaj is lassabban öregszik! Egyedül talán a gumiabroncsoknak nem tesz jót a sok pályázás, mert azért azok ott jobban kopnak mint a konszolidált városi üzemben, de a többi elemben kifejezetten használ a pályázás, de persze csak ésszel!
Azt már régóta tudják a VAG autói, a 2003-as Fabia-m és a nejem 2001-es A2-ese is tudja, itt most az volt a kérdés, hogy olyat tud-e, hogy csak addig kelljen nyomni a gombot amíg elindul az ablak és onnan automatikusan megy a felső végállásig. ...na ilyet a régebbiek még nem tudtak, azok csak addig mozogtak amíg nyomta valaki a gombot! (vagy a kulcsot záró irányban elfordítva tartotta)
Biztosan van rá mód, legalább is nekem az Octaviában (2007-es) volt és most a Passatban (2014-es) még mindig van. ...pntosan nem tudom, hogy mit kell aktiválni, de úgy rémlik, hogy az esőérzékelőnél kell valami olyasmit ami a tetőablakra vonatkozik eső esetén. Most éppen nyaralok, de ha ráér, akkor kb.: a jövő héten valamikor meg tudom nézni pontosan, hogy a Passatban mit kapcsoltam be, hogy ezt csinálja. (Nem feltétlenül kell hozzá esőérzékelő, nekem sem volt az Octiban és mégis működött a dolog! ...lefelé viszont továbbra is csak addig megy majd amíg nyomod a gombot...)
Szeretném a segítségeteket kérni VCDS kódolásban mert ahogy látom néhányan nagyon profik vagytok benne. :) Az autó egy off autó lenne (Golf V 2008), de sztem egyforma az OII-vel. Azt szeretném benne megoldani, hogy amikor bezárom az autót a távirányítóval és nyomvatartom a gombot felhúzza az ablakot amíg nyomom a gombot. Ha lehetséges lenne akkor úgy szeretném, hogy ne kelljen a teljes ablak felhúzásig nyomni a távirányító gombját hanem elég lenne 2-3 másodpercig nyomni és utána automatikusan teljesen felhúzza az ablakot. Sajnos már többször felejtettem leengedve az ablakot mert nem nyomtam elég hosszan a gombot.
Jó kis lista,szépen összeírtad. Ezek saját tapasztalatok? Amit tudok,hogy a komplett eleje most lett rendbe rakva szilentek-gömbfejek, féltengely csuklók ha jól emlékszem.Első fékek cserélve vannak (Ate tárcsa+betét) A hátsót majd idővel kell ezt is tudom. A jelenlegi autómon TRW fék van,azt mondják ez elég jó. Viszonyításképp:a hátsó féktárcsa+betétem ~40ezer ft volt csak az alkatrész. Nem tudom a skodára ennél drágább-e?!?! Töltök már fel képeket,hogy miről is van szó:
Szia. Nèmetországban vette egy idős bácsitól ~50ezer km-el 8èvesen. Tesóm 4èv alatt tette bele a maradèk ~150.000km-t. Úgy èrzem jól járnèk vele. Anno az első gazdája utólagos állófűtèst rakatott bele webasto-t...stb sok számla megvan hozzá,tehát volt vele foglalkozva. Mindenkèpp èrdekelt hogy mik azok a kopó alkatrèszek,amik gyárilag kb. 2-300.e km között mennek tönkre. Termèszetesen tisztába vagyok vele,hogy bármi előfordulhat ezeken kívül is :) Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
Szeretném megkérdezni, hogy hol találok pontos leírást az Octavia II classic és ambiente felszereltségről? Nézegetem használtautókat a neten, de időnként hajmeresztő felsorolást látok.
Valóban nem egy nasa progi, ezt bárhol megcsinálják. De ha ragaszkodsz...keresesd 409 et az autoszerelő fórumon vag Consern specialista vagy doni bácsit http://doni-motors.hu/
Én a dsg valtoolaj csere miatt hívtam végig a szakszervizeket. Na ott volt rendesen különbség. Budapest, Gödöllő, Jaszbereny, Cegled volt a sorrend es meglepetesemre az arak is ebben a sorrendben csokkentek. 100ezerrol indult és Cegléd már 70ezerert vállalta. Szakszervíz és számla és pécset a szervizkönyvbe.
Ellenőrizd, ha nincs véletlenül részecskeszűrő rajta- a BKD-n általába nincs, de ha Svájcnak volt gyártva, akkor mégis lehet. Ha van, akkor inkább ne vedd meg.
A 6-os váltónál van egy probléma a főtengely csapágyozásál (az egyik háznál), ennek van egy gyári módósított egysége, nem nagy tétel, de le kell venni a váltót a cseréhez és lehet, hogy az egyik csapágy is cserés.
A kettőstömegű lenditőkerék max. 28oe km bír, a turbó többet, de ott is lehetnek gondok a levegőcsövek pakkolásáinál. Plusz a hengerfejpakkolás, ami ennyi idő alatt átrozsdásodhat.
A valós km, hogy érted: a tesód vette újonnan és 12 éve alatt 2ooe km járt vele?
Sziasztok! Van egy 2004-es, 1-es Octaviám. Az utóbbi időben tök rendszertelenül néha bal hátulról csikorgó hang hallatszik. Inkább körforgalomban, esetleg kanyarodáskor, nagyobb sebességről lassítva. De egyszer volt gyorsításkor is. Múlt héten cseréltek bal hátul fékmunka hengereket, mert be voltak állva. Azt hittem, ezzel megszűnik, de még mindig előjön néha a csikorgás. Mi lehet még? Pedig én még mindig a fékre gyanakszom. Mi más tudna így, rendszertelenül csikorogni?
Ha hagyományos szervizkönyves, akkor olyan helyre érdemes vinni a kocsit, ahol pecsételnek és hitelesítik a könyvben a cserélt anyagokat. A legjobb, ha a márkaszervizbe megy az autóval.
A márkaszervizek között nem lehet eltérés, minden technikai feladat normaidős, így ennek megfelelően normaárak vannak.
Ha a márkaszerviz helyett más nyúl az autóhoz garancia idő alatt, én úgy tudom ugrott a garancia.
A kocsit (1.4 150 ló/hengerlekapcsolós O3) 2015 november közepén vettem át. Akkor úgy terveztem, hogy 2017. novemberében szervizeltetem, hogy friss olajjal menjek neki a télnek. A kijelző szerint 26 nap múlva esedékes a szervíz/olajcsere. A kocsin 4 éves gari van (futott Km. 13.000).
- Az első szerviz márka szervizben kell, hogy történjen, vagy a helyi autószerelő is megcsinálhatja?
- Ha minden képen márkaszervizben kell csináltatnom, jelentős árbeli eltérések vannak a Skoda márka szervizek között? Ha igen, Hatvan környékén hol a legolcsóbb?
Van egy Octavia 2 FL 1.4 TSI-m. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gondom lesz vele. 6 éves kora után átszakadt a fékrásegítőben membrán. Mivel nem jellemző a meghibásodás, ezért a szervizben egy egyező korú, bontott, de sértetlenre cseréltettem. Körülbelül 1 évet húzott, és most ez is megadta magát.
Ha valakinek volna tippje mi lehet a hibásodás oka, és megosztaná, azt megköszönném.
Elképzelhető, hogy valamilyen külső hatás tönkre vágja a fékrásegítőt?
Van értelme megvennem a méregdrága gyári alkatrészt, vagy az új bosch és társaival nem választok rosszul?
Turbó nálam se halt meg, szinte mondhatni tökéletes állapotban volt, ellenben az előző tulaj szeretett fogyasztási rekordokat dönteni vele, így nem igazán lépett oda neki, leragadt a változógeometria, mikor leszedték menthetetlennek ítélték így csere volt. Ellenben nem lógott, semmi gondja nem volt. Talán itt többen is tapasztalták hogy néha érdemes dinamikusabban gyorsítani, pörgetni hogy ne legyen lerakódva. Dízeltől én annyira nem félek, se km se problémák tekintetében, igaz ennek a PD-nek azért utánanéztem, 1.9-est sok ismerősöm szerette, több helyen írták hogy 2.0 se egy rossz vásár ha pl kifog az ember egy BKD-t. Idővel majd elválik mennyire bízhatok meg benne, 10 - 15 000 km között olajcsere, hidegen nem taposom, bár ezeket már inkább magamért teszem, nem a következő tulaj kedvéért, nem hiszem hogy ennyi km után eladható lesz bármikor is.
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszod! Az autót Svájcban használta tesóm,és minden szervizt időben és jó minőségben megkapott,ezért is szeretném tőle átvenni. A DSG-ről én is olvastam egy két helyen,hogy pl van akinek már fémes kattogó hangja van,de hibamentesen még 100-150ezer km után sincs baja,se hibakód semmi. Ahogy olvasom a kuplunggal nekem nem lenne gondom: "A dupla kuplungos váltókban ugyanis nem a szokványos, száraz súrlódótárcsás kuplungokat alkalmazzák, hanem a motorkerékpárokban használtakhoz hasonló többtárcsás, olajban futó konstrukciót. Ennek előnye, hogy gyakorlatilag soha nem kopnak el a tárcsák, az olajfürdő pedig nem csupán ken, hanem jótékonyan hűt is."
A váltóban 60.000-ként meg volt az olajcsere,ahogy az elő van írva. Tesóm a turbóra is nagyon odafigyelt,járatta-hűtötte leállítás előtt,de ahogy olvasom akkor 2-300e km között a turbóra érdemes nagyobb figyelmet fordítani,ellenőrizni. Amikor megvette,azután láttuk mi is a Totalcar-on a cikk-et,hogy a 2.0 PDTDI-k így mennek tönkre,hogy a hatszögletű tengely "elnyalódik" és megszűnik az olajnyomás,de szerencsére BKD-nél nincs ilyen,és ténylegesen mindenki dicséri.
Szóval BMM motorkod. DSG váltóval. Nekem nagyon problémám nem nagyon van vele. Apróságok persze akadtak. Kiegészítő futes; tükör fűtés nem működik. De kb ennyi
Az enyém 2006 02, HMM motorkodu DAG váltóval, 363000 kilométerrel. Szóval km nem sok, de a váltónál 60000 km-enkent váltó olajcsere legyen biztosan még. De ahogy írta is a kolléga bármi előjöhet, hiszen 12 éves autóról beszélünk.
Én januárba vettem ugyanezen paraméterekkel egy Octaviat, 297 000 km-rel, most 320 000-nál tartok, olajcsere, szűrőcserék és megy vígan. Teljes szervíztörténete megvolt, kuplung, 2t lendkerék, vezérlés mindennel együtt cserélve volt, ezeket vásárlás után nem kellett intéznem, így talán nem fájt annyira hogy turbót cseréltettem a leragadt változógeometria miatt. Picit utánajártam mire számíthatok ha egy 2.0 PD-be belevágok, de bárhol olvastam, a BKD-ról csak pozitívan nyilatkoztak, gyárilag a problémamentes BOSCH PD elemekkel szerelték (najó, attól elromolhat, de nem úgy mint a Siemensek), valamint nincs ez az olajszivattyút meghajtó hatszögletű tengely kopás probléma. Időközben találkoztam egy Seatossal, szintén BKD-s 2.0 PD dízellel, 400 000-nél jár és mondta hogy hozzányúlnia érdembe nem kellett, 1 PD elemet cserélt csak.
DSG váltóról hallottam jót rosszat, nekem 6-os kézi van benne, természetesen egy kis tartalékpénzzel készülni kell vásárlás után, bármi előjöhet, de ha rendesen szervizelve van akkor nem az első kanyar után leő meg egy nagyobb hülyeséggel.
A véleményeteket szeretném kérni az alábbiakban: Adott egy 2005-ös évjáratú Octavia II 2.0 PDTDI BKD motorkód DSG váltó. Az autóban valós 200.000 km van. Érdeklődni szeretnék, hogy ennyi kilométernél mire kell odafigyelni szervizelés részről? Tudom, hogy használat függő, de kell e félnem például a turbótól, vagy a váltótól? Családból lenne az autó, de érdekelne az olyanok tapasztalata, akinek az autójában pl ennél több kilométer van, és hogy kb mire számíthatok 200 e km felett. Bár tudom,hogy ez a km nem sok..
Aha, Nekem a nyári gumik 2016 évi gyártásúak szinte 100%-osak. Télit kell majd vennem, és ehhez keresek acélfelnit mert egyszerűbb csak lecserélnem a kereket mint szereltetni.
Most vadászok 16" gyári alufelnire, ha találok a közelben, lesz egy felesleges garnitúra. :) Csak pont hülyén jövök ki a gumikkal, tavaly szeptemberben vettem a 15"-os nyári Hankook szettet, ami most fent van. Az a 16"-ra elég szorosan menne fel. :/
Amúgy minden bontóban akad, és nem is drágán. Egy halom VAG autóé passzol, a téli szettem alá 4e/db áron vettem VW felnit.
Konkrétan ezt a típust nem tudom, de azt hiszem igen, van szellőző és van olyan ismerősöm, akinek a diesel FIAT a 60 literes tartályt 15 literesre összeszívta amikor eltömődött a szuszogó.
Laikusként úgy gondolom h nem normális, hiszen a tanknak kell szellőznie illetve össze szívna az üzemanyag szivattyú. Leallhat a kocsi, tonkre mehet a szivattyu. Mellesleg nagy melegben robbanás veszelyes is lehet. De mondom en laikusként JPÉ-vel gondolom ezt és lehet tevedek
Azt szeretném kérdezni hogy 2010-es O2 1.6 cr tdi esetében normális, hogy amikor a tanksapka fedelét nyitom akkor viszonylag nagy vákuumot lehet érezni? Beszív egy csomó levegőt. Az üzemanyagtartály alulról deformáltnak tűnik. Van ezen valahol szellőző amit esetleg meg lehetne néni ?
Sziasztok, fényszórót oldalt körbe mivel tömítenétek? Mármint a búrát a házhoz. Valami jó folyós cucc kellene, nem igazán a gyári fekete kulimászra gondoltam. OFF autóban bepárásodik, ecetes szilikonnal nem akarom megcsinálni mert mégiscsak autóról beszélünk, de valami kellene, mert a kiváló mérnökök legalulra tették a xenon trafóját, a bent képződő pára oda folyik be és el is durran ahogy kell, egyszer elég volt.
A lambda szonda vezetékén lerongyolódott a hőálló szigetelés, az a ruhaszerű akármi. Lehet ilyesmit valahol kapni, vagy mit csináljak vele? Előre is köszi.
Sehogy szerintem. De lehet attol függ milyen az ebay en kodot venni talán. Ki kell forrasztani az epromot azt kiolvasni majd visszafejteni 5000 ft kb. Annyit nem ér.
amelyik kocsiba betették oda többet nem kér kódot
szerintem ezek a droidosok pont olyan mint ami az alin meg ebayon van fele ennyiért.
Nekem van egy 2006os audience rádióm amitől szívesen megválnék. Viszont nem tudom a kódját. Hol tudom ezt kideríteni? Apu Tourjaba mikor aksit cseréltem bekapcsoláskor kiírta h Safe. Ahogy gyújtást adtam a kocsira máris bekapcsolt.
Mas:
Kicsit rágom a kefét mert androidos multimédiát most akciósan és aránylag jó áron lehet venni
Valami gyorsítót szedhetnek, vagy nem tudom. Egy szemüvegtartó is megjött az előbb, amit múlt hét csütörtökön rendeltem Alin. Fura. Két és fél, három hét az átlagom. De a fiam könyveihez május-júniuson átívelően kellett másfél hónap, ebből 36(!) napot a hazai posta ült a pakkon úgy, hogy a kitöltött vámárunyilatkozat és számla rá volt ragasztva a pakkra nylonzacsiban.
Tíz nap után küldtek neki egy mailt, és két hétig tartott megértetni velük, hogy papíralapú számla van, mégpedig náluk. Aztán megtalálták: jaj, bocs, nem vettük észre. Gondolom nem beszélni inglishül, mert nagy piros betűkkel oda volt írva, hogy "cn22 és számla itt".
~141e, postával, GPS vevővel, mikrofonnal. És kínából rendeltem egy keretet kínomban, mert itthon nem volt. Nem tudom hogyan, de öt nap alatt ideért - előbb, mint a navi - és teljesen normális, szín is passzol.
Idért a Columbus, tavaly decemberi gyártású, tök új, minden papírja is jött. Rendben bent is van, még be kell mutatnom a gatewaynek... ha már kitakarítottam a lakást :/.
Szerintem hasznos dolog ez a kartergáz lecsapató tartály, ha már nem lesz garanciális az autó, akkor rögvest szereltetek egyet én is.
A kartergáz visszavezető csövet tilos csak úgy lehúzni és lógni hagyni, egyrészt erősen környezetszennyező a kilépő kartergáz (nem véletlenül vezetik vissza a szívórendszerbe és égetik el), másrészt eléggé felborítja a motor működését egy szabadon hagyott, nyomás alatt lévő cső, harmadrészt akárhová vezeted ki, menet közben a kilépő kartergáz örvénylik az autó alatt, olajos trutyival beszennyezve az egész motorteret, alvázat :-((
Azt, hogy mikor kokszosodik jobban a szívószelep nem tudom (eddig sehol nem találtam én sem megbízható infót róla, mindenki csak találgat),
A dízelmotorokban a szívószelepek kokszosodását az EGR szelepen keresztül visszavezetett kipufogógáz elégetlen olajtartalma okozza, és mivel az EGR szelep részterhelésen van csak nyitva, ezért az egyértelmű, hogy az EGR szeleppel szerelt motorok esetében részterhelésen kokszosodik jobban a szívószelep.
Mivel az 1.4 TSI motor EGR szelepet nem tartalmaz, ezért a részterhelésen visszavezetett kipufogógáz miatti kokszosodás eleve kizárható. Abban az utóbbi időben nagyjából egyetért mindenki, hogy a szívószelepre a szívórendszerbe visszajutó kartergáz olajtartalma ég rá.
A kérdés tehát az, hogy mikor sok a kartergáz és mikor forró a szelep. Magam részéről azt a nézetet vallom, hogy nagy terhelésen keletkezik sok kartergáz és akkor melegebbek a szelepek is, szóval szerintem egy huzamosan jobban terhelt motor hajlamosabb a kokszosodásra.
Azt, hogy mikor kokszosodik jobban a szívószelep nem tudom (eddig sehol nem találtam én sem megbízható infót róla, mindenki csak találgat), de az O3-ba szerelt 1.4 Tsi és az 1.8 Tsi között az egyik legfontosabb különbség, hogy az 1.8 Tsi kettős befecskendezésű üzemanyag ellátó rendszerrel van szerelve, míg az 1.4 Tsi csupán közvetlen befecskendezésű.
Az 1.8 Tsi részterhelésen a szívócsőbe fecskendezi az üzemanyagot, így a kokszosodásra nemigen kell számítani, mert folyamatosan mossa a szívószelepeket.
De különbség még az is, például, hogy az 1.8 Tsi motor kiegyenlítő tengellyel van ellátva, így a futása rendkívül sima, bár elég sokat mentem az 1.4-sel is, és abban sem egy traktor motor van. De ha egymás után vezeted a kettőt, akkor azért észrevehető a járáskultúra és motorzaj közötti különbség az 1.8-as javára, a dinamikáról nem is beszélve.
Az én véleményem, hogy a mindennapi közlekedésre ez az új 1.4-es minden tekintetben bőségesen elegendő, és egy bő fél literrel kevesebbet is eszik, mint az 1.8-as, de éppen a fent leírt motorelőnyök, illetve a jobb hátsófutómű (multilink vs csatolt lengőkar) nekem bőven megérte azt a 400 ezer Ft-os felárat, és ma sem döntenék másként.
Nekem az vált be összességében, hogy fent (Malmö-Koppenhága) hídon, lent Rødby-Puttgarden komppal. Már nem emlékszem, hogy milyen matekkal jött ki, de benne volt az is, hogy az utóbbi menetidőben is jobb vagy legrosszabb esetben is ugyanannyi, költségben vagy jobb vagy ugyanannyi (a híd kerülő) és általában sok óra autózás után vagyok ott, jól esik az a fél óra ücsörgés vagy szemhéjnézés.
De egyszer azért a Storebælt-hídon is át kell menni, ha már ott vagy. Persze az lehet majd jövőre vagy két év múlva, mert úgyis visszamész Norvégiába, nyakamat rá :)
a jobban hajtott 1.4-eseknél fokozottan jelentkezik (1.8-asnál meg nem)
A neten fellelhető olvasmányok, videók alapján úgy értelmezem, hogy a közvetlen befecskendezésű motoroknál, a benzin hiánya miatt kokszosodnak a szelepek. Az 1.4-es, olajpárája, égésterméke, ezek mennyisége, szelepek-szelepszárak hőmérséklete, miben és miért különbözik az 1.8-tól?
Valakik szerint akkor kokszosodik kevésbé a szelep, ha hajtják a motort. Ki az, aki tényekkel alátámasztva, tudja az igazságot?
A negyedik év végén viszont ebből a többletből visszajön 100 eFt, mert az 1.4 TSI-t 4 éves korában el kell vinni dióztatni a NovothAutóhoz :-)
Komolyra fordítva a szót, nekem 150 lóerős 1.4-esem van, de még sosem éreztem, hogy kevés lett volna a teljesítménye. Megy minta' állat, kb. ötször padlóztam le életemben, de magam is megijedtem amit akkor előadott.
Ha valaki szeret tempósan autózni, akkor azért az 1.8-asnak van két előnye (a teljesítménytöbbleten felül). Az egyik a már említett szívócső kokszosodás, ami a jobban hajtott 1.4-eseknél fokozottan jelentkezik (1.8-asnál meg nem). A másik előny pedig az igényesebb hátsó futómű, ami a tempós kanyarokban jobban segít az úton maradni.
Javaslom, mielőtt megveszed, nézz utána az egyéb fix költségeknek (adók, biztosítás stb.) és ne csak a vásárlási felárat nézd. (Az 1.4 és 1.8 Tsi között simán összejöhet négy évre vetítve egy félmilliós különbség, hogy egy métert nem mentél vele.)
Erről már korábban is sokat írtak. nagyon jó motor az 1.8 tsi, évjárattól függően 160, 170 és 180 le-ős kivitelben. A 2011 körülieknél magasabb km esetén nagyobb olajfogyasztás várható, Az újabbaknál és kevés km-nél ettől már nem kell annyira tartani. Hallottam dugattyú leszakadást is, több esetben, de ennek ellenére én is szívesen vennék 1.8 tsi motorral VAG csoportba tartozó autót. újabbat kevés km-el.
Őszintén megmondom, mivel eddig mindig autóval vagy lakóautóval voltam fent, ennyire délen sosem jártam, mert mindig azt mondom, hogy délen körül tudok nézni egy hosszú hétvégi osloi vagy bergeni kirepüléssel (ami persze eddig elmaradt :). Az Ålesund-Åndalsnes-Dombås vonaltól délre csak nagyon keveset és döntően átutazóban mozogtam (annyi kivétellel, hogy az E6 helyett Hamartól többször Røros felé mentem és Stjørdalnál értem vissza az E6-re.
Új autó vásárlása előtt álok és szóba került az Oktávia is.
Kizárólag benzines motorral és mivel nem sok a felára az 1.8 TSI-nek ha ez mellett döntök azt szeretném választani. Ami érdekelne, hogy ez mennyire problémás olyan mint a többi TSI vagy...?
A 9o években sok országba eljutottam szolgálati utazásokon, körülnéztem egy fél napot, de soha meg se fordult a fejembe, hogy kitelpedjek.
Sok hátránya van a kisebbségi helyzetnek (pl.18 éves koromba, kiestem az egyetemi felvételiről 9.2-as átlaggal, pont a vonal alatt, mert 4.5% volt az arány és korosztályomban túl sokan voltunk- jók , aztán a következő évben elsőnek jutotta be, a szabatságon katonaságból), de én lesz@rom, ha kell odamondok nekik keményem és befogják a pofájukat, mert tudják, hogy én is pontosan olyan jogokkal vagyok a szülőföldemen mind ők. Ez kint nem nagyon megy. :(
Ezt jó hogy írod, Norvégiában nem elég a DRL, ill. csak akkor, ha felprogramozod a hátsó lámpákat is mellé. Szóval elöl-hátul kell fény télen-nyáron éjjel-nappal.
Tronheimtől felfelé rohadt unalmas az út, eleinte érdekes a sok szikla, meg kő, de aztán kaparni fogod magadat az unalomtól (pedig Trondheimtől még kb 1800 km-t kell menned!!! )
angolul nem beszél senki- legalábbis, aki ott járt ezt állítja.
Ez túlzás, de tény, hogy az országos brutálisan jó átlag úgy jön ki, hogy a lenti sűrű területeken a döntő többség beszél - ebből kijön, hogy északon nem rózsás a helyzet, még a fiataloknál sem, sokszor belefutottam olyanba, hogy se német, se angol nem ért semmit.
Csak a defekttől és az üa félek. Meg a szarvastól. De sötét nem lessz.:)
Üzemanyagtól ne félj. A szarvastól igen, félhomályban is már menj mindig reflektorral, akkor is ha egyébként látsz, mert a szeme megcsillan a reflektor fényében amikor az állatot még nem veszed észre. És vedd komolyan a jelzéseket és a sebességhatárokat, nem tréfálnak a rendőrök és az E6-on eléggé intenzíven jelen vannak.
Mindenki Norvégia déli részébe kirándul, van pár nagyon szép hely.
Én még csak északon voltam, már négyszer :) Remélem előbb-utóbb jön az ötödik, zseniális hely.
Norvégia a mobil távközlés egyik hazája :) Nemhogy mobiljel, hanem 4G van majdnem végig (persze attól is függ, kivel roamingol a szolgáltatód). https://www.telenor.no/privat/dekning/#map
Viszont FM rádióadás nincs, ezért X-eltem be a DAB vételt a Skodába, hogy ON is legyen. :)
Csak hogy biztassalak: kollégámnak a 8 hónapos Vitarája 2 héten belül 3x csinálta meg, hogy nem indult be. Talán a melegtől lett valami kontakthiba valami kábelben az immobilizerben. Elég sokat töketlenkedett a szerviz, most vagy két hétig egy 300+ ezret futott csere Swifttel járt. Végül talán megcsinálták, de a nagy tesztelésben a felhevített kocsi lemosásakor elpattintották a szélvédőjét + nem működik a vezető oldali ablakemelője :(.
Meglátom mi lesz, az asszony is szeret látni, fel kellett nevelni két gyereket, nem volt időnk együtt soha utazgatni, mindig én repülgettem ide-oda a munkám miatt a 2ooo évek előtt, most bepótoljuk. A gyerekek már kirepültek félig -meddig, sízni taláán el fognak jönni.
Ha nagyon gáz, visszafordulunk valahol, van egy biztonsági megoldás, egy kulcs egy házhoz Göteborg melet, az egyik második unakatestvérem ott lakik és ebben az időszakban hazahúz, Magyarországra.
Voltam olyan országokba is, ahol tényleg utálatosak voltak az idegenekkel, kibírom. A testbeszédet is értem.
Utálok lemenni a tengerre, a meleget se bírom, a tömeget se, ülünk két napot a strandon és kezdjük keresni, hogy hova lehetne elmenni túrázni, körülnézni vagy bármi, csak ne legyen a tömeg és a meleg. Horvátoknál vannak eldugott helyek, de most már egyre ritkábbak. A tavaj 2 napot voltunk a horvátoknál, olyan meleg volt augusztus közepén, hogy egész nap a jéghideg vízbe ültem. De az autóig visszamenni 1 km nem volt egyáltalán kellemes.
Én már 17 évesen felköltöztem Pestre onnan meg Izraelbe aztán választhattam vagy katonaság 3 év és maradok vagy kocc nincs több vízum ,akkoriban nagyon nagy balhék voltak ott és nem volt kedvem 20 évesen a Libanoni határon lövöldözni ,még ha nem is csípem az arabokat ,akkor sem .Így mentem tovább minősített hegesztő vagyok és ezálltal utána már mindenhova eljutottam most már csak Ausztria ,Svájc vagy Németország ,de inkább Ausztria immár 5 éve .
Északon nagyon jó pénzek voltak meg nem volt szakember könnyű dolgom volt ,de nem bírtam a klímát Svéd ,Norvég,Hollandia nem tetszett akkor már inkább Dánia ,de szar az idő .
Anglia lepratelep utálom akkor már inkább Irorszáhg ott 5 évet éltem ,Francia okádék ott csak vidéken lehet létezni a nagyvárosokban minden van csak Francia nincs meg sok szemét ,sok helyen voltam ,de Israel a kedvencem meg Magyarország ,hülyén hangzik ,de ha van lóvéd itt minden van és közel van minden Horvát tengerpart ,Balaton és Ausztria ami nekem számít.
Israel meg egyenesen gyönyörű ahogy a kelet és európa keveredik az arabokon kívül ott voltak a leg toleránsabbak az emberek ,családnak megigértem egyszer kiviszem őket nyaralni ,a szívem mindig oda húz meg ide Magyarországra sehol máshol nem élnék :)Ausztriába is csak ingázom .
Fiatalok az összes beszél...az tény hogy még az 50 éve ott élő svédet is jött mentnek nézik :D érdekes a finnek járnak svédbe melózni meg az észtek a svédek meg Norvégiába.
Én voltam azon a részeken éveket a fiatalok mások .
Azt az infót kaptam a rokontól, hogy északon nem beszélik az angolt. Mutogatni kell, de mondta, hogy jóindulatuak.
Azt mondják az ismerősők, hogy be kell tartani a sebességhatárokat. A finneknél az éves jövedelmed után számolják a büntetetést. :)
Fent északon, az útvonalak teljesen üresek, vagy 1oox rátettem a kisembert az útra, de egy járművet sem láttam, csak a videós kocsi árnyékát. Ha a 6okm/h tudnám tartani átlagba, akkor rendbe lenne.
A tavaj voltam Hollandiába, de nem nyilvánvaló, hogy kinek van előnye. Amsterdamba a kanálisok melletti útvonalakon két biciklist ütöttek el a szemem előtt egy óra alatt (a kanálisokra merőleges vannak építve az utcák, ott csak bicajok és gyalogosoknak, a kanálisok mellett volt egy sáv a kocsiknak- és nem adtak előnyt egymásnak), ide inkább a biciklis ment neki a kocsinak, direkt, rendőr nem jött. Veszekedtek. Egy pasast láttam kiabálni és integetni egy bazi nagy BMW-vel közlekedő nehézfiunak.
Nem mentem be autóval a városba. Beparkoltunk egy külvárosi parkolóházba, írtó drágán.:)
Olyan szemetet egy nagyvárosba nem láttam még sehol.:) A vendéglőkbe is kosz volt, az üzletekbe is. Mindehol órási tömeg.
Hollandiába egy erdőbe aludtunk 2 éjszakát, egy nagyon színvonalas hotelba, aminek a kertjébe volt egy hihetelen méretű kemping tele lakóbuszokkal, a semmi közepén. Vagy 4okm volt a pályától, de egysávos út vezetett oda. Az öreg fákat nem vágták ki az út mellett, valamikor szekérút volt, most is legyen jó. Fantasztikusan rendbe van tartva az összes földterület, nem hittem volna, hogy ilyen létezik. Minden ár föld fel van használva valamire. A telekhatárok földgátokkal vannak elvállasztva. Az erdős útvonalon egyetlen üzlet sem volt. Óriási kontraszt volt számomra a terület rendezetsége és Amsterdam. Az 5oo eurósból nem akartak visszadni, jó, hogy volt kártya.
Így van, az őshonos norvégok nem beszélnek semmilyen nyelvet. Az idegeneket nem szeretik. Ismerős Levangerbe nősült, ott is élnek. Após gazdálkodik, de a helyiek a mai napig számon tartják, hogy az após is "csak" 50 éve költözött oda, ráadásul a veje idegen. Úgy fognak rád nézni, mint egy kétfejű borjúra, a helyieket kerüld, ha tudod. A szállodások, boltosok valamennyire toleránsabbak, velük lehet emberi módon érintkezni. Csak azt ne kérdezd meg, hogy miért eszik meg a bálnákat, mert akkor élve elásnak egy sziklasírban :-))
Oslótól felfelé nem sok autópálya van, az utak keresztülmennek a falvakon, szóval haladni azt nem lehet :-(
Tronheimtől felfelé rohadt unalmas az út, eleinte érdekes a sok szikla, meg kő, de aztán kaparni fogod magadat az unalomtól (pedig Trondheimtől még kb 1800 km-t kell menned!!! )
Ha teheted, akkor hagyd a fenébe Norvégiát, menj Svédországon keresztül, a különbség kb. annyi a svédek javára, mintha Romániát és Magyarországot hasonlítanád össze.
Mindenki beszél angolul DÁN,Svéd ,finn ,Norvég szinte anyanyelvi szinten tolják az angolt ,dán ,holland érti a németet is.
Tankolni szinte csak autómata kúton lehet kártyát vigyél de lóvét is elfogad.
Emberek kedvesek ,kis városok üresek ,unalmas nagy a csend,utak szuper simák,szép zöld minden nyáron,alkohol nincs a boltokban csak 2% sör ,dánoknál tankolj fel ha kell pia ;)
Én évekig melóztam arra fele ,nem nekem való szép van feelingje ,de soha többé nem megyek arra :D kalandnak jó utazni ott élni szörnyű,nagyon unalmas .
Rénszarvas nagyot üt ,államilag támogatják a tenyésztését úgy hogy nagyon sok van,olyanok mint a fünyíró lezabálnak mindent ,mint Tirolba a tehenek.Ottani lóvét használj az eurót nem szeretik.
Kurva drága minden keleteurópához képest ,de ha évekig ott van az ember a fizetéshez képest meg nem az ,igazából jól élnek csak nincs mire költeni semmi inger ...ezért az ottaniak minden hétvégén bepakolnak a nagy Volvóba és elhúznak máshova,ezért a kisvárosok szinte üresek.Nagyvárosok meg teli vannak arabbal a pezseg ,de ne menny kihagyhatod semmi látnivaló talán Göteborgban van egy viking hajó meg egy nagy kerék ó jeah semmi extra ,mindenképp vidéken kóboroljatok.
Sebességhatárt ahol ki van írva hogy radar tartsad be ,mert csak ott van radar ,arra fele nem szokás figyelmeztetés nélkül mérni.Hollandia vigyázz a biciglisekre azok a főnökök védett állat faj, arra fele és pofátlanok, nem néznek körül ,ha elütöd meg kb kivégzéssel ér fel.
Nappal mindenképpen DRL vagy tompított különben képesek leállítani a civilek ha nintsen ,arra fele nagyon komolyan veszik ezt.
Nem jut más az eszembe ,nekem kipipálva remélem egy életre :)
Az üzemanyagok tekintetében én ott nem félnék, a balti országokban van kiépített kúthálózat szerintem az Isten háta mögé meg max vinnék kicsit több tartalékot. Ha az automata kutak működnek, amikhez ugyebár rendes karbantartás kell, akkor az üzemanyag sem lehet olyan rossz, de ennek azért utána lehet nézni.
Nem tudom milyen üa minőségű árulnak. A kutak nagyrésze automata ott fenn északon, angolul nem beszél senki- legalábbis, aki ott járt ezt állítja.
34ekm van a kocsiban, ha valami történik vele, tökön szúrom magam. Csak a defekttől és az üa félek. Meg a szarvastól. De sötét nem lessz.:)
1992-ben egy rokonom végigjárta ezt a traszét egy szakadt Olcittel, de az annyira élelmes székely, hogy a Holdon is ellenne. Azt mesélte, hogy fantasztikus.
Sok ismerősőm van a svédeknél, de nem nagyon jártak északon. Mindenki Norvégia déli részébe kirándul, van pár nagyon szép hely.
Én elég sokat megyek de szerszámot eddig csak kétszer használtam és mindkétszer az emelő és a felnikulcs elég is volt... neked is valami ilyesmi kel majd szerintem, max izzók és szerszám a cseréhez. Jó ha lesz nálad egy jó nyomásmérő és egy kézi pumpa! ...hagyd az autós kompresszort ha csak nem egy kipróbált darab vagy eredeti VW-s defektjavító szett eleme és ha használod nehogy lemerítsd az akkut!
Üzemanyagok tekintetében kerüld a neve-nincs kutakat, maradj a jól bevált márkákat és ha lehet akkor a prémium üzemanyagot válaszd és mindig tarts magadnál egy kanna tartalékot is.
kb.: ennyivel neki is vágnék egy ekkora útnak, maximum egy szervizbe elvinném egy gyors átnézésre és ha nincs, akkor kötnék egy assistance biztosítást is, hátha nem alszik az az ördög.
Nordkapp, a norvég nyugati part menten, elvileg a dán hidakon keresztül, aztan visszafele Lappföld, lehet, hogy átjövök a balti országokon és a lengyeleken, vagy vissza a svédekhez.
Kocsival, Erdélyből- adj még hosszá 16oo-at Budapesthez képest.
18-2o nap van ra szánva. Lehet, hogy kompozunk is egy hosszút, csak félek, hogy lekésem- mert előre kell foglalni.
Izgalmas. :) Én beraknám az alap (kisbőrőndnyi) szerszámkészletem csavarnyúzókkal, kulcsokkal, szigszalagokkal és ragasztókkal, vezetékdarabokkal, erős kábelkötegelőkkel, plusz vennék pár szett defektjavító hernyót (leginkább csavart kap az ember, ebből az elsőre jó a pótkerék, a másodikra már nem), ésszerű mennyiségben (1-1 liter?) hűtőfolyadékot és olajat (vagy az utolsó civilizált helyen vennék, hogy ne kelljen odáig hurcolni), meg egy kisebb üa. kannát, menet közbeni teletöltésre. És kötnék egy erősebb, mindenre jó biztosítást egy jobbféle biztosítónál arra az időre. Ha a kompresszor a műanyagdugattyús kommersz fajta, akkor itthon hagynám, és helyette egy rendes kézipumpát tennék be. És megnézetnám az akkumat. Mondjuk ha úgy érzed, hogy sima itthoni használatban a következő fél évben nem lenne semmi komoly nyűgje, akkor nem görcsölném túl, reálisan defektre, tankolási gondokra és akkulemerülésre készülnék lélekben, a többiért aggódjon a biztosító.
Ki kéne próbálni, hogy a szarvasbőrön hogy megy át a gázolaj. Benzint tudom, hogy jól szűri. De használat után (ha jó) el kell tudni rakni úgy, hogy ne legyen büdös és ne kenjen össze semmit. Minden esetre a töltőnyílásba dugni egyszerűbb mint szűrőt cserélni. Egyébként nem hiszem, hogy Ny.-Európában koszos lenne az üzemanyag. Ja, a lényeg: a cserélt, javított autóval indulás előtt közlekednék egy-két ezer kilométert.
Szerintem az a szerszám kell ami a helyszínen végezhető javításokhoz kell. Ez szerintem személyfüggő. Nekem egy csavarhúzó is elég lenne, mert egy modern autó javításához hozzá sem tudnék kezdeni. Tartalék kulcsot vinnék, meg olajat. És indulás előtt lecserélném a motorolajat akkor is ha csak 7000 km-t volt használva. Gumijavító habhoz nem volt még szerencsém, ha nem lehet a gumiból kivarázsolni, akkor kerülném. Csak legvégső esetben. Viszont lehet, hogy belső jó lenne még akkor is ha tömlő nélküli abroncsai vannak. Kötelet mindenképp vinnék, meg erős hevedert is, ezek sok mindenre használhatók. Légszűrőnek szükség esetén tökéletesen megfelel a motorolajba mártott női harisnya a légszűrő szívócsövére húzva. (ha a Szaharában megfelelt a púderfinomságú homok ellen akkor gondolom mindenhol megfelel). Meg egy zsebtükröt (!), jól jöhet ott ahol nincs telefon. Meg egy marék biztosítékot, égőt. Nem hiszem, hogy komoly javítást lehetne végezni a pusztában mindenféle műszer és számítógép meg állvány nélkül.
Egy 12e km hosszú autós túrára mit pakkoljak az O3-as Scoutba szerszámok tekintetében? 34e km futású, 27e-be cseréltem olajat és minden szűrőt. Az E6-os érzékeny az üa-ra?
Ti mit szoktatok vinni magatokkal? Vagy 25ookm az útvonalból a világ végén van, szerintem se mobiiljel, se túl sok szervíz nincs. Teljes értékű pótkerekem van és a nyári gumik 2oe-ret futottak, Misi P3-as, át volt forgatva, ez még a gyári gumi. Van egy 12V-os kompresszorom. A guminak való hab ér valamit? Szerezzek be egy üa szűrőt?
Bocsi, h itt, de olvasni szoktam ott is ahol kérdeztél. Már csak azért is, mert van az off márkánál egy értékesítő ismerősöm. Szal én mentem vele, de nem csak annyit amennyit egy átlag próbaúton engednek.
Szvsz jó, nálam is képben lenne az O2 után, de a zajkomfortját össze sem lehet hasonlítani a mostanival, és a arra is gyorsan rá lehet jönni, hogy az Octi futómű hangolása ugyan "sétálos" de legalább van.
akkor valószínűleg itt is ez lesz a következő fázis :) na megpróbálok elébe menni, de szerintem kérek egy garis időpontot, mert az utasoldali b oszlop is szokott néha ciceregni, arról meg olvastam a briskodán, hogy lehet valamelyik patent a borítás mögött. de én inkább nem veszem le, nézzék meg azok, akik (talán) már többször csináltak ilyet
Esetleg mosd le szappanos vízzel körben a tömítőgumit, hátha valami ápolószer rákerült, és az adja a hangot. Nekem az ajtók szoktak néha megszólalni, gondolom, a mosóban összekenik a tömítést.
Egyébként, ha a becsukott csomagtérajtót meg tudod mozgatni, akkor az is lazára van állítva, mint az enyém volt. A 2 ütközőgumit kijjebb, a zár ellendarabját (U vas) meg beljebb kellett állítanom. Előtte 5 centiről leejtve is csukódott az ajtó, azóta 30-40 centiről kell elengedni. Az enyém a végén már kerepelt is, akkor kértem meg a páromat, hogy vezessen, én meg kukkoltam addig hátul. Szar úton rázkódott az ajtó, alul meg jött be a fény...
mindenkepp megnezem jobban, mert gyanakodtam mar hasonlora is... de nem kopogtattam, na majd holnap. rossz uton nem dorombol, de nyiszeg-nyoszog, pont annyira, hogy idegesito legyen. menjek markaszervizbe ellenoriztetni garira vagy csak a sarki szervizig menjek? :)
Ja, akkor nem, de ha már ott vagy, megnézheted az ülést is. :)
Lehet, hogy neked is szarul van beállítva a csomagtérajtód, mint nekem volt. Nincs fülbántó dörömbölésed rossz úton? Hasonló, mintha lehúzott hátsó ablakokkal mennél.
megoldódott a probléma. Az üzemanyagszűrő és a légtömegmérő együttesen csinálta ezt. A szűrőt megviselte a ~110.000 km., a légtömegmérő gyári volt. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és az ötleteket. Üdv, Sanyi
A '80 években a Zsigulikkal csináltuk, hogy motorfék, gyujtás le, gyujtás be, hogy jó nagyokat durrogjon a Koppány dob! Egy TSI motornál miért is kellene?
esetleg arra gondoltam még, hogy a zárral lehet valami, mert ha becsukott állapotban kívülről megmozgatom a csomagtartófedelet, akkor is hallom a fura nyekergést. wd40-et kaphat vajon?
A figyelmeztető jelzés kigyullad, amikor a motorolaj szintje a minimum alá csökken. Egyes típusoknál, ha motorháztetőt kinyitjuk és az 30 másodpercnél hosszabb ideig marad nyitva, a jelzés kialszik. A lámpa kb. 100 km megtétele után újra kigyullad.
Kérdezném, az mi lehet, hogy reggel mentem melóba és egy sosem látott lámpa felvillant a műszerfalon. Gyorsan félrehúzódtam és le nem állítva a kocsit benéztem a motorhoz de semmi rendellenest nem találtam. Megnéztem a nívópálcát és az olaj kicsit kevés volt benne, kb a minimumon. (Azóta már feltöltöttem normális értékre.)
Amikor visszaültem a kocsiba már elaludt a lámpa.
Jobb alsó sarokban volt egy olajozó kanna ikon hullámokkal alatta. Nem találtam sehol ilyen hibaleírást! :(
hali, egy ideje zavar, hogy az o3 kombiban hallok valami zorgest hatulrol. most kivettem a kalaptartot, hogy igy milyen, de maradt a zorges. mi lehet, hatha valaki mar nyomozott ilyen ugyben :) esetleg csomagtarto karpit?
Ez logikus, de nekem az a feltünő, hogy ennél az enyhe, vagy majdnem motorféknél is 7 liter a fogyasztás, pedig csak gurul az autó... és az sem zavarja, hogy esetleg 1 km-en keresztül, tehát azt sem lehet mondani, hogy túl nagy az időállandója a mérésnek.
Másfelöl olvastam valami régebbi hozzászólást, hogy ezekben az autókban nem igazi áramlásmérő van beépítve, hanem a fogyasztást az injektorok nyitvatartási idejéből számítják. Szóval, ezek a fogyasztásmérők elég gagyik. Igazából nincs is rájuk szükség, engem legalábbis idegesít. A fogyasztás annyi, amennyi, ha sok, akkor ne nyomjuk a gázt, vagy hagyjuk a garázsban az autót...
Köszi az ötlettett , megsúroltam a drótokat, de igazából nem láttam rajta semmi lerakodást, de viszont a drótok nem párhuzamosan állnak ,hanem az alsó végén csak 4-5 mm a távolság egymástól ,szerinted az is okozhatja a jelzést?
"Amikor motorfék üzemben működik a motor, akkor a kerekek hajtják a motort, de a befecskendező rendszer érzékeli a fordulatszámot, valamint azt is, hogy a fojtószelep zárva van, tehát nem nyomjuk a gázt. Ezt tolóüzemi muködésnek nevezi a szakirodalom is, természetesen nem azonos a motor üzemszerű működésével. Ha így lassul az autó, akkor a tüzelőanyag-fogyasztás nulla, a befecskendező szelep(ek) nem kap(nak) jelet, nem nyitnak ki. Amint elér a fordulat egy előre beprogramozott határfordulatot (általában 1200-1500 1/min) akkor a szelepek ismét jelet kapnak, és az alapjárati szabályzás bekapcsol, ha ilyenkor kikuplungolunk, akkor az üresjárat szépen beáll." A fogyasztásmérőn látszik, hogy milyen fordulattól kezdi visszakapni a motor az üzemanyagot. Ahogy emelkedik a fogyasztás úgy csökken a motorfék is.
Ha a start-stop be van kapcsolva akkor érezni ha újraindul a motor. Nem is kicsit. Ha motorfék után a gázra lépek nincs rántás. Higgyen mindenki azt ami jólesik neki.
A fogyasztás csak álló motornál nulla. Ha leveszed a lábad a gázpedálról akkor is van fogyasztás, csak nem nagy. Ha nullát ír ki akkor boldog és elégedett vagy, még ha nem is igaz.
Tegyük fel kapsz egy új motort a 3 éves autódba Garancia 4+ keretei között. Ezt az új motort ugyan te kapod, de nem a PoHu-tól, hanem a Garancia 4+-et adó biztosítótól aki olyan feltételekkel adja neked amiben korábban "megegyeztetek". Nyilván ha a biztosító a PoHu-tól garancia nélkül veszi a motort akkor neked sem lesz rá garanciád.
Szerintem a Garancia 4+ szolgáltatásra nem lehet alkalmazni a szavatossági jogot, mert ez nem szavatossági ügy, hanem egy egyszerű biztosítási szolgáltatás.
Régebben volt szó róla, hogy ha a PoHu garanciában ingyen cserél részegységeket, akkor a PoHu nem vállal ezekre a részegységekre az alap-garancia időnél hosszabb időre garanciát.
Akkor azt mondták, hogy mivel garanciában cserélték ezért csak addig garanciális amíg az autóra adott alap* garancia le nem jár, ha nem garanciában cserélték volna akkor járt volna rá a törvényes szavatosság és jótállás, de így nem!
A Ptk. szerint ez szabálytalan, itt lehet utána olvasni:
A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése pedig újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik. Ezért tisztességtelen minden ezzel ellentétes tájékoztatás.
Szóval aki ilyenbe fut bele, az erősködjön egy kicsit a PoHu-val szemben, van esély rá, hogy nem a PoHu-nak, hanem a vevőnek lesz igaza...
Nekem ugyanezt csinálja, talán nem ekkora különbséggel. De a mutatós műszer pontos, legalább azt tudom, mikor kell menni tankolni. Meg a sárga lámpa is jó, ami bejelez, ha menni kell. 200 km-es út, autópálya, 140-es tempo nagyjából mindig, az összsúly nagyjából mindig ugyanaz, a fogyasztás meg változik 7,2 és 8,1 liter/100 km között. Számolgatva, a megtett útból, meg a tankolt mennyiségből sokkal kisebb különbség adódik.
Még valami furcsaság van. Ha megyek mondjuk 50-nel egy enyhe leejtőn, éppenhogy nyomom a gázt, a motorfék még nem idul be, az autó nem is gyorsul, mégis 7 liter a pillanatnyi fogyasztás. Hova teszi a motor ezt a benzint? Ha teljesen elengedem a gázpedált, akkor megy a motorfék és nulla a fogyasztás. Ez most a computer hibája, vagy ez alapból is ilyen?
-Az üzemanyag visszajelző a telitől 1/4 szintig kb normálisan mutat ,majd az 1/4 szintben gondol egyet el kezd világítani a lámpa ,hogy tankoljak ,megyek tovább normális vezetési stílusban, erre elalszik majd bizonytalan idő múlva újra kigyullad. Teljesen megbízhatatlan.
- A következő kérdésem fedélzeti computer 0,8-0,9-1,2l eltéréssel számolja az átlag fogyasztást. Most mértem 2000 km alatt a tényleges fogyasztást, és ekkora eltérés jelentkezett. Ez normális senkinél sem pontos ,vagy valami egyedi probléma.
Elvittem kikapcsoltatni mégis (ideiglenesen, amíg meg lesz csinálva), de nem tudták, hogy hol kell, így nem sikerült. Tudsz esetleg segíteni, hogy mit, hol, esetleg pár screenshotot küldenél privátban? Köszi! Mail cím publikus.
Kicsit off, de Octavia tetejére szerelem szóval mégsem. Tetőcsomagtartó.
Tetőboxhoz ki melyiket választaná és miért egy 5 ajtós Octavia III-ra:
Thule SquareBar 56e Ft
Thule WingBar 72e Ft
vagy a gyári alaptartó 58e Ft
Felhasználás: tetőboxxal nyaralás évente két-három alkalommal ezen kívül leszerelve pihenne a garázsban. Én hajlok az olcsóbbik Thule irányába, mert az másik kittel felrakható más autóra is a gyári meg gondolom nem. Megéri esetleg a drágábbik Thule?
Esetleg nem tud valaki kölcsönadni egyet kipróbálásra egy nyaralás idejére Dunaharasztiról vagy Budapest környékéről? :-)
Volt egy VW Ventom a 90-es évek végén. Az csinálta ezt, természetesen Verona környékén. Gyújtás elosztót kellett benne cserélni, utána ment tovább mintha mi sem történt volna.
Update: Döcögve gyorsul. Aztán kihúzatom egy párszor és normalizálódik a helyzet. Egyre gyakoribb a jelenség. Holnap megyek a szerelőhöz, kíváncsi vagyok...
Kivancsi vagyok, ezert kerdezek: ha lambda, akkor nem adna hibajelzest, amit kovetoen valami gyari default-tal helyettesiti a lambda jelet a vezerlo es nem optimalisan, de azert a leirt hibajelensegtol mentesen lehet hasznalni az autot? Itt tuldusit? Nem ketelkedem, csak azt hittem igy mukodik. Lehet, hogy nagy hulyeseget kerdezek...
Az volna a kérdésem, hogy van egy 2008 as 1z3 as oktáviám 1.4 benzines. Az lenne a gondom ,hogy a hüttő víz jelző többször kigyullad a műszerfalon ,de nem kevés és nem is forr a víz. A kiegyenlítő tartályra simán rá tudom rakni a kezem. A műszerfalon a víz hőmérséklete 90 c fokos.
Ííj, benzinszüröben 125e km van? Nem max 60e-ként kellene cserélni? Talán lehet kiindulási pont, ha nem jön össze, lehet tovább keresgélni. De ez csak egy halk tipp.
A konkrét műszaki kérdést passzolom, de mivel elég sokat dolgoztam/dolgozom Montenegróban, van pár helyi kapcsolatom. Ha tudsz angolul, szívesen küldök neked segítséget. Írj rám magánban.
SOS segítségre lenne szükségem! Jelenleg Montenegróban tartózkodom és az alábbi probléma jött elő: Skoda Octavia 1.8T (2001-es) autómmal érkeztünk és már az idevezető út végén a következő problémát mutatta az autó egy szerbiai tankolás után (forgalmas benzinkút volt), ami az elmúlt 1 napban sűrűsödött:
Teljesen mindegy melyik sebességfokozatban megyek, 2-5-ig, ha kis gázzal tartom a sebességet, egyik pillanatról a másikra leesik a fordulatszám, gázra sebességben nem, kuplung kinyomásával ritkán, lassan reagál és ha vissza is nyeri a fordulatszámot utána gyorsan el is veszti, a vége szinte mindig teljes megállás, kivéve, ha visszaváltok 1 vagy 2 sebességfokozatot és nagy gázzal újra életreketem a motort.
Egyéb esetben (mikor megáll az autó), ha újraindítom
1: egyből újraindul gáz adásával,
2 többszöri próbálkozásra beindul, viszont akkor erős, jellegzetes benzinszagot érzek.
Jelenleg 98-as üzemanyaggal teljesen feltöltöttem az autót és egy injektor tisztítót is öntöttem bele, aminek a hatásáról nincs tapasztalatom, mivel azóta csak 4 km-t tettem meg.Összes henger jár.
Autóról releváns adatok:
330.000 km, 15.000 km-ként olajcsare és vele együtt minden szűrő, kivéve az üzemanyagszűrő(most tűnt fel) az 205.000 km-nél volt cserélve :(
Lamda szonda még gyári.
Légtömegmérő szintén gyári.
Gyertyák 306.000 km-nél cserélve lettek. (NGK laserplatinum)
Az órák alatti kis gombbal lehet a mérföldes kijelzést (kézikönyvben "második sebesség"-nek hívják) előhozni, és vagy ezt tekerve, vagy a fedkomp ok/reset gombjával be-és kikapcsolni. Gondolom a kézikönyvben benne van. Talán a szerelő szervizintervallumot akart resetelni, aztán ez sikerült.
Eddig még nem találtam rá. :( De eddig ez a funkció nem is működött. Csak az össz. kilométert jelezte ki, de most elindulás után ez átvált mph-ra. A központi adatok között meg meg sem jelenik a pillanatnyi sebesség, mint opció.
A kijelző menüjében lehet ezeket mind beállítani. Nyomogasd és meglesz az! Amikor az akkut lekapcsolják akkor néhány beállítás visszakerül az alaphelyzetébe és ezeket újra kell programozni, pl ilyen még az ablakemelő komfortfunkciója is!
Egy kis segítséget szeretnék kérni: nemrég volt az autóm szerelőnél, ahol az aksi 4 napig le volt kötve. Amikor visszakerült hozzám, a mellékelt képen lévő adatokat lehetett leolvasni a kijelzőről. (Nem én hoztam el a szerelőtől, ma kaptam vissza az autót). A választható adatok közül (pillanatnyi fogyasztás, hőmérséklet...stb.) eltűnt a pillanatnyi sebesség (amit mindig használok). Amint elindulok az autóval, a legalsó sorban, ahol az összesen megtett kilométernek kellene lennie, megjelenik a pillanatnyi sebesség, de sajnos mérföld/óra mértékegységben. A következő kérdéseim lennének:
1. Át lehet állítani a mértékegységet km/h-ra kábel nélkül? (megtetszett ez a funkció :) )
2. Esetleg be lehet úgy állítani a dolgot, hogy a legalsó sorban a kinti hőmérséklet jelenjen meg a pillanatnyi sebesség helyett és a sebesség a "fő" kijelzőre visszakerüljön?
A srác, aki szerelte az autót jelenleg külföldön nyaral, így nem akarom zavarni, mert ez nem halaszthatatlan probléma. Csak érdeklődnék a lehetőségekről. :)
Ha cikk minap íródott akkor ez lehetett a régi autók oka amiért annyi volt ott .....ja hogy ne OFF-oljak ma láttam régi Skodát is talán RS ha volt a Skodának RS-e mint a Ladának VFTS-e :)
Egyből megismertem a sok porsche között :) Meg régi Mercik BMW......hogy ezek az autók milyen picik?!
Hát én pont így tettem. Megszámoltam az AIRBAG feliratokat :) 10-ig jutottam, illetve először csak 8-ig aztán a fiam vette észre hogy az ülések oldalán is lóg 1-1 kis fecni a felirattal.
Az első függöny a "A" oszlopban, a hátsó függöny a "B" oszlopban, és a hátsó oldal, illetve fejlégzsák a "C" oszlopban van illetve ott is jelölik! Az első oldalsó az ülésekben és a két front meg a kormányban, illetve a kesztyűtartó környékén van általában! Ez így 10db! A legegyszerűbb az ha megszámolja valaki, hogy mennyi "AIRBAG" felírat van az autón és pontosan annyi légzsák is lett gyárilag telepítve az utastérbe! Szokott még ezeken kívül térd-légzsák lenni a vezető oldalán. A gyalogos légzsákokat nem tudom, hogy miként jelölik azokban az autókban amikbe építenek ilyesmit...
B és C oszlopon is rajta van az airbag felirat. Gondolom függönylégzsák lehet és ez tévesztheti meg az embert. Kulon erdekessege a dolognak h mi tuzoltok van h kell h az autó oszlopait vágjuk és ezel a jelölések bizony nem segitik a munkánkat. És ugye nem lenne jó egy el nem robbant légzsákot elindítani...
B és C oszlopban biztosan nincs légzsák. Elől kettő, két első ülés oldallégzsák kettő, függönylégzsák két oldalt kettő. Esetleg még két szélső hátsó ülésnél oldallégzsák kettő (ez nyolc összesen).
Tulajdonképpen az eredeti kérdésem erre irányult, hogy be lehet-e kapcsolni szoftveresen mert nem hiszem hogy az ECU más lenne az FL kivitelben, a kijelzőnek meg hardveresen simán tudnia kellene.
Így van. Az ablaktörlő kapcsoló nyomkodásával pedig csak a szokásos funkciók érhetőek el (átlagsebesség, pillanatnyi és átlag fogyaszatas, stb...). Az O2 FL már tudja viszont.
Kormány, kesztyűtartó, A oszlop x2, B oszlop x2, C oszlop x2 és az első ülések háttámláiban oldalt az szerintem 10.
A beállítások között nincs olyan lehetőség. Minden más van a hazakísérő fénytől kezdve az ajtók komfort zárásáig de a sebesség kijelzést nem lehet bekapcsolni, nincs is olyan menüpont.
...vagy kódolás nélkül is lehet a tolatólámpára kötni, csak akkor kell egy soros dióda + utána egy párhuzamos kondi. Nem próbáltam, de már többen írták, hogy működik.
Én ahogy írtad is a hátsó ablaktörlőtől vettem le a kamera tápját és egy relére kötöttem amit a tolatolampa vezerel. Így nincs állandó táp sem és nem zavar a can bus jele sem.
Nekem az ülésfűtés hez kellett a bizti táblán találtam tarcsi helyet. tettem bele egy biztosítékot és lett delej. Kevés olyan van ami nem buzizza a canbust
Én a tolatólámpáról táplálom az utólagos kamerámat. Nem variáltam túl, 2 vékonyabb lapos érintkezőt (beónozva) begyömöszöltem hátulról a lámpa csatlakozóba, és odarögzítettem kábelkötözővel kicsúszás ellen. Semmi gond vele, és nem kellett átalakítanom semmit. Viszont VCDS-el át kellett állítanom LED opcióra a tolatólámpát, enélkül a PWM jel bezavarja a kamerát.
A hátsó ablaktörlőmotorról szokták még táplálni, de a folyamatos táp nekem nem volt szimpatikus, mert túlmelegedhet a kamera és/vagy a feszültségszabályzója.
Ha maradnál az állandó tápos megoldásnál, és valahonnan elölről szeretnéd, akkor a biztosítéktáblában csak találsz valamit, ami csak gyújtáson aktív.
Végső soron a BCM-nél is megkeresheted valamelyik tolatólámpa kábelt, és arra is rácsatlakozhatsz, de ez kicsit macerásnak tűnik. VCDS szerint a tolatólámpa csatornák: "Leuchte28RFL LC11" és "Leuchte29RFL RA64". Azaz a C csati 11-es, illetve az A csati 64-es lába. Kódolás ez esetben is kell!
(Egyébként, ha jól tudom, akkor a gyári kamerának 2 tápja van. Az egyik állandó, a másik a tolatólámpára van kötve, az kapcsolja be.)
A technikai fejlődés oda jutott, hogy az 1.8 Tsi-n műanyag olajteknő van, ebbe meg egy műanyag olajleeresztő csavar, ami nem megszorul, hanem a becsavarásnak egy jól érezhető kattanással van vége, és ekkor foglalja el a végleges pozìcióját a csavar.
Az olajcserét követően én elkértem e régi csavart, mert ilyenem még nem volt☺
Hogy a többi motorral szerelt tipusban mi van, azt nem tudom.
Hát, mindenesetre tényleg nem szép. Úgy vettem észre, kétféle cuccokat árulnak, főleg az ali-n. A kínai Skodákhoz a jobb minőségű dolgokat, és a sima utángyártott sz*rokat, általában az árból/képről meg lehet tippelni melyik melyik. Ill. előbbin előfordul VAG szám, de nem mindig passzolnak az európai autókba, utóbbin pedig szinte soha nincs gyári cikkszám.
ja, az új link. nem, ez újfajta kapcsoló már. pont az, ami nekem is be van szerelve, csak az golf 7-be való alapvetően, így más a háttérvilágítása. nem hatalmas probléma, csak ha megoldható, akkor legyen olyan a kocsi, amilyennek specifikálták
elképzelhető, hogy annak szánták, de abba se tenném be. hihetetlenül szar minőségű mind tapintásra, mind kinézetre, semmi köze a vw konszern termékeihez, 1 ft-ot nem adnék érte. nem is értem, honnan túrták elő. még a csatlakozó is fordítva van rajta, az meg, hogy gyakorlatilag amúgy is beszerelhetetlen (benyomásra+elfordításra sem bújnak el a rögzítőfülek, ha mégis, akkor is csak egy), az már olyan, mint egy rossz vicc
egyébként a dispute-ot már meg is nyitottam, a múltkor ennél sokkal kevesebbért is visszakaptam a teljes összeget. pont a fényszórókhoz rendeltem alkatrészt a szintszabályzás miatt, és másik cikkszámot küldött, mint ami a leírásban volt. alapvetően azt is használják golf 7/octaviához, de mivel én nem azt rendeltem, visszakértem a pénzt. csak lefotóztam a cikkszámot, hogy más, mint ami a leírásban van, két nap alatt szintén lezárták az ügyet. ez még annál is egyértelműbb, csak bosszantó, hogy elment rá három hét...
Készíts egy rövid videót (összehasonlítva a jóval), indíts vitát, és kérd vissza a pénzed. 95%, hogy sikerrel jársz.
Egyszerűsödött a reklamáció az Ali-n, már nem kell több kört futni az eladóval. Ha elsőre nem egyeztek meg, közbelép az Ali, és döntést hoz. Csak látszódjon jól a hiba a videón.
Legutóbb nekem 2 napon belül megoldódott egy vitám (vibrálós és gyenge fényű LED égővel volt bajom).
Néztem is egyet, amikor olyat rendeltél, amiről nem volt visszajelzés. Ha lehet, az ilyet kerülni kell...
megjott az uj kapcsolo... egy minosithetetlen szart kuldtek, hat bele lehet nyulni ilyenbe is :) meg fizikailag sem mukodik, nem lehet ugy benyomni se, hogy behuzza a fuleket. megdobbentoen szar :)
Profi hifisek azt mondják egy tökéletes autóhifi 1 pár első szettből ( két közép mély két csipogó hangváltókkal) Egy mélynyomóból és egy vagy két erősítőből és megfelelő hangszigetelésből.
A hátsó ajtókba a hangszóró felesleges csak megzavarja a színpadhatást :)
1.: Be lehet rakni, de válogatni kell az ülések között, hogy elférjenek. Kenyelmes soha nem lesz a használata. Két 15-36-os közé raktam mar be egy 9-18-ast. Kb 5 perc volt bejatszani a harom gyereket. En azert ezt minden napra nem vallalnam be.
2. Kizárt. A ket isofix között jo ha negyven centi van. Max bébihordót tudsz berakni. De szerintem azt sem.
Ha az előírások szerint cseréled akkor nem! Ott a tartály ami olyan 3 dl körül van, azután a kuplungból 1dl, és a fékekből 2,5-2,5dl, ez így összesen 1,4l tehát kell a másfél liter!
Ha viszont más színű a folyadék és addig engeded amíg meg nem változik a folyadék színe, akkor szerintem elég lesz, de az úgy elég csücskös lehet...
A pumpa-leenged-pumpa folyamatot felejtsd el! Kell hozzá egy leszívó berendezés amit egyszerűen a légtelenítő csavarra kell tenni és azt kinyitva leszívatni a megfelelő mennyiséget!
A kuplungnál különösen nem ajánlott a pumpál-leereszt játék mert ha ott beszalad a pedál akkor a mechanizmusa könnyen megsérülhet!
Nekem 2 Fischer Price gyerekülés a két szélén és a nejem középen (átlagos testalkatu) elfér, bár én nem hiszem h kényelmesen de be tudja magát kötni. Azt hiszem az ISOFIX-es ülések picit szélesebbek egy kicsivel szóval talán passzosan de elfér...
Az első ülésnél kikapcsolni a légzsákot az enyémben (2006 O2) kesztyű tartóban lévő kulccsal elfordítható zárral lehet.
...ismerek olyat akinek egy gányolás után javítani kellett az olajteknőjét, mert nem akart tömíteni az az alátét amit az eredeti helyett feltettek és addig húzták a csavart amíg a menet meg nem szakadt! Gyanítom, hogy költségben is sokszorosa volt egy új csavarnak a mutatvány, nem is beszélve az időről és a bosszúságról!
A céges kisteherrel pont így jártunk, mert egyszer nem szakszervizben cseréltettünk olajat. Visszarakták a régi csavart, és jól megtépték.
3 napos javítás és több százezer Ft lett a vége. Olajteknőt kellett cserélni, amihez ki kellett szedni a váltót is.
Előtte próbálkoztak a menetjavítással is, de az nem jött össze.
Első fék maceráláson voltam (O2, 2006, 1,9PD), és a szerelő mondta, hogy a bal első kerék fékkopásjelzőjének csatlakozóját régebben valaki nagyon megkókányolta, és ezért jelezget be.
Mondta, hogy vegyek egyet bontóban, de lövésem sincs, hogy néz ez ki, meg nincs ez együtt az ABS jeladójával? Tudna valaki segíteni egy-két képpel, hogy mit keressek? Az a csati az, amibe a fékbetét kábelét kell dugni (állítólag).
2007-es Octavia Tour 1,4 16V BCA motorkódú autómon szeretnék lecserélni a fékolajat.
Szeretném a kuplungban is lecserélni. Ha jól tudom, az is a fékolajtartályból kapja a fékolajat. Tudnátok-e segíteni abban, hogy van-e valamilyen speciális menete a kuplung légtelenítésének, vagy úgyanúgy lehet, mint a féket. (Pumpa, nyomdbe, pumpa, engedd fel stb?)
Tudom, hogy nem egy íróasztal mögött üldögélő ember vagy, ezért is írtam azt, hogy: "már ha nevezhetlek téged kis túlzással laikusnak egyáltalán"
...de mivel neked is új az infó, tehát egy márkaszerelőhöz képest mégiscsak megállhat a jelző, de ha ez zavar akkor bocsánatodat kérem, nem akartalak megsérteni!
A technikai fejlődésre következtetéseket levonni abból, hogy előírják-e legalább 15 ezer km-ként egy filléres, de elég fontos zárócsavar cseréjét amiről a tömítés eleve nem cserélhető, na ez viszont nem túl sportszerű!
Egyébként is a VW konszernnél nem túl sok olyan csavarról tudok amit előírás szerint a bontás után ne kellene cserélni...
Ez ugyanúgy igaz az újabb és drágább verziókra is. Én is a fader hiánya után kezdtem gyanakodni, hogy nincs hátul hangszóróm, aztán a fiam hátulról megerősítette hogy nincs hang :(.
Aki ismer az tudja,hogy több műszaki vonalon mozogtam már.Igaz most egy Toyo Hybridet hajtok,illetve rengeteg skodát hajtottam szervízeltem.De hatalmas "technikai fejlődést" mutat a német,hogy egy ilyen csavart használjon.
Felíciáról készülök váltani Octavia II-re. Tudnátok segíteni, mire érdemes figyelni az 1.4 2006-2008 körülieknél. A motor gyenge a Felícia után nem hiszem hogy játszik. Mire érdemes figyelni a vételnél? Előre is köszönöm!
Szólt valaha? Az ilyen korai autókban, pláne az olcsóbb modellek esetében egyáltalán nem ritka, hogy hátul nincs hangszóró! (csak 4 és nem 8 hangszórós kivitelűek! Volt itt már olyan aki azt hitte, hogy a 4 hangszóró az ajtónként értendő, de mivel ajtónként két hangszóró van ezért az csak az első ajtókba van beépítve!
Nagyon valószínű, hogy a menüben is elért nem elérhető az első-hátsó beállítás.
A csavaron lévő alátét miatt kell cserélni! Az alu olajteknőkhöz (de lehet, hogy a sajtolt lemezhez is...) a leeresztő csavaron egy gyárilag rajta lévő lágyvas (nem alu és nem réz!!!) tömítés van amit roncsolás nélkül nem lehet eltávolítani. Egyébként éppen most vettem az A2-es soron következő olajcseréjéhez cuccokat és 550Ft volt a csavar tömítéssel!
...ismerek olyat akinek egy gányolás után javítani kellett az olajteknőjét, mert nem akart tömíteni az az alátét amit az eredeti helyett feltettek és addig húzták a csavart amíg a menet meg nem szakadt! Gyanítom, hogy költségben is sokszorosa volt egy új csavarnak a mutatvány, nem is beszélve az időről és a bosszúságról!
Az nem gond ha egy "laikusnak" ez fura, már ha nevezhetlek téged kis túlzással laikusnak egyáltalán, sokkal cikibb, hogy sok szerelő sem tudja azt, hogy a csavart cserélni kell!
Ha gyári rádió és be vannak kötve a hangszórók, akkor diaggal be kell kapcsolni a hátsó kimeneteket (VCDS vagy márkaszerviz). Ha be vannak kapcsolva, akkor a hibatárolóból kiderül, miért nem szólnak, lehet szakadt vagy zárlatos a madzag, vagy hibás a végfok. De inkább arra tippelek, hogy eredetileg nem volt hátsó szett, és aki berakta a hátsó hangszórókat, az nem tudta hogy a rádiónak lelke van.
Köszi, a héten megejtem. Volna még egy kérdésem. A rádió hátul nem szól és a könyv szerinti menü nem jön elő, csak a jobb- bal oldal állítása. A rádió nem jó vagy én csinálok rosszul valamit?
es erdekes, hogy volt hibakod is, egyszer volt kommunikacios hiba a feny- es esoszenzorral, fura. mikor emlitettem az asszonynak, akkor mondta, hogy ja, 1-2 hete valami ilyet kiirt a kocsi. hat jo, hogy mondja :) (lehetett torolni, nem allando, valami a vilagitaskapcsoloval is volt parban)
Két hete vásároltam egy 2014-es skoda octavia 1.6 cr tdi-t. Akinek ilyen motorral szerelt skodája van, azoktól kérdezném, milyen olajat tesznek bele? Nekem a Castrol 5w 30 fst tették a szervízben, de fogalmam sincs ez jó e dpf szűrős autóba. Illetve a tapasztalatotok alapján kinek hány kilóméternél kellett cserélni a költségesebb alkatrészeket, ha kellett egyáltalán? Gondolok itt a részecskeszűrőre, turbó, porlasztócsúcs, kettőstömegű lendkerék. Illetve azt sem tudom ebbe kell e a dpf-hez tisztító folyadék mint a tesóm citroenjében. Előre is köszönöm mindenkinek aki válaszol!
Amióta Skodáról átálltam Toyo Hybridre,ezek szerint kimaradt pàr változás az életemből.Igaz sose hordtam szervízbe se a Skodát se a Toyot.Olajcsere otthon simán.
Most voltam 60 ezres szervizen, és meglepődve tapasztaltam, hogy nem kellett gyertyát cserélni. Tényleg csak 90 ezrenként kell? Nekem kicsit soknak tűnik.
Szép volt a dologban, hogy bár csak olajat és pollenszűrőt cseréltek, és több, mint egy hete bejelentkeztem, volt egy bő óra kiesés, mert nem volt leeresztő csavaruk, ezért szerezni kellett, és így jó 2,5 órás lett a projekt.
Nálam a 2008-as 1.9 bxe állt több mint egy évig mert sajnáltam eladni 263 ezer km-el csak töredékéért ment volna el mint amennyit ért...minden cserélve volt rajta,turbó,kettős stb.....nehéz ügy.
Az esőszenzor kódolásához meg először egy lenyíló menüben ki kell kiválasztani azt.
09 modul -> Coding -> majd kiválasztás a listából, ahogy a képen. (Alaphelyzetben mindig a kp. elektronika van kiválasztva.) Természetesen addig nem fog menni a kódolás, amíg nincs beszerelve a szenzor.
Az esőszenzor és az ablaktörlő modul (WWS) úgynevezett slave modulok a központi elektronikánál. Ne aggódj, elsőre senki sem szokta megtalálni azt a lenyíló listát. :)
A vízpumpám már eléggé zörög.Megrendeltem, de az csak csütörtök fog megérkezni viszont addig el kell mennem vagy 200Km-t a kocsival.Kérédsem az lenne, hogy megszorulhat annyira a pumpa, hogy esetleg a szíjat ledobja?A vízhőfok a városban az araszolgatásban is stabil, csak elég csúnya, szinte kerepelő hangja van a pumpának.A kocsi 1.4 TSI CAXA.
Annyi történt, hogy a VCDS verziójához képest túl új a kp. elektronikád, és nem (teljesen) ismeri. A kódolás ettől még megoldható.
A legegyszerűbb az, ha a Long Coding Helper-t el sem indítod, hanem a Coding-nál maradsz. Az új kodolásnak szánt mezőbe bemásolod a mostani kódolást (vágólapról), kijavítod, majd "Do It!". Figyelj oda, hogy el ne rontsd. :)
Egyébként a Long Coding Helper-nél is át lehet írni, vagy be lehet pipálni a biteket. Ha nem engedi (pl. teljesen ismeretlen neki a modul), akkor a felső menüből el kell indítani az LCode2-t. Utána Exit-tel kell kilépni, majd amikor visszakerülsz a Coding-hoz, ott megnyomni a "Do It!" gombot.
---
Kíváncsiságból: mikori az autód, és milyen verziójú VCDS-ed van?
Egyenlőre szépen indul az enyém is. De mondjuk 2 naponta használom és legutóbb 5 nap után adta fel. De hamarosan kiderítem. A rádiót töröltem a vcds-ben és azóta nem dob hibakodot a can nekem sem.
Lehet a rádióban a szerviz menujeben. Nálam pl.ez működött
Én is most cseréltem can gateway-t rádió miatt 2006-os a kocsi és 2008-as P-s gateway ment bele tesztelve lett 2 éjszaka a régivel már nem indult annyira lemerült, de már 1 éjszaka után is érződött hogy kevesebb az akksiba az erő. A VW specialista erősködött hogy a rádió a rossz nem a gateway de azért bekódolta az újat és azóta nincs gond pedig aludt eleget fürgén indul :) Megjött a kábelem is és már azzal nézve sem dobál a gateway kommunikációs hibakódokat. VCDS-el a rádió részen a teszt látja az AUX bemenetet csak egyenlőre nem tudom hol kell bekapcsolni hogy a rádióba is látható legyen és használható legyen de más gond nem volt :) Jó eséllyel neked is ez lesz a megoldás :)
Canon szervizes (innen ismerem) és autó-hifi üzlete is van. A navit ők a Skodától (raktárt írt, nem tudom hogy ez központi vagy helyi kereskedés) vették pakkban, törött kijelzővel, számlával, oem csomagolásban, javításra és eladásra. Kaptam tőle 20% kedvezményt rá. És új, nem volt beépítve. A Canon alkatrészeket/obikat mindig Canon márkaképviseletes számlával kaptam tőle, garit szó nélkül intézett, én is tettem neki pár szívességet, szóval nem aggódok. :)
ez tény, és az igaz, hogy lehet a tiéd az egyetlen kivétel minden tíz darabból :)
miután megszívtam, elég komolyan utánajártam a témának, és hát az jött ki sok fórum átolvasása után, hogy litvániában van a lopott rns-ek gyűjtőhelye. mondjuk számlája nem tudom, hogy van, mert boltban kevesen vettek ilyet, de ő végül is megtehette
Jah, ismerem, van az egyik családi Superbben. A kínai alternatíva a plusz opciók és az egyszerűbb kamerabekötés miatt érdekelt, de nem találtam olyat, ami nem tűnt fejfájósnak, ilyen-olyan bugosnak. Azt hittem, mára előbbre léptek ezen a téren is. Jó lesz ez, csak a kompozit-rgb átalakító fog fájni.
Erről konkrétan tudom, hogy nem az, ismerem az eladót egy ideje. Másrészt minden eredeti papírja/csomagolása, számlája is jön. Ott sem mindenki tolvaj.
sanszosan lopott... litvania a fekete lyuk. egyszer en is vettem, johiszemuen tovabbadtam az ebayen, aztan a paypal el is vette a penzt, mert a vevonek volt rendorsegi dokumentuma arrol, hogy lopott...
Ebben az esetben kérj ajánlatot egy márkaszerviztől a javításra! Simán lehet, hogy a csatlakozót elég lecserélni. Az nem túl nagy összeg. Én nem, szívesen bántanám a köteget, de te tudod...
Kösz, kicsit naprakészebbé képeztem magam a hétvégén és végül inkébb rendeltem egy ledpaneles RNS510 Columbust.
Tipikus példa a drága lesz az olcsóbb esetre. Én 2 éve használom nagy megelégedéssel.
A naviját ki kell ismerni, és néha felülbírálni (mindig a főbb útvonalak felé vinne, akkor is, ha van gyorsabb út), de gyors (HDD-ről megy) és pontos (a sebességkorlátozó tábláknál szoktam figyelni, hogy kb 1-2 m-en belül jelez).
DVD-t szépen játszik, én koncerteket szoktam nézni (hallgatni), ami a navi mögött is megy. A képe is gyönyörű.
Pár napja terjed a hír, hogy a VW konszern 385000 autót tervez visszahívni az ABS/ESP hibája miatt szoftverupdate-re.
Néhány német portálon már részleteket is írnak: a Skodánál 36100 db Superb és Octavia is érintett. Az Octáviák közül csak a 2008.06.01. és 2009.06.01. között gyártottak.
12 éves elmúlt, 113e km. Jönnek majd lassan az öregedési problémák: gumi, műanyag alkatrészek, ezek közül bármikor bármi. Jól el tudnak szórakoztatni az ebből eredő hibák: vákumcső, vízcső, benzincső, injektor tömítés, szívósor tömítés stb.
Plusz a futómű részei. Plusz kipufogó.
Most fogom szerelőhöz vinni az esedékes olajcsere, fékfolyadék csere és az egyéb, tapasztalt problémák javítására (már megvettem a buszbérletet mert ez nem megvárós javtás lesz), de ettől még a jövőben azért várhatók a problémák.