Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7883

Mindig volt alakulatonként néhány katona, aki az egegyadta világon semmire nem volt alkalmas, még őrségre sem, mert nem volt meg a 8 általánosa. Na az ilyenek általában megcsípték maguknak a folyamatos konyhamunkát, vagy ha volt "D" üteg, akkor oda lettek vezényelve főkezelőnek.

Mezőfalvi őrszázadparancsnoki emlékeim között szerepel, hogy az osztálycsoport összes 8 általánost nem végzett katonája az én századomnál kötött ki, bár akkor már érvényben volt az a rendelkezés, hogy őrségbe nem vezényelhetők. Belszolgálatba mehettek volna, de annyi nem kellett. "D" üteg főkezelőnek két fő kellett. Így végül is a csapat megcsípte állandóra a konyhamunkát. El tudtam vállalni más alegységek helyett is, így szégyenszemre máshonnan kellett kiegészíteni az őrséget.

Előzmény: monfondir (7880)
pa62 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7882

Pontositok : neve Honvéd  beceneve: 5perces. Állitólag jó cigaretta volt a dohányosok mondták.

Előzmény: Volt tüzér (7879)
Hpasp Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7881
1955-1957
(SCR-527, P-5, P-1, P-3, P-8, P-20)

Országos Légvédelmi és Légierő Pararncsnokság
45. Önálló Rádiótechnikai Jelző Ezred, Taszár
-Rádiótechnikai Század, Fertőszentmiklós
-Rádiótechnikai Század, Katafa
-Rádiótechnikai Század, Homokszentgyörgy
-Rádiótechnikai Század, Sormás
-Rádiótechnikai Század, Egerág
-Rádiótechnikai Szakasz, Marcaltő
-Rádiótechnikai Szakasz, Sashalompuszta
-Légi Figyelő és Jelző Század, Zalaegerszeg
-Légi Figyelő és Jelző Század, Veszprém
-Légi Figyelő és Jelző Század, Kaposvár
54. Önálló Rádiótechnikai Jelző Ezred, Kecskemét
-Honi Rádiótechnikai Század, Hármashatárhegy
-Honi Rádiótechnikai Szakasz, Mezőcsát
-Honi Rádiótechnikai Század, Jánoshalma
-Honi Rádiótechnikai Század, Öthalom
-Légi Figyelő és Jelző Század, Kiskunfélegyháza
-Ezred Iskola, Budapest
-Honi Rádiótechnikai Szakasz, Békéscsaba
-Honi Rádiótechnikai Szakasz, Kerekharaszt
-Honi Rádiótechnikai Szakasz, Debrecen
-Légi Figyelő és Jelző Század, "M"

45. Önálló Rádiótechnikai Jelző Zászlóalj, Budaörs
-1. Honi Rádiótechnikai Század, Fertőszentmiklós
-2. Honi Rádiótechnikai Század, Taszár
-3. Honi Rádiótechnikai Század, Katafa
-4. Honi Rádiótechnikai Század, Homokszentgyörgy
Előzmény: Hpasp (7877)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7880
Jaj Istenem! Azok a jó kis disznótorok! Jártam nem rég arra és bár a laktanya romokban, a műszerkert meg darabokban de hizlalda még meg van, bár ez is kezd oda lenni. Nálunk, külön vonultattak "kezelőállományt" hozzá. :)
Előzmény: pa62 (7878)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7879
Ennek a ciginek nem "Honvéd" volt a neve? Mintha az apám emlegetett volna valami hasonlót. Ők még ellátmányként kapták. Bár ez 1956. előtt volt.
Előzmény: pa62 (7878)
pa62 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7878

Bizony jóvolt egy egy alkalommal egy kis disznótor.Nagyon fincsi hurkát tudtak a szakácsaink késziteni. Kertészkedtünk is parika, paradicsom volt a sláger.Adott volt egy Csepel lajtoskocsi ezzel megoldottuk az öntözést.

Az emlitett  ut sok problémát okozott, a lakosság számára tiltott ,volt aki megpróbálkozott átmenni, nembiztos ,hogy nem az ELHÁS tisztnél kötött ki.

Bloki barátom. Emlitetted a dohányzást. Nem tudom tudod e,hogy valamikor a seregben minden katonának járt cigaretta.Én is kaptam még egy félévig aztán meg szünt. A neve "5 perces" volt talán a mérete miatt kisebb /rövidebb/ volt a kereskedelemben kaphatónál 5 perc alatt lehetett elszivni. Én nem nem éltem vele mindig eladtam az SZVK-s barátomnak.

Előzmény: Volt tüzér (7852)
Hpasp Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7877
1952-1955

Országos Légvédelmi Pararncsnokság
1. Légi Figyelő és Jelző Ezred, Budapest
1. Honi Rádiótechnikai Század, Sormás
2. Honi Rádiótechnikai Század, Egerág
3. Honi Rádiótechnikai Század, Öthalom
4. Önálló Rádiótechnikai Század, Marcaltő
5. Önálló Rádiótechnikai Század, Sashalompuszta
6. Önálló Rádiótechnikai Század, Kerekharaszt
1. Légi Figyelő és Jelző Század, Budapest
2. Légi Figyelő és Jelző Század, Zalaegerszeg
3. Légi Figyelő és Jelző Század, Veszprém
4. Légi Figyelő és Jelző Század, Kaposvár
5. Légi Figyelő és Jelző Század, Kiskunfélegyháza
99. Légi Figyelő és Jelző Zászlóalj, Lilafüred
6. Légi Figyelő és Jelző Század, Debrecen
7. Légi Figyelő és Jelző Század, Lilafüred
8. Önálló Rádiótechnikai Század, Debrecen
Légvédelmi Jelző Iskola
Előzmény: Hpasp (7876)
Hpasp Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7876
Akkor a Magyar Rádiótechnikai Csapatok szervezete...
(Több részletben, köszönet érte Volt Tüzérnek)

1949-1951

Országos Légvédelmi Pararncsnokság
Országos Légvédelmi Központ, Budapest
1. Légvédelmi Központ, Budapest
2. Légvédelmi Központ, Zalaegerszeg
3. Légvédelmi Központ, Veszprém
4. Légvédelmi Központ, Kaposvár
5. Légvédelmi Központ, Kiskunfélegyháza
Légvédelmi Figyelő és Jelző iskola, Budapest
9/3 LRB/K. üteg, Szentendre

*Légvédelmi központ szervezete
Parancsnokság
Légvédelmi Központ
Figyelő Század
Ellátó Szakasz

Előzmény: bloki (7858)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7875
Volt erre felé Siklós fölött is Jugó gép 100m-en átrepülve... Persze erről egy hang sem volt... Medinának elvileg látnia kell ami a Duna völgyön jön be/fel mert szépen "rálát".
Előzmény: yoggi. (7874)
yoggi. Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7874
Bocsi hogy beleszólók, valamelyik topicban már egyszer leírtam, Baján lakom, 90 nyara óta. 92-ben tavasszal egy nap mentem haza ebédelni, légvonalban kb 1 km-re lakom a hídtól délkeleti irányban, így a folyó vonulatára merőlegesen jó rálátással rendelkeztem.Egyzser csak hangos ismerős zúgás, majd egy pillanat múlva két katonai vadászgép dél felöl alacsonyan bejött a meder fölött majd a híd elött felhúztak meredeken egy kör , a híd északi oldalán lecsaptak a hídra pár 10 méterrel fölötte el, majd ahonna jöttek arra elmentek szintén a meder fölött néhány 10 méterrel. Nem magyarok voltak, egy két évvel elötte még az MN berkeiben melóztam Pápára és Taszárra rendszeresen jártam a tornyokba, felismertem volna ha hazaiak lettek volna. Régi kapcsolataim erősen tetették a hülyét hogy semmit nem tudnak róla, ezek szerint lehet hogy igazuk is volt??
Előzmény: Volt tüzér (7869)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7873

Nem vontam kétségbe a kezelőszemélyzet lelkiismeretességét. A technika elavult, a költségvetésből sem jött elegendő megbecsülés, a dandár megsemmisült. Amíg tudták, működtették a lokátorokat, hiradóberendezéseket. (Ez utóbbiról se feledkezzünk meg!)

Nem tudom, hogy mi lett a városföldiekkel, csak azt látni, hogy a dombokon nem forog semmi.

Előzmény: monfondir (7870)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7872
A "láncos" mondatát nem felejtem el soha :)
Előzmény: Volt tüzér (7871)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7871
Emlékszel, mit mondott Medinán a parancsnok? Az ő helyzetük addig biztos, amíg a Tubessel kepcsolatban megy a szarakodás.
Előzmény: monfondir (7866)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7870
Én nem is azt mondtam, hanem azt, hogy azt is ami volt a lekiismeretes személyzet, folymatosan üzemben tudta tartani a nehézségek ellenére. Azért ezekkel is lehett vinni a Banja Lukai vadászokat felszállás után. Lehet, hogy avitt volt de akkor az volt, nem lehet összehasonlítani az akkoir helyzetet a maival. Nem véletlen lettek az avitt cuccok feltuningolva nem is olyan rég :)

Tudja valaki mi lett a városföldi állománnyal?
Előzmény: bloki (7868)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7869

Hát sajnos ki volt. Csak a maradék alegységek állománya ezt nem úgy élte meg. Ők tették tovább a dolgukat annak ellenére, hogy egyre nehezebb volt.

Az Rt leépítése a "Gerecse-1" fedőnevű haderő átalakítás alkalmával kezdődött. A nyugati irányban addig meglévő 300 - 500 méteres összefüggő rádiólokációs mező (Kritikus irányokban előfordult a 100 méter is) akkor szűnt meg. Akkor lett az alsó küszöb 1000 - 3000 méter. Az egybefüggő mező hiányára aztán 1991-ben, az első jugoszláviai háború idején jöttek rá, amikor a jugoszláv gépek szabadon járkáltak a határon ki - be. Akkor került felállításra a déli határ mentén az akkor már meglévő 8 darab SZT-re alapozva 8 darab ideiglenes Rt század. De az csak az akkori szükség miatt volt, később természetesen ezek is meg lettek szüntetve.

1995-ben itt már lófa... volt, nem Rt. Mint ahogy már lérak sem volt, csak papíron.

Egy nemrégi beszélgetés nyomán halványan emlékszem a lérak csapatoknál a hajtóanyag és oxidáló anyag töltés helyzetére. Az csak enyhe kifejezés, hogy az elmesélt helyzet mennyiben másabb volt, mint amire én emlékeztem. És a meglepődöttségem is csak enyhe kifejezés volt.

Előzmény: monfondir (7865)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7868
Nem az avitt technikát köll sajnálni, hanem a lefedettséget, a légvédelmet.
Előzmény: monfondir (7866)
st_patrick Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7867

Na ez a gyártmányszám is érdekes! Azt nem tudod véletlenül hogy a 820-as gyártmány mi lehetett?

Én azt hittem hogy valamelyik szakutasításra gondolsz. A formulárokban a PF lokátora simán RP-21-ként szerepelt?

Földi berendezések: ezek közül ismerős valamelyik?

Indítókocsik: APA-7, APA-12( ő Tomika), APA-3(ZIL-164 alváz), APA-4(ZIL-157 alváz).
Kiszolgáló utánfutók: SzT-5; SG-1(NDK típusjelzés, a MiG-21F-13 használta); AMZ-53,M,MSz,MF;
Levegőtöltők: VZ-16-230(GAZ-63 alváz), VZ-20-230
Oxigéntöltők: AKZSz-40, AKZSz-50, AKZSz-75, Csepel-350, Csepel-300
Oxigén előállító/áttöltő állomás:AKDSz-70, Csepel-300
Elektrohidraulikus állomások: EGU-3, EGU-6, EGU-17/210-66, EGU-50/210-131
Hidraulikakocsi: UPG-300(ZIL-131 alváz), UIG-1M( ez vagy ZISz-151 alvázú, vagy pedig egy vontatott utánfutó)
Gáztöltő gk: AZOSz-1, AAZSz-75M-131, AUZSz-75M-131
Kompresszorállomás: SzM-14, AKSz-8, AKDSz-70
Üzemanyagszivattyú: PSzG-65, PSzG-75-130
Üzemanyagtöltő: TZ-150, TZ-200, TZ-16, valamint ZISz-151, Csepel-350,352 és ZIL-157 alváz
Párnás és utasgépeket kiszolgáló kocsik: ASz-161, ASz-157, MA-8 leszívó, ZIL-130 víztöltő

Víz- és olajtöltő/melegítők: ZISz-151, (Csepel-300 ha volt)
Légkondicionálók: AKV(AKE)-30/120, AMK-3K-131, "1179-es gyártmány"
Műhelygépkocsik: ide nem tudok pontos listát felsorolni: KAPSzO, TÁRM, KRASz, MOVSz, PARM, PAL, RPL, SzPL, ESzOL, ETL, PRSz, PKRSz
Daruskocsik: K-32, K-51, K-62

Bocsánat az OFFért!

Előzmény: falconfun (7853)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7866
És ha a mecseki felépül az ráteszi kést a maradék nyakára. Jutára tuti szerintem, Medina szerencsére jó helyen van (és fontos helyen!), és még talán marad Kup. Ha Zengő fog játszani véletlen, akkor talán mindnek meszeltek.
Előzmény: bloki (7862)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7865
Ami írtam azt hiszem csak az maradt, semmi más. Békéscsaba is addig amig az ottani RAT-31 nem lesz hadrendbe állítva.
Én úgy emlékszem, hogy bár voltak nehézségek de nem volt az RT kinullázva még 1995 magasságában.
Előzmény: bloki (7862)
st_patrick Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7864
Hát a kisegítő gazdaság az más tészta. De akkor is furán néz ki az országos jármű használata az akkor csúcstechnikát üzemeltető alakulatoknál. Persze célszerű, olcsó meg minden, viszont attól még fura egy ellentét. Dehát ez van:-)
Előzmény: Volt tüzér (7852)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7863
Egyetértek sok dologban, de nézde meg most mi folyik (lásd a maradék 12db T-72 esete). De biztos én képzelek bele sok mindent a jelenbe és múltba. Szóval ez nem poli topic, hagyjuk. Tény: a légvédelmünk szét lett verve elég rendesen kezdve a lérak csapatokkal majd RT-vel, végül a repülőcsapatokkal. Most már a maradék fegyvernemeknek is lassan annyi...
Előzmény: bloki (7861)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7862
S a jelen helyzet? Városföldről tudom, hogy már nincs.
Előzmény: monfondir (7860)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7861

A kezelőszemélyzet lelkiismerete nem tudta pótolni a hiányzó javítóanyagokat, cserealkatrészeket, az elmaradt (kötelező) nagyjavításokat, a hiányzó, egyre fogyó pénzt.

1994-re a dandár technikájának harmada nullára amortizálódott, a maradék állapotát elképzelheted. A folyamat nem állt meg, 1997-ben a nulla amortiációs arány már 90% felett volt. Ez nem kegyes halál, ez kivéreztetés. Gyakorlatilag megsemmisült a légtérellenőrzés, miközben a balkáni háború javában zajlott, s az alternatívák nem akartak testet ölteni. Itt tartunk ma is.

Előzmény: monfondir (7859)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7860
Horvát háború végével... Vagyis 1995-96 alatt szerintem ki létt nyírva szinte minden ,kivéve Kup,Juta,Medina,Városföld,Békéscsaba,Debrecen. Szóljatok mit hagytam ki...
Előzmény: bloki (7858)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7859
Szia!
Ilyet ne mondj, hogy szétrohadt mert az állomány lelkiismeretesen kezelte őket és ez így nem igaz...
Hogy ki záratta be, építette le őket arról inkább nem irok mert nem idevaló.
Üdv,
Zsolt
Előzmény: bloki (7855)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7858
A megsemmisülési sorrendet is fel tudod állítani?
Előzmény: Hpasp (7856)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7857
(Kolléga, az elárulhatnád, hogy a neten hogyan és hol bukkantál rá erre az adócsőre! Persze, csak ha nem titok a dolog!)
Előzmény: Neva_07 (7813)
Hpasp Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7856
Valahogy így:

54. rádiótechnikai dandár Veszprém
1. rádiótechnikai zászlóalj Pápa-Kup `40-es objektum`
??. rádiótechnikai század, Molnaszecsőd
??. rádiótechnikai század, Fertőszentmiklós
??. rádiótechnikai század, Bezenye
??. rádiótechnikai század, Kup
2. rádiótechnikai zászlóalj Taszár
??. rádiótechnikai század, Juta
??. rádiótechnikai század, Sormás
??. rádiótechnikai század, Homokszentgyörgy
??. rádiótechnikai század, Egerág
3. rádiótechnikai zászlóalj Budapest-Érd `20-as objektum`
??. rádiótechnikai század, Érd
??. rádiótechnikai század, Tata
??. rádiótechnikai század, Velence
??. rádiótechnikai század, Boldog
4. rádiótechnikai zászlóalj Sárbogárd `50-es objektum`
??. rádiótechnikai század, Sárbogárd
??. rádiótechnikai század, Pusztaszemes
??. rádiótechnikai század, Medina
5. rádiótechnikai zászlóalj Kecskemét
??. rádiótechnikai század, Városföld
??. rádiótechnikai század, Baja
??. rádiótechnikai század, Újszentiván
??. rádiótechnikai század, Békéscsaba
6. rádiótechnikai zászlóalj Miskolc
??. rádiótechnikai század, Mezőcsát
??. rádiótechnikai század, Szolnok
??. rádiótechnikai század, Debrecen
Előzmény: bloki (7855)
bloki Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7855
Amíg szét nem rohadt az Rt-dandár technikája, 23 század volt, hat zászlóajban, több mint hatezer fős személyzettel.
Előzmény: monfondir (7854)
monfondir Creative Commons License 2007.12.11 0 0 7854
Szia!
Látom már más is írt, de a lefedettségről annyit 90 táján 300m-től volt most én én is úgytudom, hogy 3000m (mintha Kupon is ezt halottuk).
Ráadásul akkor még nem volt olyan trükk, hogy lekérjük a jeladót, hogy lássuk, ha nem látjuk :). A 23-as szám biztos? Nekem több rémlik...
Most meg, már Városföld sincs meg, így a régiek közül van: Kup, Juta, Medina a dunántúlon, a duna másik oldalán meg Békéscsaba, Debrecen, Bükk-Bálvány és itt már NATO cucc is van (már ahol hadrendben van).
Előzmény: Hpasp (7844)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!