Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Várjunk csak, ez azt jelenti, hogy az első és a második bejárat között megvan a fékút, de a második és a bak között nincs? Ezt erősen kétlem, bár nincsenek a birtokomban pontos távolságok, de sétálgattam már arrafelé, és valahogy érzésre nem így rémlik.
Amúgy ezen a képen még azt furcsállom, hogy itt egy fénnyel jön meg a bejárat, ha minden váltó egyenesben áll, a nála kijjebb lévő jelzőkön (amelyek a kisebb sorszámú vágányokra járatnak be) viszont két sárgával, akkor is, ha egyenesben vannak a váltók. Úgyhogy a fékutas magyarázat itt nem játszik. Mi lehet?
Nem, a vonatok hívójelzéssel járhatnak be. Az árbóca a jelzőhíd árbóca, csak kicsit vastagon áll már rajta a fékpor, ezért nem látod a vörös-fehér sávozást. Igaziból emiatt a középső jelzőre se kellene árbóccsonk, hiszen a jelzőhíd árbócszínezése mindegyik jelzőre érvényes.
Még régebben voltak itt olyanok, akik szívesen láttak volna képet az elkészült szovjet eredetű jelzők modelléről. Nos, ez a típus még építés alatt áll, de most lett lefestve ez a három darab:
Bár ez semmi az Alacc-féle relés biztosíróberendezéshez képest... :)
Egy-két vonatból észlelt hiány az 1-esen: - Bicske előtt a bejárati jelzőn ismétlőjelzője nem világít. - Elég haloványak Tatabánya és Kelenföld között a vörösök. (A következőnél lehet, hogy csak én vooltam beszívva) - Az egyik ism. jelz. tilosat a másik szabadot mutatott.