Láttam ma a 100-ason egy olyan debreceni gyorsvonatot, ami tkp. egy hagyományos szolnoki inga volt, de a végére feltettek egy 19-05-ös Ap-t. Nem tudom, szokott-e ilyen lenni máskor is, de nagyokat néztem :-)
"miért nem forog be a Balatonra hétvégén egy-egy szolnoki posta-inga."
Mert Szolnokon nincs elég fémdrót, amiből kerítést építsenek. :(
Beforoghatna a 100-as vonalra is iskolaidőben vasárnap. Akár 5627-5618 párost is csinálhatna szombat-vasárnap egy ingaszerelvény, csak úgy hangulatjavítóként. Ha már van, akkor dolgozzon. Ha nem dolgozik, akkor meg ne sírjunk, hogy nincs elég személykocsi.
Tegnap is megcsodáltam a 2-3 vágányra való posta-Bhv-t. Kiskirályságról szól a történet, vagy csak elmeorvos kellene Sl-re? :(
Na, ha az Isteni Gombóc ezt a mondatot meglátja, bekebelez téged a hosszú sárga kezeivel a nagy fekete szájába! :-)))))
Ne feledd, hogy Pécs környékén nem csak a mellékvonalakra történő kocsikiadással lesz gubanc, hanem a 40, 41 vonal személy- és gyors (bruhaha) vonatokéval is. Oda kell a 120-as kocsi, hogy legyen mit lefokozni 100-ra :-)
Hangulatjavításnak (?) egy kép megboldogult Apv 50 55 10-27 012-5 kocsiról, ő haláláig pécsi lakos volt. Utolsó fővizsgáját 1999.10.29-én kapta Szombathelyen, 2002. őszétől utolsó fél évét 80-as kocsiként szolgálta becsülettel végig, majd némi ácsorgás után idén április 21-én selejtezték. Ezt az öregkorában készült felvételt M41 2127 adományozta nekem:
Azért ezek csak kocsik, csak gurulniuk kell. Toldozzák-foltozzák, elfut az még húsz évet is, ha kell. Legfeljebb leminősítik 60-ra, de nem gáz, mert sok vonalon úgyse lehet gyorsabban vontatni (akkora szerintem már sok mai 80-as vonal is 60-as lesz). az MD-nél sem a mellékkocsikkal van gond elsősorban, hanem a motorossal.
Mai 6106 egész érdekes volt, Szolnokra V43 1088 és 1091 vontatással jött, mindkét gép szedője fent volt. Az egyik állítólag 1 motoros, és így 11 kocsihoz kevés lenne... Szolnokon a 4 makói kocsival együtt V43 1088-at is levették, 1091 döcögött tovább a maradékkal, Db.-ig +10'.
Tegnap a szokásos 6103 és 623 között szlalomozó Gigantos Eas-szerelvényt Ni. csak 6103 után tudta kiküldeni, nem jött össze a trükk, 623 Téglás-Hajdúhadház közt 40 körül döcögött, míg a V63 029 vontatta kígyót félretették. A késést különben nem sikerült ledolgozni Sl.-ig sem, ott +5'.
Debrecenben a kerítésbe M44 106 mellé M44 075 is bekerül, 5 MD, és 4 Dacia mellé. :(
MaZo
Lehet, hogy ez csak nekem új, most bukkantam rá a mercurion. Zsír új gép, és összefújták. A hernyókat ma már "hagyomány alapján" pingálják, összefújtak egy selyemhernyót is, most ezt az uzsgyit... Kezdek félni, hogy a következő egy Bombardier bhv szerelvény, vagy egy Desiro lesz.
a 20-07-es sorozat 1965-72 között épültek, 1983-92 között voltak főjavításon, a 20-27-eseknél a két időszak 1963-70 illetve 1977-80. Tehát semmivel sem fiatalabbak, mint az MD-kocsik, sőt. Komoly, a "postásításhoz" hasonló főjavítás nélkül már nem sokáig (szvsz 5-8 év) muzsikálnak.
Szóval sokáig hihettük, hogy a Bhv mindig mindenre jó, majd most jön az az idő, hogy pofára kell esnünk.
Minél sürgősebben meg kéne vásárolni a szükséges számú elővárosi villany-motorvonatot, akkor elég sok Bhv is V43 felszabadulna a környékről (a régi, 20-07, 20-27 kocsikra gondolok persze, nem a 20-05-ösökre). Az MD-k helyre pedig dízel-motorvonatot, sokat. Ha ez nem érhető el belátható időn belül (max. 5 év), akkor a vonalbezárások sora nem vitatéma lesz, hanem elkerülhetetlen kényszer. És nem csak olyan vonalakon, amikkel kapcsolatosan a leg-mániákusabbak kivételével szinte teljes az egyetértés a bezárást illetőleg.