Keresés

Részletes keresés

KT1 Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7949

Pingyomnál kinn is van a képem.

Az Isaszeget  meg mutatná vki melyik az ?

Táborfalvát jól látom, hogy nem látom ?

pétizennyolc Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7948

Ja, a tatai századot nem inkább Dunaszentmiklós néven ismerik?

P-18

Előzmény: Hpasp (7944)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7947

Kitűnő az adatbázis, hála a munkátokért!

Ez a frissítés egyébként nagyon tanulságos volt! A sármelléki (magyar, majd orosz) rt objektumot az új felvétel nyáron mutatja, lombozattal. Szerinem így nem találtam volna meg, még szerencse, hogy elmentettem magamnak. A maps.google változat még most is a korábbi, téli, lomb nélküli, mely lehetővé tette a dombok felismerését. Most már csak azt kellene megtudni, hogy milyen számú orosz csapat volt itt. Merthogy a kivonulásig volt, azt a Kihaltban nagyon erősen állítja egy kolléga.

P-18

LeX Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7946
Végre látszik egy 5 csatornás Sz-200 is nagyfelbontásban: Keila Joa, Tallinntól 20km nyugatra, havas placcon.
Előzmény: KT1 (7942)
LeX Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7945
Huh, köszi, ehhez tényleg nincs sok hozzáadni való magyar viszonylatban, nekem egy jóval korábbi verzió volt meg ezelőtt.
Előzmény: Hpasp (7941)
Hpasp Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7944
Jaja, meg a századok számait is be lehetne írni...
... valaki?

54. Honi Rádiótechnikai Dandár
1. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Pápa
Helyi Század
54/5. Honi Rádiótechnikai Század, Molnaszecsőd
54/6. Honi Rádiótechnikai Század, Fertőszentmiklós
54/10. Honi Rádiótechnikai Század, Bezenye
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta
54/2. Honi Rádiótechnikai Század, Homokszentgyörgy
54/4. Honi Rádiótechnikai Század, Sormás
54/9. Honi Rádiótechnikai Század, Egerág
3. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Budaörs
Helyi Század
54/8. Honi Rádiótechnikai Század, Velence
54/11. Honi Rádiótechnikai Század, Tata
54/12. Honi Rádiótechnikai Század, Boldog
4. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Sárbogárd
Helyi Század
54/3. Honi Rádiótechnikai Század, Pusztaszemes
54/20. Honi Rádiótechnikai Század, Kiskőrös
54/21. Honi Rádiótechnikai Század, Medina
5. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Kecskemét
54/13. Honi Rádiótechnikai Század, Városföld
54/14. Honi Rádiótechnikai Század, Baja
54/15. Honi Rádiótechnikai Század, Újszentiván
54/16. Honi Rádiótechnikai Század, Békéscsaba
6. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Miskolc
54/17. Honi Rádiótechnikai Század, Mezőcsát
54/18. Honi Rádiótechnikai Század, Szolnok
54/19. Honi Rádiótechnikai Század, Debrecen
Előzmény: monfondir (7943)
monfondir Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7943
JAh!Hpasp gyűjteményét nézve én is észrevettem: Egerág, Homokszentgyörgy Bezenye is szépen látszik de lehet, hogy más is. Pár koordinátát pontosítani lehet így (pl Bezenye, Homokszentgyörgy).
Előzmény: KT1 (7942)
KT1 Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7942
Frissült a gúgli !  látható az érdi góréságés biai bázis egy része !
Hpasp Creative Commons License 2007.12.17 0 0 7941
Fent van itt ha javítottad, dobj 1 emailt, és kicserélem.
(amúgy mostanra az összes fontosabb alakulat meglett 99% -ban)
Előzmény: LeX (7940)
LeX Creative Commons License 2007.12.16 0 0 7940
Hpasp!
Fel tudnád rakni az 1989.kmz-t újból? Faragnék rajta, ha te nem tervezed.
LeX Creative Commons License 2007.12.16 0 0 7939
Google Earth csak azokat "tudja", amit kedves emberek a bbs.keyhole.com-ra feltöltenek... Csinálj placemarkot, töltsd fel, és pár hónap alatt ott lesz GE-ben is.
Előzmény: KT1 (7938)
KT1 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 7938

Urak !

A 104/1 Isaszeget megmutatná nekem vki az őrszguglikomon ?

Több bekerített terület közül melyik volt?

Érdekes, hogy a gugli nem tudja a technikai osztályokat (vagy csak én nem tudom előcsalogatni?)

Pl. Pingyom Isaszeg,Nagytarcsa,Veszprém

De az érdi 11.Lgv. Dandárt sem!

Előzmény: Hpasp (1)
KT1 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 7937

...én meg jól elaludtam! Grrrrrrr !

szekér: azért jól látható a 39M jármű fejlesztésénél nagy gondot fordítottak a lopakodóképesség javítására a 31M hez képest ! :)

Előzmény: pa62 (7932)
KT1 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 7936

Üdv!

1 adalék a titkosságra:

Anno óriási cirkuszt csináltak abból, hogy a Mig-15-ös hajtóművét a szabad ég alatt javították, mondván, hogy az imperialusták a levegőből elleshetnek vmi titkot!

Szegény technikusok hiába magyarázták, hogy az angol munkáspárti kormány adta oda a Rolls-Royce NENE hajtómű teljes dokumentációját (és 2 működő példányt) a nagytestvérnek.

Előzmény: Volt tüzér (7933)
pa62 Creative Commons License 2007.12.15 0 0 7935

Ja a Szurony háromélü.

Előzmény: pa62 (7934)
pa62 Creative Commons License 2007.12.15 0 0 7934

Nem mint ha hiányoltam volna más kézi fegyvert csupán érdekességképpen megjegyeztem. Valóban volt helye a kabinban valamilyen fegyvernek de a PPS rövid volt bele. a fegyvert általában a CSCS épületben tartottuk, ha kint voltunk HDM ben.Az oroszoknál oroszok által üzemeltetett kabinban nem nem jártam igy nem is láthattam. Láttam viszont az őrségüket Ök , általam a mai napig nem ismert fegyvert használtak.Nagyon vegyes volt a fegyverzetük.Jó ,hogy leirtad a K.tipusát ezt már elfelejtettem emlékszek viszont a gulakarikára a mai napig eltudom késziteni és tudom,hogy kell a fegyvert  gulába állitani.Bizony bizony sokat segitettem a főnökömnek, de hát ez volt a dolgunk.

Előzmény: Volt tüzér (7933)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.15 0 0 7933

Azért a honi légvédelmi alakulatok fegyverén nem érdemes annyira oda lenni. Nálunk sosem volt olyan nagy fontosságú dolog a katonák kézi fegyvere. (Legalábbis nem lett volna szabad annak lennie.) Itt ugyanis a katonát sosem azért tartottuk, hogy a legmodernebb gyalogsági lőfegyverrel példásan tudjon rohangászni és lövöldözni. Nem azért tartottuk őket. Viszont a kabinban a katona mindig azt adta a kezembe, ami kellett, segítségemre tudott lenni, és netán voltak olyan dolgok is jócskán, amit önállóan meg tudott oldani.

A Te Moszin-Nagant karabélyodnak négyélű tőrszuronya volt. Nem véletlenül. Neked az jutott. De ha megnéztél volna egy ogyanolyan beosztáyú szovjet kezelőt, neki is karabélya volt, max egy számmal fiatalabb, esetleg az SZKSZ karabély. Ugyanúgy lehajtható szuronnyal. (Most a dísz egységek használják.) Ha emlékszel, a kabinban volt fegyvertartó állvány. Az arra a fegyverre készült. Volt az AA éa volt az UA kabinban is. Később az orosz teljesen áttért az AK-ra, így a fegyverállványt is arra csinálta meg. Gondolom, nem is lehetett belerakni a PPS-t. Az AMD meg rövid volt bele.

Az ellenség megtévesztése egy nagyon fontos dolog volt még az én időmben is. Jellemző volt, hogy a rakétának még a nevét sem volt szabad kimondani, a neve "gyártmány" volt (oroszul изделия) Ott nálatok az A és a B terület között elméletileg senki nem láthatta a rakétát. Valószínűleg nem figyeltél rá, de műhold átrepüléskor, meg kapitalista államok utasgépeinek átrepülésekor nem volt mozgás.

Előzmény: pa62 (7932)
pa62 Creative Commons License 2007.12.15 0 0 7932

Megnéztem. A müsor nem a muzeumra hanem a tájra a Zsámbéki medencére és annak szepségére volt kihegyezve. Vajon kinél lehetett a kulcs??

KT1.  Jogosan furcsálod a szekeret de még egy adalékot. A fegyverünk karabély 3élü szuronnyal volt.Ekkor már az MN ben az AK47 volt rendszeresitve.Késöbb mi is lecseréltük a II.V.háboru győztes fegyverére az 1941M mintáju PPS géppisztolyra.

Állitólag ezek a furcsaságok az ellenség megtévesztését szolgálták.Igaz  a rakétát aTZM ek az A-B terűlet közt ponyva nélkül álca nélkül szállitoták.

Előzmény: Volt tüzér (7931)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.15 0 0 7931

A színvonal az olyan, amilyen. A "hölgy" a Zsámbéki Medence Idegenforgalmi Egyesület vezetője. A múzeumban meg csak néhány alkalommal volt fent. A kabinokat meg azért nem nyitották ki, mert nem találták meg a kulcsokat. De jobb is.

Azon egyébként meglepődtem, hogy a műsor jellegétől szokatlan hosszú volt az ismertető.

Előzmény: Törölt nick (7930)
pa62 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 7929

A konzervről.Katonáéknál eleinte máj, vagdalthus konzervet kaptunk.Egyszer megjelent a vagdalthusos konzervekközt pontosan olyan dobozban ez is felirás nélkűl

valami amit egységesen kikiáltottunk  ehetetlennek.Mivel előre nem lehetett tudni mi van a dobozban felbontás után aki huskonzervet kapott az megette, aki ezt a valamit az dobta a kályhába, csodálatosan égett. Történt, hogy egy szombat délután megkaptuk a kaját leültünk vacsorázni a konzerveket felbontottuk innen-onnan felhangzott a"huszár miatyánk"megkezdődött a kályha etetése is.Hogy teljes legyen a vacsorai idill megszólalt a bika is.Ott hagytunk mindent ,megcsináltuk az 1fokot, 2fok irány vissza enni. Elképedve látjuk ,hogy az asztalnál "BRUGÓ" az egyik PU-s már a 3-dik konzervet eszi. Az történt, hogy Ő hamarabb visszajött a CS-cs épületbe,és,hogy Ő mindig éhes volt kipiszkált a tüzböl egy konzervet és elkezdte megenni.Rájött ,hogy bizony ez finom csupán megkellet volna melegiteni. megkóstoltuk valóban ehetö volt. Ettől kezdve nem fütöttünk konzervel. A konzerv pedig májas hurka konzerv volt.

Előzmény: Volt tüzér (7928)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7928
Én frottírzokni pörköltnek hívom.
Előzmény: KT1 (7924)
KT1 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7927
igen !
Előzmény: bloki (7926)
bloki Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7926
A pacal?
Előzmény: bloki (7925)
bloki Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7925

KI

Mi az a frottírhernyó?

BE

Előzmény: KT1 (7924)
KT1 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7924
kicsit off ... de konzerv !
Nyáron bejártuk Skandináviát, persze fejenként 1 sporttáska konzervel.
Este a hostel konyháján melegitettem a frottírhernyót, szép helyi szőke kislány barátkozásképp érdeklődött miaz, magyarázom ősi nemzeti eledel, ami abszolút szálkamentes, és nagyon egészséges ! Megkostólta... Majd elárultam mi is az !
Na ezt nem kellett volna !
Nem lettünk barátok és egy falattól elmúlt az étwágya is mert többé nem láttam...
Előzmény: Volt tüzér (7922)
KT1 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7923
a főműsoridőben a jelentősen magasabb iq -t igénylő mónikasó megy !
Csak ezekért nem dobom kia vhs-t !
Előzmény: Volt tüzér (7915)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7922

Nekem is volt kapcsolatom a seregben különféle konzervekkel. A legelső még Mezőtúrral kapcsolatos. Egy alkalommal az ezred állandó állománya valahová elvonult, (a konyhások is) így az éppen ott lévő kb. 1200 hallgatónak konzervet melegítettek ebédre. Ott akkor ettem egyetlen alkalommal jó kaját.

A hidegcsomaggal nekem is volt kapcsolatom. Ám én úgy emlékszem, hogy egy dobozban volt valami hitlerszalonna féle is. Jó néhány évvel később kezembe került az amerikaiak hidegkajája. A mienk némileg csóróbb volt.

Máskor is kerültem olyan helyzetbe, amikor konzervet kellett enni. Sosem voltam miatta kétségbe esve, általában a vonuló készletemben mindig volt néhány fajta gyomorgránát. Aztán 1981-es moszkvai otam alkalmával egy benzines gyorsmelegítót is vettem, így már az sem volt gond, hogy a kaja hogy lesz meleg. Lövészetre utaztunkben sokszor előfordult, hogy a vonaton konzervet melegítettek az állománynak. Na most ha a frissen felforralt konzervet valaki ész nélkül bontotta ki, akkor a leve könnyen a menyezeten kötött ki. A rutinosabbja először néhányszor megcsapkodta vele a vagon padlóját, így akkor már baleset nélkül bontható volt.

A hadsereg egyébként mindig tárolt nagyobb mennyiségű könzervet, hiszen annak csak egy kis melegvíz kellett, kanál meg ugye volt a katonánál.

Na és az utolsó: Nemrég merő véletlenségből elvetődte Szegedre, ott is a hajdani konzervgyárba, amit ma úgy hívnak, hogy Paprika Rt. Ez a gyár csinálja a hadseregnek a konzerveket. Külön cimkéje van, kék, rózsaszin, és halványsárga, attól függően, hogy mi van benne. Na és képzeljétek el, a hadsereg egy nagyobb mennyiséget visszadobott. Miért? Egy sorozat azért maradt, mert nem az új módi karikás fedele volt, hanem konzervnyitó kellett hozzá. A második sorozatot azért nem vették át, mert bár már karikás volt a teteje, de fordítva volt ráragasztva a cimke. Marha nagy pechemre a bolti ár negyedéért lehetett megvenni, de csak a gyár melósainak. Én meg véletlenül bekerültem a raktárba. Hatalmas adagot vettem, az Opel csomagtartója félig lett vele. Időnként ha nosztalgiázni akarok, akkor felbontok egy székelykáposztát vagy egy babfőzeléket.

Előzmény: bloki (7921)
bloki Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7921

A konzervekkel egyszer megjártam. Valamilyen oknál fogva a hadikészletből kaptunk, a fehérpapírosból. Hosszúkásat (vagdalthús), meg a rövidebbet (májkrém). Hetekig kallódtak nálam e dobozkák, s egyszer, mivel még a jó katonának is vannak biológiai szükségletei,* gondoltam összeütök magamnak egy májkrémeskenyeret, míg a hadtáp nem kínál meg valami jobbal. Felnyitom a kisebb dobozt, kenném a matériát a kenyérre, de nehézkesen megy, közelebb is hajolok, édeskés szaga van, s a színe se olyan, mit lennie kellenék - megcsiccsent ez már, nagyívbe hajítom a kukába. Később egy másik dobozt került a kezembe, olvasom a fehér papírt: Szegedi Konzervgyár  - Mogyorókrém. Semmi baja nem volt a konzerveknek, csak nem az volt benne, amit vártam. Mogyorókrémről akkoriban csak a Szabad Európa Rádióban lehetett hallani hazánban, banánt is csak pult alól kaptál, ki gondolta, hogy a májkémes dobozban az van!

------------

*A jó katona nem éhes, csak úgy érzi! A jó katona nem fázik, csak úgy érzi! A jó katona nem fáradt, csak úgy érzi!

Előzmény: pa62 (7918)
Qqberci Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7920
Az 5566-nál csapolt sör volt...
Előzmény: pa62 (7918)
pa62 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 7919

Látod a Dani Zoltánnal készült riportot is ugyan ilyen korán /későn/ adták én azt is megnéztem ezt is megfogom.

Előzmény: Volt tüzér (7915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!