WoW, micsoda aranyat és perspektívát érő komment, köszönöm. :)
Menetközben beszéltem egy napelemes hozzáértővel, akivel korábbi maximális jó tapasztalatom van, a tudását illetően (magam részéről maximálisan adok a véleményére).
Azt mondja, hogy ez lowest price&quality mind napelemben, mind inverterben, egy következő pici árlépcsőt érdemes meglépni felfele, mert az sokkal jobban megéri.
Azaz jelenleg perpillanat 3.36Kw-s kulcsrakész napelemrendszer kb. 1.5 milláról indul itthon, amit már jó szívvel lehet támogatni.
Nem kell OSB lap, a palára teszik fel a bitumenes tetőlemezt. Tehát ahhoz nem kell bontani a tetőt.
Napelem súlya nem számít a tetőnek, azokat a 30 kilókat simán bírnia kell egy tetőnek.
Most gondolj bele. Mi van ha méteres hó van rajta? Azt is bírnia kell.
Egy tetőszerkezetet nem a tetőfedő anyag súlyára kell méretezni , hanem a rárakódó hó súlyára.
Én biztos nem paráznék ennyire a napelem telepítéstől. Simán felrakatnám, az esetlegesen eltört palákat kicserélném, aztán bevonnám bitumenes tetőlemezzel.
Persze ha jó a faszerkezet, de ahogy írod, koszorú van, ha erre adtak, akkor adtak a tetőszerkezetre is, az 30 év alatt nem megy tönkre, ha nem ázott be.
WoW! A te 2010-es kommentedet linkeltem ma (97833-ben)
Szerinted, egy telken belüli gázcsonk esetén a gázbevezetés (20 métert kell áthidalni a csonktól a házig), 535.000-es anyagköltség mellett (97794-ben részleteztem) ugye 1.2-1.3 milla lehet a gázbevezetés tokkal-vonóval (generálkivitelezésben)?
Nem számít a gázvezeték megbontásának, a hollander lecsavarása.
Elvileg nem mehet, csak kondenzációs, de ha nekem van egy c18-as gázkazánom, és le akarom cserélni egy ugyanolyan c18-asra, akkor én nem szólok senkinek, egyik le a falról, másik fel a falra, aztán 1 év múlva mondják meg mikor raktam fel :)
Persze ma már nem kapsz kereskedelmi forgalomban c18-as gázkazánt, tehát újat biztos nem tudsz felrakni.
Közben előbányásztam a házam tervrajzát, jobb későn mint soha. :)
És gyönyörűen látszik, hogy 100% VAN koszorú.
Illetve ugye az sem kérdés, hogy azbesztes palatetőm van.
A tetőszerkezet, meg szarufák állapota viszont nem tudom felmérhető-e gyenge androidos kép alapján.
Nekem az eddig elmondottak alapján nagyon úgy néz ki, tetőcserét igényel a napelemtelepítés.
Azt a 30 éves tetőszerkezetet b*sztatni, hogy OSB-lapok kerülhessenek a tetőre, meg aztán bitumen-zsindely, aztán meg napelemek 30 kilókkal, mindettől laikusként én nagyon fáznék.
Egyáltalán már ilyennek a megrendelésétől is nagyon fázom (f*snék nagyon a végeredmény szinvonalától, milyen lesz).
Nem is beszélve, hogy semmilyen potenciális szaki nincs a horizonton.
"Fenntartották az egyszerűsített gázkészülékcsere intézményét is: ez akkor valósul meg, ha a korábbival azonos műszaki paraméterű berendezést üzemelnek be, és az átalakítás nem jár a gázvezeték megbontásával. Ilyenkor a tervezés sem szükséges, a gázszerelő igazolja a munka szabályszerűségét."
Csakhogy olyan nincs ,hogy a vezeték ne lenne megbontva : minimum a hollandi csatlakozónál meg kell bontani, a régi le és az új fel ! Na meg az ,hogy azt szajkózzák úton és útfélen ,hogy csak kondenzációs lehet feltenni. Akkor ez hogy is van ?? Tehát van egy nyílt égésterű kazánom , akkor oda mehet egy új ugyanolyan típusú, teljesítményű sőt márkájú kazán ?
A z első részben arról regélnek, hogy a gázvezeték átalakításakor nem kell a szolgáltató meo -ja csak a tervező igazolása.
Nálam mind a kettőre lenne precedens. Egy készülék csere ugyan olyanra ill. a tűzhelynél a csatlakozó vezeték hosszabbítása kb. 4 m -rel m-rel.
Ez utóbbi rézcső, így még hegeszteni se kell... csak préselésses kötéssel tovább vinni.
Nem azt írtam, hogy nem létezik, csak éppen az abban az időszakban épült házak talán 2%-án van.
Azért 1970-től egészen a 80-as évek közepéig épültek, a 80-as évek közepén kezdtek bejönni a tetőteres házak.
Elég sok támogatásban részesült az önerős lakásépítés, kezdve a 3%-os 30 éves futamidejű fix kamatozású hitellel. Ehhez jött még itt az alföldön a belvizes hitel, úgyhogy támogatták rendesen.
Az, hogy szar anyagokból meg kispórolva épültek nem a kor hibája volt , hanem az építőké. Sportot űztek belőle, ki tudja olcsóbban kevesebb anyaggal felépíteni. Meg se kíséreltek első osztályú anyagot beszerezni, megelégedtek a harmad negyedosztályú anyaggal. A lényeg, minél olcsóbb legyen.
Ahogy fejlődött a lakásépítés, jöttek a korszerű építőanyagok, megjelent a hőszigetelés fogalma, nem az volt a cél, hogy ezekből minél több bekerüljön, hanem az, mit is lehet úgy kihagyni belőle, hogy még átvegyék a házat.
Nemhogy az alapba nem került vas, de koszorút emlegetni egy ilyen építkezésen , fővesztéssel járt.
Azért a 90-es évek elején már előírás volt az alapba a vas, kengyellel, persze volt aki kihagyta, mondván átvételkor úgyse tudják megállapítani, van e benne, de azért már egyre több helyen belekerült.
A palával még nem is lenne gond, mert ugye 30 évenként ledobni, nem egy nagy költség lenne, csak azzal a jelszóval, hogy úgyis könnyű, elég gyenge faszerkezetet csináltak, így esély nincs rá, hogy arra a faszerkezetre egy normális tetőfedő anyag felkerüljön.
Amit írtál a nagyja még őszről megvolt bennem, de van egy dolog amiben most tévedtem:
Én most így hirtelenjében úgy számoltam, hogy 3 db klíma az 3 db belső és 3 db külső egység: pedig igazad van elég lehet 1 db külső egység.
Azt triviális volt számomra is, hogy egy külső egység nem úszható meg (technológia okán).
Mennyibe kerülne egy inverteres duálklíma?
Szerintem alsó hangon, SCOP=4 mellett, 4-500.000 és nem hajtaná semmi a központi fűtésemet, amit kezdettől fogva mondok, hangsúlyozok, elsőrendű prioritásnak tartok.
Ha nem lenne radiátoros központi fűtésem már ősszel lehetett volna klímám (alternatíva volt), volt kinn szaki, adott árajánlatot, maga a szaki is a legnormálisabbak közül való volt, akivel valaha találkoztam. Arról beszélünk, hogy kvázi egy szezonnyi fa árából komplett, több évre szóló fűtésem-hűtésem lehetett volna, jó SCOP-értékkel, 1 napon belül.
De azonban ellenben viszont egészen másképpen optimalizálok meglévő központi fűtés mellett mintha nincs: tök más prioritások, kérdések meg rá válaszok merülnek fel
A központi fűtés megléte esetemben megkerülhetetlen axióma.
Vagy nem müxik, de akkor nem is adok ki egy forintot se korszerűsítésre, vagy kiadok pénzt, de a végén lesz fűtés a radiátoraimban (ha csak 40 fokos vízzel is).
Szobadísznek nem akarok radiátorokat és csövezést, elbontani őket még annyira nem akarom.
Igen, amiről én beszéltem a levegő közegből vízközegbe dolgozó hőszivattyúról volt.
Pongyola voltam, vélelmezhető volt a kommentfolyamban, hogy laikusként valami tévedésre gondolok.
Ha igaz az 1.1millás telepítési ár (sajnos nincs linkem, csak mondták nekem), akkor egy 4-500.000-hez képest jobb beruházás, mint a duál-inverteres klíma, szvsz
* SCOP érték továbbra is jó, h-tarifa-kompatibilis (ha nincs napelem)
* komfortos, csendes, ventillátormentes fűtés
* nincsenek beltéri egységEK
* és a legfontosabb lényeg, meghajtódik a radiátorrendszer (ami extrapoláltan kvázi önmagában megér nekem +500.000-et, inverteres (duál)klímához viszonyítva)
Én erről szerettem volna szólni eredetileg, és perpillanat úgy látom nem vagyok ellentmondásban veled.
Amit viszont korábban nem értettem a mondandódban, azt még most sem értem.
>>>>Szerinted az inverteres klíma nem jó
Ilyet véletlenül sem mondtam (és nálam is szóba jövős alternatíva volt, mint fentebb taglaltam).
Én azt mondtam, hogy a szcenárióimban csak jobb van nála, semmi érv nincs mellette, csak kikezdhetetlen betonerős ellenérvem (amit persze más helyteleníthet)
Hogy elcsábulva a klíma mellé tegyem a voksom
Illetve kerülni akarom ha lehet a ventillátort.
A kis hőlégbefúvóm is ventillátoros, sokkal durvábban, mint a legócskább klíma, és elvoltam/-vagyok vele (csak éjszakára kapcsolom ki)
Igen, igazad van a napelem-reklámszövegben.
Amúgy 3.36Kw rendszerről beszélünk, nem 3Kw-sról.
A nagy globális felmelegedésben azt érzékelem, hogy símán lehet akár 1200 óránál több napsütéses óra is, de erre építeni azért meredek.
Én arra emlékszem, hogy 1986 telén brutális havazások voltak csak Pesten is, amilyen havazást én azóta sem láttam.
Miközben a mostani télen is több kifejezetten meleg napsütéses nap volt itt a hegyen is (hó meg nem maradt meg)
Mondjuk az is igaz, hogy az elszálló üvegházhatás-növekedésre fogják a felmelegedést (utóbbi éveg legmelegebb januárjaival).
Nem a több napsütésre (üvegházhatásnövekményből meg nem lesz több áramom a napelemrendszerben).
Bár én erősen szkeptikus vagyok az elszálló üvegházhatás dolgában (nem élt volna ennyit az emberiség, ha ez könnyedén megtörténhetne a földi klímarendszerben)
Viszont ellenberger látni olyan napelemrendszer-telepítőt aki 12 évre garantált Kwh-mennyiséget ígér: ha kevesebb, akkor ingyen bővíti a napelemrendszert a garanciális időn belül.
A kádárkocka nevet egyébként jóval a születése után kapta a hálás utókortól. A névadója éppen a sitten ült, amikor elkezdődött ezeknek a csodás építményeknek a karierje. Úgy 1950 -től 65 - 70 -ig nagyjából. Kezdeteben csak falun, majd a kisvárosokban is. A 'türelmetlen kispolgár' ahelyett hogy kivárta volna a sor végét... mert elvben mindenkinek járt lakás, tehát nem volt hajlandó 60 - 80 évet várni, neki kezdett kalákában építkezni.
Anyagok , hát ami éppen maradt a szociálista nagyipar építkezéseiről... az is kurva magas áron. Mint írtam, volt olyan párt határozat, hogy az egyéni építkezés individualista, retard kispolgári csökevény. Így sok támogatásban nem részesült. Az ilyenek a helyett hogy lelkesen kommunista szombatoztak volna, építették a saját házukat. Szar anyagokból !
Tény hogy az alapban még talán 90 ben sem volt vas... viszont a koszorút vb. azért nem hagyták ki. Szar volt a faanyag, az ép.asztalos szerkezet és az itt alaposan megtárgyalt tetőfedő pala is.
Sőt az úgy 1948 -től kb. 65 -ig különösen szar volt. A magyarázat egyszerű.... csak az un. rövidszárú azbesztet használták a gyártásra. Ez a pala nagyjából 25 év alatt tönkre ment.
A híre szürke pala.
Palát egyébként nagyjából 1910 óta gyártanak... a 20 -években terjedt rohamosan, de az azért jobb minőségű mint a 48 -65 közötti, tehát köszönhetem a hosszúszarú azbesztnek jobb !!
Nekem pl. 1930 -as tetőm van. A fedés barna rombuszpala. Ha nem jön egy jégverés még 30 évet biztos kibír, ha jön a jég, akkor 5 perc alatt vége.
"Síkpalára (amim van) nem telepítenek napelemet, nem tudják garantálni a vízzáróságot, törik ha rálépnek és még meg kéne fúrni is."
Így van !!!
"Egyelőre kiesőnek látszik az esetemben a sík palatető miatt"
Jó amegállapításod !
"Annyi biztos csak, hogy kívülről jó állapotú a palatető (nem ázik be például)."
Hát igen a palatető egy olyan jószág ami sokáig bírja, de ha nincs szerencséd akár 5 perc alatt is galyra mehet, pl. jön egy vihar megfelelő jégesővel.
Volt tető - nincs tető.
Úgyhogy vagy rárakatsz bitumenes lemezt vagy újat csináltatsz és akkor mehet a napelem.
Gyakorlatilag a hőszivattyú elvén működik a hűtőszekrény is, tehát az is egyfajta hőszivattyú.
Ahogy az inverteres klíma is.
Természetesen a hőszivattyúnak több fajtája van , milyen közegből milyen közegbe állítja elő a kívánt hőmérsékletet.
A hűtőszekrény egy levegő-levegő hőszivattyú, ahogy az inverteres klíma is.
Gyakorlatilag inverteres klímával légfűtésed van, ami együtt jár egy állandó légmozgással. Nem azt állítom a legkomfortosabb fűtés, de elviselhető, olcsó telepítés és olcsó üzemeltetés.
Amit én ajánlottam neked a radiátoros rendszerre az víz levegő hőszivattyú. Gyakorlatilag nem a lakás levegőjét, hanem a központi fűtés vizét melegíti. /nem 80 fokra, ott ugye nem gazdaságos, de egy állandó 40 fokos vízzel elég jó komfortot biztosít/.
Persze mivel hőszivattyú és a működéséhez kell a külső környezeti hőmérséklet, ennek is van kültéri egysége.
Drágábban telepíthető, mint az inverteres klíma, ezt is olcsó üzemeltetni, de komfortosabb, mint a légfűtés. és igazad van HMV is készíthető.
Van még a víz víz hőszivattyú, vagy geotermikus, ehhez a föld mélyén lévő állandó hőmérsékletet használják ki. Kutat kell fúrni hozzá, általában kettőt, ez nagyon megdrágítja, csak a bányahatósági engedély 500 ezer. Nagyon drága a telepítése, üzemeltetése olcsó, viszont állandó a COP érték.
Szerinted az inverteres klíma nem jó, mert nem bírod az állandó légmozgást, meg neked ne legyen a lakásban beltéri egység, a ház falán meg kívülről kültéri. Pedig ezt nem nagyon tudod kikerülni. Fűtés sokkal komfortosabb, mint a most általad használt hősugárzó. 2 szint van neked, szintenként 40 m2. Egy dual klíma elég lenne, egy kültéri 2 beltéri.
H tarifával gazdaságosan üzemeltethető télen, nyáron meg hűtésre is kiváló.
Ha ehhez teszel egy napelemrendszert, lehet 0 a villanyszámlád.
Ha nappali árammal számolsz, akkor 1 Kwh 40 forint. Ha ezzel az árral számolsz kedvezőbb megtérülést kapsz, mintha a H tarifa 25Ft/KWh árral számolsz.
Én azért nem dőlnék be a helyedbe a napelemes reklámszövegeknek. Magyarországon évente átlagosan 1000 napsütéses óra van, tehát egy 3 Kw-os napelemrendszer 3000 Kwh termel évente. Ha így számolsz, nagy csalódás nem érhet.
"Nem tudom, hogy van-e koszorúm, egyáltalán, hogy 80-as évek végén gondol(hat)tak-e ilyenre."
Hát a koszorúk.... mármint az építkezéseken ahogy a beton és a vb. megjelent már alkalmazták. kb. a 20 -s évek elején jelent meg nálunk. Annyira terjedt, hogy már Mo.-on is az az 50 -es évekre általános volt még a kádárkockáknál és. Amúgy sok szar anyagot beépítettek főleg a tetőzetbe... nem azért mert nem, ismerték, hanem a fa hiánycikk volt.
"annyira laikus vagyok"
Attól még az ember a saját házának korábban beépített anyagait ismerheti !
>>>>H tarifával az a baj, ha arra számolod ki a napelem megtérülését, még hosszabb idő jön ki :)
Másfelöl meg szerintem pont te ajánlottad a napelem+hőlégszivattyút az én napelem+villanykazán felvetésemre.
Az én gondolatmenetem szerint vagy olcsó 175.000-es villanykazán nagyobb napelemrendszerrel vagy drága 1.1millás hőlégszivattyú olcsóbb napelemrendszerrel.
>>>>A padlásra ha fel tudsz menni, megnézheted az állapotokat, ha tudnál pár fotót készíteni és ide, vagy az építkezés-felújítás topikba feltenni, lehet megválászolásra kerülne pár kérdésed ezzel kapcsolatban.
Huhh b*zz, ez gáláns ajánlat köszi: alszom rá egyet erőgyűjtésileg/megvalósításilag.
A padlásra ha fel tudsz menni, megnézheted az állapotokat, ha tudnál pár fotót készíteni és ide, vagy az építkezés-felújítás topikba feltenni, lehet megválászolásra kerülne pár kérdésed ezzel kapcsolatban.
Pár éve csinálták apósoméknak, kicsit nagyobb a tető mint neked, 10X10-es kádárkocka, azt hiszem 450 ezer volt. Ebben az is benne volt, hogy előtte lemosták a palát.
>>>>Én ilyen esetben korszerűsítés /hobbi szinten inverteres klímában és H tarifás rendszerben gondolkodnék(ha bírnám a légmozgást….)
Nem vagyok fanja a klímának, mert
* zajos,
* szeles, én annó megfogadtam, ha elektromos fűtőeszközt veszek, kizárólag nem-ventillátorosban akarok gondolkodni.
* helyfoglaló még ha csak a falon is,
* külsőegységek is kellenek ami szintén nem szépségnövelő,
* nem is érzem elég belőle az 1 db-ot venni (és 2-3nál már símán a hőlégszivattyút támogatnám, jó messze a szobától).
* napelemmel szemben a h-tarifát is fizetni kéne (ráadásul bevezetni is azt a mérőmbe, szabványosítási költséggel, a gusztustalan Eonnál).
Csak ugye a napelem perpill. egyelőre kiesőnek látszik az esetemben a sík palatető miatt: nem elég, hogy szakember nincs, de ráadásul komoly tudásút kellene találnom.
Másfelöl mivel van kiváló és nemrégi telepítésű központi fűtésem ezt szeretném kihasználni, hogy ne heverjen díszként parlagon a házban.
Utálnám a szitut, ha egy potenciális vevőjelöltnek azt kéne eladnom, hogy hát van csövezés meg radiátorrendszer, de csak szobadíszként. :)