Hát igen, Grazban amikor besétáltam a fütőház elé fotozni, ott sétálgatak a dolgozók, egyik még kutyát is sétáltatott, azt meg h én ott vagyok szinte a világ legtermészetesebb dolgának vélték:)))))))
Nem úgy tegnap itt Sm-en, elég csúnyán néztek páran. pedig csak herculest fotoztam, SZilit, meg a 2302-es Csörgőt, meg a 233-as pupos hazahozatalát:))
Ja meg rájöttem h a peronrol vakuval be tudok fényképezni a V43-gépterébe:)))))
Ugyhogy most lehet nézegetni a képtáramat!
Pontosan ezért mondtam neki, hogy kérdezze meg, nehogy zűr legyen belőle.
Azt mondta egyébként, hogy baromi sok rendőr kószált a pályaudvaron ahol fotózott.
Meg hogy egy mozdonyvezető kézzel-lábbal kalimpált neki, mikor fotózta a gépét, hívta fel a vezérállásra. Csak a vezér nem tudott angolul/magyarul, kedvesem meg lengyelül.
Érdekes, Franciaországban is felcsalogatták gépre fotózni. Úgy tűnik a hölgyekkel kedvesebben bánnak...
Az tény és valo, hagy vannak egyes tuldemokrtizált :-( országok, ahol pláne mostanában a demokrácia az általános buzerácioban jelenik meg a mindennapi életben, de (saját tapasztalat) ennek ellenére még mindig egészen jol lehet fényképezgetni, és ha zür van azt meg is lehet magyarázni.
Sajnos szerte a világban vannak mindent jobban ismerö, de normális munkára aligha alkalmas egyének, akik abban élik ki a hivatásukat, hogy másokat buzeráljanak. Ha ehhez még társadalmi támogatást is kapnak, akkor meg már amugy ette a fene.
:-)
(sok függ attol, hogy az ember hogyan áll a dolgokhoz).
"Hazánkon kivül SEHOL sem okoz gondot a járműfényképezés"
Ez igy nem stimmel. Az elmúlt hetekben fotótilalomról, söt örizetbevételröl olvashattunk Franciaországból, az USA-ból, Görögországból, tisztázatlan helyzetröl és emiatti intézkedésröl Németországból, Olaszországból, stb.
Természetesen cseh barátaink nem foglalkoznak ilyen marhaságokkal, helyesen.
Bár nincs túl sok külföldi tapasztalatom, az azért feltűnt, hogy csak itthon van MINDEN komolyabb állomáson néhány ráérő jómunkásember, akiknek tényleg nincs jobb dolguk, mint velem szórakozni. Románoknál, szlovákoknál, cseheknél, lengyeleknél, osztrákoknál, olaszoknál valahogy mindenkinek megvan a saját dolga...
Szvsz: Még nagyon sokáig üzemben lehetne tartani őket - csak az már irreális költségeket emésztene fel. Véleményem szerint addig kell fenntartani, amíg nem sikerül új járműveket (az Usgyik mellett) beszerezni
"Ha 100-at vettek volna, akkor most még több gond lenne a kiváltásukkal."
Ha 100-at vettek volna, akkor most valószínűleg olyan vonalakon közlekednek, ahol ma Bz, vagy M41. Ez utóbbi járművek sem lesznek örök életűek, kiváltásukról előbb vagy utóbb - talán inkább utóbb - de gondoskodni kell!
Szerény személyem az utóbbi időkben csak Csehország fele és Ausztria kis része nevében tudok nyilatkozni:
Hazánkon kivül SEHOL sem okoz gondot a járműfényképezés. Prágában, amikor kézzel-lábbal megkérdeztem a metrós forgalmistát, hogy szabad-e fotózni, valami olyasmi gesztust olvastam le az arcáról, hogy miért ne lehetne? vagy mi a francnnak kell ezt megkérdezni?
Hazánkban a legrosszabb a helyzet jelenleg a BKV-nál.
Gyerekek, én nem tudom, milyen füvet legelnek ezek, de szinte minden héten beleszaladok valami késbe. hamarosan írok egy kis szösszenetet a múlt csütörtöki Liget téri buszfotózásomról, de ez itt már nagyon OFF...
Summa: külhonban pályaudvaron nyugodtan, bármikor, bármit fotózhatsz. Te is, meg a Kedvesed is. És ezt szerintem a külhont nálam jobban ismerő topiktársak is megerősítik.
Az MD-ket addig kell üzemben tartani amig átmennek a vizsgákon.
Addig kell üzemben tartani, amíg lehet!
Egy baja van, hogy csak 40 db vettek, nem 100-at.
Ja. Ha 100-at vettek volna, akkor most még több gond lenne a kiváltásukkal.
Akkor meg gyorsan vonatpótlóztatni kell kb. 30 Bz vonalat és az onnan felszabaduló Bz-ket beforgatni a ma még MD fordákba.
Pécsen egy mai átlag MD-szerelvényben 2 Bx és egy Btx van. Ülőhelyben ez sacc 2*80+1*40=200. Egy Bz 44 ülőhelyes, egy Bzx 52. Tehát egy 2 kocsis Bz-szerelvény 44+2*52=148 ülőhely. Ilyen módon egy MD-t kb. egy Bz+Bzx+Bzx+Bz összeállítással lehet kiváltani. Pécsen jelenleg 13 MD üzemképes, Szentesen 5, Debrecenről nincs infom. Vsz. ha az Usgyikkal végre sikerül valamit kezdeni, akkor a 40 db a szentesi 5 MD-t ki tudja váltani, esetleg megszűnik 1-2 Bz-s, Csörgős vonat, lesz mit átadni Pécsnek. Pécsen a legnagyobb gond a kocsihiány, több 40-es vonali szerelvényt Bx-ekből állítanak ki. Ezekbe honnan lesz kocsi? Szili+4 Bzx? Érdekes összeállítás lenne...
Ha onnan kihalásos alapon elmennek az MD-k, nincs helyette más.
Hiába pótlóztatjuk a 62-es vonalat, az onnan felszabaduló 2 db Bz nem csökkenti mdbz ősz hajszálait.
Pécsen jelenleg 13 Bz van. Bz jár Pécsváradra, Sellyére a 61-esen, Szigetvárra a 60-ason, Mohácsra a 65-ösön és a 62-esen.
Valószinűleg újabb felvirágozásnak indulnak az M47+egy vagy kettő kocsi vonatok.
Legjobb tudomásom szerint Pécsen 11 M47 van. Ezekből 8 remot, 3 2000-es. Nem tudom, ezeknek milyen fordáik vannak. Talán lehetne kezdeni velük valamit, de milyenk kocsikkal?
A plafontapasztók ténykedésének köszönhetően tegnap busszal voltam kénytelen hazamenni. A 17:20as személyvonatot céloztam meg, érkeztem a Keletibe 17:05-re. A 16:20 és 16:35-ös vonatok sehol sem voltak még a tábla szerint a 20-asra 60 perc késés, az én vonatom mge sehol sem említve. Gyors telefonos eszmecserét folytattam Bakter fórumtárssal, és már indultam is a 161E buszhoz. Indulás 17:20-kor. Hering effektus, egy nő magassarkú cipővel végigmászik a lábamon, előttem páran lelkesen kommunistáznak és homályos párhuzamokat vonnak a múltkori Rákosligeti kereszteződésbeni baleset és a kormány tagjai között, majd áttérnek a focira, ez megy kb Rákos magasságáig, ekkor 17:40 volt. Az előttünk lévő 161E is lerohad ezért arról is átszállnak páran a mi buszunkra. 17:54-kor érkezem meg Rákoskeresztúr Városközponthoz. 18:00-kor indult a 69-es buszom tovább Pécel felé. 18:20-kor vagyok Pécelen az állomásnál, vonattal ez 17:46-kor már OK lett volna. Aztán most meg rájöttem arra, hogy ez a 17:20-as vonat a nyáron nem is megy majd csak aug 30-tól:-)))))))))))))))))))))))))))
"Üdv! Az esetleges délutáni Floyd-tehervonat menetrendjéről tudtok vmit? Kösz,Laci"
Csak azt, hogy ha úgy megy mint tegnap, akkor a Floyd indulásként elbukott egy partnert. Megbízhatatlnanabb lesz mint a MÁV. Kérdés mennyi szerepe van ebben a MÁV-nak? Szóval tanulni kell még mindenkinek! A magánvasút menetrendje nem titkos?
Andó Gergő figyelmébe legfőképpen, azaz nem csak a Keleti-pu-val vannak gondok...
Kedvesem a hétvégén Varsóban járt. Megkértem, hogy fotózzon nekem pár gépet, ha már egyszer úgyis közel van a szállodája a pályaudvarhoz. Figyelmeztettem, hogy előtte azért kérdezze meg, szabad-e fotózni. Ennek megfelelően oda is ment az információhoz, ahol széttárták a kezüket, mondván angolul nem tudnak, talán próbálkozzon a nemzetközi pénztárnál. Ott is előadta a problémáját angolul, mire a pénztárnál ülő hölgy elővett egy lapot, ráírta, hogy Varsó -> ... és várta, hogy kedvesem mögéírja a célállomást. Csakhogy ő nem utazni akart. Az egyszerű kérdésre, mi szerint beszél-e angolul a nő, egy határozatlan nem volt a válasz. Végül is egy arra járó angolul és lengyelül beszélő hölgy segítségével áthidalták a nyelvi problémát, és fotózhatott.
A bevezetés módja lehet vitás, vagy kevésbé körültekintő, de nem irtad le, hogy hol és milyen üzemszünetre gondolsz ?
Végül is az összes üzemszünettel van problémám.
De egy konkrét példa. Szombat éjjel a 20-as vonalat altatják, ezért az arra közlekedő tehervonatok le vannak mondva. Szombat estére kb. forgalomtól függően 3-5000 t Cell, Várpalota és Hodosi elegy van szétszórva A Pest környéki állomásokon. És ezt sokszor még Székesfehérvárig sem lehet előreküldeni.
De meg lehet említeni a gyorstehervonatok hétvégi menetrendjét.
Rapszódikusan az egyik csak Szombat este, a másik csak Vasárnap reggel közlekedik, holott az elegyük meglenne, mert operatív vonatszámban közlekednek.
És ez csak az adott Főirány jóindulatán múlik, meg van-e esetleg olyan mozdony amelyik éppen ráér elvinni. Ezt csak általánosságban mondom, de hidd el, ha valaki a
SZIR-t megfelelően használja 1-2 óra alatt kiderül, hogy igazam van.
A második:
A cikk amelyikből idéztem a Népszabadság 06.28-i számában jelent meg, "Sínre teszik az áruszállítás eladását" címmel.
Vasárnap egy hatkocsis (ha jol szamotam) City Shuttle-t a Semmering felé elöl egy Herkules huzott (a hang szerint teljes gázon - a felvétel pillanatában kb. 120 km/h-val) a közepén éppenolyan erövel egy Taurus dolgozott. (A kocsikban alig volt utas :-) )
(Ha nem tévedek egy vagonra kb. 2 MW teljesitmeny jutott....)