Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2002.03.31 0 0 375
Hi!

Szerintem - bár nem vagyok ficus szakértő -, ha a leveleken látszik a kártevő, akkor talán korai lenne a gyökerekkel kezdeni. A leírás alapján azt gyanítom, hogy pajzstetűről van szó. Ha tényleg az, akkor a rovarölőszerek gyakorlatilag hatástalanok, mert a pajzs alá nem nagyon hatolnak be a növényvédőszerek. Van viszont egy nagyon régi módszer, ami a fikusz nagy levelei miatt nem is különlegesen nehéz: egy kis kenőszappanos vízzel kell lemosogatni! Vagy ha nincs kéznél keőszappan, akkor babaszappannal próbálkozz! A lényeg, hogy ne legyen valami szagosító anyagokkal telerakott kozmetikai készítmény, vagy valami drasztikus zsíroldó mosószer. Az sem baj, ha egy kicsit dörzsölgeted, hogy lejöjjenek! Egyébként pedig a fikusz tudtommal nagyon érzéákeny a huzatra!
Frimi

Előzmény: Harvester (374)
Harvester Creative Commons License 2002.03.31 0 0 374
Szia Julo,

Koszi az otletet. Az atultetest egyelore elkerulnem, mert szerintem a tulontozestol nem no a levelek aljan feher korong, ami szivogatja a levelelbol a nedveket. Az egyik level aljarol levettem azt az "izet" es latszott, hogy alatta meg van sertve a level erezete. Csak azt nem tudom, mivel kezeljem :-((

Harvey

Előzmény: Julo (373)
Julo Creative Commons License 2002.03.30 0 0 373
Szia, Harv,
én is csak találgatok.

1. Lehet, hogy attól hullanak a levelek, mert huzamosabb ideig túlöntözted a növényt és ettől esetleg megrothadt a gyökere.
2. Másik feltevés, hogy valami kártevő támadta meg a gyökeret.

Mindkettő levélhullást okozhat.
Szedd ki óvatosan a földből, mosd le a gyökereket, távolítsd el az elhalt részt és ültesd el új földbe.

Számolj be, léccí, hogy mit tapasztaltál!

Előzmény: Harvester (372)
Harvester Creative Commons License 2002.03.30 0 0 372
Sziasztok,

Tudna valaki segiteni? A szemem lattara megy tonkre a ket ficus-om. Hullanak a leveleik. Valami kis feher ize van a levelek fonakjan, a fo level-eren, a level toveben. De nem ilyen vattaszeru, hanem inkabb olyan mint egy kis korong. Gyakorlatilag minden level fonakjan van. Probaltam kezelni Pirimorral (viragarus javasolta), aztan egy "Fito" nevu pajzstetu elleni aeroszollal, legutobb pedig Plant Pin-t nyomtam a cserepbe kettot, de egyik sem segitett. Van valakinek valami otlete?

Udv
Harvey

Tozatu Creative Commons License 2002.03.29 0 0 371
Köszönöm,és viszont kívánom!/Nem a darazsakat/
Előzmény: frimi (370)
frimi Creative Commons License 2002.03.29 0 0 370
Úgy május elején!
Kellemes Ünnepet!
Frimi
Előzmény: Tozatu (369)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.27 0 0 369
Kösz,Frimi!Jó tanácsból sosem elég.A körtéket tavaly valami hajtáshervasztó darázs támadta,sőt az almákat is.Ezek mikor szoktak támadásba lendülni?
Előzmény: frimi (368)
frimi Creative Commons License 2002.03.27 0 0 368
Hi!
Nem akarok beleszólni, mert úgy látom, hogy itt egy professzor osztogatja a tanácsokat! Csak egy dolgot szeretnék tapasztalatból megemlíteni és ez a darazsakhoz ill. a körtefákhoz kapcsolódik. (Bár itt nem esett szó róla, hogy milyen fákat látogatnak a darazsak.)

A körte igen veszedelmes kártevője a körtelevélbolha, amelynek különös ismertető jele az erős mézharmat úgy májustól kezdődően. S hogy a levélbolha már "munkálkodik", azt pedig onnan lehet leghamarabb észrevenni, hogy a darazsak kezdik kerülgetni a körtefát. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, mert a kártevő által kiválasztott vastag mézharmat igen rövid idő alatt megakadályozza az általában használt rovarölőszereknek a kártevőhöz való hozzáférését és így az hatástalanná válik. Azonnal permetezni kell! Tapasztalataim szerint a Mitac nevű szer volt erre a célra a legjobb! Nem árt, ha a darazsak feltünésekor kitinszintézis gátló készítményt is bevetünk "vetésforgó" gyanánt. (Chess biztosan fog javasolni egy megfelelőt!) Ha a nyár folyamán még sem tudtuk kellően megakadályozni minden törekvésünk ellenére sem a körte levélbolha elszaporodását (a levelek fonákján ragadós bevonat található, de súlyosabb esetben - én már láttam ilyent is - vastagon csurgott le a méz szerű folyadék a fa gallyain, sőt a törzsén is! ), akkor egy kiadós zápor után azonnal permetezzünk, ha már felszáradt. Meglepő lehet, de mégis használható, de csak a hajnali leghidegebb órában, ha slaggal bőségesen lemossuk(!) a fát és száradás után azonnal permetezünk! Törekedni kell a levélfonákok lemosására, mert ott élősködnek ezek az állatkák. Ha nem védekezünk megfelelően, akkor erre a mézszerű szekrétumra rátelepszik a korompenész, ami a leveleknek, gallyaknak és a gyümölcsnek piszkos színű bevonatot ad és gusztustalanná teszi a terményt. És nem gombaölőszerrel kell védekezni a penész ellen, hanem rovarölőszerrel a kiváltó ok, a levélbolha ellen!
Mindezt több éves tapasztalataim alapján írom, mert nekem két körtefámat is tönkretette (ki kellett vágnom őket), mire megfelelő védekezést ki tudtam alakítani ellene.
Frimi

Vidovszky Creative Commons License 2002.03.27 0 0 367
Tessék felvenni kéremszépen a Kedvencekbe a "Közhírré tétetik" topic-ot!
És tessék használni is!
pireisz Creative Commons License 2002.03.26 0 0 366
Köszi a választ. Szóval csak a törzsére szabad?! Meg fogom próbálni.
Előzmény: Chess (365)
Chess Creative Commons License 2002.03.25 0 0 365
A Vektafid olajos készítmény. Elzárja a levegőtől a tetveket és pajzstetveket. A lárvák beleragadnak stb. A törzsön és fás részeken jól alkalmazható. Chess.
Előzmény: pireisz (364)
pireisz Creative Commons License 2002.03.22 0 0 364
Chess! Mi az a Vektafides fojtás? Tehát a Score-t és a Basudin-t ajánlod. Köszi a választ.
Előzmény: Chess (362)
Chess Creative Commons License 2002.03.22 0 0 363
Bumpy . Thuja és hasonlók elhalásáról írnak részletesen a Kertészet és Szőlészet idei 3. számában. Gomba okozza de főként gyengültség rossz közérzet esetén. Nálad valószínűleg az "apró fehér valami" Kabatina sp. gomba lehet. Dithane, Polyram szereket írnak rá.
tibor0322: darazsak szeretik a húst is, de az édességet még inkább lásd szőlő nyár végén. A hangyák is jelzik hasonló okból a levéltetveket. Ők sem ok nélkül mászkálnak a fákra.

Előzmény: Bumpy (354)
Chess Creative Commons License 2002.03.21 0 0 362
bd: keverhetők de elárulom a Score tudja a moniliát is, tehát mehet a meggyre és kajszira (pireisz !) csak papírja nincs róla. :-) De ha csak ezek vannak akkor inkább Topas.
pireisz: Permetezni a kár előtt kell különösen monilia ellen nincs utólagos orvosság csak a metszőolló. A tüzet könnyebb megelőzni mint eloltani és ráadásul kár sem lesz belőle. A szilvadarázs virágzás végén rajzik és kirágja a magot mert még nincs kemény csonthéja (sziromhullás végén azonnal Basudin 600 EW 1x). A szilvamoly később indul, a "kukac" már nem tudja a magot megrágni, körülötte van az ürüléke.
A fehér bevonat eperpajzstetű lesz inkább orgonán, eperfán is előfordul -20 C-ot is bírja. Vektafides fojtás után többszöri Basudin 600 EW-s kezelés, idén megpróbálom ellenne az Actarát mert van nekem is. :-(. Tuti megoldás nincs ellene.
mollaci: levélpirosítótetű almalevéltetű a tettes, egygazdás többnyire helyben szaporodik fel és tojással telel. Basudin 600 EW itt is jó fakadáskor rögtön, virágzás után Actara ami nagyon jól felszívódik és a besodródott levélben is hat. A nyárvégi tojásrakás előtt ki kell őket iktatni.
Előzmény: pireisz (359)
mollaci Creative Commons License 2002.03.21 0 0 361
Jó estét minden "méregkeverő" topic-társamnak!
Magam is régen kevergetem ,de van egy nyári almafám hatalmas 60-70dkg-os almákkal(errefelé rétes almának mondják), ami ki fog rajtam. Már most elkezdtek a pici levelei pirosodni pedig még a rügy csak most kezd kinyilni. Mire teljesen kifejlődnek a levelei, jórészük piros és deformált lesz hasonló mint a gubacsatkánál,de mégsem az.Ezek aztán elszáradnak még a nyáron és lehullanak. Már próbálkoztam atka,és levéltetü ellen is, de nem igazán jött be. Nagyon szívesen fogadnám a jó tanácsokat. ML.
endru Creative Commons License 2002.03.21 0 0 360
Ilyen "hólerakódásom" van nekem az eperfámon, a Marx-téri boltban azt mondták (két eladó egybehangzóan), hogy gyapjastetű. Lemosó permetezést ajánlottak amig nem pattannak a rügyek, és Zolone rovarölőt.
Előzmény: pireisz (359)
pireisz Creative Commons License 2002.03.21 0 0 359
Helló Chess! Köszi a választ! És elnézést, ha butaságot kérdezek: Ehhez tudnod kell, hogy ezek a törpefák például duók. Egy-egy van belőlük. Vagyis egy fán van kétféle alma, körte, szilva. A barack őszi és kajszi egyben. Most például a sárgabarack virágzik. Amit ajánlottál a barackra ez a sárgára is vonatkozik? Ezek a permetezőszerek megelőzésül szükségesek? Lehet, hogy nem jól kérdezek! Minden látszólagos kár megjelenése előtt kell kipermetezni? Ha jól értettem, ezek vannak kis kiszerelésben is. Például miről ismerem fel, hogy moly, vagy szilvadarázs támadta meg a fát? Egyenlőre a szilvám tavaly virágzott először és egy szem szilva sem volt rajta. A cseresznye tetejét meg el sem érem, pedig ez csak 3 méteres. Az orgonánál volt tavaly a szárán, a föld közelében egy jó 20 cm-es darabon valami fehér lerakódás, olyan mint a hó. Mi ez? Én csak lekapirgáltam róla. Szerinted mit tegyek?
Előzmény: Chess (356)
tibor0322 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 358
> ahol hemzsegnek a darazsak ott van levéltetű
- mármint milyen darazsak? Tudtommal a kecskedarázs (ez olyan 2 részes, de-luxe kivitel :) inkább hernyóra bukik
Előzmény: Chess (355)
bd Creative Commons License 2002.03.21 0 0 357
Ezekszerint nekem indikátordarazsaim vannak (már jött egy pár az ebéd sonkájára).
De találtam már darázsfészket a farakásban is, meg lukakat a földben (asszem az is darage-garage). Szeretnem kéne őket?

A Topaz (monilia ellen) és a Score (tafrina ellen) keverhető (van 2 meggy és 2 őszbarackfám, a többi kipusztult)?
bd

Chess Creative Commons License 2002.03.20 0 0 356
Hello pireisz ! Olcsó húsnak híg a leve, és így van ez a növényvédőszerekkel is. Az őszibarackra a Score-t ajánlom, amely jó az alma, körte varasodás ellen is. A többire inkább a Topas a monilia végett 2x, virágzás elején és 7-8 napra 2.szor. Később főleg lisztharmat ellen használható sokféle növénynél. Mindkettőből van ampullás is. És a kutyának nem ártanak. :-) Molyok, szilvadarázs ellen virágzás után Basudin 600 EW vagy csak molyokra Match ami kitinszintésisgátló ill. Insegar még jobb lenne de nincs kis kiszerelésben.
U.i azt a fenyőméz dolgot csak olvastam valahol, de még nem kóstoltam :-)
Előzmény: pireisz (353)
Chess Creative Commons License 2002.03.20 0 0 355
A darazsak szeretik az édességet, a levéltetvek ürüléke pedig a magas cukortartalmú mézharmat.Fényes és ragad. Németországban igen drágán fenyőmézet lehet kapni, márpedig a fenyőnek nincs nektárja de van levéltetve. A fenyőméz a méhek által begyűjtött levéltetű ürülék. Egyszóval ahol hemzsegnek a darazsak ott van levéltetű. Üdv Chess
Előzmény: bd (352)
Bumpy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 354
Kedves Chess! Köszönöm a választ.Volt aki azt mondta nekem,hogy atka.Állítólag lehet is kapni valamilyen szert,de azt hallottam róla hogy rajzáskor kell permetezni.Honnan lehet tudni,hogy mikor van rajzás? Ugye nagyon hülye vagyok!!!!
Bumpy
Előzmény: Chess (351)
pireisz Creative Commons License 2002.03.20 0 0 353
Helló Chess! Segítség kellene, tavaly már kérdeztelek, de most szeretném felfrissíteni. A törpefáimat lefújtam bordói lével. Van mindenféle: barack, cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, ribizli,stb. Persze ezt most lemosta az eső. A barack elkezdett virágozni is. Olyat ajánlj légy szíves, ami a kutyáknak nem árt és nem túl drága.
Bd. ötlete nagyon tetszik a kölcsönös megfigyelésekről. Nem butaság.
bd Creative Commons License 2002.03.20 0 0 352
Chess kérem, hogy függ össze a levéltetű, a darázs a jelzés és a mézharmat?
Nálam sok darázs és sok tetű szokott lenni.
bd
Előzmény: Chess (351)
Chess Creative Commons License 2002.03.19 0 0 351
Bevallom őszintén nem tudom. Akár gomba képlete is lehet. A tél folyamán talán a Kertészet és Szőlészetben volt egy cikk a Thuja és társai betegségeiről de egyelőre nem találom. Állati kártevő nálam a levéltetű volt csak. A darazsak jelezték mézharmat lelőhelyet találtak. :-)Üdv
Chess ha találok infot beírom
Előzmény: Bumpy (347)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.19 0 0 350
Köszi,indulok szerért.
Előzmény: Chess (349)
Chess Creative Commons License 2002.03.18 0 0 349
Igen mert a monilia a virágok bibéjén fertőz. A lemosó kezelés csak lefertőtleníti a saját fát, de szél útján is épp elég spóra érkezhet és a bibe védtelen. Ezért kell a felszívódó szer. Tafrina esetében is kissé hasoló a helyzet. A kibomló levélen nincs ott a szer, és a tafrina is jöhet onnan ahonnan a levél, a rügyből. a lemosás csak jobb alapot ad a későbbi védekezéshez. A kén inkább lisztharmat ellen véd, csonthéjasok legjobb lemosószerei a rezek. Persze ezt már csak jövőre lehet módosítani. :-) Chess
Előzmény: Tozatu (348)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.17 0 0 348
Chess,akkor is ha 1 hete lemosózott a férjem Nevikénnel?
Előzmény: Chess (345)
Bumpy Creative Commons License 2002.03.17 0 0 347
Chess! Köszönöm a választ.Megcsinálom.Most láttam meg,hogy a sápadt részeken valami nagyon apró fehér valami van.Nem mozog, osszenyomva nem jön ki belőle semmi folyadék.Mia csuda lehet?Mivel lehetne kipusztítani?
Bumpy
Előzmény: Chess (344)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2002.03.16 0 0 346
Az ablakom előtt van egy aranyos, kecskerágó bokor. Tavasszal vissza szoktam vágni egy kicsit, hogy jobban bokrosodjon.

Nos amikor nekiláttam volna, akkor látom tele van valami kis izével. Rengeteg volt belőle és fehér volt.

Levágtam belőle egy kis darabot betekertem zacskóba és elvittem a kertészetbe megmutatni a beteget. Azt mondta a szaki, hogy ez bizony nagyon ronda pajzstetű. Zolone-t adott, hogy ezzel permetezzem hetente.

Mi a véleményetek, jó ha ezt használom?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!