Na, ez nem az a típusú rántókötél, amit mostanában használtok. A tiétek hevederformájú, és sokkal-sokkal kevesebbet nyúlik, mint ezek. Ez olyan 5-6 évvel ezelőtt volt divatban, ez kötélformájú, nagyon lazán fonott-szőtt kötél, olyan 4-5 centi vastag, és a 4 méteres majdnem 8 méter hosszúra nyúlik ki, mire megfeszül. Na ebből kötöttünk össze kettőt.
Azért voltak páran. Ennyi gép megjelenne Csőváron...
Sajnos nem tudok menni 1-én, bár nagyon szerettem volna, mert aznap van a szülinapom (nem röhög:), szomorú vagyok, valamikor nekiállok a mendei találkozó szervezésének. Fogok egy rövíd közvéleménykutatást tartani a programról..
aszfalton nekem se törne el! na meg föld úton! viccet félretéve elégé meg lett ma nyaggatva! van még egy garnitúra tengelyem . remélem kitart míg be nem kerül a másik hid.
Nem akarok megbántani senkit de olyan ,hogy rántókötél 8-10 méter-t jelent.Ami kevesebb főleg 4méter az lóf..sz nem rántókötél hacsak nem kvadoknak van....
Jani megmutata a játszóterét. Remek kis túránk volt tegnap. Az a terület televan murvabányával, ahol rengeted lehetőség van nehéz, trükkös, kitett helyek megmászására és a bányákat is odafigyelős szakaszok kötik össze. Pazar lehet az útvonal, ha egy kicsit esik, mert most vígan autóztunk a porszáraz bakháton. Persze észnél kell lenni, mert ha egy komolyabb helyen tovább nyomod a gázt a kelleténél, akkor a fogaskerekek csattogó hangokkal adják tuttodra nemtetszésüket.
(Azt kiabálják: minek nyomod te hűűűlye! Nem érted, hogy nem megy továáább??)
Látod Jani! Pár kép, néhány dícsérő szó és vérszemet kap mindenki :) Szerintem simán lehet a következő menet oda, lehet hogy nem túra, de jáccótérnek tökéletes és ha megunnánk, még el lehet csavarogni valamerre gondolom.
Királyság volt. Nekem videóim vannak de nem tudom hogy felrakni.
A bányák inkább az olyan power user felhasználóknak való minta Jani, nem az én kis túring gépemnek való. Igazi triál pályák. Viszont a környező földutak egy kis eső után nagyon nagyon jók lehetnek.
De ha csak az egyik oldalt nézzük akkor is 2 db 16-os csavarról beszélünk 4db nyírókeresztmetszettel az több mint 800 mm2 nyírókeresztmetszet.
És , hogy ne mondd azt, hogy csak elméletből beszélek. Mi a terepjáróknál sokkal nagyobb "vasakat" szoktunk cibálni, ha elakadnak.
Egy kombájn ha rajta van a vágóasztal és tele van a magtartálya akkor a súlya megközelíti a 25 tonnát, na ha ez elakad akkor a hátsó vonófején keresztül szoktuk kihúzni egy 25-ös drótkötéllel ( ha tömör anyagból lenne akkor is csak 490 mm2 keresztmetszet ).
A vonófejet 4db M20-as csavar fogja fel ( ilyen átmérőben általában már 8.8-asok ).
Még eddig egyiket sem sikerült letépnünk, sőt még deformálni sem - pedig 2010-ben voltak nagyon dúrva elakadások is amikor 3-4 200 Le feletti gép kellett a sárból való kicibáláshoz.
Én nem tudom te milyen csavarokat szaggattál rántókötéllel, de azt a rántókötelet szívesen megbézném amivel te eltépsz 2db 16-os 12.9-es szilárdságú csavart.
Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a lökös vagy a váz deformálódjon mint a két csavar elszakadjon.
Praktikusan egy oldalon húzzuk az autót, ahová a rántókötél akasztva van.
Lehet, hogy én az átlagosnál kicsit extrémebben csinálom a terepjárást, de volt már, amikor 2db 4 méteres rántókötelet kellett összehurkolnunk, hogy elég lendületet vegyek, hogy megmozduljon a másik autó.
Namármost, a 4méteres kötélre mondják azt, hogy 6-8 tonna erővel ránt meg. A két darab 4 méteres kötél végén egy majdnem 3 tonnás autó 200 lóerővel, nagyjából 12-15 méter nekifutással mekkorát ránt? Nem értek hozzá, számold ki, ha akarod.
Azt tudom, hogy a 14-es szögvasból hegesztett vonószemet, ami nekem az alváz elejére van hegesztve, azt úgy görbítgettük el ide-oda, mintha vajból lett volna.
Az is lehet, hogy könnyebben szakad le, ha meg van lazulva valamelyik csavar. Meg is lesz. Terepjáró, rázkódik, zötykölődik, kapja a sarat, dzsuvát, meg lesz. Nem azt mondom, hogy lötyögni fog, sőt, azt se mondom, hogy az első rántásnál le fog szakadni. Egy év múlva, a hatodik-nyolcadiknál fog majd leszakadni.
"Ez ellen 2 megoldás létezik: a vonószemnek a két csavar síkja közé kell esnie, ebben az esetben nem léphet fel ilyen hatás hiszen nem tud kialakulni forgástengely, mivel mindkét csavarra ugyanakkora erő hat(már ha pont középen találjuk el) ,ráadásul egymással párhuzamosan."
Ugye te is látod, hogy ez az a szituáció, ami csak papíron, lerajzolva létezik. A hétköznapi életben meg nem oda kerül a kötél, nem hat mindkét csavarra ugyanakkora erő, mert ferdén kell rángatni, mert nem tudsz egyenesen ráállni a másik autóra, mert kicsit fölfelé kell húzni, vagy lefelé, mert felült a buckára, stb.
Szóval papíron igazad lehet, de a mítoszirtók is bebizonyítottak már olyat, hogy ami papíron nem történhet meg, az a valóságban megtörténik.
Én meg minden rángatási, vontatási pontot azóta inkább az alvázon alakítok ki, hegesztéssel, és nem csavarkötéssel. Oszt az tuti.
Konkrétan nem a lefittyenő lökössel akartam vitázni,bár szerintem az sem állja meg a helyét /tapasztalat ide vagy oda/ hanem a 21586 hsz. megfogalmazásával!
Tudatlan a cikkíró, egyszerűen bepróbálkozott nála a hatóság, 20 rugóval beljebb van a zöld büdzsé, ennyi. Mint tudjuk, természetvédelmi területre még a nemzeti parkok szerint is szabadon be lehet hajtani, kivéve ha behajtani tilos tábla és/vagy sorompó tiltja. Na például pont az ilyen esetek miatt álltam neki a dolgok tisztázásának, hivatalos állásfoglalások beszerzésének, jogszabályok tanulmányozásának, mert vicc, hogy egy-egy zöldhatósági személy valami abszurd dologra hivatkozva simán bemond 5-6 számjegyű büntiket, és a mezei autós meg csak pislog, mint hal a szatyorban...
egy 12,9-es csavarnak kb 1200 N/mm2 a szakítószilárdsága, keresztmetszete ~ 100 mm2 ez nagyjából azt jelenti, hogy kb 120000 N azaz 12000 kp azaz 12 tonna terhelés hatására szakad el. nyilván statikus terhelésnél kizárt ekkora terhelés egy RR esetében . Természetesen ezen adatok tisztán húzás esetén érvényesek, statikus terhelés esetén. Csakhogy ezek a szilárdsági értékek alkalmazhatóak nyírási feszültség esetén is (nem 1-1 ben de közelítőleg megfelelnek) ez pedig azt jelenti, hogy nyírásra is hasonló erőket kellene elviselnie. Fentiekből levonható, az a következtetés, hogy 4 db ilyen csavart nem lehet eltépni statikus terhelésnél. Csakhogy felmerülhet a kérdés, hogy mi van ugye a dinamikus terhelésnél? Nos lehetséges, hogy némileg csökken a teherbírás (engedjük meg akár a 100%-os csökkenést is) ez még mindig nagyon nagyon sok ( ha csak az egyik oldal kapja a terhelést akkor is a 2 csavar fele teherbírással még mindig 12 tonnát bír). Egyetlen esetben lehet, hogy elnyíródnak a csavarok, ha nincsenek meghúzva eléggé, és a terhelés külpontos a csavarokhoz képest, ebben az esetben elképzelhető, hogy a terhelés hatására az egyik csavaron mint tengelyen elfordul a lökhárító, és az egész úgy működik mint egy kétkarú emelő és egyszerűen sokszorozódik a terhelés a másik csavarszáron. Ez ellen 2 megoldás létezik: a vonószemnek a két csavar síkja közé kell esnie, ebben az esetben nem léphet fel ilyen hatás hiszen nem tud kialakulni forgástengely, mivel mindkét csavarra ugyanakkora erő hat(már ha pont középen találjuk el) ,ráadásul egymással párhuzamosan. Ez feltételezve tisztán nyíróerő hat de egyszerre mindkét csavarra. A másik megoldás, hogy a kötést nem így használjuk hanem előfeszített kötésként ahol a terhelést nem nyírásként hanem surlódásként adjuk át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csavart annyira meghúzzuk amennyire csak lehet (meghúzási nyomaték táblázatból kikereshető) , így a terhelés a megcsúszásig nem ébreszt nyíróerőt. Megjegyzem a surlódási erő lehet sokkal nagyobb is mint amit a csavarkötés nyírásra egyébként elbírna.
Ergo vagy nem 12.9-es csavarok voltak, vagy külpontos volt a vonószem, vagy nem volt meghúzva a csavr rendesen, vagy mindhárom egyszerre, esetleg sündisznó, "ez vagy valami vagy megy valahová"
Az én életem már túl izgalmas ahhoz, hogy csak úgy nekiálljak szerelgetni.
Mondjuk ősszel nagyon bedurvultam, amikor kiderült a drága fuvardíj, oszt 3 nap alatt öszeütöttem a kicsikocsit.
Bezzeg a nagy olyan furmányos alakzatban áll, hogy erős tökvakarás van folyamatban, hogyan kellene folytatni. 1 hónap múlva újból ráfuttattyuk a Tökit a bölcsi témázásra, aztán lesz szabad kapacitásom a munkavégzésre, mer az már durva ám, hogy nem 3 napalatt nem készül el, hanem 3.....éév, vazzeg!