Újfent nosztalgiavonat érkezett Szegedre ma 12:00 előtt pár perccel M61 001-gyel az élén. 1-2 perc múlva már meg is kezdte a körüljárást.
Igazából nem tudtam erről, így sajna a fényképezőgépem sem volt nálam. Hogy mikor indul vissza, azt nemtom...
<P class=MsoNormal>Egy MÁV FIP szabadjeggyel történő utazáshoz kérnék segítséget tőletek. Az lenne a konkrét kérdésem, hogy a Párizs-Brüsszel között közlekedő TGV Thalys vonatokra van-e kedvezmény, vagy a www.thalys.com címen talált 24,5 Euro díjat teljes egészében ki kell fizetni ? Ugyanez a kérdésem Brüsszel-Köln közötti ICE vonatra is. Próbálta már valaki esetleg ezt az útvonalat ? A pótjegyet gondolom az Andrássy úton nem lehetséges megvásárolni, csak a kinti pénztáraknál.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Tegnap a Duna TV-n 16.30-as kezdéssel vetítették Nádasy László Vezéráldozat c. dokumentumfilmjét. A film Sipos István tragikusan elhunyt MÁV vezérigazgatónak állít emléket. A film hanganyaga letölthető önkicsomagoló archícvumban az alábbi linkekről (mindkettőt szükséges letölteni, 9,9 MB):
>>Másrészt persze majdnem lett nekik korszerű mozdonyuk - csak különböző anyagi és >>egyéb okok miatt az EU43-asok és az EU11-esek a taljánoknál kötöttek ki végül.///
Járt ott az ETR 460 is. http://www.republika.pl/parlin/index1.html
Vasúti járművek közúti fuvarozásához:
Először is mindenkinek köszönöm a tanácsokat és ötleteket amit e tárgyban az előző hozzászólásom után itt a topicban és azon kívül kaptam.
v_peti, traficc Pillanatnyilag az áruként feladott jármű fuvardíja nem drága (pontosítva elfogadható, méltányos). A gond inkább az, hogy a postavonatok leállításával megszűnt a lehetőség, hogy kvázi menetrendszerint kerüljenek továbbításra, így a szállítási idő jelentősen megnőtt. A másik baj, hogy a valamely okból besorozási, vagy továbbítási korlátozással feladott járműhöz nehéz -néha lehetetlen- vonatot találni ami továbbítja. Ezt is valahogy kezelni kell, pl. erre keresek alternatívát. (meg kell jegyeznem, hogy vannak más problémák is, de azt inkább nem írnám le)
nohab (128605)
A kérdésedre a pontos válasz: nem tudom, ha felénk jársz egyszer, akkor megnézhetjük szkóppal.
A szünetmentes tápellátás kérdéséhez:
Az előzőekben e tárgyhoz írottakban csak néhány (létező) lehetőséget dobtam fel. Természetesen számtalan kiváló villamosmérnök dolgozik az iparágban, biztos vagyok benne, hogy találnak megoldást erre is. Amúgy boldogult szervizes koromban rengeteget használtam notebookot (meg egyéb finomabb vill. cuccokat) takarítási csatlakozóról táplálva, igazából nem volt azzal probléma. (megint a másik dolog, hogy egyes járműsorozatoknál nem árt túlfeszültség-védelmet tenni az érzékenyebb fogyasztók elé).
>Hát a használt tampon menetrend szerint csak egy vonalon jár, ... Nektek már semmi sem szent?? :)) A netkocsit hogy hívjátok majd, dugókocsi? :))
>Itt a kulcs. Rákényszerítést el lehet játszani IC-vel ICR-el. De a két netkocsival már nem. Illetve talán péntek-vasárnap de az is nagyon extra lenne. Gondolom, ha netkocsi lesz a vonaton, 2-3 másik kocsit kivesznek :)) Lesz utas a netkocsin! :)))
>Pozsony főpályaudvaron ma egy telefonáló bombával fenyegetőzött, közel egy óra alatt vizsgálták át, így kissé megborult a péntek délután a szlovák vasúton. Gondolom, mávos volt a telefonáló. Nehogy már olyak k...va pontosak legyenek azok a szlovák vonatok! :))
>Szvsz az első adandó alkalommal szétlopják, összekarcolják, szétverik stb. az "illetékesek". Régen a komfortkocsi járt így. Igen, a komfortkocsi képmagnójá szegedi mávosok lopták ki :))
(Arról nem beszélve, hogy nagyon fogytak a tv-nézéshez való fejhallgatók. Ezért tv-t felhangosították, és akit nem érdekelt a lökött filmcsoda, hanem olvasni/dolgozni/stb. akart, AZ kapott fejhallgatót :))
Kb. egy hete Mándoki beszélt a Kossuth reggeli hírműsorában, és Kavalecz meg a két másik tájékoztató jelentőségét az első pest-váci vonat gőzmozdonyának jelentőségéhez hasonlította... Hát... nem is tudom... :)))
Nemrég (most este) hallottam az egyik legnagyobb kereskedelmi csatornán (nem figyeltem oda, csak megütötte a fülemet, így nem tudom, milyen film volt), ahogy a rendőrbácsi kb. azt mondja: [...] most fogtam egy köztörvényes bűnözőt?
Lehet, hogy n vagyok figyelmetlen, és tényleg úgy történt, ahogy te leírtad a dolgot.
Szerintem ez beállítás kérdése, mert van, amikor az összes neon ég végig. A fényerőcsökkenést meg scsabi megmagyarázta, a technikai részleteket Ő ismeri. Én ilyenre nem emlékszem, de valószínű, hogy ez csak figyelmetlenség.
Egyébként ha már neonok: mennyibe kerülne, ha egy adott kocsiba csak ugyanolyan színű neonok kerülnének? Nagyban javítana az összképen.
vidámabb téma: hova érdemes elmenni egy kis péntek délutáni desirozásra? :) a páromnak megmutatnám a cuccot...olyan vonal kéne ahol tuti ez jár, és oda vissza aránylag gyorsan megjárható - mivel rohadt nagy meleg van :)
A vasúti szállításnál sok az adminisztráció, és szinte mindent ellenőríznek.
A közúti szállításnál ezzel szemben jóval több kiskapu létezik.
A vasúti infrastruktúra használatáért kemény pénzeket rónak ki.
Ezzel szemben nem súják kellően magas útdíjjal azt, aki a közúton hatalmas tömegeket szállít. Ha az útrongálási adó kellően magas lenne, akkor az esetek nagy részében fel sem merülne az ilyen lehetőség.
scsabi meg belföldi szállítást említett. Nemzetközi forgalomban lehet, hogy nehéz mindent jól megszervezni, vagy sokáig tartana, vagy drága lenne, de belföldön???
> Jó, nincs a lengyeleknek se Desirójuk, se Taurusuk
Na ja, a lengyeleknek olyan a biztberjük, hogy nemcsak az aszinkron motoros, de egyáltalán bármilyen tirisztoros gép "túl korszerű" oda. A szlovákok bejárnak hozzájuk,de csak az ősrégi 140 sorozatú Bobinák jöhettek szóba.
Másrészt persze majdnem lett nekik korszerű mozdonyuk - csak különböző anyagi és egyéb okok miatt az EU43-asok és az EU11-esek a taljánoknál kötöttek ki végül.
Desiro helyett meg most ott vannak a home-made sínbuszaik.
Jelenleg Máltán van vizsgálati fogságban mert a Dublin-Kiruna-Ankara ID jegyet máltai útmegszakitással kérte, de mivel Máltán (még) nics vasút ezért sértő megjegyzést tett a Máltai Lovagok erkölcseire.
Legalább a kedves UTAS aki kifizeti a plusz költséget nem érzi majd haszontalannak a 80-60-40, esetleg később 20-as lassújelekkel teletűzdelt pályán döcögő vonatban eltöltött időt. Vagy amikor fekve maradnak az ócska lestrapált mozdonyok nyugodtan megnéz egy filmet.
Ha az első hetekben ki nem rámolják az összes kocsit. ;-)
Magyarország egyik leglassabb távolsági gyorsvonatán (9800/9803), ami szerencsére csak sebevesvonati számot visel, mert gyorsvonatként kész röhej lenne, szívesen igénybevenném a netkocsit.
>>Jó, nincs a lengyeleknek se Desirójuk, se Taurusuk,///Igen. de az EP9 nagy narancssárga villany utolsó példányai '96 - osak. Desiro helyett meg most próbálnak alkotni valamit.
Én eddigi utazásaim során ilyet DWA kocsiban nem tapasztaltam, hanem amikor nem volt áram alatt a fűtési fővezeték, akkor leállt a légkondi és a világítás átállt csökkentettre (a neonok közül csak oldalanként váltva ég egy-egy). Lehet, hogy n vagyok figyelmetlen, és tényleg úgy történt, ahogy te leírtad a dolgot.
Annyi kiváló villamosmétrnök született Magyországon. Nem igaz, hogy ne lehetne a problémát tisztességesen megoldani, anélkül, hogy csillagászati összegekbe kerülne a dolog!