Keresés

Részletes keresés

vasutTOM Creative Commons License 2006.11.04 0 0 298

Sajnálattal közlöm minden topik lakóval, hogy a magyar modellgyártás egyik úttörője, Fuggert Jenő meghalt. Magam és a veszprémi klub nevében így szeretném kifelyezni Őszinte Részvétemet!

Nyugodjon Békében!

V63 033 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 297
:((((((((
Előzmény: Wolf27 (296)
Wolf27 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 296

Lehet, hogy ez is kicsit OFF, de megemlékeznék egy pillanatra a 3001, 3008, 3009, 3011 és 3019 MDmot-ról akik ma tartanak a vesztőhelyre a 3014 és 3016-os mellé. Remélem egy percre el tudunk gondolkodni azon az épített környezet romboláson, ami ma a MÁV-nál megy a modernizáció leple alatt.

ON!

Üdv!

vasutTOM Creative Commons License 2006.11.03 0 0 295

Én is, mint topikgazda arra szeretnélek kérni, hogy ide csak a témával kapcsolatos hozzászólász tegyél be. Nem szeretném ha szét lenne OFF-va a topik.

Szívesen látunk mindenkit, aki érdemben hozzá tud szolni az itt folyó munkához. De ha kérhetném az egyéb hozzászólásokkal keresd meg a megfelelő topikot a fórumon lévő több száz közül!

Megértésedet köszönöm!

Előzmény: xoyiev (292)
V63 033 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 294
Hát azért ez most már sok!
Honnan a fenéből kaparjak össze egy Népszabadságot csak azért, mert valaki azt mondta, hogy megdobbantja a szívemet? Ha már ennyire hangoztatod, akkor berkahatnád ide a képet, hogy mindenki lássa, nem csak osztani kéne az észt!

(Ráadásul mi köze van a Vasútmodellező Klubok topikjához egy újságban lévő képnek, amin egy váltókörzet van? Mert ha még egy vasútmodell kiállítás, vagy ilyesmi lenne...)

Üdv!
Wolf27 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 293

Nézd meg már a hozzászólásom!

Az elképzelhetetlen, hogy esetleg nem láttuk?

Nem mindenki Népszabadság előfizető!!!!!!!

Scanneld be azt mejd meglátjuk, hogy megdobban e a szivünk.....

xoyiev Creative Commons License 2006.11.02 0 0 292
Az a szomorú, hogy még csak arra sehivatkozhattok, hogy nem tudtok olvasni, mert nem kellett olvasni.

Cimlap negyedét beboritó ezernyi váltó és sin látványa önmagáért beszél - úgy látszik, csak "agyalni" tudtok, a szivetek nem dobban meg egy-egy szép látvány kapcsán.
Előzmény: talpfaszámláló (279)
MDmot3001 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 291

Rézgaras írta:

Én sem értem. Mindazonáltal a legújabb szabványokat kellene átnézni és egymással hasonlítani,......

A neten néztem, ott 2003-2004-es kiadás van

MDmot 3001  SzVK.

Előzmény: rezgaras (289)
V63 033 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 290
Ok, akkor nem szóltam! (írtam) :)
Előzmény: vasutTOM (288)
rezgaras Creative Commons License 2006.11.01 0 0 289
MDmot3001 írta:

> Nem értettem, hogy a 112-esben miért lessz kevesebb a tengelytáv mint az alap ürszelvény legszélesebb távolsága.

Én sem értem. Mindazonáltal a legújabb szabványokat kellene átnézni és egymással hasonlítani, mert az utóbbi években átdolgozták ôket. Sajnos nincs idôm hozzá...

A NEM szabványok _általában_ összhangban vannak egymással, legalábbis az egy idôben készített változatok - bár ki tudja?...
Előzmény: MDmot3001 (287)
vasutTOM Creative Commons License 2006.11.01 0 0 288

Már csak ez a két rajz hiányzik:

A rajzokat direkt hagytam ki, azok már egyértelműek! A szövegben vannak módosítani valók.

Előzmény: V63 033 (283)
MDmot3001 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 287

Üdv Rézgaras!

Ez micsoda? kérdezed.

A pályatengely távolságokat ugy számoltam ki, hogy az (NEM102) ürszelvény legszélesebb mérete B1 48 mm, ehez hozzáadtam az ívenkénti bővítés kétszeresét. (NEM 103 tábla és rajz)

Többször átolvastam 1985-ös kiadásu Linzbauer könyv végén a magyar és a netről nyomtatott MOROP szabványokat. Nem értettem, hogy a 112-esben miért lessz kevesebb a tengelytáv mint az alap ürszelvény legszélesebb távolsága.

Hol rontottam el??

MDmot 3001 SzVK

Előzmény: rezgaras (285)
szegecsszámláló Creative Commons License 2006.11.01 0 0 286
4.6 Felsővezeték paraméterei:

A felső vezeték oszlopát a csatlakozó felülettől 125mm-re kell elhelyezni.

Eszerint azasztalokat 250mm-es munkavezeték darabok kötik össze.

Szerintem meg kellene adni még a munkavezeték sínkoronaszinttől való távolságát is. Biztosan van rá valami NEM vagy FREMO ajánlás, de azért jó ha szerepel.

Ha már villamosság: gondolom a felsővezetéken nem folyik áram az csak dekoráció. 

Előzmény: vasutTOM (282)
rezgaras Creative Commons License 2006.11.01 0 0 285
MDmot3001 írta:

> A NEM 103-as a bővítést:
>
> 600 9 66
> 700 7 62
> 800 6 60
> 900 5 58
>1000 4 56
>1200 3 54

Ez micsoda? A síntengelyek távolságával a NEM 112 foglalkozik. Annak a 2004-es kiadásában a következô adatok vannak (H0-ra, C kocsi csoportra):

Ívsugár Pályatengely távolság
600 55
700 52
800 50
900 48
1000 47
1200 46

Előzmény: MDmot3001 (277)
Wolf27 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 284

A mai napon 10db Szlovén mozdonyt és kocsit néztem meg amiből fogunk dolgozni ezek vadonat ujak, de ezek sem menek el a 2,1 -es vágányon.

Ha a szlovén mozdony alatt Mechano-t értesz, akkor ezek szerint az a cég is visszafejlődik. Amikor én évekkel ezelőtt korszerűsítettem a régi Gützold Szergejem Mechano mozdony(valami 6 tengelyes amerikai ConRail) szolgáltatta az alapot és még az is elmegy a CODE83-as Tillig ELITE sinen.

A sín adatait itt láthatod:

http://catalog.lokshop.de/TIL/2004.H0Elite/image_2.html

Üdv! Wolf27 (SzVK)

Előzmény: VTAVBk (278)
V63 033 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 283
Már csak ez a két rajz hiányzik:

Előzmény: vasutTOM (282)
vasutTOM Creative Commons License 2006.10.31 0 0 282

Összegeztem! Íme az eredmény:

MAGYAR SZABVÁNY

„H0”méretarányú modul terepasztal építéséhez

1. BEVEZETÉS

A modulterepasztalok problémamentes összekapcsolása és együttes üzemeltetése érdekében készült e szabály. A kötelező szabvány betartása nélkülözhetetlen a fenti célok érdekében.

FIGYELMEZTETÉS: Az egyéni elgondolások alapján készített üzemi modulok üzemeltetéséről alkotójának kell gondoskodni. Ellenkező esetben, valamint ha a modul nem készült el (a pálya villamos táplálása, vagy a szabványos villamos csatlakozók hiányoznak, valamint a terep nincs színezve) kizárja magát a rendszerhez való csatlakozásból!

2. A MODUL:

2. 1. A modul: csavarodás-mentes, élére állított faanyagból készült keret. Rajta részletesen, dioráma minőségében elkészített terepasztal részlet látható. A csatlakozó felület alakja, mérete, az összekötésre használt elemek, a villamos csatlakozók, és a vasúti pálya helye szabványosított. Alakja lehet egyenes, és íves (30°, 45°, 60°, 90°). Fajtái: vonali modulok (amelyek csak nyíltvonalat tartalmaznak) és üzemi modulok (amelyek állomásokat, elágazásokat vagy azok részegységeit tartalmazzák). Általában a modul egyik oldalán csak a kezelőszemélyzet tartózkodik, ezt északi oldalnak, a másik oldalon csak a látogató közönség, ezt déli oldalnak nevezzük. Ha ezek az oldalak felcserélhetők, a modult "kétoldalas modulnak" nevezzük. A vasúti pálya sínszálait is (kétvágányú pálya esetén a vágányokat is) ezen elv szerint különböztetjük meg. A modulok csatlakozó felületén „É” és „D” betű jelölést kell alkalmazni. Gyakorlati okokból az íves vonali-, és elágazást, deltavágányt, fordító hurkot tartalmazó üzemi modulokat kétoldalasra (a látogató "Dél" és a kezelő "Észak" oldalakat felcserélhetőre) kell készíteni. Ezt a lehetőséget a modulon alkalmazott "É/D" - "D/É" jelöléssel kell feltüntetni. A megfordítható moduloknak villamosan is fordíthatónak kell lennie.

2.2 A modul szabványos csatlakozó felületének méretezett rajza:

2.2 Kétvágányú modul:

A kétvágányú pálya esetén a vágányokat a modul közepéhez képest szimmetrikusan kell elhelyezni. Vágánytengely távolságnak 46 mm-nek kell lennie.

Aki ilyet épít az biztosítsa az egyvágányú csatlakozást:

-           Vágányokat egyesítő csatlakozóelemekkel (2db)

-           Erre alkalmas állomás (1db)+vágányokat egyesítő csatlakozóelem (1db) a mindenkori kiállítók rendelkezésére bocsájtásával.

2.3 A pálya méretezett helye, csatlakozása:

A csatlakozófelület felső élét egyenesre kell kialakítani, tehát sík terepet kell építeni A pályát modul felső élének síkjára elhelyezett 5 mm alátétre (töltés) kell fektetni, úgy hogy a sínkorona magassága a töltéssel együtt 10 mm legyen. A modul felső élének a padlószinttől 1000 mm-re kell lennie. A síneket a modul széléig kell kivezetni. Csatlakozó sínelemek beépítését mellőzük.

2.4 Kötőelemek és modullábak, azok állíthatósága:

A modulok egymáshoz kötéséhez 10 mm-es furatokban M8-as csavarokat, nagy átmérőjű alátéteket és szárnyas anyákat alkalmazzunk.

Az 50 cm-s, vagy ennél nagyobb modulnál legalább egy pár lábat kell alkalmazni. A kisebb modulok esetén nem szükséges a láb, mert azokat a két közbefogó modul is megtartja. A vég, vagy forduló moduloknál két pár lábat kell felszerelni, úgy, hogy azok önállóan is megálljanak. A láb állíthatósága: +/- 30 mm.

2.5 A terep szélének átmenete:

A modulok szélénél a zavartalan színátmenet biztosítása érdekében zöld színezést alkalmazzuk.

3. A MINTAKÉP:

3.1 A modellezett vasút (vasutak) megnevezése, korszaka:

A modulokon a magyar vasút témaköréből választott állomás, vasút üzemi berendezés, vagy nyíltvonali részletet modellezzünk. A fantázia szerint készült elemeken is törekedni kell a magyar vasúti jelleg megtartására. A korszak pedig az utóbbi 40 év, ahol egyaránt közlekedhetnének gőz-, dízel- és villamos mozdonyok.

Minden modulon szerepeljen a modul készítőjének/klubnak a neve. Modellezett szolgálati hely esetén annak megnevezése.

3.2 A közlekedtethető járművek:

A modulokon magyar vasúti járműveket, illetve a magyar vasúton is közlekedő külföldi járműveket kell közlekedtetni. Ez alól kivétel a nemzetközi kiállítások.

A közlekedtetett járműveknek alkalmasnak kell lenniük a 2,1 mm-s sínmagasságra.

4. A MODELL ÉS MODELLÜZEM:

4.1 A méretarány és nyomtávolság:

Az alkalmazott méretarány:   1:87

A pálya nyomtáva:      16,5 mm

4.2 Az űrszelvény (egyenes és íves pályán), és alagútszelvény méretezett rajzai:

4.3 Vágányanyag, váltók:

Az ajánlott vágányanyag 2,5mm, vagy 2,1 mm magasságú profilsín.

A váltók az ajánlott sínanyag váltói kézi vagy elektromos működtetéssel.

A váltók maximum 15 fokosak lehetnek.

A váltó állítóművek lehetőleg terepszint alattiak legyenek.

4.4 Ívek (alkalmazható legkisebb és általános), ellenívek:

Az ajánlott legkisebb alkalmazható ívsugár takart részeken – pl. alagút – 600 mm, a látható részeken 1000 mm. Vasútüzemi berendezéseknél (fűtőház, iparvágány stb.) lehet ennél kisebb is.

4.5 Vágánytengely-távolságok (állomáson és nyílt vonalon), állomási vágányok hasznos hossza, nyíltvonalak legkisebb távolsága:

Az állomási vágányok távolsága az ajánlott vágányanyag gyártója által előírt és váltó kiosztás szerint, de minimum 57 mm. Nyíltvonalon, kétvágányú pályán a tengelytávolság 46mm. Az állomási vágányok használható hossza legalább 2000 mm. Kétvágányú pálya esetén a vágánytengely távolság 57 mm. A bejárati jelzők szakaszainak minimum 35 cm hosszúnak kell lennie. A nyíltvonali elemek hossza két állomás között legalább 2000 mm.

4.6 Felsővezeték paraméterei:

A felső vezeték oszlopát a csatlakozó felülettől 125mm-re kell elhelyezni.

5. VILLAMOSSÁG

5.1 Alapelvek

A modulokon érintésvédelmi szempontok alapján csak egyenfeszültség használható!

Az egyes állomások elektromos vezérlése szabadon választott. Az állomás végénél a csatlakozási felület közelében kell elhelyezni a nyíltvonali modulok táplálásának csatlakozását. Itt négy csatlakozási pontot kell kiépíteni:

-          Pálya betáplálás „É”

-          Pálya betáplálás „D”

-          16 V +

-          16 V –

Szakaszolások mindig a déli sínszálon vannak.

Minden tartozékot ­– jelzőt, világítást, váltót, – a negatív pólushoz kapcsolóval kössünk, közös pont a pozitív.

Az állomási és vontatási telep, iparvágány, nyílt vonal vágányaira, vágány szakaszaira a táp vezetéknek minimum 0.5 mm² keresztmetszetűnek kell lennie. A táp vezeték a modulon menjen végig és minden vágány szakaszra egy helyen a sínre kell kötni.

5.2 Vezetékek, csatlakozók:

Az állomási és vontatási telep, nyílt vonali modulok minden csatlakozási felületénél 20cm hosszú banándugóval ellátott vezeték kell, az „É”-i oldalon fekete( közös), a „D”-i oldalon piros színnel (a banándugók is azonos színűek) a sínszálak táplálására.

A modulok összeállításakor a csatlakozó vezetékeket a modulok végén kivágott Ø70 mm-s furatokon kell átvezetni.

A tartozékokhoz vezérlőpultonként 1 darab kb. 5-10m hosszú mindkét végén csatlakozókkal ellátott dupla vezeték, minek egyik szálát jelölni kell.

5.3 A nyílt vonal táplálása, vezérlése:

A nyíltvonali moduloknál csak a pálya betáplálási csatlakozási pontokat kell kiépíteni. A 16V-os csatlakozási pont csak abban az esetben kell, ha a modulon tartozék van. (térvilágítás, sorompó, stb.)

Pálya elágazás, delta vágány, nyíltvonali sorompó, jelző táplálására, vezérlésére, két megoldás lehet:

1.         Saját áramforrás, legközelebbi állomásról külön kábelen vezérlés

2.         A legközelebbi állomásról külön kábelen tápellátás és vezérlés.

6. IMPRESSZUM:

A szabvány és módosításainak elérhetősége, a kidolgozó szervezet(ek) neve és elérhetősége az érdeklődők (csatlakozni kívánók) részére. A módosítás lehetősége.

Balu424 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 281
a békéscsabai kiállításon egy srác a TT terepasztalon felhúzta a vagonokat a gurítódombra és onna leeresztve őket kocsirendezést mutatott be a nagyérdemű örömére
Előzmény: talpfaszámláló (280)
talpfaszámláló Creative Commons License 2006.10.31 0 0 280

Sok kiállításon részt vettem, azt tapasztaltam, hogy a tolatás, kocsirendezés nem tartozik a modellüzemhez.

Magyarországon.

Azaz egy kivétel mégis csak van: Vasútmodell Parádé - Pécs.

A H0 moduljainkon többször csináltunk ilyet, a tolatócsapat és a jókor jó helyen álló nézőközönség legnagyobb tetszésére! :-)

Ha nem a sajátomat rendeztem, kaptam a fejemre. Ha ugyan az a  vonószerkezet van a mozdonyokon és az összeállított szerelvények végein akkor legalább a mozdonyokat lehet cserélni.

Igen, idehaza ehhez is fel kellene nőni. Ha mindenki teljesen megbízna a másikban, ez nem lenne probléma...

Előzmény: MDmot3001 (277)
talpfaszámláló Creative Commons License 2006.10.31 0 0 279

Az eszedbe se jutott, hogy lehetnek olyanok, akik nem is látták?

....esetleg leirhatnád mi volt....

Hhhja, kérem, aki nem olvassa a Népszabit...

;-))))))))))))))))))

(bocsi, de nagyon magas labda volt! :-D )

Előzmény: Wolf27 (275)
VTAVBk Creative Commons License 2006.10.31 0 0 278

Üdv Mindenkinek!

MDmot3001 a 2,1-es sínnel kapcsolatban a következőt tudom mondani. A mai napon 10db Szlovén mozdonyt és kocsit néztem meg amiből fogunk dolgozni ezek vadonat ujak, de ezek sem menek el a 2,1 -es vágányon. Az ötleted hogy a modulon a szerelvények rendezése nem rossz gondolat csak az irásod első olvasatra az jön le belőlle, hogy az egész szerelvényen egyforma legyen a vonókészülékek. Azért iram azt csak a mozdonyon és az utolsó kocsin legyen egyforma vonokészülék.

MDmot3001 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 277
Üdv vitatkozók!

C50 4509 „ Vágánytengely távolság:????

Igazad van, én a 239-es írásomban rosszul számoltam. A következő van: a NEM102-es az űrszelvény legszéleseb pontját 48 mm-ben határozza meg, ebből következik, hogy két vágány tengelytávolsága nem lehet 46 mm, főleg akkor ha tábla vagy jelző kerül a két vágány közé.A NEM 103-as a bővítést:

Pályaívsugár                       bővítés                          min.tengelytáv

C kocsi csoport

600                                          9                                              66

700                                          7                                              62

800                                          6                                              60

900                                          5                                              58

1000                                         4                                              56

1200                                         3                                              54       

1600                                         2                                              52       

2000                                         1                                              50

2500                                         0                                              48

mm-ben határozza meg.( C kocsi csoport: 27,2m szekrény és 19,5m forgócsap hossz.)

Vissza értünk a tojáshoz. Két lehetőséget látok:

1,             egyenesben és ívben is tartjuk a bővített szelvényt

2,             minden kétvágányú ívhez készül két db. 26 cm-es bővítő-szűkítő modul.              (NEM 103: 15x16.5=257.5mm.)

Mivel az állomási vágánytengely 57 mm, maradhatna a nyíltvonalon és az ívekben is.

VTAVBk 2,1 mm-es sín, ívsugár, vonószerkezet.

Ha elolvasod a 239-es hozzászólásom első részét „A véleményem”-ben,  a 2,1-es sínről írtakhoz, a mellékvonal modellezéséhez jobban illik, és már csak olyan járművet kapsz amelyek futnak ezen a sínen.

Nem biztos, hogy baj ha az egyik modul haragos zöld, a következő sárgás, őszies, a következő…..változatosabbá teszi a modulrendszert. VsuTOM-nak nem tetszett az egyszínű decsi állomás, én nem akartam – még ha félig kész is – kopasz állomással kiállításon részt venni.

Rakj össze 5-6 személykocsis vonatot 600, 1000, 1750mm-es íveken, melyik néz ki jobban. Egy kiállításnak nem csak abból kellene álljon, hogy amennyi vonatot fel tudok rakni az rajta legyen a modulon. hanem kicsit az is számíthatna, hogy az kidolgozott, szép, a vasútüzemre jobban hasonlító legyen. Ha így teszünk lehet, hogy a keveseb több lesz.

Sok kiállításon részt vettem, azt tapasztaltam, hogy a tolatás, kocsirendezés nem tartozik a modellüzemhez. Ha nem a sajátomat rendeztem, kaptam a fejemre. Ha ugyan az a  vonószerkezet van a mozdonyokon és az összeállított szerelvények végein akkor legalább a mozdonyokat lehet cserélni.

Hozzászólásom harmadik részében „Ajánlás” -ban megtalálod a fent leírtakat.

A második rész „MAGYAR SZABVÁNY” ahol csak a cím van rávastagítva, már tartalmazza az építéshez és üzemeltetéshez szükséges KÖTELEZŐ előírásokat, esetleg a 4.5 pont kérdéses.

Üdv. MDmot3001 SzVK.

Wolf27 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 276
....esetleg leirhatnád mi volt....
Előzmény: Wolf27 (275)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 275
Az eszedbe se jutott, hogy lehetnek olyanok, akik nem is látták?
Előzmény: xoyiev (273)
rezgaras Creative Commons License 2006.10.30 0 0 274
Wolf27 írta:

> Íveknél pedig az ürszelvény bővülés(1 vágányú pályán is)

NEM 112d

Ha jól látom, ebbôl az következik, ha következetesen betartják az 1000mm-es minimális ívsugarat (a belsô pályára is), akkor 46mm-rôl éppenséggel 47mm-re kell bôvíteni. Mivel egy modulrendszerben arra nincs lehetôség, hogy csak az ív bôvüljön, eleve ennyire kellene választani az egyenes szakaszokon is a vágánytávolságot. Vagy 48mm-re, mert az kerekebb szám ;-)))

Előzmény: Wolf27 (270)
xoyiev Creative Commons License 2006.10.29 0 0 273
Üdv!

Látom, nem dobbant meg senkinek a szive a Népszabadság pénteki cimlapja láttán, igy csak felhivom rá a figyelmet, hátha... :-))
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 272

...és ez nem fáj senkinek?

Remélem, mivel aki komolyabban foglalkozik a modellezéssel (egy klubnak pedig ilyennek kell lennie) az tudja.

(ha gonosz akarnék lenni, akkor azt gondolnám, talán sokan nem tudják mi az a statikus műfű)

Ez kirekesztő! :-)

:-)))

Üdv!

Előzmény: talpfaszámláló (271)
talpfaszámláló Creative Commons License 2006.10.29 0 0 271

3. Honti Peti javaslatára kinövünk 1976-ból és statikus műfűvel készitjük innentől kezdve a terep szinezését.

Hihi......

...érdekes...

...és ez nem fáj senkinek?

:-)))

(ha gonosz akarnék lenni, akkor azt gondolnám, talán sokan nem tudják mi az a statikus műfű)

:-)

Előzmény: Wolf27 (269)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 270
Vágánytengely távolság: 46mm(?) MÉGEGYSZER KÉRDEZEM ÍVEKBEN IS????

HA Rmin=1000mm AKOR EZ SZERINTEM KEVÉS, (de ennek utána kellene nézni).

HA AZ EGYENESBEN 46mm, ÍVBEN TÖBB AKKOR HOL LESZ A BŐVÍTÉS??? (az ívet ezért nem kellene elcsúfítani)

Ez egy spanyol-viasz effektus:

Két vágányú pálya esetén:

http://www.miba.de/morop/nem112-d.pdf 

Íveknél pedig az ürszelvény bővülés(1  vágányú pályán is):

http://www.miba.de/morop/nem103-d.pdf

Ezt érdemes megfontolni, ha magyar szabványt készítünk, mivel a szabványnak egy műszaki leírásnak kell lennie, aminek nem a fű szinét kellene tartalmaznia.

Üdv!

Előzmény: C50 4509 (264)
Wolf27 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 269

szerinted melyik Szegedi klub fogadta el?

Szerintem az amelyiknek a delegáltja ott űlt a teremben, mivel semmi ellenvetéssel nem élt.

De nem tudom mi ez a riadalom, mert ha jól tudom a következők lettek fixálva:

1. A modul nem lesz 80 cm magasan, mert nem a karon ülő csecsemők elvárásainak modellezünk, hanem marad 1m-en.

2. Az eredeti eddigi szabványnak megfelelően a minimális ívsugár 1000mm, mert a közúti villamossal foglalkozó klubtól nem akarjuk elvenni a "kenyeret".

3. Honti Peti javaslatára kinövünk 1976-ból és statikus műfűvel készitjük innentől kezdve a terep szinezését.

4. A 2,5 mm -es sin alkalmazhatósága a továbbiakban.

5. Valamint a váltók kitérési szögének kérdésével foglalkoztunk.

De ha jól tudom ez a fórum is ezen kérdésektől hangos......, ezért nem értem az aggodalmat. A MAVOE-nak annyi bűne volt, hogy 4 év után megpróbált összerántani egy klubvezetői találkozót....

Üdv!

Wolf27 (SzVK)

Előzmény: VTAVBk (266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!