Szia!Annyira nem néztem bele,csak egy kis külső "tesztet" végeztem.Fénymérős,ki is mozdult a műszer,de hogy mennyire lehet pontos?
Dollina.Vasárnap de./9.-én/járok Pesten "civil"-ben.Másnap,hétfőn melóban.Pontosíthatunk,ha gondolod.A vasárnap azért lenne jobb,mert több az idő,szívesen fogadok Tőled tanácsokat, használati útmutatást.Küldök menetrendet.
Sziasztok!Ha már az árak előtérbe kerültek.Egy vasárnap a tatabányai bolhapiacon láttam egy Kiev-4/J-8 gépet.Azt mondta az árus,15 ezer,minimum 10 ezer,mert gyűjtői darab,és amúgy is a Vaterán is ennyi szokott lenni.Ha jól emlékszem,a '70-es évek elején gyártott darab volt. Kicsit vizsgálgatva a távmérője jónak tűnt,de elég lelalott állapotú volt.Itt-ott lógott,lefegett rajta néhány alkatrésze,és valószínűleg ráférne már egy tisztítás,generálozás...Nem volt kedvem vitatkozni vele.Gábor "kék" mondatával kapcsolatban beugrott egy kollégám hasonló véleménye.Talán nem lesz nagyon OFF.Mikor bejöttek néhány éve a Siemens Desiro motorvonatok,volt néhány kisebb-nagyobb probléma vele /most is :-) /.Azt mondta,mikor már nagyon mérges volt:"... Siemensből még hajszárítót se!..." :-))
teljesen egyedi lamellas zar, asszem a zaridot nem csak a res szelessege szabalyozza hanem maga a redony lefutasa is valtozo ideju. a bajonett is teljesen sajatos, van kulso es belso bajonettje.
de sztem az opticamnal se veszel leicat mert az meg dragabb hely. van nekik 600e-ert leicajuk, az arcimke szine alapjan min 10 eve ott figyel...
igen pont ezert mondtam mert nekunk akik zeniten majd kesobb praktican, aztan japo gepeken nevelkedetteknek teljesen ismeretlen vilag volt a leicazas. egyreszt barom draga masreszt ide nem juthatott el. no meg ki hallott olyat hogy veszel egy canon/nikon/olympus/stb gepet es azt atepiti a gyar? ugy ahogy kered... meg a tipushibakat is nagyon nehezen javitjak nemhogy atepiteni...
leicanal eleve volt egy eloirt karbantartasi ciklus (kb mint az autoknal a kotelezo szerviz). ilyen alkalmakkor lehetett kerni hogy a gepeket (gyarilag) alakitsak at. pl tegyenek bele idozitot, valtoztassanak a tavmeron, vagy a befuzesen stb-stb. raadasul annak ellenere hogy az adott tipusnev fix megis gyarilag rengeteg fele verzio keszult. ezeket a valtoztatasokat lehetett utolag is kerni. es volt olyan is amit tipusokon keresztbe is megcsinaltak (pl a visszatekero kioldojanak modositasat m3-rol atvittek az m2-re is). ezek mind hivatalos gyari modositasok. ezen tul rengeteg hazi atepites is keszult. ez nem kokanyolast jelent, hanem sok olyan modositast hazilag is meg lehetett csinalni amit a gyar is csinalt, de ezen tul siman lehet hazilag egyeb dolgokat is csinalni annyira modularis es annyira sokaig gyartottak szinte valtozatlan parameterekkel (pl md-t amiben nincs kereso es tavmero, megis siman at lehet alakitani tavmerosre).
az is erdekes hogy mind a mai napig szervizelik es karbantartjak az osszes regi gepet, gyari muszerekkel es alkatreszekbol. hol van olyan japo gep ami mondjuk 50 eves es most beviszed a szervizbe es kersz egy javitast, netan modositast? kirohognek vele. mar 4-5 eves gephez sincs semmi, max igergetes. a lecia erre fentart egy kulon reszleget. persze ennek megvan az ara, a gepek piszok dragak, a karbantartas majd annyi mint egy masik gep, honapokat kell varni mindenre, meg amerikabol is solmsba kuldik a cuccot. no meg a nem leicasok egyfajta sznobsagnak tartjak a lejkazast.
ja igen nekem is van lajkam nem vagyok elfogulatlan ;)
Van nálam egy háború előtti Leica, gyárilag (!) vakucsatlakozóval, holott a katalógus ilyent nem jelez. Kérdeztem a eredeti tulajt aki Németországban élt sokáig, ott vette még az ötvenes években, hogy ki csinálta az átalakítást.
Egyszerűen bevitte a Leica szervizbe, és kért egy "ráncfelvarrást".
Akkoriban a szervizben végeztek modernizálást az ügyfél kívánságára. Bizonyos típusonként modernizálási csomagok voltak a kínálatban, ami egy régebbi jól működő, szeretett gépet emelt az akkori kor követelményeinek megfelelő szolgáltatási szintre.
Igen fura helyen van a vakucsatlakozó, szvsz utólagos átépítés. Az obi egyértelműen nem tartozik hozzá, egy FED-re inkább.
A gond az ezzel, hogy az ilyen korú obik 0,2 m/m-rel rövidebb bázistávúak a FED-nél.
A csíkok, a gépváz anyagából alakítottak gyárilag, ahogy írtad a "c" típus ilyen.
Szerintem kissé magas árfekvésben kínálja, még akkor ha a azért ritka, mert Ju-8-ashoz van szabva a tokja. Egy Zorji/Zorki echte Ju-8-assal talán ennyiért a Lajtán túl elmenne.
Elvileg ezt egy Zorki 1C-nek (PM1075) találom, de !
Az objektív nem eredeti (nem autentikus, mert egy Jupiter 8-nak kéne ott lenni), és a vakucsatlakozó is érdekes. Ha olyan Fed vagy Zorki lenne, amin van ilyen, akkor is máshol kéne legyen. A körbefutó csíkok a borításnál vagy lekoptak (de nagyon gyanúsan egyformán koptak), vagy nem eredetiek.
Ha az objektív kivételével minden eredeti, akkor ez egy nagyon ritka darab lehet, és bőven megéri az amúgy magas árát!
A ff hívással úgy vagyok, hogy csinálom és nagyítok is :).
Bécsből már van egy cucc :) nem távmérős de oldtimer. Nem tudom a pontos típust, prontor ii-es zárja van és a bőrbe a "NORIS" felirat van beleütve(bocsi ez kicsit offra sikerült). A leica shopban azthiszem én is ellenék egy darabig, de meddig kéne gyűjtögetnem a zsebpénzt...:).
es mit alakitott rajta? mondjuk egy rendes atalakitas nem jelenti azt hogy ne erne semmit (ha latnad a leicasok mennyit alakitjak a gepuket, ahhoz kepest ezek semmik es megis milyen aron mennek).
ha tavmeros gep, akkor nem kerdes, film, csakis film :)
abbol is inkabb a ff. a hivasa pofon egyszeru, nem sok kell hozza. syrexben v soosban van minden, sztem postaznak is (talan meg a fokuszfoto is). ha netan bp-rol kell valami es nem postazzak akkor szivesen elkuldom ez ne legyen akadaly.
de szombathelyhez kozel van becs, ott meg aztan biztos kapsz barmit.
en a leica shopot tervezem egyszer meglatogatni, csak meg nem volt erkezesem nyitvatartasi idoben oda ellatogatni (bp-rol nincs kozel).
nemthla: Köszönöm szépen, de sajnos addigra valószínű nem rendeződik a dolog.
D-zoli: Nem, nem akarom elkapkodni, a zorkij tud várni egy-egy obira. Az más kérdés hogy én...de menni fog :)
bmwr12: Köszi :)
monyesz: Örülök, hogy nem vagyok egyedül ebben a városban :) Te hol szoktál filmet venni? Fekete-fehéret én sehol nem láttam, ezért én Pozsonyban veszem, ide gyakran járunk rokonok miatt. Szombathelyen vettél már gépet? Én tervezem az Uránia-udvari antikvitás meglátogatását, úgy emlékszem láttam ott pár holmit.
Az obi jól néz ki, de még odébb van a vége valamivel.
Amúgy ne tessék kapkodni!
Én is kezdő vagyok még, de azt már megtapasztaltam, hogy hamar el lehet költeni fényképezőkre és a kiegészítőkre egy rakás pénzt.
Figyelni kell az aukciót, és talán szerencséd lesz.
Ahogy korábban is írtam, nekem mind a keresők, mind pedig az objektívek 6000 ft. körüli összegbe kerültek darabonként, és mindez nem is olyan régen tavaly késő ősszel, illetve a tél elején történt.
Azóta is láttam több aukciót is ahol hasonló áron kelt el egy-egy obi, persze az is igaz, hogy akkor szinte soha nincs eladó darab, amikor éppen kéne.