Elég nagy tapasztalatom van. Itthon nagyon szép vendégkörrel rendelkezem és nagyon sok kiállítási vendégem is van akiket évek óta én készítek fel versenyekre. De sajnos az itteni helyzetet gondolom nem kell senkinek részleteznem. Hiába imádom a munkám innen úgy érzem mennem kell.
Szerintetek itthonról hogyan lehetne, ha lehet egyáltalán munkát keresnem a kutyakozmetika területén?
szia, szoktak keresni pet grooming-ost! sokan tartanak pici hobbikutyat, meg nyaron minden hosszabb szoru kutyarol levagatjak a szort :) szoval ha van tapasztalatod, vagy siman el tudsz helyezkedni, vagy berelj helyiseget es csinald magad :) jo otlet :)
Máltán élő kutyás magyarokhoz fordulok most elsősorban levelemmel.
Én itthon Budapesten kutyakozmetikus ként dolgozom. Mostanság erősen foglalkoztat a gondolat, hogy elhagyom az országot és külföldön próbálok szerencsét. Több országon is gondolkodom, köztük Málta is.
A kérdésem az lenne, hogy milyen kint a kutyás élet? Hogyan viszonyúlnak a kutyatartáshoz? Van-e kereslet és igény a kutyakozmetikára? Milyen kutyák jellemzőek a szigeten? ... stb
egy ciklon volt, ami hirtelen kepzodott a kozelben es Malta volt a kozeppontja. eleg durva volt, olyan szel fujt, hogy csomo fat kettetort, meg hompolygott az utcakon a viz, vitte az autokat (ezek altalaban Msida alacsonyabban fekvo reszein es Birkirkara utcain vannak). nem jartak a kompok es a legteret is lezartak egy idore. tornadotolcsert is fotoztak tobben, de nem ert le. ilyenek elofordulnak neha. be kell zarni mindent, nem kimenni az utcara, csak ez a megoldas. mara mar csillapodott a helyzet.
Sok rosszat hallani a mostani időjárásról.. Milyen a helyzet valójában? Ömlik tényleg a víz az utcákon? Hurrikán veszély volt vagy van? Több mint 100 km-es szelekről is olvastam.. durva lehet ilyenkor.. :(
Két kérdés: A part-time munka általában fekete, vagy szerződést adnak róla? Az id igényléséhez elegendő egy ilyen szerződés? (Tudom, hogy hülyén hangzik, de freelancerként dolgozok most is és ezért nem feltétlenül lenne majd időm egy full time munkára.)
Szuper! Ezek tényleg jó árak! A fodrászt és kozmetikust gondoltam hogy drága,Hollandiába is az volt,de ezek nem létszükségleti dolgok :) A kínai dolognak meg rettentő mód örülök, itthon már szinte mindenhol ilyen termékek vannak..
Még 1 kérdés, csak a Wizzair megy közvetlenül Máltára? Kiscicámat szeretném kihozatni majd a későbbiekben egyedül, de a Wizzair nem szállít élő állatot sajnos :(
a fodrasz: rovid haj: 7-12 euro korul. hosszabb: tobb. :)
kozmetika: iszonyat arban van. en itt Maltan nem jarok :(
minden sokkal dragabb, mint otthon. tusfurdo, sampon, mososzer: ezek olcsok. de a sminkcuccok, koromfestek: evay-rol rendelem, meg ugy is olcsobb. a Lidl-ben fillerekert vannak illatszerek, es nagyon jo minoseguek, en elegedett vagyok.
nem, itt nincsenek kinai boltok egyaltalan. ami van: Tal Lira, ahol minden 10 euroig van, 1-10 euro kozott. ott lehet fillerekert kapni lakasfelszerelest, de akar koromlakkot is.
jah, ami megdobbento: 5 literes mosogel 5-6 euro! nagyon olcso es nagyon jo! ezek a dolgok meglepo modon olcsobbak itt.
megprobalok mindenre valaszolni. ha kihagytam volna valamit, szolj :)
szerintem jo idozites marciusban jonni. a szezon majusban indul, marciusban mar indulnak az elokeszuletek. ha a turizmusban akartok dolgozni, akkor javaslom Gzira, Sliema kornyeken szallast keresni. Meg Msida is megfelel, San Gwann is. ezen a reszen van a legnagyobb idegenforgalom, hemzsegnek a szallodak, ettermek. En azt javasolnam, hogy foglaljatok be egy olcsobb apartmant booking.com-on vagy a facebookos forumokon, 2-3 napra, vagy max 1 hetre, ezalatt talaltok majd szallast.
ha eleg egy szoba, akkor konnyen fog menni. ha apartman kell, az sem kizart, de dragabb. ammaltai ID kartyahoz viszont kell lakasberleti szerzodes es munkaszerzodes is.
sajna elofordul, hogy azt mondja a szalloda, vagy etterem, hogy bejelent, de kozben nem teszik. megis a nettot fizetik ki neked. a brutto minimalber 790 ero korul mozog, ennek 10%-a kb az NI, az itteni TB, amit vonnak. a minimalber nem adozik.
a maltapark-ot javaslom nezelodni, de valoban csak akkor erdemes, amikor mar van maltai telefonod. hihetetlen mennyisegu munkavallalo keresi itt a boldogulast, a munkaltato nem fog kulfoldi szamot hivni, mikozben hemzsegnek a jelen levo jelentkezok. VOdafone-t vegyetek majd, sok a hozzaadott ertek a feltoltokartyanal :)
a kartyaert vissza kell menni es szemelyesen atvenni, de kuldenek rola ertesitest, amikor kesz. Ez a resze mar nagyon gyors, par embernel tobb nem szokott egyszerre varakozni. ( a hanyatatasoknak "koszonhetoen" eleg sok idot toltottem ott, igy lattam:))
Most csatlakoztam hozzátok, nem rég döntöttük el a párommal hogy jövő tavasszal Máltára szeretnék költözni!
Többször dolgoztunk már külföldön, az angol is megy, de azért mégis lenne pár kérdésem az ott élőktől..
Érdemes-e még a kiköltözés előtt 1-2 hétre kimenni,felmérni a terepet, munkát és lakást keresni? Eltudunk-e intézni ennyi minden ilyen rövid kint tartózkodás alatt. (érdemes-e pénzt fektetni egy ilyen útba vagy egyből ugorjuk fejest :-) )
Olvastam,hogy máltai telefonszám és máltai lakcím nélkül nem is foglalkoznak velünk a munkáltatók,tehát ezért gondoltunk rá.
Rengeteg munka kereséssel kapcsolatos honlapot találtam, melyik szerintetek a legjobb?
A márciusi indulás szerintetek jó-e, még szezon előtt van, de már a "tél" vége még gondoljuk több a betöltetlen állás.
A szállodák mely részén vannak Máltán? Csak azért mert akkor ahhoz viszonyítva néznék lakást is :) A szállodaipar tűnik a legkézenfekvőbbnek kezdésnek.
A minimálbér 700 euró körül mozog? Sok féle összeget olvastam ezért kérdem.
Az e-mail címem publikus ha valakinek lenne ideje ezekre válaszolni azt nagyon megköszönném!
az en ID-m hiteles tortenete: kb. ket honapja lett kesz, igaz maga a tortenet tobb mint masfel eve kezdodott, de nem farasztalak:). Akar a megerkezesed masnapjan is kervenyezheted az ID-t, a 90 nap felreertes szerintem onnan van, hogy akar turistakent is tartozkodhatsz Maltan es akkor nincs szukseged semmi papirra, engedelyre, de mondjuk munkat kereshetsz, ha van munkad, akkor nem vagy turista, tehat elmeletileg azonnnal kervenyezned kell es nem varni hogy leteljen a turistakent itt toltheto ido. Kell hozza egy munkaszerzodes ( vagy irasos munkaajanlat), berleti szerzodes ( a lakcim igazolasara), utlevel/szemelyazonossagi, maganbetegbizotsitas vagy itt NI regisztracio, ezek fenymasolata, ket fenykep es a kitoltott formanyomtatvanyok (online letoltheto vagy a helyszinen is adnak belole). Semmit nem kell az itt-tartozkodasoddal kapcsolatban bizonyitani, tehat becsuletesen beirhatod hogy mikor erkeztel, akkor is ha mar a 90 napot jelentosen tullepted vagy csak elozo nap estel be az orszagba. A burokracio gyorsasagatol fuggoen 3-6 het alatt kesz lehet az ID-d. Azert jo ha kersz rola igazolast hogy beadtad (amugy nem kapsz semmit), mert ha esetleg elveszitenek a papirjaid elso korben, masodik korben jobban odafigyelnek (tapasztalatbol mondom:))
Valaki tudna konkrét (hiteles) infót adni a máltai személyi igazolvány megszerzésének a folyamatáról?
Régebben olvastam, hogy a máltai ID card (személyi) megszerzésének a feltétele, hogy legalább már minimum 90 napja ott tartózkodj. Utána kell kérni időpontot a hivataltól ahol ha bizonyítani tudja az ember a 90 napot akkor kiadják az okmányt!
Nem a Maltan tartosan tartozkodasod szandekat kell bizonyitanod, hanem hogy el tudod magad tartani (esetleg csaladoddal egyutt) es nem a maltai allamtol varod ezt. Van ra lehetoseg hogy munkahely nelkul is megkapd, ebben az esetben azt kell bizonyitanod, hogy elegendo penzed van es egeszsegbiztositasod, hogy megelj Maltan ( es ami osszeget elvarnak, az jelentosen meghaladja az itteni minimalbert:))
Amugy legtobb esetben egy hivatalos munkaajanlat is megteszi (mind peldaul az en esetben, amikor elsore az osszes iratomat elhagytak:))
Eddig azt szűrtem le, hogy a munkábaállás szándéka és egy lakásbérleti szerződés elég a folyamat elindítására. Egy hat hónapos lakásbérleti szerződés nem arra utal, hogy turistáskodni akarok.
Nyilvánvalóan tévedtedm, logikusabb azért az, amit te mondasz. :) (nem beszélve arról, hogy te ott vagy én meg itt + a törvény az törvény :) )
Tolem masfel honappal ezelott meg kertek, nem hallottam rola hogy megvaltozott volna a rendszer. Termeszetesen csaladtagtol, gyerektol, diaktol nem kernek, de kulonben milyen jogon tartozkodnal Maltan?
eloszor is, ahhoz hogy munkaba tudj allni nem papirok kellenek, hanem munka. Ha ugy erzed, hogy van annyi nyelvtudasod, eladhato tapasztalatod, hogy egy-ket het alatt munkat talalj, akkor ismeros nelkul is menni fog. A biztositasi szam ( amit munkaszerzodesre adnak) elintezese max. negyed ora (plusz esetleges sorbanallas), idovel tartozkodasi engedely, un. ID card, szinten max 1-2 ora, szinten csak munkaszerzodessel, lakcimmel kaphato. Egyik helyen sem igazan kell beszelni, alap nyelvtudassal is boldogulsz.
Meg ha ismeros be is fogad, annyi kezdotoked legyen hogy az elso fizetesig kihuzd, tehat megerkezestol szamitva legalabb 5/6 het, azt sem varhatod el hogy az ismerosednel akarmeddig ingyen lakj (arrol nem beszelve, hogy hosszutavon a lakas tulajdonosanak is bele kell egyeznie hogy ott lakj, kulonben mindketten utcara kerulhettek.
Mindenesetre nezz utana rendesen a fizetesi es megelhetesi koltsegeknek, mert 4-5 honap munkaval nem biztos hogy megkeresel annyit, hogy megteruljon a kezdeti beruhazas, a mindennapi megelhetesi koltsegek es esetleg meg felre is tudj tenni.
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni , vagy inkább véleményt. Karácsony után tervezem kiutazásomat , előre láthatólag ezzel minden rendben is lenne , van hová mennem ( ismerős ) illetve ő segítene is nekem ott a papírokat elintézni hogy munkába is tudjak állni . Azonban ha kimegyek passziválnom kell az iskolába fél évemet , és félek hogy karácsonyig meggondolja magát és mondjuk hazajön, és egymagam kellene nekivágni mert ugye maradni akkor már felesleges lenne.. szóval véleményt szeretnék kérni érdemes lenne így ezzel a tudattal hogy nem biztos hogy mellettem tud lenni belevágni ?
Szia, ha napi szinten szeretne nyelviskolaba jarni fel evig, akkor akkor mar nyugodtan jarhat iskolaba is, vele egykoru tarsasaga is lesz es a nyelvet is hasznalhatja, tanulhatja napi szinten. Egy maganiskola se lesz dragabb, mint egy napi 3-5 oras nyelvtanfolyam. Nem egy kulfoldi csaladrol tudok, akik a gyerek nyelvtanulasa miatt koltoztek rovidebb-hosszabb idore ide es a gyerek az iskolaban tanult meg angolul ( maganiskolaban nem kotelezo a maltai)
Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni. A párom Máltán dolgozik és februártól, fél évre szeretnénk csatlakozni hozzá a 11 éves fiammal, mindketten nyelvet szeretnénk tanulni. A magyar sulit magántanulóként folytatná a gyerkőcöm. Máltán szeretnék neki napi szintű nyelvtanulási lehetőséget biztosítani. És nagyon jó lenne, ha közösségbe is járhatna. Úgy látom, hogy nyelviskolákban csak nyáron van oktatás gyerekeknek. Tudtok valamilyen lehetőséget, megoldást erre? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia, nehez altalanosat mondtani errol, a legtobb bejelentett munkahelyen havi fizetes van, de elofordul heti es ketheti fizetes is ( jellemzoen, de nem mindig, a be nem jelentett munkahelyeken)