Valaki be tudja azonosítani ezt a két jukkát? Az első elméletileg egy torreyi, a másodikat elata-nak árulták, de szerintem nem az, mert nem fonalasak a levelei.
Habár multiknál árulnak "hülyeségeket", a Teszkóban:-) Yucca filamentosa magot árultak úgy, hogy a tasakon egy törzses jukka képe volt, talán aloifolia.
Már évek óta nevelek a kertemben Yucca gloriosa-t és Yucca recurvifolia-t, a ma külömbség a két faj között annyi, hogy a gloriosa merev levelű, alacsonyabb törzset nevelő, míg a recurvifolia levelei hajlanak, és magasabb termetűre nőhet! Van egy Y. gloriosa példámyom ami egy ezüst fenyő közelébe lett ültetve, mivel részben árnyékolja a fenyő, a merev levelek helyett hajlottakat nevel, mint recurvifolia. Ha valami szakértő látná, egyből rábökné, hogy az utóbbi, nem gloriosa, ezért javasolom a csapadéktól védett, de hideg helyen való teleltetést, ha aloifolia akkor bírnia kell, ha viszont Yucca elephantipes akkor nem fogja bírni.
Pici volt mikor a As"-ben vettem még nyár elején.Ahogy nő egyre jobban hasonlit a szobajukkáimra,/saját szaporitásomban van vagy 6 db 2,5 m.-ig minden nagyságu/ a levelek formája, hajlása,a levélerek stb.Annyira szerettem volna már egy aloifoliát, de úgy látszik nem sikerül. Köszi a beazonositást.
Szia Parga! Beleférhet a Yucca aloifolia formakörbe, igaz nem sok látszik a képből. Ha nem volt túl jól tartva eddig, akkor merev levelek helyett nevelhet ilyen lefelé hajlókat is.
amúgy pont ezért fejeztem be a becipelendők gyűjtését, a citrom és narancs fán kívül minden óriást száműzök/száműztem a lakásból, mert nincs helyem. Aminek van télálló változata inkább azokat gyűjtöm, így Agave americana helyett van Agave parry-m, Agave neomexicana-m, Yucca elephantipes helyett Yucca gloriosa vagy Y. recurvifolia. síma leanderek helyett Nerium oleander Atlas nain de tidili, Atlas, és többi hidegtűrő fajta és így tovább.
a yucca elephantipes mennyire fagytűrő? Elbír -4;-5 fokokat is? Azt tudom, hogy Közép-amerikából származik, ezért nem vagyok benne biztos, hogy valóban fagytűrő-e?
Nekem van egy ilyen növényem, és egyre kevésbé bírom becipelni a lépcsőházba. Feldarabolni pedig nem akarom
Egyik kedvencem: Yucca neomexicana, érdekes a tavalyi két tövem sérülés nélkül telet, de egy idei dupla üstökű levelei leszáradtak, a közepe még épnek tűnik, de sokkal rosszabb "bőrben" van, mint a képen láthatóak.
Így tél végére elég megviselt némelyik jukka, Yucca glauca (1985.7) külső leveli leszáradnak, tavaszra ismét meg fognak erősödni. Tegnap déleőtt készített fotók:
Egy másik teszt Yucca aloifolia, sóderes talajban takarással telelve(a kép erejéig szedtem le a csapadék védelmet), szegényke elég megviselt, kíváncsi leszek mi lesz vele tavaszig:
A Y. gloriosanal meghajlott a mérőszallag, ennek ellenére a mérésem jó, csak iszonyú nehéz mérni is és fényképezni is egyszerre(a pontos mérést fényképező gép nélkül végeztem :-))
Demeter valóban megbízható forrás, a tőle származó növények bizonyították ezt! Van egy néhány hibrid növényem ami tőle származik, egy kedves ismerősöm küldte el.
Így van Yucca rupicola X baileyi, Y. thompsoniana X baileyi, Yucca baccata X filamentosa(remélem jól emlékszem a hibridekre)
Az 1770-es fotó most készült 2014 novemberében, de a virágzásról készült kép elég csalóka, mert lehetne június is a kép alapján, szerintem ez ugyanaz a klón lesz, ne aggódj miatta, mert bírnia kell a telet. Már 2005 óta megvan, tehát lassan 10 éve, idén kaptam gloriosa variegata változatából, arra leszek kíváncsi, hogy mit fog bírni.