Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2004.08.11 0 0 376
Szeretitek a kukorica muffint-kukorica kenyeret? Nekem a kedvencem!

Hozzavalok:
2 csesze kukoricaliszt
1 1/2 kakveskanal sutopor
1 kaveskanal so
1 tojas
1 1/2 csesze tej
2 evokanal olaj vagy olvasztott vaj.

Nagyon meleg sutoben 10-15 percig sutni - nem szabad kiszaritani.

A muffint muffin sutoben - a kenyeret ontottvas serpenyoben. A zsiradekot lehet olvasztott szalaonna zsirjaval, keves hagymat meegpoirotvba rajta. . amikor a serpenyo forro, akkor beleonteni a masszat, es ugy a sutobe. . .nagyon finom!
Van aki szeret beletenni kukorica szemeket (fagyasztott, vagy nyers).
abraxas Creative Commons License 2004.08.04 0 0 375

Ja, bíz! Mondták is a boltban, hogy hiánycikk.

Nagyanyám 5 lukú talkedlisütője meg elveszte magát :o(

Pedig de jó is volt!

Amúgy azzem a talkedli inkább szlovák, mint cseh, végső esetben csehszlovák ;o)

Előzmény: kreativtucsok (373)
Zitka Creative Commons License 2004.08.04 0 0 374

Sziasztok!

Ezt láttátok már?

http://muffin.lap.hu/

Most hívták fel rá a figyelmemet. :-) Van a linkek közt egy Zita muffinjai, de az nem én vagyok. :-)

kreativtucsok Creative Commons License 2004.08.03 0 0 373
meg a vasi-zalai szakacskonyvben, szinten darkedli, darkelli, tarkedli neven

kb. nagyon suru elesztos palacsintateszta

tukortojas-suto neven kerjel teflon serpenyot (zomancos tarkedlisutot mar regen nem lattam :-(

Előzmény: Tereza (372)
Tereza Creative Commons License 2004.08.03 0 0 372

A talkedli(vagy tarkedli) sütő tényleg olyan serpenyő mélyedésekkel, már l00 éve nem láttam  olyat.

Recept hozzá találaható 2 alábbi szakácskönyvben:

- Schiller Livia-Schiller György : Mindenki szakácskönyve (1975 kiad.)-náluk "talkedli"

- Hájková : Édeskönyv (1978 kiad.) - itt "tarkedli".

Különben élesztős tésztáról van szó.

Előzmény: Zitka (370)
Tereza Creative Commons License 2004.08.03 0 0 371

Ma jártam egy boltban és megkértem az eladót, hogy mérje meg a laposabbik muffin-lyukat. Nem előttem mérte, igy nem tudom, hogy egyenesen vagy férdén csinálta (valami kis különbség van a kettő között) - de ő 3 cm mélységet mért, igy lehet, hogy tévedtem. Ezért elnézést kérek. 

A másiknál 4 cm-t mért. Annak idején, amikor valakivel ősszehasonlitottuk, szemre tényleg csak felének láttuk. Nem akartam senkit férevezetni, boccs.  

Előzmény: nettomazsola (358)
Zitka Creative Commons License 2004.08.03 0 0 370
Lehet, hogy nem is cseh, hanem szlovák, de majdnem egykutya. (Jujj, csak le ne szidjon valaki :-))) ).  A nagymamámnak is olyan háromlyukú serpenyője volt, abban csinálta. Erre a laposlyukú tepsire vmi főzős műsorban mondták, hogy tarkedlihez való. Én is csodálkoztam, de ma már minden lehetséges.... :-))
Előzmény: kreativtucsok (368)
Zitka Creative Commons License 2004.08.03 0 0 369
Azt hiszem, lehet kapni ilyen pici kapszlit is, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy sütéshez való. Amit eddig láttam, szép színes :-), mintás volt, inkább pici házi készítésü bombonszerű csokik, pralinék csomagolásához való. Múlt héten néztem Olaszországban is, de ahhoz túl drága volt, hogy megvegyem. :-)
Előzmény: zsucso (367)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.08.03 0 0 368
Szia Zitka!

mi a tarkedlit, darkedli, vagy ki tudja ezt is hogyan hijjjjjjjjak,
3 lyuku tukortojas sutobe szoktuk sutni .-)
sutoben meg soha !

orulok, hogy valaki meg ismeri, de azt nem tudtam hogy Cseh!
en meg csak a sajat szulofoldemnel, Zalaban tartok :-)
Előzmény: Zitka (364)
zsucso Creative Commons License 2004.08.03 0 0 367
Köszi !! A másik válaszodban azt írod, h ezt a kisebbik lukút kiolajozod, ezt azért teszed gondolom, mert ebbe nem lehet kapni kapszlit, ugye?
Előzmény: Zitka (365)
Zitka Creative Commons License 2004.08.02 0 0 366
Nekem nem ragad bele. :-) A nagyba a papír miatt, ez a mini pedig (szerintem) még jobb anyagból van, mert épp-hogy-csak kipemzliztem olajjal, és tökéletesen kiugráltak belőle :-)))) a muffinok. Egy morzsányi leégett rész sem volt, száraz papírtörlővel áttöröltem és annyi.
Előzmény: kreativtucsok (363)
Zitka Creative Commons License 2004.08.02 0 0 365

Bocs a megkésett válaszért, de nyaralni voltam. :-)

A Vasedényben vettem, az Urániával szemben.

Előzmény: zsucso (361)
Zitka Creative Commons License 2004.08.02 0 0 364
Szerintem tarkedlit (cseh fánk), vagy vmi hasonlót. De semmiesetre sem muffint.
kreativtucsok Creative Commons License 2004.08.01 0 0 363
ilyet a Metro-ban is es az egyeb Tesco-Auchan-ban is lattam, s nekem is van ilyen de nem szeretem
de elkeseritelek: ha nem kened ki, beleragad
ha kikened szinten
papirkapszli mindenkeppen kell bele, abba meg a teszta ragad bele

en inkabb a szilikonokat ajanlanam...igaz nemelyik nyeklik, de nem kell hozza kapszli, en ki kenni sem szoktam es mosogatni is max. a szeleit kell, ahova veletlenul rakenem a tesztat :-(

es van szilikon amit mikroba is tudok hasznalni, ilyen melegben, ha sutni is akarok valamit nem kell a konyhaba befuteni
Előzmény: zsucso (361)
chupi Creative Commons License 2004.08.01 0 0 362

"Reggeli egész nap" a címe annak az epizódnak, amelyikben a muffint láttam. Ez egy sós verzió volt: volt benne mustárpor meg reszelt sajt - talán parmezán - de majd ha előkerítettem leírom a receptet.

zsucso Creative Commons License 2004.08.01 0 0 361

Szia Zitka, Látom a képen a muffin sütődet. Az enyém hasonló méretű, de nagyobb a lyukak átmérője, így darabra kevesebbet tudok sütni vele. Szeretnék ilyent venni már jó ideje, de nem láttam sajnos sehol. Tudsz segíteni, hol lehet kapni? Vagy ha valaki látott, légyszi, írjátok meg! Köszi!! :-)

Előzmény: Zitka (335)
Tereza Creative Commons License 2004.07.31 0 0 360
2 cm-es nekem nincs. Az enyém 4 cm-es, de hátha van köztünk olyan, akinek van, és elmondja a véleményét.
Tereza Creative Commons License 2004.07.31 0 0 359

Azt a bizonyos Nigella adást nem láttam. Én csak csak az itt kapható tepsikről irtam, és eszembe jutott , hátha ez okozza.

Azért ird meg, "mit láttál". Különben jó volt a Nigella receptje? Biztosan másokat is érdekelni fogja.

Előzmény: chupi (357)
nettomazsola Creative Commons License 2004.07.31 0 0 358
csak arra vagyok kivancsi, h a 2cm melyben mit lehet sutni??
Előzmény: Tereza (356)
chupi Creative Commons License 2004.07.31 0 0 357

Hát, lehet! Habár én úgy emlékszem, hogy inkább 4 mint 2 centi mélyek lehettek a mélydések. De majd megkeresem a 8. részt és szemrevételezem a tepsit.

Tereza Creative Commons License 2004.07.31 0 0 356

Léteznek pl. az alábbi (átmérőben azonos, de mélységben különbőző)  muffinsütők:

- muffin-lyuk átmérője 7 cm, mélysége 4 cm

- muffin-lyuk átmérője szintén 7 cm, de mélysége csak 2 cm.

Nem tudom, milyen méretű kapszlik kaphatók, de nem lehet, hogy a "kikandikálás" abból adódik, ha a 4 cm-be való kapszlit berakják a 2 cm-be? 

Előzmény: chupi (353)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.07.31 0 0 355
Dr. Oetker kapszlit a Skalakban szoktam latni

Előzmény: moes (354)
moes Creative Commons License 2004.07.31 0 0 354

én még egyszer sem mosogattam el a muffinsütőmet. sőt, valahol azt hallottam-olvastam, hogy nem is szabad... a kapszli alatt kicsit olajos-zsíros lesz a forma, azt kitörlöm papírtörlővel. ha meg kicsit tésztás lesz, igazából az is lejön papírral.

hol lehet Dr. Oetker kapszlit kapni? legelőször nekem is az volt, egy barátnőmtől kaptam, és nekem is az vált be a leginkább.

Előzmény: nettomazsola (352)
chupi Creative Commons License 2004.07.30 0 0 353

Én Dr. Oetker kapszlikat használok - igaz nem a legolcsóbb, de sokáig tart egy doboz - és az teljes mértékben kibéleli a mélyedéseket, nem is kell mosogatnom. Sőt, a Nigella falatozójában láttam olyan kapszlit, aminek a teteje még ki is kandikál a lyukból kb. fél centire, de eddig olyant még sehol sem találtam.

Ja, kipróbáltam Stahl stracciatellás muffinját, és igen jó volt. Én étcsokidarabokat tettem bele - Jutkánk szerint lehet ét- vagy tej- ízlés szerint - erősen gondolkodom azonban azon, hogy legközelebb tejcsokival próbálkozom és inkább kevesebb cukrot teszek a tésztába. Van valakinek tapasztalata a stracciatellás muffinnal?

nettomazsola Creative Commons License 2004.07.30 0 0 352
nem ertem a papirkapszli -> <- kontra mosogatast ... nektek a "kalapja" miatt nem kell ugyanugy mosogatni? nekem orias meretu formam van es a legnagyobb papir is csak a 2/3-ig er, igy mosogatni sajna muszaj. vettem szilikonos format az egy alom! teleraktam afonyaval a muffint, kifolyt, hagyomanyos formabol tuti ki se robbantom, ebbol meg kicsuszott. viszony nyaklik es ez eleg kellemetlen ... akarok barkacsolni vmi keretet hozza.
Leander Creative Commons License 2004.07.18 0 0 351
Határozottan jó volt, csak nagyon rövid ideig tartott :)
Előzmény: chupi (350)
chupi Creative Commons License 2004.07.18 0 0 350
Liszt a nyers mástásban? Biztos, hogy jó az úgy?
Leander Creative Commons License 2004.07.18 0 0 349

Tegnap ezt sikerült előadnom, ajánlom mindenki szíves figyelmébe, mert nagyon fini!!!

Mokkás muffin

28 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál fahéj

1 púpozott evőkanál kakaópor

5 dkg durvára vágott dió

1 tojás

15 dkg cukor

0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj (én kivételesen olajjal csináltam, bevált)

1,25 dl hideg fekete kávé

1,25 dl író/kefír/tej

180 fokon 25 perc

Öntet hozzá:

2,5 dkg margarin megolvasztva

15 dkg porcukor

1 teáskanál vaníliáscukor

4 dkg finom liszt

2 púpos evőkanál kakaópor

0,5 dl víz

Egy tálkában sima krémet keverünk belőle, a muffinok bevonhatók, önthetők vagy mártogathatók. Nyami

Jó étvágyat!

Zitka Creative Commons License 2004.07.16 0 0 348
Én is Ausztriában szoktam venni, PAP*STAR márkájú, a Merkur hipermarketekben lehet kapni, EUR 2,39/200 db. Herlitzet itthon még nem láttam, de majd igyekszem nyitott szemmel járni. :-)
Előzmény: Matsek (347)
Matsek Creative Commons License 2004.07.16 0 0 347

Én elsőként Ausztriában vásárolt, Herlitz márkájú kapszlit használtam, szuper volt. AMikor ez elfogyott, itthon vásároltam valami noname vackot, 990 Ft/200 Db, vékony sütőpapír minőség kb. Arra jó, hogy a muffin könnyen kijöjjön a formából, de még a zsírt is úgy átengedi, hogy utána a tepsire égett margarint sikálhatom a formámról. Pedig pont azért használok kapszlit, hogy ne kelljen sikálni...

De ha valaki talál Herlitz-félét (remélem, hogy jól emlészem, írószereket is gyárt a cég), nyugodtan vegye meg, nagyon jó.

Előzmény: Zitka (346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!