Látom, a sorok között olvasol, de abban legalább egyetértünk, hogy az UP-s párlat hibás! Ezért is vagyok olyan körültekintő az elválasztásoknál (és nincsenek UP-s párlataim), meg vagyok győződve arról, hogy "menet közben" egy-két illatolással nem lehet precíz vágást produkálni(ez az EP-ra is vonatkozik) ... A KP határa elég "érzékeny" dolog, megítélése, mivel nem egy egzakt szám fogalom, különböző lehet, és születhetnek hibás párlatok, mint ahogy azt sokszor tapasztalom ....
Köszönöm, ez egy újabb megerőrítés nekem, én is sokat kóstolok a vágásoknál. Igen nagyon sokan vannak akik kérdezik, hogy meddig engedjék 40-ig 50-ig, akkor azt mondom én 65 körül szoktam vágni. Hát a többivel mit csinálsz? Hogy ne legyek annyira azt mondom visszaöntöm a következő tisztázandóba. Idén pl. összegyüjtöttem őket, letisztáztam, hát...nem ízlett, érzem benne, nem a keserüt, hanem a nem oda valókat.
Az emberi tényezőt próbáltam kiemelni, nem az egzakt dolgokat. Két ember nem fog ugyan azon a ponton vágni (egyforma főzővel, ugyan azt az alszeszt, hasonló beállítású fűtéssel ect.). Ez is nagymértékben befolyásolja a produktumot..... Erről írtam, ízlések és pofonok....
A lejövő párlat szeszfokát alapvetően határozza meg az üstben lévő anyag szeszfoka. Aki nem hígítja az alszeszt, annak minden magasabban van, az utópárlat is. Tehát, aki konkrét szeszfokot ír, az írja hozzá azt is, hogy milyen töményből főzi... (Persze, a készülék és a fűtés is nagymértékben befolyásolja.)
Az elég szúbjektív, hogy kinek hol kezdődnek a nemkívánatos ízek(illatok), másrészt gép függő is(deflegmáció mértéke). Olyat is tudok, aki 70 körül vált kisüstivel, de van aki 40-ig engedi. Hosszú téma... Én meg vagyok győződve a saját párlataim felől a vágást tekintve, mert mikor közeledik az UP, külön frakcióba gyüjtöm(ez lehet akár 5-8), és mindig, mindet végig kóstolom (illatolom) mielőtt mielőtt hozzáadom a KP-hoz, sokat lehet tanulni, sőt azt gondolom, hogy így lehet helyesen dönteni az vágást illetően. Ugyan ez az eljárás nálam az EP-tal is.
Én is 60-65 között váltok utópárlatra, nem a savanyút érzem hanem keserüt. A savanyút az úgynevezett utópárlatot 55 körül érzem. Nincs ez nagyon magasan kétlépcsős rendszerhez? Hát nemtudom mindenki az utópárlatot keresi, pedig a keserünek sincs keresnivalója a pálinkánkban! Szerintem.
50 fokos kifolyónál már az EP-től nem kell tartanod újraindításnál sem, sokkal inkább az utópárlat okozhat gondot(én 60-65 között vágtam az UP-t kisüstin, és javultak a párlataim minősége). Az, hogy illatolásra nem savanyú, becsapós lehet, sokszor az UP-nál az illat többet ígér mint amilyen az íze, de akkor már késő.....
Ha az EP-ot már elvetted, akkor az már (elvileg) nincs benne az üstben, újraindítás után én óvatos lennék és megnézném az elején mi jön, ha találsz valami nem oda illőt, azt elveheted, de elvileg, ha jól választottad el, akkor a középpárlat kezd folyni, ott folytatod, ahol abbahagytad.
Kétlépcsős főzés második fázisát, az alszesz finomítását meg kellett szakítanom. Egyszerűen elzártam alatta a tüzet, a főző nem lett szétszedve. Az a kérdésem, hogy lehet-e, érdemes-e folytatni a tisztítást? Ha igen, hogyan: rézeleje, elő-, közép- és utópárlat elválasztása, mintha most kezdeném?
Üdvözletem! Mielőtt fényested, nem ártana hosszabítani a páracső "vízszintes" részén szerintem.
És fontos, hogy a páracső az üst felé lejtsen ne a hűtő felé! ( mint a képen ) Így a defi jobb lesz a flegma visszamegy az üstbe. Eredménye, hogy a pálinkád lágyabb és finomabb lesz. Én beletoldanék 1 métert mielőtt a fényesítésen gondolkodnék.
Hogy szorulhat rá? Ferdén? Próbáld visszanyomni azt az oldalt, ami feljebb áll. Réz nagyot tágul, ha nem jön szét, meg tudod melegíteni az üstfedőt magát (fejre állítva?), az segíteni fog.
Mivel szép, tiszta, barna patinás, én nem suvickolnám ki. Van ugyan rézre való színtelen lakk, de az is lepattogzik egy idő után. És akkor csak rondább lesz.