Keresés

Részletes keresés

szü(r)cs Creative Commons License 2022.11.13 -2 3 183911

Látom, a sorok között olvasol, de abban legalább egyetértünk, hogy az UP-s párlat hibás! Ezért is vagyok olyan körültekintő az elválasztásoknál (és nincsenek UP-s párlataim), meg vagyok győződve arról,  hogy "menet közben" egy-két illatolással nem lehet precíz vágást produkálni(ez az EP-ra is vonatkozik) ... A KP határa elég "érzékeny" dolog, megítélése, mivel nem egy egzakt szám fogalom, különböző lehet, és születhetnek hibás párlatok, mint ahogy azt sokszor tapasztalom .... 

Előzmény: 1zsakkrumpli (183910)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.11.13 -3 1 183910

Szerintem ketté kell választani a dolgokat:

- ha UP-s a párlat az nem ember, nem ízlés kérdése.

- lehetséges, hogy UP-s valakinek jobban ízlik?, de ez attól nég hibás 

 

 

Előzmény: szü(r)cs (183907)
GAZSI60 Creative Commons License 2022.11.12 -1 1 183909

Köszönöm, ez egy újabb megerőrítés nekem, én is sokat kóstolok a vágásoknál. Igen nagyon sokan vannak akik kérdezik, hogy meddig engedjék 40-ig 50-ig, akkor azt mondom én 65 körül szoktam vágni. Hát a többivel mit csinálsz?  Hogy ne legyek annyira azt mondom visszaöntöm a következő tisztázandóba. Idén pl. összegyüjtöttem őket, letisztáztam, hát...nem ízlett, érzem benne, nem a keserüt, hanem a nem oda valókat. 

Előzmény: szü(r)cs (183904)
Flyermodeler Creative Commons License 2022.11.12 0 1 183908

Köszönöm mindenkinek, megtudtam, amit akartam.

Előzmény: szü(r)cs (183907)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.11.12 -1 3 183907

Az emberi tényezőt próbáltam kiemelni, nem az egzakt dolgokat. Két ember nem fog ugyan azon a ponton vágni (egyforma főzővel, ugyan azt az alszeszt, hasonló beállítású fűtéssel ect.). Ez is nagymértékben befolyásolja a produktumot..... Erről írtam, ízlések és pofonok.... 

Előzmény: öreg_néne_b (183906)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.12 0 1 183906

A lejövő párlat szeszfokát alapvetően határozza meg az üstben lévő anyag szeszfoka. Aki nem hígítja az alszeszt, annak minden magasabban van, az utópárlat is. Tehát, aki konkrét szeszfokot ír, az írja hozzá azt is, hogy milyen töményből főzi... (Persze, a készülék és a fűtés is nagymértékben befolyásolja.)

Előzmény: szü(r)cs (183904)
endrepp Creative Commons License 2022.11.12 0 1 183905

Ahogy írod, általában az up keserű ízzel kezdődik. Nem magas az 55, a 70-75 sem magas, főző, fűtés függő.

Előzmény: GAZSI60 (183903)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.11.11 -1 2 183904

Az elég szúbjektív, hogy kinek hol kezdődnek a nemkívánatos ízek(illatok), másrészt gép függő is(deflegmáció mértéke). Olyat is tudok, aki 70 körül vált kisüstivel, de van aki 40-ig engedi. Hosszú téma... Én meg vagyok győződve a saját párlataim felől a vágást tekintve, mert mikor közeledik az UP, külön frakcióba gyüjtöm(ez lehet akár 5-8), és mindig, mindet végig kóstolom (illatolom) mielőtt mielőtt hozzáadom a KP-hoz, sokat lehet tanulni, sőt azt gondolom, hogy így lehet helyesen dönteni az vágást illetően. Ugyan ez az eljárás nálam az EP-tal is. 

Előzmény: GAZSI60 (183903)
GAZSI60 Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183903

Én is 60-65 között váltok utópárlatra, nem a savanyút érzem hanem keserüt. A savanyút az úgynevezett utópárlatot  55 körül érzem. Nincs ez nagyon magasan kétlépcsős rendszerhez? Hát nemtudom mindenki az utópárlatot keresi, pedig a keserünek sincs keresnivalója a pálinkánkban! Szerintem.

Előzmény: szü(r)cs (183902)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.11.11 -1 3 183902

50 fokos kifolyónál már az EP-től nem kell tartanod újraindításnál sem, sokkal inkább az utópárlat okozhat gondot(én 60-65 között vágtam az UP-t kisüstin, és javultak a párlataim minősége). Az, hogy illatolásra nem savanyú, becsapós lehet, sokszor  az UP-nál az illat többet ígér mint amilyen az íze, de akkor már késő..... 

Előzmény: Flyermodeler (183897)
Flyermodeler Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183901

Még nem volt savanyú szaga, vagy ilyesmi. Olyan volt, mint addig.

Előzmény: obsitos3 (183900)
obsitos3 Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183900

Nálam 53-57 fok alatt már UP jön.

Előzmény: Flyermodeler (183897)
Flyermodeler Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183899

Rendben. Köszönöm a segítséget.

Előzmény: endrepp (183898)
endrepp Creative Commons License 2022.11.11 0 1 183898

Simán tudod folytatni, elején legyél résen, hogy indul, aztán menni fog.

Előzmény: Flyermodeler (183897)
Flyermodeler Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183897

Középpárlat közben szakítottam meg. Még 50 fokos volt, ami kijött (70 fok fölött indult).

Előzmény: endrepp (183895)
Jolida Creative Commons License 2022.11.11 -1 1 183896

Én még az utópárlatok kármentésében (jól jön majd jövő tavasszal dió "pálinka" alapnak) is veszek el EP-t.

Előzmény: endrepp (183895)
endrepp Creative Commons License 2022.11.11 0 1 183895

 Érdemes persze. Mikor szakítottad meg?

Ha az EP-ot már elvetted, akkor az már (elvileg) nincs benne az üstben, újraindítás után én óvatos lennék és megnézném az elején mi jön, ha találsz valami nem oda illőt, azt elveheted, de elvileg, ha jól választottad el, akkor a középpárlat kezd folyni, ott folytatod, ahol abbahagytad.

Előzmény: Flyermodeler (183893)
Jolida Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183894

Ha újra melegíted -mondjuk 20C-ról- ugyanazt el kell végezni.

Előzmény: Flyermodeler (183893)
Flyermodeler Creative Commons License 2022.11.11 0 0 183893

Kedves Fórumozók!

 

Kétlépcsős főzés második fázisát, az alszesz finomítását meg kellett szakítanom. Egyszerűen elzártam alatta a tüzet, a főző nem lett szétszedve. Az a kérdésem, hogy lehet-e, érdemes-e folytatni a tisztítást? Ha igen, hogyan: rézeleje, elő-, közép- és utópárlat elválasztása, mintha most kezdeném?

Szőlőről van szó, ha ez számít.

Előre is köszönöm.

Jolida Creative Commons License 2022.11.10 0 0 183892

Egy jó kis trójai próbál erről az oldalról letelepülni, de "megcsíptük Oszi!" :-)

Mostanában -is- vigyázni kell az oroszokkal. :-ppp

Előzmény: imre2018 (183891)
imre2018 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 183891

Hello.Találtam elvileg egy orosz oldalt vagy miféle ez,ahol van keverő 51 euroért.Szerintetek is átverés az egész?https://discountsonline.2022onlineshops.ru/content?c=tri%20clamp%20mixer&id=15

bazseszka97 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 183890

Köszönöm a választ, ez a gyári pára cső. Az előző tulaj készítette a képet, és forditva tette oda.

Előzmény: kaktusz 22 (183888)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.10 0 1 183889

A sisak belső tisztításáról Hérics-Tóth Jenő: Konyak főzése, 1931 nyomán:

kaktusz 22 Creative Commons License 2022.11.10 0 0 183888

Üdvözletem! Mielőtt fényested, nem ártana hosszabítani a páracső "vízszintes" részén szerintem.

És fontos, hogy a páracső az üst felé lejtsen ne a hűtő felé! ( mint a képen ) Így a defi jobb lesz a flegma visszamegy az üstbe. Eredménye, hogy a pálinkád lágyabb és finomabb lesz. Én beletoldanék 1 métert mielőtt a fényesítésen gondolkodnék. 

Előzmény: bazseszka97 (183881)
bazseszka97 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 183887

Erre gondoltam én is, ma meg is próbálom.

Előzmény: endrepp (183886)
endrepp Creative Commons License 2022.11.07 0 0 183886

Hogy szorulhat rá? Ferdén? Próbáld visszanyomni azt az oldalt, ami feljebb áll. Réz nagyot tágul, ha nem jön szét, meg tudod melegíteni az üstfedőt magát (fejre állítva?), az segíteni fog.

Előzmény: bazseszka97 (183885)
bazseszka97 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 183885

Köszi  le tettem róla , nem csunya csak kicsit be mattult. Tegnap vásároltam de már sikerült úgy ratennem a kupolát hogy rá szoruljon.

Előzmény: szü(r)cs (183884)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.11.06 -1 1 183884

Ha tisztán, rendben van tartva nem érdemes "fényesíteni", ez még sosem volt ilyen szempontból kezelve..... 

Előzmény: bazseszka97 (183881)
bazseszka97 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 183883

Értem köszönöm akkor marad így. Még annyi kérdésem lenne, hogy járt már valaki úgy des 34 es főzővel hogy rászorult a kupola?

Előzmény: kopasz szuzukis (183882)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.11.06 0 3 183882

Mivel szép, tiszta, barna patinás, én nem suvickolnám ki. Van ugyan rézre való színtelen lakk, de az is lepattogzik egy idő után. És akkor csak rondább lesz.

Előzmény: bazseszka97 (183881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!