Keresés

Részletes keresés

Kékhold Creative Commons License 2009.03.02 0 0 9043
miért lennél már öreg?? én is csak nemrég fejeztem be egy főiskolát, és voltak nálam öregebbek is :) úgyhogy ez nem akadály.
asszisztensnek milyen végzettség kell?
Előzmény: szaguldo kacaj (9042)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.02 0 0 9042
Á, nem. Akkor - feltehetően - nem írnék néha (vagy mindig) baromságokat. :) Különben is öreg vagyok én már hozzá. Maradok az asszisztenskedésnél, remélhetőleg hamarosan. :)
Előzmény: Lándzsa Erőskar (9038)
tyon Creative Commons License 2009.03.02 0 0 9041

Lándzsa az NTI készülékről beszélt, amit Kacaj linkelt be ide. az ki tud esni, le lehet nyelni. az enyémet nem, mert az akkora, hogy fizikai képtelenség lenyelni.  az egész alsó fogsoromat befedi.

amúgy a fogtechnikus is mesélt nekem az NTIról. melegen eltanácsolt tőle, azt mondta, eszembe se jusson. meg mesélt egy nagyon durva esetet....

túl vagyok az első éjjelen, sajnos semmi változás. de meg vagyok fázva, el van dugulva az orrom, szóval amúgy is rosszul alszom....

Előzmény: mirla (9039)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9040
A doki 25-ös tűt keresett. Az nem a hossza! Hanem az átmérőjére vonatkozik...!
Előzmény: mirla (9039)
mirla Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9039
Értem. Azt hiszem.
Amire biztosan emlékszem, hogy a legutóbbi GYK alkalmával a doki 25 mm-es tűt keresett és sehol nem talált. Mindenki azt kereste. Azt mondta, különlegesen hosszú gyökereim vannak, a röntgenfotón meg is mutatta. Hogy ez honnan számít, persze, nem tudtam.
Inkább lennének szép hosszú lábaim, tudnék jó magasat ugrani....:)

Lándzsa, azért nem rejted véka alá a véleményedet! Tyont is jól "megnyugtattad" a gumibigyójával kapcsolatban, és én is látom már magam bedagadt fejjel, és akkor az érzéstelenítés TUTI hogy nem hat nálam! Jaaaj! De legalább tudjuk, milyen veszélyek leselkednek ránk, én is az egyenes beszéd híve vagyok.

Ha a fogam egyébként nem fáj, csak ráharapásra, akkor nincs fertőzés, vagy akkor is lehet?
Bocs, hogy ennyit kérdezek, nyugodtan "lapozz", ha unod. Néha már magamnak is az agyamra megyek a "fogas" kérdéseimmel.... De minden harapás erre emlékeztet.. Sajnos.
Előzmény: Lándzsa Erőskar (9037)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9038
Fogorvosnak tanulsz? Nocsak...
Előzmény: szaguldo kacaj (9032)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9037
Nem a nemek számítanak a fogméretnél, hanem az alkat, csontozat, koponya, állcsontméret stb. 25 mm-es gyökér nincs. Az egész fog alig olyan hosszú. Gondolj bele a gyk tű működő része 16mm-es...A gyökerek átlagos hossza 1-1,5 centi, az örlőké rövidebb. A gyk-nél a méretet egy külső viszonyítási ponthoz képest határozzák meg, ami szinte mindig a koronai rész még meglévő széle. A 20-25mm onnan értendő.
Előzmény: mirla (9028)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9036
Mit is mondjak? Hogy menj el egy másik orvoshoz, és gyökérkezeltesd? 3 hónapja fáj, és nem szabad elkapkodni...ez jó. Gondolom ha egyik reggel bedagad a fejed, akkor ráérünk kapkodni. ÍGy látatlanban azt mondanám, hogy azideg már nem él a fogadban, tehát az ecsetelgetés még annyit sem ér, mint egy jóféle voodoo ráolvasás.
Előzmény: mirla (9019)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9035
Ez egy érdekes kütyü. Rég óta használják amerikában és észak-európában, és folyamatos a vita a fogászok között, ugyan is elég sok olyan esetről tudnak, hogy éjjel leesett, és aztán a hörgőkből kellett ügyeletben kipatogtatni. Sőt egyes publikációk azt is kétlik, hogy van alapja a használatának. Elég megosztó, tehát. Mondjuk nekem is az jutott először eszembe, hogy ez bizony ha netán még is lefordul (mondjuk mert a fog domborulata nem megfelelő), akkor kampó...
Előzmény: szaguldo kacaj (9015)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9034
Ja, értem.
Előzmény: tyon (9033)
tyon Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9033
ez nem készülék, egy gumiszerű valami az alsó fogsoron, csak nagyon speciálisan kialakitva.
Előzmény: szaguldo kacaj (9031)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9032
Á, én nem vagyok szakmabeli. Honnan veszed? :)
Egyébként szeretnék, most azon dolgozok. :)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9031
Úgy tűnik, rendes fogtechnikust fogtál ki. Ha már így nyilatkozott, hogy a hobbija is, akkor biztos minden erejével azon van, hogy megoldja a problémákat, amiket felfedezett. Remélem, sikerrel jártok.
Neked pedig sok-sok türelemre van szükséged. És ne csüggedj, ha egy hét múlva még nincs semmi változás, ha egyébként a készülék jó, legyél kitartó!
Előzmény: tyon (9026)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9030
Vagyis Lándzsa. :))
Előzmény: mirla (9029)
mirla Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9029
Már úgy értem, praktizáló orvosunk.... a gyakorlatban, vagyis, na, szóval értitek!!!
mirla Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9028
Hááát, szerintem a férfiaknak nagyobb, erősebb az állkapcsa, a koponyája, minden csontjuk elvileg erősebb, genetikailag. (most a kivételeket hagyjuk). Ezért gondoltam, hogy a fogazatuk, foggyökerük is eltér a nőitől. De ezt biztosan nem tudom, mert nem anatómiát, hanem pedagógiát tanultam:) Majd a gyakorló orvosunk megmondja!
Kacaj, te is szakmabeli vagy, nem?
Előzmény: szaguldo kacaj (9027)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9027
Ne érts félre, nem kötekedésből kérdezem, de van különbség női, férfi foggyökérhossz között? Én ilyet még sose hallottam. Vagy csak viccből írtad? :)

Amúgy meg, ahogy olvasom a gyökérkezeléseid kimenetelét, már értem, hogy miért ódzkodsz egy újabbtól. Valószínű, így én is százszor meggondolnám. Amúgy is, de ha egyszer felmerül a gyanúja, akkor nincs mit tenni, mert sokkal rosszabb következményei is lehetnek, ha kezeletlen marad.

Szorítok neked, hogy - így vagy úgy - rendeződjön az állapotod.
Előzmény: mirla (9025)
tyon Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9026

értem, mirla, hogy nem sietsz vele, de sajnos jobb nem lesz. a szenvedést nem tudod megspórolni :(((((

már rengeteg pénzem ráment erre az egészre, úgy kb 200-250Et már biztos otthagytam különböző dokiknál :(((( ez se olcsó, de hát muszáj megpróbálni.

megkaptam ma a fogbigyót. kényelmetlen, meg minden, de hordom, amikor csak tudom. a következő héten 2x életjelet kell adnom a fogtechnikusnak, aztán, ha nem javulok, megcsinálja mégegyszer. (ezért nem kell külön fizetni). ha meg sehogy nem jó, azt mondta, visszaadja a pénzt. mondjuk én azért az egészet biztos nem kérném vissza, hisz dolgozott vele sokat.

azt mondta a srác, hogy neki ez a hobbija (is), nem nyerészkedni akar, hanem segiteni. meg minél többet nézte a fogmintáimat, annál több apró jelet vett észre...., hogy tényleg ez lehet a bajom.

Előzmény: mirla (9025)
mirla Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9025
Tyon,
hogy miért nem sietek gy.kezeltetni?
Néhány ok:
-az eddig gy.kezelt fogaim közül mindegyik ki van már húzva, mert ciszta nőtt alattuk, lehet, hogy "saját hibámból", de lehet, hogy a rosszul kivitelezet gy.k. eredményeképp
- szinte mindegyiket 2x kellett csinálni, mert a nagyőrlőkben volt még egy 4. csatorna, amit előszörre nem láttak, és a végleges betömés után is fájtak még. Ez is nagyőrlő!
- különösen hosszú gyökereim vannak (2,5 cm átlagban, ugye, ez egy nőnek hosszú, Lándzsa?)
- NEM MINDIG TUDNAK JÓL ELÉRZÉSTELENÍTENI, és sokáig fáj a gy.kezelt fog. Többször nem hitték el, hogy nem érzéstelenedett el, azt hitték, hisztizek. A doki sem siet tehát, hogy engem gy.kezeljen:(

Mindebből következően eléggé traumás vagyok fogorvosilag. Szóval, leírni egyszerű, hogy meg kell csinálni és kész. Nekem, sajnos, nem. Így viszont a jobb oldalt, ahol tudok rágni, tuti, hogy túlterhelem, erre rákérdeztem, de elengedte a doki a füle mellett a kérdést.

Te is megszenvedsz, Tyon. Egy délelőtt!!! Mennyibe fog ez neked kerülni?!?!
Vagy erre fix árad van?

Köszönöm a többiek hozzászólását is, Lándzsa commentjére még várok. Még biztosan élvezi jól megérdemelt hétvégéjét és próbál nem gondolni a páciensekre!:)
Előzmény: tyon (9024)
tyon Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9024
mirla, ne kinlódj már azzal a foggal. egy gyökérkezelés nem vészes, utána megoldódik a bajod. nem hiszem, hogy rendbe jön magától, sajnos ez nem úgy működik.
tyon Creative Commons License 2009.03.01 0 0 9023

sziasztok

tegnap elég kimeritő nap volt, egész délelőtt a fogtechnikusnál ültem. először gipszből mintát vett. mikor ez kész lett, mondott egy rakás dolgot. rengeteg kopott fognyakam van, szerinte biztos, hogy a fogszoritás már régóta van. az alul kihuzott fogaimat sürgősen kéne pótoltatni, mert a felsők elkezdtek megnyúlni, és bele"költözni" az alsók helyébe. a másik oldalon is kibillent az egyensúly, oda 3 fogra kéne korona vagy inlay, hogy ez helyreálljon. a harapásemelő csak ideiglenes megoldás, hogy a fájdalom múljon....

utána valami műanyag bigyuszkákat rakott a felső és alsó szájpadlásomra, és kattogtatnom kellett vagy félórát..... ez fárasztó volt. aztán elvileg éreznem kellett volna, hogy nekem mi a kényelmes állás, hát ez az, ami nem ment. mindig görcsösen tartottam a számat, mindig szólnia kellett, hogy lazán tartsam, de még úgy se mindig ment.

végül 2 mintát vett, azt mondta, hogy a második jobb lett.

ma megyek vissza, azt mondta, hogy ha úgy látja, hogy a második tuti jó, akkor megkapom a harapásemelőt, ha nem, akkor ma is vesz még egy mintát..... értem én, hogy precizen akar dolgozni, és azon dolgozik, hogy nekem jó legyen, de teljesen elkeseredtem, hogy ez ilyen nehéz, és pont én nehezitem meg a dolgot.... mondta, hogy másoknak se könnyű, és volt már, akinél az első harapásemelő nem is volt jó.

várakozás közben olvasgattam az anyagokat, mik a műhelyében voltak. hihetetlen, miket okozhat ez a fogszoritás, meg a rossz záródás. lehet, hogy az elmúlt másfél év összes felderitetlen baja ettől van.... szóval egyszerűen muszáj, hogy működjön ez a bigyó....

szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.02.28 0 0 9022
Mennyi mindenről lebeszélt már minket a doki itt. :)

Te aztán türelmes vagy. Meg a dokid is. Szerintem ha három hónapja csillagokat látsz, amikor ráharapsz (és nem csak kicsit fáj), akkor az már nem fog megjavulni magától.

Nekem tavaly előtt lett kicserélve a hatalmas amalgám tömés egy hatos fogamban. Kb. 1,5 hónapig volt érzékeny rágáskor, de nem annyira, hogy ne tudjak rágni. Aztán elmúlt. De 3 hónap? Persze, az is lehet, hogy mindenféle törvénynek, tapasztalatnak fittyet hányva egyszercsak meggyógyul, de érdemes addig is szenvedni?
Szipolyka. Creative Commons License 2009.02.28 0 0 9021
Ja, és főleg arra ingatták nagyon a fejüket a rendelőben, amikor a melegérzékenységről számoltam be. Na, az nagyon nem tetszett a dokinéninek, azért esett neki a gyökerező készletével. Nem tudom, mi van akkor, ha csak ráharapásra fáj... Majd jön Lándzsa és mond valami okosat :-)
Előzmény: Szipolyka. (9020)
Szipolyka. Creative Commons License 2009.02.28 0 0 9020

Szia Mirla!

Igazából akkor már 2 hónapja fájt nekem az a fog, csak mással voltam elfoglalva (a koronával, ugyebár), meg közben voltak az ünnepek, szóval valahogy elcsusszant az az idő sunyin.

Megjegyzem, a gyökérkezelés felért a megváltással, a fájdalmat abban a pillanatban elvágták, sem az ideiglenes tömés három hete alatt, sem azután nem fájt, és ez csodálatos érzés volt! Lehet, hogy korona lesz a vége (sőt, valószínű, majd talán Magyarországon a nyáron), de tudod, ülök a biciklin,  beleásítok a mínusz-fokos télbe, és NEM FÁJ, hát az valami fantasztikus!

Most műanyaggal van betömve, a dokinéni szerint nagyon kis fiatalos fogacska, nem kell arra korona. Én azért nem szívesen várnám meg, míg letörik.

mirla Creative Commons License 2009.02.28 0 0 9019
Pár hete azt ígértem, beszámolok a ráharapásra 2 hónapja fájó, kompozittal betömött fogamról. Szipolyka akkortájban járt hasonló cipőben, de ő és fogorvosa nem totojáztak, gyökérkezel(tet)tek.
Nos, nekem még mindig fáj ráharapásra, és mivel egy gyáva nyúl vagyok, csak várom a csodát. Lándzsa akkor azt mondta, hogy a voodoo varázslás sem menti meg ezt a rágófogamat!!!:)
Immár 3 hónapja tehát, hogy nem OK, tegnap elmentem, de az én dokim még mindig kivár. Azt mondta, óriási a tömés, nem szabad rögtön gy.kezelni, sokszor egy évig is eltart, amíg megnyugszik!!!!!. 3 hónapja csak a jobb oldalon eszem!!!!
Bevonta valamilyen védőréteggel, és magas fluoridtartalmú f.krémet kell rá lefekvés előtt kennem.... Lándzsa, ez a kenegetés már része a voodoo varázslásnak? Ebben már én sem hiszek, de egyébként nem fáj a fog, csak ha ráharapok, de akkor csillagokat látok.
Volt már a praxisodban ilyen eset, hogy a fog 3 hónap után még rendbejön? Mi volt a célja a fenti "kezelésnek" szerinted? Hogy engem megnyugtasson, hogy csinált vele valamit, vagy egyébként is....

Jelentem továbbá, hogy a szájzuhanyzást befejeztem net-orvosom tanácsára:)

Szipolyka. Creative Commons License 2009.02.28 0 0 9018

Szerintem ezzel a kérdéssel az alábbi topikhoz fordulj:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9042299&la=87864085

Az itteni topikdoki max elmagyarázza, miért teszel nagyon rosszat a fogaiddal, ha fehéríted...

Előzmény: G(Dzsí) (9017)
G(Dzsí) Creative Commons License 2009.02.27 0 0 9017
Sziasztok, fogfehérítés terén van valami tuti tippetek? Fogdokim mondta, hogy van olyan megoldás, amit rendelőben csinálnak - pl ő - meg van amivel otthon kell alkotni. Gondolom utóbbi a macerásabb és olcsóbb verzió. Illetve olvastam, hogy ez után minimum 10 napnak el kell telni és akkor fog a fog színe végleges árnyalatot felvenni.
tyon Creative Commons License 2009.02.26 0 0 9016

igen

de én nem ezt a fajta készüléket fogom megkapni. de valami ilyesmit.

Előzmény: szaguldo kacaj (9015)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.02.26 0 0 9015
Ezt láttad már?
Előzmény: tyon (9014)
tyon Creative Commons License 2009.02.26 0 0 9014

köszi, mirla, már régóta tudom, hogy mi az a gnatológus. :)))) speciel a net nekem egy nevet se dobott ki itt Győrben, különben már rég elmentem volna.

elvileg decemberben azért mentem Pestre, mert ott ilyesmiket néztek rajtam - de akkor még nem volt kattogás.... azt olvastam, ez nagyon sokrétű probléma lehet, lehet, hogy magával az állkapoccsal még nincs baj, csak lesz :(

a fogtechnikus, aki csinálja nekem a harapásemelőt, is ilyenekkel foglalkozik, persze tudom, nem orvos, de orvos ajánlotta..... ő azt mondta, szerinte állkapocs-probléma nincs még, hanem fogszoritás+harapás gond. erre sok minden jel van (kopott fognyakak, nyelven fognyomok, a fájdalmak - nyak-állkapocs-fül.fog-szem, plusz a mellkasom is szokott fájni, hátam. hogy reggel kialvatlanul ébredek. mindegy, ki kell próbálni a harapásemelőt. mesélt esetekről, hogy nem is hinném, mik vannak. volt egy pasi, aki hónapok óta a kardiológiát boldogitotta, hogy neki tuti infarktusa lesz.... nem lett, ez volt a baja.

mikor felébredek, mindig érzem, hogy egy görcsös helyzetben van a  szám.... szóval talán tényleg ez a  bajom.

Előzmény: mirla (9008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!