Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8103
Itt bogarászhatsz. ( http://rammstein.dfmk.hu/~s200/ ) Lex kolléga követte el, és vannak rajta érdekes dolgok.
Előzmény: KT1 (8101)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8102

Hogy mi áll most a kerítés mögött, azt nem tudom. Azt viszont tudom, hogy nemcsak a kerítés sincs meg, hanem eddig a légvédelmi kiképző központot sem találtam meg. Az emlékeimben valami ilyesmi van, hogy Gatcsina Leningrádtól távolabbi (tehát déli) vége felé átmentünk egy vasúti átjárón bal felé (tehát keletre) majd ott mentünk még valami harmincegynéhány kilométert. Volt közben néhány kis település, de a neveket sajnos nem jegyeztem meg. A gyanúm szerint a LKK területe még nem tisztult ki a műholdfotón.

Egy emlékem van, akárhány ünnep volt, mindig ott volt velünk egy csomó repülős ember. Gondolom, a LKK volt a környéken a legnagyobb helyőrség, így a pilótákat oda vezényelték sz práznyikom. A repülőteret meg is találtam, az a Sziverszkij repülőtér. Viszont a LKK még nincs meg.

Az persze még nagyobb baj, hogy itt a környéken hirtelen nincs olyan ex kolléga, akivel ezt a kardinális kérdést meg tudnám konzultálni.

Előzmény: Hpasp (8098)
KT1 Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8101

ebből kiindulva a nagytestvér érdekes helyeit meg lehetne csinálni a guglira...?

pl Gatcsina, Tallin közelében a TÁS, vagy a Moszkva szeme...

Előzmény: Hpasp (8099)
KT1 Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8100

Urak !

A 7941 hsz-ban megadott gugli adatok nem tartalmazzák néhány korábban felszámolt osztályt !

pl. Vácegres,Nógrádverőce,Aszaló, Táborfalva

és a technikai osztályok sincsenek  benne pl Pingyom, Isaszeg

ezeket berajzoljátok majd ?

Hpasp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8099
Egy MiG-21 -est már találtam...
:)
Előzmény: Hpasp (8098)
Hpasp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 8098

Az 1997-ben az újabb oroszországi 300-as átképzésen résztvevők már azzal tértek haza, hogy Gatcsinában a kerítés mögött (ahová nem engedték be őket) már az Sz-400 volt. Akkor erre még úgy néztünk, hogy megint csak egy legenda és lám 2007-re már rendszerbe került.

Gatcsina rajta van a Google Earth-ön.

Hol van az a híres kerítés?

Mostmár mindenki benézhet fentről...

:D

Kíváncsi vagyok mi áll a kerítés mögött MOST.

Előzmény: Neva_07 (8071)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.01.13 0 0 8097
Elvesztél?
Előzmény: volt OG töltö (8096)
volt OG töltö Creative Commons License 2008.01.13 0 0 8096
volt OG töltö Creative Commons License 2008.01.13 0 0 8095
Üdv néktek !
Érdeklődnék kinek ismerős ez??
pétizennyolc Creative Commons License 2008.01.11 0 0 8094

Helló,

Utánanéztem: a P-19-es nálunk kizárólag a csapatlégvédelemnél volt, s viszonylag kis mennyiség került belőle az országba.

Neva 07 jó kutatómunkát végzett (mint szokott): sajnos a gyártó honlapja nem üzemel, de még megvan a tárolt változata. Ahol pl. kiderül, hogy van egy modernizációs program, mely a Kaszta-2E-1 szintjére hozzák fel a cucc belét.

Kelet-Németországban is csak a csapatlégvédelemnél (Kub, Osza, Krug ezredeknél) volt a 19-es – olvasható a kitűnő www.nva-futt.de honlapon, ahol szintén jól kibontják a technikát. PRV-9/16 magasságmérővel, P-18-al párosítva, a PU-12-es mobil (BTR-70) vezetési pontra dolgozva. Ennek az oldalnak általában gyakorlatiasabbak az adatsorai, mint a hivatalos, vagy reklámanyagok: 200km-es méretaránynál 8 fokos oldaszög szerinti, és 2500 méteres távolság szerinti felbontásról ír. 100 méteren repülő robotrepülőgépet (0,3 m2 visszaverő felület) 24 kilométeren derített.

A Jane's vonatkozó kiadványa egyenesen a csehekhez köti. A franciák Csádban zsákmányoltak a Flat Face vonulatból, tesztelték, és kitűnő kis magasságú felderítő képességet és zavarvédettséget tulajdonítanak neki.

P-19 mínusz 1

Neva_07 Creative Commons License 2008.01.11 0 0 8093

Ez a P-19 kérdés engem is megfogott.

A viszonylag hosszú "ténykedésem" alatt a lérak és RT fegyvernemnél az északi szomszédoknál a 19-essel nem találkoztam. A lérak technikánál az én időmben a Volhov osztályoknál P-18, a Nyevánál P-15, a 300-asnál SzT dolgozott. Abban is biztos vagyok, hogy az RT-seknél sem volt a '90-es évek végére az eszköz, mert azt az infót, hogy éppen mit kapcsoltatunk grafikonba a LETVIS hálózaton keresztül nem csak a Zólyomi parancsnokságnak, hanem egymásnak is küldte a három parancsnokság. És én sem a keletiektől, sem pedig a közép szlovákiaktól nem hallottam a P-19-ről.

Azt tartom valószínűnek, hogy Csehszlovákia szétválása után a honvédségi vagyon elosztásakor erre a műszerre a szlovákok nem tartottak igényt, mert a cseheknél a mai napig ketyeg és átesett már pár ráncfelvarráson is (pl.: a PAROL NRZ helyett AN/TPX-et rendszeresítették a műszerhez).

A P-19-es egy volt a nagyon kevés implulzus üzemmódban dm hullámhosszon dolgozó lokátorok küzül. Sok lokátorban sikerült megfordulnom és mindig is érdekeltek azok paraméterei, működése. A P-19-eshez "élesben" nem volt szerencsém, személyesen egy Hradec Královéban megrendezett repülőnapon néztem meg magamnak közelebbről. Már az antennafelépítésből látszik, hogy a P-15 család "klónjáról" (:-))) van szó, amely szerintem ugyanúgy mint a P-15-ös: ha eltalálták a telepítési helyét, akkor kíválóan működött, és még a szántó traktort is hozta az indikátorra :-)).

Néhány technikai adat (forrás: forum.válka.cz):

- az antennák által képzett iránykarakterisztika szélessége horizontális síkban: 4,5o

- vevőérzékenység: 1,65x10-14W

- kisugárzott impulzusszélesség: 2 - 2,2μs

- adóteljesítmény: 300kW

- antennarendszer forgási sebessége: 6, vagy 12ford./min

Max. felderítési távolságok Mig-17 típusú repülőnek megfelelő effektív visszaverő felületről:

- 100m magasságon 32km (!! ebből is látszik, hogy ugyanúgy, mint a P-15 nagyon

ki volt hegyezve a kis magasságú célokra !!)

- 500m magasságon 60km

- 1000m magasságon 140km

- a légi objektumok felderítésének felső határa 6km.

A 19-es ugyanúgy, mint a 15-ös érzékeny volt a telepítésre. A minimális elvárás az abszolút sík terület volt 2km körzetben a lokátor körül, de legalább 1,5km, viszont ekkor már a felderítési lehetőségek csökkentek! Ezeken az adatokon kívül a forum.vélka.cz kíváló cseh oldalak viszonylag részletesen elemzik még a P-19-est. Ha jól emlékszem az oroszokkal együttműködve a csehek modernizálgatták ezt a lokátort és ilyen formában (T-815-re telepítve) került exportra közel keleti és afrikai országokba is.

monfondir Creative Commons License 2008.01.11 0 0 8092
Hát ez jó! :)
De akkor hol voltak P-19-ek akkor? Mifelénk nem láttam sehol. Repterek, lé.rakétások?
De az is lehet 1990 elött voltak mert arra már nem volt (még) rálátásom semmi :)
Előzmény: Volt tüzér (8091)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8091

?????????????????

Előzmény: monfondir (8090)
monfondir Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8090
Akkor azt hiszem a P-19 kimaradt nálunk, és P-15 a Kasztára lett modernizálva. Mondjuk nem ment annyit mint a P.15 :(
Előzmény: sandinista (8089)
sandinista Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8089
A festést leszámítva ilyen.
Előzmény: monfondir (8087)
monfondir Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8088
Ez meg a P-19.
monfondir Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8087
Nincs képed a ti Kasztátokról?
Ilyen volt?
Előzmény: sandinista (8085)
monfondir Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8086
Lehet, hogy bennem van a hiba, de az én fejemben eddig a p-19 és Kaszta-2 egybe esett eddig. Ebben az esetben a Kasztára gondoltam mint kitelepült eszközre, ami vadi zsír volt 1991-ben. Az első SZTU-t 1986 nyarán láttam Bezenyén és az egyike volt a legelsőknek tudtommal. A z egerági SztU 1989 végén jött. A Polje 1990 nyarán.
Előzmény: pétizennyolc (8082)
sandinista Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8085
(lényegtelen kérdés: a 39N6E nem a "póznás" Kaszta? Ami nálunk volt arra néhány orosz oldalon az 51U6-ot találtam)
Előzmény: pétizennyolc (8078)
kantus Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8084

Sziasztok!

Egyébként annyira be volt tervezve a két komplexum, hogy ha megnézed a Budapest körüli tűzredszert, akkor az M7 és a Duna között érdekes hézagot találhatsz.

Annyit tennék hozzá, hogy tudomásom szerint oda (Csepel sziget) eredetileg egy Volhov osztály volt betervezve, de már nem érkezett meg az oroszoktól mert leállították a gyártását, meg "azt mondták" úgyis jön a 300-as rendszer.

Viszont éles helyzetben a tartalékból állt volna fel oda egy Dvina osztály.

Üdv., K

Előzmény: Volt tüzér (8027)
sandinista Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8083
Kicsit később, 93 nyarán tőlünk (M.csát) letelepült a Kaszta valahová Baja környékére, egy volt osztálytársam mesélte erről, ő Kasztás volt.
Emlékszem 92 nyarán hozták az egyik Dzsigit helyett, mi meg csak ámultunk, annyira modernnek tűnt a többi vashoz képest. Persze akiket levezényletek tőlünk Egerárgra vagy Újszentivánra azok meséltek arról, hogy láttak már tuti cuccot (az SZT volt az amiről mi a nyugis északkeleten akkoriban csak "legendákat" hallottunk). Aztán a kezdeti lelekesedés hamar elcsitult, kiderült senki nem ért hozzá, jóformán be sem tudták kapcsolni, szegény kasztások - akiket eleinte irigyeltünk csilivili cuccuk miatt - meg sorra nyomták a kaput, belszolit, őrséget, konyhát stb, mert éles grafikont 93 tavaszáig nálunk a Kaszta nem adott.
Aztán jött egy egy orosz(ukrán?) technikus, egy hétig matatott rajta, és lőn csoda működik lokátor, utána ment le az egész Bajára. Erről akkor én már nem tudtam, csak a tavaly előtti éretségi találkozónkon mesélte a srác, összeségében nagyon dicsérte a technikát, azt mondta könnyű volt kezelni, megbízható volt, stabilan hozta célokat, és viszonylag kultúrált körülményeket biztosított a kezelők számára.
pétizennyolc Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8082

P-19 91-ben?

Szerintem jóval korábban (az orosznál 74-ben jelent meg, Dunaj, 1RL134 néven) néven). A Kaszta-2 jött be 1990-91-ben, mert még az rt-sek valamit tudtak trükközni az utolsó beszerzési tárgyaláson az orosszal, amikor pedig már minden új technika beszerzésre stop volt hirdetve a magyar döntéshozatal részéről.

A 19-es ugyanaz a vonulat, de korábbi! P-15, P-19, Kaszta-2.

-18

Előzmény: monfondir (8080)
KT1 Creative Commons License 2008.01.10 0 0 8081
 Köszönöm !     lesre állítom magam !
Előzmény: Törölt nick (8077)
monfondir Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8080
Ezzel szívem fájó pontjára tapintottál :(, pedig nálunk nem is volt K66 csak a jutai századnál.
P-19 1991-ben jött be de azt hiszem 1995 környékén már el is kezdték kivonni. Sandinista barátunk remélem be néz ide, hiszen ez az Ő technikája volt Mezőcsáton.
Előzmény: Volt tüzér (8079)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8079
A GSM - Rt. csatát szerintem a K-66 komplexumok sínylették meg leginkább.
pétizennyolc Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8078

A 19-es mennyire volt elterjedve a honi századoknál? Korábban azt hittem, hogy a csapatlégvédelemnél voltak inkább...

Kaszta-2E-1 (39N6E, Flat Face-E) nem vonult az ideiglenes mérőpontokra 1991-ben? (ezt már lehet, hogy kérdeztem korábban...) Nekem többen is csak szuperlatívuszokban beszéltek ennek a lokátornak a kis magasságú lehetőségeiről.

Piszkosul nem értem, hogy a csehek hogy tudták megtartani a régi deciméteres technikát (korszerűsített P-19-eseik vannak a Kubjaik mellett), míg nálunk frekvencia-összeférhetetlenségre (GSM) hivatkozva kidobták. Náluk nincs GSM-rendszer? Ráadásul lassanként ürülnek ki ezek a sávok, minden kereskedelmi-civil kommunikációs alkalmazás mászik felfelé, így ismét eljöhetne a decisek ideje (ugynez a jelenség kedvez a métereseknek is).

Ráadásul a P-15/-19/Kaszta valóban „gyors” radar volt - ami a telepítést illeti, azaz réskitöltésre naggyon alkalmasak.

Valamikor jó lenne felderíteni a Magyarországra beérkezett rt technika sorsát is, legalább annyit, hogy miből mennyi érkezett be hajdanában-danában. (egy 19-es ugyebár van Zsámbékon, egy-egy 15-ös Kecelen, Veszprémben, és Tápiószecsőn a „házi múzeumban”. 15-öst máshol is láttam már, talán Pápán a reptéri múzeumparkban).

A decis technikáról még annyit, hogy az új RAT-ok is itt (amerikai L, illetve nemzetközi D sávban) vannak, 1 és 2 GHz között, inkább az 1-hez közelebb. Távolfelderítésre, ugyanakkor a megfelelő pontosságú helymeghatározásra ez tűnik a legjobb kompromisszumnak jelenleg.

P-18 

Előzmény: monfondir (8073)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8077
Üdv KT1!

Ha érdekel az SZ-300-as "család", akkor küldök néhány címet ahol vannak adatok, igaz nem kell mindent elhinni!

http://www.blisty.cz/files/2007/12/11/s-300.pdf (az SZ-300- csoportisítása sajnos cseh nyelven)
http://www.ausairpower.net/APA-Grumble-Gargoyle.html (sok rajz és kép - ausztrál)
http://mvizru84.my1.ru/index/0-12 (harcászat-technikai adatok - orosz)
http://rbase.new-factoria.ru/search/index7.htm (leírás a rendszerekről - orosz)

Ha ismered ezeket a helyeket akkor bocs!
Pétizennyolc írásában említett képeket én is láttam, talán az egyik képen még egy macska is figyelt a technikán.

Hali Gólya IX
Előzmény: KT1 (8033)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8076
Üdv Volt tüzér!

A pontosításoddal egyetértek, azonban a Gatcsinába kiküldött csoporttal nem fejeződött be az SZ-300-ra törétő felkészítés. 1988 végén az ország gazdasági helyzete miatt a beszerzés szerintem "jegelve" lett. 1990-ben pedig teljesen lekerült a napirendről("Tovarisi konyec" - persze ez az én véleményem).
A lényeget Pétizennyolc jól látja - "Szumma szummárum, nem lett 300-asunk. ".

Hali Gólya IX
Előzmény: Volt tüzér (8028)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8075
Üdv Neva 07

Pontosítok 3+1 funkcióval összesen 7db antenna.

Hali Gólya IX
Előzmény: Törölt nick (8074)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.09 0 0 8074
Üdv Neva 07!

Valóban komplex antenna rendszernek irtam le az SZ-300 PMU lérak. rendszer antennáját, mivel a "kinyitható" (felemelhető) antenna kereten ha jól tudom 7db antenna található(igaz eltérő funkciokkal). Ez így szerintem más mint a régebbi típusok antenna rendszere.

Üdv Gólya IX
Előzmény: Neva_07 (8071)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!